Az attól függ. Gyakran csinálják azt (én még csak ilyennel találkoztam) hogy van egy keretösszeged, amit te oszthatsz szét az adott cafeteria elemek között. Minden elemhez tartozik egy szorzó, ami attól függ, mennyi az adott cafeteria elem adóvonzata. Az adott elemre fordított összegedet meg kell szorozni ezzel a szorzóval, és ezt az összeget levonni a keretedből.
Példa:
Cafeteria keret: 200.000 Ft
A tétel: 30% adót kell fizetni utána, szorzó 1,3
B tétel: 30% adót kell fizetni utána, szorzó 1,3
C tétel: 50% adót kell fizetni utána, szorzó 1,5
D tétel: 95% adót kell fizetni utána, szorzó 1,95
E tétel: 0% adót kell fizetni utána, szorzó 1
A tételből kérsz 50k értékben, 50x1,3=65k keretet használsz fel, marad 135k
B tételből kérsz 40k értékben, 40x1,3=52k keretet használsz fel, marad 135k
C tételből kérsz 20k értékben, 20x1,5=30k keretet használsz fel, marad 105k
D tételből nem kérsz, mert "drága"
E tételből meg kéred a maradék 105k-t.
Ha elemekből kell választanod, és a munkáltató nem vállalja át az adótartalmat (nem szokta, vagy választhatsz a kettő legolcsóbból) akkor bruttót szoktak mondani, mert nettót nem is szoktak.
[ Szerkesztve ]