- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jeffjn
tag
Köszönöm a segítséget mindenkinek!
Először, akkor megnézem valahol.
-
serfozotibi
csendes tag
válasz
Jeffjn #33916 üzenetére
Nos, ahogy kedves kollegánk, thyeby mondja, tényleg túlzás a "legjobb" jelzőt használni, de ez már egy elég jól átgondolt konstrukció, még ha a kivitelezése kíván is kompromisszumokat. Barkàcs kategóriára is szükség van, és ezen csoporton belül is vannak különbségek. Épp ezért javasoltam, hogy ha 100ezer körüli árat megengedhetsz, akkor ne vegyél 50ért egy einhellt.
-
Soká
senior tag
válasz
Jeffjn #33916 üzenetére
Üzem közben én sosem láttam, csak tapogattam a gépet. Tulajdonképpen rendben van, barkács jellegű üzem mellett, nem túlerőltetve jó lesz. Ha kisebb bútorokat akarsz vele készíteni és nem nyílászárókat, akkor biztosan jó lesz. Én olyasmibe futottam bele, hogy az asztal síkjában horpadást találtam, nem voltak az asztal egyes elemei egy szintben...
A helyedben én elmennék ide (már ha van kiállítóterük és szemügyre venném a boscht és s Ryobit egymás mellett. A Ryobi papíron erősebb, de kétséges, hogy szilárdabb-e? -
thyeby
őstag
válasz
Jeffjn #33916 üzenetére
"ebben az árkategóriában ez a legjobb?"
Bölcs ember ilyet nem mond ki soha - bár néha magam is beleesek ebbe a hibába. Mert szubjektív annak a megítélése, hogy mi a jó gép, és az merész, hogy ezt még a leg jelzővel fokozzuk.
Inkább úgy fogalmaznék, hogy ha nem tudsz többet áldozni rá, akkor a zöld bosch gépnél megállapodni kényszerülsz. -
Jeffjn
tag
válasz
serfozotibi #33911 üzenetére
Köszi a választ!
Akkor lehet azt mondani, hogy ebben az árkategóriában ez a legjobb?
-
Soká
senior tag
válasz
generatoros #33912 üzenetére
Nem érdemes egy kalap alá venni mindent, csak azért mert régi. Régen ugyanúgy ment a spórolás csak akkor is voltak olyan kötelező díszítések a bútoron, amitől mi azt ma igáényesnek gndoljuk. Ráadásul a régi bútorokra fokozottan érvényes az a szemlélet, hogy a látszó oldal nagyon szép legyen, hátulról meg "akármilyen" is lehet. Ilyen szempontból egy IKEA bútor elölről-hátulról egyenrangú. (nagyjából...)
130cm-en egy polc az önsúlyától is megereszkedik. kérdés, hogy mennyit tekintünk tűréshatárnak?
-
Soká
senior tag
Azért a polcokhoz annyit tennék hozzá, hogy beszélünk itt az anyagokról meg a behajlásról, de semmi egzakt dolog nem hangzik el. Pedig a dolog csak így lenne mérhető és összehasonlítható. Mert valaki azt mondja, hogy nem hajlott a polca, pedig én látatlanban mernék egy söröcskében fogadni, hogy van ott 2-3mm behajlás. És van aki - én - ugyanennyit meg behajlásnak nevez. Szóval akkor lenne értelme erről eredményesen beszélgetni, ha számok is elhangzanának.
Én amondó vagyok, hogy a 18-20mm-es polcvastagsággal és nem könnyű ponyvákkal, hanem lexikonokkal számolva, 60cm a felső határ, ahol a zavaró görbülést elkerülheti az ember. 70-80cm felett már egyre durvábban jelentkezik a probléma. Én a múltkor csináltam 2000CD-nek szekrényt. nagyon jól lehetett a dolgot kalkulálni, hiszen a CD-k nagyjából egyforma súlyúak. bevallom, megbántam kicsit, hogy hagyatkoztam a tulaj méretezésére, aki (ha jól emlékszem) a 70 centis áthidaláshoz 15mm-es polcvastagságot kívánt. Ezzel felül nyert még egy polcnyi helyet, amit nyújtózkodva elért. És működik a dolog, de én érzem, hogy jobb lett volna maradni az általam javasolt 20mm-nél. Egyszerűen érzetre is jobb, ha valami túl van biztosítva.Szemben velem, a monitor felett bükk lépcsőlapból van a polc. Ez azért más feeling
-
-
generatoros
tag
válasz
Speciali #33909 üzenetére
Örülök ,hogy nincs bántódás a részedről. A múltkor kicsit durva voltam amikor azt írtam engem nem kell kioktatni. Na azt akarom mondani hogy a hozzászólásaid alapján elég komoly fazon lehetsz, a szakmai részt illetően mindenképp. Azt rólam tudni kell , hogy nem vagyok asztalos és ezért a hozzászólásaimat úgy kell értelmezni, mint egy dilettánst. Csak vannak olyan vélemények, mint az enyém is amellyek tükröt állítanak nektek, akik profik vagytok. Igazad van amikor azt írod hogy a régiek előtt nem emelsz kalapot amikor azt látod egy 100 éves bútoron , hogy egy mai hozzáértő mester ezt különben megcsinálná. Én is találkoztam ilyennel. A kislányom 16 éve férjhez ment egy fiúhoz, amikor elhívtak a szülői házhoz azt gondoltam múzeúmban vagyok. Nem túlzok amikor azt mondom 1-2 milliót érő szekrényeket láttam a szülői házban. Telltek múltak az évek és szóba jöttek ezek a dolgok. Közben volt alkalmam dilettánsként, de jó térlátással megáldva szemrevételezni a 200 évesnek gondolt darabokat. Ja és persze a fából kihozható lehetőségeket. Intarziás komoly dolgokrol van szó. Közel milláért elkelt a három szekrény. És hozzá nem értőként az volt a véleményem hogy ez azért nem parancsol tiszteletet. És a tapasztalat amiről már írtam . Láttam én olyan gyönyörűséget is a xix szd- ból ,talán diófából vagy annak gyökeréből ami olyan precizen volt kimunkálva amit a mai gépekkel sem biztos , hogy mindenkinek sikerülne. és kérlek ne bántódj meg nem kastély bútorról van szó. Amikor a régi öregekről beszélek nekem ez a krém jut eszembe. Apósom házának a nyílászárói pedíg a népi mesterek munkái és kb 70 év távlatából az ablakkeretek nincsenek leszállva, tök jól és könnyen záródnak az ajtókból talán soha nem kellett lefűrészelni 1 cm-t sem. Amikor a régieket megdicsőitem akkor csak azt akarom mondani, hogy álljunk meg kicsit.
-
-
Jeffjn
tag
Sziasztok!
Asztali körfűrészeket nézegetem de kicsit el vagyok veszve. Nagyjából 100eFT a keretem rá. Mi az amit ebből ki lehetne hozni? Mire érdemes odafigyelni? Mi a vélemény Bosch PTS 10 -ről? vagy akár egy Einhell TC-TS 2025 Eco is jó lehet? Nyilván nagy a különbség a kettő között de csak a nagyobb nevet kell megfizetni vagy tényleges komoly különbség is van?
Az egész úgy kezdődött, hogy a neten láttam egy jó képet egy kis fedett kerti sütögetőről, gondoltam ezt lehet én is el tudnám készíteni. Kezdésnek egy gérvágó és egy kézi körfűrészt nézegettem, aztán arra gondoltam tök jó lenne itthon kisebb bútorokat csinálni, persze semmi bonyolultat, csak amit egy amatőr is el tud készíteni.
Na itt járok most.Előre is köszönöm a segítséget!
-
Speciali
tag
válasz
generatoros #33898 üzenetére
szerintem egy kicsit tul van misztifikálva a "nagyapáink kora". Volt szerencsém jo pár öreg, kb 100 éves butorhoz, és azok egyáltalán nem voltak precizen megmunkálva. Na persze, gép alig, vagy egyáltalán nem lévén. De voltak olyan részletek, amiket kézi gyaluval szebben is meg lehetne munkálni, mint ahogy azok voltak.
Kéziszerszámokkal egy asztalos ma is el tudja abban a minöségben késziteni azokat a butorokat, amiket akkor és ugy, ha kellö gyakorlata van a kéziszerszámokkal. . Valoszinüleg, azokban az idökben nem is volt követelmény, hogy szebben és jobban dolgozzanak. Ez alol kivétel csak talán a kastélybutorok. De jobban megnézve , ezek sem tökéletesek.A köznép számára készült régi butorokon elöször elszörnyülködtem, mert bennem is az a kép élt, hogy régen precizebben, meg szebben dolgoztak. Hát nem ! Ami miatt ezek a butorok még mindig müködöképesek, az a felhasznált anyagok miatt van. Mivel akkor még nem létezett forgácslap, ezért tömörfával és furnérozott fenyölapokkal dolgoztak. Ezek meg idötállobbak mint a forgácslap MDF stb.
Végül egy kép, egy régi könyvespolcrol, ha már az volt a téma. Csak ugy találomra szurtam ezt ki, ez fenyöpolcokkal van, nem is vastagok, és 126 cm széles a szekrény.Vajon ez nem hajlik be...?
Tisztelem én a régieket, de nem azokért a dolgokért, amiket kevésbé jol csináltak.
-
Drebil
csendes tag
válasz
serfozotibi #33906 üzenetére
Tibi, utólagos engedelmedben bízva, küldtem privit neked
-
AndrewBlase
senior tag
Mivel megszólítva érzem magam, reagálok.
Gyerekkoromban néha bejártam a szüleimmel a munkahelyükre, ahol (többek között) rétegelt lemez gyártás folyt. Bár akkoriban még jobban érdekelt, hogy hogyan lehet a csarnokban "békával" rodeózni/rollerozni.
Késöbbiekben faipari suliba jelentkeztem, és a nyári gyakorlatok zömét eme üzemben töltöttem. A technikusin, hogy-hogy nem, a RL gyártását húztam ki szóbeli vizsgán.
A suli elvégzése után a már említett gyárban kezdtem el dolgozni, és jó pár évet lehúztam ott, bár igaz, hogy a fűrészüzemi részlegen, nem a lemez ipari részlegen. De "bejáráson volt" oda is.
Ezek fényében még merem kockáztatni, hogy van némi rálátásom a dologra.Világéletemben szerettem fával foglalkozni, eddig mindig sikerült is olyan munkahelyeken tevékenykedni, ami a faiparral kapcsolatos. Ettől (és a szakmámtól) eltekintve nem mondom magam szakembernek, mert nem vagyok az, csak konyítok egy s más dologhoz egy kicsit.
Mindazonáltal minden tiszteletem azon "régi motoros" fórum társainknak, akik segítik az ide betévedőket.
Neveket direkt nem sorolom, mert nem szeretnék senkit megsérteni azzal, hogy véletlenül lemarad a listáról. Csak remélni tudom, hogy lesz olyan hosszú életem, hogy az általatok szerzett életbölcsességeket és tapasztalatokat én is begyüjthetem.
-
serfozotibi
csendes tag
válasz
thyeby #33893 üzenetére
Köszi a reakciót, a kérdéseid jogosak. Az a helyzet, hogy nem szívesen tologatom én sem, de ha már muszáj szállítani, inkább tolom mint viszem, mert 35kg és nem kényelmes a fogása sem. Őszintén, a Metabo Ts254 sokkal jobban kitalálta ezt a szállíthatóságot, de ez van, engem ez a kék Bosch (minden másban) akkor is jobban meggyőzött. Amúgy, ahogy írtad is, a túloldali fogantyú alkalmas a gép koordinálására miközben gurítom, nem olyan egyszerű tolni mint egy talicskát, de óvatosan, el lehet taszigálni. Majd még két kis lábat kell rászerelnem az ellentétes oldalra, mert különben így élére állítva azon a hátsó kihúzható toldalékon fekszik fel, ami nem lesz jó hosszú távon, nem szeretném ha elhajolna. A kavicsos udvaron, nagyon odafigyelek, nem hagyom hogy eldőljön, azon a pár méteren, amíg az autóhoz érek, de nekem ez akkor is nagyon nagy segítség, alig vártam már hogy legyen egy kis időm elkészíteni. Most itt volt ez a húsvéti szünet, csütörtök óta, mert a dánoknál ez nagyobb ünnep mint a karácsony.
-
serfozotibi
csendes tag
válasz
pali923 #33900 üzenetére
Erről van szó! Tegyen az ember sűrűbben alátámasztást, vagy ha maradunk a 80 centinél akkor alámerevítést, a már felsorolt többféle módszer egyikének alkalmazásával. A lényeg, hogy sok mindenből lehet csinálni, de bútorlapból, az egyik legkevesebb pénz és idő ráfordítással létrehozható az az átkozott kamrapolc (tudom, deszkából sem drága, de azzal tényleg több munka van). Tényleg, annyit beszéltünk róla, hogy ezalatt már kész lenne.
Egyébként, a fenti párbeszédekről - amikor azt tárgyaltátok, hogy a fa polc lenne az igazi de több vele a munka és aki ebből annak erre nincs ideje - az jutott eszembe, hogy évekkel ezelőtt, amikor még otthon dolgoztam, akkor is főállás mellett, asztaloskodtam. Hajópadlót raktam egy teljes padlástérben, és ott a fűtéscsövek a betonon futottak, ezeket az általam készített padló takarta el a későbbiekben, de ugye minden radiátornál kiléptek a padló alól, volt egy-egy felállás. Ezeket a felállásokat, amellett hogy köréjük "álltam" a padló deszkákkal, még el kellett takarni valahogy, és csináltam otthon külön anyagból, minden egyes felállásra egyedi takarót (mert minden csőpár eltérő távolságban és alakzatban állt, ahogy a fűtésszerelőnek sikerült odahajlítani), fenyőből, ovál alakú fákat, körbemarva. Hanem, mikor a parketta csiszoló és festő mesterek jöttek, mesélte a tulaj, hogy hallotta az egyik mestert ahogy mondja a másiknak:
-Hallod láttad azokat a csőtakarókat?
-Ahan, ez a srác biztos nem ebből él!
Nyilván arra gondoltak, hogy ha valaki, aki főállásban csinálja ezt, akkor az tuti nem kínlódott volna ilyen takarókkal, hangsúlyozom, tisztelet a kivételnek!!! Vannak még lelkiismeretes szakik köztünk, még ha nincsenek is megfizetve... -
thyeby
őstag
válasz
Ja!
És megtoldanám én ezt, magad is leírtad pedig.
Azok a polcok behajlottak ugyan, de húsz éve tartják a könyveidet. Igaz, nem túl jól hangzik pont itt, az asztalos topicban, de az ember olykor könnyen eltévedik: A könyv itt a lényeg, vagy a polc? Mert akinek a könyv, az nem veszi észre, hogy görbe a polc, akinek a polc, az meg nem veszi észre, hogy ott van Révai életműve. -
martong
tag
Nem tudom volt-e már (nem emlékszem).
Az összes OKJ-s könyv elérhető PDF-ben, többek között egy halom faipari könyv is. -
pali923
aktív tag
válasz
Van vagy 2000 könyvünk 90 centis fenyő polcokon. Tökéletesen működik behajlások nélkül vagy 20 éve.
-
pali923
aktív tag
válasz
serfozotibi #33884 üzenetére
Bútorlapból csináltam polcot annak idején a spájzba, éppen a kisebb munkaigény miatt. 60 centis polcokat raktam bele. Többe került nyilván, de nem akartam kockáztatni. 1-1 polcon akár 15-20 befőttes üveg is elfér, az meg már sok kilós súly. Sőt, az egyiken időnként vagy 30 literes tejesdoboz is van. Ezzel a 60 centis elrendezéssel nincs kockázat.
-
r.levente75
addikt
válasz
😊
-
generatoros
tag
Jó volna tudni ,hogy nagyapáink korában egy asztalosmester rendelkezett-e akkora tudományosan megalapozott ismeretekkel, mint manapság egy-egy hozzászóló ezt teszi. Nem hiszem , hogy egyedül vagyok amikor azt gondolom, hogy tanulhatunk tőlük, mert ma is működő használható tárgyakat készítettek, az általunk szeretett "fából". A bölcseség, iskolapadban nem tanulható, a tapasztalat is, valami nem könyvből olvasható fogalom. A fórumban olvasható hsz-ok, pedíg nem kőbevésett, örökérvényű szabályok hanem egy- egy ember véleménye. Minden esetben a jóhiszeműséget feltételezve. Mindenkinek saját döntése kell legyen, meglátni illetve kiérezni az itt olvasottakból, hogy mi az amit elfogad és mi az amit elutasít. Na , hogy a témánál maradjak, szerintem sem a rétegelt sem a bútorlap nem polcnak való. A fenyődeszka sem bírja nálam a kb 45 db könyvet itt a számitógépem fölött 105 cm hosszan, pedíg a végei is rögzítve vannak. A fölötte lévő polcon a Nagy Révai lexikon 21 kötete alatt is hajlik a fenyő polc----- na és akkor mi van? Amikor ezek a polcok készültek húszon éve akkor még nem volt tapasztalatom és a mester sem hívta fel a figyelmemet erre a behajlási lehetőségre mert nem is igazi mester volt hanem egy pénzt nagyüzemben előállíítani akaró FENYŐBÚTOR-os vállalkozó.Most amikor ezeket a gondolatokat leírom már van tapasztalat,és ezzel a lelkülettel írom a véleményem, tudományos megalapozottság nélkül.
-
AndrewBlase
senior tag
válasz
thyeby #33890 üzenetére
Tisztában vagyok vele, hogy egy adott polcra eső terhelés teljesen másként jelentkezik, ha azt a polc közepén ejtjük meg, mintha a szélein, az alátámasztás közelében.
A 33883-as hsz-ben is azt írtam, hogy behajlik a RL is, csak kevésbé, mint a bútorlap.
Teljesen más a szerkezeti felépítéséből adódóan a merevsége, rugalmassága.Nem, nem óhajtok vitatkozni erről (ezért is raktam OFF-ba az említett hsz-t), pusztán arra igyekeztem rávilágítani, hogy RL és RL között is óriási különbségek vannak. Tudni kell, hogy milyen felhasználásra milyet válasszon az ember.
Bár erősen kétlem, hogy a halandó ember, ha bemegy egy lapszabászatra, akkor tud a saját igényeinek megfelelő lemezt vásárolni eszi nem eszi nem kap mást alapon.
Nekem szerencsém volt annak idején, közvetlen a gyárban tudtam legyártatni saját célra a lemezeket. -
thyeby
őstag
válasz
Winner_hun #33895 üzenetére
Persze.
Ezt én soha nem is vitattam. A bútorpiacon van létjogosultsága még a 12mm-es bútorlapnak is, meg az egyszer használatos fiókgomboknak/fogantyúknak is. Sajnos. -
thyeby
őstag
válasz
serfozotibi #33889 üzenetére
Okés, okos, de hol fogod meg, amikor toligálod, húzigálod?
Úgy tűnik nekem, hogy a jobb oldali kihúzható asztalrész esik leginkább kézre. Nem sajnálod így húzni? Megakad egyszer egy nagyobb kavicson a kerék, és oda lesz a párhuzam örökre.
-
arvaiz69
csendes tag
válasz
#03969024 #33873 üzenetére
Szia!
Ha kamrába polcrendszert szeretnél készíteni akkor én azt mondom, teljesen felesleges bútorlapot , vagy rétegelt lemezt használni, mert mind két anyagnak deszkából kell vázszerkezetet készíteni. Megítélésem szerint akkor már jobb és szebb is ha az egészet deszkából készíted. Én már készítettem hasonló polcrendszert ami 290 x 200 x 39 cm nagyságú volt. A lábak meggyalulva mindössze 4 x 3 centiméteresek, mégis tökéletes stabilitást biztosítanak. A lábak közötti távolság kb. 95 cm. A gyalult deszkák lenolajjal lettek lekenve ez adja azt a szép színt neki. A polc az olaj száradása után lett a kamrában összeszerelve. És szerintem így még olcsóbb is mint ha bútorlapot használnál.Üdv.: Zoli
-
thyeby
őstag
válasz
generatoros #33886 üzenetére
Úgy látom, sokan megelőztetek, elsiettem kicsikét azt a hozzászólásomat polcbehajlásügyben.
(Ártani nem árt, de így unalmas a fórum, ha egymást licitálva ismételgetünk - jelen esetben én iparkodtam legbutábban.) -
thyeby
őstag
válasz
AndrewBlase #33885 üzenetére
Ne tedd az ilyet off-ba, mert témába vág.
Nem arról van szó, hogy a rétegelt drágább sokkal, habár ez is igaz. Hanem a behajlásról 80 cm hosszon. Ilyen hosszon még a szögvas is behajlik, nézz csak utána.
Azért kotyogok bele, mert úgy vélem, szarvashiba abból következtetni egy hosszú polc teherbírását, hogy ráteszünk egy nehéz, ámde szintén hosszú tévét. Ugyanis te a tévével gyakorlatilag a hosszú polcod széleit terhelted javarészt. Rögtön más lenne a leányzó fekvése, ha arra a polcra akár mindösszesenben könnyebb dolgokat pakoltál volna, ámde szépen terítve, mint ahogyan a könyvek, és a nagymama befőttjei szoktak a polcon sorakozni. Minél közelebb teszünk valamit az alátámasztási ponthoz, annál kevésbé terheljük vele hajlító irányban a polc lapját, és minél messzebb tesszük ugyanazt a súlyt, annál valószínűbb a behajlás. Tehát egy befőttes üveg szélre téve nem tudja behajlítani, középre téve pedig de. Próbálkozz csak a tenyereddel - a polc széleire ha nyomást gyakorolsz, merevnek fogod érezni a polcot, középen viszont már kis nyomóerő hatására is szemmel látható, és kézzel is érezhető egy "rugózás".
Nyilvánvaló dolog persze, hogy rétegelt lemez és rétegelt lemez között lehet ég és föld különbség. Azt hiszem, tapasztalat kell ahhoz, hogy valaki képes legyen jól prognosztizálni egy adott rétegelt lemez adott hosszon való elhajlás nélküli teherbírását. -
serfozotibi
csendes tag
Nah, a rögzített polc biztos hogy kevésbé hajlik meg mint ami csak polctartó csapokon hever. Ezzel egyetértek. Hozzá tartozik az is, hogy ha mondjuk oldalról van becsavarozva az a polc, akkor egy rétegelt lemez pakolhatóbb, mint forgácslap társa, mert sokkal nagyobbat fog benne a csavar, a bútorlap kiszakadhat a súlytól. De! Én csak azt mondtam, hogy 80 centi hosszon, egy tizenakárhány millis RL, ha középtájt van terhelve, tuti hogy ugyanúgy meghajlik mint egy azonos vastagságú bútorlap.
Közben itt van a GTS10 XC, az új kerekekkel. Készen van, tesztelve, van itt kavicsos udvar azon is gördíthető szépen.
Ezért is akartam lehetőség szerint minél nagyobb kereket.
-
föccer
nagyúr
válasz
generatoros #33886 üzenetére
A röggzített azért hajlik be kevesebbet, mint a szabadon feltámaszkodó, mert a röggzítés a "csoklóban" fellépő nyomatékot is fel tudja venni. Rugalmasságtanilag ez úgy néz ki, hogy az anyag görbületének deriváltja, a röggzítéssel ellátott csuklóban 0, (tehát nem fordul el a befogásnál), míg a szabad csuklóban ettől eltérő (tehát az anyag elfordulása megengedett). Hinyne régen mennyi ilyesmit kellett statikából meg rugalmasságtanból számolgatnom.
üdv, föccer
-
generatoros
tag
válasz
AndrewBlase #33885 üzenetére
Na itt van az a pont amikor hozzászólok ehhez a be vagy meghajló rétegelt vagy bútorlap témához. A tv asztal azért nem hajlott meg , mert a terhelést is a lábak közelében kapta. A másik ,pedig az, hogyha a polcok végei rögzítve vannak és nem csak felülnek valami poctartó lábacskára, akkor a behajlás kisebb lesz. Nekem volt valamikor egy doboz a konyhafalán amiben volt egy polc középen (kivehető) .A doboz oldala is polcként üzemelt. A kivehető az mindíg meghajlott ( néha megforgattam), a doboz oldala ami az alsópolc az viszont nem, pedíg a porcelánok voltak rajta.Remélem érthetően írtam le az esetet. fesztáv talán 1méter is lehetett.
-
AndrewBlase
senior tag
válasz
serfozotibi #33884 üzenetére
Akkor nem mondom.
Én annak idején 15 mm vastag tiszta bükk rétegelt lemezből csináltam kolóniák lábakon álló tv-s polcot. Hosszú évekig egy 82 cm képátlójú hagyományos képcsöves (tehát elég súlyos) tv trónolt rajta, de nem hajlott meg.
Igaz, az csak 75×40 cm-es lapokból állt, tehát cirka 70 cm volt az alátámasztás.Ettől függetlenül igaz, hogy a RL jóval drágább, mint a bútor lap.
-
serfozotibi
csendes tag
Nah erről beszélek. Nem okoskodni akarok, de nekem senki ne mondja, hogy egy 18mm-es rétegelt lemez polc, 80 centi hosszon, alátámasztás nélkül nem hajlik el. Persze súlyról beszélek, azért írtam hogy ha befőttekkel megpakolja az illető, biztos hogy behajlik, akkor meg olcsóbb a bútorlap és lakkozni sem kell. Nem vagyok ellene a rétegeltnek, van sok terület ahová az kell, de szerintem kamrapolcnak pénzkidobás. Tenni kell egy fa keretet, vagy több függőleges osztót, alátámasztásnak és már mehet is rá a mami lekvárja.
-
AndrewBlase
senior tag
Rétegelt lemeznél nagyon nem mindegy, hogy hogyan rakták össze. Ha azonos a szálíránya a furnéroknak, akkor könnyen behajlik. (Bár ilyen szerkezetű táblát jobbára csak íves dolgokra csinálnak, tehát nem valószínű, hogy sík táblában találkozna vele a publikum.)
Az sem mindegy, hogy a belső lapok egészek, vagy darabokból van "összevarva", ne adj isten nincs is összevarva, csak bele van hányva. Ez utóbbi az éleken ellenőrizhető, folytonosság hiányokat (lyukakat) kell keresni.
Az se mindegy, hogy az adott lemez hány rétegű, milyen vastag furnérokból van összerakva. Keményfából (pl bükk) jellemzően 1 mm-es, míg puha fából (pl nyár) inkább 3 mm-es vastagságú lapokból rakják össze. Ebből adódik, hogy egy adott vastagságú rétegelt lemezhez bükkből több réteg furnért használnak, mint nyárból, ezáltal persze erősebb is. Tovább megyek, szokták " keverni" is a fafajokat, sőt, olyat is csinálnak, hogy elöször csinálnak egy 3 rétegű úgynevezett maglemezt (jellemzően keményfából), és erre építik a késöbbiekben a külső rétegeket.
A préselést is el lehet cseszni. Ha nem elegendő a prés nyomása, akkor " könnyen" széthullhat a lemez. Az csak hab a tortán, hogy az se mindegy, a csirizt milyen arányban keverik. Hideg prés/meleg prés, más-más csirizt kíván. Prés hőfok (meleg prés esetében), préselési idő szintén nem mindegy.Szóval sok összetevös egy rétegelt lemez minősége, de ha jól van csinálva, akkor minimális a behajtása neki viszonylag vékonyabb lapok esetében is. (Főleg keményfából.) persze nem kell egy vaspolc merevségéhez hasonlítani.
-
törölt tag
Köszönöm a válaszokat! A beépített szekrények egyrészt a gardróbba, másrészt két folyosóra kerülnek, ahová vendégek nem mennek, így nem akarok a kinézetükkel foglalkozni. Egyszerű bútorlap, a színét majd az asszony eldönti. A lényeg, hogy szeretném kihasználni a 290 cm belmagasságot, igaz, a takarítás miatt talán lábakra kéne tennem, s szeretném, ha a lehető legtartósabb lenne, persze elfogadható költségek mellett.
A tolóajtó nem rossz elgondolás. Merre nézelődjek vasalatot? -
Speciali
tag
válasz
#03969024 #33873 üzenetére
egy korábbi munkám, beépitettszekrény. Butorlap váz és ajtok, semmi extra, de müködik. Szerintem a kamrapolc váznak elég a butorlap, saját magamnak is abbol csináltam anno, volt sok maradék butorlapom.
Ha nem akarod hogy meghajoljon a polc, rakd sürübben a függöleges tartókat. vagy a polcok alá élre állitva tegyél merevitöket.
-
aszamóca
aktív tag
válasz
#03969024 #33875 üzenetére
Én gyakorlati szempontból ajánlottam a rétegeltet. Merevítők nélkül sem hajlik meg. Próbáltam mindkettőt.
A 18-as bútorlap könyvek alatt elhajlott egy hónap alatt. Ismerőseimnél is problémát okozott. Persze lehet merevítéseket rakni rá, sűrűbben alátámasztani, egyéb óvintézkedéseket tenni, de számomra egyszerűbbnek, és tartósabbnak bizonyult a rétegelt lemezes megoldás. Hét éve tartok rajta vegyszereket hűtőbordákat transzformátorokat, stb, és semmi elhajlás. Én felsőmaróval legömbölyítettem az éleket, majd lelakkoztam. -
serfozotibi
csendes tag
válasz
#03969024 #33875 üzenetére
Szerintem nyugodtan csináld bútorlapból. Olcsó is, és alapjában véve szép, már főleg hogy egy kamráról van szó. Vagyis gondolom ott lesz a stelázsi. A 80 centis fesztáv az tulajdonképp elég sok egy bútorlap polcnak, főleg, hogy a kamrában nehezebb dolgokat szoktunk tárolni, pl befőttek. Épp ezért azt javasolnám, hogy legalább 5x5-ös, gyalult fenyőből készíts neki vázat, tehát lábakat és összekötőket, és azokra tedd a bútorlap polcokat, akkor nem fognak elhajolni. Az igazság az, hogy a rétegelt lemez polcok azért nem jók (szerintem), mert megdrágítja az egészet, és noha tényleg erősebb mint anyag, de hajolni ugyanúgy hajlik a terhelés alatt, kivéve ha van vagy 4 cm vastag, de olyan vastagságban meg a bútorlap sem hajlik el könnyen, már főleg 80 centin, és lényegesen olcsóbb is. Amúgy a favázat, ragasztóval meg nagy csavarral is összerakhatod, vagy hát lehetne domino csapokkal, ha rendelkezel ilyen géppel. Mindent összevetve ez így kimondottan stelázsi kinézetű lenne......
A beépített szekrény: Nos ez nagyban függ, a helytől ahová szánod, szóval ezt neked kell látnod, nem föltétlen muszáj, hogy legyen oldala, lehet hogy elég egy pár merevítő, meg összekötő. Ezeknél a szekrényeknél az ajtó fő alkotóelem, ami általában tolóajtó, és 5,5 méteren 3db-ot nyugodtan számolhatsz. Manapság már nagyon profi görgőket lehet kapni szerelvény boltokban, amiket a leszabott bútorlapokra rá tudsz csavarozni, esetleg a 3 ajtóból 1-re tükröt is lehet ragasztani. Erről így ennyit tudok elöljáróban mondani, ez tényleg több mindenen múlik.
-
dr.ac
csendes tag
válasz
aszamóca #33870 üzenetére
15 rugóért talán én sem kocsikáztam volna, de én 35 ezer különbséget számolok akkor is, ha kell az állvány.
Magyar nyelvű jótállási jegyet kaptam, regisztráltam a garancia kibővítése miatt, illetve a Bosch ügyfélszolgálat szerint EU-n belüli vásárlásnál minden ugyanúgy működik, mintha Magyarországon vetted volna. De nem akarok meggyőzni senkit, csak sok időmbe került utánajárni ennek a megoldásnak, gondoltam hátha hasznos valakinek az infó. -
törölt tag
Uraim!
Egy kis segítséget kérnék: Csinálnom kéne kb 4m hosszú "stelázsit", illetve egy kb 5,5m hosszú, 60 cm mély, 290cm magas beépített szekrényt. Szimplán bútorlapból gondoltam, egyik sem lesz szem előtt. Milyen kialakítású vázat ajánlanátok hozzá? Nem kell komplett tervrajz, csak elméleti dolgokra lennék kíváncsi. A lényeg, hogy strapabíró legyen. -
Drebil
csendes tag
Köszönöm a válaszokat, akkor marad a Bosch. Illetve megvárom a kiállítást, hátha lesz ez mé g óccóbb is
-
mdk01
addikt
válasz
Karthmann #33865 üzenetére
Én 1,8-cal fújom az egyéb lakkokat, de a magasfényhez nem vált be, arra van egy 1,5 pisztolyom.
Amúgy nem pihábbak az autólakkok csak nagyon lassan keményednek meg, hogy a polírozási időszak tág legyen, mert kell polírozni mindig. Ami lakkot én használok magasfényű autólakk az nagyon kemény lesz csak kell hozzá 2-3 hét mire megköt annyira, hogy nem sérül. Persze aztán még hetekig párolog belőle az oldószer, csak azt már nyitott téren nem érzékeljük. -
dr.ac
csendes tag
válasz
arvaiz69 #33864 üzenetére
Bocs, utoljára írom be, hogy nagyváradi kiruccanás esetén állvány nélkül 220.000 HUF-ból megvan a Bosch:
http://www.sculeprime.ro/produs/gts-10-xc?utm_source=compari&utm_medium=link&utm_campaign=gts-10-xcAz állvány meg 43 euró (!) német címre a magyar 40.000 forint helyett. Ha ide kell szállítani, akkor +30 euró, de úgy is majdnem féláron van:
http://www.elektrowerkzeuge-bender.de/bosch-untergestell-gta-6000-arbeitstisch-fur-gcm-gtm-gts.html -
thyeby
őstag
válasz
Drebil #33855 üzenetére
Ha másért nem, már csak azért is a Bosch-t választanám, mert arról itt a Tibi jó tapasztalata, meg rajta a tolószám, meg olcsóbb is, meg plusz, hogy a GTS 10 XC még nem kifutó modell. Meg hozzá egy rossz asszociáció: A Makita MLT 100-am sok sebből vérzik. Igaz, ez nem az MLT 100-as, de ha ugyanazt a döntő mechanikát tették bele (mert szemre nagyon egy dizájnra hajaz), akkor ezen se 90°, se 45° ugyanúgy nem lesz nagyobb oktánszámú modding nélkül. No, meg kifutó modellként én túlárazottnak ítélem. Kifutó modell magyarra lefordítva azt jelenti, hogy hamarosan nem lesz alkatrész hozzá.
-
arvaiz69
csendes tag
Sziasztok!
Visszatérve erre a Makita körfűrészgéprehttp://www.megatool.hu/faipari_gepek_293/asztali_korfuresz_240/makita_asztali_korfuresz_1650w_260x30_karton_2704_6305
azt írják, hogy kifutó modell. Ennek a gépnek nem volt valami nagy vízhangja , vagy csak én nem hallottam róla semmit. Gondolom a magas ára miatt nem lett olyan népszerű, mint a konkurenciának számító Bosch fűrészgép.
Ha igaz hogy ez a Makita fűrészgép kifutó modell, kíváncsi vagyok milyen új gép lép ennek a helyére.
Illetve arra is kíváncsi vagyok mikor jelenik meg az új modell, már ha egyáltalán lesz ami a helyébe lép.
Üdv.: Zoli -
Karthmann
csendes tag
Köszönöm a segítséget, megpróbálom kisebb dűznivel.
Nagyon ritkán fújok magas fényt, inkább selyem vagy matt megy, de azt kettessel ajánlott és nincs is baj vele, mindegy hogy függőleges vagy vízszintes, csak a magas fényűvel nem boldogulok, vízszintesre kifújva tükörsima a felület.
Autólakkal is dolgoztam régen de az lassan szárad, és a felület is puhább mint a bútoripari lakkoknál. -
arvaiz69
csendes tag
válasz
Drebil #33855 üzenetére
Szia!
Biztos nagyon jó ez a Makita fűrészgép, de az ára is elég húzós, 340.000 Ft-ért nagyon meg kell gondolni. A Bosch GTS10XC fűrészgép legalább annyira jó, és ha jól láttam most 280.000 Ft-ért megvehető ahttp://www.zakanyszerszamhaz.hu/termek=6163_Bosch-GTS-10XC-asztali-korfuresz-+-GTA-6000-allvany
Zákányszerszámháznál. Ráadásul most még a fűrészgép mellé adnak egy munkáscipőt és egy GTA6000 fűrészgép állványt.
Minőségben szerintem a két gép egy kategória. Azonban számomra az a 60.000 Ft árkülönbség igen jelentősen érv a Bosch fűrészgép mellett. És még állványt is adnak hozzá.Üdv.: Zoli
-
arvaiz69
csendes tag
válasz
pali923 #33849 üzenetére
Szia!
A két említett két gépet itthon is meglehet vásárolni, csak más márkajelzéssel. Az elsőnek linkelt gépet itthon Bernardo TK200RS néven lehet megvásárolni. A Nax gépkernél lehet alkudni. http://www.naxgepker.hu/bernardo/faipar/korfureszgepek/tk200rs.html
A másodiknak linkelt gép a Bernardo TKS250 körfűrészgép. Szerintem a különböző márkanevű gépek között nincs minőségi különbség. https://www.google.hu/search?q=bernardo+tks250&biw=1536&bih=764&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiRoqz4it_LAhULCnMKHUEMAdUQsAQIGw#imgrc=6a4YZVf_T0DodM%3A
Szerintem a Nax-gépker megrendelésre ezt is beszerzi.
Üdv.: Zoli -
mdk01
addikt
válasz
Karthmann #33857 üzenetére
Minden autófényező 1,0-1,5 dűznivel fúj és nem hiába. Sztem nem jó a viszkozitása a lakkodnak azért nem terül és nem tudod vékonyan fújni. Többször kell átfújni vékonyan majd a rétegek szépen "összeolvadnak". Ha pedig elkezd térhálósodni a lakk, magyarul megkötni, (kb.fél óra, de lakkonként változik és hőmérséklet függő is) akkor szokták mégegyszer átfújni, hogy kifeszüljön a lakk és akkor lesz tükörsima. Persze ehhez sok négyzetmétert meg kell fújni, hogy az ember kitapasztalja ezt és természetesen lakk és lakk között is van különbség.
Érdemes megnézni pár autófényező videót abból is sokat lehet tanulni.
Mi egyébként magasfényű lakkból autólakkot használunk. -
serfozotibi
csendes tag
válasz
Winner_hun #33859 üzenetére
Hát azt nehéz lett volna kivitelezni, az Y alakú bekötések miatt. Valamint a deszkaburkolatnak a furnérral ellentétben, van látszó éle, ha csak nem vágtad gérbe hosszában, minden illesztésnél. Így a furnérozással tényleg tömör gyalult gerendáknak tűnnek a beburkolt tartóelemek.
-
Winner_hun
félisten
válasz
serfozotibi #33843 üzenetére
Ilyen burkolást nekem is kellett csinálni de teljesen máshogy csináltam. 4 anyag a gerenda 4 oldalára, összelamellózva, szerelőhabbal felragasztva, utána a széleken átcsiszolva, végül lakkozva.
-
aszamóca
aktív tag
-
-
serfozotibi
csendes tag
-
Drebil
csendes tag
Urak, mit mondtok, ez [link], vagy a Bosch GTS 10X C?
-
aszamóca
aktív tag
válasz
pali923 #33849 üzenetére
Nekem egy lombfűrészem van tőlük. Használtan vettem, hiányosan a vaterán. öntvény ház, erős 225W-os motor, PIC-vezérelt konstans fordulatszámtartása van. Alapjaiban minden adott egy jó konstrukcióhoz, mégsem az igazi valamiért. Nagyobb fordulaton rezonál a húszkilós gép, és ha tovább növelem a fordulatszámot, még el is mászik az asztalon.
Ezek a Bernardos gépek meg az "azt hiszed persze, közbe meg dehogy" érzést keltik az emberben... -
pali923
aktív tag
válasz
thomgrande #33852 üzenetére
Hát nem könnyű manapság eligazodni, akinek nincs elég pénze egy jó gépre. -
serfozotibi
csendes tag
válasz
pali923 #33849 üzenetére
Ez a Scheppach márka, nekem is újdonság volt most, ezekkel a (látszólag) hiperszuper gépekkel. Nekem úgy él a tudatomban, hogy vettem tőlük egy merülőfűrészt, amit kis idő múltán el is adtam. Azóta már néztem pár gépüket a boltban, de nekem, némelyiket vizsgálva, az Einhell jut róla eszembe. Ha úgy összességében nézem, talán inkább a Güde szintjén van, de én attól magasabbra nem sorolnám. Jelenleg egy gépem van tőlük, az inverteres trafóm, de nem vagyok minősített hegesztő, arra kell, hogy ha két kis darab vasat össze kell gyógyítani akkor azt meg tudjam oldani házon belül, viszont arra tényleg hibátlan. Van itt a barkácsboltban egy szalagfűrész ami szintén Scheppach, és kb a Makita LB1200 méretének felel meg, de ahogy néztem egész jó minőségűnek tűnik rajta a megvezetés meg az asztal kimunkálása is. Hozzátenném, hogy az említett Makitát még nem láttam élőben, otthon meg csak kiskőrösi öntvényen dolgoztam, azokhoz képest meg egy ilyen mai Scheppach fűrész valóban csili-vili.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó a saját tesztemben szereplő PVY Z20 Pro Evo elektromos kerékpár kiváló állapotban, házhozszá
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Smart Fortwo - 600 Benzin - Kabrió - Klíma - Nagyon szép állapotban
- Siemens EQ6 Series 700 premium ritka tipus keveset használt
- Ülőgarnitúra 3-2
- SEAGATE ST6000NM0034 6TB 7.2k SAS HDD, nettó 15747Ft + ÁFA, 1 év garancia
- Jabra Speak 410 MS - PHS001U 7410-109 és 7410-209 (ELKELT)
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ) dokkoló
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- Intel Core I9 9900K Processzor!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest