Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bambano: Bambanő háza tája
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
yooccoo
aktív tag
válasz
thyeby #18643 üzenetére
akár
az egyik ugye az "eldobható" kés, a másik a gyár szerint is élezhető
hogy miért kell másik, azt nem tudom, ...a megvárás attól függ, mikor jössz
mert ha munkaidő vége előtt fél órával, akkor nem tudod megvárni
posta nagyobb tételnél éri meg, úgy arányosan kisebb a költséghányad
attól is függ, hogy utánvéttel fizeted vagy utalod vagy rózsaszín csekken küldöd vissza a pénzt -
banaferenc
újonc
Sziasztok !
Nemrégiben kezdtem bele a faiparba,idáig csak butorgyártással folalkoztam.Nemrégiben sikerült szert tennem pár faipari gépre és egyenlőre nincs keret egy ablakgyártó szerszámkészletre.
Ha valaki tudna egy szerkezeti rajzot küldeni kültéri nyílászárókról amit le tudok gyártani csapozókocsis marógéppel,körfűrésszel és hosszlyukfúróval,azt nagyon megköszönném.
További szép napot.
Mivel ritkán nézek fel elküldenétek ide is?-----> banaferenc@citromail.hu
Nagyon szépen köszönöm. -
-
thyeby
őstag
válasz
yooccoo #18641 üzenetére
Köszönöm a figyelmességedet!
"én a helyedben visszavinném, mivel rosszat kaptál"
Most mondjam azt Vén Pistának, hogy vazze, hat évvel ezelőtt rosszat adtál ajándékba?
De továbbra sem értem, hogy jött ki az eredmény, hogy másik ékléc kell.
Furatok szemre teljesen egyeznek a vastagabbik késével. Imbuszcsavar (ami a fiókodban vár engem) bebújik a késhengerbe. Átbújik a késen, és belecsavarodik az éklécben levő menetbe. Az ékléc tehát közelebb kerül másfél milliméterrel a késhengerhez. Mi ebben a baj? Miért kell másik ékléc?
Mondjuk nem vágom magam hanyatt akkor sem, ha még hat évet itt fog porosodni, már benyeltem ezt a"buktát" régen.Az járható út, hogy elviszem a szakadt szalagot hozzátok, amikor Pesten járok, és megvárom a forrasztást?
Szoktatok postázni. Ennek mi a költsége 10 kg alatt? (Mondjuk egy fűrésszalag szerintem levélként is feladható, azt hiszem, 10 dkg a határ, de nem vagyok otthonos levelek tekintetében.) -
yooccoo
aktív tag
válasz
thyeby #18627 üzenetére
na nézzük
HC300: neten nincs nyilvános adat, most nyomoztatom a dolgot
erről lenne szó egyébként vagy pedig erről?
kép alapján egyébként mindkettő 3 vastag
ezekkel az a gond alapvetően, hogy nem fúrható, tehát csak lézerrel vagy szikraforgácsolással készíthető bele furat
ezért az egyedi legyártása nem lehetséges olcsóbban, mint a gyártósoron készülő tömegterméknek
hogy nem élezhető?
akkor miért van benne állítási lehetőséget biztosító hosszanti furat?
én beleraknám a helyedben, hiszen a támasztéka ugyanaz a késnek
persze, jobban kell vigyázni vele, mint a vastagabb késsel, de bajod nem lesz belőleszénacél szalagot tudunk élezni és végteleníteni is
ha nem apró a foga, akkor némi esély a hajtogatásra is vanszerintem arra a gépre túl vastag a 0,6-os szalag, nem véletlenül szakadt el idő előtt
én arra a gépre is ugyanazt a 0,36-os, edzett élcsúcsú szalagot tenném, mint amit a Güdére csináltunk
6, 10, 13 szélességben van belőle
hogy érdemes-e foglalkozni a hegesztéssel, mindig azon múlik, hogy mennyire kopott már, illetve hogy hegesztés után is elég hosszú lesz-e még a gépre (kb 5mm jön le a szalaghosszból hegesztésnél)nem tudom, milyen szalagokat ad a dewalt, de vélhetően az is valamilyen edzett élcsúcsú szalag lehet
alkalmasint fémipari szalagot is szoktunk adni faipari gépre, ha állítható a gép sebessége és az egyéb paraméterek is megfelelőek -
luciferc
őstag
Üveg bútorajtó kell az egyik szekrényünkre, az üveg sima átlátszó lenne (halvány szín elképzelhető). Milyen üvegből szokás az ilyet csinálni? Ablaküveg, ablaküveg fóliázva, biztonsági üveg, van esetleg kimondott bútorüveg? Elég nagy az ajtó, kb 2000x450 mm. Hívtam üvegeseket, de finoman fogalmazva is elég használhatatlan volt a "segítségük".
-
törölt tag
válasz
yooccoo #18631 üzenetére
Olyanra gondolok, hogy specko váltófogazású, meg keményfához hosszvágásra, de a lényeg a nagyon szép vágásképen van.
Olyan létezik, ami "fa - 1mm alulemez - fa" szendviccsel is elboldogul? Vagy ezt jellemzően már műanyagvágó lappal teszik, mert ott gyakori az ehhez hasonló szendvics?Menyivel kell egy 150-es lapot pörgetni, hogy optimális vágásképet kapjak?
-
törölt tag
yooccoo:
A kisebb körfűrészlapokból is kapható (raktáron van) mindenféle "spéci" fogazású, meg zajcsillapított lap? Gondolok itt a 140-150-160-180-as átmérőkre. Vagy ez a bőség csak a nagyobb átmérők kiváltsága? -
thyeby
őstag
válasz
yooccoo #18626 üzenetére
Ez már beszéd!
Akkor gyorsan visszakérdezek:
Az eldobhatós gyalukéseket is szoktátok élezni? Sosem mertem kipróbálni.
Ezt inkább azért kérdeztem, de ehhez mást is kellene kérdeznem...
Na, nézzük
Van egy metebó HC300-asom - tudod, amegyikhez a fiókodban tartogatod nekem a csavarokat. Amikor vettem, kialkudtam Vén Pistával, hogy adjon hozzá egy garnitúra tartalék kést. Az első csere alkalmával kiderült, hogy ezek nem 3mm vastagok, hanem csak 1,5. De nem az a halálosan keskeny, mint ami a DH 330-asba járatos, hanem a vastagságán és a két élén kívül mindenben megegyezik a 3mm vastag késsel. Akkor hirtelenül a szerviztől kérdeztem, hogy ez beletehetem-e, azt felelték, hogy nem. (Azóta sem értem, hogy miért nem)
Nos, ezt azért nem tettem bele a késhengerbe, mert úgy ítéltem meg, hogy ha kiment az él, senki nem fogja nekem újraélezni - megtartottam hát vésztartaléknak. Azonban ha ezt tudjátok élezni, becslésem szerint legalább 10 újraélezést kibírna.
Arra esetleg nem vagy kapható, hogy értékegyeztetéssel kicseréled egy új 3mm vastag késre? Hat éve itt van a fiókomban, soha se szereltem bele a késhengerbe.
Másik kérdésem, hogy a DH 330-ba aranyáron méri a matabó ezeket az elobhatós késeket - most fizettem ki 20 ezer magyar királyi forintot egy párért.
Létezik ebből utángyártott, esetleg le tudjátok másolni olcsóbban. Van két pici lyuk a két szélén, amit vízzel/lézerrel bele kellene vágni. Tudod, ezek a lyukak arra szolgálnak, hogy csak beteszed, meghúzod a csavarokat, és nem kell állítgatni, hanem tizedpontosan (de talán még pontosabban) a helyén lesz a kés.
A HC300-hoz vágattam ki vízzel egy garnitúra kést mezei 3mm vastag késből. 2x7 db lyuk kellett bele. Megoldották korrektül, de nem sokkal jöttem ki olcsóbban, mint ha lehívtam volna a Noszlopy útról a gyári késeket. Az eredeti 26 ezer pénzt kóstál, emezért a másolatért pedig egy 20-ast csengettem az asztalra.S ha már mindent éleztek:
Van néhány vékony szénacél fűrésszalagom, amiket nem dobtam el, mert vágnak még, csak már lassabban. Ezt is újra tudjátok élezni?
S ha már szalagfűrész:
A Makitához kellene nekem legalább 2 db (ha jól emlékszem, 2240 hosszú) 6-os szalag. A gyári 0,6 vastag, a fogosztásra nem emlékszem - bükkhöz kellene. Erre milyen ajánlatod van? A metebóé kompatibilis bele, azt használtam. Sajnos idő előtt elszakadt. Ezt tudjátok forrasztani? Ha elkopik, tudjátok élezni?Vettem Tőletek a kicsi Güdére 0,4 vastag 6-os szalagot. Eddigi legprímább lap, ami a gépbe került valaha. Sajnos az elsőt nagyon hamar elszakítottam. Valószínűleg azért, mert nem vettem figyelembe, hogy ez ultra vékony, és biztosan túlfeszítettem. Érdemes-e ezt, illetve lehetséges újból összeforrasztani?
S ha már ilyen guruk vagytok élek tekintetében:
Vagy öt éve csikolja az orrom, hogy a DeWalt minden prospektusa így kínálja a szalagfűrészt:
- Tízszeres éltartósságú svédacél szalaggal szerelve.
Ez csak egy marketing hókuszpókusz, vagy van mögötte valami? Mihez képest tízszeres az a tízszeres? -
yooccoo
aktív tag
válasz
thyeby #18621 üzenetére
"Kétlem, hogy létezik olyan élező iparos, aki szavatolni tudja, hogy 80 db lapka minden irányban kompatibilis egymással, bárhogy forgatod."
jelen
ezeket a lapkákat síköszörűn kell élezni, nem pedig élről
van hozzá egy befogószerszámunk, amivel 50 lapkát fel tudunk fogni egyszerre
a két terítéket egymáshoz képest századpontossággal tudjuk megélezni, ami fémiparban is megállná a helyét -
thyeby
őstag
válasz
L.Szilárd #18616 üzenetére
"De! Ha találsz egy ügyes élezőt akkor egyszer biztosan meg lehet éleztetni az ilyen fordító lapkás késeket is. Tapasztalat."
Ne hasonlítsd össze a megfordítható eldobhatós gyalukéseket ezekkel a lapkákkal. Tudom, van mester, aki szájhúzogatva, de meg tudja élezni ezeket a késeket. Szerintem az sem egészséges - az egyik gyalumban ilyen kés van, de nem éleztetem. Ha elkopott mindkét oldal, kidobom, és veszek újat. Mert egy élezés után már nem fog egyezni a méret a skálával, és az élezés sem biztos, hogy sikerül, viszont jó drága élezés.
Ezeknél a fordítólapkáknál az a helyzet, hogy ha már megélezted, akkor más lesz a mérete, mint a gyárinak. Tehát akkor mind az összest át kell élezni. Kétlem, hogy létezik olyan élező iparos, aki szavatolni tudja, hogy 80 db lapka minden irányban kompatibilis egymással, bárhogy forgatod.
Viszont ha nem operálsz egyszerre gyári, és utánélezett lapkákkal, akkor
- van egy 10 db-os csomagod, ha szeget kapsz, 4 élt elforgatsz, ha körbeértél mind a négyen, oda beteszel egy újat.
- ha a késhenger széleit arra használod, hogy ráközelíts a méretre, a henger közepével már csak az utolsó, tehát a méretre tolást végzed, akkor gyakorlatilag megsokszoroztad az éleid élettartamát úgy, hogy eközben mindvégig tizedpontos maradtál. Amikor a széleken már leharcoltad az éleket, akkor oda betehetsz 20-20 lapkát, megy tovább a meló. Amikor középen kezdesz el veszíteni több, mint egy tizedet, akkor pedig oda teszel be 40 új lapkát.Szóval még ha létezik is szaki, aki nem csak mondja, hanem valóban korrektül élezi a lapkákat, akkor is többet buksz ezen a manőveren, mint amennyit nyersz rajta.
-
thyeby
őstag
Ezt a változó vastagságot úgy kell elképzelni, hogy amíg beállítják a rönkvágáshoz a jó méretet, mindig szelnek egyet. És ezek a darabok is belekerülnek persze a rakatba. Változó, hogy milyen eltérések vannak. Most a legutóbbi kb 200 szál deszka közül talán ha 4-5 db-ot kellett volna félretennem, a többi szép homogén volt.
Gond viszont, ha görbe az anyag. Mert mondta Balázs, hogy azt leszorítom kézzel, de amikor egy 30 vastag és 300 széles bükköt kell leszorítani, hát mit mondjak, kissé megemelkednek a golyóim.
Szöget ütött viszont a fejembe ez a 45 fokban megdöntött laposvasféleség. Ha még kisebb szögben döntöm meg, még könnyebb alátolni a fát, kérdés, hogy kalapács nélkül kihúzom-e onnan?"A másik, hogy ez lefelé szorít ugyan, de nem sokat tart oldalirányba."
Ezt nem nagyon értem. Ha lefele szorít tisztességesen (és szerintem erősebben szorít, mint egy mezei trapézmenetes asztalos szorító, hiszen jó kis áttétel van ott erő és teherkar tekintetében) akkor oldalra miért is tudna szegény fa megmoccanni? Másik dolog, hogy nincs kitéve szélezés közben a fa oldalirányú számottevő erőnek.
De nem merek állást foglalni, mert amik a fejemben vannak, azok legfeljebb elvek, neked pedig ott van a műhelyedben két ilyen rendszerű szorító, tehát biztosan tudod, hogy mit beszélsz.
A puding próbája az evés -van még időm agyalni ezen. Még a jelenlegi formájában is jobb sokkal ez az alkotmányom, mint szemre szabadkézzel szélezni. -
And01
aktív tag
-
L.Szilárd
csendes tag
Üdv!
Elvileg igazad van, hogy megforgatod, és amikor körbe értél, akkor eldobod. De! Ha találsz egy ügyes élezőt akkor egyszer biztosan meg lehet éleztetni az ilyen fordító lapkás késeket is. Tapasztalat. Mivel a vastagoló gyalum fordító lapkás rendszerű. Nem ilyen, hanem hagyományos késes.
Viszont lehet, hogy drágább, de a késcserénél, főleg a ha sokat kell gyalulni, és számít az idő, akkor nagyon jó. Nekem a 4 kés kicserélése, gép takarítással együtt, max. 10 perc. -
-
jimy_l
tag
-
thyeby
őstag
válasz
jimy_l #18599 üzenetére
Meg lehet tenni, semmi akadálya. De csak akkor van értelme, ha végig jó az él, valamint nincs kikopva a vastagoló asztal, és kicsit figyelősebb, mint ha teljesen merőlegesen adod a szájába.
Azért figyelősebb, mert így meg tud akadni az asztal szélében a fa, ha a kés még tovább "csavarja".
Ennek az az értelme, hogy nem egy helyen koptatod a kést, hanem minden szál deszka szinte teljesen végigsétál.
Persze jelenti ez egyben azt is, hogy ha valahol "csíkot húz" már az él, akkor minden szál deszkánkat becsíkozunk.
Új hozzászólás Aktív témák
- Beszámítás! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10850H 16GB RAM 1TB SSD Quadro T1000 W11
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! HP ZBook Studio G8 OLED WorkStation - i9 11900H 32GB DDR4 2TB SSD RTX 3070 8GB Win11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest