Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#4117) tknof1871


tknof1871
őstag

Üdv! Sajnálom hogy offtopik témával jövök! Elnézést!

A búvárok jól értenek a levegő ellátáshoz, CFM, LPM, airflow, stb. Nem merülök hanem egy gyárban dolgozom, fizikai munkát végzek. A levegőben por van és pontosan nem is tudom milyen gázok és gőzök. (Kaphatunk FFP1-es egyszer használatos papír maszkot (de nem hiszem örülnének ha tényleg egyszer használnánk). Gyakorlatilag senki se használja, kimerítő benne dolgozni.)

Találtam egy derékszíjon hordozható kicsi akkumulátoros levegőszűrőt, egyéni védőeszközt, TR-300 a neve. A működési elve hogy egy elektromos ventilátor átszívja a szűrőn a levegőt, a szűrt levegő csövének a csatlakozása kvázi szabványos, így egyszerűen csatlakozik a többször használható gumi vagy műanyag maszkokhoz és félmaszkokhoz.

Az a nagy terv hogy építek egy ilyen hordozható levegőszűrőt. Nem pontosan olyat mint ahogy az igazi kinéz de olyat ami ugyanezen az elven működik.

Az a kérésem hogy akinek van erre ideje nézzen rá milyen az eredeti készülék, mik a paraméterei. Írja le még milyen dolgokat vegyek figyelembe, mennyi levegőre van szükség percenként, mi az amivel nem számoltam. Ha minden szükséges paraméter megvan akkor azok alapján elkezdhetem keresni azt az elektromos motorral meghajtott ventilátort ami alkalmas a feladatra.

Ez egy videó az eredeti készülékről.

A gyártó prospektusa szerint a TR-300 ezt tudja:
Airflow Greater than 6 CFM (170 Lpm), (Nominal 6.7 CFM, 190 Lpm).
A TR-300 riasztást ad (hang- és fényjelzés) ha az Airflow 6 CFM (170 Lpm) alá csökken aztán kikapcsol.

Végeztem számításokat. Mennyi az Airflow egy felnőtt esetében (rövid guglizás után szerzett adatokkal):
Nyugalomban 9 LPM (liters per minute) = 0.317832 CFM (cubic feet per minute).
Fizikai munka közben 54 LPM (liters per minute) = 1.906992 CFM (cubic feet per minute). Eszerint vagy rosszul számolok vagy rossz adatokat találtam vagy valamit félreértek vagy a TR-300 minimum 3x több levegőt fúj be a maszkba mint amire igazán nehéz fizikai munka közben szükség van. Ez a bizonytalanság nem jó.

És van még valami amivel egyáltalán nem tudok számolni. Egy szűrőn keresztül kell szívni a levegőt. Az egy ellenállás ami állandóan ott van és így kell a folyamatos levegőszállítást biztosítani.

Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.