Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• RandomName

senior tag

válasz RobbyJr #1 üzenetére

"Valaki cukrosan eszi"
    Mert keveredés van.
    A túrós csusza egy sós étel, ami csusza, vagy lebbencs tésztából készül, rengeteg pörcösített szalonna zsírján amivel a tetejét díszitjük. Rengeteg tájjellegű receptje van, a sült, meg a sima tésztára ráhalmozott túró tejföl hegyektől kezdve az én kedvencemig, amikor a túró és tejföl felével kicsit összerottyantod, és a maradékot tálalásnál teszed rá, majd a szalonnapörccel meghinted. (De van még kapros, rakott, juhtúrós, (és itt van egy sztrapacska vonalas keveredés is) sajtos változat is.)
    A túrós tészta viszont metélt tésztából készül eredetileg, mint a diós-, mákos-, lekváros-, grízes tészták általában, azaz az édes tésztákhoz használunk metéltet. Ott már, hogy öntsünk tésztavizet a pohárba, már a fözővízbe is szokott kerülni cukor, visszafogottabb a sóhasználat, nincs szalonna, a túró nem mindig, de a tejföl mindig cukrozott.

És van az, hogy mivel a két étel ugyanolyan fehér távolról nézve, hogy valakik egykor nem ismerték a másikat, sose kóstolták a másikat, és amikor először eléjük került a nem ismert étel, akkor a szokott ízt keresték benne, és ezért jöttek létre olyan szörnyszülöttek, mint a túrós csusza cukrosan, és a túrós tészta szalonnával.... :)

• Argos

őstag

Tejföl nélkül el nem tudnám képzelni. Az nekem úgy túl száraz, "menzás-feeling".
    Voltaképp, a hagyma is azért megy alá, hogy legyen egy kis szaftja.
    Sajttal is jó, sőt. Viszont én ebben az esetben, öszekavarom a tésztát, túrót, tejfölt, szalonnapörcöt még némi zöldfűszerrel (bazsalikom, majoranna), beleborítom egy jénaiba, megszórom sajttal, bedobom a sütőbe 10-15 percre, míg ropogósra pirul a sajt a tetején.
    De, ez már tulajdonképpen egy másik étel.

Cukor+szalcsi+túró+tészta? Szerintem, a világ egy eldugott sarkában egy dietetikus most szépen lekuporodott a sarokba sírdogálni... :O :DDD
    Ám, éppenséggel ha nem van túróm, akkor palacsintát cukrozott, fahéjas tejföllel kenegetem.
    Ha, sósan akarom, akkor meg vegetával/fűszerkeverékkel, ha bűnözök, akkor még sajttal, fokhagymával is megtöltöm.

• Geri Bátyó

addikt

LOGOUT blog

A túrós csuszát is lehet sokféleképpen csinálni. Eleve, ha belegondolsz, valójában csuszatésztából kellene. Az emberek többsége azt sem tudja, hogy mi az a csuszatészta.
    Voltak ismerőseim, akik Hatvanból származtak, ők szalonnával, pici borssal és cukorral ették! :DDD :DDD

Új hozzászólás Aktív témák