- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- ldave: New Game Blitz - 2026
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
ASUS routerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
kpityu2
addikt
válasz
fravik
üzenetére
Igen, a szolgáltatói szervizesek szokták is ajánlani a modem 10 perces kikapcsolását probléma esetén, mert akkor választja le rendesen a hálózatuk a modemet. Egyébként a router menüben a WAN -> speciális ISP beállításoknál van MAC klónozási lehetőség, lehet, hogy az is megoldotta volna a problémát.
-
kpityu2
addikt
válasz
Peathee
üzenetére
Meg kell nézni, hogy fix route-ot be tudsz-e állítani, hogy a NAS a vezetékest használja. Be lehet állítani terheléskiegyenlítéses módot, akkor mindkét WAN aktív. De ez csak egy ötlet, még nem próbáltam ilyesmit. Vagy veszel egy másik routert és arról megy a céges munka.
-
kpityu2
addikt
-
-
kpityu2
addikt
-
kpityu2
addikt
válasz
golyós
üzenetére
Erre való a site-to-site VPN. Elég egy otthoni gépen futnia a helyi kliensnek és az route-ol a belső hálózatra, a többi gépre nem kell kliens. A külső kliensek meg ehhez a géphez csatlakoznak a VPN szolgáltatói szerveren keresztül. Ha a routeredben van ilyen VPN lehetőség akkor ennyi, ha nincs, akkor futtatnod kell a hálózatodon valamilyen gépet ami megoldja. Nekem pl. az állandóan futó linuxos gépemen van a Tailscale helyi kliens, de fel lehet rakni Rapberry-re is, vagy egy régi routerre felteszel egy OpenWRT-t + Tailscale, rálógatod a LAN-ra és kész.
Mobilon ott van a Tailscale app, ha el akarom érni az otthoni hálózatot, csak bepattintom a kapcsolót és már megy is. Nekem nagyon bevált a Tailscale, nem bonyolult a beállítása, van webes dashboard a Tailscale fiókhoz, ahol lehet konfigolni a klienseket. A Cloudflare-nek is van hasonló megoldása, de azt nem ismerem. -
kpityu2
addikt
Próbáld ki a Cx File Explorert a mobilon, nekem az nagyon bevált.
-
kpityu2
addikt
válasz
petakpa1
üzenetére
Nekem bevált a Tailscale. Mobilon csak egy ki-be kapcsolás ha el akarom érni az otthoni hálózatot, általában nem is fut kliens. Nekem nem is a routeren van, hanem egy linuxos pécén, az route-ol a belső hálózatra. A Samba megosztást és a másik gépen futó Home Assistant-ot is gond nélkül elére. Az ASUS app is megtalálja a routert, ha aktív a Tailscale kliens a mobilon. Del akár azt is megcsinálhatod, hogy csak az elérni kívánt gépekre teszed a klienst.
-
kpityu2
addikt
válasz
xrvman
üzenetére
És DHCP tartományon kívüli IP-t állítottál be? Ha DHCP-t és fix IP-t is használsz akkor le kell korlátozni a DHCP-t pl 100-ig és a fix címeket efölötti értékekre kell beállítani. Vagy nem fix IP-t kell beállítani az eszközön, hanem a DHCP-ben hozzárendelni egyet, hogy mindig ugyanazt kínálja fel neki.
-
kpityu2
addikt
válasz
xrvman
üzenetére
LAN-on több tartományt nem tudsz kialakítani csak VLAN képes rendszerel vagy több routerrel. Utóbbi esetben ugye több DHCP szerver van. Wifin egyszerű a dolog, mert ott a legtöbb router biztosítja a vendéghálózat létrehozásának a lehetőségét, ASUS esetén hármat is, technikailag ezek VLAN-ok 501,502,503 cimkével de vezetékes LAN-on csak a dedikáltan VLAN képes routerek esetén van meg ez a lehetőség. Ilyen routereknél azt is megmondhatod, hogy melyik port melyik cimkével rendelkezzen. Házilag a legegyszerűbb több routert használni saját DHCP tartománnyal, ami a WLAN oldalon lóg a fő routeren Dinamikus IP beállítással.
Ha érdekel a VLAN és van elfekvő régi routered, felrakhatsz rá egy OpenWRT firmware-t, ott kábé mindent is behuzalozhatsz, VLAN-t is, de meg kell ismerkedned a mit miérttel, mert neked kell felépítened a konfigurációt. -
kpityu2
addikt
válasz
rostiron
üzenetére
Csak annyit kell csinálnod, hogy kimented egy text fájlba, majd keresel egy olyan sort a problémás eszköz MAC címével amit fentebb írtam. Ott választja le az eszközt. Utána meg kell keresned, hogy hol csatlakozik vissza.
Miután beállítottad a routerben a Roaming assistant-ot újraindítottad a routert? Illetve a 2.4 Ghz és az 5 Ghz sávokon külön is megcsináltad? (Feltételezem, hogy a Smart Connectet kikapcsoltad, sok kliens nem szereti). -
kpityu2
addikt
válasz
rostiron
üzenetére
A fő router, mert ő a vezérlő. A routernek kell kezdeményezni, mert a kliens oldali váltás az más. Az tényleg csak a klienstől függ. Meg kellene nézni a router logban, mert lehet, hogy ledobja a router, de a kliens valamiért ugyanoda csatlakozik vissza, nem az erősebb node-ra.
-
kpityu2
addikt
válasz
rostiron
üzenetére
Normális. Várd meg amíg átdobja a node-ra. És az se jó ha túl közel van, mert interferencia/közelhatás/ beamforming miatt gyengébb lehet a jel mint a távolabbi routeren. Tedd le egy kicsit távolabb, várjál és a router logban figyeld, hogy mi történik.
Normálisan kell egy <roamast: rai0: disconnect weak signal strength station [MAC cím]>
bejegyzésnek lennie amikor node-ot vált. Vagy telóról a WiFiman app segítségével figyelheted. De mindenképpen kell egy kis idő amíg eldönti magában, hogy érdemes-e megszakítania a kapcsolatot. Így néz ki WiFiman-ben amikor vált, nekem -60 dBm-re van állítva. Átmentem egyik szobából a másikba, olyan 10 mp után váltott.
-
kpityu2
addikt
válasz
Johnzy
üzenetére
Bármi lehetséges. Attól függ, hogy az Asusnál hogy gondolták. Annyira nem vagyok képben, hogy a VLAN menedzselés általában hogyan történik, futólag utánaolvastam a tagged, untagged, cimkézés dolognak, de nagyon nem merültem bele, hogy ennek hogyan kellene működnie csomagszinten. Az is lehet, hogy simán elszúrták.
-
kpityu2
addikt
válasz
Johnzy
üzenetére
Hogy a vendéghálók 501 és 502 cimkéjű VLAN-on futnak az egy ismert dolog. A csomagok megjelennek a belső hálózaton is, hogy a router továbbítani tudja a vezetékes AiMesh node-oknak ha a vendéghálózat ki van terjesztve rájuk.. Nézd meg mi van, ha bekapcsolod az AP izolációt illetve kikapcsolod a vendéghálózat kiterjesztését a mesh hálózatra.
-
kpityu2
addikt
válasz
szaboi6512
üzenetére
Csak egy reset törli is.
-
kpityu2
addikt
A cikkben fel vannak sorolva, hogy milyen sérülékenységeket használtak ki. Ha az Asus befoltozta akkor nem kockázatos.
Mondjuk ami a kínaiakat illeti, a jelenlegi cikkben is államilag támogatott hackercsoportról beszélnek. Na most, ha a ezt vesszük, akkor a kínai állam bármelyik kínai gyártású kütyübe rakhat hátsó kaput, ha eddig nem is rakott, csak szól a gyártónak, hogy a következő FW frissítésben legyen benne, ha nem akarja, hogy a vezetés egy átnevelőtáborban találja magát, akkor nem sok mindent lehet csinálni. A kínai kütyük, webkamerák simán átmennek tűzfalon, CGNAT-on. -
kpityu2
addikt
A kínaiak már a spájzban vannak:
https://www.hwsw.hu/hirek/69881/asus-router-kompromittalt-kina-tamadas-hacker-sebezhetoseg.html
Érintett routerek:
Asus Wireless Router 4G-AC55U,
Asus Wireless Router 4G-AC860U,
Asus Wireless Router DSL-AC68U,
Asus Wireless Router GT-AC5300,
Asus Wireless Router GT-AX11000,
Asus Wireless Router RT-AC1200HP,
Asus Wireless Router RT-AC1300GPLUS,
Asus Wireless Router RT-AC1300UHP. -
kpityu2
addikt
válasz
SztiviVander
üzenetére
Röviden: fogalmad sincs.
-
kpityu2
addikt
válasz
SztiviVander
üzenetére
Tehát akkor mi okozza a problémát?
-
kpityu2
addikt
válasz
katona.jozsi
üzenetére
Samsung? Az enyém is csinálja. A ChatGPT szerint a Samsung energiatakarékos módja és az asus mesh közötti interferencia a ludas. A Samsung wifi alvó módba megy, nem kommunikál a node-al, mire az egy idő után törli a listából. A Samsung erről nem értesül és amikor felébred a régi adatokkal próbál csatlakozni, de a node már nem tudja hova küldje a csomagokat. A ChatGPT szerint van valami Airtime Fairness kapcsoló amivel ki lehet kapcsolni ezt a viselkedést az Asusban. Az enyémben nincs.
-
kpityu2
addikt
válasz
Botivagyok
üzenetére
USB nem bírja a sok írást/olvasást. SSD se nagyon, bár arra van szoftveres megoldás, hgy a cellák egyenletesen használódjanak. A legjobb egy külső tápos HDD ház.
-
kpityu2
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
Töröld az asuscommos regisztrációt, lehet, hogy már rászálltak a regisztrált domain névre. Lehet, hogy egyszer bejutottak és letárolták mint támadható címet.
-
kpityu2
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
Én ugyanígy voltam a Tenda-val. Ott annyi volt a különbség, hogy a céges modem volt megfáradva, ezért eldobta a netet és a Tenda meg nem volt hajlandó újracsatlakozni. Akkor vettem Asust, és az nem zavartatta magát pár másodperc alatt visszacsatlakozott. És akkor láttam a logban, hogy állandóan leszakad, és reklamáltam meg a szolgáltatónál. De amíg kicserélték, addig az Asus lekezelte a problémát. Persze simán lehet, hogy kifogtál egy gyenge darabot, más is volt már így, valaki egy AX52-őt kukázott.
Amúgy a log végén ilyen van: "nf_conntrack: table full, dropping packet"
Ez azt jelenti, hogy túl sok a kapcsolat. Nem tartom lehetetlennek, hogy mivel WAN hozzáférésed van DDoS támadás alatt vagy. Be van kapcsolva a DDoS védelem?
-
kpityu2
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
Kattints rá arra a bolygó ikonra és akkor jobboldalt előjön a ki-be kapcsoló gomb. (Már vagy 3 éve van Asus routerem, de még mindig nem tudtam megszokni ezt az felületet. Eleinte konkrétan semmit nem találtam. Mondjuk most se nagyon, össze-vissza kattintgatok mint egy hülye és csak halvány sejtésem van, hogy mintha arrafelé láttam volna. Nem tudom kinek volt a zseniális ölete ez a csicsa.) Nézz be a logba, hátha ír valamit.
-
kpityu2
addikt
válasz
SztiviVander
üzenetére
Ok, csak azért javaslom mert nekem ez vált be. Évekkel ezelőtt megcsináltam és azóta folyamatosan megy probléma nélkül. Nem kellett újrakonfigolni, nem szakadt meg a kapcsolat. Néha kiveszek eszközöket a hálózatból, berakok újakat, ennyi a változás. De kinek a pap, kinek a papné.
-
kpityu2
addikt
válasz
SztiviVander
üzenetére
Akár egy Raspberry Pi elég ami a hálózaton lóg (direkt van hozzá tailscale, letölthető) vagy egy OpenWRT-s router. Nekem speciel egy passziv Asrock alaplap fut linuxal. Azon van a megosztás és a tailscale is. De persze kinek mi az egyszerűbb.
-
kpityu2
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ha melóhelyről akarod elérni, izzíts be egy Talscale VPN hálózatot. Gyerekjáték, végpont-végpont titkosítást használ, mobilról is, pécéről is megy, egy kattintással ki-be kapcsolható. Engedélyezed az otthoni gépen, hogy route-oljon a belső hálózatra és akkor elég csak azon a gépen fusson a Tailscale otthon mégis mindent látsz ami a LAN-on lóg.
A Funnelt, vagyis, hogy publikus domain néven bármilyen gépről elérd a Tailscale hálózatodat fizetőssé tették, de az szerintem tök fölösleges magánszemélynek És biztonsági kockázat. Így viszont csak arról az eszközről lehet belépni amin fut a Tailscale kliens és engedélyezve van a menedzsmentben. -
kpityu2
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
Wifiről se éred el vagy a mobil appról se? Nézz rá az Advanced IP Scannerrel a teljes 192.168.x.x tartományra, hátha látha valahol a webszervert.
-
kpityu2
addikt
válasz
evitiguF
üzenetére
Lehet variálni a topológiát, nincs megkötés. Lehet csillag, lánc is vegyes topológia is. Switch is lehet közben. Annyi, hogy a mesh node felkonfigurálását érdemes közvetlenül a routerre dugva elvégezni (wifi nekem nem igazán sikerült, másnak úgy ment könnyebben) a konfigurálás után már át lehet helyezni a végső helyére. Vezérlőnek a legerősebbet érdemes tenni, mert az menedzseli a hálózatot és az végzi a router feladatokat. A legerősebb nem wifiben erősebb, hanem processzorban/ramban.
-
kpityu2
addikt
válasz
scott_free
üzenetére
Ökölszabályként, a Qualcomm mindig jobb. Drágábbak is.
-
-
kpityu2
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
Most jut eszembe. A HA az docker alapú, lehet, hogy ott nincs valami jól konfigolva? A HA Samba share bővítmény beállításainál néz szét. Ugye a host gépnek még át kell reléznie a forgalmat a Samba docker konténernek a belső virtuális hálózaton. De ez már nem router probléma, hanem HA probléma.
-
kpityu2
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
A Wsdd2 a hálózatfelderítés linuxokba, amint kivettek a samba magasabb verzióiból. Arra való, hogy a fájlmenedzser hálózat füle alatt megjelenjen a sambás gép, ne kelljen az ip címmel szórakozni. SMB1 alatt nem kell, mert abba be van építve. Esetleg nézd meg, hogy nincs-e bekapcsolva smb1 alatt is, hátha azzal akad össze. Ez egy service. Vagy a linux smb configban nézd meg, hogy milyen authentikáció van beállítva. De csak tipp, mert sose volt ingerenciám, hogy kibogozzam ki kivel van.
-
kpityu2
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
Csekkold le az smb 1-re való butítás beállításait, hogy minden megvan-e. Egyébként nem javasolt az smb 1, inkább be kell üzemelni a wsdd2-őt a hálózati felderítéshez.
-
kpityu2
addikt
válasz
Anonymus23
üzenetére
Az AX52 általában olcsóbb. Az AX1800U ugyanaz mint az AX53U figyelni kell melyik az olcsóbb/akciós. Ha nem sürgős az Árukeresőn be kell állítani rájuk árfigyelőt.
-
kpityu2
addikt
válasz
Imi1981
üzenetére
Lehet. Ha mindkét backhaul (kábel+wifi) aktív, akkor folyamatosan csekkoja a wifi backhault is. Jobb fix kábelre rakni, mert akkor wifi sávszélesség is felszabadul illetve nem kell akkora átfedésben lenniük, távolabb teheted őket egymástól, nagyobb területet lefednek és így a kliensek számára is egyértelműbb, hogy mikor melyikre kell csatlakozni.
-
kpityu2
addikt
válasz
Barnahalo
üzenetére
Nézd meg, ha az AX52-őt visszakonfigurálod routernek, úgy rendesen működnek-e a portjai. Mintha korábban említette volna valaki, hogy cseréltetnie kellett ezt a típust. Alapból az ethernet node konfigurálásnak kellene egyszerűbbnek lennie. Ha routerként rendben működik akkor úgy próbáld meg hozzáadni. Bár mindegynek kellene lennie.
-
kpityu2
addikt
válasz
Don Vittorio
üzenetére
Minden AiMesh képes router tud node-ként is üzemelni. Igen, gyakorlatilag az a mesh lényege, hogy egy egységes hálózatot alkotnak az AP-k és automatikusan menedzseli az eszközök váltását közöttük. Nekem 2db RT-AX1800U (AX53U) fedi le a kádárkockát. De vannak pofásabb kinézetűek is ZenWifi márkanév alatt, ezeket 2-3 packban árulják. A "Milyen routert?" topic összefoglalójában több márka is van, olcsóbb/drágább érdemes átnézni. Mindenképpen minimum WiFi 6 AX eszköz javasolt, ezek jobban kezelik a sok apró klienst. [link]
-
kpityu2
addikt
válasz
Don Vittorio
üzenetére
Utóbbi. Minden zónába egy mesh node, kábeles backhaullal. Nem kell a legdrágább cucc, ha nem fér bele anyagilag. Nincs olyan csodarouter ami ilyen körülmények között is biztosan lefedné a lakást. Illetven az ukránok most kaptak párat a britektől, azzal szedik le a drónokat.

-
kpityu2
addikt
Nem lehet tudni, valami wifi eseményt generál. A tévék jellemzően régebbi protokollolat használnak, talán amiatt generalodik a bejegyzés. Van a wifi prof beállítasoknal lehetőseg a wifi6 kikapcsolására, ír is egy figyelmeztetést a kompatibilitást gondokra, próbáld kikapcsolni hátha megszünik az üzenet.
-
kpityu2
addikt
válasz
BB9000
üzenetére
Tapasztalatom szerint a node-hoz kötés nem valami stabil. Próbáltam egyszer-kétszer használni, de vagy nem akaródzott neki csatlakozni, vagy ha mégis akkor egy leszakadás után nem csatlakozott vissza, hanem a távoli főrouteren lógott egy piros figyelmeztetőjel mellett. Úgyhogy inkább kikapcsoltam.
-
kpityu2
addikt
válasz
Szikravadász
üzenetére
Passz. Akkor valami bug lehet. Esetleg a logban megnézheted, hogy mi van amikor felcsatlakozik. Lehet, pl. hogy bekavar, hogy AC-s a kliens. Az AiMesh beállításoknál kapcsold be az ethernet backhaul módot ha eddig nem tetted, az fixen kikapcsolja a wifi backhaul módot. Ez amúgy a wifi sávszélességnek is jót tesz.
-
kpityu2
addikt
válasz
Szikravadász
üzenetére
Ha kihúzod a kábelt akkor mit mutat?
-
kpityu2
addikt
válasz
Sanyi.mTs
üzenetére
Elég furcsa, mert abban elvileg újabb chip van. Kellene lenni egy olyan pipának, hogy a DFS csatornák engedélyezése, de a te képeden nincs. A DFS csatornákat még a területi beállítás szokta befolyásolni, mert nem mindenhol engedélyezett, ilyenkor elrejtheti a felület ezt az opciót.
-
kpityu2
addikt
válasz
bigdigit
üzenetére
A Tailscale és a többi site2site VPN esetén LAN elérésed van, mert a VPN kliens route-ol a helyi hálózatra. Ilyenkor a biztonságot a VPN végpont-végpont titkosítása adja nem a htttps kapcsolat. Nincs is külső hozzáférés (ha nem állítasz be), olyan mintha a helyi hálón lennél. Persze kell harmadik fél aki biztosítja a kliensek összekötését, mert nincs saját szerver. Én két éve használom a Tailscale-t, egyetlen röccenő nem volt. Ha az Asus appról el akarom érni a routert, csak átbillentem a Tailscale app kapcsolóját, megcsinálom amit kell, majd kikapcsolom.
-
kpityu2
addikt
-
kpityu2
addikt
Itt az a bibi szokott lenni, hogy az SMB 1.0 kivezetésre került sérülékenység miatt. Az SMB2 és SMB3 viszont nem hirdeti magát a hálózaton, tehát a windows nem találja meg automatikusan. Az intezőben hozzá kell adni, hogy smb://ip-cím. Ha nem aggódsz a biztonság miatt, akkor a routerben be kell állítani, hogy SMB 1.0-at használjon, illetve a Windowsban is engedélyezni.
-
kpityu2
addikt
Másik ok lehet még a gyengeségre, hogy a kisugárzott teljesítmény 4-6 antennára is ugyanannyi mint régi routeren egy v. két antennára. Múltkor néztem egy 4 antennás AX routert, 16.5 dB-re volt korlátozva a kimenő teljesítmény antennánként. A 1043ND-t meg simán fel lehetett kapcsolni 26-30 dB-re. Ezért is lehet az új routerek kisebb hatósugara. Persze ha megvan a megfelelő dB mert közelebb vannak a kliensek, akkor a sávszélessége már nagyobb egy modern routernek. Egyébként én is szegélyléc meg küszöb alatt meg szekrény mögött vittem a kábelt a mesh kiépítéshez.
-
kpityu2
addikt
válasz
Ace Ventura
üzenetére
Tegyél a gépbe egy LAN kártyát. Vagy wifi. Esetleg nézd meg, hogy az alaplapi csatlakozón nem fáradt-e meg a forrasztás.
-
kpityu2
addikt
válasz
tobias40
üzenetére
Utána ki lehet kapcsolni, nekem is ki van. Nem értem amúgy minek kell neki, szerintem max. a wifis konfiguráláshoz kell, de gondolom nem akartak variálni. Nekem fix ethernet backhaulra van állítva, elképzelhető, hogy ha bekapcsolva marad a wifi backhaul mód akkor igényli amikor megpróbál wifis módra váltani kábelprobléma esetén.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Revolut
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Diablo IV
- Milyen okostelefont vegyek?
- Billentyűzet gondom van
- További aktív témák...
- -68%OFF HP Spectre x360 14 (14-ef2276ng) i7-1355U/16GB/1TBSSD/3K 3000X2000 Amoled
- ÚJ - MACBOOK PRO 16" M5 MAX 18C CPU / 32C GPU / 36 GB RAM / 2TB + 3 ÉV APPLE Care PLUS + ÁFÁ-s
- G.SKILL Trident Z5 RGB 48GB (2x24GB) DDR5 8000MHz F5-8000J4048F24GX2-TZ5RS Memória!
- BESZÁMÍTÁS! Részletfizetés 0% THM ÚJ GIGABYTE A16 3VH 16" notebook R7 260 16GB RTX 5060 3 év 27%
- BESZÁMÍTÁS! Apple Watch Series 9 GPS 45MM okosóra garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest