Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• vezeralmos2

senior tag

válasz Dragon3000 #212 üzenetére

Nagyobb feszültség, gyorsabb degradáció.
    A fizika nem megkerülhető, ezt már a 65 és 45 nanométeres planáris tranzisztoros technológiánál is pontosan tudták, itt van a 2008-as cikk a processzor degradálódásról.
    Az electron migration nem elkerülhető, de minél kisebb feszültségen jár a cpu, ez annál lassabb lesz.
    Illetve minél kisebbek maguk a tranzisztorok, annál rövidebb lesz az élettartamuk, nem mellesleg az összes FinFet technológiával készült chip rövidebb élettartamú lesz a Planár tranzisztoros társaiknál, fizikai felépítésükből adódóan.
    Éppen ezért én boldogabb lennék ha megálltak volna olyan 32 nanométeres csíkszélességnél, azzal a technológiával még fűteni is biztonságosabban lehet mert bírja a chip.
    Pl. van itthon 1998-as 250 nanométeres Pentium 266MHz, 0-24 ellát egy alap háztartási rendszert és semmi baja.

Nekem ez gyártási hiba miatti oxidáció is amolyan mondvacsinált takarónak tűnik, így a tömeg kevésbé lesz ideges a gyártóra.
    Szerintem csak szimplán akkora feszültséget engedtek meg default az új biosok hogy ennyit bír ki a szilícium. De ugyanez érvényes például a Ryzen 7000-re, az is fénysebességgel öregszik.
    És mind2 DDR5-nél problémás, a saját szememmel láttam hogy XMP profillal 1.3 volt System Agent/ Transmitter feszültséget ad a lap a 13900KS-nek, ami nekem brutál soknak hangzik. Meg is volt az 1500fps a másfél millás gépen, cserébe szét mikrolaggolt az egész mert rommá van hajtva a memóriavezérlő.
    Ez olyan mint amikor a 1.0 TwinTurbo Ecoboost 170 lóerős motor 100 ezernél szétesik, mert szét van hajtva. De ez teljesen normális jelenség, ha széthajtod akkor hamarabb szétesik. A régi szuszka motor meg hiába csak 50-95 lóerős, cserébe el lehet vele menni fél millió kilométert anélkül hogy belenyúlnál. De láttam már 400+ lóerőre húzott régi 1.6 swift motort, és bírta. Ennyire túl van méretezve gyárilag. Régen más szellemiséggel készítették a dolgokat.

Sajnos vagy nem sajnos de én is megvettem ezt a Raptor Lake 13700K-t, jelenleg ilyen feszültségek vannak:
    VCORE Offset -0.1 volt, lap szerint 1.2v a plafon@5300MHz. E-Cores off.
    System Agent/Transmitter voltage: 1.1v + DDR4-3600MHz memóriákkal.(TridentZ 1.45v)

Milyen élettartam várható a processzortól ilyen feszültségek mellett?

• westlake

félisten

válasz Dragon3000 #212 üzenetére

Két különboző dolgoról beszélünk. A degradálódás egy folyamat, ami nem visszafordítható. Mitől lenne az megoldás akkor, ha kiadnának egy olyan mikrokódot amiben csökkentik a feszültséget? Lehet az 0 is, ha az adott CPU már hibás. A csökkentet feszültség megoldás lehet azoknál a daraboknál, amik még nem hibásodtak meg, de nem lehet megoldás azoknál, amik már hibásak. Az Intel szerint pedig ez megoldás lesz mindenre. Szépen megvárja a közösség az állítólagosan javított mikrokódot, majd megint tele lesz az internet, hogy még mindig instabil a működés.

Új hozzászólás Aktív témák