Hirdetés
-
LOGOUT.hu
ASUS routerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Raiden_
tag
válasz Worker #18548 üzenetére
A hatótáv nem fog javulni sőt még kisebb lesz ezért kell a MESH,
az USB-n torrenthez meg kell majd külső tápellátás a merevlemeznek,
mert az eszköz USB portja által biztosított kevés lesz,
csak is HDD-t használj erre a célra saját tápellátással, de ne várj csodákat
mókolni kell vele és a download master ugyanúgy bughalmaz.
Mindenképpen két eszközben gondolkodj ami min. AX-es szabványú legyen,
és kábelel is kösd össze a kettőt (Ethernet backhaul mód), mert ahogy
a mandalórok mondják "Ez az út." -
Worker
aktív tag
válasz MaCS_70 #18549 üzenetére
Köszönöm!
2x40nm-ről beszélünk, a két szint között "standard" betongerenda+kefni a felállás.
A router szomszéddal közös oldalfal mellé kerül (az legalább kb. középtájt), ennél központibb részre nem tudom tenni.Nem leltem még normális appot amivel tesztelni lehetne h mennyire zsúfolt itt a wifi (vagy laptopon is meg tudnám ezt nézni?)... látok pár másik wifit is ha rákeresek, de annyira nem vész, kertvárosi részen lakunk, a környékünkön sorházak meg családi házak vannak.
Az N18U probléma nélkül lefedi az emeletet, a legmesszebb az egyik Xiaomi kamera van, arra most 52%os signal strength-et mutat a saját appja, -56os RSSI-vel.
Ezek a kamerák csak 2.4 Ghz-et tudnak.Arra még tudsz/tudtok válaszolni, h az N18U-t lehet-e mesh-be kötni az új routerrel, ha gyenge lenne mégis a jel az emeleten?
Az emeleten jelenleg csak az a 2 kamera van, és mivel azok úgyis csak 2.4-et tudnak, bőven elég lenne oda az N18U mint "jelerősítő"."To them... You're just a freak... Like me!" - Joker
-
Worker
aktív tag
válasz Raiden_ #18552 üzenetére
Ez erősen lehangoló, nagyon nem akarok 2 AX routert venni...
Ez a külső táp dolog is a HDDnek is... ez a 8+ éves N18U simán kiszolgálta USBről az 1TB-os vinyót, most meg már egy sokkal újabb típus nem bírja el ugyanezt?! Jó, mondjuk pár hónap után elkezdett kínlódni vele, de gyanítom nem tápprobléma miatt.
Egyáltalán milyen táp kell egy vinyónak? Plusz ha azon egy darab USB port van, hogy dugom rá egyszerre a routerre meg egy tápra? Gondolom nem ilyen buta "USB-elosztóval"Megpusztulok, h elvileg a "technológia folyamatosan fejlődik", ehhez képest router-témakörben meg őrizgetni kell a régi jól működőt, mert csak szopni fog az ember az újjal pl. hatótáv terén?
"To them... You're just a freak... Like me!" - Joker
-
félisten
válasz Raiden_ #18552 üzenetére
Maga a hatótáv valóban rosszabb lesz 5 GHz-en, ellenben a zsúfoltság csökkenése ezt kompenzálHATja.
A router USB-je egy takarékosabb HDD-t simán meghajt. Garancia persze erre sincs, de pozitív, több éves tapasztalat igen.
A korrekt megoldás ennek ellenére valóban a két AP-s mesh felállás kábeles gerinccel és a külső tápos HDD.
Nálam jelenleg (három éve) fut egy AX58 , 2×60 négyzetmétert csont nélkül kiszolgál 5 GHz-en is, egy régi Adata 500 GB-os HDD lóg az USB2-es portján -- igan, nem torrentezik, hanem csak a kamerák dolgoznak rá.
És, ami nagyon fontos Worker szempontjából: a födémáttörésnél van, tehát nem a betont kell leküzdeniük a fotonoknak.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
kpityu2
őstag
válasz Worker #18554 üzenetére
Szabvány szerint 500mA az USB árama, egy laptopvinyó még éppencsak elmegyeget, ha a router gyártója is kicsit fölélőtt a tápelátással. Amúgy valóban röhej, hogy ha egyszer van USB fájlmegosztás opció a routerben akkor miért nem képes tisztes áramot kipréselni magából. Vannak külső HDD házak amelyekhez lehet saját tápellátást csatlakoztatni, illetvan van USB Y kábel ami két USB port áramát összesíti.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
félisten
válasz siposjozsef #18547 üzenetére
Az Iphone lehetőségei számomra ismeretlenek.
Amint kpityu írta, a listából az SMB a nyerő, amelyet az USB - szerver részlegben tudsz beállítani.
Távoli eléréshez viszont csakis VPN -- amihez viszont kell a publikus IP-cím és stabil címzés, ami ugye jellemzően DDNS. OpenVPN szerintem mindenre van, emellett stabil és biztonságos (és szeret sokat számolni...)
MaCS
-
kpityu2
őstag
válasz MaCS_70 #18557 üzenetére
Mondjuk a WebDAV se rossz, pár éve keresgéltem a routeres videomegosztáshoz protokollt, de nem akartam szórakozni a médiaszerveres "ötpercenként átszkennelek mindent az összes tartalom után" hülyeséggel és az SMB mellett még azt találtam használhatónak. Csak akkor még új volt, kevés alkalmazás ismerte így maradt az SMB.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
félisten
válasz kpityu2 #18558 üzenetére
A WebDAV számomra maga a homályzóna. Annyi emlékem van róla, hogy úgy 15-20 éve, az aDSL hajnalán egy profi barátom ajánlotta, hogy az kell nekem, majd még aznap korrigált, hogy mégsem, mert sok vele a probléma.
Ennyi idő alatt történhetett ez-az, de mivel nem volt rá szükségem, nem is foglalkoztam vele. Nemtudom, hogy mennyire biztonságos, mennyire megbízható, és hogy eleve hogyan működik.
Meg Asus routerben nem is láttam.
MaCS
-
Lacielvtárs
nagyúr
sziasztok srácok, a hétvégén beüzemeltem egy ilyen routert [link]
azt írják az oldalon hogy van lehetőség 2 db gigabites nete rákötni.
én egyszerű emberek egyszerű gyermeke vagyok és jól értem hogy ha van két 1 GBites netem rádugom a két megfelelő portjára, akkor valami beállítással egy időben tudom használnia két netet egy routerről?
vagy nem ilyen egyszerű a dolog?
adott egy Digi 1000/300-as optikai net és egy telekom koax 1000/25
ezt össze tudnám szerintetek hangolni ezzel a routerrel?
előre is köszönöm a véleményeket és tanácsokat[ Szerkesztve ]
"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯
-
gidano
tag
Hello!
Adott egy Digi 1000-es Net, ami manapság modemen, PC-vel mérve kb. 500/300mbps-t tud; épp annyit, hogy ne legyen helye reklamációnak.
Amit a hálózat tud, azt egy 5 éve használt Xiaomi AC-s modemmel osztottam LAN-on és Wifin keresztül is, hibamentesen.
Fejlődtek az eszközök is közben, PC, tablet, telefonok újultak.
Beinvesztáltam egy ASUS RT-AX1800U routerbe pár napja, haladjunk a korral, legyen Wifi6 a lakásban.
3 napja idegel, képtelen vagyok LAN-os mérve is 200/200-nál többet mérni!
Amint visszakerül a korábbi Xiaomi, ismét a modemen mért sebességgel megy a Net.
Esetleg vélemény, mit tehetnék ez ügyben az ASUS-szal?
Nincs a router beállításai között LAN-t érintő különleges beállítás, mi lehet a baj?
Az UTP kábelek mindkét esetben ugyan azok, csupán a router változik a kábelek végén. -
Raiden_
tag
válasz Worker #18554 üzenetére
Ez köszönhető az EU-ban érvényes (le)szabályozásnak, az Ázsiai piacra
kerülő modellekkel nincs ilyen jellegű probléma, így az USB tápellátással
sem mivel más töltőt kapnak. Venned kell egy aktív USB HUB-ot aminek van
külső tápellátása azt dugod a router USB 2/3 portjába és a Merevlemezt pedig
az aktív USB HUB-ba. Tudom, nem örülsz neki, mert ez is plusz kiadás. -
Raiden_
tag
válasz gidano #18561 üzenetére
Kapcsold ki a routerben a QoS--t, a szülői felügylet, vendég hálózatot, VPN-t.
Amennyiben valamelyik gépen egyidejűleg sok szálon töltesz le pl. torrent azt
is kapcsold ki a mérés idejére, amúgy is állítsd be rendesen a torrent klienst.
Azért az Asus RT-AX 1800U egy belépő szintű AX router, szóval csodát ne várj tőle. -
Worker
aktív tag
válasz Raiden_ #18562 üzenetére
Eh...
Megnézem a lehetőségeket.És egyébként miért a HDD jön ki nyertesként a külső SSD-vel szemben? Árban nagyon hasonlónak látom, olyan rengeteget meg nem írnék rá h az SSD gyorsan "elhasználódjon".
Gondolnám h az SSD áramból is beéri kevesebbel talán, ha már nem kell tányérokat forgatni..."To them... You're just a freak... Like me!" - Joker
-
malnabokor
senior tag
válasz malnabokor #18544 üzenetére
Esetleg ezzel kapcsolatban van valakinek valamilyen ötlete?
köztudott hogy az elektromos dolgok füsttel működnek, azaz ha egyszer kijön a füst nem működnek többet.
-
kpityu2
őstag
válasz malnabokor #18565 üzenetére
Mivel nem háromsávosak a routereid ezért minden eszköz ugyanazt a wifi rádiót használja. A 40 ezmegaz plusz a mesh backhaul aminek minden rácsatlakozó eszköz forgalmát továbbítania kell a fő routerhez és vissza. A lehetőségeid: vezetékes backhaul vagy minden routert cserélsz három sávos eszközre. Megpróbálhatod, hogy bekapcsolod éjjelre az automatikus újraindulást, hogy kitakarítsa a puffert de csodát ne várj.
-
-
Raiden_
tag
válasz malnabokor #18565 üzenetére
A Trim lehet inkább gond, plusz a sok írás olvasás miatt hamar elhasználódik
az SSD-t, nem véletlenül nem ajánlott sem a Pendrive sem pedig az SSD,
hanem inkább a hagyományos HDD erre a célra.
A torrent futtatása amúgy sem egy meghajtóbarát tevékenység, de a hagyományos merevlemezek jobban viselik, mint a NAND flash alapú meghajtók. -
félisten
válasz Worker #18564 üzenetére
A többiek leírták, hogy az SSD miért nem ajánlott, de eddig a beírásodig én nem láttam SSD-re vonatkozó kérdést vagy véleményt. Pendrive-ról volt szó, ami szilárdnak ugyan szilárd, de SSD-nek azért ne nevezzük!
Egyébként elvben léteznek passzív wear levellinges pendrive-ok, de egyrészt nagyon ritka jószág, másrészt még rosszabbul dokumentált.
Anno a Corsairrel folyt egy prázs vita arról, hogy hogyan lehetséges az, hogy azonos típusszámon futó pendrive-jaik hol aktív, hol passzív wl-esek. A cég szerint úgy, hogy ők sem tudják követni, hogy mit öntenek a gépbe, de nem is számít, mert úgyis élettartam-garanciát adnak...
MaCS
-
Button
aktív tag
Ma érdekes esetben volt részem.
RT-AX58U v2 388_22525 fw
Elmentem otthonról, hazajövök kb 3 óra múlva, wan led pirosan izzik.
Már majdnem szidom a pr telekomot, de aztán 192.168.50.1.. nem tölt be, egy varázsló van a helyén, hogy új hálózat létrehozása..
Újraindítom, semmi, ugyanez..
Közben az ssid rendben, az eszközök felcsatlakozva, csak éppen nincs net. Az androidos app annyit lát, hogy public IP van (hogyan lehet , ha a led piros?), az eszközök kapnak IP-t..
Lehúztam az 58-ast, feldugtam az öreg N18-at, tökéletesen van net..
Vissza az 58, mondom oké, belemegyek a játékba, új hálózat létrehozása..
SSID megad (ezt kéri a varázsló), hozzá jelszó megad (admin jelszavakat nem kér), ezután beugrik az admin oldal, wan oké, van net...
Na ez most akkor mivan?
Uptime kb azóta volt (~60 nap) mióta ez a fw van, lehet sok volt, vagy nem tudom hogyan magyarázzam, de ha nem jövök haza piszkálni, hanem csak el akarom érni az eszközöket távolról, akkor csak találgathatok mivan otthon..[ Szerkesztve ]
-
Apucy01
őstag
Sziasztok!
Ma fura dolog történt, ilyet még nem produkált az AX55 sőt idáig zökkenő mentesen üzemelt. Ma viszont 2-3 óra távollét után azt vettem észre hogy semilyik leg nem világít.. hmmm ruter ujra indít elindul majd a wan led pirosan világított akár mit csináltam semmi nem oldotta meg csak egy ujabb restart, most müködik , de szerintetek mi lehetett ez?
A logot nem mudtam megnézni mert törlődött csak az minden más megmaradt.Csak simán Tolvaj KOBOLD!! :D
-
malnabokor
senior tag
válasz kpityu2 #18569 üzenetére
Köszönöm szépen. Plusz infó, ami közben eszembe jutott: az AX1800 helyett korábban egy sima mezei 5000Ft-os, 2.4Ghz-es Tenda repeater volt. Ugyanazon eszközmennyiség mellett (bár nem volt túl gyors, de) nem voltak stabilitásbeli problémák az általa lefedett területen.
Beállítottam az éjszakai újraindítást is, meglátom, hogy az segít-e.köztudott hogy az elektromos dolgok füsttel működnek, azaz ha egyszer kijön a füst nem működnek többet.
-
kpityu2
őstag
válasz malnabokor #18582 üzenetére
A mesh egy kicsit szofisztikáltabb rendszer mint a repeater. Megold néhány problémát, cserébe újabbakat generál.
-
kpityu2
őstag
válasz Apucy01 #18581 üzenetére
Reggel kikapcsoltam, bár eddig nem volt gond. Viszont fél kilenc óta nem érem el az otthoni routert. Remélem nem nyekkent meg az enyém is. Ha nem FW hiba akkor az oroszok találtak valami asus specifikus likat...
-
Apucy01
őstag
-
G.I.JOE
senior tag
Sziasztok,
routeren, aktív hub-on, van egy vinyó, vettem helyette egy nagyobbat, ami még érkezőben. Ha mindkettő rá lenne rakva a hub-ra, tudnám mindkettőt használni az AX58-al?
-
krealon
veterán
válasz G.I.JOE #18590 üzenetére
"routeren, aktív hub-on, van egy vinyó, vettem helyette egy nagyobbat, ami még érkezőben. Ha mindkettő rá lenne rakva a hub-ra, tudnám mindkettőt használni az AX58-al?"
Ez csak 2 dologtól függ.
- tud-e az USB HUB elegendő áramot szolgáltatni a HDD-k számára minden pillanatban, amikor azok használatban vannak
- elegendő-e a renszer memória, hogy a fájlrendszert kezelni tudja.Mivel sem
- az USB HUB tipusát,
- az USB HUB tápjának teljesítményét,
- a HDD-k tipusát,
- a HDD-ken használt fájlrendszert
nem ismerjük, annyit jelenthetünk ki felelőségteljesen, hogy fogalmunk sincs. -
mrmft
senior tag
Ezt: GT-AX6000 Firmware version 9.0.0.6.102.4856 probalta mar valaki?
-
Roxkex
senior tag
Sziasztok !
Már régóta szemezek egy új routerrel, mert jelenleg csak a szolgáltató által adottat használom. (DIGI)
Nekem [ASUS RT-AX1800U AX1800] ez határozottan tetszik, mégpedig azért, mert adott benne a guest mode (bár azért ahogy olvasom ez már az újabbakban adott) de főleg, mert arra lenne szükségem, hogy legyen benne usb (minimum 2.0) de ennél 3.0 van (legalábbis az aqua azt írja de érdekes, mert máshol meg 2.0-t olvasok, szóval akkor whut ?).
Illetve az lenne a terv, hogy a jelenlegi (szolgáltatói) routerből egy kábellel lenne az új routerbe "víve" a net és az szórná szét többi forrásba. (WiFi és persze lanon is menne rá még 1-2 eszköz)De közben továbbra is ebbe a szolgáltatóiba lenne dugva az asztali gépem internet ügyileg. Ez megoldható szerintetek ezzel a darabbal ?
Illetve a kérdésem, hogy ez biztos usb 3.0 ?
És tudok vele fel-le tölteni a rádugott HDD-re ? Ezt azért kérdezem, mert olvastam már olyanokat, hogy igazándiból routerek ha tudják is ezt nem feltétlen javasolt, mert olyankor a gigabites sávszél rovására mehet. Ez mit jelent ? Tehát ha pont dolgozik a letöltés akkor nem tudnék közbe streamelni valamit hálózaton belül mondjuk 2-4k-ban ?Egyéb jó/rossz élmény a routerrel ?
(Eleinte még ha NEM MUSZÁJ akkor nem szeretnék custom firmwarezni)Válaszokat előre is köszi !
[ Szerkesztve ]
Redmi Note 7 MIUI 12 Stable - Xiaomi.eu "Én nem akarok se iOS-t , se Androidot Én egy jó okostelefont akarok!"
-
kpityu2
őstag
válasz Roxkex #18594 üzenetére
Valószínűbb a 2.0 bár nem teszteltem le. És elég kis áramot ad ki, úgyhogy magában nem biztos, hogy képes meghajtani a HDD-t. Az USB 3.0 szeret összeakadnia 2.4 GHz wifivel mert azonos frekvencián üzemelnek. Nekem nincs gondom vele, kettőt használok mesh-be kötve, de nincs is gigabitem. Ha visszakeresel itt a topicban voltak akik panaszkodtak rá. Belépőszintű router, kicsi proci, kicsi RAM, minden is a gigabites sávszél rovására megy.
-
Lacielvtárs
nagyúr
válasz Lacielvtárs #18560 üzenetére
srácok erre esetleg valaki, vagy ekkora marhaságot kérdeztem
"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯
-
Multibit
nagyúr
válasz Lacielvtárs #18598 üzenetére
Nem kérdeztél marhaságot, csak - gondolom - akiknek van ilyen irányú tapasztalata, nem olvasta a hozzászólásodat.
Az is kérdés persze, hogy mit értesz az alatt, hogy "össze tudnám szerintetek hangolni". Össze akarod adni a két előfizetés sebességét (gőzöm sincs, hogy lehetséges-e), vagy failover és load balancing kell neked? Ilyenkor - ha minden igaz - szükséges, hogy a router dualWAN-képes legyen. Nem foglalkoztam ezzel, mert nincs rá szükségem, így nem tudok segíteni
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- XFX Radeon Speedster SWFT 319 RX 6800 - BONTATLAN - ALZA GARANCIA
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" 2K Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G3: i7-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" QHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14s - i5-10G I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest