Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 12 – Ecetek és zsiradékok
- weiss: Autó költségek
- Personal notes '12
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- ldave: New Game Blitz - 2026
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
anyulakcukik
üzenetére
Ha lebeszéled az upnp-ről akkor mutasd meg neki azokat a dolgokat amivel helyettesíthető (pl fix ip).
-
Geth
veterán
válasz
anyulakcukik
üzenetére
Azt írta, hogy a tesztoldalon amit használt egyezik a cím a WAN IP-vel és ződ a port, így (ha igazak ezek a megfigyelések) a NAT kizárható, az a port márpedig nyitva van és a mögöttes szolgáltatás elérhető. Az UPnP meg ebből a szempontból mindegy, ha nem is szép megoldás.
Lehet nem mások csatlakoztak hozzá, hanem fordítva. Lehet nem voltak valódi leecher-ek. Lehet nem őt sorsolta az algo a leecher-eknek. Lehet nem jól mutatja a felület ahol nézte. Stb.
-
-
salander
tag
Sziasztok!
Ha 1) van nyitva port UpnP-vel, 2) a Transmission azt mondja hogy nyitva van a port, 3) stimmel az IP cím a https://www.canyouseeme.org/-on a routerben levővel és látja a nyitott portot is,
akkor mi miatt lehetek még mindig passzív módban?
Van valami magától érthetődő dolog amit ellenőrizni kellene? One a szolgáltató, IPv4. -
zsolt_64
senior tag
Hosszas útkeresés után úgy néz ki sikerült megtalálnom az ipv6 os beállítást
Az alábbi cuccon: Digi + Asus TUFax3000v2 Gnuton Firmware (aka merlin) Win11 munkaállomás
IPv6 Connection Type Native with DHCP-PD csak ezzel működik a Digi
Automatikus konfiguráció Stateful
itt megjlenik egy opció ami felajánl 1000-2000 kezdő befejező cím véget , ezt hagytam.
ezek után megnéztem hogy milyen ipv6 cím véget kapoak a munkaállomásom ::1abc
ipv6 tűzfal be, és új tűzfalszabáy
Szolgáltatásnév tetszőleges
Remote:üresmező Helyi ip::1abcport tartomány54321ProtokollBoth
Qbittorent: upnp kikapcs 54321 port beállítva speciális beállítás bármely csatoló, bármely cím
port.tools oldalon a ipv6 port checker szépen mutaja a nyitott portot
amennyiben törlöm a tűzfal szabályt a portok zártnak mutatja
Ezek után feltettem 1 másik gépre egy Qbitet port 54321 -> port checker : Zárt port
Másik gépen port Qb port átírás 54322 re és tűzfalszabály felvitele -> port checker nyitott
Így megbizonyosodtam hogy a port nyitás 1 gépre megy csak.
Ahhoz hogy a Windowsban a ::1abc címvégződés (DHCPv6 híján) mindig megmaradjon az AI a következő parancsok kiadását javasoltanetsh interface ipv6 set privacy state=disablednetsh interface ipv6 set global randomizeidentifiers=disabled
továbbiakban sokszorosan újraindítottam a router + munkaállomást is , de a port teszt mindig lefut -
///Krisz\\\
senior tag
Ha jól látom a tesztekből, az Intel 660p 512GB-os változata 4K random írásnál 62 MB/s-et tud. Ha ráengeded a teljes gigabites letöltést, akkor adott esetben 100 MB/s feletti sebességgel is tud letölteni. Egy ideig kimozogja ezt a qBittorrent azzal, hogy a RAM-ba cache-el, de egy idő után túl lassú lesz az SSD.
Próbáld meg levenni 40 MB/s-re és akkor még marad egy kis puffer benne. -
Liso
csendes tag
Gemini javaslatai:
Disk cache: Írd be: 2048 vagy 4096
Asynchronous I/O threads: * Ezt írd át 8-ra Pre-allocate disk space for all files: Legyen kipipálva (ezt a Downloads fülön találod).
Coalesce reads & writes: Legyen kipipálva
Enable OS cache: Ezt VEDD KI (kapcsold ki). Ha ki van pipálva, a Windows is próbálkozik a gyorsítótárazással, ami az Intel 660p SSD-nél pont a laggolást és a 99%-os használatot okozza. -
Liso
csendes tag
Elég váltakozó. Kb. 50-100 mb/s a qbit és 10-25 között a system. Más nem fut a gépen. Hálózat 50-110 között a qbitnek. Amint elindítok egy filmet vagy YouTube videót a gép laggolni kezd. Korlátozzam a sebességet 50-re?
-
Liso
csendes tag
válasz
///Krisz\\\
üzenetére
- TCP és uTP
- felmegy 99%ra ami furcsa mert eddig ilyen laggolást nem művelt a gép. -
ekkold
őstag
válasz
MasterMark
üzenetére
Magán a szerveren kell az IPv6 autokonfigot beállítani úgy, hogy fix címet vegyen fel a prefix delegáláshoz amit kap.
De akkor ez nem valami olyasmi lenne, mint ipv4-en a statikus IP kiosztás? -
MasterMark
titán
válasz
zsolt_64
üzenetére
Korábbi hozzászólásomban már leírtam, hogy mivel az IPv6 a klienseken automatikusan konfigurálódik, ezért az ilyesmit nem DHCPv6-tal és nem a routerből kell beállítani.
Magán a szerveren kell az IPv6 autokonfigot beállítani úgy, hogy fix címet vegyen fel a prefix delegáláshoz amit kap.
Doky586: Mert te ajánlottad a megoldásod amivel minden gépre kinyitod azt a portot a hálón.
-
zsolt_64
senior tag
Mindenkinek !
Még egyszer körbejártam a problémát és mivel nincs DHCPv6 illetve DUID lehetőség ezen a routeren ezért bármilyen megoldás csak a JFFS ben elhelyezett scriptel lehetséges + megfelelő beállítások a GUI n.
Érett megfontolás után úgy döntöttem hogy erre a szopórollerre én most nem ülök fel.
Elég szomorú hogy egy ilyen fejlett routeren nincs GUI megoldás, már kicsit visszasírom a Tomato-t, ott több mindent be lehetett állítani. -
válasz
MasterMark
üzenetére
De miért engem győzködtök amikor zsolt_64 kért segítséget?
-
válasz
zsolt_64
üzenetére
"ha valaki elmagyarázná mit is kellene írni az GUI ipv6 tűzfalszabály helyi ip mezőjébe"
Én ezeket írom be a #54126 hsz-en leírtakon túl. [kép]
A command rublikába kell beírni és az alsó sorban levő gombokkal elmenteni a megfelelő rublikába, életbeléptetéshez egy router restart is kell. -
-
válasz
MasterMark
üzenetére
Megvárom amíg zsolt_64 nél ezt összehozod.
-
-
válasz
zsolt_64
üzenetére
Nálam is az ipv6 minden része változik (pl router újraindításkor) így nincs mit szűrőzni. A bonyolultabb módszereket meg nem tudja a router.
Ha neked sikerül jobb és egyszerű módszert találni a minden gépre beengedni 1 portot módszernél akkor azt a módszert majd lemásolom én is. -
zsolt_64
senior tag
válasz
Doky586
üzenetére
A DUID rövidítés azt jelenti, hogy Driving Under the Influence of Drugs, vagyis kábítószer vagy gyógyszer hatása alatt történő járművezetés
Mostmár mindent értek
Tréfát félretéve teljesen elvesztettem a fonalat... az #54208 megjegyzésre még tennék 1 próbát ha valaki elmagyarázná mit is kellene írni az GUI ipv6 tűzfalszabály helyi ip mezőjébe... a #54193 irományomban még azt hittem értem a problémát -
-
-
-
zsolt_64
senior tag
válasz
MasterMark
üzenetére
tökéletesen egyetértek hiába van a gépen tűzfal, ez a wildcardos megoldás nekem sem tetszett, kipróbáltam ugyan de nem is működött, bár lehet elhibáztam
-
zsolt_64
senior tag
Hát én nem vagyok ekkora linux guru , meg akkor már megelégeltem, AI ugyan javasolta hogy megírja helyettem, de tapasztalatból tudom mekkora baromságokat tud írni, (java-ban) . Tanulság hogy ebbe az irányba kell menni (ha kell).
Szóval nem ültem vissza a szopórollerre
Mondjuk ezt azért megírhatnák a FW-ben úgy hogy a GUI felületen lehessen MAC et adni
-
Geth
veterán
válasz
MasterMark
üzenetére
Persze, csak amikor csináltam anno a scriptet, olyan router-em volt ami nem tudott ipset-et. A script-es megoldás még szűkebbet lyukaszt, mint a wildcard.
-
-
Geth
veterán
válasz
MasterMark
üzenetére
Szerintem nem érti. Nagyon fontos neki a biztonság, de szétlyuggatja a tűzfalat

-
-
zsolt_64
senior tag
Én is letettem (egyenlőre) a ipv6 torrentezésről, de összefoglalnám mi is amit sikerült kideríteni:
Cucc: Digi asus tuf-ax3200v2 Gbuton(Merlin) FW
Alaphelyzet : ipv4 en port forward aktív vagyok (többszörösen letesztelve)
ipv6 be, majd ipv6 teszt 10/10 ok
Qbit beállítás hogy bármilyen ipcímről dolgozzon
ipv6 tűzfal szabály beállítása a konkrét ipv6 címre a megadott porttal
Keresnem kellett tuti ipv6 os torrentet, végul egy debian és ubuntu iso töltöttem le,
és hurrá van 6 os peerem fel-fel tűnik a jellegzetes ipv6 cím.
Boldogságom csak addig tartott amíg újra nem indítottam a routert...
Sok AI zás után a konklúzió:
Azért esik szét a beállítás mert a Digi "IPv6 Connection Type = Native with DHCP-PD" vel dolgozik
ez azt jelenti hogy mindig más LAN IPv6 Prefix et fogok kapni.
AI javasolta hogy a merlin FW ben lehet olyan scriptet írni ami autmatikusa meghívódik
minden connectálás után, ahol MAC alapján aktualizálná a tűzfalszabályt,
(ez egyébként kompromisszum mentes elegáns megoldás lenne, bármire nemcsak torrentre)
de ekkor úgy döntöttem leszállok a szopóroller-ről, elég ez így újévre
Tehát ahhoz hogy ipv6 torrentezzél az alábbi tényezők jó együttállása kell:
Szolgáltató , router , tracker , és peer -
Liso
csendes tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
- 1 torrentnél is csinálja
- Kapcsolati korlátoknál a következő értékek vannak sorban: 500, 100, 20, 4. Ezek az alapértelmezett értékek, sose piszkáltam.
- Szolgáltatói Huawei optixstar hg8147x6-10 gigabites nettel. Mostanában 40-50 mb/s szokott lenni a letöltés. Régen fixen hozta 90 fölött. -
Liso
csendes tag
Sziasztok!
Pár napja letöltés közben iszonyatosan laggol a gép. Pl. Youtube videónál kép lefagy, de a hang megy, Potplayer film lejátszásnál szintén. Találkozott már valaki ilyen problémával? Mi lehet a megoldás?
Konfig:
OP: Windows 11 24h2
Torrent kliens: Qbittorent v5.1.0.
RAM: 16 GB
Processzor: Intel Core i5-8400T
SSD: Intel 660p 512GB (SSDPEKNW512G8H)
-
-
zsolt_64
senior tag
Nos jelentem sikerült az ipv6
Látom a Qbitben a peerek között az ipv6-os címeket , és az ipv6-os port checker is mutatja hogy nyitott a port.
Digi, asus tuf 3000 V2 router a kliens gép win11
Jól indul az év
-
Geth
veterán
válasz
MasterMark
üzenetére
Egyik sem. NAT66-ol a docker. Nem szép, de 0 dinamikus konfiguráció és külön szoftver. (Változó) /64-et ad csak az isp. Emellett az ingyenes ddns is csak egy IPv6 címet támogat (minden subdomain oda megy). Ezt szummázva inkább békén hagytam amíg pl. nem kapok /56-ot.
-
Maulgar
tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Nem ringatom magam bele abba hogy napi több 100gb felmegy. Ahogy írtam van rá hardverem csak mostanában érdekelnek az ilyen "zöldebb" megoldások. Nézelődök, olvasgatok róla de nyilván jobb az elsőkézből vélemény. Tiny pc eddig hatékony lépés az energiahatékonyság irányába, és az igazat megvalva még a hardveres korlátokat sem értem el vele hiába a 600+ körüli torrent állomány. A "nagy" gép üzemben van még a webszerver miatt de vinném ezt is kisebb hardverre ha úgy van. Igazából érdemi feltöltést így is csak seedboxal produkáltam főleg de nem érzem már magamban ezt a nagy legyen havi 10-100TB felötltésem dolgot. Felhős mókákat is kiszerveztem már bérelt felhő tárhelyekre inkább. Ez már csak ilyen ismerkedésnek, tanulásnak lenne érdekes.
De neked is köszönöm hogy megosztottad velem a tapasztalatod
-
válasz
Maulgar
üzenetére
Mármint mi van a fileméretekkel? Nem ebook torrentekről van szó, ha arra gondolsz, ez a 600+ torrent valamivel 1TB felett volt, szóval ilyen átlag 1.5-2 GB-os anyagok. De a file méreteknek nincs jelentősége terhelés szempontjából. Ha van benne egy reális speedlimit, és nem terheled agyon a vasat, akkor semmi gond az egyéb forgalommal. Nálam ez általában 10MB/sec feltöltést jelent, de ha le és fel is tölt egyidőben, akkor úgy 20/5 MB/sec-re szoktam korlátozni. Nem akarlak hitegetni semmivel, de te se kábítsd magad, ez sajnos ilyen, a routerrel torrentezés mindig kompromisszumos lesz, mert ha elengedném és töltene 50-60 MB/sec-el, akkor a net lassulhatna le. Szóval ez tökéletes arra, hogy "nagyobb mennyiségű" (ez persze relatív), de már régebbi, kisebb forgalmat bonyolító anyagod seed-ben tartva, állandó PC járatás nélkül megtartsd a legend vagy az elite rangod a magon, de napi sok száz GB-os mennyiségeket le/fel tölteni, vagy top100-ba kerülni ne csak ezzel akarj!
szerk.:
uptime OK, addig megy amíg kap áramot. -
Maulgar
tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Szia! És a fájlméretek? Mellette a forgalmat hogy kezeli? Uptime?
-
MasterMark
titán
De global címet is kap a konténeredben a cucc? Docker alapból csak Unique Local címeket oszt ki belső bridge-en, ami ugye nem route-olható az internet fele.
Ha host módban fut, akkor megkapja a gazda gép IPv6 global címét is.
Vagy ha saját bridge-ed van ahol külön IP-t is kap, akkor ott is kap global címet.
-
MasterMark
titán
válasz
lionhearted
üzenetére
Oké bocs, teljesen jogos, én port forwardot értettem alatta, de valóban maga a port nyitás lehet egy tűzfal nyitás vagy port forward is.
-
MasterMark
titán
válasz
ekkold
üzenetére
Az első kérdésre többféle válasz is lehetséges. Dinamikus prefix-nél tűzfalakban tudsz felvenni widlcard cél IPv6 címet. Például ha a szervered IP-je:
2001:db8:85a3::8a2e:370:7334Akkor a tűzfalon úgy adod meg, hogy a bejövő port továbbmehet a következő fele:
::8a2e:370:7334/::ffff:ffff:ffff:ffffÍgy mindegy mi az eleje, mert a per utáni rész mondja meg mire figyeljen (mint egy maszk), a vége úgyis fix lesz és beengedi jól.
Másik lehetőség általában a dinamikusan frissülő lista, például ipset amibe script-tel, vagy más módon beteszed mindig az aktuális címet, a tűzfal pedig ezt az IP listát használja a cél IP-hez.
A második kérdésnél, mivel nincs NAT/PAT normális esetben, ilyet nem tudsz ugyanúgy csinálni. Magán a szerveren viszont meg tudod adni, hogy az SFTP más porton hallgasson, vagy ott helyben tudod PAT-olni másik belső portra ami mondjuk nincs kinyitva a gateway tűzfalán.
----
Az IPv6 címeket általában nem osztják, hanem a kliens magának konfigurálja fel (SLAAC) az alapján amit a router hirdet (RA). Létezik DHCPv6 is, de maximum DNS-t vagy Unique Local címet van értelme kiosztani vele. (Abból is van kétfajta a stateless, ahol csak hirdeti az infokat és a kliens magának konfigolja fel, és a stateful, ami meg olyan mint IPv4-en is, hogy címet kér a DHCP szervertől, és azt veszi fel.)
Elérni pedig DNS-en keresztül érdemes általában.
Ja és még egy fontos dolog, IPv6-nál mindig több címe van egy kliensnek. Van egy Global címe amivel az internet fele kommunikál, van egy Link Local címe, amivel egy szórási tartományban tud kommunikálni. Ezen felül lehet neki még Unique Local címe is amivel a helyi hálózaton tud kommunikálni, de nem az internet fele. (Ez felel meg tulajdonképpen az IPv4 privát tartománynak.192.168.x.x pl.)
-
ekkold
őstag
válasz
Maulgar
üzenetére
Ismeretségi körömben van aki hasonló szervert futtat, de sokkal erősebb vason, és több weboldalt is kiszolgál vele, szintén évek óta. Egyszer volt komolyabb támadás, akkor több tízezer IP címet rakott feketelistára a routere, és ettől be is lassult rendesen. Akkor ideiglenesen kitiltottuk az összes nem magyar címtartományt, és minden ment tovább. Felmerült, hogy ezt a blokkoló mechanizmust automatizáljuk is, de mivel nem fordult elő többször hasonló támadás, ezért ezt még nem tettük meg. De igazából nem lenne túl bonyolult megoldani mondjuk egy mikrotik scripttel.
-
ekkold
őstag
válasz
Maulgar
üzenetére
Nyilván ott van előtte a Mikrotik router tűzfala, a NAS-nak pedig nem minden szolgáltatása érhető el kintről. Néhány éve már megy, és eddig nem volt komolyabb gond vele. Ha majd probléma lesz vele, akkor keresek rá megoldást.
Elvileg van DDOS védelem a NAS-on, meg a router is feketelistára tud tenni nemkívánatos IP-ket. Csak a példa kedvéért: ha mondjuk valaki sima FTP-vel, telnettel, SSH-val csatlakozna erre a címre, és mivel ilyen szolgáltatása nem érhető el kintről, ezért már az első próbálkozásra feketelistára teszi a router a címét, egy bizonyos időtartamra, és nem kommunikál vele tovább. Ezután már a weboldalt sem éri el az illető, arról az IP címről. Persze semmilyen védelem sem 100%-os, de az nagyjából jó kompromisszum, hogyha sokkal nagyobb meló és idő feltörni, mint amennyi hasznot a feltörése hozhat a hacker számára. Ha mondjuk teljesen legyalulja hacker , akkor egyszerűen újratelepítem. Ha megszerzi róla a filmeket - egészségére, ha szépen kéri odaadom hekkelés nélkül is
tehát felesleges meló... Ha meg letörli - akkor letöltöm újra torrenttel. Az egyéb adatokról, fájlokról meg van mentésem máshol. -
zsolt_64
senior tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Köszönöm a választ, sajna nekem a felét (se) sikerült elérni a ax3000v2 , de más irányba fordultam torrent + megosztás ba
Hát mindenkinek BUÉK itt mostmár erősen elkezdtek Lűdözni, úgyhogy kiállok az erkélyre 1 kicsit potyázni
1 unicum fűtőanyagnak még kell BYE 2025 -
válasz
zsolt_64
üzenetére
mennyi ilyenkor egy samba elérés sebessége
Mármint milyenkor? Eddig így nem mértem, de most megmértem HDD-vel és SSD-vel is, üresjáratban, tehát nem torrentezés közben. Ha más is érdekel, azt már inkább itt.
-
zsolt_64
senior tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Ahham értem, nem mérted véletlemül mennyi ilyenkor egy samba elérés sebessége ?
asus tuf-ax3000v2 + usb3 sata SSD vel sem tudtam 35-40 MiB többet mérni...
vagy most mennyi az új 4 TB oson ? (CrystaldiskMark) -
válasz
zsolt_64
üzenetére
Természetesen az is egy külső USB-s házban volt, akárcsak a HDD.
-
zsolt_64
senior tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
"megvettem a routert, próbáltam M.2 SSD-vel is" bocsi , de hova dugtad ?

mármint az SSD-t
-
válasz
Maulgar
üzenetére
Üdv!
Én az elmúlt ~15 évben folyamatosan torrentezek routeren, bár csak másodlagos eszközként, jelenleg épp egy Flint 2-n. Mondjuk közben párhuzamosan a laptopon is fut egy kliens, a napi dolgokat ott szoktam leszedni és visszaosztani, a routert én kímélő üzemmódban használom csak erre, leginkább régebbi, már kis forgalmú torrenteket seed-ben tartva. Mondjuk pont tegnap volt egy HDD csere 2-ről 4TB-ra, így kicsit teszteltem is a vasat, és az eddigi ~250 állandó torrentet most feltornásztam 650-re, ami tegnap délutántól ma hajnalig jelentett ~550GB letöltést, és mostanáig ~160GB feltöltést úgy, hogy a sebesség korlátozva van rajta 25/10 MB/sec-re. Eddig a 250 torrenttel csak jóval szerényebben, igazából letöltés nélkül, napi olyan 20-30GB feltöltése volt. Amúgy amikor megvettem a routert, próbáltam M.2 SSD-vel is, és tudott letölteni ~70MB/sec sebességgel is, de persze az már erősen terhelte, szóval ilyen intenzív használatra én sem ajánlok routert, de napi 1-200GB letöltés, és legalább ennyi feltöltés egy korszerűbb vassal már kényelmesen beleférhet. Ja igen, jelenleg Tomato64 firmware mellett Debian chroot rendszeren, qBittorrent kliens fut rajta.
-
ekkold
őstag
válasz
Maulgar
üzenetére
HW aprón vettem anno egy miniPC-t, ami a konnektorból 8W körüli teljesítményt vesz fel, ebből csináltam itthonra egy kis NAS-t. Mivel nagyon kicsi a fogyasztása így nyugodtan mehet napi 24h-ban. Ezen megy a qbittorrent, tárolja a letöltött filmeket, fut rajta médiaszerver (DLNA szerver), webszerver, tud mindenféle fájlszerver funkciót, pl. SMB szerver. Simán tud a qbittorrenttel gigabites tempóban letölteni.

Egy kis cikket is összedobtam erről, íme: [link]
És hogy egy korábbi hozzászólótól idézzek, hogy ki is "az a hülye aki a 80 és 443 portokat használja": Én volnék! Itt érhető el a NAS a 80 és 443 portokon: [link]Mivel a kis szerver teljesítménye Plex és hasonlók futtatásához kevés, készítettem rá egy saját videomegosztó oldalt is, ami ezen is minimális prociterheléssel fut:

Aki szeretné megnézni/kipróbálni magánban kérhet hozzá jelszót. -
zsolt_64
senior tag
Akárcsak ipv6 tesztelés céljából. Nekem a forgalmam 95%-a megy a magosról , arról meg tudom hogy nem az. legaláb a legalapvetőb (bithu,carp,diablo,newinsane stb) oldalakról lehetne tudni. persze csak megbízható információ kell, hogy ne szívassuk egymást...
a Qbitben a beállítások között van olyan opció hogy az összes ipv6 cím dolgozzon, ezzel lehetne próbálkozni -
zsolt_64
senior tag
válasz
Maulgar
üzenetére
Azt írtad hogy Asus TUF , gondolom azok már mind 4 magosak, tehát semmi észrevehető nem lenne. töltögetne le-föl oszt annyi
. a szaggatás nálam akkor jött amikor meg is akartam nézni a filmet samba megosztáson keresztül. na azt már nem bírta az 1 mag
A router + külső meghajtó azoknak jó akik nem hagynak bekapcsolva gépet , és nem akarnak büntető padra kerülni.
Abba routerbe Tomato volt , és van Transmission remote GUI , nem is volt olyan vészes...
Ja nekem is asus tuf-ax3000v2 van feldugtam neki usb3 ssd és azon se volt több az átvitel 40MiB nél
-
Maulgar
tag
válasz
zsolt_64
üzenetére
3.5 lenne külső házzal táppal (2TB) , igazából a portnak csak csatlakoznia kéne. A folyamatos seedre van 1 kicsi brand hp gépem (is) a maga kis 35 wattjával. Nem kapcsolnám le azt sem csak kiváncsi lennék mit bír a router. Ugye ahogy írtam a hardveres korlátoktól tartok én is, ezért érdekelne kinek mennyi, mekkora torrentet bírt el a masina. B terv hogy XEON-t bővítem HDDvel ott még van bőven felesleges erőtartalék csak nyilván jobban látszik a villanyszámlán.
De köszönöm a válaszod
-
zsolt_64
senior tag
válasz
Maulgar
üzenetére
Én azzal kezdtem, egy asus rt-n18u (?) val meg 1TB 2.5 usb3 külső dobozzal.
Elég macerás samba kell hogy elérd a letöltött anyagot. 30MIB nél több átvitel még sambán sem volt, és a kicsi 1 magos soc miatt szaggatott meg minden... mindazonáltal felküzdöttem magam az ncoreon a top 5000 be. Szóval szegény ember kenyere , ami nemis olcsó.(de a legolcsóbb megoldás) előnye hogy ugye senki nem kapcsolja ki a routert. tehát a seedben kötelező időt automatikusan teljesíted
Azért mostmár vannak 4 magos routerek is, de én azon sem tapasztaltam 30-40 MiB nél nagyobb sebességet.
A 2.5 meghajtókkal jó vigyázni, mert ugyan a router tápja elviszi, de a most kaphatóak mind SMR esek, és azzal nagyon be lehet faragni
. 2.5 ben léteznek még régebbi modellek amik cmr-esek , esetleg ilyet beszerezni, vagy 3.5, de azok külső táposok. -
-
válasz
Dragon3000
üzenetére
"nem annyira lényeges a számukra, hogy foglalkozzanak is vele"
Nemis nekik kéne foglalkozni vele.
Hanem a torrentoldalnak ipv6 kompatibilis trackert csinálni, vagy a szolgáltatónak ipv4-en beengedni a portot. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
Doky586
üzenetére
Az esetek többségében bőven van annyi aktív felhasználó, hogy a letöltéssel nincs gond, feltöltésnél szokott gondot okozni a passzív lét. Mivel a többség nem is torrentezik, a torrentezők többsége meg alkalmi letöltő, így megint csak nem annyira lényeges a számukra, hogy foglalkozzanak is vele.
-
válasz
Dragon3000
üzenetére
Azt azért cáfolnám hogy a "többséget nem érdekli" hogy van e bejövő port. Legfeljebb nem tudja mi a gond, miért lassú (5Mbps) a torrent letöltése a 2Gbps elöfizetésén és órák alatt jön csak le. Vagy a térfigyelő kamerája miért csak lanon érhető el. Honnan tudná hogy emiatt van?
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Doky586
üzenetére
Akkor kicsit más oldalról, a szolgáltató mégis miért költsön olyan dologra, ami a többséget nem érdekel? Te pörögsz ezen a témán már pár napja, a többséget nem érdekli, főleg, hogy leszednek havi 1-2 filmet és nem fogja érdekelni, ha közben nem tölt semmit sem vissza kb 48 óra seed idő után úgyis teljesítette, amit kellett.
-
-
válasz
Dragon3000
üzenetére
Egy lehetséges alternatívát vázoltam fel azzal szemben akik azt mondják hogy ez nem megoldható az ipv4 címek fogyása miatt.
Ha fizetnek érte segítek kidolgozni cégnél a részleteket. De ez sok százmilliós project, nem 1emberes.
-
-
Maulgar
tag
Ahoy
Van közöttünk valaki aki routerrel is torrentezik esetleg? (Természetesen csak linux disztrókat
) Kipróbálnám az USB részét ennek az egésznek. Érdemes vele bíbelődni vagy úgy is elenyésző forgalmat tud generálni a hardveres korlátok miatt?
TUF asus router lenne az alany. -
válasz
MasterMark
üzenetére
Most magaddal vitatkozol? Én port nyitást írtam, te port forwardot. A kettő között te tettél egyenlőséget, én nem.
-
-
válasz
ekkold
üzenetére
Hát ez egyszerű. Én otthoni előfizetésről beszélek nem üzletiről.
A szolgáltató sorsol ki portokat a 2000 feletti tartományból. Egy port ugyanúgy használható bárhol, csak a default szám helyett ekkor az ip után oda kell írni hogy :2222 ennyi kényelmetlenség simán elviselhető.Az 1000 alatti portok megmaradnának az üzleti előfizetőknek jó drágán.
-
ekkold
őstag
válasz
Doky586
üzenetére
Ez mondjuk akkor lenne érdekes, ha nekem mondjuk kell a 80-as és a 443-as, mert webszervert futtatok
és másnak is éppen ez kellene. Olyan szolgáltatóval is találkoztam, ahol úgy megkutyulták a cgnat-ot, hogy egyetlen pc-ről ugyanoda csatlakozva más-más szolgáltatásra (weboldal és sftp elérés ugyanazon a szerveren) a szerver két különböző IP címen látta a csatlakozó ügyfelet. Az mondjuk még cifrább (és volt ami nem is működött emiatt) amikor a weboldal hitelesít és több websocket kapcsolatot is indít, de ezek más-más IP-ről jönnek be. Na egy ilyen hálózaton neteztem egyszer nyaraláskor, és az otthoni VPN elérése is akadozott, mert ha nem mentek folyamatosan a csomagok, akkor egy kicsit hosszabb szünet után már ismét más IP-vel látott az otthoni háló...
Próbáltam torrenttel letölteni egy filmet, hááát nem igazán akart menni, egyszerűbb volt az otthoni NAS-al letölttetni, majd onnan nagynehezen átmásolni. -
ekkold
őstag
válasz
MasterMark
üzenetére
Még nem használtam ipv6-ot, számomra nem egyértelmű, hogyha kapok egy dinamikus ip tartományt, amiből a lanon levő gépek kapnak címet, akkor azoknak nem lesz fix címe, tehát időnként változni fog. Hogyan tudom szabályozni tűzfallal, hogy melyik gép milyen porton kommunikálhat (milyen portot nyithat) az internet felé, ha nem fix az ipv6 címe? MAC address alapján csinálok tűzfal szabályokat, vagy hogyan? Hogy működik mindez helyi hálóban, hogyan érek el olyan PC-t lan-on aminek nem fix az IP-e? Egyáltalán ki osztja ki az IP-t a lanon levő gépeknek?
Ipv4 esetében gyakran alkalmazok olyat, hogy egy eszközt elérek mondjuk lan-on SFTP-vel, a 22-es porton. Az internet felől is el szeretném érni, de biztonsági okokból nem a 22-es portra teszem, hanem dstnat-al megoldva kifelé mondjuk 16731-es porton lesz elérhető, a 22-es port pedig nem lesz nyitva a net felé. Ennek pl. mi a korrekt megoldása ipv6-on?
Ha itt nagyon off amit kérdezek, akkor magánban is szívesen fogadok választ. Köszönöm! -
válasz
Dragon3000
üzenetére
Te állítanád be saját magadnak ugyanazon a webfelületen ahol előfizetsz új szolgáltatásra email fiókra stb. Persze korlápozott számban (pl max 10db portforwardra).
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Doky586
üzenetére
Sokszor amilyen szakemberek vannak ezeknél a cégeknél, inkább ne is nyúljanak semmihez sem, akkor nem baszhatnak el semmit sem. Mégis ki állítaná be a portot, amit szeretnél, miközben az ügyfélszolgálat 99%-a olyan, hogy csak felolvassa a válaszokat, de közben azt sem tudja, hogy miről van szó.
-
válasz
zsolt_64
üzenetére
Azért van olyan szolgáltató ahol ez nem ilyen egyszerű. Csak jelentős havidíj emeléssel tudják megoldani, esetleg üzleti fix iphez kötik. Volt már ilyen eset a fórumon.

De az is bőven elég lenne ha maradna a cgNAT de be lehetne szolgáltatónál állítani portforwardot, hiszen portból 65 ezerszer több van mint ipv4-ből..
-
MasterMark
titán
válasz
lionhearted
üzenetére
Most írtam le hogy a port forward = dnat szabály + tűzfal szabály. Ez teljesen egzakt.
Mivel IPv6-on nincs NAT, ezért nincs port forward. Ha az IPv6 szabványokat hanyagolva mégis megnatolja valaki akkor lesz port forward ott is.
Szóval IPv6 esetben csak tűzfal szabályról beszélünk. Ezért nem találsz IPv6 port forwardos routert.
De normális routernél elérhető minden opció. (Unifi, Mikrotik, OpenWRT, OPNSense/PFSense, stb. -
zsolt_64
senior tag
válasz
Doky586
üzenetére
Kissé pesszimistán állsz neki az új évnek...
Szerintem a szolgáltató átrak előfizetőket Nat ba , aztánha nem jön reklamáció hát úgymarad, spórolt 1 nyilvános ip címet, és az előfizetőt sem éri hátrány. ha meg reklamál akkor visszateszik. De az előfizetők 99.9% nak bőven jó nat mögül azt sem tudják miről van szó. Mindez persze az én privát összeesküvés elméletem amit semmivel nem tudok alétámasztani
-
válasz
MasterMark
üzenetére
Nem írtam kifejezetten a forwardról vagy a NAT-ról semmit, de elfogadom, hogy a "port nyitás" nem egzakt fogalom. Így is kétséges számomra, hogy melyik szolgáltatói router tűzfala van felkészítve IPv6 címekre. Ha tudsz ilyenről, akkor ne tartsd magadban, és akkor mindenki örül, hogy hova fejlődött a világ.
Lehet, hogy fix cím kell neki, de az a fix cím lehet olyan is, ami várhatóan nem egyedi a világon, ellentétben MAC címeddel. Mondjuk a ::2 vagy hasonlók. Lehet persze játszani a /56 prefixszel, de az is összekapcsolható, ha megvan, hogy hol milyet adnak (nem titkos információ). Ehhez semmilyen extra alkalmazás nem kell (device tracking), kb bármelyik router képes rá út közben. És nem is véletlenül van rá RFC szabvány "Privacy extension"-ként.
Ez nem ennyire triviális dinamikusan osztott IPv4 címmel. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
Doky586
üzenetére
Ezek szerint teljesen kimaradtál abból az érából, amikor mindenhova csak feltöltők tölthettek fel anyagot és akkor az a pár % uralta az egészet és ugyanúgy hozzáfértünk szinte mindenhez, azóta annyi változott, hogy nagyon sok szemét is kerül azokra az oldalakra, ahova bárki tölthet fel.
-
-
zsolt_64
senior tag
válasz
Doky586
üzenetére
Az emberek vagy a torrentezők 1-10 % a ?

Jó persze értem az aggodalmat, de aki torrentezik az még kérhet nyilvános ipv4 címet.
Tudomásom szerint általában szó nélkül teljesítik. Kérdés hogy meg-e marad-e ez a jószokásuk.
Ha nem akkor marad az ipv6-os megoldás, ami megmondom őszintén még homályos számomra (az egész ipv6), meg routere válogatja, meg a trackerek ipv6 üzemmódja sem tisztázott . De talán erre is lesz olyan kitisztázott megoldás min az ipv4 port forwardJelentkezzen az akinek elutasította a szoágáltatója az ip kérést(vagy tartotta a markát, estleg fixipt ajánlott szintén nem ingyé), lássuk melyik szolgáltató az
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
válasz
zsolt_64
üzenetére
"Az egész téma az miatt pattant ki hogy van aki natolt és így nem tud aktív lenni
Én nem tartok attól hogy mindenki natolva lesz"
A gond hogy ha az emberek 90%-a nat mögött lesz (van?) akkor lesz egy kiváltságos 10% aki leuralja a torrentet, gyakorlatilag mintha http szerverekre váltanánk. Ezen 10% dönti el mi elérhető mi nem.10% helyett érthettek akár 1%-ot is.
-
Szerintem nálad ez az alagút nem egy jó ötlet.
Nálam ilyen egyszerű a beállítás:
Routeren parancssoros tűzfalszabály:
ip6tables -I FORWARD -p tcp -d ::/0 --dport 54321 -j ACCEPT
ip6tables -I FORWARD -p udp -d ::/0 --dport 54321 -j ACCEPT[kép] [kép]
PC-ken, telefonon van ipv6, mindegyiken lehet aktívan torrentezni ugyanazon porton. Beállítani semmit sem kellett.
Külön ipv6-ot kap a router, külön ipv6-ot a pc, úgyhogy ezeket ne keverd össze. -
zsolt_64
senior tag
válasz
ekkold
üzenetére
Én is elengedtem ezt az ipv6 témát, bár egyenlőre bekapcsolva hagyom.
IPv6 tűzfal A LAN-on lévő IPv6 gépekről származó kimenő forgalom engedélyezett, a kapcsolódó bejövő forgalommal egyetemben. Minden egyéb bejövő forgalmat kifejezetten engedélyezni kell itt.
A torrent marad a klasszikus bevált ipv4 portforwardos megoldáson, vígan ketyeg
Az egész téma az miatt pattant ki hogy van aki natolt és így nem tud aktív lenni
Én nem tartok attól hogy mindenki natolva lesz, lehet hogy 1 csomó embernek jó így ,mert így is működik a faszbúk,tiktok messenger, youtube, nemis tudja nemis érdekli. Aki meg kéri annak adnak (kivéve ha nem
)Viszont tisztázzunk valamit: ha az általam használt torrentoldalak nem ipv6 trackerek, akkor semmi értelme , mert elérni a trackert ipv6 on nem tudom , meg úgyse kapok ipv6 peer címet. Ez az állítás igaz így ?
-
MasterMark
titán
válasz
lionhearted
üzenetére
Port forward az egy DNAT szabály + tűzfal szabály. IPv6-nál normális esetben nincs NAT-olás, ezért a port forward nem értelmezhető. Sima tűzfal szabály kell csak ami átengedi.
szerk.: Szervernek fix cím kell, ha MAC alapú ha nem. Mindenképpen követhető leszel, ahogy az IPv4-gyel is.
-
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
csaba951
üzenetére
Maga az ipv6 inkább a többi szolgáltatáshoz kell. Pl. gaming és gaming letöltések. Itt ma már egyértelműen hátrány, ha nincs direkt ipv6 elérésed.
Le van kapcsolva nálam az ipv6 és se a gaming-gel, se a gaming letöltésekkel nincs semmi gondom, mindig jön 100-110MB/s-kel. -
ekkold
őstag
válasz
zsolt_64
üzenetére
Nekem is DiGi internetem van, egyelőre nem használom az ipv6-ot, szerencsére publikus ipv4 címet kapok. Mikrotik vonalon úgy tudom már lehet akár ipv6-ot is NAT-olni, ami ugyan hangyányival nagyobb proc igényű, viszont sok probléma megkerülhető ill. megelőzhető vele - ha szükségem lesz az ipv6-ra akkor ebbe az irányba próbálok majd kísérletezni.
-
Amióta alagútat csináltam magamnak, azóta mindig van sok feltöltésem, pl. most fél nap alatt kb. 24 GB passzívan.
-
-
-
csaba951
veterán
válasz
zsolt_64
üzenetére
Attól függ. Csak az Ncore-t, illetve hasonló, zárt oldalt használod? Akkor akár ki is kapcsolhatod az ipv6-ot (csak torrentre értem).
Ha nyilvános oldalakat használsz, és alig seedelt anyagokat töltesz, akkor érdemes bekapcsolni (ahogy a DHT-t és PEX-et is).
Maga az ipv6 inkább a többi szolgáltatáshoz kell. Pl. gaming és gaming letöltések. Itt ma már egyértelműen hátrány, ha nincs direkt ipv6 elérésed.
-
-
-
zsolt_64
senior tag
A belinkelt kép ip címére ha rátolod az egeret milyen ip címet látsz ? ipv4 vagy ipv6 ?
Mindekinek:
Asus tuf-ax3000 routerem van + Digi. Eddig az ipv6-ot tiltottam, a port forward tökéletesen működik , aktív vagyok.
Bekapcsoltam a routeren az ipv6-ot , test-ipv6.com on 10/10.
Kérdésem van egyáltalán valami értelme torrent szempontból így az ipv6-nak ? -
Buborék25
csendes tag
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni a qbittorenttel kapcsolatosan. Nem tölt vissza. Elolvastam a leírást, megpróbáltam megcsinálni a távoli hozzáférés engedélyezését, de akkor sem történt semmi. Próbáltam ellenőrizi az ip címemet, ez hibára futott, tehát valami nincs jól beállítva. Teljesen laikus vagyok, nem tudom, hogy hogyan tovább, abban sem vagyok biztos, hogy a bejövő port jó értéken van. Előre köszönöm a segítséget!

-
-
-
Végleg lemondtam az IPv6-ot, teljesen jól működik a 6-4 alagút és ND Proxy alóli torrentezés, máris azonnal van feltöltés. Ez érthetetlen számomra, jó az.

Ui.: Van UIP feltöltésem, azaz már aktív kapcsolatom van?

Új hozzászólás Aktív témák
FIGYELEM!
● A fórumon TILOS A WAREZ!
● Torrent meghívó kunyeráló topik
- Tőzsde és gazdaság
- Linux felhasználók OFF topikja
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Garancia kérdés, fogyasztóvédelem
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Fotók, videók mobillal
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- A Sony megmutatja milyen monitor illik a PlayStation 5-höz
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - 15% AKCIÓ
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- BESZÁMÍTÁS! MSI B650 R7 7700 64GB DDR5 1TB SSD RX 7900 XTX 24GB Lian Li LANCOOL 216 ARGB 850W
- Eladó EVGA GTX570HD 2.5GB videokártya
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Amúgy nincs igény IPv6 világ a torrentezésre, ezért hanyagolom...
1 unicum fűtőanyagnak még kell BYE 2025

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Routeren parancssoros tűzfalszabály:
A képek önmagáért beszélnek, hiszen egy néhány kattintás után készen is van a kapcsolat.