- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
ASUS routerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
gofry
senior tag
Szia,
Ez még mindig áll a GT6-ra, hogy egy vödör csavar?
Most 1db ax58u van. Az új nagyobb helyen gondolkodom wireless backhaul rendszerben. Első körben a GT6 volt a kiszemelt.
Ma volt nálam egy AX6000, de sajnos az nem ment át az esztétikai teszten.
Szóba jött az EBM68 vagy esetleg valamelyik TP-link csoda (de itt security szempontból és az előfizetési modellel is vannak fenntartásaim)
BQ, XT széria kissé kívül esik a büdzsén.Az is felmerült bennem, hogy simán veszek egy synology ax6000-et , az legalább működik.
-
ffodi
veterán
BE98 AP módban van, a BQ16 pedig egy AiMesh node wireless backhaul-lal. Külön a 6 GHz-es sávot nem engedi dedikálni, csak prioritásként tudom beállítani, de ilyen esetben is az 5 GHz-2-t használja (végülis ez is tekinthető bug-nak). Egyedül Auto sávbeállítás mellett tudom használni a 6 GHz-et MLO-val. Ilyenkor mind a 4 sávot aggregálja, link speed közelről 10+ Gb/s. A végleges helyén kb. 10 méterre az AP-tól + 1 fal mellett 5-6 Gbps a link speed, ami a valóságban kb. 4-5 Gbps-es átvitelt jelent (SATA3 SSD max. szekvenciális olvasási sebességet ki tudom használni, ami 500-550 MB/s).
Bugok:
A BE98 lassan 1 éve megvan, és ahány FW, annyi féle hiba. Router módban katasztrófa...a legtöbb FW-ben pl. limitálodik a LAN sebessége Wi-Fi-n ~800 Mbps-re ha van aktív Wireguard kapcsolat (csak a 33001 verzió kivétel). Sajnos ha sok funkciót használsz egyszerre (pl. VPN+VLAN+parental control, stb), akkor érhetnek meglepetések. Így, hogy csak néhány funkció van használatban (AP), így is látok sokszor fura dolgokat.
Jelenleg a legújabb 3.0.0.6 36xxx verziókat használom az eszközökön. Ezekben át lett alakítva a GUI és néhány opció eltűnt a beállítások közül (pl. hidden SSID, vagy protected mgmt. frame, hogy párat említsek). Ezeket külön terminálban kell beállítani, ha szükséged van rá. Múltkor volt egy olyan fenomén, hogyha ment a node MLO-val, akkor egész pontosan 7 percenként ledobta (az AP!) rövid időre az összes 2.4 GHz-es sávra kapcsolódó eszközt. Mivel szeretem kideríteni az összefüggéseket, így erre azt találtam, hogyha csinálok egy MLO off majd on-t akkor megjavul. -
tobias40
veterán
Szia!
A te routereden megy a Wireguard vpn server-ként?
Beállítottam a roureren ahogy a leírásban szerepel,file-t letöltöttem és feltettem a telóra az androidos WG klienst,betallóztam neki a letöltött file-t.
Próbálom mobilnetről elérni vpn-en a belső háhót de nem jó.Mi lehet a hiba és megoldás ,ha te használod így az Aus ExpertWiFi EBM68 routert?
-
Ezzel milyen tapasztalataid vannak?
Kérdem azért, mert egyrészt azon a szinten, ahol a mesh szerveződik, már nem látszik maga a hardver (hacsak nem hibás valamelyik driver), másrészt azért, mert elég tipikus az AX53-asok node-kénti felhasználása komolyabb központi routerekkel és 3.0.0.4 - 3.0.0.6 keveréssel (én a sajátommal együtt jelenleg négy ilyen rendszert ismerek közelebbről), és még semmilyen zavart nem tapasztaltunk.
MaCS
-
gippazoid
őstag
Ha Meshben gondlokodsz akkor nem jo keverni a plattfomokak, ezt is szamold bele (MTK-BC, FW verziokat sem 3.0.0.6.x - 3.0.0.4.x)
Konkrétan ez mit jelent? AX58U-ból se lehet kapni már a régit, ami nekem van, de nem is vennék még egyet a 3 magos procival rendelkező kivitelből.
Most úgy néz ki, a meglévő AX58U lenne ami csatlakozik a szolgáltatóhoz és TUF-AX6000 lenne az AiMesh node ami Download Master-t és Samba share-t üzemeltetne.
Ha később lenne gigabit feletti opció a szolgáltatónál és szükségem is lenne rá, akkor meg csere. -
Amint Csorbi is írta, az Asus fixen VLAN-osnak jelölte az RT-AX86u PRO-t.
Miután több Asus hivatalos VLAN-anyagot is átolvastam, amelyekben bizony ott szerepelt a 86u PRO, nagyon közel voltam ahhoz, hogy ezt vegyem. Végül a gyakorlatilag azonos hardverspecifikációk és a határozottan mindkettőre jelzett VLAN-támogatás mellett kizárólag a GT leeső ára miatt vlaszottam őt.
MaCS
-
memorix
senior tag
-
-
ArthurShelby
addikt
-
-
-
Én ilyen figyelmeztetést már nagyon régen nem láttam.
Persze tudom, hogy sosem árthat, de attól még nem törvényszerű, hogy bármi értelme is van. (Láttam már pár teljesen felesleges rítust. A kedvencem az volt, hogy az üres gépen, Windows-telepítés előtt kell csinálni egy teljes töredezettségmentesítést.)
Szóval egy kicsit csalódott vagyok, illetve azon vakarózom, hogy hogyan zárjam ki / igazoljam a hardverhibát.
Köszönettel: MaCS
-
Mármint melyik mindkét esetben?
Nálam a dolgok menete mindkét router eseténaz alábbi volt:
Megvettem.
Hazavittem.
Kibányásztam a dobozból. (Eddig szerintem márka-, típus- és FW-független az eljárás...)
Csatlakoztattam a hálózathoz.
Beléptem és a minimum paraméterezés után menüből reseteltem.
Átdugtam közvetlenül egy PC-re és a Restoration toollal feltettem a Merlin FW-t.
Csatlakoztattam a hálózathoz.
Beléptem és a minimum paraméterezés után menüből reseteltem.
Bekonfiguráltam.
Használtam.Az egyes frissítéseknél simén csak menüből feltöltöttem a Merintől letöltött FW-fájlt, nem konfiguráltam újra. (Nem is szeretném ilyenkor mindig újrakonfigurálni, mert ez nálam 2,5-3 órás elfoglaltság. Nem fér bele...)
-
Pedig úgy emlékszem, hogy reseteltem. Előtte, utána, vallásos áhítattal. Persze hajlamos vagyok megfeledkezni dolgokról, de hogy mindkét esetben...?
Szóval furcsállom, és persze egy világ omlott bennem össze. (Egy kisebb fajta...)
Amit minden potenciális hülyeségem ellenére sem értek, az az, hogy miért ennyi idő elteltével.
Az AX58 két és fél évet ment hibátlanul a Merlin telepítése óta, és legalább egy hetet a 388.4-re frissítés után -- és mindezek után jött ez a kiesés, ami teljes WAN-hiányban öltött testet.
Az AX86s majdmen egy évet ment az első hibáig, majd még egy teljeset a másodikik -- és itt csak részleges a WAN-kiesés. Kisebb adatcsomagokat például le tudok kérni, tehát a hőmérsékletet le tudom kérdezni. A kamerák képét viszont csak pár percenként 20-30 másodpercre. A hőmérsákleti adatok rendben vannak, újraindítással is próbálkoztam már.
-
_q
addikt
Közben rájött a digi is hogy náluk volt regionális hiba, mert délután már az ügyfélszolgálat automata is egyből ezzel kezdte ahogy hívtam őket ismét. Szerencsére le volt mentve a router konfigja, így nem kellett mindent nulláról újra beállítani, de ráment 4 órám a próbálgatásra feleslegesen.
Bridge módban van a digi eszköz, többször rákérdeztem az ügyintézőnél és az ügyfélfiókombn is az van beállítva. Mikor rácsatlakoztam direktben a laptoppal, akkor ahogy a többiek is írják kellett egy PPPOE kapcsolatot csinálnom a laptopon.
-
TeeJay
félisten
De akkor mindhárom azonos belül csak külsőre meg FW-re van eltérés
Így akkor árban a legolcsóbbat érné meg venni de egyelőre főleg az AC65P-t lecserélni mert az betonstabil router és évek óta 24/7-ben kapja a torrentezést meg gyerek online game-t tol és wifit sem tudtuk még soha semennyi telefonnal lerottyantani.
Jó lenne már AX-re váltani főleg olyanra ami 160MHz-et is tud és 2400-as link meglenne szobán belül de ha valami nem stabil azt biztos kihagyom még -
-
osonte
őstag
Én elvagyok Merlin nélkül, csak leírtam amit olvastam ezzel kapcsolatban. Amúgy jogos amit ír, meg állandóan kérdezgetik privátban és a fórumon is, hogy mikor lesz V2-re támogatás és biztos unja már. Írja is, hogy aki támogatni akarja a munkáját, az ne azért tegye, hogy egy új modellre fejlesszen Merlint, hanem az eddigi munkájáért. Bár egyre több modellt támogat és ezzel arányosan valószínű több támogatást is kap. Mondjuk azt írja, hogy van munkahelye, tehát nem ez a megélhetése, csak a szabadidejét használja fel, ami nyilván véges.
-
Csepy
őstag
Én nem alfa buildekről beszélek, hanem a kiadott, stabil buildekről. 386.5_2. Az éppen aktuális, stabil build van X86U-ra is.
Tamarel: Pedig sokkal gyakrabban frissül. Egyszerű oka van. Az ASUS által kiadott GPL kód nem mindig jön minden routerre, de a Merlin közös kódbázist csinál az aktuális szálon futó routereknek.
-
Csepy
őstag
A legfrissebb Merlin van az AX86U-n is, (386.5_2, 25-March-2022), mint pl nekem az AX56U-n, leszámítva 2 új modellt, amik a 386.6-ot kapták (20-Apr-2022), minimális frissítésekkel, ami ráadásul csak arra két modell miatt lett megcsinálva:
- NOTE: This release is only available on the GT-AX6000 and XT12.
Ráadásul a 386.5_2-es Merlin így is frisebb, előrébb tart, mint a gyári legfrisebb, ami még mindig 386.4-es.
-
Kár, hogy hibás lett... mert ebben volt rendesen biztonsági rés foltozás.
022/04/11 77.05 MBytes
ASUS RT-AX86 Series(RT-AX86U/RT-AX86S) Firmware version 3.0.0.4.386.48377
1. Fixed OpenSSL CVE-2022-0778
2. Fixed CVE-2021-34174
3. Added more security measures to block malware.
4. Fixed Stored XSS vulnerability. Thanks to Milan Kyselica of IstroSec.
5. Fixed CVE-2022-23970, CVE-2022-23971, CVE-2022-23972, CVE-2022-23973, CVE-2022-25595, CVE-2022-25596, CVE-2022-25597
6. Added 3rd party DNS server list in WAN --> DNS to help users enhance the connection security. -
-
Hyena
senior tag
Nekem felment az uj firmware es mukodik is. ( 3.0.0.4.386_48377 )
De ahogy latom idokozben eltavolitottak az asus support szekciojabol.
Ha mar feltelepult akkor hagyjam vagy tegyem vissza a regit? -
Nem, sima HDD-k vannak benne.
Azt hiszem kicsit túlpörögtem a témát...
Ahhoz képest, hogy úgy indultam, hogy egy kábel mindenhova.
Szerintem a hálózatos topikban feldobom temát kicsit összeszedettebb formában felvázolva a szitut.
Igaz, hogy Dkess fórumtárs már sokmindent megválaszolt, de lehet, hogy nem.egyformák az igényeink. Nem szeretnék agyúval verébre lőni, de azt sem szeretném, ha utólag vakargatnám a fejem, hogy máshogy jobb lett volna.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ingatlanos topic!
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Milyen videókártyát?
- TCL LCD és LED TV-k
- Reklámblokkolók topikja
- OTP Bank topic
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G5 32 144Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- HP ProBook 430 G4 Pentium 4415U (bios jelszavas)
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Xbox Ultimate előfizetések
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 4K 3840x2160 - 138Hz & 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged