Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: 3I/Atlas: Üstökös vagy idegen civilizáció űrhajója?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- sziku69: Szólánc.
- LordAthis: Mission: Imposible? - Együtt 1333 és 1600 MHz, ECC/Non-ECC
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
I. Általános tudnivalók

1. Mielőtt kérdezel, olvasd el legalább a II. részben levő linkeket és semmiképpen se félj a Google-t használni!
2. Igen, lehet pénzt keresni vele de nem könnyű és kockázatos, ezt nem lehet elég sokszor hangsúlyozni. Csak akkor fektess bele, ha van játszópénzed, mert lehet, hogy egyik napról a másikra bukod az egészet és még egy jó nagy áramszámlát is kapsz a nyakadba.
3. A bányászat nehézségi szintje immár több éve olyan magasra emelkedett, hogy a videókártyák teljesítménye alkalmatlan profitcélú Bitcoin bányászatra, még "ingyen" árammal is. Amennyiben bányászatból remélsz számottevő profitot, több millió forintos beruházásra lesz szükséged, célirányú hardver (ASIC) vásárlására és specializált hosting megoldásra (lehetőség szerint valahol ahol Magyarországnál jóval olcsóbb az elektromos áram ára).
Új hozzászólás Aktív témák
-
vismaior04
tag
válasz
Anonymusxx
üzenetére
Papír tárcákat felejtsd el szerintem, főleg ha nem hossztávú tárolásra akarnád használni.
Próbáld ki a Trust Walletet. Vagy Blockchain wallet.
Vagy Green Wallet, de asszem az nem megy tableten (ipaden legalábbis). -
vismaior04
tag
válasz
üzenetére
Azért ez nem ilyen semmiből jött, mostmár aztán szabályozzunk történet.
Az EUs kritpó keretszabályozást (MiCa) évek óta dolgozzák ki (vicces módon több ponton már relevanáciáját is vesztette emiatt, kicsit túl gyors a crypto piac nekik), esetleg idén, de inkább jövőre fogadják majd el, elfogadás utána pedig két évük lesz az EUs tagországoknak helyi törvénybe foglalni a jogharmonizáció keretében.
Olyan meg, hogy globális szabályozás nem létezik, igaz az SFB, FATF és egyéb elképesztő méretű hatalommal, befolyással és pénzzel felruházott gittegyletek teszik sorra a javaslatokat, amire aztán majd lép mindenki idővel vagy nem, vagy úgy vagy nem úgy.
A szabályozás egyébként önmagában nem egy ördögtől való dolog, a mit és hogyan a kérdés. Pl rengeteg intézményi szereplő keze meg van kötve crypto befektetés szemponjából a megfelelően rendezett piaci környezet hiányában.
-
vismaior04
tag
válasz
-Skylake-
üzenetére
Te most komolyan fullosan belémállsz, összemosva bányászoktól kezve az igazhívőktől, a kocatraderig mindenkivel, miközben még csak utalás szinten sem említettem hogy ezek közül miről mit gondolok?
A hozzászólást amire reagáltál érdemes lenne kontextusban olvasni, mivel mindössze egy megállapítást tettem, hogy szerintem reálisan nézve a bányászat hol is helyezkedik el a világ nagy volumenű problémái között.. Nem értem hogy jött erre a kirohanásod.
Főleg, hogy az azt megelőző hozzászólásban említettem is, hogy nem vagyok bányász párti. (Olyannyira nem, hogy ha nem tévedek ebben a topikban volt pár éve, hogy felborzolam a kedélyeket, amikor a bányászatot a kriptó rákfenéjének neveztem.)
-
vismaior04
tag
válasz
maajsz
üzenetére
Erre csak azt tudom mondani, hogy azon a listán ahol a társadalmilag, etikailag és úgy általában jövő szempontjából kérdéses emberi tevékenységek vannak felsorolva azok mérete szerint csökkenő sorrendben rendezve, szerintem a kriptó bányászathoz elég sokat kell lapozni.

-
vismaior04
tag
válasz
maajsz
üzenetére
Általában az fejlődik amibe ömlik a tőke, mert megteremti a kellő motivációt.
Így teremtik meg az értéket a nyerészkedők, befektetők, kereskedők is, mert mozgásba hozzák, mozgásban tartják a dolgokat.A bányászat meg olyan dolog aminek nem fogok a védelmére kelni, a magam részéről már 2013-ban az alternatív konszenzus mechanizmusok pártján voltam.
De azt meg kell érteni, hogy attól függetlenül mit látnak belőle a laikusok, a bányászat csak egy nagyon kis szelete ennek az egésznek, még csak nem is esszenciális.
Sőt a PoW (bányászható) coinok is csak egy szelet, méghozzá egy csökkenő szelet (bár attól függően mi alapján vizsgáljuk a dolgok méretét).Megy ebben is az útkeresés. Ha a bányászat hosszú távon fennmarad létező alternatívákkal szemben is, az bizony azt jelenti, hogy a piac úgy ítéli meg, hogy van létjogosultsága. Márpedig ezt azt jelenti, hogy definició szerint is megéri azt amibe kerül, legyen az bármi.
-
vismaior04
tag
válasz
Simulacrum
üzenetére
Azt kell látni (bár itt már eltérünk a szigorú BTC témától), hogy itt nem csak mint fizetőeszközről van szó, tehát, hogy fogsz-e tudni vele fizetni a boltban, mikor és hol, hanem egy komplex, önmagában is működő ökoszisztéma épül rohamtempóban, cégekkel, szolgáltatásokkal, sokszor olyan módon és megoldásokkal melyek hagyományos rendszerben elképzelhetetlen lenne.
Az a tapasztalatom, hogy azok (és itt nem rád gondolok elsősorban) akik nem látnak értéket a kriptóban, azok nem hogy nem próbálták soha az ökoszisztéma semmilyen szolgáltatását, de igazából nem is tudnak a létezésükről.
Nyilván, ezek a szolgáltatások sokszor annyira rugalmasak, hasznosak és megbízhatóak mint az internet volt 1996 környékén, azaz az átlagember csak rázta a fejét, hogy mi ez a hülyeség, de a potenciál azért már látszik bőven, sőt igazából egész elképesztő mértékű előrelépés volt az elmúlt években felhasználóbarát és megbízhatósági téren egyaránt. Szóval lehet közelítünk a 2000-es év internetjéhez.

Szóval megy a kisérletezés, az építkezés, nyilván a mögöttes technológia a legfontosabb, viszont ezekhez szükség van a coinok, tokenek értékére is és annak minden felejárójára (mint a bányászat, a kereskedés, stb).
-
vismaior04
tag
válasz
Mausefalle
üzenetére
Úgy ahogy papírral és ceruzával nekiállhatsz kiszámolni a Pi-t ötmilliárd tizedesig, mégis számítógéppel teszik, mert bár elvileg lehetséges gyakorlatilag praktikusan lehetetlen.
-
vismaior04
tag
válasz
Mausefalle
üzenetére
Nem baj, hogy nem értesz hozzá, az már inkább, hogy napok óta úgy osztod az észt a témában mintha mégis.
Alapvető dolgokkal nem vagy tisztában és akkor elvárnád, hogy leálljunk veled vitatkozni a btc és úgy egyáltalán a kriptó mélyebb működéséről, használhatóságáról, jövőképéről?
Minek? Pusztába kiáltott szó. -
vismaior04
tag
válasz
Mausefalle
üzenetére
edit. eh hagyjuk
-
vismaior04
tag
Saját tárca esetén nincs %, de venni-eladni se tudsz, csak tárolni.
(Illetve, decentralizált tőzsdéken tudsz innen közvetlenül, de ez erősen mélyvíz, ne foglalkozz vele egyelőre)Regisztrálj egy kriptó váltóra (Binance, FTX, Coinbase, Kraken, stb). A költség erősen változó lesz, (sok mindenen múlik) de biztos nem 2.5%. Nagyságrendileg inkább 0.2-0.5% között.
-
vismaior04
tag
válasz
OddMan
üzenetére
Látni a végtelenségig látni fogja, mint ahogy az adott bitcoin keletkezéséig is visszakövethető az útja, ez a nyilvános főkönyv lényege.
Az már más kérdés, hogy nem feltétlenül lehet benne biztos, hogy a C a te címed, vagy valakinek továbbadtad a bitcoint. Azaz a bitcoin mindig tudja hol lesz, arra csak következtet kinek a tulajdonában van. -
vismaior04
tag
válasz
Zoli-bácsi
üzenetére
Ennek a sztorinak egy verzióját nagyjából minden rulett bolond szívesen előadja neked, de csak miután befejezte annak kifejtését, hogy kidolgozta a tökéletes nyerő stratégiát, már csak egész kicsit kell rajta csiszolni.
Az igazi összeesküvés elméletek viszont akkor jönnek elő amikor megkérdezed erre, hogy oké, de akkor hogy van, hogy nem kőgazdag minden krupié és a teljes ismeretségi köre.
-
vismaior04
tag
válasz
tisztelturam
üzenetére
"Jöttem, láttam, nem győztem. - Egy egyhónapos kriptó karrier története."
Megvárom a film verziót. -
vismaior04
tag
válasz
Sátán44
üzenetére
Mi köze a SEPA utalásnak a kriptó ki be utaláshoz?
De mindegy is, lényeg, hogy nem a Buy gombot kell használnod metamaskban, az a vásárlás. Felül van a címed, rákattintva kimásolja neked, oda kell küldened Binanceról.De nem ártana kicsit tanulmányozni a wallet (meg a Binance) használatát mielőtt küldözgetni kezdesz, mert így szívás lesz előbb utóbb.
-
vismaior04
tag
válasz
Tamas1982.1
üzenetére
Ha kereskedni akarsz akkor felejtsd el az elmúlt óra beszélgetését, a váltón kell tartanod a coinjaidat.
Oké, van decentralizált tőzsde is, de az alapján amit eddig írtál, nagyon, nagyon messze vagy attól a tudásszinttől, hogy azt magabiztosan használni tudjad (illetve attól függően mit és mennyi pénzzel kereskedsz több mint esélyes, hogy nem is lenne neked hasznos.)
Félreértés ne essék szerintem is akkor van a legnagyobb biztonságban a cryptód ha saját walletben van, de az csak tárolásra, tranzakciókra alkalmas usecase.
-
vismaior04
tag
válasz
scream
üzenetére
Nem, sajna jól látod. Mivel a fee mértéke nem az értékéhez vagy mennyiségéhez aránylik közvetlenül, ezért a jelenlegi (és ezen a ponton cirka elmondható, hogy általánosságban) helyzetben kis mennyiségű tranzakciókra a Bitcoin drága.
Az, hogy megéri-e kitenni saját walletbe az így teljesen a szóbanforgó összegtől függ. De elküldeni onnan az aktuális fee kifizetése nélkül nem fogod tudni.
Amit esetleg megtehetsz, hogy vagy átváltod valami másba a bitcoint aminek alacsony a feeje, pl BCH, BNB, vagy Litecoin, stb. Vagy alternatívaként ha olyan helyen van épp a pénzed ahol ez lehetséges (pl Binance) akkor kiküldheted onnan másik láncon amit támogat az adott hely.
Ez gyakorlatilag annyit tesz, hogy tokenizálod a bitcoint, ami azt jelenti, hogy technikailag nem bitcoinod lesz hanem valaki az adott láncon kibocsátotta a saját tokenjét, amit a bitcoinhoz peggelt, tehát pl 1 BTCB = 1 BTC.
Itt annyit érdemes tudni, hogy ekkor megvan a hozzáadot kockázata, hogy bíznod kell benne, hogy az illetékes majd amikor sor kerül rá vissza is váltja neked a BTCBt BTCre. -
vismaior04
tag
válasz
devast
üzenetére
Az a baj, hogy ezt már borzasztó régen várjuk (talán 2017 környékén forgott komolyabban a köztudatban, hogy mostmár aztán jön nemsokára a mikrotranzakciós kánaán) de még mindig nem úgy néz ki, hogy belátható időn belül lenne a komolyabb adaptáció.
Sőt igazából én azt figyeltem meg, hogy erősen eltolódott a narratíva abba az irányba, hogy a Bitcoin az értéktárolásra pont jó, a napi szintű tranzakciókat, okoszerződéseket, stb meg majd megoldja valami más.
-
vismaior04
tag
A sírást én is unom.
Mondjuk azok miatt jobban fogom a fejem akik a minap feltalálták a kereskedést, nevezetesen rájöttek, hogy olcsón kell venni drágán kell eladni, attól dől a tuti pénz.
Viszont az is tény, hogy azok akik (talán) tudják is miről beszélnek (szerénytelenül ide sorolnám magam is), nem igazán irkálnak ide úgy általánosságban. Esetleg értelmesebb kérdéseknél még előkerül valaki aki választ ad, de nem nagyon vannak komolyabb bitcoin témájú eszmecserék jóideje.
De őszintén, én leginkább ezt annak tudom be, hogy nem sok minden történik Bitcoin fronton. Ármozgás izgi, oké. Kína betiltotta, oké. Ez vett, ez eladott, az beszólt, eszerint piramis, aszerint meg a jövő.
Ami igazán érdekes beszédtéma tud lenni, a technológiai innováció, az izgalmas projektek, újszerű szolgálatások, stb, azok manapság nem annyira bitcoin fronton történnek és így itt offtopik.Szóval nem csoda, hogy leginkább néma csend vagy riányálás váltogatja egymást, nagyjából a halving ciklusokat követve.
-
vismaior04
tag
A mobil appben messze nincs benne minden funkció, ami meg van, az se mindig a legszerencsésebb elrendezésben.
Ha belépsz weben könnyebben, jobban megtalálod.De egyébként: Trade fül kiválasztod a párt esetünkben BTC/BUSD-t, majd "Open Orders" mellett jobboldalt van egy kis ikon azt kiválasztod, majd "Trade History" fül.
-
vismaior04
tag
válasz
tisztelturam
üzenetére
Ha ez komolyan beveszed, van egy szuper, államilag szponzorált, eladó crypto hidam, occón!
Mindettől függetlenül: ez itt a bitcoin topic, úgy általánosságban minden másra van egy altcoin topic.
-
vismaior04
tag
SEPA utaláshoz.
1. Nem érdemes izgulni, elveszni nem fog. A centralizált rendszer "szépsége", hogy vissza tudod szerezni.
2. Ha mégis a körmöd rágod én első körben a banknál futnék egy kört, mert némelyik baromira ráérős SEPA utalásokkal. Az, hogy levonta a számládról az összeget nem jelenti azt, hogy el is küldte. Sokszor csomagokban küldik, ha dél után küldöd lazán lehet, hogy eleve átkerül a másnapi csomagba.
3. Ha már tutira tudod a bank elküldte (nem kell feltétlen hívogatni őket, online a tranzakció részleteinél látszik talán hogy mi a pontos helyzet), akkor lehet a Binancere mutogatni. De nem hiszem, hogy ott sokat tökölnének, ha Revolutról megjön pár perc alatt az utalás (bár arra azért kiváncsi lennék milyen összegek, mert gyanítom, hogy pár (tíz)ezer eurós utalások ott se feltétlen mennek át 15 perc alatt), akkor azt jelenti, hogy automatikusan dolgozzák fel a jóváírást.
4. Ha ezek ellenére nem kapod meg akkor lehet nézni van-e valahol hiba. Megadott adatok jók-e (pl lehet elakad az automatikus jóváírás, ha a Binancen regisztrált neved nem egyezik teljesen a bankszámlán lévő névvel). Itt már sok idő el tud telni amíg felgöngyölíti az ember hol is van a probléma, de azért ez szerintem elég ritka.
5. Lásd 1-es pont. -
vismaior04
tag
Ahol az adott adóévben adóalany vagy (ez trükkös tud lenni, de az egyszerűség kedvéért most mondjuk ahol az adott év nagyobb részét töltötted), ott kell adóznod az egész éves nyereséged után. Tehát nem napokban, hanem egész években kell vizsgálni a kérdést.
A válasz pedig, hogy a magyar szabályozás szerint (Eddig cirka hallgatólagosan, értelmezés alapján, jövő évtől már várhatóan törvény betűje alapján is.), nyereség fiatra váltásakor keletkezik adókötelezettséged.
Tehát ha teszem azt idén év elején vettél cryptot, most 3x annyit ér, de nem adtad el eur/usd/huf/stb-ért, akkor nincs Magyarországon adókötelezettséged, függetlenül attól, hogy jövő évben már más országban élsz vagy sem.Ugyanez igaz akkor is ha nem költözöl és idén nem adod el a cryptód, csak jövőre. Ekkor már a 2022-es adótörvény szerint kell adóznod a teljes realizált nyereség után.
Ez utóbbit csak azért említem, mert a jövő évi SZJA tervezet szerint 15% lesz "csak" az adó.
A különböző országok közötti adózás meg tetü bonyolt tud lenni, én biztos nem vágnék bele szakember segítsége nélkül, ergó költséges és macerás sport, szóval ha nem nagyon nagy nyereségről van szó, nehezen hiszem, hogy megérné megpróbálni kikerülni az a 15% adót.Persze ha amúgy is költözöl az más kérdés. De ezesetben mindenképp javasolnám hogy egyeztess az adott országban egy adószakértővel. Magyar irányba viszont legjobb tudomásom szerint nem lesz kötelezettséged.
-
vismaior04
tag
válasz
BeLucZ
üzenetére
Gyakorlatilag minden létező kezdő crypto befektető tünete megfigyelhető nálad, egy fontos kivétellel: a panic sell-t szerencsére kihagytad.
Most ha rám hallgatsz ideje lehiggadni. Ne figyeld napi szinten az árat ha eladni úgyse akarsz (sem pedig többet venni), mert meg fogsz őrülni és segíteni nem segít.
Én és mások is sokéves tapasztalattal azt mondjuk, hogy nem valószínű, hogy vége lenne ennek a bull runnak. (Ugyanakkor van tervem arra is, ha mégis.) Mások az ellenkezőjét állítják. A lényeg, hogy akinek igaza van utólag nagyon nagy arccal jön majd, hogy ő megmondta.

Biztosnak semmi nem biztos, sőt. Én a saját pénzzemmel arra fogadok, hogy még ha igaza van azoknak akik a bullrun végét jósolják akkor is minimum lesz még egy fellángolás, ergó nagyon közel kerülhetsz minimum a nullszaldóhoz 1-2 hónapon belül.
Vagy nem. De ha ez vígasztal az nekem jobban fog fájni mint neked.

Az hogy amikor ez a pillanat eljön (ha eljön) mit hiszel (zuhanunk mélybe vagy megyünk a holdra) már rajtad múlik.
Néhány jótanács addig is. Ne Portfólió cikkekből tájékozódj, de úgy általánosságban ne a mainstream médiának higyjél a témában. Egy átlag újságíró mindenhez ért, tehát semmihez se, a kriptó meg bonyolult téma, nem kicsit. A "pénzügyi szakemberek, befektetők" által írt cikkek meg még rosszabbak, mert ott sokszor még az ellenérdek is bejátszik.
Vannak fontosabb mérőszámok amiket érdemes figyelni az árgrafikonnál ha hosszú távra akar tippelni az ember. Pl tőzsdéken tartott bitcoin mennyisége, stable coin kibocsátás mértéke, bitcoin dominancia, hosszú távon tartott bitcoin tárcák mozgása, (elon musk tweetjei
). Ez persze mind eltörpül egy jól működő kristálygömb képességei mellett!De ha csak egy dolgot jegyzel meg ez legyen: ne higyjél senkinek, alakítsd ki a saját véleményedet. Azoknak pedig végképp ne higgyj akik (szerintük) képes megmondani a tutit. Aki ezt állítja az vagy hülye, vagy el akar adni neked valamit, vagy mindkettő.
Zárszóul, ha ma csak egy videót nézel meg, ezt javaslom, sokat segíthet: [link]
Ha kettőt, akkor ezt is: [link] -
vismaior04
tag
válasz
BeLucZ
üzenetére
Nagy összegbe mernék fogadni, hogy nem kell az idők végezetéig várnod. Hacsak az nem pár héten, hónapon belül esedékes.
Viszont legalább megtanultad, hogy ha olyat veszel amiről úgy gondolod, hogy pillanatok alatt felmehet 10-20%-ot, akkor az ugyanolyan eséllel mehet lefele is ugyanannyit.
-
vismaior04
tag
válasz
Sátán44
üzenetére
Speciel van a Ledgerhez BEP2 (Binance Chain) támogatás, csak telepíteni kell.
Viszont azt érdemes tudni, hogy ha ide küldöd, akkor technikailag nem ethereumod lesz, hanem tokenizált ethereum a BNB láncon, tehát egy extra csavar (meg kell bíznod a kibocsátóban, hogy azt bármikor visszaváltja neked "igazi" eth-ra) belekerült a történetbe.
-
vismaior04
tag
Pár pontosítás, megjegyzés:
Nem 10 BNBt kell tartanod 30 napig (3% cashback, nem 2-höz), hanem 30 nap átlaga kell annyi legyen. Nem mindegy. Főleg ha aktívan használod a Binancet, ezesetben amúgy is jó eséllyel tartasz BNBt a jobb feek érdekében.
Nyilván ha egyébként nem használsz Binance-t ez jóval kevésbé vonzó, de a rendszer
jellemzően Binance felhasználókra van szabva.A binance is ad egyből virtuális kártyát, legalábbis én kaptam annó.
A staking limit meg változott, lekövették az árfolyamváltozást. :)
Pár hónapja a 3%-hoz még 50 BNBt kelett tartani, felső szinteken meg még durvább volt. 8%-hoz most 600-at kell ami sok(nak tűnhet), de év elején még 6000-et kellett. -
vismaior04
tag
válasz
ladam050406
üzenetére
Szerintem semmit sem csináltál rosszul, a generált címnek jónak kell lennie blockchain szinkronizálás nélkül is.
Számos eshetőség van, első körben: biztos, hogy elküldték (és megérkezett) már a bitcoint a megadott címre?
Ellenőrizd a https://www.blockchain.com/ - on.Tárcaszavakat nem ad a core wallet szerintem, de cirka 2014 óta nem használtam, így nem tudom biztosra mondani.
-
vismaior04
tag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
[Asszem 22% az a 20% ]
Ehhez képest a tegnapi FED bejelentés szerint 2% illetve 2.4,% inflációra számítanak. Aha.Mindenesetre épp erről szól ez a crypto menet. Arra a kérdésre várom a választ, hogy valóban megtörténik-e az a folyamat amit a Microstrategy, Tesla, stb beindított, azaz, hogy a cégek, intézmények elkezdik egy új tipusú értékeszközként kezelni a bitcoint menekülve a pénzük reálérték romlása elől, vagy maradunk az eddigi ciklikus emelkedésnél majd 80% korrekciónál.
-
vismaior04
tag
válasz
gipszklipsz
üzenetére
A visszaszámlálás letelte előtt kell elküldened, nem addig kell teljesülnie, a bitcoin hálózat jelenlegi (és évek óta tartó) állása szerint ez nem reális elvárás lenne.
-
vismaior04
tag
Szépen összekapcsoltad a hosszólás elejét a végével.
Igen az egyenlőtlenség létezik és mindig is létezni fog, se a crypto se semmi más nem fogja megoldani. Ez egy végtelen játék amiben ráadásul akinek nincs az komoly hendikeppel indul.Ebben a játékban szereplők azok is akik ész nélkül vesznek, azt se tudják mit, és mint mindenki aki ész nélkül csinál valamit az jóval nagyobb eséllyel fogja megszívni mint az aki tájékozottabb.
De ha ennyit látsz belőle, akkor nagyon keveset látsz. Itt egy irgalmatlanul komplex és nagyon gyorsan fejlődő ökoszisztémáról van szó, aminek nagyjából az 1%-át látod itt kivülről, hogy vannak a coinok amiket vesznek, meg vannak a bányászok.
Ez olyan mint amikor valaki aki eddig csak a cserekereskedelmet ismerte először találkozik a pénzzel. Egy ideig eltart megérteni, hogy ez a papírfecni mit reprezentál, aztán ha az megvan akkor jöhet a hitel, a bankrendszer, a derivatíva, opció, stb, amik mind ennek a pénznek a létezésére épülnek (és ha ez megvan, akkor jöhetnek az ezekre épülő vállakozások, megoldások, szolgáltatók).Az meg, hogy mi hajta most az árfolyamot, az megint egy másik történet, mert erre a válasz szinte mindig más volt az elmúlt 12 évben (leszámítva az alapigazságot, hogy a kapzsiság).
De szerény meglátásom szerint jelenleg pont jóval kevésbé mesterséges az áremelkedés mint bármikor korábban. Kizárt, hogy belemenjek itt a nüanszkodba, órákat tudnék mesélni, de a statisztikák magukért beszélnek (hogy mást ne mondjak a váltókba be és kiáramló coinok mennyiségén egyértelműen látszik, hogy borul a kereslet kínálat, túl nagy a kereslet,de nagyon sok minden történik még).
Ha nem akarsz nagyon belemenni, javaslom csak pár Michael Saylor interjú megnézését, elég jól felvázolja a mostani áremelkedés hajtómotorját, nevezetesen az intézményi befektetők érdeklődését és annak mögöttes okát. (pl: https://www.youtube.com/watch?v=fp_SBVbvGk4)
-
vismaior04
tag
Az, hogy a bitcoin száma véges / nem keletkezik több bitcoin nem jelenti azt, hogy lesz akinek nem jut kriptó. Nyilván minél drágább annál kevesebben engedhetnek meg maguknak egy teljes bitcoint, de nincs is rá szükségük. A bitcoin részegységekre bontható, jelenleg 8 tizedesjegyig.
Ha tovább megy az áremelkedés egyszerűen annyi történik majd, hogy az emberek, a nagybefektetők kivételével nem bitcoinban fognak majd gondolkodni, hanem kisebb egységekben.
Pl 1 mBTC (millibit) = 0.001 BTC, 1 μBTC (bit) = 0.000001 BTC, vagy a jelenleg legkisebb egység 1 satoshi = 0.00000001 BTC.
Míg az előbbiek a mindennapokban nem széles körben használt mértékegységek egyelőre, de pl a satoshi abszolúte, mert csomó altcoin ára néhány satoshi körül van.
De van pl csomó tárca ahol már évek óta beállíthatod, hogy az egyenlegedet ne bitcoinban mutassa, hanem pl mBTCben.1 satoshi ára jelenleg kevesebb mint 20 fillér (HUF), szóval bőven van hova növekedni mielőtt ez gond lesz.
Az, hogy ki, mikor, mennyiért fogja bányászni egy bonyolult kérdés. Egyrészről a bányászat csak egy típusú konszenzus mechanizmus, az idő előrehaladtával simán lehetnek más típusú és jobb, energiatakarékosabb, etc megoldások, 100+ év hosszú idő.
Másrészről az egész rendszer úgy épül fel, hogy feltételezi, hogy ahogy egyre kevesebb új coin kerül be a rendszerbe úgy nő az ár. Ezen a logikai vonalon haladva akkora lesz az ár mire már csak a tranzakciós költségeket kapják jutalomként a bányászok, hogy azért is bőven megéri majd bányászni. Ha meg nem, akkor lesz más megoldás ami biztosítja a hálózat biztonságát. -
vismaior04
tag
válasz
Charleey
üzenetére
Nagyban függ attól mennyi pénzről is van szó.
Kisebb összegnél sarkalatos pont a küldési költség, ami jelenleg nem kevés. Ilyen 10-25 dollár között nyugodtan számolhatsz.Ha ezután még maradna valami a pénzedből akkor szuper, ne bonyolítsd az életed, szerintem veheted is az irányt egy automata felé, ott követed az instrukciókat hova küld a bitcoint és kiadja a pénzt.
Ha túl sok lenne ez a küldési díj akkor jelenleg meg vagy lőve. Amit fent írnak az nem praktikus megoldás, mert az átváltáshoz ugyanúgy el kéne tudnod valahova küldeni a bitcoinjaidat, ugyanott vagy, sőt még többe is kerülne kicsivel.
-
vismaior04
tag
válasz
üzenetére
A szótárt nem úgy kell érteni hogy 1-1 szót próbál, hanem azok mindenféle írásmódját, szavak kombinációját, idézeteket, stb, stb.
De egyébként ezeknél a szoftvereknél csomószór vannak opciók amivel jelentősen szűkítheted a keresési feltételeket. Pl beállítod, hogy biztos nem használtál 4nél rövidebb, vagy 16 karakternél hosszabb jelszót. Megadod lehetett-e benne _!#space, stb. Minél több mindent ki tudsz zárni biztosra annál inkább javulnak az esélyek (a gyorsabb megoldásra). -
vismaior04
tag
válasz
üzenetére
Erősen függ a jelszóhasználati szokásaidtól, de ha jellemzően nem túl komplex, ne adj isten esetleg értelmes szavakból, számokból álló kombinációkat szoktál használni, különböző variációk hozzáadásával, akkor egy szótár alapú megoldással előbb utóbb meglesz, annak függvényében mennyi kapacitást tolsz alá. (Meg mennyire vagy szerencsés.)
De ez az előbb utóbb lehet egy hét meg ezer év is.Vannak erre szakosodott szolgáltatások is akik megfelelő erőforrással és módszertannal rendelkeznek és hatékonyabban feltörnék neked, de ugye ez pont olyan adatot rejt amit nem feltétlen szerencsés valaki más kezébe adni.
Nagyon a tárolt összeg nagyságán múlik mennyi időt, energiát és pénzt érdemes ebbe beleölni. Illetve milyen korlátok között érdemes bepróbálkozni.
Ha a dat file megvan onnantól már sima ügy, a google segít.
-
vismaior04
tag
válasz
Reggie0
üzenetére
Jogos.

De tényleg katasztrófa a helyzet. A múltkor már ott tartottam, hogy előkotortam egy forkból megmaradt Bitcoin Casht, mert nem voltam hajlandó 12 dollár feet fizetni egy 10 dolcsis bitcoin tranzakcióért.
De itt is én vagyok a hülye, ki használja bitcoint pénznek és fizet vele dolgokért.
-
vismaior04
tag
válasz
pretisoft
üzenetére
Abban a disztópikus jövőben amiben az állam a technológiai realitásokat teljesen figyelmen kívül hagyva közli, hogy márpedig egy végtelen számban szabadon generálható tárcában csak x összeget tarthatsz abban a disztópikus jövőben márpedig én mondhatom, hogy a transaction fee meg nulla lesz. Sőt, minuszos, minden utaláskor kapsz ingyen coint és egy kecskét!
-
vismaior04
tag
válasz
tha_answer
üzenetére
Mérhetetlen sok zagyvaságot hordtál össze, nem is reagálnék rájuk mind érdemben.
Csak a legnagyobb marhaságra reagálnék:
Teljesen mindegy hogy egy címen van valakinek 1 bitcoin vagy 1000 címen 0.0001 bitcoin.
Nagyjából 5 perc lenne írni egy scriptet ami a már meglévő címekről tetszőleges számú másik címre osztja szét az összes coinomat.De egyáltalán amiket mondasz az valami hihetetlen.
Én tudom, hogy néhányan komolyan azt hitték, hogy a bitcoin valami társadalmi és gazdasági kiegyenlítődés eszköze lesz, a vagyon újraosztása, stb. De ez egy álom.A világ nem így működik. Az okosabb, élelmesebb, bátrabb és igen, szerencsésebb emberek irányába folyik a vagyon. Főleg ha már eleve nem nulláról indultak. Mindig. Ez van. Brühühü.
Ha most csinálnál egy új coint ami az egész bolygón univerzálisan értékes és elfogadot lenne, mindenkinek adnál 100 coint, aminek az értéke 100 dollár lenne, majd hagynád hogy a világ szabadon kereskedjen, cserélje, használja a coinokkal, néhány év múlva ugyanúgy egy szűk réteg kezében lenne a coinok nagyobbik része.
-
vismaior04
tag
válasz
Reggie0
üzenetére
Fun fact (nem tudom erre gondoltál-e?), de technikailag tényleg nem lesz soha 21 millió bitcoin.
A jutalom feleződés nem pontosan feleződés, hanem lefele kerekítenek a legközelebbi egész satoshi felé. Ez először a 2 100 000-es blokknál történik majd meg, 2048-ben 27 év múlva.Emiatt amikor az utolsó jutalmat tartalmazó, 6 929 999-es blokkban az azt kibányászó megkapja az utolsó újonnan keletkezett 1 satoshit, összesen 20 999 999.9769 bitcoin létezik majd a rendszerben.
-
vismaior04
tag
válasz
sajtos365
üzenetére
Vagy ha monduk annyi pénzről van szó, hogy nem éri meg egy hardver walletre költeni, meg felvállani a vele járó macerát, hanem csak egy egyszerű, megbízható, webes és mobilos megoldást akarsz:
[Blockchain.com] -
vismaior04
tag
válasz
csaba951
üzenetére
Emlékszem már 2017 végén is attól tartottam, hogy a Tether balhé fogja bedönteni a piacot.
Aztán valahogy nem lett belőle semmi, de a veszély nem múlt el, csak eltolódott.
Mondjuk a veszély mértéke legalább mérséklődött azóta. Mert egyrészről rengeteg idejük és lehetőségük volt (a gyakorlatilag biztosnak mondható) fedezet hiány csökkentésére, másrészről meg azért elég szépen fut fel a jóval megbízhatóbb stable coinok piaci részesedése így azért legalábbis részlegesen lenne mire átálni az ökoszisztémának ha a Tether borul.
Az már más kérdése, hogy totál káosz lenne nem kis ideig, vagyonok égnének el és az egész szegmenst évekkel vetné vissza.Én egyébként most annyira nem aggódom emiatt, kinőtte magát több szereplő is akinek túl sokba lenne a Tether és ezzel az egész piac borulása és jó esélyt látok rá, hogy ha arra kerül a sor inkább beszállnának valamilyen dealbe az amerikai kormány és a Tether között, hogy megoldást találjanak.
(Aki azt hiszi ilyen nincs, majd alkalomadtán elmesélem az Mt Gox legújabb fejleményét, aholis egy venture capital cég gyönyörűen bemanőverezte magát az egész a japán kormányzat megbízottja által bonyolított civil rehabiliatation prodecúrába, autobuy-t kapott arra az esetre, ha valaki akciósan eladná a követelését, másik oldalról részleges pénzügyi felelősséget vállalt egy a követelések terhére pereskedő céggel szemben és egyéb nyalánkságok. Mert mindent lehet csak sok pénz és sok ügyvéd kell hozzá.)
-
vismaior04
tag
válasz
Con Troll
üzenetére
Ugye van az adatcsere egyezmény. Ebbe be vannak vonva jelenleg egységesen a crypto váltok és egyéb hasonló szereplők? Elvileg nem.
Konkrétan Binance továbbítja automatikusan az adatokat jelenleg? Valószínű nem.
Fogja-e előbb vagy utóbb? Ki tudja, de esélyes. Onnantól pedig bármikor lekéri a NAV a tranzakcióidat akárhány évig visszamenőleg és elővehetnek ha úgy tartja kedvük.Szóval nem ez a tökéletes adóelkerülési megoldás. Az más kérdés, hogy a kutya nem fog utánamenni alap helyzetben még akkor se ha lesz adatcsere, legalábbis szerény véleményem szerint, max ha bűnügybe keveredsz, vagy csak simán változik a jelenlegi hozzáállás/kapacitás a NAV részéről.
-
vismaior04
tag
válasz
sparks
üzenetére
De, realizáltam 2017 végén, mondjuk annak már a bányászott (amit egyébként nettó talán 5-6 hétig űztem összesen) coinokhoz nem sok köze volt, csak ugye a két dátum között azért sok minden történt a cryptóban. Sőt idén is fogok realizálni ha minden jól megy.
Jó dolog a bitcoin, de remek az idő a Maldív szigeteken jeligére.
Mellesleg GMipOkE jól tippelt (bár teljesen hibás érvelés alapján, tekintve, hogy szerintem cirka mindenki a gox árfolyamát követte akkoriban, messze a legnagyobb bitcoin tőzsde lévén), Mt Gox még lóg nekem egy kis pénzzel. Ha minden tökéletesen megy mostantól talán jövőre látok is belőle valamit, eseleg 2022-ben.
Az már más kérdés, hogy hacsak addig össze nem esik a BTC árfolyama igen szép összeg lesz az is.
Kezdem azt hinni, hogy Mark valójában nem egy inkompetens idióta, hanem csak jószívűen kitalálta az ultimate HODL intézményét.
-
vismaior04
tag
válasz
sparks
üzenetére
De nem vettek mert akkor is őrült növekedés volt, várták, hogy visszamenjen harmadára az a jó beszálló.

Pár nappal később (okt 18) készült screenshot:Emlékszem a grafikonra voltam tapadva napok óta. Akkor már több mint egy hónapja ment a KNCMiner én meg néztem, hogy úristen, mi történik. Gazdag vagyok!
Na, nosztalgia off.
-
-
vismaior04
tag
válasz
Formaster
üzenetére
Azt érti amit minden más pénzügyi szereplő akit KYC/AML prodecúrára köteleznek a törvények. Cikra "mondjál már valamit, mert kötelező megkérdeznünk a pénzmosás és terrorizmus elleni törvények miatt".
De ez már nem a standard procedúra része ha jól tudom, KYC (ami cirka kimerül a személyazonosságod ellenőrzésében alap szinten) cirka kikerülhetetlen manapság, de forrást tényleg csak ilyen dollár százezrek fölött firtatnak amennyire tudom, akkor is főleg ha cryptóban érkezik hozzájuk, nem bankból. De ugye ez erősen szolgáltató és egyéni eset változó lehet.
De imho ez nem olyan ami miatt nagyon aggódni kéne. -
vismaior04
tag
válasz
varmi2
üzenetére
* Amennyiben az a "bárhol" nem a Revolut, Paypal meg hasonlók.
@Cyberslider
Az, hogy hol érdemes venned nagyon egyén és összeg függő.
Legolcsóbb esélyesen ha forintod van, bankban USD/EUR-ra valtás, elutalod egy váltóra (Kraken, Bitstamp, Coinbase, stb). Ekkor váltási árfolyamot és a váltó jutaléka jön be.Vannak magyar váltók akinek közvetlen utalhatsz forintot és küldik a btc-t. Ezek drágábbak lesznek, de nagyon egyszerű és gyors. (weboldalon van költség számoló).
Sokszor vehetsz simán bankkártyával is, de ott szintén váltási díj meg ki tudja, azok időnként trükkösek.
Ha nagyon számít, hogy lehető legolcsóbban vegyél, utána kell menni és ki kell számolni előtte minden lehetőséget.
-
vismaior04
tag
válasz
margithid
üzenetére
Bitstamp. 2017-es rally vége felé akartam SEPA kiutalást, gyakorlatilag mindent bekértek, amivel vissza lehetett követni a coinjaim útját mielőtt megérkezett hozzájuk. Tranzakció történetet más tőzsdékről, aláírásokat bizonyos crypto walletekhez, olyan altoknál ahol nem volt ilyen funkció bizonyos összegű kiutalást kértek arról a címről, hogy bizonyítsam az én birtokomban van. Meg még volt pár hasonló kivánalom, de nem emlékszem már minden részletre.
Más tőzsdén is van komolyabb KYC, de ez volt messze a legtolakodóbb ilyen jellegű "élményem".
Javukra legyen mondva viszont, hogy másokkal szemben (*khm* Uphold *khm*) nem simán zárolták a számlámat hetekre és se kiutalás se váltás amíg nincs KYC, hanem csak simán nem voltak hajlandók további fiat tranzakciót végrehajtani amíg nem válaszoltam mindenre amit kérdeztek. -
vismaior04
tag
válasz
Ferdzsoo
üzenetére
Arról nem is beszélve, hogy ez az alap "küldj személyazonosságot meg lakcímet bizonyító fényképet" nagyjából semmi, nekem volt olyan KYCm ahol cirka csak a prosztatavizsgálattól voltak hajlandók eltekinteni, minden mást bekértek, sőt bele is kérdeztek dolgokba és extra bizonyítékot kértek.
-
vismaior04
tag
Na várjál. Jól értem? Bitcoint küldtél valakinek aki tradernek mondja magát, aki gondolom szép hozamot igért. Mostanra "realizálodott" ez a hozam (tippelhetek, még az ígérthez képest is jobban teljesített), de mivel adózni kell utána, ezért azt kéri, hogy a nyereség 30%-át küld el neki kifizetés előtt.
Stimmel, vagy félreértettem valamit?
Mert ha stimmel téged nagyon átvertek, klasszikus scam. -
vismaior04
tag
válasz
janos666
üzenetére
Most küldte szét a Fortress a legújabb, rendkívül sürgető, rövid határidős ajánlatát az Mt Gox claimek felvásárlását illetően.
1300 USD/goxcoin az új ár.Levélben egyébként szokás szerint kicsit kreatívan adják elő a kalkulációt, ez az ajánlat véleményük szerint a várható kifizetés 88%-át teszi ki, míg a valóságban még mindig csak 58% körül van.
Kicsit feledékenyek amikor a matekra kerül a sor, valahogy elfelejtették hozzáadni az alap, dollárban kifizetésre kerülendő 450USD/coint, meg a BCH után járó összeget is, de ki emlékezhet mindenre ugye...

Komolyra fordítva egyébként, ez az a szint ahol ha most tényleg szükségem lenne pénzre már tényleg elgondolkodnék az ajánlaton, mert ez a móka még pár évig tuti eltart.
-
vismaior04
tag
TLDR: A venture capital cégek nem hülyék azért, jelenleg sacc per kábé 1600 dollár fölé várható egy 1 BTC méretű követelés értéke legrosszabb esetben is.
Bonyolult a történet, ez csak egy felületes és pontatlan áttekintés:
Most hogy kiléptünk a csődeljárásból a civil rehabilitation tervet viszont még nem fogadták el (illetve még a terv beadási határidő se járt le), csak tippelni lehet. De CR keretén belül a legpesszimistább becslés is több ennél amit írtál.1 BTC követelés esetén a jelenleg legpesszimistább kifizetési számítás cirka ez:
460 USD + 0.15 BTC + 0.15 BCH = ~1600 USD (Jelenlegi árfolyamokon.)Azért változott ennyit, mert ahogy említetted korábban eladtak annyi bitcoint hogy minden annó (jenben) meghatározott követelés teljes összegét ki tudják fizetni. Majd ez követően a fennmaradó összeg (ami mint crpyto) csődeljárás keretében a tulajdonosoknak ment volna, viszont CR során ez szintén kiosztásra kerül, a bitcoin követelésekkel rendelkezők között.
Ami még nyitott kérdés, hogy az úgynevezett zombie claimekkel mi lesz ezért nehéz becsülni pontosabban mekkora a várható kifizetés. Körülbelül arról van szó, hogy mi történik azoknak a részével akik tehették volna de nem nyújtottak be követelést. Ez vagy szétosztásra kerül, vagy egy bizonyos ideig, vagy akármeddig is ott várhatja őket, részben vagy egészben vagy akármi. Még nem dőlt el.Illetve sokminden más sem dőlt még el, és cirka zéró esélye van imho hogy idén kifizetésre kerülne sor. Alig valamivel több, hogy jövőre lesz, ez egy neveztségesen hosszú folyamat, amit mondjuk valahol megértek a csődbiztos helyében én se sietnék évi 1 milliós fizetés mellett. :)
edit:
Közben kerestem forrást. Legjobb tudomásom szerint ez a legrészletesebb számítás ami elérhető (bár bevallom nem követem olyan aktívan már jóideje mi történik), illetve itt olvasható egy részletes számítás is a rendelkezésre álló pénzekről, kriptó assetekről.Itt pl fel van sorolva potenciális "russian recovery" során visszaszerezhető pénzek mennyisége is. (Ez a legújabb fordulat a történetben, nem mennék bele, lényeg, hogy állítólag letartóztattak valakit Oroszországban akinek a birtokában van pár százezer lopot goxcoin és ha visszaadja részben vagy egészben ugye az is szétosztásra kerülne. De persze ez se egyszerű és egyelőre nem tudni mit mikor mennyiért és egyáltalán-e.)
-
vismaior04
tag
Már önmagában elég vicces ez a fenti beszélgetés, de felhívnám a figyelmet még egy aspektusra. A fenti "beállítom mikor adja el aztán rá se nézek" stratégia még egy nem elhanyagolható kockázatot hordoz magában. Ehhez ugyanis nem saját tárcában hanem váltón kell tartani a bitcoint, ami önmagában igencsak rossz befektetői döntés crypto esetén.
-
vismaior04
tag
Ha a boltra vonatkozik a kérdésed, szerintem megveheted, bár én inkább közvetlenül a Trezor weboldaláról rendelném meg (talán 3 ezer forint a különbség), de reálisan nézve elhanyagolhatóan minimális többlet kockázatról beszélünk.
Ha az eszközre, akkor teljesen rendben van a Trezor ha csak egy (relatíve) olcsó és megbízható hardver walletet akarsz. Trezor One és Ledger Nano S cirka ugyanazt tudják, bár több Ledgerem van, használhatóság szempontjából jobban szeretem a Trezort.
Ha kicsit többet is hajlandó vagy rá költeni a Nano X és a Trezor model T megintcsak hasonló szintet képviselnek. Én elsősorban akkor tudom javasolni az ezekre való "upgradet", ha vagy sokat használod, vagy pl szeretnéd mobillal is kényelmesen használni. Trezor T-vel nincs tapasztalatom, de Nano X-em van, tök jó hogy bluetooth keresztül is használható ios appel, kábel nélkül. (illetve magát az eszköz kezelhetősége is sokat javult szerintem, bár továbbra is a Trezor jön be jobban).
-
vismaior04
tag
Egyébként ha azóta se ment volna át (mondjuk akkor tényleg valami 0 fees tranzakció), meg lehet próbálni egy tranzakció gyorsító szolgáltatást:
https://pool.viabtc.com/tools/txaccelerator
https://bitaccelerate.com/
https://freebtcaccelerator.com/ -
-
vismaior04
tag
válasz
margithid
üzenetére
Igazából idővel megszokja az ember és elfogadja, hogy ez bizony része a cryptoval kapcsolatos kockázatnak.
Kicsit elvesztettem már a fonalat, de sacc per kábé a cryptopia a nyolcadik exchange ahol pénz bukok hack miatt.Mondjuk azért az első és egyben legnagyobból (Mt. Gox) tanultam, és igazán komolyat (a portfóliómhoz arányosan) azóta nem buktam. De ez szerintem elkerülhetetlen egy bizonyos ponton, vagy legalábbbis irányultságon túl ha ember ezzel akar foglalkozni..
Persze, lehet mondani hogy minek tart bárki exchangen coint, de azért sokszor nem praktikus folyamatosan ki-be mozgatni mindent még akkor is, ha nem aktívan, napi szinten kereskedik az ember.
Meg eleve nem életszerű tanács, ha mindenki megfogadná, nem lenne order book és az árakat a fórumos OTC adásvételek határoznák meg mint a régi szép időkben. -
vismaior04
tag
válasz
atok666
üzenetére
Meg a kisbetű nagybetű váltakozás is elég elhanyagolható.

Plusz látatlanban lefogadom, hogy bizonyos betűkkel jelentősen gyakrabban kezdődnek szavak mint másokkal. Ehhez még hozzájön a dictionary attack egy variációjának potenciálja, nem nagy cucc minden verset, könyvet, stb adatbázisba tenni majd onnan az ehhez hasonló egyszerű kombinációkat prioritással próbálni.Hasonló, de jelentősen biztonságosabb módszer lehet 12+ szavas jelszavak használata. Fogod a kedvenc könyved, random kiválasztasz x szót, mostantól ez a szósor a jelszavad, jegyezd meg. "Biztonsági mentésként" meg felírsz egy rakás számot egy papírra. Minden szó két szám. Oldalszám, az adott oldalon hanyadik szám a szó.
Ez a módszer leginkább "valós élet" támadás ellen sebezhető, de ha sok könyved van (vagy egyáltalán nem tartod otthon az adott könyvet) illetve nem az adott könyvben tartod a papírcetlit azért elég jó biztonságot nyújt.
-
vismaior04
tag
Egyébként a biztonság mint olyan tényleg rettentő nehéz hosszútávú probléma cryptóban.
Ami biztonságos az macerás, ami könnyű az nem biztonságos, de minimum drága.
Magam részéről egyszint után például vettem egy kizárólag cryptóra használt külön laptopot, ami havi talán 5 percet van bekapcsolva, internetre kötve amikor épp egy tranzakciót kell intéznem.Ez cirka a legbiztonságosabb megoldás amit javasolni tudok, de azért a legtöbb crypto befektetőnek túlzás.
De pl egy USBről bootolható, külön op rendszer már jó kompromisszum lehet.De ezzel is vigyázni kell, mert én is jártam már hozzád hasonlóan. Gyönyörűen megcsináltam a rendszert a laptopra, veracrypttel teljes rendszer titkosítva, külön titkosított containerek, stb.
Csak aztán akkor volt meglepi amikor egyszer még az elején két hónapig nem kellett használnom és utána az istennek nem jutott eszembe a(z elég bonyolult) jelszó az egész rendszerhez.De később se, viszont szerencsére volt annyi eszem, hogy volt mód egy, a rokonoknál egy máshogy védett backup elérésére. (Ami egyébként amúgy is javasolt, ha pl valami történik az emberrel meg lehessen örökölhetni a portfóliót.)
-
vismaior04
tag
válasz
ngabor2
üzenetére
Forgalom szerint nem probléma meghatározni őket ([exchangek]), megbízhatóság már nehezebb dió.
Lehetne ezt aprólékosabban ragozni (céges hátterek, kötődések, stb), de szerintem nagyon nem is érdemes vele foglalkozni kisebb összegnél (nagyobbnál meg simán azt javasolnám, hogy használj több váltót, managelve a kockázatot), nagy vonalakban a top 10-15 váltó cirka ugyanakkora biztonságot ad (vagy veszélyt hordoz magában). -
vismaior04
tag
válasz
margithid
üzenetére
Igen komoly mennyiségű adásvétel bonyolódik személyesen. Itthon és a világ más tájain is, az egész kis összegektől a meglehetősen komolyakig.
Az okok és érvek változóak időszaktól, embertől függően ki mikor miért hogyna vásárol, ad el.Nagyon nincs ingyen az online vásárlás, szinte tuti jobban jössz ki személyes vásárlással, 2-7%-ot is nyerhetsz, ráadásul például a tavaly hosszú hónapokig konkrétan a személyes vásárlás volt a leggyorsabb és legnyugisabb megoldás, mert az összes exchange supportja úgy le volt terhelve, hogy hónapokig is eltartott egy azonosítás.
Arról nem is szólva, hogy sokan nem ilyen pár száz, ezer dollárokkal szállnak be, több pénznél meg azért a bankkártyás vásárlás már több mint problémás és megint nő a költség, komplexitás, idő.Illetve az az előfeltétel hogy egy váltónál azonosítanod kell magad már eleve irritál sok embert, akik kifejezetten a (financiális) szabadságvágy miatt vonzódnak a cryptóhoz. Nem azért mert bűnözök vagy mert loptak csaltak hazudtak a pénzükért, hanem mert pont az alapvető meggyőződésükkel ellentétes egy intrúzív KYC azonosítás.
Lehetne ezt még ecsetelni de minek. Maradjunk annyiban, hogy igen, kicsit para a készpénzes adásvétel, főleg első alkalommal, de ha intelligensen csinálod, esetleg vannak már korábbi partnereid, jó dolog az. Sokszor egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb mint a bankból a készpénz felvétel.
-
vismaior04
tag
válasz
üzenetére
Viszont a jó hír, hogy a tapasztalat sokat segít.

-
vismaior04
tag
Fura, első nagyobb utalás után engem csak a bank Privátbank részlege hívott, hogy ajánlja a szolgáltatásait.

Ez egy éve volt. Nem kétséges, ennek során komoly információt szereztek rólam, arról honnan van a pénz stb, viszont nem volt semmilyen zárolás és egyéb huncutságok. Jelenteni a nagyobb pénzmozgást mondjuk feltételezem jelentették. De ez is addig igaz teljesen amíg sima banki ügyfél vagy, privátbankosként azért már kicsit máshogy működnek a dolgok, ha másért nem mert szorosabb a kapcsolat és jobban tisztában vannak az ügyeiddel is.
-
vismaior04
tag
Speciel a Bitstampnél nincsen plafon, viszony cserébe messze nálunk a legrészletesebb a KYC procedúra. Kraken napi $100k havi $500k, Coinbasen csak napi limit van, $100k-ig kis küzdelem után meg lehet emelni, ha nagyon kitartó vagy tovább is.
Ezen kívül is van még ami enged hasonló összegeket, de ha ez nem elég valakinek, az már tényleg tud valamit.
-
vismaior04
tag
válasz
B-L-A-C-K
üzenetére
Kicsit túlságosan bele vagy kapaszkodva abba az utolsó mondatba szerintem. Valahol a közepén írta hogy kivett egy csomó pénzt a lejmenet kezdetén szóval nyilván nem nincstelen lesz ha mindent elbukik ami bentmaradt.
De szerintem ezen az egészen tök felesleges lovagolni, a post imho nem a milliárdokról szólt hanem olyan valaki meglátásáról a jelenlegi és jövőbeni helyeztről aki nem szarral gurigázik a kérdésben. Ebben az öszefüggésben volt csak szó a hozzászólásban összegről.
edit: beelőztek

-
vismaior04
tag
válasz
sparks
üzenetére
Régi szép idők. Én kevésbé voltam szentimentális a Jupiteremmel, de nekem is az alapozta meg a mostani portfóliót. Igaz annak jórészét szépen benyelte a Mt. Gox, onnan volt szép nyerni.
Ezért jó a crypto, pár évvel ezelőtti eseményeket már komoly nosztalgiával lehet emlegetni.
"De rég is volt a kalandos 2013, amikor még fiatal voltam."
-
vismaior04
tag
válasz
deadwing
üzenetére
Egyetlen oka van annak ha valami unconfirmed. Eddig mindig van/volt magasabb feejű tranzakció amit inkább bevettek a bányászok a blokkokba.
291.784 sat/B-tal küldték a tranzakciót, ami normálisan több mint elég, csak éppen jelenleg olyan magasra van nyomva a fee, hogy a háromszorosa is kevés lenne:
https://bitcoinfees.earn.com/ -
vismaior04
tag
Nem küldtem mostanában kifele bitstampről, de a legtöbb exchange azt csinálja, hogy levesz egy szolidabb átalánydíjat a kifizetésért viszont annál jóval magasabb feevel küldi a tranzakciót, akkorával hogy tuti belekerüljön a következő blokkba.
Ezt úgy oldják meg hogy egy tranzakcióba több tucat, vagy akár száz címre küldenek, az összes esedékes kikérést és így a sok "kis" átalánydíj miatt simán kifizethetik a prémium feet, még szerintem keresnek is rajta.edit: ha bitstampan nincs withdrawal fee akkor nem keresnek rajta, de ettől függetlenül igaz, hogy így mindenki jobban jár.
-
vismaior04
tag
Ez a kép tökéletesen elmagyarázza mi történik éppen.
Ez persze nem a vége csak egy állomása az ármozgásnak, bármi lehet rövid és hosszú távon egyaránt $1 és $1 milliós árfolyam között, de azért ez az egész forgatókönyv több mint ismerős.
Véleményem szerint, (ami rajtam kívül mindenkinek vajmi keveset kell jelentsen csak) néhány nagyhal arra játszik, hogy az új befektetőket bekánikoltassa.
Minden adott ennek a lejátszására. Rengeteg beszálló mostanság. BCH FUD, lassú és/vagy drága tranzakciók, karácsonyi készülődés, stb, stb. Klasszikus forgatókönyv. -
vismaior04
tag
válasz
btomi9
üzenetére
Csak annyit értek a bitcoin tranzakciók technikai részéhez amennyit muszáj, de így ránézésre nem volt itt összefogva tranzakció, csupán a küldő cím(ek) le lett(ek) nullázva, az általad vásárolt összeg hozzád ment, a "maradék" pedig egy új címre. Ez az egyszerhasználatos címek alap működési mechanizmusa.
De a te szemszögedből ez lényegtelen is, a lényeg, hogy te fizetted a tranzakciós költséget. Sajnos ennyibe kerül jelenleg, a fee nem a küldött összeg alapján van megállapítva, hanem a tranzakció mérete alapján és ez bizony ennyi, ha ennél jelentősen kevesebb feevel küldik, "sose" kapod meg.
Új hozzászólás Aktív témák
● Bitcoin adásvétel a topikban tilos!
- Shuangwei X79Z v161 LGA2011 alaplap + E5-1603 CPU + 64GB RAM 25e
- Cooler Master CM Stacker STC-T01 nagytorony, E-ATX ház extrával 30e
- Dell Precision M6600 (működik, de alkatrészként hirdetem)
- BenQ Zowie XL2586X+ Profi eSport, 600 Hz-en!
- Lenovo ThinkPad P15 Gen 1 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10750H 16/512 QUADRO T1000 4GB
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3650, 100% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650 R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4070 Ti 12GB Asus TUF Gaming GT 501 750W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB Zalman Z1 Plus Cooler Master 750W
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 8600G / 6700XT 12GB / 16GB DDR5 / 512 SSD + 2TB HDD!
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 (5TW13AA) (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

). Ez persze mind eltörpül egy jól működő kristálygömb képességei mellett!