Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
epmd
tag
válasz Madmax81 #18098 üzenetére
Szerintem ne is erőltesd azt a fűrészt! Azt a fajtát pont 10 éve nem gyártják, a ts 55 -öt 2003 dobták piacra ez meg annak az elődje!Meg ha jól emlékszem a festo 8 évig biztosít hozzá alkatrészt a termék gyártásának leállítása után!Ez a gép meg minimum 10 éves!!!!És kíváncsi lennék ki adja a még azt az 1 év garanciát?
-
epmd
tag
Ja a thyeby kollégának akartam írni ,na mindegy! Szerintem az a 65000 még reállis egy régi gépért ! Még régen melóztam egy cégnél ,ott volt két ilyen fűrész ! A főnök akkor vette 110-115 körül!Ahogy nézem ez a sin még a régi fajta ,amit csak 1 helyen lehet rögzíteni ha toldod a sínt ,ami nem annyira pontos mert lötyög!Meg a vissza vásárlási garancia is furcsa egy kicsit! Viszont egy használt ts-ért drága a 170 ezer! Ha kihozod a zsír újat gépet a boltból , már ugrik szerintem az áfa,és főleg ha az ember még el is kezdi használni!És már garancia sincs rá pláne!
[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz Madmax81 #18100 üzenetére
Köszi a linket! Ha hozzá tudok valahogyan jutni, mindenképpen kipróbálom. (Még jól megnézegetem a fogosztását előtte - válogatni is lehet, vagy csak ez van, eszi, nem eszi, nem kap mást?)
A Powerplus értékelése így majdnem első kézből igazoni látszok tehát a feltevésemet, hogy bizonytalan minőség.
Bizonyára az az információ is jól jön j.apa kérdezőnek, amit a Makitáról megjegyeztél.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
Köszönöm, megerősítettél mindabban, amit eddig kicsit bizonytalanul gondoltam minderről.
Ha lesz merülőfűrészem, akkor valószínűleg új lesz, és Festo. Néztem a konkurenciákat is. Talán, ha a kék Bosch lenne esélyes a hosszabb (1600mm) sín okán, a többit (Makitát, DeWaltot) nem éreztem méltó konkurenciának. A Makita pl sín nélkül drágább, mint a Festool sín nélkül, és semmivel nem tud többet. Nem egyetlen rossz tapasztalat alapján ódzkodok egyébként is a Makita körfűrészektől, nekem eddig kivétel nélkül minden egyes típus arról tett tanubizonyosságot, hogy a motorfék tekintetében (egészen a középkategóriáig legalábbis) nem állnak a helyzet magaslatán a fejlesztőik. Az csak egy dolog, hogy nem stabil a fék, az viszont egy kiabáló dolog, hogy ha az beszarik, nem lehet használni a gépet addig, míg meg nincs javítva. A DW akár esélyes is lehetne, de tőlük meg az a kép alakult ki tapasztalataim alapján, hogy az alkatrész ellátásuk, szervizük döcögős, kellékek tekintetében pedig esetenként gyakorlatilag nullák. A Festo-nál pedig túl azon, hogy igen komoly minőség és igazi szakértő fejlesztés van a háttérben, jó szerviz, és mindenre kiterjedő alkatrész és kellékanyag ellátásuk külön figyelmet érdemel. Mondjuk tőlük minden újjal fentartással vagyok azóta, mióta Madmax81 kolléga beleszaladt két szériahibás akkus fúrójukba is. (Nem lett volna szabad azt ennek a cégnek kellő teszt híján piacra dobni, de ha már megtették mégis, nem lenne szabad a marketingesekkel azt üzenni az érdeklődőknek, hogy milyen alapos teszt után kerülhet csak piacra egy-egy termékük.)De ha már ennyire otthon vagy a Festo merülőfűrészben, had kérdezzelek, hogy is van néhány dolog?
- A gépet általában finomfogazásúnak elkeresztelt (valószínűleg a bútorlaphoz kalibrálták) fűrészlappal szállítják, és br 190 táján a zember már sínt is kap hozzá. Igen ám, de nekem ilyen sűrű fogazású lap nem kell semmire, nem akarok bútorlappal operálni később sem. Ekkor az ember ezt eldobja, és megrendel jó drágán egy belevalóbb lapot keményfa hosszvágásra? (Szélezni akarnék vele.)
- A sín úgy működik, hogy csak odateszi az ember, és már tolhatja a gépet. Ezt egy teljesen sík bútorlap esetében el is hiszem. De amikor esetenként jó fűrészporos deszkára teszem a sínt, akkor mégiscsak jó lenne leszorítani, nem? És ha igen, akkor még plusz azt a két jó drága gyorsszorítót is meg kell vennem hozzá, vagy az járandóság alapban. Szóval az érdekel engem, hogy mennyibe fog nekem kerülni cakumpakk, ha úgy döntök, hogy veszek egy ilyen 55-ös zubehör-t?
- Mezei körfűrész nem létezik, ami ilyen precíz alusínen futtatható? Az olcsóbb lenne, és tulajdonképpen nekem teljesen meg is felelne.
- Egy észrevételem, hogy minden merülőfűrész fordítva tolódik, mint ahogyan nekem jól kézre állna - pedig nem vagyok balkezes. Ez miért van? (Biztosan érted, arra gondolok, hogy ha a vágásvonal a sín tefelőledi szélére esik, akkor bal kézzel tolod a gépet úgy, hogy átnyúlsz rajta, és nem jobbról balra, hanem balról jobbra irányban vágsz.)Több fa van, mint asztalos!
-
antallaci
csendes tag
Szevasztok. Nem vagyok rá büszke,de ez a gyönyörűség az enyém,nem pedig egy netről leszedett trollkodós bohóckodás.Nem tagadom az elején elég bunkó voltam veletek,de próbálok én is "hasznos" tagja lenni ennek a csapatnak.A fűrészre visszatérve,eleinte csak tüzifa vágásra szántam,de magam is meglepődtem mennyire jól lehet vele dolgozni.Bár ezt a fajta munkát én inkább az extrém sportok közé sorolnám,de kellő gyakorlással meg lehet szelidíteni a szörnyet.Már gondoltam rá hogy az asztal alatt leburkolom a korongot,de oda nem szoktam nyúlni,az asztal fölött meg a gyári gépeken is kint van a korong,máskülönben nem lehetne vele fűrészelni.Steller mellett halál pontos a technika,90 fokot általában szemre szoktam vágni,a boscht el is tettem a sarokba,majd az jó lesz fát vágni a kazánba.Ez még csak egy prototype,csinálok rá egy tolósínt,hogy igazán űber legyen a gép.A porelszívót most nem csatlakoztattam rá,mert szeretem a szememben érezni a frissen vágott faforgácsot,meg hát nincs is elszívóm.Apropó Speciali,ahol vetted azt a fasza kis munkarucit,ott nincs véletlenül egy omv autohof?Még a fűrészről annyit,hogy még egyenlőre nem dönthető a korong,de már dolgozok az ügyön.Aki pedig azt gondolja hogy más trollával szeretnék ékeskedni,az jól szégyellje össze magát!Felháborító,hogy még ezt az ocsmányságot is sajnálják tőlem egyesek .Nem kell mindent komolyan gondolni,tudom hogy válság van meg mindenki depressziós,de azért néha lehet egy kicsit lazítani is.Na szóval további jó fúrást faragást mindenkinek.Még annyit,hogy múltkor érdeklődtem arról hogy meddig lehet használni egy faragasztót,van aki azt mondta kóstoljam meg.Megkóstoltam,már kicsit bundás kenyér íze volt.Esetleg ez így bele fér-e még a tűréshatárba,vagy már dobjam ki?
-
thyeby
őstag
válasz antallaci #18105 üzenetére
"Esetleg ez így bele fér-e még a tűréshatárba,vagy már dobjam ki?"
Dobd ki. Nem ér annyit az egész, hogy későn derüljön ki, hogy xar. Nem olyan nagy beruházás egy flakon ragasztó még akkor sem, ha válság van. És vigyázz rá, ne tudjon egy percre sem megfagyni, mert utána azonnal használhatatlan lesz.
Több fa van, mint asztalos!
-
pali923
aktív tag
válasz thyeby #18097 üzenetére
A másolás azért nem mindig ennyire egyértelmű, mint ahogy leírtad. Egy rádióműsorban hallottam, hogy valamilyen márkás divatcuccból (Gucci vagy hasonló) lefoglaltak egy csomó hamisítványt. Elvitték Milanoba, a központba, ahol a tervezők nem tudták megkülönböztetni az eredetitől. Lehet, hogy ilyet már akár meg is lehetne venni.
Azért a barkács kicsit más világ. Az öltönyben legfeljebb lebőgsz, ha hamisítottat veszel, de ha nem tudsz úgy dolgozni egy hamis géppel, mint az igazival, akkor muszáj másikat venni, és még örülhetsz, ha nem ér baleset. Azért aki olyan olcsó "Hiltit" vesz, meg is érdemli...
Olvasok gyakran egy hifis fórumot is, ahol a tulaj évtizedek óta kínai árukkal kereskedik, nagy tételben ceruzától elemeken át a hifis gépekig. Ő állítja, hogy olyan márkanevet tesznek az elemre, amilyet akarsz. Volt egy eset, amikor egy japán céggel voltak szerződésben már évek óta, egyszer kitalálták a japán főnökök, hogy megnéznék a gyárat. Mire odaértek, ki volt cserélve a tábla a gyár tetején a japán márkanévre, mindenkinek legyártva a megfelelő névjegy stb. Mikor hazamentek a vendégek, visszacsináltak mindent. A minőségen nem vették észre a japcsik sem, hogy ez milyen gyár.A Maktecről: ez ugye nem hamisítvány, csak butított Makita. Nem használtam még, de a kedvenc szerszámboltomban árulnak ilyet is, én bízom bennük. A tulaj alapvetően nem Makita-párti, de azt állítja, hogy a Maktec nem rossz minőség, inkább a kifutott technológiákat adják el ezen a néven továbbra is. Pl. az akksikat simán meg lehet venni belőle a Makita gépekhez is, pl. nekem volt olyan, hogy 1,3Ah helyett vettem ilyen Maktec 2Ah-st ugyanannyiért, és nem bántam meg.
A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
epmd
tag
válasz thyeby #18104 üzenetére
Először is még megkérdezném hogy mi baja volt a két festo csavarozónak ami gyári hibásak voltak ,mert még most se tudom
Merülőfűrészről!
Nekem az a meggyőződésem hogy neked a szélezéshez nem kell merülő fűrész a szélezéshez!Mert a teljesítménye miatt ,és mert teljesen más jellegű munkákat végzel! Neked erre a feladatra bőven megfelelne egy Protool 1600w-os hagyományos körfűrész ami ugyan azzal a sínnel használható,és olcsóbb is!Azért mer mindenki dicséri(köztük én is)attól még nem kötelező venni ,főleg ha nem azért veszed amire tervezték!Ferrarit se azért vesz az ember hogy vegyen rá tetőcsomagtartót és azzal vigye haza a lambériát! Ha már felhoztad a Bosch-t nekem az a meglátásom hogy az a gép jobb lett mint a festo ts-e! Erre a festo gyorsan vissza másolta a bosch-t az új R es géppel, de teljesen ugyan azzal a tulajdonságokkal! Múltkor volt szerencsém a kettőt összehasonlítani!És sokkal olcsóbb a bosch!És itt jön az hogy ki mennyire van eleresztve anyagilag! A dewalt sosem volt szimpatikus valahogy nekem,de magával a márkával nem volt idáig jó tapasztalatom !
Akkor a kérdéseidre a válaszok!
Valóban egy nagyon jó minőségű sűrű fogazású lapot adnak hozzá!Azt vagy megtartod vagy eladod ha nem használod! Én ezt annak idején alakos lépcsőfokok kiszabására és homloklapok helyszíni szabásához vettem egy jó nagy és zsíros melóhoz ! Akkor vettem hozzá 2 db bosch favágó lapot ,4000ft körül volt darabja!Baromira nem éri meg festo lapot venni hozzá! úgyhogy vehetsz hozzá sokkal olcsóbban is boscht,cmt-t,pilanát stb....
Ha fát szélezel érdemes leszorítani miden képpen!!!!!Időbe telik még leszorítod,de megéri a biztonság!Meg ha vetemedett valamennyire az anyag akkor könnyen elcsúszhat a sín!Meg van egy olyan rossz tulajdonsága a gépnek ha megszorul hirtelen ,néha visszavágja a gépet az ember kezében ,és megijedni sincs időd olyan gyorsan!
Most Karácsony előtt meg lehetett volna venni ajándék szorítóval együtt,amúgy külön pénz!Amikor az enyémet vettem volt hozzá ajándékba egy gecko a sínhez ajándékba, ami most olyan 25000 ft!Pluszba kaptam a Kisvakondtol ajándékba egy szorító készletet a sínhez,vásári ajándékként!Akkor volt a soproni faipari vásár!
szerintem szettben érdemes venni csak ha viszed szerelni is!de ha csak a műhelyben használod és nem ragaszkodsz a kofferhez és nem ragaszkodsz a fordulatszám szabályzóhoz akkor olcsóbb! helyedben várnék valami akcióra,az árát nem csökkentik csak kapsz hozzá kiegészítő kacatokat! De az árlistában benne van minden hogy mi mennyi!
Ha egy pl: konyhai munkalapot vágsz át akkor tudod jobb kézzel vágni,mert átéred! De hosszában már csak bal kézzel tudod tolni a gépet csak kényelmesen! Ha hozzászoksz akkor nem kényelmetlen a balkezes használat! Ahol cégnél először találkoztam vele először nagyon utáltam használni,de most nem cserélném el semmire!
De szerintem nézzél körül a Protoolnál is mezei körfűrészért,az is Festool rokon! -
epmd
tag
-
Madmax81
aktív tag
A másik festoo nagy szarvas hiba az új fejlesztésük a "dekó" fűrész az új modellnél a lap mögött egy " v" alakú acél tartó van ami megtámasztja a lapot hogy oldal irányban ne tudjon mozogni de szar"" sem ér mert elkopik cserélhetnéd fél évente hogy jó legyen a gép Festoo carvex 400 ez már meg is szűnt , helyette megcsinálták a carvex 420 at .
1956-2010 07.22 Varga László
-
Madmax81
aktív tag
Olyan régen volt hogy az emlékeim már homályosak azt hiszem hogy cserélték de utána is bekrepáltak talán de gyorsan eladtam őket .
A 400 nagy hibája hogy nincs mögötte csapágy így a lap a mögötte lévő fémnek dörzsölődve elkoptatja azt rövid időn belül ,az új mögött ott a csapágy és a két oldalról támasztó rúgós szorító .
-
antallaci
csendes tag
Szomorúan olvasom hogy a festool sem mindig tökéletes.Múltkor egy Fetis szerszámáruházban kérdeztem az eladót hogy a festool mitől annyira bugyicsúsztató,és kerül kétszer,háromszor annyiba mint más prémium gép.Annyi volt a válasz hogy a komolyabb cégek mind ezt veszik,van rá lopási garancia,és itt vége szakadt a mondatnak.Gondoltam, akkor most már mindent tudok erről a márkáról.Szegényke nem volt a helyzet magaslatán.Kérdeztem még más gépekről is.Akksis cuccban a metabot ajánlotta,mert arra 3 év gari van az akksira,a többi nagy cég csak egyet ad,igaz minden kínai volt,szerinte már az lenne gyanús ha nem kínai lenne.Kicsit szomorú voltam,mert ennyi pénzért már elvárnám pl egy boschtól hogy német emberke rakja össze.A baj a mi kis hazánkkal van,hogy minden szar selejt árut beengedünk a piacra.Németben,franciában még egy neve sincs gép is többet ér mint nálunk egy bleki deki vagy egy zöld bosch.Érdemesebb kint bevásárolni,még akkor is ha ugrik a garancia,bár szerintem nem is kell azokat szervizelni.Kb 15 százalékkal drágább németben a szerszám mint itthon,és klasszisokkal jobb.A hitachi fúrót németben vettem,de szerintem garancia nélkül is jobb vétel volt mint itthon lett volna.Lenne egy kérdésem?Itthon miért nem terjedt el a rétegelt lemezből való bútorépítés?Tudom 3szor annyiba fáj mint a bútorlap,de szerintem tartósabb,és természetesebb.Megy a táblásított fenyőbútor,de a rétegelt lemez nem nagyon.Amerikában még a csapból is rétegelt lemez folyik.Ti szoktatok lemezből bútort készíteni?
-
Madmax81
aktív tag
válasz #22145024 #18117 üzenetére
Sajna nem csak a gépen múlik hogy alávág vagy sem kör vagy ív vágásánál ha gyenge anyagból van a lap lehet az festoo vagy bármilyen gép nem fog jól vágni .
Kicsit béna a fordítás de ebben az arról van szó
Nem is olyan régen vettem Winner_hun segítségével Dewalt kobalt lapokat ég és föld a különbség a mezei bosch lapok és Kobalt között, 4 cm vastag Köris anyagokat vágtam , íveset és hajlatokat nem vágott alá nem égett meg és az élet tartama is sokszorosa mezei lapokhoz képest .
[ Szerkesztve ]
-
Madmax81
aktív tag
válasz #22145024 #18120 üzenetére
Ha vársz egy kicsit fogok rendelni ha megjön küldök neked hogy ki tudd próbálni , de ez nem jelenti azt hogy egy gyengébb gép egyből meglódul de sokat javíthat rajta.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Madmax81 #18122 üzenetére
Érdekel mindenképp, ha semmi javulás nem lenne, akkor is kipróbálom, sokat nem bukhatok rajta. Meg amúgy is kéne bele lapot vennem, a jelenlegi már bő 5 éve lehet benne. Ebből is látszik, hogy mennyit használom
Még megnézem jövő héten, hogy nekem is ilyen tipus van-e, mint a linkeden látható[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz Madmax81 #18122 üzenetére
Hűűha! Én is várnék egy kicsit. Két darabra vakon vevő lennék azok alapján, amilyen tapasztalatról beszámoltál. Ezt csak tucatban lehet megrendelni?
Egyszer én rendeltem egy tucat DW bimetál dekorfűrészlapot egy DW forgalmazónál. Ennek kb négy esztendeje. Azóta is jön megfele. Aztán rendeltem két tucat tépőzáras papírt a DW rezgőcsiszolómra ugyanitt. Ez csak tavaly történt, szintén nem jött még meg, de a jelek szerint egy év várakozás ennél a márkánál semmise.
Még egy kérdés:
Kőrisnél milyen volt a vágási felület, és mennyire szakadt az anyag fel bütünél - illetve hát keresztbe vágásokkor?
(Én elég nagy fogyasztónak számítok szerintem - most legutóbb egy százas csomag Bosch fűrészlapot rendeltem. Jól felment az ára, 20 ezerért kaptam meg, néhány éve még darabonként kaptam valami 160 forintért. )[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz antallaci #18118 üzenetére
"Tudom 3szor annyiba fáj mint a bútorlap"
Nagyobb szám lesz az a szorzó, nézz csak utána jobban. És pont ezmiatt nem nagyon látsz itthon ilyen bútort. (Ne a nyírt vedd alapul, hanem valami dekoratívabb és strapabíróbb lombost.) Ha magunk táblásítjuk a fát, máris olcsóbb is, és természetesebb is. És vannak esetek, amikor nem mutat jól, ha látszódnak a rétegek - ott még külön takarni is kell.
-
Madmax81
aktív tag
válasz thyeby #18124 üzenetére
Most egy nagyobb meló közben vagyok de ha minden jól alakul a jövő hónap közepe felé rendelek előtte szólok hogy kinek mi kell .
Nekem szépen vágott jó volt a vágásképe nem vágott alá nem nagyon szaggatott, ha kicsi előtolásra raktam még a durva fogazat ellenére is megfelelő volt a felület .
A kereskedő szegénységi bizonyítványára lehetne vissza vezetni, én amit akartam meg is kaptam ,kivéve a Bosch excentereshez rendelt tépőzáras talpat ami fél év távlatából már nem is fogom megkapni mert eladtam a gépet apró pénzért vettem helyette egy Makita BO5041 Excentercsiszolót
-
antallaci
csendes tag
válasz thyeby #18126 üzenetére
7500 ft körül láttam négyzetméterét a 18-as bükk rétegelt lemeznek,talán a zatiknál.Mondjuk az élek burkolása is plusz meló.Magam is táblásítom otthon a fenyőt mikor csinálok valami bútort,de sokszor,nagy tételben nem érné meg.Itt Gyöngyösön 5000 ft négyzetmétere a 18 millis hossztoldott táblásított borovinak.Nem kell fűrészelni,gyalulni,ragasztani,nem kopik a korong,a gyalukés,nem fogy a ragasztó,nem megy el a drága munkaidő.Több szekrénynél kifizetődőbb szerintem.Nagyobb melóknál.A táblásított bükknek horror ára van,ott már szerintem jobb táblásítani.De ezt a nagyok nálam jobban tudják.Egy tömörfa íróasztalért nem sokan akarnak 70-100 ezret fizetni,pedig kb ott lenne nyereséges a mutatvány.
-
antallaci
csendes tag
Most néztem a Die Hard 5-öt.Hát erősen Pepsi Light!
-
thyeby
őstag
válasz antallaci #18129 üzenetére
Ha ennyiért láttál 18-as rétegelt bükköt, akkor Neked van igazad, tényleg 3x aza a szorzó. Mondjuk talán nem apróság, hogy egyfelől jobb kihozatallal lehet optimalizálni egy 2750x2007 méretű táblát, mint két 1525x1525- öset, ami persze erősen feladatfüggő, más felől pedig a táblaméret korlátot is jelent, hosszabb szekrényajtót nem ad ki.
Ettől függetlenül valóban sok tekintetben príma alapanyag lehet a rétegelt lemez a bútorépítéshez, nekem legalábbis léptékkel szimpatikusabb, mint a forgácslap, vagy akár az MDF. A tisztán tömörfát viszont az én szememben nem éri utol.
Látszik, hogy a 18-as hossztoldott borovi tábla készen megvásárolva is jóval olcsóbb - ez szerintem a legfőbb kulcsa annak, hogy nem látsz sok bútort rétegelt lemezből.
S hogy mikor mennyire éri meg magunknak táblásítani, ez talán a potenciális helyzetünk függvénye. Egyféle értelemben az is pénzkereseti lehetőség, hogy magunk táblásítunk, az érem másik oldalán pedig az áll, amikor annyi a megrendelés, hogy érdemesebb az alapanyagot készen beszerezni.
Meglátásom szerint annak, hogy sokan inkább készen veszik meg a tömör fa táblát, elsősorban az az oka, hogy illik azt áttolni egy kontaktcsiszolón, és ez a gép igen drága, nem sokab dicsekedhetnek a műhelyükben ilyennel. Mert a táblát összeragasztani egy gyakorlott szakinak félórás munka, de kontaktcsiszoló híján azt kézi kisgépekkel szép síkra csiszolni időrabló vesződség.
Sokan szakosodtak fenyőbútor építésre. Irányzatok és nézetek váltják egymást. Ezek közül a nekem tetsző, amikor jó húsos anyagokból épül az a tömör fenyő bútor, és nem hossztoldott. 16-18 lapvastagság már eléggé legyengíti a minőséget, a collos deszkából pedig többnyire tisztán kigyalulható 22mm. A hossztoldás helyett pedig össze kell válogatni az anyagot, többnyire van hol kiejteni a hibás részeket akkor. Egy üzemnek ilyesmire nincs kapacitása. Ott nincs idő arra, hogy forgassuk, nézegessük a deszkát, amit a vastagoló gyalu kiköpött, és hogy milyen hosszú egészséges részek vannak egy-egy gyalult deszkában. Egy kisvállalkozó viszont éppen ezzel rúghat labdába.
A bükk táblásítása esetedben jó buli lesz, azt borítékolni merem. Cserépfaluról (Eger előtt 8-10 Km-re, Bogácstól 4 Km-re) szerzem be a bükköt. Szélezetlenül nettó 55 ezerért m3-enként. Neked ez gyakorlatilag ingyen háznál is van ugyanennyiért. De sokan adnak majd dupla ennyit a boroviért, és azért egy bükk konyhabútor, lépcső, galéria, etc értéket képvisel. Rentábilis dolog ilyesmivel bajolni. Sokan nem ismerik ezt fel egyrészt a megrendelők, másrészt pedig még a szakma sem.Több fa van, mint asztalos!
-
generatoros
tag
Tisztelettel köszöntök minden kedves fórumozót! Az első, remélem nem utólsó, kérdésem az lenne,hogy dewalt-876 vagy holzstar hbs-351-2. Melyik az okos dntés?
-
Madmax81
aktív tag
válasz generatoros #18134 üzenetére
Dewalt 876 nem is tudtam hogy ilyen drágák ezek a kicsikék Makita is jó döntés lehet de ez igazán jó árban van holzstar hbs-351-2 szerintem az ár ezeknél a döntő de mire akarod használni kisebb famunkához jó lehet de rendszeres tartós használatra nem ajánlom , ebből az árból már vehetsz ilyen gépet is
-
thyeby
őstag
válasz generatoros #18134 üzenetére
Üdvözöllek!
Mindkettő jó gép. Nekem a Holzstar az öntvényasztala miatt szimpatikusabb. Itt egy occóbb használt példány.
Ugyanezeken a dilemmákon úgy két éve én is végigszalantottam magam, végül is a Makita mellett döntöttem. Nem bántam meg, nagyon jó a gép.
Mire kellene? Mi számodra a legfontosabb szempont?Több fa van, mint asztalos!
-
epmd
tag
"Egy tömörfa íróasztalért nem sokan akarnak 70-100 ezret fizetni"Szerintem ne is akarjanak! Ha pl: tömör bükkből kéri mondjuk 5 fíókal pácolva lakkozva egyedi méretben,kiszállítva a helyére rakva!A fa , pác ,lakk ,ragasztó, csiszológép papír stb..,rezsid ,benzin benne van mondjuk 80ezer forintba, és akkor a 4-5 napi pénzed hol van amit erre a munkára áldoztál? Ezekkel a megrendelő nincs tisztában!Aztán bemegy az ikeába és rájön hogy ott se olcsó a bükkfa íróasztal,aztán vesz valami olcsó laminált hulladékot!
-
antallaci
csendes tag
válasz thyeby #18131 üzenetére
Ha táblásítok otthon,mindig 30 cm-vel táblásítok,így át tudom engedni a vastagolón.Így van nálam néhány tábla ledepózva.Így a csiszolással nem nagyon kell bajlódnom.Eleinte mindig akkor táblásítottam mikor csináltam éppen az adott munkát,de sok időt elvett.Mikor szabad időm van,akkor szoktam előre betáblásítani néhányat.Nem nagy tétel,nem ebből kell megélnem,azt hiszem éhen is halnék ha így lenne.Inkább családon belül megy a buli,meg saját részre,meg haveroknak.Ezért nem is használok drága gépeket,így is valami 700 ezerbe fáj eddig a műhelyem,elég sok csak hobbizgatásra.Bükköt én még eddig csak gőzölt bükkből táblásítottam.A natúr bükk hogy viselkedik?Rétegelt nyírt szoktam még használni fiókokhoz,meg műhelykiegészítőkhöz,de az igazi fát szeretem igazán.Franciában jártam egyszer egy bútorüzletben.Full fából volt minden,bükk,tölgy.1000 euró volt egy tv állvány,1600 euro egy akasztós kétajtós szekrény.Mint a bosch:életre tervezve.
-
antallaci
csendes tag
Sokan kiadnak 300-400 ezret egy bútorlapos konyhaszekrényért,max 10 év gari,dupla ennyiért már fából is kapnának,és nem 10 évre.Tegnap a lidl-ben előttem fizetett egy nő 16 ezer ft-ot,a bevásárló kocsi tele volt rakva.Két csomag túró meg egy csomag ásványvíz volt benne,aminek értelme volt,a többi mind szemét volt.Ezzel csak azt akartam mondani,hogy az emberek többsége nem tud bánni a pénzével.A szarra nem sajnáljuk a sok pénzt,a minőségre meg igen.Tudom,most majd kapni fogom egyesektől hogy én meg az einhellel és barátaival nyomulok,ami messsze nem csúcskategória.Hozzáteszem,a gépeim 70 százalékát németben vettem,ami azért jobb minőség mint a hazai piac.Szóval elb@szott egy világ ez a mostani.
-
epmd
tag
válasz antallaci #18139 üzenetére
Az is baj talán ,ha valakinek bútor kell egyből asztalost(asztalosokat) hív!Tudja hogy nincs rá három forintja se,de abban reménykedik hogy az általa kinézett 2 milliós olasz konyhát hátha ismétlem hátha valamelyik szakember megcsinálja neki 150 ezerért!Ha az ember a felmérésért pénzt kérne,csak ebből megélne!Ha ezt előre bejelenti az ember akkor már nem is hívják,pedig 10-ből 8-szor potyára megy!D ő egy percet se lenne hajlandó ingyen dolgozni! Én amikor gépesítettem magam akkor még volt értéke a pénznek! Ez előtt mondjuk 10 éve berendeztem egy kis újépítésű lakást 300k-ért,amiből fele volt a munkadíj,akkor gondolkodás nélkül megvettem a bosch lamellózót 73k-ért!Manapság meg egy kézi csavarhúzót se!
-
antallaci
csendes tag
A magyar újgazdag szerintem az egyik legundorítóbb állatfaj.Mikor még segédmunkásként nyomtam az építőiparban volt,hogy mentünk maszekolni hétvégén.Voltunk csóróknál,voltunk gazdagnál.A csóringer hozott piát,kínált sütivel,a gazdagok meg magasról leszarnak.Igazi sz@rrágó a többsége.Ha nem lenne,akkor nem jutott volna olyan szintre ahol van.Na a sok gyökér ezért szeretne 2 millás konyhát 150 ezerért,mert úgy van vele hogy a senki asztalos majd kinyalja a seggét,mert ő a valaki,pedig lehet hogy pár évvel azelőtt még ő volt a senki.Itthon nincs tisztelete a kétkezi munkának,az a valaki aki főiskolát végez,de a postán nem tud befizetni egy csekket sem.Ha az asztalosságból kéne megélnem,szerintem már a puszta gondolatától is hányingerem lenne,annyira nehéz a helyzetetek manapság,ezért nyomom csak élvezetből.Talán majd egyszer a gépek ára is visszajön,ha meg nem akkor sem kár érte.Van aki elissza,elszívja,elgépezi ezt a pénzt,én erre költöm.Talán akkor lehet nyeregben maradni,ha nagyon igényes profi munkát végez valaki.Bár anyámék falujában volt egy ember aki nem igazán produkált profi munkát,mégis mindenki őt hívta,mert szaré-húgyé megcsinált mindent.Elég vékony a mezsgye.Meg elég sok a kontár is,akik meg lenyomják az árakat.A tudásuk ott kimerül hogy bútorlapból csinálnak valamit,de egy felsőmaróval nem tud dolgozni.Volt szerencsém ilyennel is,ment is a portáról.Szóval mindenkinek sok sikert.Láttam itt a fórumon egy két ember munkáját,nincs is itt gond semmivel sem,függetlenül attól hogy néha kedvem támad egy kis vért szívni.
-
generatoros
tag
válasz Madmax81 #18135 üzenetére
köszönöm a választ thyeby-nek is. Az 1. szempont a könnyű mozgatás. Laikusként úgy gondolom, a200mm-t átvágni képes gép könnyebben boldogul 150mm-t vágni mint amelyiknek ez a max. A kérdésre h. mire kell egy kicsit hosszú a válasz. 7. és 8. osztály után két nyáron egy asztalos műhelyben dolgozhattam Szilágyi lászló mesternél. Valószinű nem mindennapi hatás volt.Csináltunk ott mindenféle javítást,redőny, parketta, ajtó, ablak, kis szék,nagy szék stb. Apám ügyeskezű székely ember lévén sok használati tárgyat készített fából kéziszerszámokkal / a gépi munkát vszinű csináltatta/ tőle is sokat tanultam. valami talán engem is vonz a fához az erdőket ma már nem járom. életem során jópár redőnyt megjavitottam a környezetemben. 20éve a lakásom újra parkettáztam 2 ajtót átzsanéroztam 6db ablakkeretet újraenyveztem hogy ne lógjanak sarkok. az orosz kis kombi géppel / körfűrész+gyalu / egy 2 ajtós faliszekrényt. Ja és volt egy nagyteljesítményű rezgőcsiszolóm. Az évek során készítettem egy 250mm-es homlokcsiszolót,a kézi és asztali fúrógppel valamint köszörűvel már 6db kisgépem volt. Népes családom tagjai egyre többször kérnek tőlem valamit ami általában fából készül. A géppark ezért aztán tovább bővűlt: elektrabekum hc 260, metabo ts-250, bau-max-os lamellozó, tríton clon felsőmaró,extol excentercsiszoló és kb 40 szorító. A mire kell a szalagfűrész kérdésre talán sikerült úgy válaszolni, hogy az is kiderült kinek és egyfűst alatt be is mutatkoztam. A szép emlékű asztalos műhelyben az IKV-nál 1964 és 1965 nyarán volt szerencsém ismerkedni egy nagyon szép szakmával amit sokan művészi magaslatokra emelnek.
-
antallaci
csendes tag
Volt már szerencsétek fehér makitához?Jobb mint a zöld,vagy csak egyszerű dizájn fogás az amcsi piacra?
-
Speciali
tag
több mint 10 éve volt, hogy dolgoztunk egy barkács-butorboltnak. Jo cuccaik voltak, nekünk is presztizs volt oda dolgozni.
Mi kiállitottunk ott egy minta konyhát, és ök adtak melot, mi meg %-ot nekik.
A tulaj fönök mondta, ne menjünk ingyen felmérni. Akkor 1500 Ft-ot kertünk a felmérésért, ami nem nagy pénz, de pénz. Ezzel elértük, hogy a felmérések kb 80 %-bol munka is lett.
Teljesen maszekban is ezt kellene csinálni. Persze ettöl fél az asztalos, mert akkor nem hivják. De ez egy rangot is ad valahol, mert ha nem mész ki szire-szora, ezzel azt mutatod, hogy valodi szakember vagy, akinek az ideje drága, és a munkád is igényes.
Ez egy szürö, amivel ki lehet ejtetni a "selejtet".
Természetesen a megrendelés árábol levontuk ezt a pénzt. -
Speciali
tag
válasz antallaci #18141 üzenetére
Felénk az ilyen fajta ember, (ember?) megrendeli a 2 millás konyhát, elöleget is ad szo nélkül, aztán a végén nem fizet.
Szerencsére én nem futottam bele ilyenbe, mert nagyon ovatos duhaj vagyok, és az ilyeneket elötte mindig "lenyomoztam", amennyire lehetett.
Valo igaz, nehéz a helyzete egy asztalos maszeknak manapság. Ezért is hagytam abba. Én az igényes vonalat képviseltem a munkámban, de aztán elfogyott rá a kereslet. Most itt probálok mindent ujrakezdeni. Szerencsére itt meg is fizetik a minöséget, és hiány is van az igényes munkaeröböl. A német szakik eléggé kényelmesek, nem azon szocializálodtak, amin mi. És ezt most kegyetlenül ki is használom. A hátránybol ami volt, elönyt csinálok. -
Speciali
tag
válasz antallaci #18105 üzenetére
propó Speciali,ahol vetted azt a fasza kis munkarucit,ott nincs véletlenül egy omv autohof?
Autohof? Igazábol rendeltem a ruhát, posta hozta. De nyilt a közelben egy kb 1000 m2-es áruháza a Strauss-nak. Az ÖMV Autohof az mit is takar konkrétan? Benzinkut, ahol kajálni meg egyebeket is lehet? Nem vagyok perfekt német nyelvböl, meg a bajorbol sem.
-
Speciali
tag
Nekem Érden a Bohácsnál sikerült 18 mm vastag HT mentes borovit venni 4000 Ft / m2 ár alatt. 250x125-ös táblákat. Ez 2 éve volt majdnem. Butor minöséget lehetett belöle kihozni. Ennyiért nem láttam értelmét a táblásitásnak, föleg hogy már a nagy gépeim sem voltak meg hozzá.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest