- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Celeron aranykor
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- eBay-es kütyük kis pénzért
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hujikolp
őstag
válasz
Formaster #18683 üzenetére
Szia!
Az ellenállásos alktrész problémád megoldódott?
Amire én gondolok:
- 0 Ohm, hogy oszcilloszkóppal rá lehessen nézni a buszra.
- Felhúzó ellenállásHa egyik fele tápon van (1.8, 3.0, 3.3, 5), másik fele pedig nagy impedancia GND-re vagy tápra, akkor buszra gyanakodnék. 2.2k ilyenkor elég jó közelítés.
Kommunikációnál, láttam már, hogy 100 Ohm sorosan van beiktatva, így az kicsit jobban nyeli az EMI-t.Mostanság, már a Proci össze van tanítva a FLASH tartalommal, plusz van hogy NOR flash is van a lapon.
Milyen termék ez, ha szabad kérdezni? -
Reggie0
félisten
válasz
Formaster #18677 üzenetére
A kapcsolas visszarajzolasa nem opcio? Abbol ki lehet deriteni, hogy mi lehetett a funkcioja. Felirat volt mellette?
Ha nagyon nincs semmi, akkor el kell kezdeni visszabontani es felcsiszolni, a szerkezete elarulhatja, de ezzel az erteket nem feltetlen fogod megtudni.
Masik lehetoseg, hogy szerezni kell egy ugyanolyan jo eszkozt es abban kimerni. -
Reggie0
félisten
válasz
Formaster #18312 üzenetére
Kisutni ugy lehet, hogy rovidre zarod a pufferkondikat. A fetet pedig ugy, hogy a gate-t a source-ra zarod.
Mondjuk, ha csak egy multimetered van, akkor ne probald otthon megjavitani, celszeru minimum egy RLC merovel es szkoppal rendelkezni ehhez.
A multimeter egy adott ellenallass alatt sipol. Ha nagy a tekercs induktivitasa, akkor jellemzoen nagyobb a belso ellenallasa is a nagyobb menetszam miatt. Tehat termeszetes, hogy vannak olyan tekercsek amire sipolni fog es van olyan amire nem. Plusz meg attol is fugg, hogy mi a kapcsolas mogotte. Tehat az, hogy sipol, meg semmit sem jelent. Ha <1mOhm-al mutat rovidzarlatot, akkor valoszinu, hogy problemaja van, de meg ez sem jelent semmit(azert letezik induktivitas 1mOhm belso ellenallas alatt is), illetve a merovezetek ellenallasa is benne van, es ebben a tartomanyban mar nem tul jok ezek a kis kezi multimeterek. En erre peldaul Tektronix DMM6500-at hasznalok, nem veletlen.
Szerintem vidd el olyan szervizbe, ahol van felszereles, mert igy nagyobb az eselye, hogy agyonvagod, minthogy megjavitanad a vegen.
-
válasz
Formaster #18310 üzenetére
A tekercs az induktivitásától függően mindig zárlatot fog mutatni a műszeren. Általában pár Ohmosak és azt "kisípolja" a multiméter. A kondenzátorra jellemző, hogy nagyon nem szabad zárlatosnak lennie!
A fet-nél meg az lehet, hogy kapcsolva maradt mert túl hamar mértél a működés után (hányszor szívatott meg az elején ilyesni) , vagy a gate-jén van valami kondi ami még adja neki a szuflát és "behúzva maradt a relé"A tuti az lenne, ha levennéd, kisütnéd és úgy mérnéd meg.
Én még mindig maradnék az első verziódnál; joint hibás lesz a TV procija. -
válasz
Formaster #18307 üzenetére
Azért forszírozták a chip cserét, mert ha valaki reballozza neked és nem működik utána az adott eszköz, akkor nem szeret senki sem rossz szájízzel elkérni pénzt. Ez valami olyan dolog, mintha elmész a gumishoz, hogy lapos a kereked fújja fel, de a gumis erősködik, hogy ki kellene cserélni azt a kereket mert megint le fog ereszteni.
-
Reggie0
félisten
válasz
Formaster #18307 üzenetére
A ragasztas sem csak jot tesz, hanem a sarkokon levo golyok repedeset gyorsitja. Amugy valos tapasztalat, hogy a mag golyoi rovidebb elettartamuak flipchip bga eseten, de ez attol is fugg hogyan van ragasztva a chip. Ezert mondom, hogy a sok GPU javitasbol meg nem lehet messzemeno kovetkezteteseket levonni, nem minden BGA egyforma.
Kutatas: [link]
-
Tamás9x
őstag
válasz
Formaster #18298 üzenetére
A kontakt hiba nem a szemmel látható golyóknál jelentkezik, hanem a szilícium és a hordozó között, az le van ragasztva. Melegítéssel ideig óráig helyre jöhet. Pontos típus nélkül nem tudni lehet-e egyáltalán rendelni, van-e hozzá szita, stb stb. Reball kapugarancia, mert csak elódázza a hiba újbóli kialakulását. 1 nap 1 hét 1 hónap 1év, vagy talán soha nem jön elő.
-
Tamás9x
őstag
válasz
Formaster #3653 üzenetére
Értem, sőt nagyon is értem, én ezt fűtésrendszernél akarom megvalósítani, volt 3-4 csatornás vezérlőm, csak elcseréltem egy egyszerűbbre én hülye -.- ott 3-4 adatbank volt ahol külön külön lehetett a viselkedési állapotot kalibrálni. ehhez persze külön külön relékimenet és szenzorbemenet is társult.
-
ielektros
senior tag
válasz
Formaster #3638 üzenetére
Mas nem kell csak az RS232 kommunikacio. Siman lehet. Raspberry szerintem agyuval verebre. Es raadasul az nem is valos ideju mint egy uC. Kar lenne egy ARM-os platformmal ilyet csinalni. Egy PID, PWM vezerlest nem lehet normalisan linux alatt olyan szinten vegrehajtani mint ahogy egy mikrokontrolleren lehet. Masra valo. Holnap megnezem mit kommunikal az RS232 buszon aztan majd megmutatom. Most sunakat sasolok az IFA 2013-on Berlinben
-
-
toza
senior tag
válasz
Formaster #3106 üzenetére
+ jel meg j8 eh van ra irva. alatta meg c4710 szam..
ez miez es hol lehet rendelni? ezen a kepen a southbridge "L" betuje folott is ua az van..es mellette jobbra meg megvan egve ugye.. szoval miez?es honnan? koszonom. -
f27
senior tag
válasz
Formaster #3025 üzenetére
En sajnos csak szakmai szembol tudom latni.
Beletudom kepzelni magam az emberek helyzetebe is,de mondok egy peldat.
Tudok egy szervizt aki 35 ezerbe megjavit egy notit, es 6 honap garit ad ra.
Majd egy het mulva vissza jott a hiba, a tulaj vissza vitte gondolvan megjavitjak.
Fogadtak is a gepet nyajasan.
1 het mulva mentek a notiert,es kozoltek vele hogy teljesen mas a baja most,nem az ami volt elsonek.
Ujabb 35 ezerbe megjavitjak.
Az illeto eljutott hozzam a geppel es a kis tortenettel.
A szeme elott lejavitottam a gepet amit ugye csak meg holegeztek.
En le reballoztam de montam neki nemtuti hogy tuleli a chip mostmar.
Ennek immar 4-5 honapja de meg mukodik.
Ergo siman elkuldenek hazugsaggal ha kapnak garit.
En nem adok megis talalok mindenki reszere kedvezo megoldast es mindenki boldog.
Te melyiknek orulnel jobban?
A kamus 6 honapnak,akik ganyolnak.
Vagy aki a szemed elott lejavitja a gepet es nem ad garit, viszont ha bajvan mehetsz hozza es megoldjatok okosba?De nekem es a szervizeknek akiknek javitok az a lenyeg hogy reballozas eseten is 50 gepbol alig esik vissza 5 egy honapon belul.
A szervizek akiknek meg javitok vallalnak a gepekre 3-6 ho garit fuggoen volt e bantva reball vagy chip csere volt.
Es mindenki jo szajizel van felem.Tutira van par kuncsaft akinek visszanesett a gepe az adott hibaba es nem jelzi nekem.
Ahogy barki gepe hozzam kerul az o javitasa utan, hiaba adnak garit fel evet,ugy az en gepeim hozzatok kerulhet.
Ezt a korforgast nem a garancia fogja megadni, hanem a megrendelo felfogasa!
Van itt valaki aki adott a javitasra 6 honapot, egy het utan megalt ,hozza hozzam es mondja egy hetet birt de hiaba adott ra garit a masik szerviz tobbet nemviszi oda.
Mondom miert nem, mi a baj?
Ha csak egy hetet ment el neki.
Mondom ember, ha a chiped sz@r akkor mindegy ki csinalja chipet kell cserelni.
Reball utan hiaba megy att teszten nem biztos hogy jo a chip.
Ot nem erdekli csinaljam meg.
Most kerdem en jo gondolkodas ez? -
mobileman
senior tag
-
f27
senior tag
válasz
Formaster #3015 üzenetére
Nezd nezhetjuk ugy is mikor reballozol egy gepet vallalsz ezer ev gari a golyokra.
De sem a chipre sem a gepre nem mert az a sajatja volt elotte is.
Ha chipet cserelsz az mar mas dolog ki menyit vallal a chipjeire.
Megertik a nagyszervizek
Megertik a kis cegek
Megertik minden orszagban korulottunk.
De a magyarok 50% nem ert meg semmit. -
ielektros
senior tag
-
f27
senior tag
válasz
Formaster #3008 üzenetére
Nezd miota 1 nap proba garit adok ,azota 100 gepbol 90 elmegy tobbmint egy evig.
Mikor adtam ra 1 ho garit egy honapig furmarkoztak a gepeket.
Madar vagyok en?
1 nap proba gari van es kesz.
Persze ha gazvan nem menekulok el.
Sot...
Ha reball utan megall egy honapon belul mondjuk akkor kozlom a tulajal hogy chipcsere.
Menyibe kerul a javitas?
A chip araba!
Nem kerem el ujra a munkadijat!
Ha tobb mit 1 honap utan hal meg?
Kiegyezunk egy feleras munkadijal + chip araval.Nehogy azt higyetek hogy en gari nelkul csialok valamit.
Csak nem hirdetem .
Sooot ha meghal valakinek a gepe 1-2 napon belul vissza adom a penzet,ha nemkeri az alkatreszes javitast.( persze a hibas gepet latni szeretnem mert trukkosek az emberek nagyon!)
En nemjaratom le magam senki vegett -
ielektros
senior tag
válasz
Formaster #3005 üzenetére
Jo ez nem lenyeg mert te csak a lejavitott munkadarabra vallalsz garanciat. De az is szopas. Ennek ellenere ez van. Ehhez kell igazodni. Csak amig magyarorszagon dolgoztam akkor is eselyesebb volt vmit 30%-al dragabban eladni de szamlaval garanciaval. Ez boki a csorom.
Itt is szopas ez az egesz, csak amig azt olvasom, hogy a kocsog nemetek mert a magyarokon gazdagodtak meg, addig idegesit, mert a kocsog nemettol garanciaval lehet vasarolni... De ez mar politika. De akkor is milyen szervizeles az, hogy kapugarancia? Ugy oreganyam is tud. Meg 3 nap meg ilyenek. Ez nem munka ez vicc. En minden egyes xarra amit kiadtam a kezembol es garanciat vallltam ra abban bizom. Es nem csak remenykedem.
Koztes ut van! Ha bebizonyitod reball utan, hogy tulhevitette et cetera... akkor bukta az ugyfelnek. Csak rontgenezd meg azt a fos semmit nem ero gepet 150 euroert.... Ez a baj.
-
Mosuka
aktív tag
válasz
Formaster #2700 üzenetére
Nekem is hasonló van, csak apró forrasztásokhoz használom már. Azt hittem, hogy csak én bénázok, de akkor megnyugodtam. Nekem is hasonló problémám volt, hogy leragadt, és nem egyszer szedett le pad-ot. Borzasztóan nem tartja stabilan a beállított hőfokot. Jó béna is voltam, de egy jó géppel ez nem fordul elő.
-
ielektros
senior tag
válasz
Formaster #1990 üzenetére
Baze. Vicceltem, ne menjunk le a kilo husig mert mindjart jon valaki azzal, hogy nemetben olcsobb a biotej mint otthon.
Ha mondom, hogy jo az elet 2000chf az kb 1600€ kecora? Vaze mekkora a medenced? Hany haloszobad van? Veled el JayLo is vagy mi? En 600€ alatt megvagyok egy gyonyoru 80m2-es kis lakasban. De meg Frankfurt-ban is van 1000€ korul zsir lakas.
Voltam parszor svajcban, nagyon szep orszag igazabol szerintem olyan mint egy modellvasut terepasztal
-
ielektros
senior tag
válasz
Formaster #1983 üzenetére
A WiFi-t felejtsuk el.... Ha nincs nincs. De tobbynire utkozben nem nagyon van es autoban plane felejtos. Az nem mukodik, hogy minden orszagban masik szamom legyen. Ez nem jarhato ut. Nem a legkomfortosabb megoldas tobb szammal tokoreszni. Ez a fo gond. Egy telefon egy elofozetessel nem megy jobban ezt mondogatom csak folyamatosan. Nem akarok en rabeszelni senkit semmire. Sot igazabol en nem panaszkodtam a szamlam miatt csak viccelodtunk es megmutattam a 6 honap termeset. Ha terepen vagyok tobbynire ott semmi sincs nem hogy wifi.
Mivel az nem megoldas, hogy ha kulfoldre megyek mindenfele szamrol hivogatok mindenkit, egyszer az egyiken vagyok elerheto egyszer a masikon. Meg ket telefon stb. Ez nem valami komoly kisugarzast gerjeszt.
Ertem en ezt a lebara cuccot, csak hat jah. Van egy telefonszamom, nekem az a vilaggal az osszekottetesem. Nem akarok melle masikat meg harmadikat. Valtani fogok ha lesz jobb, de nekem a jo halozati lefedettseg, jo minoseg, atomgyors net mindenhol ami fontos. Az ar ugyanugy ugy erdekel csak nem szivasert cserebe. Havi atlag 25-45€ roaming meg nem a vilag mivel ugyis tobbynire munka miatt telefonal az ember. A csaladra ott a skype.
Te meg raadasul a vilag leggazdagabb orszagabol ne sporolj mar ennyire.
-
ielektros
senior tag
válasz
Formaster #1649 üzenetére
Alakul. Meg vissza nem raktam semmit mert nem volt eleg idom. Ebben a pillanatban akarok cserelni egy G86-630-A2-t. Picike
Jo lesz kezdesnek.
Igazabol elso benyomasra amit mindenki ir. En nem tartok tole, szerintem minden megoldhato vele de a "menu" az agyrem. Igazabol nem azert mert minden karakteres blabla, hanem mert logikatlan es eszetlenul van leprogramozva. De ez van, hulla egyszeru amugy. Igazabol egy kupac halott, villamcsapta laprol mar letermeltem sok ic-t. 2 extra kontrollhomerovel figyelem, hogy mik az elteresek a meresekben. A felepites miatt a kijelzett homerseklet minusz 18Celsius atlagban az amit a chip feluleteken merek. Intel chipsetek es nvidia gpu-k eddig 4,3db hibatlanul serules nelkul leugrott ugy, hogy nem mertem eddig 235Celsiusnal tobbet chip feluleten. Sem infraval sem a ket extra K tipusu szenzoros homerovel.
Azert akker. Voltam olyan hulye, hogy mar majdnem szetboritottam a gepet, hogy nem mukodik a vakuum ceruza. Senki sem szolt, hogy fogjam be azt a kva lukat
-
válasz
Formaster #1590 üzenetére
Nem, az IR reball-ra nagyon rossz. Kisebb chip-ekkel még el-el kínlódik az ember, de egy G80-as páncélos már kifog rajta. A fő problémát nem is felső IR fej teljesítménye okozza, hanem a koncentrált alsó fűtés hiánya.
Viszont (ahogy a nagyok is csinálják) az IR a reflow-ra való. Ha azt kitapasztalod, hogy mekkora IC-hez, milyen PCB vastagságnál melyik profilt alkalmazd, akkor nagyon jó vele dolgozni. Nálunk az RS780-asokkal RS880-asokkal nem is kezdünk neki a reball-nak, mindegyik megy a 2-es profillal az IR alá. 100%-osak a javulási ráta, és az elmúlt 2 év alatt még egyet sem hoztak vissza. Persze ez nem azt jelenti hogy ez a tökéletes szerszám, de nekünk ez egyenlőre a legjobban bevált módszer. (azért pénteken sikerült csúnyán megsütni egy GF6600M-et, mert elfelejtettük a klímát kikapcsolni és pont a gépnél fordul a hideg levegő
. Nemsokára arrébb lesz téve a gép és akkor nem lesz ilyen malőr) Például, hoztak kb fél éve (thanx Robick
) egy Canon Mark5 fényképező feldolgozó paneljét (nem volt vastagabb 1 mm-nél), amit nem vállaltak sehol; 18x18mm-es chip 0.16-os golyókkal!
Ezt épeszű ember nem golyózza újra (főleg stencil hiányában) mert ezt már gyárilag is szitázzák. Kapott egy szoftos 3-as profilt, rendesen lemaszkoltam. Hát azért volt izgulás a másfél millió Forintos fényképező miatt, de sikerült a reflow, nem potyogott le semmi és 2 nap után hívott a fotós ember is, hogy tökéletes lett a fényképező gép. Azóta is megy neki rendben, már segítettem egy barátjának is...
Ezzel nem az IR-t akarom magasztalni, de úgy érzem megint kezd létjogosultsága lenni a ReFlow-nak, így hogy megjelentek a piacon a HM70M-es sorozatú UltraBook chipset-ek 0.22-es golyókkal (kb, 1200 van alatta) és jön a mobil Haswell platform is, gyaníthatóan az már még kisebb lesz.
Továbbá voltam az Ersa fejtágítóján kb 3 hónapja villantottak az új hibrid forrólevegős-infrás állomásukkal (635) majd egy olyan IC-t mutattak, hogy csak néztem: nem voltak PAD-ok az alján csak valami furcsa mélyedések. Mikor rákérdeztem, hogy ezt hogyan lehet golyózni, a válasz az volt "sehogy, ez nem a klasszikus BGA technológia; nem engedi el a PCB soha, és minden esetben cserélni kell a chip-et, ha leveszik a PCB-ről, mert gyárilag készítik elő az IC-t, nem lehet kisipari körülmények között reprodukálni az SMT-jét"Persze ezt mondták anno a BGA-ra is 10 éve, aztán most már minden fakezű ezt csinálja otthon egy Tesco-s hőlégfúvóval
-
Benji77
aktív tag
válasz
Formaster #1562 üzenetére
Honton esetleges hatranya, hogy az xbox,ps3 mar sok neki.
Nagyon meg kell melegiteni, hogy szepen lejojjon a bga.
Altalaban addigra mar kuka a chip.Javaslom a Scotle sorozatot.
Lenyegesen alacsonyabb hofokon lejon a chip,
Nem kell szetsutni az agyátIgaz, Honton 390-hez van a legtobb “segitseg“ a neten,
De ez van amikor inkabb hatrany.
(temerdek sok hoprofil kering rola a neten).
Altalaban hasznalhatatlanok is.Bocs az ekezet mentes irasert, telefonon potyogok.
-
f27
senior tag
válasz
Formaster #1558 üzenetére
Igen ,de itt csak ki emeltem a mivan benne dolgokat.
Hontont siman vehetsz kb +10k kell ra kolteni es jo kis gep az is.
Tobb millios gepet szerintem csak akkor vegyel,ha egy kisebb geppel megkerested az arat.
Kulomben bukta is lehet.Lepcsonkent kell felmenni,en is igy sinaltam.
Epitettem egy gepet ami jolett,megkerestem vele egy gyari arat ir6000 az kb porsebol trabantba vissza lepes lett,de gyari volt,es a kulso szemek azt latjak fokent.
Majd vettem jobb jobb megjobb gepeket.
Volt olyan gep amit megvettem egy ugy ahogy volt eladtam,egy alaplapot sem sutottem meg benne, pedig 470k volt a gep ara. -
mobileman
senior tag
válasz
Formaster #1546 üzenetére
Jajj, haggyá má, hogy a honton gagyi vagy nem, mindegyik géppel jól lehet dolgozni, ha rendesen megtanulják kezelni. Nem a gép a lényeg- hanem a kezelő tudása, hozzáértése a dologhoz. A gépek csak másodlagosak, de azért vannak jó, belépőszintű gépek, ami után majd lehet lépni profi gépre- ha szükséges egyáltalán..
Pl. Benji hontonnal dolgozott 1 évig, soha nem volt gondja vele, most az új tulajnál ketyeg tovább..
ielektros is hontonnal kezdi, nem lesz gondja vele, garantálom, mert ahogy elnézem, nem a nulláról kezdi a szakmát. -
ielektros
senior tag
válasz
Formaster #1546 üzenetére
Kihajitani nem fogod az ablakon a penzt mert nalunk itt Nemetorszagban 5 nap alatt eladhato ebay-en beszeraron. Par nap aztan pumpalok tapasztalatokat. En nem felek tole, hogy gagyi de en is akarok egy Scottle gepet. Amugy 1500eurobol megvan az is. En dobok a hontonra egy egyedi vezerlest szerintem aztan jo lesz az otthonra.
-
robick5
tag
válasz
Formaster #1544 üzenetére
Üdvözlünk köreinkben !
Meg szabad kérdezni milyen géppel dolgozol,és merre vagy a világban ?
Humor az jól jön,bár ebben a szakmában néha sírni tudnék,mint ma reggel 7-töl szívok egy lenovóval,bekapcsol majd változó idő közönként lekapcsol váratlanul,mindegyik chipet újraraktam de a helyzet ua,próbáltam egyesével fagyasztani a chipeket helyzet ua,próbáltama lapot fagyasztani négyzetcentinként a helyzet ua,már nincs ötletem mi a bánat lehet a kínja ennek a .........nak
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban tilos hirdetni!
- Trump vámjai miatt hiány lehet az elektronikai termékekből az USA-ban
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Call of Duty: Modern Warfare III (2023)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Gitáros topic
- Yettel topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Celeron aranykor
- További aktív témák...
- Eladó Samsung G6 OLED 360Hz HDR10, G-SYNC, FREESYNC, LS27DG600SUXEN, 2024.12. havi, garanciális!
- Kedvező ár! HP Probook 455 G2 laptop (15,6/AMD/8GB/500HDD)
- Kedvező ár! Acer Aspire 7750G laptop (17,3HD+/I3-G2/8GB/500HDD/Magyar/AkkuX)
- Kedvező ár! Acer Aspire 5742 laptop (15,6/i3/3GB/500HDD/Magyar/AkkuX)
- Asus EAH3870 X2 1GB GDDR3
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- AKCIÓ! GIGABYTE B360 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- BESZÁMÍTÁS! GigabyteB650M R5 7500F 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3060 Ti 8GB Lian Li O11 ROG Dynamic XL 650W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest