- eBay-es kütyük kis pénzért
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bobalazs: 5700x3d+4070S fogyasztása, alulfeszelése
- gerner1
- Luck Dragon: Új energia- és akkumulátor-címke az okoseszközök dobozában
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
fravik
tag
Sziasztok,
nekem is meglett a kis Ficus retusa-m, ami ma 1 hete van nálam. Nem viszem túlzásba a locsolást, sőt, de elég párás levegőt biztosítok neki párologtató tállal és 2-3 naponta permetezéssel is, mivel cserépkályha mellett elég száraz alapból a levegő.
Elkezdett hajtásokat hozni, de elég világosak a levelek, mint a képen is látszik... ez normális jelenség szerintetek? Mármint, hogy ennyire világosak? Mennyi idő után fog sötétedni?
Ha probléma, mivel tudnám orvosolni? Sajna a fényhiánnyal - ha az a baj - nem tudok semmit tenni, ez az egy normális ablak van a lakásban...Esetleg ötlet vagy jó tanács? Előre is köszi.
-
TomiTheHero
csendes tag
válasz
TomiTheHero #347 üzenetére
Ahogy ígértem:
Ebben a 15 centisben jobban elfér, mint a régi 10-esben.
-
Zotya21
senior tag
válasz
TomiTheHero #345 üzenetére
hát én simán beleültetném egy kis homokkal keverve
mert azért van egypár virágföld aminek nem valami jó a víz áteresztőképessége
pl ami nekem volt utoljára volt virágföld háttt nem én vettem de beleültettem a fikuszt nem bonsait csak sima szobanövényként tartottat aztán megöntöztem és 1-2 hét mulva penészes volt a teteje úgy pangott a víz bentszóval azért kel bele valami ami segít lazítani
-
Zotya21
senior tag
válasz
TomiTheHero #343 üzenetére
Szia
Hát nemtudm miylen nyelven hívják így de szerintem ez egy kínai fagyal.
Nekem is van egy de igazából én földet talán egyszer ha vettem neki
általában sima virágföldet meg egy kis homokot meg max kertiföldet apró kavicsot ha teszek bele
de megvan 10 éve szóval annyira nem kényes erre de van aki pl akadama-ba ülteti a bonsaiokat ami viszont elég drága és macerás is mert nincs bent tápanyag csak a tápoldatból ami belemegy
én pl még tápoldatot se adtam neki talán sose pedig nemártanainkább évente átszoktam ültetni ugyis baromi nagy gyökeret növeszt
van mellette egy kínai szlem is azt is kb ezzel a módszerrel ültetgetem de azért most már én is neki akarok esni komolyabban és tényleg szépet csinálni nemcsak vagdalni meg ültetgetni
szóval a lényeg szerintem hogy legyen tápanyag elég a földben és a vízelvezetése is legyen jó tehát ne pangjon a víz ha sokat kap
pl olvashatsz az akadama-ról ITT
-
TomiTheHero
csendes tag
Sziasztok!
Pár hete kaptam OBI-ból egy bonsai fát. A címkéje szerint Sagarethia. Nagyjából utána néztem, párát szereti, talaja nedves legyen mindig.
Viszont 10cm-es tálban van. Szeretném átültetni egy nagyobb, 15cm-es tálba.
A kérdésem az lenne, hogy milyen földet ajánlotok, és hol érdemes ezt beszerezni?A kép kicsit túl van vakuzva, a levelei szép zöldek, nem ilyen sárgák
Ha van rá igény, teszek fel róla normális képet, amit nappal csinálok.
-
Zotya21
senior tag
hmm pedig ezeket az oldalakat már mnitha láttam volna mégse futtottam át őket rendesen
De a Marczikának asszem kicsit barátibbak az árai
és szerintem meg is találtam amit keresünk
Szerintem így már eugénia bár igaz a fikuszoknak is sok fajtája van
http://www.bonsaistudio.hu/eugenia-bonsai-01-/
köszi szépen
igazából most van egy kínai fagyalom meg egy kínai szilem most már olyan 9 éve és eléggé unom már hogy csak zöld levél és kész semmi szín max ha kicsit a táptól bepirosodik a friss rügy
bár azt se tudom hogy ez normális vagy nem de eddig megvolt, nől is szépen
szóval kéne valami új ami olyan szívós mint ez a kettő mert nekem volt kb 10 de mind valamiért megdöglött 1-2 év alatt
lehetne rajt virág vagy színes rügy, termés, élénk színek vagy akármi új és szép.
-
Zotya21
senior tag
Sziasztok esetleg ezt megtudná valaki mondani hogy ez milyen fa ? azon kívül hogy bonsai és szép
és nem tudtok véletlen valami jó webshopot ahol vannak is bonsaiok nem csak 1-2 ? mert normális oldalakat nemigen találok magyart
köszi
igazán pörgő fórumokat se igen találok bonsairól sajnos ez is haldoklik :/
-
zalman90
őstag
sziasztok
majomkenyérfám levelei hullanak , napi 2-3 , mi lehet ennek az oka ?
földjét nedvesen tartom folyamatosan , az ablakba van keleti oldalon fényt kap
-
KERiii
tag
Sziasztok! Meg tudnátok mondani hogy ez milyen bonsai lehet?
Ma került a munkahelyemre, lehet megpróbálok a friss hajtásból dugványozni. Tanácsot tudnátok hozzá adni hogy csináljam hogy nagyobb legyen a sikeresség esélye? Gyökereztető hormon használata javasolt?
Köszi!
-
arminlok
senior tag
Sok siekrt majd hozzá. Én jövőre japán fehérfenyőt akarok kikeltetni remélem azis ilyen sikeres lesz bár azt talán jobb lenne dugványozással mert ott fontos, hogy legkisebb levelüből legyen.
Valakinek arra nincs tippje honnan lehetne japán fehérfenyőt beszerezni? Faiskolára gondoltam még de aztán lehet hogy marad a mag csak néztem vaterán elég drága két db 850forintért ami még lehet ki se kel. Valamint azt is télen érdemes vetni?
-
arminlok
senior tag
Én úgy csináltam, hogy 1 napra beáztattam vizbe a magokat utána törlökendöbe tettem majd egy légmentesen lezárható tasakba papírtörlővel együtt és betettem a hűtőbe. Kb 1 hónapot volt bent utána február első hetében vetettem el. Vettem ilyen keltető közeget ami igazából szeirntem csak tőzegmoha a lényeg hogyha ráengedsz melegvizet akkor megduzzad ha ez megtörtént beleteszed a magot és ezt az egész cuccod teszed bele a cserépbe és öntesz földet köré alá fölé a magok kb 2-3 cm mélyen legyenek a felszíntől. Amit egy honappal vagy kettövel késöbb vetettem el azok nem keltek ki. Szerintem kell neki egy kis fagyhatás.
-
arminlok
senior tag
Az elején nekem is hozott kapásból ujakat de aztán valami nagyon nem tetszett neki A második kihajtás utáni lehullatáskor 3 levél maradt rajta mikor kihelyeztem az erkélyre de azok azóta is megvannak. ( a legelső lehulaltásnál maradék nélkül az összeset ledobta) Ebből következtetek arra, hogy az alacsony páratartalom magas hőfok és kevesebb napfény következménye volt ez de föleg a legelsőé. Teleltetni is kint fogom csak még nem tudom, hogyan, hogy ne fagyjon el. Én azt tanácsolom ha van lehetöséged ( erkély
) akkor tedd ki őket. De a kavicsos dolgot is megpróbálhatod ártani nem fog. A lényeg hogy a tálban lévö viz ne érintkezzen a földdel (ezért kellenek a kavicsok ).
-
arminlok
senior tag
Nekem a kínai szilnél volt ez decemberben kaptam akkor még erös sötétzöld levelei voltak de aztán lehullatta az összeset majd ujra hajtott és ezt megcsinálta mégegyszer most kitettem az erkélyre és ahogy nézem ezek jó erős levelek lesznek szerintem a páratartalomhoz van köze. (én még permeteztem is midnen nap kétszer de a panel légkör nem igazán tetszett neki, meg lehet a nonstop 25 fok se)
-
Tuomas
addikt
válasz
nyuszika0216 #325 üzenetére
Szia! Itt vannak a képek. a sárguló levélről, a földről és harmadikként olyan levélről aminek a széle fehér (volt) és folyamatosan befelé is elfehéredett. Már a boltban megvolt ez a fehérsége. Azóta új levél nem fehéredett ki, de az új levelek amiket hoz, mind világoszöldebbek, és néhányuk elsárgul, majd lehullik. Másfél méterre van az ablaktól, elég világos helyen.
-
nyuszika0216
csendes tag
A kavics is remek ötlet, de mindig legyen elég nedves.A kavicsos-granulátum szerűség lehet akár akadama is. Ha vöröses barna színe van. Ha nem, akkor valóban csak apró kavics. Ha tudsz, majd tegyél fel képet a sárguló levelekről, mert ennek több oka is lehet. Illetve a talajról, így meg lehet nézni szükséges-e az átültetés.
-
Tuomas
addikt
válasz
nyuszika0216 #322 üzenetére
Köszönöm szépen!
Virágzik szépen, amikor elhoztam a boltból, azóta már egyszer újból virágzott. A szobámba kb. 50%-os a páratartalom, annál több kell neki? Olvastam, hogy ha kavicsot teszek alá, azzal megoldható a párologtatás. Elegendő ez a módszer?
Hoz új leveleket is, viszont még amíg kicsi, megsárgul és ledobja. Mitől lehet ez? A talaja mindig nedves, nem hagyom kiszáradni. A permetezése eddig elmaradt, de ezután pótolomLehet, hogy emiatt dobja le a leveleket?
A földje elég fura, inkább termesztőközegnek néz ki, vagy hogy hívják (tőzeges, meg valami nagyon apró 1-2 mm-es kavicsos-granulátum szerű valami is van benne), ebből átültessem amint lehet még májusban, vagy várhatok vele jövő tavaszig? -
arminlok
senior tag
válasz
nyuszika0216 #321 üzenetére
Köszi ideje utánanéznem rendesen a sítlusoknak. Majd valamit megpróbálok kihozni belöle és feltöltöm megmutatni
-
nyuszika0216
csendes tag
Szia!
A Borágófa melegigényes, örökzöld bonsai. Világos helyet és magas páratartalmat igényel, óvjuk a huzattól, hirtelen hőmérsékletingadozástól. Tavasztól őszig minimum 20 fokos hőmérsékleten tartsuk, télen se csökkenjen 16 fok alá. Vízigényes, talaját nedvesen kell tartani, de ne hagyjuk vízben állni, mert gyökérzete könnyen kirohadhat. Tápanyagutánpótlásra kéthetente, télen havonta egyszer van szüksége.
Nagyon szép, apró, fehér virágait szinte folyamatosan hozza, ha jól érzi magát környezetében.
A magas páratartalmat szobai üvegházba helyezéssel lehet a legjobban elérni. Fontos a rendszeres "szellőztetése". Ha erre nincs mód, naponta állott vízzel permetezzük. -
nyuszika0216
csendes tag
válasz
arminlok #320 üzenetére
Szia! Még szép
Bunjin stílusban remekül meg lehet csinálni!!!!
A bunjin vagy literati (irodalmi) stílusnál egy vékony, viszonylag hosszú törzs erős, megtört kanyarokkal, ferdén beültetve kis, kerek, lapos edénybe, elegánsan és lendületesen emelkedik a magasba. Lomb csak a törzs felső harmadán van, az is viszonylag kicsi. -
waccak
csendes tag
válasz
nyuszika0216 #318 üzenetére
Köszönöm szépen a választ, hasznos volt
Most van pár hajtás, amit próbálok vízben gyökereztetni, meglátjuk mi lesz belőle. gondolkozom még bonsai szőlőn is, hajt a kiváncsiság
a szőlőben az a jó, hogy bárhol képes gyökereket növeszteni.
-
nyuszika0216
csendes tag
Szia! A mini bonsai alatt gondolom a "Mame" (kis babszem) "nagyságúakat" érted. Ezek akár egy dióhéjban (szó szerint) is nevelhetők. 5-15 cm-es miniatűr bonsai. Formázásukra, tartásukra kis eltéréssel ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a nagyokra- Akár kis begyűjtött növényből, akár magvetésből vagy dugványból indulunk ki, 3-5 évi nevelésre, formázásra van szükség, hogy a növényt olyanná alakítsuk, hogy a bonsai nevet méltán kiérdemelje. Természetesen ezeknek a kis miniatűr bonsaiknak is nagy testvéreikre kell hasonlítaniuk, és nem tűnhetnek groteszk törpéknek.
Ápolásukra több gondot kell fordítani, mert az a 2-3 evőkanálnyi (vagy néha még ennél is kevesebb) föld, amiben élnek, nagyon hamar kiszárad. Ezért célszerű őket vízbe vagy nagyon híg, folyékony műtrágyás lébe meríteni, míg levegőbuborékok távoznak belőlük. Ezt a tápoldat-felszívást kéthetenként meg lehet ismételni. A formázási technikában a visszavágás a legfontosabb. Drótozni ezeket a kis növényeket alig lehet. A mame bonsaikat sokkal gyakrabban kell átültetni, mert kevéske földjüket hamar kihasználják. Ilyenkor a gyökér harmadát és a nagyobb levelű növények levelének felét visszavághatjuk az egyensúly érdekében. Ezután szélvédett, árnyékos helyre tesszük, és levélzetét naponta finom porlasztással megpermetezzük. A mini bonsaik általában nem élnek több száz évig, de két-három generáció helyes gondozással megtarthatja ezt a kedves méretet. Néha azonban növényeink minden erőfeszítés ellenére megnőnek, így kilépik kategóriájuk határát, és mint normál bonsaik élnek tovább. Mint majd a későbbiekben, a bonsaitechnikánál látható, a formázás, nevelés, gondozás a nagyobb bonsaiknál sem tér el lényegesen, és itt is a többéves, kitartó, gondos munkának egy szép bonsai az eredménye.
"Ko" 16-20 cm a szokásos nagyságuk. Nagyon gyakran fiatal növények vannak ebben a csoportban, melyeket évekig lehet e nagyságában tartani.
Remélem tudtam segíteni -
waccak
csendes tag
Sziasztok!
Nagyon tetszenek a bonsai-ok, már régóta szemezek velük, de még sosem jutottam el oda, hogy legyen is egy. Öröm és boldogság, párom elárulta, hogy kapok egyet nemsokára
Ám más kérdésem lenne
Nézegettem a mini bonsaiokat, amik tényleg nagyon kicsik, és beléjük szerettem. A kérdésem az lenne, hogy ezeket lehet-e nevelni begyűjtéssel? Valamennyire értek a botanikához, kertészeti egyetemen tanulok (én inkább a szőlőben vagyok otthon
szóval értem a biológiai alapjait a dolgoknak, csak azt nem tudom, hogy ha egy fiatal (gondolom a mini bonsaiokat már egészen fiatalon kezdik el alakítani) hajtást begyűjtök, akkor az életképes lehet-e? Valamint a begyűjtés után, egyből földbe (vagy valamilyen keverékbe) rakjam, vagy folyami kövek közé, csak vízbe, hogy a gyökerek minél előbb regenerálódjanak (erre azért gondoltam mert mégiscsak egy fiatal csemetéről van szó, regenerálódásra sokkal hajlamosabb (szerintem)). Bármilyen segítséget elfogadok, főleg a mini bonsaiok tekintetében, és a begyűjtéssel kapcsolatban (tudom, meg is lehet venni, de szeretek kísérletezni, foglalkozni a növényekkel már egész kicsi koruktól fogva)
Köszönöm szépen! -
Tuomas
addikt
válasz
nyuszika0216 #311 üzenetére
Közben visszaolvasgattam a fórumban és láttam sok hasznos tanácsot, átültetéssel kapcsolatban, vagy hogy az áztatás pl. egyáltalán nem javallott.
Észrevettem, hogy van rajta néhány levél, aminek a szélén fehéres foltok vannak. Ez minek a jele lehet?
Van rajta néhány leszáradt, vagyis bebarnult, levirágzott virág, ezeket le kell szedni, vagy maradhatnak rajta nyugodtan?
A fajtának vannak speciális igényei, amire fontos odafigyelni?Ezalatt a néhány nap alatt (kb egy hét) szépen elkezdett hajtani az ágak végénél, ahol "gyárilag" vissza volt vágva. Ezt jó jelnek veszem
-
arminlok
senior tag
Köszönöm a válaszotokat akkor ezek szerint jól tippeltem.
Barátnőmtöl kaptam karácsonyra és panelba lakom hát nem igazán szerette és lehullatta kétszer az összes levelét de most megint kihajtott, hogy kitettem az erkélyre valószínüleg majd akkor teleltetni is ott fogom csak még nem tudom hogyan. Valószínű az állandó 25 fokot és alacsony páratartalmat nem viseli.
Egyébként nem rég kikeltek a télen elültetett japán juhar magok nagyon büszke voltam rá mert elég kezdő vagyok. 10 év mulva már szép kis bonsaiok lesznek belölük
[link]
-
Tuomas
addikt
Sziasztok!
A napokban vettem egy kis bonsait, fajtáját tekintve Bórágófa (Carmona mac). Szeretnék segítséget, vagyis inkább hasznos tanácsokat kérni, mivel ez az első bonsaiom. Sokat olvastam már róla, addig nem is akartam megvenni, amíg nem tájékozódtam, viszont az interneten sok ellentmondásos illetve nem egyértelmű információt találtam.
A "szereti a nedves földet, de a nem szabad túlöntözni" között mi az egyensúly? Úgy értem: Heti hányszor kell megöntözni? Olvastam olyat is, hogy vízbe kell áztatni a növényt fél-2 órára, a tálkája tetejéig. De ezt is hány alkalommal?
A metszésénél mire kell figyelni, hogy szép formás fácska váljon belőle? Mikortól érdemes metszeni, és hogy?
A tápanyag bevitelnél azt olvastam, hogy tavasszal, nyáron 2 hetente egyszer, ősztől havonta egyszer, és jobb a szilárd tápanyag, mert az áztatásnál fokozatosan oldódik ki. De itt is figyelni kell az optimális mennyiségre.Ha valaki tudna tippeket, ötleteket adni, és hogy mire figyeljek oda, milyen hibákat kerüljek el, megköszönném!
-
nyuszika0216
csendes tag
válasz
zalman90 #308 üzenetére
"Röviden" az átültetés
A bonsai, mivel kis cserépben van, hamar felhasználja a földben levő tápanyagokat még akkor is ha pótoljuk azt. Ezért szükséges a rendszeres átültetés. Fiatal, erőteljesen növő fákat évente, az idősebbeket, lassabban növőket 2-4 évente ültessük át. Amint lehet át kell ültetni a fát, ha a cserepe nagyon kicsi, (ha nem éri el a fa magasságának 2/3-át), ha a gyökér kilóg a cserép alján a lyukból és ha a földje nagyon rossz minőségű. A Távol-Keletről vagy Hollandiából behozott fák földje gyakran igen kemény, agyagos, vagy néha nem is föld hanem "termesztő közeg". Ezeket átültetés nélkül nagyon nehéz megtartani. 15 cm-nél kisebb tálban kezdő bonsai-os nagyon nehezen tudja a fát megtartani, ilyen kis tálnál előfordul, hogy kánikulai időben, vagy fűtött szobában naponta többször is kell öntözni.
Az átültetés időpontja:
Pihenő időszakkal nem rendelkező fák egész ében átültethetők, de ha nem sürgős akkor várjuk meg a kora tavaszi időpontot. Ezek az egyenlítői, trópusi fák.A többi fánál az átültetési időszak ősszel a lombhullás után kezdődik, és tavasszal a rügyek megduzzadásáig tart. Csak fagymentes időben végezzünk átültetést. Ha már a nedvkeringés megindult, a rügyek duzzadtak, kibomlottak, akkor nagy a valószínűsége, hogy a fa nem marad meg. Az a tapasztalat, hogy bonsainál a tavaszi időszak a kedvezőbb. Tű és pikkelyes levelűeket, örökzöldeket április elseje körüli időben ültessük, esetleg szeptember elején. Nagyon fontos, hogy a régi földből maradjon a gyökereken.
Néhány fontos szabály:A régi földet egy pálcikával, vagy villaszerű szerszámmal kaparjuk ki a gyökerek közül. Ne szedjük le az összes régi földet, ne mossuk le a gyökereket.
Ne száradjon meg a gyökér, permetezzük le vízzel, lehetőleg gyorsan dolgozzunk.
Az új föld kissé nyirkos legyen
Egy pálcával nyomkodjuk be a földet a gyökerek közé.
Beültetés után az egész cserepet tegyük be egy nagyobb edény vízbe, legalább egy órán át, hogy a föld jól átnedvesedjen. Ezt a műveletet máskor ne tegyük.
Átültetés után néhány hétig különösen óvjuk a fánkat. Ne tegyük ki napra, ne száradjon meg a földje, rendszeresen permetezzük állott vízzel.
A bonsai földjének összetétele:
1/3 rész jó minőségű virágföld.
1/3 rész savanyú tőzeg. (Hansági vagy Novobalt).
1/3 rész szitált sóder.idős nagyméretű (50cm felett) fáknak a földjébe agyagot is szoktak keverni.
Savanyú földet kívánó fáknál több tőzeget használjunk. Néhány különleges igényű fa, pl: Rododendron esetén érdeklődjük meg milyen föld szükséges. Érzékeny fáknál "akadama" földet is keverünk, de magas ára miatt ritkán használjuk.A szakirodalom sok egyéb adalékot is közöl, ezek ott beszerezhetők de nálunk nincsenek forgalomban. Sokszor hibás fordítás miatt fura anyagokat ajánlanak. Gyakori a "mohaföld", aminek a tőzeg megfelel, vagy pl. a márvány, bazalt zúzalék a sóder helyett, vályog, ami az agyaggal egyenlő.
A tőzeg a vízháztartást szabályozza és lazává és savas kémhatásúvá teszi a földet. Összekeverés előtt szét kell dörgölni ha csomósan összeállt. Savanyú földet nem tűrő növényeknél nem használható. Kis csomagokban is kapható a vetőmag boltokban és a Hermes üzletekben de a jobb virágüzletek is tartják.
A sódert ne olyan helyről szerezzük be ahol kutyák, macskák elszennyezték. A szita lyuknagysága 2-3 mm körül legyen, nagyméretű fáknál durvább darabok is megengedhetőek. Ha nem nagy mennyiségről van szó és nincs megfelelő szitánk, egy gyermek homokozó szita vagy műanyag tésztaszűrő kanál is megfelel. Van aki a port is kiszitálja a sóderból, ennek nincs jelentősége.
Az átültetés együtt járhat a gyökérmetszéssel. Ez azonban a mi éghajlatunk alatt veszélyes tevékenység, csak akkor végezzük ha feltétlenül szükség van rá, akkor is nagyon óvatosan, kismértékben. A hajszálgyökereknek maximum a negyedrészét vágjuk le. A vastagabb gyökereket, melyeken kevés hajszálgyökér van, bátran vágjuk le. Akinek nincs gyakorlata kérjen meg először szakembert, menjen el egy bonsai klubba ahol megnézheti a helyes gyökérmetszést.
Több évig ugyanabba a cserépbe visszaültethetjük a fát, csak ha aránytalanná válik tegyük nagyobb tálba.Dugjunk egy drótot U alakban a cserép két lukján keresztül. Ennek az lesz a szerepe, hogy a fát belekötözzük és ne tudjon kiborulni a tálból.
A drótra húzzunk rá egy-egy szúnyogháló darabkát, hogy a föld ne szóródjon ki az elég nagy lyukakon.
A tál aljára szórjunk a sóderünkből egy kis réteget, a tál nagyságától függően fél-két cm-t. Ennek célja a pangó víz elvezetése, a túlöntözés veszélyét csökkenti.
Most jön egy réteg földkeverék, majd erre tegyük rá a fát, a drót összecsavarásával rögzítsük. A fa ne legyen sem túl mélyen, sem túl magasan a tál pereméhez képest. Soha se ültessük a tál közepébe a fát, mindig kissé balra és hátrafelé legyen a tál középpontjától. Ez a beültetési mód a fa alakjától függően változhat. Töltsük meg a tálat földdel, közben egy pálcával tömködjünk a gyökerek közé.
Ezután merítsük be a tálat vízbe, hogy jól átázzon a föld. Néhány perc után kivesszük és hagyjuk lecsöpögni. Az átültetett fát egy darabig különösképpen óvni kell. Védelem céljára egy átlátszó műanyag zacskót is rátehetünk, de ne teljesen légmentesen. Ezt a vízbemerítést máskor ne alkalmazzuk. -
zalman90
őstag
sziasztok , nincs véletlen valakinek eladó bonsai tálkája ? 12 vagy 15cm es
esetleg valaki nem tudná röviden leírni átültetéskor mire kell figyelni ? köszönöm előre is
-
Vigneau
félisten
válasz
nyuszika0216 #306 üzenetére
Szia Nyuszika!
Nálam egyszerűen kipusztultak. Az egyik szilem is megadta magát most átültetés után - összeaszott a kérge, mintha kiszáradt volna, pedig figyeltem az öntözésre. Lehet, túlzásba vittem a gyökérmetszést, de ezt is ki kell tanulni, ez van... Mindenesetre leszedtem róla pár még használhatónak tűnő gyökérdarabot és gyökérdugványt csináltam belőlük.
Üdv: Vigi
-
nyuszika0216
csendes tag
Szia!
Igen, ha egy kis csemetét kiásol, abból nevelhető bonsai. Vissza kell metszeni a gyökerét, drótozni az ágait, attól függően, hogy milyen alakra szeretnéd nevelni. Tudom ajánlani még a Yamadori-t. Így hamarabb lehet igazi bonsai-od. Tűlevelűek elég kényesek, nagyon odaadóan kell gondozni. Bármi kérdés van, segítek szívesen ha tudok -
hutp
újonc
Sziasztok! Örömmel látom, hogy él még ez a fórum! Én új vagyok a témában, és jelenleg igyekszem információkat gyűjteni a bonsai-ok készítéséről. Szeretnék házilag készíteni bonsai fát, méghozzá tűlevelűt.
Van olyan, aki ebben segíteni tudna? Hogy kell ehhez hozzáfogni? Járható út pl. az, hogy kiások egy kis fenyőpalántát, átültetem, és elkezdem bonsai-ként nevelni?
-
aldebaran
addikt
Ha Debrecenben, vagy a környékén van valakinek jobb létre szenderült Buxus bonsai fája, keressen meg, átvenném.
-
Vigneau
félisten
Közben ugrott az akadama beszerzése, így kipróbálom az agyaggranulátum és előre bekevert Oázisos bonsai föld "elegyét". Ezeket itt Cegléden meg lehetett csípni helyben.
Pár kisebb szemű agyaggöböt betettem az edénykébe (az alja negyedének megfelelően Édesanyám tanácsára - csak kertész, hallgatok Rá), elvileg jó lesz vízmegfogónak, a többi pedig bonsai föld. Később klasszik virágföldet hintek rá 0.5 cm vastagságban, záró felső rétegként. A fikusz benjaminám kifejezetten komálja ezt a földet, hátha bírja majd a japán szilem is.
-
Vigneau
félisten
válasz
nyuszika0216 #300 üzenetére
Szia!
Akkor jól gondoltam, bár jó pár oldalon csak szimplán akadamat emlegetnek, míg mások kevergetnek 1/3 arányokban.
Én eddig bekevert Oázisos és OBI-s földet használtam, egész jók voltak. De elvileg holnap sikerül Érdről hozatni a Barátaimmal normál szemcséjű 16l-es akadamat (az még szerencsére nem fogyott el).
Egyelőre japán szillel, porcsinfával és fikusszal foglalatoskodom. Ezek eléggé toleráns fajták - szerencsére. Borsfát és ezercsillagfácskát soha többet.
Vigi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- iKing.Hu - Google Pixel 9 Pro XL - Hazel - Használt, karcmentes
- Újszerű Lenovo IdeaPad 5 14ITL05 - 14"FHD IPS - i7-1165G7 - 16GB - 1TB SSD - Win11
- AKCIÓ! Gigabyte X570 AMD R9 5900X 32GB DDR4 1TB SSD RX 6750XT 12GB Zalman Z1 Plus CM 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest