- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- bambano: Bambanő háza tája
- Hieronymus: Amikor reggek nem indul az autó, küzdelem az ólomszulfát ellen
- eBay-es kütyük kis pénzért
- petipetya: Nagy chili topic. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Mamám...
-
lesaux
veterán
Köszi a házzólást! De ha a 7en Csütörtökön válaszol Gianni azsem késő.
-
törölt tag
Muszáj ezt a szót mindig muszály-ként látnom?
Elkeserítő, hogy mennyien írják rosszul. -
lesaux
veterán
Ez nem PH-s, de muszáj beírnom. Álláshirdetés:
93uta B jogsival nagyon megbiszhato férfi bármijen sofőri álást keres sűrgősen nagy tapasztalatal jo ismeretekel. -
Makaveli
senior tag
Shell kútnál kiírva: Mindennap új MENŰ
-
lesaux
veterán
A központozás professzora:
helló szia zsolti vagyok vásároltam tőled egy pioneer dvd irót és valamiért nem müködik és még garanciális mikor tudnám visszavini előre is köszönöm helló szia -
tomcsi23
veterán
Számlán: ''Sata cábel''
-
lorcsi
veterán
ezt most találtam: gazdálya
tetszetős -
-
noryta9
csendes tag
Hát sztem,ha valaki magyar tanár akkor tudjon helyesen írni,és ha direkt hagyott benne hibát az ciki,mert lehet,hogy nem mindenki gondol arra,hohy dierkt vannak benne.
Meg mondjuk szerintem nem is akarattal hagyta bennt -
James 08
tag
haénnemhelyesen irokakkor azt direktcsinalom
-
lesaux
veterán
ilyen hülye a felyem
Hát izé. Magas labda. -
noryta9
csendes tag
ÜGYES...
-
lesaux
veterán
az én rendelésem visza is monda de jol is jártam velle szoval fél őrőm
-
noryta9
csendes tag
Nemrég olvastam egy oldalt ahol egy magyar szakos tanár köszöntötte jövendő diákjait...Ilyen helyesírási tehetséggel: muszály és valyon.A többire már nem emlékszem,de még volt 1-2 ''helyesen''írt szó.Hát igen...Én se vagyok kitűnő helyesíró,de magyar tanár sem egy egyetemen.
-
kp78
addikt
Ronaldinho nevének leírása nem probléma, de a magyar nyelv ismeretében erős hiányosságok mutatkoznak [link]
-
Kasza08
őstag
Nem pont ide tartozik, de az egyetlen 20hsz.-nél többet megért topic hejesírás terén.
Mi kerül a pont helyére?
2 De.izson bor...
Előre is köszi -
Dufresne
addikt
válasz
Dufresne #662 üzenetére
Na még csak annyi adalékkal szolgálnék mérgelődésemet kiegészítendő, hogy reggel a rádióban az egyik hír hallatán kinyílt a csipám, miszerint: Angliában nagyjából 5millióan funkcionális analfabéták és 17millió embernek okoznak gondot az alapvető matematikai műveletek. Na szóval akkor ezekszerint miis ilyen irányban tartunk ezzel az oktatási reform rendszerrel, hogy telelesz az ország se írni, se olvasni se számolni nemtudom emberekkel
Ismét csak a szörnyű-szánalmas-siralmas-kétségbeejtő és hasonló jelzők jutnak az eszembe -
Dufresne
addikt
Nem csak a helyesírását kéne számonkérni az ilyentől
Ezt az egész magyar oktatási rendszert, ami azért nem volt rossz világviszonylatban szerintem, sőt...úgy huzzák le, ahogy csak tudják. Átveszünk mindenféle nyugati baromságot, aztán csodálkoznak, hogy egyre hülyülünk
Az egészben még ráadásul az a bosszantó, hogy ugyan még nemvagyok öreg, de azért lassan 4-5-6 év múlva talán közel leszek a családalapításhoz és, ha ezen az úton haladunk, akkor milyen oktatásban fog majd részesülni a gyerekem
Nemrég voltam benn a volt középsulimban és beszéltem pár tanárral, akik aztmondták, hogy iszonyat mennyit romlott a színvonal, amióta mi kiröppentünk onnan. Persze addig sem mi tartottuk magasan, de azért mégis...kinn az udvaron ahogy hallottam beszélni a 14-16éves gyerekeket, komolyan úgyéreztem, hogy mi irodalmi nyelven beszéltünk annó hozzájuk képest és ebből kiindulva milyen lehet az írásuk a gondolkodásuk...kiábrándító
Kicsit elkanyarodtam a témától, de azért érintettem is azthiszem, csak magával ragadott ez a kis bosszúság
[Szerkesztve] -
biga
őstag
Az általános iskola kérlek szépen megvan, tanít és próbálkozik az idióta szabályok ellenére többé-kevésbé hatékony lenni. Ilyen idióta szabály pl, hogy pl alsó tagozatban (figyelem! Itt tanul meg mindenki írni-olvasni/számolni!) nem lehet buktatni, csak ha ebbe a szülő is beleegyezik, illetve nincs osztályzás sok esetben, csak értékelés. Aki ezt kitalálta azon kellene számon kérni a helyesírást. Ugyanis ezért van az, hogy felsőbb tagozatokba, de középiskolába is gyakran lényegében (kis túlzással) analfabétán kerülnek egyesek.
-
lesaux
veterán
Ugyanő: nem tudom h magas haszonnal dolgoznak e de a cd -dvd-nél leesett az állam az itthon kapható legujabb cd-k 5-6 ezer körül vannak kint 2500 volt linkin park 50 cent meg mitomén a dvd-k ugyanolyan áron mint itthon azon meglehet h nagy a haszon, nyomtató ugyanannyi volt mint itthon hp multifunkciós amit mi most 13-ért árulunk akcióba csak nem 1 év hanem 3év gari meglepően nem drágábbak kint a dolgok
Ha visszaolvassa, megérti? -
lesaux
veterán
most voltunk kint németországban (sokadszor és remélem még sokszor megyek) és engem még mindíg meglep h a garancia a blokk, nincs hp,samsung garijegy csak a blokk hihetetlen, és a nagy áruházak sem szarakodnak ha visszaviszel valamit h rossz cserélik 3. után vásárold le nagyon messze vagyunk a normális garancia ügyintézéstől igaz nem is nagyon visznek vissza csak ugy cuccot csak ha rossz, hülyék ezek a németek
Pedig ismeri a vesszőt, van benne négy is. -
Gambit
őstag
A ph! legújabb üdvöskéjére szeretném felhívni a figyelmet. Még nem láttam tőle normálisan leírt mondatot. De még szavakat is ritkán.
[link]
Szerk: Persze az aláírásában is van hiba...
[Szerkesztve] -
Tömpe Adonis
csendes tag
fidelek mindenre ami csók ezembe sug
-
lesaux
veterán
hellyegy
-
lesaux
veterán
Időlyárás, bazmeg, ilyet se láttam még.
[link] -
lacko81
tag
Hogy kell írni: LED-es vagy ledes? (pl ledes lámpa)
A google-ban a ledes-re van több találat, de nekem a LED-es valahogy jobban tetszik -
dokar
addikt
válasz
Winner_hun #641 üzenetére
te mégis melyiket használod:
kultúra vagy kultura?
túra vagy tura?
a google fight-nak pedig egyforma az 'u' és az 'ú'. -
vedini
őstag
válasz
Winner_hun #641 üzenetére
a magyar helyesírás szabályai szerint: kulturáltan, azaz rövid u
-
PazsitZ
addikt
válasz
Winner_hun #638 üzenetére
Valahol már kifejtettük ezt [link] googli fight döntetlent ad.
Wordben mindkettőnél helyeset ír ki, szinonimát viszont csak a rövid u-s változatra ír ki. Máshol is láttam már tehát ez a helyes kulturáltan.
Miként egy ilyen topiccím is van.
-
Gabás
addikt
válasz
Winner_hun #638 üzenetére
kulturáltan
-
Winner_hun
félisten
kulturáltan vagy kultúráltan?
[Szerkesztve] -
#gab_
őstag
-
eastsider
nagyúr
-
törölt tag
válasz
Szten Márs #623 üzenetére
72.
Volt egy par ahol azt hittem tutira tudom, de megsem... -
Ősember
őstag
válasz
Szten Márs #620 üzenetére
hülyeség, félreértelmeztem az oldalt
[Szerkesztve] -
lesaux
veterán
válasz
Szten Márs #630 üzenetére
Korrektor. Köszi.
-
lesaux
veterán
válasz
96.
De volt már. Limlomot egybe kell. -
Apollo17hu
őstag
válasz
Szten Márs #625 üzenetére
Az mindegy, h mi az eredete a tesztnek. Az a lényeg, h úgy helyes, ahogy abban benne van, mivel a szerkeszt.hu munkatársai a magyar helyesírás szabályai szerint dolgoznak.
''<<Előfordul, hogy mi is nehéz helyzetbe kerülünk. Nemrégi egy plasztikai sebészetről, mellfelvarrásról, botoxinjekciókról szóló könyvet lektoráltunk. Ebben olyan teljesen új kifejezések, összetételek szerepeltek, amelyeknél tanácstalanok voltak a korrektoraink>> – ismeri el Sinkó Judit. A korrektorok ilyenkor az MTA Nyelvtudományi Intézetétől kérnek segítséget.'' [link]
Egyébként olvassátok a topikot (#512)-től. Ott már kitárgyaltuk páran a témát.
Itt is volt róla szó: [link]
[Szerkesztve] -
Szten Márs
nagyúr
válasz
Apollo17hu #624 üzenetére
ÁLLÍTÓLAG egy Pázmányos magyar-szakos (ha így kell írni
) helyesírás dolgozat egy az egybeni átvétele, csak van amit az Élet és Irodalom úgy írt, ahogy én, ők meg nem... ami fura...
Ja, most chaten egy 14 éves gyerek 7 perc alatt (azaz válaszsebesség 4 mp / kérdés) megoldotta és 86 pont... el is hittem azonnal, mondta, h ha nem hiszem küld screen shotot, azóta is küldi... -
Apollo17hu
őstag
válasz
Winner_hun #622 üzenetére
MHSZ/102./b)
''A csak a végükön toldalékolható ikerszókat egybeírjuk: mendemonda, mendemondák; csigabiga, csigabigák; limlom, limlomot, limlomos; terefere, tereferél; hercehurca, ugribugri; stb.''
Ha elolvasod, mi alapján dolgoznak a szerkeszt.hu munkatársai, nem fogod megkérdőjelezni a tesztjük helyességét sem. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
Winner_hun #622 üzenetére
Mennyi jött össze?
Eddig 2 magyar szakos bölcsészlánynak sikerült megmutatni, (ELTE BTK magyar-alapszakos bölcsészek) és 60, illetve 68 pontot kaptak.
-
Winner_hun
félisten
válasz
Szerintem sem az igazi, lim-lom szeritnem kötőjellel van, nem egybe.
-
mazda626
addikt
válasz
Nekem 57.
Pedig törekedem a helyesírásra.
-
Szten Márs
nagyúr
Csak kiváncsiságképp, ki mennyit ér el, személy szerint 65-öt, ami nem túl fényes, viszont ömm... nem vagyok benne biztos, hogy minden válasz helyes, hogy úgy mondjam...
[link] -
lesaux
veterán
folytatlyák
-
finest
addikt
Ez sok embernek feltűnik, pl. német ismerőseimnek is feltűnt, mert a török sok magánhangzót és főleg 'ö' hangot használ a magyarhoz hasonlóan. Mi valószínűleg meg pont a 150 éves török uralom miatt használunk sok 'ö'-t. Az is ismert viszont, h a magyar törzsek sokáig éltek török fennhatóság alatt, együtt a kazárokkal (ugyancsak török népcsoport). Olyan elmélet is van, h a honfoglalás korában a törzsfőnökök rétege, az uralkodó osztály török eredetű népességből származott és az alsóbb osztályokban éltek a finn-ugorok.
[Szerkesztve] -
ToZso79
csendes tag
Régóta várnék egy, számomra nem tisztázott kérdésre választ. Elméletileg a magyar nyelv a finn-ugor család tagja, viszont többször hallottam már, a török nyelvből ered a miénk. Ha hallgatom a török embereket beszélni, akkor inkább az utóbbit hiszem el.
Valaki?
(Hány helyesírási hibát ejtettem?) -
fasyrt
őstag
Milyen lökött dölög már, hogy a tanárnő egy szó, a tanár úr már kettő. Nem értem, legalább egy minimális logika lehetne a nyelvünkben.
-
tomcsi23
veterán
-
dabadab
titán
Ifju iropalanta kuzd a helyesirassal, keri a szamitogep segitseget is, am a vegen megis elbukja a huszforintos kerdest: [link]
(A ''batyja'' szot akarta betukbe onteni.)
[Szerkesztve] -
Lortech
addikt
válasz
Motion_Blur #611 üzenetére
Nem gyenge. A ''shift betű'', höhö.
-
Motion_Blur
félisten
Megreformált magyar nyelv: [link]
-
sekli
addikt
Hát ez szomorú, a PH!-ra miért kell betörnie ennek a színvonalnak...
[link] -
whitezo88
nagyúr
Egyik topikból:
''Már 2-hónaplya gazdálya vagyok ennek a fanatikus dögnek.'' -
dabadab
titán
''alszok''
Szerintem az ikes igek E/1-es rendhagyo ragozasanak ki kellene mar halnia es rendes alanyi/targyas ragozast hasznalni helyette (ahogy azt sok beszelo meg is teszi).
Ugyanis az -ik kepzo visszahatast kifejezo szerepe (ami amugy is eleg homalyos es esetleges (pl. torik, de robban)) ervenyesul az E/1-es fix -m vegzodes nelkul is.
(Egyebkent masok meg durvan tulkompenzaljak ezt a dolgot, egy masik Google-meccsel szemleltetve: a ''konyorgok'' 67300, mig a ''konyorgom'' 226000 talalatot ad, vagyis itt a helytelen forma majd' negyszer gyakoribb!) -
Át kéne írni a címben a helyesírás szót, hejesírásra, így hatásosabb lenne szerintem, na meg viccesebb
-
spirit007
senior tag
Csak egy saját észrevétel : a fórumozók nagy százalékban a milyen szó helyett mien -t írnak
.
Nos , amikor nekem a helyesírást tanították egy ilyen hibának a gondolatáért is szénné pofoztak volna .
Kérném a serdülő generációt , hogy ne a fórumokból tanulják a helyesírást . -
geot
csendes tag
Sziasztok!
Bátorkodom hozzászólni a témához...
A magyar helyesírás szabályainak tizenegyedik kiadása szerint a helyes írásmód:
pró és kontra
Az egy dolog, hogy a google melyikre dob ki több találatot... szerintem ebből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni... legfeljebb annyit, hogy a magyar emberek hogyan beszélnek, illetve írnak.
Gonosz példa:
alszom: 288 000 találat
alszok () : 66 800 találat (pedig helytelen, hiszen az alszik ik-es ige...)
''de viszont'' - 107 000 találat (pedig ez is helytelen)
Elnézést, nem akartam okoskodni. -
Apollo17hu
őstag
Hali!
Szerintem két helyes megoldás van:
pro és contra - ha az eredeti formát használjuk, valamint
pró és kontra - ha magyarosítani próbáljuk. -
Rive
veterán
Hoznal ra peldat is?
Pl. ugye egy-egy idegen eredetű szó integrálódása a magyar nyelvbe...
Azert, mert a nyelv termeszetenel fogva az orok valtozas allapotaban van...
Azért akadnak dolgok, amik lassabban változnak, és lehet rájuk tartós szabályokat hozni a fölöslegesség, túlszabályozottság veszélye nélkül. Meg vannak olyanok, amikre hozott szabályok már születésük pillanatában nevetségesek. Az előbbiek lefedik a nyelv nagyrészét - az utóbbiak pedig megtöltik az ilyen és ehhez hasonló topikok azon hozzászólásait, ahol a pro-pró kaliberű viták mennek...
Ui.: az 'egységes' helyesírást én is fontosnak tartom - de azt is, hogy ennek igenis legyenek határai.
[Szerkesztve] -
dabadab
titán
''Nem kell teljesen egyértelmű leképezés, sőt: egyes területeken ez pont többet árt, mint használ.''
Hoznal ra peldat is?
''Az általános igénytelenség''
Nem kell fetetlenul annak neveznunk. A kozpontozas hianya is helyesirasi hiba - vagy szabad nyelvertelmezes. Egyebkent a ''vok'', ''mien'', ''mejik'' stb alakok meg - bizonyos szempontbol - korrekt fonetikus lekepzesek (amugy meg ordas helyesirasi hibak).
Utolso mondatnal arra kerdesre gondolsz, hogy miert kell valtozasban levo dolgokra is szabalyokat hozni? Azert, mert a nyelv termeszetenel fogva az orok valtozas allapotaban van, igy ha olyan nyelvvel akarunk foglalkozni, amit hasznal is valaki, akkor az allando valtozasban levo reszen kivul mast nem nagyon fog talalni. A mesterseges szabalyokat pedig azert kell meghozni, hogy legyen egy darab, egyseges helyesirasunk, amit en a magam reszerol tovabbra is fontosnak tartok. -
Rive
veterán
Nem kell teljesen egyértelmű leképezés, sőt: egyes területeken ez pont többet árt, mint használ.
Az általános igénytelenség - felteszem, erre céloztál egyes linkelt hozzászólásokkal kapcsolatban - ezzel nem függ össze.
Ui.: az utolsó mondathoz is fűzz valami megjegyzést, kérlek.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Hasznos linkek:
MTA
Nyelv és Tudomány
- AKCIÓ! ASUS ROG Strix G513IE 15 Gamer notebook - R7 4800H 16GB RAM 512GB SSD RTX 3050Ti 4GB WIN
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B85-HD3 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- HP Victus 16-s0002nh - 16.1" FullHD IPS 144Hz - Ryzen 5 7640HS - 32GB - 1TB - RTX 4050 - 1,5év gari
- Lenovo ThinkPad X270 (15) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest