Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
pbujna
aktív tag
válasz
thomgrande #34079 üzenetére
A talpból már kiáll a patron 2,5mm-t, ha leveszem a műanyagot. Amúgy pedig ki kell emelkedni a marószárnak normál esetben is minimum 1.65mm-t az asztal síkja fölé... Nem akarom visszahúzni a marót a gépbe. A gépbe akkor csak max 65mm-es marófej menne bele. Azzal platolni nem igazán lehetne. Még 6mm-es szárral sem.
-
pbujna
aktív tag
válasz
thomgrande #34074 üzenetére
Teljes hülyeséget írtam. Mivel a talpon levő lemezt cserélem az asztalba beépítéshez használt lemezre, így arra bármilyen köralakot tudok vágni - akár 10-13cm-t is. Így nyertem + 4mm-t (2,5mm-re kiáll már a patron felemelt állapotban a szűk keresztmetszettől). Bár ez nem változtat azon, hogy fel kell tudni emelnem a marófejet legalább 1,65mm-re az asztal síkjától, de legalább az elővágás egyszerűbb lehet, ha csak 2 lépésben teszem meg.
-
pbujna
aktív tag
válasz
thyeby #34075 üzenetére
Esetleg a gyalult deszka? Itt a zatikban van 21mm deszkában, 19mm táblában (a panelhez). De nem ismerem az árakat, csak azt látom, hogy mennyivel drágább, ha gyalultan veszem...
A tapasztalt asztalos mindent rutinból csinál, nekem 100x tovább tart egy-egy művelet, így talán a csülkeimre is jobban vigyázok.
Egyedül a porral nem tudom, hogy mit lehetne kezdeni. Nagyon rossz folyamatosan maszkban dolgozni... (Kicsit a műhelyem is)
-
pbujna
aktív tag
válasz
thomgrande #34074 üzenetére
Teljesen felemelt marónál max 1,5mm van a patron teteje és az asztal síkja között. Ez nem lesz elég? Nem tudom, hogy milyen hosszú szárral készül a maró. Neked van tapasztalatod. Meg tudsz mérni néhányat? A patron 25-ös. Ha van 4-5 mm plusz, akkor már elég lehet. Emelni nem nagyon kell... 19-es deszkánál vagy táblánál a nútba 6,35mm megy bele, a szerszám H=11mm, 1,65mm-t kell tudnom emelni rajta az asztal síkjától. De ennyit alapból is tudnia kell a szárnak, mivel teljesen mindegy, hogy milyen átmérővel rendelkezik, ha nem tud annyit, akkor nem tudom vele kimarni a szükséges méretig.
A többlépéses marást pedig meg tudom oldani 3 lépésben 2db 4mm-es rétegelt lemez (vagy akár vaslap) aláhelyezésével, majd egyenként kivételével.
-
thyeby
őstag
válasz
pbujna #34071 üzenetére
Vastagoló nélkül nem fog menni. Ám ez igen drága gép, maradt az a megoldás, hogy bérben gyalultatod. Egy konyhafrontnyi tölgy deszkát szinte aprópénzért meggyalulnak neked.
Ötleted nem rossz, ám tapasztalat nélkül kicsit merész. Elsőre kisebb dolgokon tanulgatnék - mint mondjuk cipősszekrény, ami ha nem is sikerül, nincs túl nagy pénz benne.
Legfontosabb dolog, hogy a csülkeidre vigyázz nagyon! Tapasztalt asztalosok is csonkolják magukat nem is ritkán.
-
thomgrande
tag
válasz
pbujna #34073 üzenetére
Az a 36 nem mindig 36 én már régóta vásárolok ott és nézem az árakat. Hogy kifér -e a talpán annak az asztalba rögzítéshez nem sok köze van. Mert már ha eleve a talpon kívül teszed bele akkor nem sok lehetőséged van az újabb emelésre. A márók szára nem olyan nagyon hosszú és a tengelybe is legalább patron hosszúságban kell befogni, főleg egy ekkora átmérővel rendelkező marónál.
-
pbujna
aktív tag
válasz
thomgrande #34072 üzenetére
Köszönöm szépen. 36Ft-tal olcsóbb, de legalább nem 10 név alatt regisztrált... Kifér a talpán, mivel asztalban lesz, így felemelt állapotban tudom cserélni a szerszámot.
-
pbujna
aktív tag
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni néhány dologban. Elsősorban tapasztalt, de hobby-asztalosok véleményét kérem, de bárki segítségét szívesen fogadom.
Abszolút új vagyok a témában, eddig semmi formában nem foglalkoztam fával. Nincs jól felszerelt műhelyem, illetve pénzem sem milliós gépek vásárlásához. Elsősorban saját részre tervezem néhány bútor készítését, csinosítását, a régiek cseréjét.
Ami eddig van
- 2db felsőmaró, amiből az egyiket asztalba szeretném építeni, a másikat másolási munkákhoz használnám.
(Hyundai 1200W 6-os és 8-as patronnal, illetve egy B&D 1600W 6,6.35,8,12.7-es patronnal - értelemszerűen ez utóbbi menne asztalba)
- 1db 800x1600-as régi satupad, amibe szeretném beépíteni úgy, hogy a helyére akár a kézi körfűrészt is be tudjam tenni.
- 1db Hyundai HYD185R kézi körfűrész - ez is asztalba menne 90 fokos elfordíthatósággal
- 1db Parkside gérvágó
- 1db dekopírfűrész, ami szintén mehetne az asztalba
- 1db skorpiófűrész
- 1db multigép
- 1db Lux tools fatipliző
- 2db műhelyporszívó: Lux és Kärcher (2x25 literes tartállyal)Vásárlás alatt áll:
- többféle 12,7-es router bit, kontraprofil, platoló maró, stb...
- egyengető gyalugép
- szorítók (kisebb egykezes, többféle hosszabb - esetleges tömbösítéshez)
- excenteres csiszológépAmit szeretnék készíteni:
- konyhafrontok cseréje tölgyfa ajtóra
- táblásított asztallapok készítése, régiek cseréjeA kérdések:
- Miből érdemes a satupadra asztallapot tennem? Táblásított tölgy, fenyő, MDF, konyhai munkalap, rétegelt lemez? Átnéztem néhány videót, hogyan érdemes asztali marót készíteni, de szinte mindenhol adott volt az asztal.
- Szükségem lehet-e vastagoló gyalura vagy elég lehet hozzá a maróasztal?
- Milyen faanyagot érdemes beszereznem, ha tölgyből szeretném pl az ajtókat? Gyalult deszka, szélezett deszka, szélezetlen deszka? Innen esetleg? [link] Milyen áraik vannak összehasonlításképpen másik telepekkel?
- A marószárakat innen venném: [link] Van-e valakinek tapasztalata ezekkel, illetve a elbírja-e a gépem, ha pl D=95,25-ös platolót veszek? Érdemes-e ilyen méretném inkább vertikális marókést venni?Egyelőre ennyi, de később még zaklatlak Titeket!
Köszönöm előre is az építő hozzászólásokat.
Üdv.: pbujna
-
Garold
senior tag
válasz
thomgrande #34069 üzenetére
Köszönöm neked és AndrewBlasenek is a tanácsokat!
-
HENE
aktív tag
válasz
Winner_hun #34053 üzenetére
Köszönöm!
Néztem a Milesit is. Drágább mint pl a Xyladecor , amit először terveztem. Minőségben jobb? Mondjuk előny, hogy a Milesi vizes oldatú talán...
-
Garold
senior tag
Egy kis segítséget kérnék. Vettem a gyerkőcöknek egy használt fenyő emeletes ágyat amit felújítok. A csiszolással megvagyok, a lakkozás folyamatban, de mivel a csavarokon is látszik hogy használtak, így azt is kicserélném. Na itt kezdődik a probléma. Voltam 3 csavarboltban, 2 olyan boltban ahol asztalos cuccokat lehet venni, de sehol sincs, azt sem tudták megmondani hogy ez milyen csavar lehet. Csináltam képet róla, hátha valaki felismeri, ha esetleg valaki megmondja hol tudnék venni az nagyon király lenne. Az átmérője 7 mm, netes keresgélés után konfirmátor csavarnak tippeltem, de abból viszont sehol sincs 10 cm hosszú.
-
Soká
senior tag
Lehetőség szerint ne szöszölős anyagot válassz olajozáshoz. Elrontani nem lehet, csak ha rajta hagyod az olajat. Átkened, vársz egy kicsit, visszatörlöd. Ne sajnáld erősen törölni, ez nem képez olyan réteget mint a lakk.
Tudod mivel járnál a legjobban szerintem? ha van otthon valami bútorápolónak nevezett lötty. Abban van valami viasz is feloldva, azzal szépen áttörlöd, egy másik ronggyal felfényesíted és kész. Az olajozás lényege, hogy taszítani fogja a vizet a felület.
Nézd meg mennyibe kerül a legkisebb kiszerelésű olaj és megérted miért nem erőltetem:
http://www.auro.hu/html/olaj/Nr123-fa-kemenyolaj.phpÚgyhogy, ha nincs otthon bútorápoló, akkor inkább ez:
http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/50070378/
Ami megmarad belőle, azzal még kb. 50 hintalovat lekenhetsz -
vzozo
senior tag
Péntekre van tervezve a bevásárlás, szóval frankón időben adtátok még a plusz válaszokat!
Köszi!
Szerintem nem volt ez lakkozva, egyszerűen "koszos" volt, na semmi durva mocsok, inkább csak látszott rajta, hogy nem új. Tulképp a smirgli szépen világosított a felületen, és persze láthatóan tisztább.
Az olajozás tűnik akkor a legcélravezetőbbnek, festéssel tényleg nem kellene elrontani, lakkozni meg sosem lakkoztam még semmit, talán ne is most kezdjem el.
Olajozás utáni áttörlés: itt kell bármi spéci rongyra gondolni, vagy simán fogok egy használt pl. pamutpólót, és uccu neki?
Kemény 10 eurót kértek a paciért, és ahogy most elnézem az új árakat, egyrészt nem nagyon van ilyen jellegű klasszikus darab, ami pedig mégis hasonlít rá, az jó egy nagyságrenddel drágább. Szóval hacsak nem valami irreális ára van felületkezelésnek, azt hiszem jól jövünk ki.
-
Soká
senior tag
Ha még nem rohantál el
Lakkok közül azért javasolták a parkettalakkot, mert ez igen kopásálló. Bírja a gyűrődést. mert mondhatnám azt, hogy vegyél a tescoban egy spray formátumú lakkot és azzal fújd le (kitakarva a nem lakkozandó részeket) De ezek a lakkok inkább dekor célúak, nem igazán szeretik a gyűrődést (ugyanakkor az én négygyermekes tapasztalatom az, hogy a gyerekek mindent csak ideig-óráig használnak, aztán gyorsan megunják, kinövik. Szóval egy gyengébb lakk is megfelelhet, hiszen akkor sem történne semmi, ha kezeletlenül hagynád a fát.Fedőfestéket azért nem érdemes használni, mert ha eltakarod a fát, attól nem lesz jobb senkinek, ráadásul ha az kopni kezd, akkor csúnyán meglátszik.
Ha olajozni akarod akkor viszont tudnod kell, hogy csak úgy ímmel-ámmal csiszoltad le azt a fát vagy rendesen? Mert ha lakkozva volt, akkor vagy látod, vagy nem, hogy eltávolítottad-e a lakkréteget. Ha nem, akkor az megakadályozza, hogy az olaj beszívódjon. Miután az olajtól sötétebb lesz a fa színe, így foltos lehet a végeredmény. Ha olajozod, akkor arra vigyáz, hogy átkenés után 5-10-15 perccel feltétlenül töröld szárazra a fát, mert ha megáll rajta az olaj (több mint amit a fa képes beszívni) akkor egy soha megszáradni nem akaró ragacsos felületet kapsz. meg az olaj(+viasz is illene) nem félnapos sztori, azt illik hagyni pár napig amíg szikkad.
Szóval, én nem biztos, hogy mindenáron a felületkezeléssel bajlódnék és ha a kollégák nem tiltakoznak ellene hangosan - én egy 1000Ft-os spray-jel oldanám meg a feladatot. Ha valami olajat+viaszt szeretnél venni, nem kapsz kis kiszerelésben és többe fog kerülni, mint a használt hintapaci.
-
vzozo
senior tag
válasz
Winner_hun #34060 üzenetére
Oké, akkor ezzel a "tudással" felvértezve már el tudok rohanni egy barkácsbolba. Köszönöm a gyors választ!
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy A15 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- IPhone 16 256GB!!! Bontatlan! One függő! Jótállás: 2028.04.04.-ig
- AKCIÓ! Apple Watch S9 45mm Cellular acél GOLD okosóra garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest