Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- Rap, Hip-hop 90'
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- tordaitibi: Chatcontrol
Új hozzászólás Aktív témák
-
X2N
őstag
válasz
Dragon3000 #297 üzenetére
Az hogy mennyi wattot vesz fel a processzor lényegtelen volt eddig is. Ha 1 szálon vesz fel 35W-ot vagy kevesebbet de 1.5-1.6V-ot ad neki a vezérlés ugyanúgy degradálódik. Ha alacsonyabb feszültséget adtak volna neki maximum több áramot vesz fel(akkor semmi baja nem lenne most egyik intel processzornak se) a vrm-ből(ami azt jelenti hogy rosszabb hatásfokkal fog működni a vrm, még többet fogyasztanának az intel processzorok) nem nagy dolog. De így hogy túleszelték gyárilag a mikrokódban degradálódni fog minden intel processzor...
Úgy néz ki nem júl jók a kilátások, nem lesz visszahívás...valahogy sejtettem h ez lesz.
-
válasz
vezeralmos2 #298 üzenetére
Nem, de aligha hiszem, hogy lesz. Az Intel nem akarja cserelni a selejtet, amit gyartott. Most sem azt mondja, hogy ha problemas a CPU, akkor kicserelik, hanem azt, hogy keresd fel a supportot, ahol majd segitenek a mitigalasban.
-
vezeralmos2
senior tag
Létezik már az intelnél olyan oldal, amely szériaszám alapján kidobja, hogy szériahibás processzor, vagy nem?
-
Dragon3000
nagyúr
Nem is értem miért kötötték a gondot tdp-hez egyesek, azért mert főleg azoknál volt gond, az nem jelenti azt, hogy csak azokkal. 13700T-ről is lehetett hallani, hogy produkálja a hibát, pedig az csak 35W tdp-s. Ha magasabb feszültséget kap a cpu, mint kellene, akkor lényegtelen a tdp, gondolom a magasabb tdp-s megoldások eleve többet járnak magasabb órajelen és többször/hosszabb ideig kapnak túl magas feszültséget, így előbb jelentkezik ezeknél a hiba.
-
Nos, ugy tunik, hogy hiaba a microcode update, a degradalt CPU mar degradalt marad, visszahivas nem lesz es nem csak a 13/14. generacios csucsprocesszorok erintettek, hanem a 65W-osak is, valamint tovabbra is aruljak ezeket az SKU-kat. Az instabilitas oka nem csak a tul magas feszultseg, hanem a tavalyi ixodacios problema is, amit valamikor az ev folyaman megoldottak.
¯\_(ツ)_/¯
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
vezeralmos2 #291 üzenetére
"80%-al gyorsabb? Azta... Ez a teljesítmény növekedés együtt jár a gyorsabb degradációval is."
azt majd meglassuk, hogy idovel kell-e uj mikrokod visszafogni a megsemmisules fele menetelo procikat.
de szvsz nem 80% -al gyorsabb, hanem tobbel ; sajat mereseim szerint a 1600X - 5600X viszonylatban volt 50% difi ; erre a 7xxx ratett ~20-25% -ot tehat mar ott megvolt neha a 80%.; es erre jon meg ra most 10-16%. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
Ha így működne, akkor amennyit fejlődött minden, kb bekapcsolás után már meg is döglenének a dolgok.
-
Thrawn
félisten
válasz
Narrátor: nem jár együtt gyorsabb degradációval, mert semmi köze hozzá.
-
vezeralmos2
senior tag
válasz
wwenigma #286 üzenetére
80%-al gyorsabb? Azta... Ez a teljesítmény növekedés együtt jár a gyorsabb degradációval is.
Elmennél egy 100 lóerős Zöldséges Mercivel 1 millió hibamentes kilométert, vagy inkább megveszed az 180 lóerős 1.0 Ecoboostot amelyik garantáltan magától szétesik?
De legalább jobban gyorsul, nem? 80%-al erősebb. -
wwenigma
Jómunkásember
-
wwenigma
Jómunkásember
Kb. 80%-kal gyorsabb illetve nézd meg az akkori és a mostani dolgokat, beleértve az inflációt és a vetélytársakat.
De hogy témánál maradjunk:
Probing the intel 0x125 Microcode update with an oscilloscope
32:30-nál látszik hogy a CB multicore pont 15000-ről 14000-re csökkent. Egyszálas teljesítményben elméletileg nincs veszteség de ott még mindig 1,6V-os tüskék vannak szóval degradáció veszélyes egy pöppet. Ezen majd segíthet az augusztus közepi update, de akkor az egyszálas teljesítmény/freki is beesik....
-
X2N
őstag
válasz
vezeralmos2 #281 üzenetére
-
-
Dr. Akula
félisten
válasz
Dragon3000 #277 üzenetére
Eleve csak EXPO-val volt gond.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
vezeralmos2 #273 üzenetére
Ezt miért tőlem kérdezed, ha ennyire érdekel írj az intelnek.
-
Dave567
addikt
válasz
vezeralmos2 #275 üzenetére
Jobban is tetted, én is elfogok köszönni tőle......
Illetve nem, egymás mellé állítom majd a kettőt, és ugyanazokkal a beállításokkal meg látjuk mennyire stabil. -
vezeralmos2
senior tag
Vótmá itt AMD, majdnem 20 évig csak az vót. Legenda kerámia Athlon XP 1.0GHz, aztán volt Athlon XP 2600+, azon szét játszottam az agyam xd
FX korszak is jó volt, meg voltam vele elégedve. FX gépem ráadásul még mai napig megy minden nap csak nem én használom. De ez a Ryzenes dolog annyira nem jött be szóval elköszöntünk. -
Dave567
addikt
válasz
vezeralmos2 #273 üzenetére
Ne engedj nekik, csak be akarnak szaratni, ne rugózz ezen.
Nem lesz probléma, át akarnak terelni a sötét oldalra, ne engedd. -
vezeralmos2
senior tag
válasz
Dragon3000 #212 üzenetére
Nagyobb feszültség, gyorsabb degradáció.
A fizika nem megkerülhető, ezt már a 65 és 45 nanométeres planáris tranzisztoros technológiánál is pontosan tudták, itt van a 2008-as cikk a processzor degradálódásról.
Az electron migration nem elkerülhető, de minél kisebb feszültségen jár a cpu, ez annál lassabb lesz.
Illetve minél kisebbek maguk a tranzisztorok, annál rövidebb lesz az élettartamuk, nem mellesleg az összes FinFet technológiával készült chip rövidebb élettartamú lesz a Planár tranzisztoros társaiknál, fizikai felépítésükből adódóan.
Éppen ezért én boldogabb lennék ha megálltak volna olyan 32 nanométeres csíkszélességnél, azzal a technológiával még fűteni is biztonságosabban lehet mert bírja a chip.
Pl. van itthon 1998-as 250 nanométeres Pentium 266MHz, 0-24 ellát egy alap háztartási rendszert és semmi baja.Nekem ez gyártási hiba miatti oxidáció is amolyan mondvacsinált takarónak tűnik, így a tömeg kevésbé lesz ideges a gyártóra.
Szerintem csak szimplán akkora feszültséget engedtek meg default az új biosok hogy ennyit bír ki a szilícium. De ugyanez érvényes például a Ryzen 7000-re, az is fénysebességgel öregszik.
És mind2 DDR5-nél problémás, a saját szememmel láttam hogy XMP profillal 1.3 volt System Agent/ Transmitter feszültséget ad a lap a 13900KS-nek, ami nekem brutál soknak hangzik. Meg is volt az 1500fps a másfél millás gépen, cserébe szét mikrolaggolt az egész mert rommá van hajtva a memóriavezérlő.
Ez olyan mint amikor a 1.0 TwinTurbo Ecoboost 170 lóerős motor 100 ezernél szétesik, mert szét van hajtva. De ez teljesen normális jelenség, ha széthajtod akkor hamarabb szétesik. A régi szuszka motor meg hiába csak 50-95 lóerős, cserébe el lehet vele menni fél millió kilométert anélkül hogy belenyúlnál. De láttam már 400+ lóerőre húzott régi 1.6 swift motort, és bírta. Ennyire túl van méretezve gyárilag. Régen más szellemiséggel készítették a dolgokat.Sajnos vagy nem sajnos de én is megvettem ezt a Raptor Lake 13700K-t, jelenleg ilyen feszültségek vannak:
VCORE Offset -0.1 volt, lap szerint 1.2v a plafon@5300MHz. E-Cores off.
System Agent/Transmitter voltage: 1.1v + DDR4-3600MHz memóriákkal.(TridentZ 1.45v)Milyen élettartam várható a processzortól ilyen feszültségek mellett?
-
Dr. Akula
félisten
válasz
Dragon3000 #265 üzenetére
-
wwenigma
Jómunkásember
Release előtti utolsó ellenőrzés:
AMD: valami nem stimmel, nem 100%-os a proci, biztonság kedvéért toljuk el a bemutatót két héttel. Legalább addigra kijöhet Intel új, teljesítményt gyengítő javítása.
INTEL: valami nem stimmel, nem 100%-os a proci, biztonság kedvéért toljunk rá kis feszt!
-
Balazs_
senior tag
Na végre valami izgalom. Egyébként is benne volt a levegőben, hogy az Intel direkt adja ki a javítást az AMD launch után.
Viszont ha sikerült az AMD-nek is elbaszni az új szériát akkor gratulálok és kívánom minden procigyartonak hogy menjenek el a bús francba!
Nehogy a következő topikba már ARM64 szemüveggel jöjjek! -
Dragon3000
nagyúr
válasz
Dr. Akula #264 üzenetére
Az, hogy egyik gyártó sem tett rá az amd által megadott értékre a soc feszültség esetében, egyedül az asusnál volt valami védelemmel gond és tolta az egekbe az egészet. A cpu feszültség esetében szoktak inkább játszani a gyártók, hogy magasabb órajelet érjen el a cpu, illetve sokszor alapértelmezett az automata oc, de ez sem a soc feszültséget basztatja.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
Dragon3000 #260 üzenetére
-
Dr. Akula
félisten
válasz
Dragon3000 #253 üzenetére
Az AMD specben is kicsit fölé lőttek, de a deszkagyártók (többsége) még rátettek egy lapáttal, hogy biztos megfőjön a proci. És egyedül az Asus gondolta hogy Csernobil példáján jó dolog kikapcsolni mindenféle védelmet ha már hazárdíroznak, így náluk az alaplap (socket) is megfőtt a procival együt, míg a Giga legalább a deszkát megfogta. Szóval ezeknek tökmindegy mit ajánlott volna az AMD, akkor is megsütik a procit.
-
Dr. Akula
félisten
"mindenki bekapcsolja AMD-n is az EXPO profilt ahogy Intelnél is az XMP-t"
Nem mindenki. Én se. Minek? X3D-n nem lendít akkorát mint egy Intelen, vagy sima X-en, ráadásul alapon is megvan az az fps ameddig az Intel szénné tuningolva eljut, akkor meg hova pörköljem szét a procit?
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
wwenigma #254 üzenetére
Hozott az ftpm miatti lag tényleg 2020 óta megvolt és 2022-ben javította csak az amd (az alaplapokhoz meg 2023-ban jöttek a javított biosok), ez is ugyanolyan sunnyogás, mint amit az intel csinált. Ami sokakat ugyanúgy érintett, mivel laptopok esetében ha jól tudom nem lehetett kikapcsolni, illetve ha valami miatt szükség volt rá, akkor ezt nem tudta a felhasználó elkerülni, illetve win11 mellett 1-2 évig szopás volt vele.
Volt az usb hiba, amikor szépen eldobálta az eszközöket, igaz ennél ha jól tudom nem sunnyogott, de ezzel is elvoltak egy ideig. Szerencsére egyik sem érintett, mert az ftpm-re nem volt szükségem, mert 2023 végén váltottam csak win11-re, az usb-s gond meg nem jelentkezett nálam. -
wwenigma
Jómunkásember
Ahogy írta kollega, benéztek valamit a doksiban amit kiadtak.
De továbbra is mondom hogy alapvetően hibátlan terméket dobtak piacra, nem volt gyártási hiba és nem volt beépített degradáció sem a mostani fiaskóval szemben. Ráadásul EXPO-s ramok miatt jóóóval kevesebb darabszámot érintett csak.
Albus_D: nem tehetek róla hogy képtelen vagy felfogni mi a helyzet amit tények támasztanak alá. Tény hogy az összes 13-14genes Intel prociban degradáció lép(het) fel a gyári túlfeszelés miatt. Elég ha erősebben meg van terhelve, semmi extra nem kell hozzá. Tény hogy 2023-ban gyártási hiba volt amit eltitkoltak volna ha nem derül ki most. Most csak azt titkolják hány gyári gyártási hibás processzoruk van felhasználóknál ami nem javitható de hátha kibírja a gariidő végéig...
Hozz ilyen tényeket AMD oldaláról is addig ez nem vita csak lejáratod magad...nagyságrendekkel kevesebb felhasználót érintett. -
törölt tag
válasz
wwenigma #247 üzenetére
Összefoglalva, intelnél a legrosszabbat feltételezzük, amd-nél pedig a legjobbat, így kapunk egy darabszámot, ami nálad már kiverte a biztosítékot, igy láthatjuk a cirkuszt amit csináltál, míg az amd-nél - feltételzve a legjobbakat - SZERINTED alacsony darabszám miatt nem volt véleményed az esetről.
Minden világos.
További jó mulatást a témában.
-
X2N
őstag
válasz
wwenigma #250 üzenetére
A legszebb az egészben hogy a plusz SOC feszültség nélkül is működtek volna 6000MHz-en azok a modulok, nem is értem, nem volt aki ezt letesztelje? Ennyire rosszak voltak az első szériák hogy inkább túlfeszelték hogy biztos működjön? Mi a f@szt csinálnak ezek ott tesztelés címen? Nem fogok neked linkelni semmit hogy hány embernek ment tönkre mert amúgy sem érdekel, nekem is tönkremehetett volna a processzorom, mint sokan másoknak akik megjelenéskor vették, és én is több hónapon keresztül használtan nagy feszültségeken csak szerencsém volt, feleslegesen vergődsz itt egy ilyen alap funkción aminek hiba nélkül kellene működnie ahogy a ram tréningnek is....erre leégnek több százezer Ft-os processzorok, mért nem működik normálisan mint Intelnél régen az XMP? Nem kell válaszolnod, ne fáradj vele, felesleges, látom adatlapodból is hogy nem volt eddig AM5-ös géped, örülj neki, egy csomó felesleges szívástól megkímélted magad, én már láttam többet is nem csak a sajátomat, elég volt.
-
wwenigma
Jómunkásember
Igen, bekapcsolódhatott egy magasabb feszültség ha kérte az a modul. És szintén igen, nem mindenki használ EXPO-s RAM-ot, lásd fentebb kolléga írta, az elérhetőség...
Mivel akkora nagy volt a probléma, gondolom hasonló becslések léteztek, tudsz linkelni hány embernek ment tönkre? Mert most vannak számok hány Intel proci ment már tönkre....
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
#36531588 #246 üzenetére
Ha magas feszültséget ad minden cpu-nak akkor mindegyik érintett, kérdés, hogy melyiknél lesz ez túl magas, erre az intelen kívül senki nem tud válaszolni, így amíg erről hallgatnak, addig úgy kell tekinteni, hogy mindegyik esetében jelen van a gond. Amd esetében meg csak engedélyezett expo mellett jött elő a gond és tudjuk, hogy nagyon sokan hülyék a géphez, nem egy embernél jártam már úgy az elmúlt 15-20 évben, hogy az xmp se volt bekapcsolva, nem hiszem, hogy amd mellett ne lenne ilyen, illetve a zen4 indulásakor kb választék sem volt expo ramokból, így sokan xmp-s megoldást vettek, mert nem volt más.
Van is példám, múltkor láttam egy streamert, aki annyira ért a dolgokhoz, hogy a 13900k+4090 párosa mellett a közönség írta neki, hogy az xmp-t engedélyezze a biosban, kb 1 éve megvolt neki az intel konfig -
X2N
őstag
válasz
wwenigma #247 üzenetére
Mért nem tudod felfogni hogy mindenki bekapcsolja AMD-n is az EXPO profilt ahogy Intelnél is az XMP-t? Mégis ki az a barom aki 4800MHz-es lassú beállításokon használja a zsír új DDR5-ös gépét?? Nem kis részét érintette azoknak akik a teljesítmény miatt vettek új Ryzen-t. Éppenséggel most szerencséje volt az AMD-nek hogy nem lett ebből nagyobb baj, vagy már korábban, amennyire "készen" adnak mi mindent is lásd legújabb Radeon kártya
...továbbra sem az EXPO RAM-al volt a hiba hanem a nagyobb SOC feszültséggel ami bekapcsolódott az EXPO profilhoz. További jó "szakértést".
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
#36531588 #244 üzenetére
Nem az intel belső embere hanem egy kereskedelmi PARTNERE mondta az említett számot ami őket érinti. És van még pár...
AMD esetén kizárólag EXPO RAM-mal kapcsolatban merült fel hiba tehát egy kis részét érintette és azokból sem mindegyiket hanem csak egyes esetekben.
Remélem észre veszed a különbséget e között és a között hogy az Intel összes 13-14 szérias procija, mindenféle egyéb segítség nélkül degradál(hat)ja magát pusztán gyári beállításokkal és mellékesen van 8-10-20 ki tudja hány millió ami sokkal jobban degradálodik a mellékes gyártási hiba miatt...mert nem mondják el pontosan hány darabot érintett. Én se mondanám el mert akkor az mind csere hiszen gyári hibás lett eladva.
De ezek a tények gondolom nem számítanak, mert csak pár ember beszél róla és Intel megmondta hogy majd javítja az új firmware....amit már egyszer javított most megint...majd ráolvasással deoxidálják őket Santa Clara-bol. 😁
-
törölt tag
válasz
wwenigma #242 üzenetére
Azt mondtad 8 milliót érint, a GN-es "hiteles" forrásod alapján, most már az elmúlt 1,5 évben gyártott prociról van szó. Gyorsan változnak az adatok, korrekt.
Az amd-t érintő darabszámról fogalmad sincs, de az évi 50 millió mellett, 2022 szeptembertől 2023 tavaszáig akár 15-16 millió procit is érinthet, amik túlfeszelve mehettek ebben az időszakban. Ajjaj. Akkor a darabszámos sztorid sem vált be.
Nem egyszerűbb lenne beismerni, miért is vagy itt és vered az asztalt a rohadt intel miatt, és miért nem volt véleményed az amd esetében? Szerinted, van akinek nem nyilvánvaló?
Az előkerülő alak nyilván nem a GN-re vonatkozott, hanem az abban szereplő inteles belsős emberre, aki tudni véli a 8 millió hibás procit. De ez megint tiszta egyébként, csak próbálkozol, folyamatosan.
-
Dragon3000
nagyúr
Szerintem nem az volt, hogy el kell adni, hanem ha majd el szeretnéd adni, mert fejlesztenél, akkor kérdéses lesz, mennyire lesz rá kereslet.
A néhány rossz a maszatolás, mert akkor kb senki sem foglalkozna vele, néhány eset esetében mindenki hibás lenne csak az intel nem, de ez igaz minden cégre, amd és az nvidia is leszarja, ha csak néhány esetről van szó.
Amikor az amd-vel volt gond, akkor is volt ezer cikk és szar az amd, intelt kell venni vélemény.
-
wwenigma
Jómunkásember
Akkor mégsem kamu az egész? Dontsd már el.
Ilyen szappanopera meg maszatolas nincs AMD eseten, megis hol verjem a blattot?Albus_D : most nekem éppen egy ilyen előkerülő alaknak tűnsz akinek miért adjak a szavára...
Hasonlót se nagyon olvastam szóval almát a körtével hasonlitod össze mikor ezt a két problémát próbálod egy szintre hozni mert picivel nagyobb darabszámot érint az Intel blama az elmult 1,5 évben gyartott procijaival.
-
Dave567
addikt
válasz
Dragon3000 #240 üzenetére
Intel elismerte Bla bla, jó oké van néhány rossz, és akkor mi van.
Nem kell semmit itt túl gondolni meg eladni, most is sokan vesznek még Intelt, és fognak is.
jött egy kis hiba, le hoztunk ezer cikket 1 hét alatt, hogy legyen min csamcsogni, a idióta jó népnek, mert sajnos ez nem más. LEHET VENNI AMD-t!!!!!!!!! AZ INTEL SZAR!!!
Mindegy, bocsánat, nem is értem minek írtam ide, meg hasonlók, meg hagyom ezt az alja népnek, úgy is azt hisznek amit akarnak.....
Minden jót. -
Dave567
addikt
válasz
wwenigma #237 üzenetére
Ott a probléma, hogy neked ezzel kárt nem okoztak, sőt a topicjában sem nagyon olvasom, hogy hiba lenne, legalább is akik oda irkálnak, nem hinném, hogy tapasztalnak gondot.
Te meg ide jössz AM4-el vergődni, mikor fingod nincs semmiről, meg még páran.
Majd ha lesz ilyened és beszarik, akkor verheted az asztalt, de mivel kamu az egész, kár itt vitázni bármin is. -
törölt tag
válasz
wwenigma #237 üzenetére
Erre gyorsan tudok válaszolni. Egyszer nem láttalak az amd híreknél verve azt asztalt, hogy azonnal mondja meg melyik procikat adta el abban az időszakban, és hívja vissza, amiket x ideig túlfeszelve használtak. Mint az enyémet, a 7950X-et és a 7950X3D-t. Mindkettő megdöglött, és már nem nálam. Még garin belül, de mi van ha kevesebb ideig megy túlfeszelve, és majd garin túl döglik meg? Ez valahogy nem érdekel.
Látod itt a különbség, itt a kettős mérce. Majd ha nem csak az egyik gyártónál nem tudsz elmenni a dolgok mellett, hiteles leszel.
Szóval, fogadd meg a saját tanácsodat, és ne maszatolj.
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
#36531588 #234 üzenetére
Egy ilyen éppen előkerülő alaknak laza 2,25 millió feliratkozós YT csatornája van de kit érdekel, csak egy senki.
Szóval lehet ezt maszatolnod, nem tudom miért teszed de nekem nem a lejáratás a lényeg hanem azt nem értem hogy hogy lehet szó nélkül elmenni ilyen mellett. Nem vagyok érintett, gondolom Te sem de ha az lennél akkor másképp vélekednél? Vagy örülnél hogy jó helyen van a pénzed és szó nélkül vennéd a következő procit ugyanonnan, ez meg kulcstartó?
Ha AMD meg maszatolta és csak utána ismerte el hogy mi a baj és következmény , most miért baj hogy rászólnak Intelre, ne maszatoljon hanem egyertelmuen ismerje el mi a baj? Kettős mérce szemcsi miatt? (csak hogy ezt is listázhasd legkozelebb)
-
DudeHUN
senior tag
válasz
#36531588 #234 üzenetére
"Az intel közölte hogy cseréli a procikat."
Hol? Vagy a partnereknek szólt erről és az nem ment ki publicba?"Intel is committed to making this right with our customers, and we continue asking any customers currently experiencing instability issues on their Intel Core 13th/14th Gen desktop processors reach out to Intel Customer Support for further assistance."
Ha erre érted ez nagyon nem azt jelenti. -
Gyuri27
félisten
válasz
wwenigma #231 üzenetére
Annó az nv közzétette (noti vga-k halála)? Nem. Pedig tudták mely szériák a hibásak és nem hozták nyilvánosságra.
Ami belefért a gariba azt garizták. Ami nem fért bele azt bukta az user. Vagy saját zsebből szervízbe vitte.Itt is az lesz (kivéve amerika). Akinek gari időn meghal azt cserélik. Egy másikra ahol majd a mókolás gondoskodik róla, hogy a gari időt kibírja. Akinek gari idő után hal meg az így járt. Lásd fenti notik esete.
-
törölt tag
válasz
wwenigma #231 üzenetére
"Igen, GN a reputációját kockáztatja ha nincs mivel alátámasztania"
Egy ilyen éppen előkerülő alakot senki nem fog beperelni, egyik a forrásukat nem kötelesek kiadni, csak meghatározott bűncselekmény esetén pont ezért nem is pereli őket senki. Az intelnek is kisebb gondja annál, hogy ilyen pár napos "szenzáció" után szaladgáljon.
Ezekkel tökéletesen tisztában vagy."A vevők 95%-hoz pedig sajnálatos hogy nem jut el ez a videó és információ mert egy potenciálisan hibás, oxidizáció miatt degradálódó procijuk van vagy pedig egy feszültségprobléma miatt degradálódó procijuk van ami meg fog dögleni frissítés nélkül."
Ez sajnos ugyan úgy igaz, akár az ftpm bugra is, amivel azóta userek milliói is kínlódhatnak, mert nem is tudnak róla hogy frissíteni kellene a biost. Nyilván a vsoc feszültséggel kapcsolatban sincs minden bios frissítve. De volt egy amd radeon is, aminek kiadás előtt emelte a sebességét az amd. A tesztelők a friss biossal tesztelték, a polcokon meg lapultak a kártyák százezrei a régi biossal, aminek nagy részét soha nem frissítették le.
Szóval csinálj minél nagyobb ügyet belőle, aki ide jár pontosan tudja hogy nagy ívben szarsz te az emberek fejére, akik szopnak az intel procikkal, téged csak a műsor érdekel, az intel lejáratása.
Az intel közölte hogy cseréli a procikat. Nyilván ha nem, be fogják perelni. Téged semmiben nem érint a dolog.
"AMD közzétette a hibát vagy maszatolta?"
Egyértelműen maszatolta, ez látszik az első nyilatkozatból, majd amikor a lapgyártók szóltak hogy kitől is jött a vsoc érték, ismerte el. Ugyan úgy, ahogy az ftpm bug is az első évben user error volt, meg reprodukálhatatlan hiba, és társai. 2022 márciusban jött javítás a 2020-ban megjelent procikhoz.
-
X2N
őstag
válasz
wwenigma #231 üzenetére
Az lehet hogy GN meg az összes techtube csatorna lehozta az Inteles problémát, csakhogy ezek annyira kis csatornák hogy lényegtelen az Intel szemszögből...1-1 komolyabb játék streamernek(Asmongold) van akkora nézettsége+feliratkozója mint az összes ilyen "tech" csatornának összesen...csak hogy érzékeltessem a mértéket, ettől a részvények értéke nem fog csökkenni, ők meg hivatalosan nem fogják elismerni a hibát,(minek is...) megy majd a ködösítés, és gariztatni sem fognak több millió processzort...oxidációs vagy egyéb degradációs okokból, inkább szépen majd kivárják hogy leteljen a 2-3év aztán így jártak a userek...ugyanis sokkal könnyebb ezt ráfogni a userre mint hinnétek, amikor K-s processzort vesztek simán ráfogható bárkire hogy tuningolás miatt ugrott a gari(nem megfelelő, hűtés, feszültség, hozzáértés hiánya, alaplap gyártó hibája miatt... tudjuk hogy van pár tényező).
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
#36531588 #229 üzenetére
Minden hozzászólást nem olvashatok, az első link egy kategória a te szemüvegezéseddel, a többinél azért ezen kívül sikerült mást is írnia. Ugyanúgy igaz azokra is, hogy felesleges az egész szemüvegezés, meg ez a gyártó fanatikus védése, ez igaz az amd-re és az nvidiára is, hogy mindenki benne legyen.
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
#36531588 #230 üzenetére
Igen, GN a reputációját kockáztatja ha nincs mivel alátámasztania...gondolod hogy Intel nem perelte volna szénné mindegyiket ha hazudnának? De. Mint az összes többit és ezek a "random tyútyúberek" annak ellenere nem kicsi emberek amilyennek próbálod beallitani őket...
A vevők 95%-hoz pedig sajnálatos hogy nem jut el ez a videó és információ mert egy potenciálisan hibás, oxidizáció miatt degradálódó procijuk van vagy pedig egy feszültségprobléma miatt degradálódó procijuk van ami meg fog dögleni frissítés nélkül.
És hiába a frissités, a degradálódás már elkezdődött, tehát még ha frissítenek is, egy potenciálisan hibás terméket tudnak csak használni a jövőben.
De nyugodtan védd tovább a védhetetlent. A minimum az lenne hogy minden egyes oxidációs problémában érintett procit visszahívnának, közzé tennék a date code-okat , batch code-ot amiknél ez jelen volt. Az meg már csak hab a tortán hogy ha teljesítményvesztés is lesz ezekből a "javításokból" amik elfedik hogy valójában haldoklik az intel procija az embereknek és ennek köszönhetően max kihúzza gariidő végéig...
Elég nagy baj hogy csak egy szűk réteg kattog a problémán, nem látod?
----
És ha már AMD, amin kattogsz hogy elfüstölő ryzenek, mekkora mennyiség volt, mikor jött elő, hibajavitas mennyi idő volt, AMD közzétette a hibát vagy maszatolta? Cserélték ami meghalt? Ejnye no... -
törölt tag
válasz
wwenigma #228 üzenetére
Mármint amit oxidációs hiba érint, az a kis mennyiség. Intel is nyilatkozta. Azt is, a korai gyártásban volt gond, ennyit a teljes 2023-ról. Miért kevered ide a többit? Költői volt. Mondtam, értem az igyekezetedet.
Nyilván a GN videóban pont előkerült egy arc, aki benyögte a 8 milliót. Igen ez igy szokott zajlani. Semmilyen mennyiségi infó nem derült ki sosem, a hibás hűtéses radeonokról, a problémás 4090-ről, az elfüstölt ryzenekről, stb stb az évek során, most éppen arra járt valaki az inteltől aki benyögte a 8 millió procit. Természetesen.
Látod te vagy akinek készülnek ezek a youtube videók, megtalálták a célközönséget. Kattints rá jó sokat, és akkor lesz még. Ha majd azt látják kutya nem nézi, elengedik a témát.
A vevők 95%-hoz amúgy sem jut el az infó. Csak a fórumuzó szűk réteg kattog ezen. -
törölt tag
válasz
Dragon3000 #220 üzenetére
"Szerintem el kellene már felejteni ezt a szemüvegezést, ha épp nem értesz egyet a másik véleményével."
Tökéletesen egyet értek veled, végre.
[link] [link] [link] [link] Szóval, érdekelne miért megint csak velem kapcsolatban jutottál el a szemüvegezésig, már megint?
Láthatóan csak azzal van gondod, amit én mondok, a másik oldalról lehet bármilyen blőd állítás, mint pl az összes proci érintett és társai, nincs vele gondod, de ha én egy vesszőt rossz helyre teszek már megjegyzed. Ennyit a hitelességedről meg az objektivitásodról. Mondjuk eddig sem volt kérdéses.
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
#36531588 #227 üzenetére
[link]
Short answer: We can confirm there was a via Oxidation manufacturing issue (addressed back in 2023) and that only a small number of instability reports can be connected to the manufacturing issue.Nincs pontosítva, ködösítenek és félrebeszélnek szóval a hivatalos nyilatkozat alapján a 2023-ban azt jelenti amit irtam. De csillagos ötös ahogy próbálod védeni őket.
De azért olvass ott is kommenteket...
Kis mennyiség pedig, khmm, 250 millió procit szamoltak feljebb, abból 8 milliócska becsült (egy nagy intel ügyfélnek egyedül, GN nyilatkozat) az valóban kis mennyiség...
Nyugodtan nézd meg a GN linkelt videóját és utána próbáld meg osztani az észt. Bár gondolom randon tyútyúberek nem mondjak meg neked hogy mit cseszett el intel.
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
westlake #225 üzenetére
Az komoly. Bár ők nem állították hogy senkit nem hagynak az út szélén.
Szóval aki fagyogatást tapasztal az inkább küldje vissza RMA-ba degradáciora hivatkozva főleg ha 13gen procija van mert valamikor 2023 január és december között volt a hiba, 14gen esetén pedig kérdéses hogy elkezdett e már károsodni és hogy meddig bírja csökkentett fesszel. Főképp a nagyobb procik esetén.
Teljesítmény veszteség még kérdéses, nyilván ZEN5 rajtig ez nem derül ki... használt piacon meg ez a bélyeg rajta marad a két szérián...
Tényleg ki kellene adniuk mely procik érintettek a 2023as gyártásban és azokat mind cserélni...
Albus: pici gépembe régi intel van és új intelre tervezem cserélni. Mindig azt veszem ami jó az adott feladatra.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
#36531588 #219 üzenetére
"Ja, hogy olyan tolja legjobban a sztorit aki nem is érintett. "
a jelenlegi tulajoknak nyilván az elhallgatás az érdekük, mert félő, hogy nem fogják tudni használtan eladni a procikukat.Jut eszembe: amikor a 7000-es Ryzenek túl nagy feszt kaptak, akkor az AMD 3-4 nap után kiküldte a javított microkódot az alaplapgyártóknak. Az Intelnek mi tart augusztusig? Mindenki szabin van?
-
Balazs_
senior tag
válasz
Dragon3000 #220 üzenetére
Hagyd rá, én is elkövettem a hibát, hogy szóba álltam vele, eléggé write-only kékszemüveg módban van Kaszkó úrral. Szerintük minden Intelt bíráló vélemény AMD fantól jön lol.
#218 wwenigma:
Hát igen, nem lennék most 13./14. gen tulaj. Nem jött jókor ez a hiba, sajna az AMD árazása igencsak megszaladt, így nem lesz olcsósodás. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
#36531588 #219 üzenetére
Aki fejlesztés esetében a pénzéért a jobbat veszi és nem intel vagy amd a döntés alapja annak nem lehet véleménye, ha jelenleg amd-je van? Lehet a következő gépe intel lenne, de ezzel a hozzáállással inkább választja az amd-t.... Szerintem el kellene már felejteni ezt a szemüvegezést, ha épp nem értesz egyet a másik véleményével.
-
wwenigma
Jómunkásember
Random jutyúber elemez. Meglepő módon full stock intel beállításokat követő szerverekben is meghal a 14900k. 60°C-on. 😁
Még szerinte is csak arra jó az új ucode hogy kitolják az időt amíg meghal....mert úgyis cserélik 1-2 év múlva az egészet. Azért sajnálom azokat akik desktopon beultek a ringlispílbe és nem fognak foglalkozni velük mert kibírja a gari végéig...
-
westlake
félisten
válasz
Dragon3000 #212 üzenetére
Két különboző dolgoról beszélünk. A degradálódás egy folyamat, ami nem visszafordítható. Mitől lenne az megoldás akkor, ha kiadnának egy olyan mikrokódot amiben csökkentik a feszültséget? Lehet az 0 is, ha az adott CPU már hibás. A csökkentet feszültség megoldás lehet azoknál a daraboknál, amik még nem hibásodtak meg, de nem lehet megoldás azoknál, amik már hibásak. Az Intel szerint pedig ez megoldás lesz mindenre. Szépen megvárja a közösség az állítólagosan javított mikrokódot, majd megint tele lesz az internet, hogy még mindig instabil a működés.
-
zebra_hun
veterán
válasz
Dragon3000 #209 üzenetére
Már ne haragudj, de a téma amihez írunk pont ez.
Azt tudni, hogy van hiba, csak azt nem, hogy mi a hiba ismertetője, azaz mi is a hiba. Az, hogy jól működik?Abu85:
Vásárlás napján, első indításkor kiderült, hogy brutál nagy a fesz.
Le is írtam akkor a megfelelő topikba. Így volt ez az összesnél, így is lesz.
1 percet nem működött a gép a gyári idle 1.56V, Cb load 1.33V-on.
1.27V idle, 1.10V CbR23 load-ra belőve felére csökkent a fogyasztás.
Ezt mindenki megteszi évek óta. Megfelelő helyen mindenki kap, kapott segítséget. Első nap tisztán látszódott, hogy ez sok.
Sokan félreértik, mert olvasni nem tudnak. Lejjebb is, hogy "verik a brét az 1700-be". Az eszébe sem jut, hogy vkinek hasznos is lehet, segítség valakinek. -
Dragon3000
nagyúr
-
westlake
félisten
Írt valamit az Intel. Vagy ez a valódi ok, vagy nem. Attól, hogy valaki leír valamit, attól az még nem válik valósággá. Ugyanúgy hazudhatnak is, ahogy igazat is írhatnak.
Egyébként eleve sántít az, amit leírtak. A magasabb feszültség nem okoz instabilitást. Pont, hogy stabilabb lesz a működés. Instabilitást a magasabb feszültés miatt keletkező magasabb hő okozhat. De a sok-sok problémás esetnél nem arról van szó, hogy túlmelegszik a CPU és ezért instabillá válik. -
westlake
félisten
válasz
zebra_hun #207 üzenetére
Korábban is írtam az adott topikba, hogy attól még, hogy nektek nem jön elő a hiba, nyilvánvalóan nem kitalált dologról van szó. Ellenkező esetben nem ezen a témán pörögne egy ideje a fél internet. Örüljetek neki, hogy nektek nincsenek ilyen problémáitok. De köztudott, hogy a probléma nem mindenkinél jelentkezik. Legalábbis még nem.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
hokuszpk #205 üzenetére
Az Intel leírása szerint a mikrokód ad helytelen feszültséget, tehát idővel mindenen elő fog jönni, csak a gyengébb procikon lassabban. Viszont az új mikrokód ezt az időt jelentősen kitolhatja még az erősebb procikon is.
#207 zebra_hun : Az Intel leírta most. Rossz feszültséget állít be a mostani mikrokód, és ez lényegében degradálja a processzort. Az erősebbeket gyorsabban, ezért azok már hónapok alatt instabilak lesznek. A gyengébbekhez lehet, hogy kell 1-2 év.
-
zebra_hun
veterán
válasz
westlake #206 üzenetére
De mégis, mi a hiba? Ezt még sosem mondta el senki.
Több RPL tulajjal együtt, felraktunk UE5 játékokat.
Eddig senkinél nem volt semmi "hiba".
Nálam volt ugyan az erős gpu uv-oc miatt rögtön, de nekem nincs menő vga-m. UV nélkül ok a 3080 is.
UE5 alatt alig használ cpu-t.
5-15% közt jelenettől függően.
Mondjuk cpu-t sosem terhelik a játékok, mindig kb így.
30, max 40°C, 50-70W.
Persze lehet mi vagyunk a bénák, hogy nem döglik meg, de eseménynaplóba sem kerül semmi. -
westlake
félisten
Na igen, nekem is pontosan ez a véleményem.
Lényegében addig lassítják a CPU-kat, hogy ne jöjjön elő a probléma. Legalábbis ne olyan mértékben, mint most. Ilyenkor sajnálom, hogy nem az USA-ban élek. Örömmel szerveznék ilyenek miatt csoportos pert. -
törölt tag
Itt az intel nyilatkozat:
https://videocardz.com/newz/intel-addresses-13th-14th-gen-core-instability-elevated-voltage-to-blame-microcode-update-incoming
Röviden: augusztus közepén microcode frissítéssel megoldják a problémát.
Az oxidációs találgatásokra annyit reagált, hogy az még a gen13 idején volt, a korai gyártásból, amiket már 2023-ban cseréltek.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W10 I Gari
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3209, 94% Akkumulátor
- Bomba ár! Dell Latitude E5450 - i5-5GEN I 4GB I 500GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3208
- Lenovo ThinkPad P1 G7
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest