Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
-
t72killer
titán
válasz
modflow
üzenetére
Hoztam neked valamit, itt egy csomót kamerázik a srác sznorizás közben, nagyjából látszik a technika. Kicsit 5:20 után egy rája megcsapja a kezét: ez simán végződhet úgy, hogy kiesik a kézből a bot+kamera, azaz nagyon kell a kézre fűzött kanóc. Neki úgy tűnik nincs, de kéne.
-
t72killer
titán
Kolléga itt tesztelt egy 2literest, igazából minőség kérdése, valszleg nem amazonról kell ezeket venni. Itt úgy néz ki, gondoltak arra is, hogy a kompresszornak nem egy autógumit kell felfújni, hanem emberi tüdőbe kéne egészséges levegő - viszont ez a szépség 18 kiló, igen valószínűtlen, hogy göpzire ülnék vele - kocsiban persze elfér. A világvégisztáni búvárboltokkal sima palackbérlésre (áttöltéshez) nem sok esélyt látok, ők a merülések eladásából élnek.
-
t72killer
titán
válasz
t72killer
üzenetére
Lecsúsztam a szerkesztésről: olyan helyre jó lehet, ahol van "housereef" de alapból nem búvárúton van az ember, hanem mondjuk családi nyaraláson. Egy kb 10évvel ezelőtti nyaralásunk volt olyan Murterben, hogy kiléptem az apartmanból, utcán átsétálva szupi sznorizós rész volt kb 2-5méteres mélységgel. Ha van megbízható levegőt adó kompresszor ami az apartmanban konnektorról üzemelve újratöltögeti a palackokat, akkor akár jó játékszer lehet.
#4223: igen, gyakorlatilag a merülés bármely szakaszában csak addig mennék le, ahonnan 0 levegővel is fel tudok úszni, ha pl bebambultam és koppra szívtam a palackot. Plusz ugye itt nem vacakol az ember BCD-vel, az önmagában megenné a levegő felét

-
t72killer
titán
Ezek a sufnituning palackok vajon mennyire biztonságosak
? Maga a "merülés" ugye nem nagy kunszt scuba gyakorlattal(!), ezzel csak mondjuk 5-6 méterre mégy le inkább turbózott sznorizás műfaj. Viszont kérdés pl mennyire tiszta egy ilyenben a levegő? Nem hiszem, hogy egy biciklipumpán vagy random, kitudja milyen minősítésű kompresszoron átpaszírozott levegőt e akarnék szívni 

Bár belegondolva nem túl praktikus: a nagyobbik "palack" 1literes, azaz ha 12literessel 1 órát bírok ki lent, akkor ez 5 perc alatt üres, lehet nyűglődni az újratöltéssel.
-
t72killer
titán
válasz
modflow
üzenetére
Ugyanez az elv az új házzal is, de nem is muszáj levenni a hátlapot felltétlen.
-
t72killer
titán
válasz
modflow
üzenetére
Nekem ilyesmi volt rajta, amikor még használtam (kézben volt, nem boton), de már 8éve nem merült a kamera sajnos
. Natúr gopro háznak vastag. Ha magadnak csinálod, lényeg, hogy ne valami összefércelt vacak legyen, amit alapból a szelfibotokra tesznek előszeretettel, hanem olyan anyag, ami
1 bírja rendesen a sós vizet,
2 a bőrödet se szedi szét
3 ha csomót kötsz rá, nem ugrik szét a csomó egy rántásra.
Most csomagoltam ki a kamerát és a vízálló tokot, úgy nézem, hogy a zsanérba be tudsz fűzni egy kb 1,5mm átmérőig bármit, kerti használatra szánt vékony+erős madzag is megteszi (horgászdamil szvsz nem tartja olyan jól a csomókat) - ez úgyis csak arra van, hogyha leesne a botról/törne a bot akkor is nálad maradjon a kamera.
Yútúbon bármelyik extrém sport kamerázós témában lehet keresgetni "gopro tether" ötleteket.#4217: víz alatt nagyon széles látószögön sok lesz a képszéleken az optikai hiba szvsz. Ha van olyan medence, ahova beengednek kamerázni (pl nincs vendég, akinek az alfelét fotóznád) akkor a csempézet rajza tesztábra/tesztalany nélkül is sokat segít, de ha van társ akivel próbálod, akkor megkéred, hogy tőled max 1.5m távolságban víz alatt kezet/arcot mutasson a kép közepén és két átellenes sarkában. Ezzel a szűrőket is tudod tesztelni.
Apropó szűrő: kemény TIZENKÉT fontért árult valaki ebayen egy ránézésre sértetlen polarpro vízalatti triót, bár mindenki azt mondja, hogy mostanában posztban állítgatják a színeket, nem tudtam ellenállni, kari után hozza a posta

-
t72killer
titán
Davy Jones Gran Canarián, ha megvannak még. Ott tanultam merülni tizenvalahány éve. Tenerifén moslékba vittek amikor ott próbálkoztam.
La Palmán is van egy használható német csapat, nem rossz víz, bár annyira nem volt nagy szám.
-
t72killer
titán
válasz
modflow
üzenetére
Nincs róla képem, lényeg, hogy egy hálófélét csomózol köré, hogy ne csússzon ki belőle semmilyen konfigurációban. Viszont van erre jobb, ha pucér kamerát viszel: szilikon tok.
-
t72killer
titán
Nekem hálistennek mind2 gyerkőc bohóchal kategória, anyuka szereti a vizet, csak "természetesen" minden IS fontosabb neki, úgyhogy az OWD óta nem merült. Annyi, hogy ő ugye alig több, mint 40kiló és fázós, úgy nem annyira poén neki 6mm-es neoprénhez tartozó ólom +"nincskisebb" 10literes acélpalack utcahosszon végigcipelése oda+vissza. Legalábbis Kanárin, ahol ezt toltuk ilyen volt. Seychelles-en, ahol elég volt egy Shorty és a palack+súlyok a csónakon vártak, nem ment
. -
t72killer
titán
válasz
modflow
üzenetére
Én kötöznék arra is valamit a biztonság kedvéért, nem tudom van-e "erős lyuk" rajta, az enyém még úton van, ha nincs, akkor H-alakban csomóznék rá vmi madzagot. Tudom, nem azonos műfaj, de a vizes témát durvábban nyomó kajakosok is extra biztosítják a cuccaikat - ami eltörhet, annál nem az a kérdés, h eltörik-e, hanem az, hogy mikor...
#4205: +1 őszintén már tengeri kajakozáshoz is beraknám valami óccó kínai tokba, arról sokkal egyszerűbb lemosni a sót a buli végén, mint a kameráról. +ha hozzácsapod valami sziklához, inkább a 15€-s műanyag vacak menjen ripityára, mint a kamera. Kolléga másik topikban írta, hogy a terv hivatalosan sznorkel, de ugye Maldívra megy, ha beesik egy búvárközpontba az utca végén, rögtön kellhet is élesben a tok

-
t72killer
titán
válasz
modflow
üzenetére
Még ha nem is eszi meg a tengervíz az alu+műanyag kivitel miatt, nem az igazi:
1. úszáshoz hiányzik az operatőr felőli végéről egy zsinór rögzítő szem
2. feltételezem nem lebeg a vízfelszínen, ha bármi okból mégis kikerülne a kezedből.Ha botra rögzíted a kamerát, biztos ami biztos, magára a kameratestre is érdemes rácsomózni egy vékony madzagot ami végigfut egész a kezedig. Az ördög nem alszik és az új gopro nem olcsó...
-
t72killer
titán
Meló+család kombó nálunk is betett, bár azért eleinte ment ez még. Még asszonypajti is letette az OWD-t Kanárin, miközben a nagyfiút babakocsiztattam és vittem a strandra tengeri csillagokat obszerválni - a Razanj-i magyar bázisra is családosan mentünk.
UK-be költöztünk időközben, de őszintén a hidegvizes, komplikált (szárazruha...), "sötét" merülés, technikai kihívások már nem izgatnak, a sekélyvízi trópusi korall-virágoskertekhez, bohóchalakhoz (3-10m) akarok visszamenni, emiatt inkább elgondolkoztam a szabadtüdős "szakma" kitanulásán.
-
t72killer
titán
A vízalatti fotós(-videós?) topik totál kihalt, így ide hozom az egyik bolt pofás ünnepi alkotását
:
-
t72killer
titán
válasz
frankdelgado
üzenetére
Igenigen, nem éri meg, hogy egyszer zsákban hozzanak fel. Ex német klubomban volt baleset, igaz még covid előtt. Nem jártam velük éppen, csak a hírleveleket kaptam, a Thunersee-ben maradt egy fiatal srác (még ezek előtt, úgy látszik a kaszás nem lazsál sajnos).
-
t72killer
titán
válasz
modflow
üzenetére
Pontosan, ez a búvár beavatási rítus, ha a jó drága maszkoddal megteszed (és valóban ez az útja), akkor búvár vagy
.Amúgy kicsi gyakorlattal már víz alatt beleengedhetsz egy pici vizet, megfelelő fejmozgással akár 35m mélyen is végezhetsz ablakmosást, ha kell.
#4188: nem pisilek bele, nem és nem. 200 merülés után sem
. Kibírom amíg feljövünk a csónakig, ruha letol (amúgy is jól esik egy kis friss víz nedvesruha alá izzadva), munka elvégez, mehetünk. Szárazat csak alpesi merüléseknél használtam eddig, sokat ivós nyári adriai merüléseknél nem, ott meg az időjárás miatt a vízháztartásom elég lassú ahhoz, hogy beleférjen a ki-be mászkálás, cuccal matatás, merülés.A magam részéről sajna féligmeddig búcsúzom a topiktól, a coviddal lehet beszereztem valami rejtett szívnyavaját, úgyhogy a macsó leugrunk 49méterre lila gorgóniákat nézni 28as nitroxxal eretnek kalandokba már egészen biztosan nem vágok bele, de az is lehet, hogy semmiféle palackot nem fogok már megkockáztatni, marad a sznori.
-
t72killer
titán
Ez így van. Bár egy 10évesnek, aki életében először lát ilyet, már a bohóchal-családdal való játék is nagy élmény (ők eddigi tapasztalataim szerint a 6-10m mélységet szeretik). Első 20-30merülésre teljesen jó az ilyen - és bármilyen roncsprogram van a "felnőtteknek" egy hétnyi adagot én is szivesen elvagyok ilyenekkel. Wadi Lahami-ról írtam pár éve, remélem visszamegyek még, tele van ilyen könnyű célpontokkal. Apró cápák, éjjel Spanish Dancer is van, mind "tinikompatibilis".
Ehhez képest a horvát bázis rutin korallnézős merülései már szinte tech-diving, 40m-es limit alá is bekalózkodva (rekordom vmi 49), nitroxxal ügyeskedve, stb-stb.
-
t72killer
titán
Érdemes olyan helyen csinálni, ahol 10m környékén már jön a fenék. Egyiptomban amúgy a legszebb merüléseim 1(!) - 10 méter között voltak, a felszín közeli napsütötte zóna tömve volt színes-tarka élettel
. Ráadásul szemmel is jól látja még az ember a színeket, a lámpa korlátai nélkül, valamint delfinekkel is ilyen sekélyben találkoztam mindhárom eddigi delfines alkalommal. -
t72killer
titán
Seychelles és Egyiptom után tényleg nem óriási nagy szám az Adria, de azért nálam még belefér a minőségi időtöltés kategóriába. Amikor arrafelé éltem, merültem a Bodensee-ben és pár Alpesi tóban: háát így visszanézve sztem értelmesebb dolgokat is csinálhattam volna azokon a vasárnapokon.
-
t72killer
titán
Sztem felesleges szutykos édesvízben, vagy pláne uszodában kínlódni. Ráírsz Istvánékra Razanyban, hogy állnak hellyel/nyitvatartással és leugrotok amikor van 3-4napnyi szabadidő. Ideális gyakorláshoz, a ház előtti öböl mélyebb részei sincsenek 10m alatt, éjszaka is nagyon vagány a sok polippal. Ehhez képest a medence, háát...
-
t72killer
titán
válasz
attiati
üzenetére
A búvárpoggyászba ruhát, dzsekit, uszonyt, szemüveget, búvárórát, logbookot és igazolványokat viszünk, opcionálisan fotó-videócuccot. Épp elég ezekeket cipelni, nemhogy 6-8 kiló ólmot + egy 15kilós palackot is hurcoljon az ember:)).
A ruha neoprén, ami gyakorlatilag egy zártcellás szivacs. + ahogy a kolléga is írta a tengervíznél még az emberi test is könnyebb.
-
t72killer
titán
válasz
Bestspiler7
üzenetére
oktatóval merülhetsz próbamerülés/oktatás címen. Persze a víz alatt nincs rendőrség, ha vesz az ember komplett felszerelést, nekivághat nyugodtan a Titanicnak roncsmerülni, senki se fogja ezért megbüntetni. Más kérdés, hogy gond lesz a túlélési esélyekkel.
-
t72killer
titán
válasz
csimpas
üzenetére
Ha benntartod a levegőt (=pánik) instant halál. 10méter mélyen a nyomás pont a légköri duplája, azaz a tüdőd a duplájára akar hirtelen tágulni.
Ha nem tartod bent, akkor elvileg csak a keszon fenyeget - itt az a fő kérdés, milyen mélyen és meddig voltál lent korábban. Ha csak 10m mélységben nézelődtél, akkor semmi gáz, itt még nem halmozódik a nitrogén. Ha viszont lent voltál 30+méteren és a végén ütött be a baj, akkor ebből egy elég durva keszon lesz, amiből vagy kijön az ember megfelelő és gyors barokamrás kezeléssel, vagy nem.
-
t72killer
titán
válasz
csimpas
üzenetére
Sokminden lehet, ha a ruha, szemüveg, akármi kényelmetlen volt pl.
"napi 1-2 doboz cigit szívok"
Ez baj
. A cigi sajnos eléggé hazavágja az ember keringési rendszerét és a tüdejét - így sokkal hajlamosabb lesz az ember a merüléssel kapcsolatos bajokra (keszon, AGE), pár éve egy kiváló barlangi búvárt veszítettünk el emiatt. Persze, ez nem medencében jön elő, hanem amikor a horvát bázison lenéztek 40m-re a lila-gorgóniákhoz. -
t72killer
titán
Nem hiszem, hogy gyomorba nyelnék a levegőt, de utána kell nézni szakiknál - ahogy a kolléga írta, itt sajna nemigen van apnoea tapasztalatunk
. Tudtommal a légzési ingert küzdik le a szabadtüdős kollégák pszicho alapon és persze fokozatosan egyre hosszabb-mélyebb merüléseket csinálnak.A tengerrel amúgy az a jó, hogy az emberhús úszik rajta, tehát ha lent szabadtüdősként(csakis, légzőkészülékkel ez életveszélyes!) kikészültél és nincs erőd, ledobod a súlyokat és 1mp alatt fent vagy. Pár éve próbálkoztam ilyennel a horvátoknál, súlyok nélkül le se tudtam úszni 5m-re - végül lemásztam egy lehorgonyzott kötélen, az alján meg elengedtem magam, "visszarepültem" a felszínre. A felszínen fontos, hogy legyen valaki, ha eszméletlenül érnél fel, vegyen ki a vízből/hívjon orvost.
-
t72killer
titán
-
t72killer
titán
válasz
Mermaid
üzenetére
Ahogy a kolléga mondja, kell a szűrő! Még komolyabb gépnél is (ha nem visz az ember vakut/videofényt). Az ok annyi, hogy szűrő nélkül a kék már rég túltelítődik, mire elég pirosat össze tud gyűjteni a gép. Vagy brutál túlexponál az ember - akkor lehet valamennyi pirosat összeszedni - és fullra beég a kékség, vagy egyszerűen nem lesz semmi piros, amit fel lehetne húzni a WB-vel.
Ráadásul nem tudom a mostani gopro-k vezérlőszoftvere mennyire van a topon, régen hajlamos volt megőrülni a vízalatti környezetben szűrő nélkül (érthető, kb semmi pirosat nem kap ~10m mélységben már). Szűrővel kicsit "otthonosabban" érzi magát, közelebb a megszokott "szárazföldi" viszonyokhoz.
-
t72killer
titán
válasz
Mermaid
üzenetére
A gopro jó rendszer, egy narancs szűrőt mindenképp szerezz elé. (én egy szimpla Lee 008-as fóliadarabot használok a fényképezőgép lencséje és a ház között mindenféle szuperprofi illesztés nélkül)
-
t72killer
titán
válasz
Ferdzsoo
üzenetére
Brutál, pár éve láttam egy természetfilmet ami Fiji-n mutatta a korallpusztulást és Francia Polinéziától el volt ájulva. Gondolkoztam is, h egyszer odamennék, de akkor ezekszt nem éri meg a hercehurcát + vagonnyi pénzt. Mozambik lehet még érdekes esetleg, az nincs olyan közel az egyenlítőhöz.
#3971: én a Nauticam tokokat preferálom, drágák, de nagyon jól vannak összerakva. Van egy szlovén vákuumpumpácskát, amivel lehet ellenőrizni, h rendesen zár-e?
-
t72killer
titán
válasz
Mermaid
üzenetére
Lent is 16-17 fokos a tó? Alpesi tavakban merülgettem régen, ott előfordult, h fent 20fok, 20m-en 6fok, ami az összenyomódott 7milisnél már bizony didergős.
Shorty: egyenlítői vizek, ahova épp nem nyúlik "hideg" áramlat = 30fok körüli a víz. Karib tenger környéke, ahol voltál Seychelles (nekem ott 20m-en is tökéletes volt a shorty), Indonézia(?).
Amúgy bizonyos helyeken a durvább medúzák miatt is húznék egy teljes ruhát, a box jelly meg a Man'o war simogatása nem épp kellemes.
-
t72killer
titán
válasz
Mermaid
üzenetére
Nem jártam, de az egyenlítőn van, kizárt, hogy hideg legyen a víz. Még valami hideg tengeráramlással se lesz az 25 fok alatt... Bár tény, 25 fokra a shorty sztem hideg ha sokat merül az ember. Nem árt egy 3mm-es full ruha.
Kis olvasnivaló, sztem jó hely lesz az
youtube-on keress rá videókra, lehet nem csillagászati a láthatóság, de látnivaló akad bőven. -
t72killer
titán
válasz
Sanyabá
üzenetére
Sztem "rangtól" függetlenül inkább annak kellene, akinél bármi gyanúja van a merüléskor beütő eü-problémának. Pl idősebbeknek, erős dohányosoknak, azoknak akiknek volt vmikor tüdő/szívproblémájuk.
Máskülönben a divemaster se kapja később a keszont, mint a "túlmerülő" owd-s újonc

-
t72killer
titán
Talán van remény a korallzátonyoknak.
Amikor Seyhelles-re mentünk pár éve, akkor olvastam, hogy náluk is csináltak újratelepítést. Persze rém bonyolult, mert egyetlen zátonyon annyi faj található, mint a komplett amazóniai őserdőben...
-
t72killer
titán
-
t72killer
titán
válasz
promagus00
üzenetére
Érthető a sok szabály:
- Emberélet múlik rajtad (a sajátod és a társadé)
- Bármiféle mentés, segítség a tengeren sokkal drágább, mint a szárazföldön
- Duplán idegen közegben vagy: kívül víz, belül sűrített levegő
- Alkalmasint vannak dolgok a víz alatt, amit az állam szeretne megtalálni (értéktárgyak, régészeti leletek, háborús maradványok) -
t72killer
titán
válasz
promagus00
üzenetére
Na, ez pont a nagyonprofi + drága része... Privát vezető, privát csónak. Ja, arra, hogy egyedül mégy, ne nagyon gondolj, a horvátoknál a búvárcuccot látva pl kiszed a parti őrség a hajóból, mielőtt a kiszemelt helyre érnél (uis tilos a helyi engedélyezett búvárbázisok megkerülésével merülni). Egyéb helyeken pedig nehezen tudom elképzelni, hogy palackot adnának csak úgy, "magán"-használatra.
Kit vinnél társnak?
#3899: Lassú voltam

-
t72killer
titán
válasz
promagus00
üzenetére
Így kezdődik ez
. Mondhatnám, hogy az alap, ami mindenképp kell, az az OWD - viszont embert nem ismerek, aki itt megállt volna. Hogy miért? párban merülünk, és TE is felelős vagy a merülőtársad életéért! Azaz ha nála valami gebasz lép fel, segítened kell rajta. Emiatt OWD-szintű búvárként nehéz társat találni, ill konkrétan Horvátországban 18m-en búcsút inthet az ember a gorgóniamezőkre továbbmerülő csapatnak.A lényeg amúgy nem az 5-15m-ben rejlik, hanem a komplex felszerelésben és a sűrített levegő körüli huncutságokban, illetve abban, hogy képes vagy-e vészhelyzet esetén megfelelően reagálni (akkor is, ha más kerül veszélybe). 5-15m-re amúgy lehet a szabadtüdős vonalat ajánlanám, igaz, az rengeteg tüdőedzéssel jár.
#3889: valóban, a tavaknak megvannak a maguk kihívásai, az viszont nagyon fontos, mennyire jó az oktató/hogy néz ki a kurzus. OWD=28kFt nekem nagycsoportos foglalkozásnak tűnik.
-
t72killer
titán
válasz
promagus00
üzenetére
El kell keserítselek, ez egy drága sport
. A minőségi oktatás (=nem nyírod ki magad az első szafarin/nem te vagy akinek alapdolgokat kell, hogy tanítson a társa(!)) se nagyon úszható meg AOWD-szintig ~700EUR-nál olcsóbban (+szállás, utazás), és felszerelésből se árt a minőségi készlet.Horvátokhoz tipp: szezon után ugorj le, amikor a szállás+merülésárak a pincében, strandokon aszalódó/km-es dugókat generáló tömeg elkotródott. Szeptemberben még nagyon jó a víz, és pl a szállásárak feleződnek júli-aug-hoz képest

Nem mellesleg: tény, egy dalmáciai kurzusért valóban többet fogsz kiperkálni, mint egy medencés bevezetőnél, de amellett, hogy sokkal többet tanulsz, látni is többet fogsz. Én kanárin tanultam és már a második merülésen a színes halacskákat nézegettem, ha jól számolom, negyediken megvolt az első cápám.
Privi ment egy dalmát-magyar ötlettel

-
t72killer
titán
-
t72killer
titán
válasz
Yushchenko
üzenetére
Kitűnő választás!

-
t72killer
titán
válasz
t72killer
üzenetére
Vannak viszonylag partközeli korallkertjeik a széptől gyönyörűig, egy nagyon tuti és két alapabb roncs, egy cápabölcső és alkalmasint jó sok delfin, itt barátkozik velem az egyik leányka:

#3865: vannak a környéken szállodák is, érdemes körülnézni. Mondjuk az is igaz, hogy a natúr úszkálást, sznorizást nem ajánlanám, egy Makó tavalyelőtt megkóstolt egy német turistát a szomszéd öbölben

Amúgy nem csak sátras, hanem házikós szállást is tud a Lahami tábor és napi 3x-i kaja van, ami nem mindig csúcs (a folyamatos tojás+lekvároskenyér reggelitől 2 hét után már falramásztam), de van, hogy nagyon király. Amikor először voltam egész kisgyeres családok (egyik 6hónapos picivel!) is voltak.
-
t72killer
titán
Délen vannak egész jó helyek, én egy nomád szálláson jártam 2x is nem messze a szudáni határtól (wadi Lahami, németeknél foglaltam, úgy olcsóbb volt) . Tavaly nagyon akartam hajóra menni, de végül a berosált turisták miatt annyira bizonytalanok voltak a hajók, hogy másodjára is náluk kötöttem ki, de egyáltalán nem bántam.
-
t72killer
titán
válasz
Ferdzsoo
üzenetére
Elég nagyok arrafelé a távolságok, 3-4 órányira a parttól kezdődik a zátony, ezért nem csoda, hogy ki kellett hajózni. Annál közelebb homok van csak, és az is volt 200éve is. Ha 4éve is le volt pusztulva, akkor viszont szar helyre vitték, ilyet mesélt nekem is ismerősöm. Tisztára iparosodva van arrafelé a búvárturizmus, futószalagon nyomják a minimális kiadás+max bevétel van a szemük előtt. Borzasztó drága, főleg utiktg-gel, némi parti aktivitással együtt+4 egész napot bukik az ember az utazással, és ezekszt nem nagy szám
.A felső 3 méterért óriási kár, életem eddigi legdúsabb-legszebb korallmezejét ilyen sekélyben láttam a vörösön. Járok is, amíg bírom... Egyiptom olcsó (kb egy főszezoni horvát nyaralás árából kijön), király a kaja, kb 10 óra alatt ajtótól ajtóig lent vagyok és szép.
-
t72killer
titán
válasz
Yushchenko
üzenetére
Igen. Sajnos a fehéredés sok szép korallmezőt lepusztított az elmúlt 1-2 évtizedben a világon, de dupla nem rémlik sehonnan, amikor rá következő évben is pusztította volna az épp lábadozni próbáló élővilágot
. Amit említettél Seychelles-t, ők is kaptak jópár éve, viszont azóta elég szépen rendbejött a vízivilág arrafelé
-
t72killer
titán
válasz
Yushchenko
üzenetére
Ja, valószínű az ausztrálok is oda mennek át a fehérlő korallzátonyaik helyett
+ a turisták nem mennek el ausztráliáig, megállnak korábban. -
t72killer
titán
Idénre erősen gondolkoztam rajta, hogy beleinvesztálok egy Nagy-korallzátony túrába, ezekszerint gigabukó lett volna.
#3855: Háát, komoly műsor várható akkortályt, bár ha jól tudom, a déli, holland szigetecskék (ABC, Aruba, Bonaire, Curacao) kimaradnak a buliból.
-
t72killer
titán
válasz
Yushchenko
üzenetére
Értem
Noigen, nálunk is a családi nyaralások erősen kompromisszumosak, egy ideje nem is merülök rajtuk, hanem külön megyek. Szerencsére össze tudok kaparni évi 5 hét eltávot, abba belefér. -
t72killer
titán
válasz
Yushchenko
üzenetére
A jegyek már megvannak? A világ elég nagy, Seychelle-en pl a mi nyarunkkal egyidőben (Ápr-nov) van száraz. Bár valszleg kicsit drágább, mint a tucat-tájföld-nyaralások.
-
t72killer
titán
válasz
Yushchenko
üzenetére
Csak hallottam róla, hogy tömeg...
-
t72killer
titán
válasz
Sanyabá
üzenetére
Nem semmi. Nekem mondjuk a hely+kényelem a legfontosabb egy ilyen hosszú repülésen, és az van
.Bali még nincs eldöntve, vagy az lesz, vagy Ny-Ausztrália. A másik "olcsó" hobbimmal az amatőrcsillagászattal szeretném párosítani a dolgot, amire kenguruék ideálisak.
Dél-Amerikában (!=Karib térség, ill nem a méregdrága Galapagos) van érdekes látnivaló? Argentínát nézegettem, de pár játékos fókán meg szürke vízben fotózott cetcápán kívül mást nemigen láttam a kínálatban.
#3818: Aztamicsoda Holdhal-parádé van náluk
Ezt meg kéne nézni közelebbről.

-
t72killer
titán
Dél-Afrikában járt már valaki? Mennyire húzós hely víz alatt és felett? Tavasszal a megszokott Egyiptom helyett új helyet próbálnék ki, és kicsit a szárazföldön is körül néznék.
Mantázó helynek Mozambikot szokták nagyon emlegetni, de az az ország extrém le van gatyásodva, ha a szárazföldre kidugja az ember az orrát, könnyen taposóaktába vagy sima útszéli banditákba botolhat - nem biztos, hogy be akarom vállalni.
-
t72killer
titán
válasz
t72killer
üzenetére
Találtam bálnanaptárat, ebből a szempontból jónak tűnik. Mondjuk szél/hullámzás azért van, ami elég kellemetlen lehet.
-
t72killer
titán
Az azori szigetek áprilisban milyen? Mikor van arrafelé Manta-bálnaszezon?
-
t72killer
titán
-
t72killer
titán
válasz
Ferdzsoo
üzenetére
Nekem a lámpa spirálos felfogatójára társult be anno, , ami rá van kapcsolva a mellényemre:
. (Itt van most az rx100 is, nagyon kényelmes, ezért hanyagolok mindenféle óriás fogantyút-lámpát)
-
t72killer
titán
válasz
Yushchenko
üzenetére
Ahogy a felszínen is, víz alatt is bonyi úgy videózni, hogy mozogsz közben. Az ide-oda forgatott fejünkre absz nem érdemes feltenni, ha komolyabb videókat akarunk, BCD-re, palackra hasonló vonatkozik. Mivel eléggé filléres cuccok ezek a rögzítők, tehetsz próbát, én egyszerűen kézben szoktam tartani a kamerát (a gopro-t már hanyagolom, rx100-azok), nagyon lassan, finoman mozgatva. Hogy miért kell a finom mozgás? Még ha vannak is fényeid, az egyes képkockák expóideje 1/100 - 1/30sec körül van, ami alatt nagyon könnyen elmosódik a téma. Amúgy szárazföldön is, ha nem nézőhánytatós videót akarsz csinálni és a témához közel vagy (!=ejtőernyőzés, motorsportok) akkor finoman mozgatod a kamerát.
-
t72killer
titán
#3770: ez igaz, csak az esélyét/ha már beüt, súlyosságát csökkentheted, ha kevesebb a nitrogén.
#3772: nálam egy keszongyanús eset óta ha sok 20m alatti program van, akkor ez alapkövetelmény még foglalás előtt. Igaz, eddig nem annyira jártam a nagyvilágot, két bázist szoktam rendszeresen látogatni (egy a vörösön egy Horváto.-ban), ott már ismernek és megcsinálják a mixet amit kérek. Maldívon elég messze lehet a segítség, ráadásul nem feltétlen kerül kompetens kezekbe az ember.Maldívon amúgy fordultak már elő egyéb "vicces" dolgok is, eléggé elgondolkoztam egy szénmonoxid-detektoron is, csak az a baj, hogy nincs belőle pici-könnyű-vízálló-olcsó kivitel.
Kicsit más téma, vízalatti portréfotózás, szvsz nagyon jó képek.
Új hozzászólás Aktív témák
- PlayStation 5
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- BestBuy topik
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Valami baja van a tápomnak
- Zyxel NAS326
- Büszke apukák és anyukák topikja
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro 128GB Graphite - 1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3258,100% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! Sapphire B650M R7 8700F 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800 16GB Zalman Z1 PLUS Seasonic 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

. Picit megmutatod neki a lángot és kész.
. Az első maszkomnál izgultam egy kicsit
? Maga a "merülés" ugye nem nagy kunszt scuba gyakorlattal(!), ezzel csak mondjuk 5-6 méterre mégy le inkább turbózott sznorizás műfaj. Viszont kérdés pl mennyire tiszta egy ilyenben a levegő? Nem hiszem, hogy egy biciklipumpán vagy random, kitudja milyen minősítésű kompresszoron átpaszírozott levegőt e akarnék szívni 
.
. Kibírom amíg feljövünk a csónakig, ruha letol (amúgy is jól esik egy kis friss víz nedvesruha alá izzadva), munka elvégez, mehetünk. Szárazat csak alpesi merüléseknél használtam eddig, sokat ivós nyári adriai merüléseknél nem, ott meg az időjárás miatt a vízháztartásom elég lassú ahhoz, hogy beleférjen a ki-be mászkálás, cuccal matatás, merülés.
.
.

Ezt meg kéne nézni közelebbről.