Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
Új hozzászólás Aktív témák
-
Az ördögbe ezekkel a k501 ventikkel, pedig olyan jó kis gép, de ez a széria valahogy nem a legjobb eddig.

-
válasz
Dhampir
üzenetére
nem vagyok szakértő.
csak arra céloztam, hogy azzal nem segítesz, ha a sztori előzetes ismerete nélkül azt mondod, minek vettem ilyen gépet ha nem olvastam utána. utánaolvastam. sok helyen. egyetlen "hivatalos" teszt nem említette a hűtési gondot. külföldi fórumokon néhányan, ott akartam a notebook fancontrol javaslatra is, ami nekem először nem működött, de aztán igen és azóta minden kafa - csak az nem, hogy az Asus látszólag nem foglalkozik a kérdéssel. volt valaki itt, aki szervízbe vitte a gépet és állítólag ott javítottak rajta. ha valaki rákeres, meg fogja találni. -
válasz
TeebyKay
üzenetére
hát talán azért érdemes, hogy ha puhább felületre teszed, felemeli és rendesen jár a levegő, nem fő a gép annyira. én vettem egy nagyon alapot Kínából, kb. 1500 forintért, semmi extra, általában be sem dugom a ventit, alapjáraton felesleges is. ha ágyban vagy kanapén vagyok és a gép az ölemben akkor azért hasznos, asztalon pedig nekem kényelmesebb kicsit.
-
válasz
Dhampir
üzenetére
Leereszkedő és minden gyakorlati hasznot nélkülöző okoskodás helyett inkább olvass vissza, ki volt az egyik első, aki jelezte ezt a problémát és hogy mennyit agyaltunk rajta mi lehet a gond. Itthon szerintem az elsők között vettem éppen ezt a típust és a külföldi fórumok egy-két jelzése nem utalt általános problémára, főleg úgy, hogy az amúgy nagyon rendes és korrekt eladó direkt kihangsúlyozza mennyire jó a gép hűtése. Na igen, nekem már TÚL jó is... Heh.
-
A panaszt továbbra is fenntartom, de annyit módosítanék, hogy szerencsére frissült a NB Fancontrol is és a régi beállításokkal működik szerencsére. Micsoda mázli!

-
a K501 ventilátor mizéria folytatódik - az utolsó nagy karácsonyi Win10 frissítés óta nem működik a Notebook Fancontrol, ami eddig (nálam) kordában tartotta a süvöltő ventilátort. amúgy nem követtem a híreket, jött új BIOS, ami orvosolja a problémát? kezdek kicsit elszomorodni, ha ez így megy tovább könnyen lehet, hogy csere lesz a vége. nehezen tudom elfogadni, hogy egy közel 200 ezres laptoppal ilyen probléma van.
-
válasz
fakeseries
üzenetére
-
válasz
SMartin-HU
üzenetére
"általánosan rosszul lesznek kalibrálva ezek a gépek szerintem... amit a BIOS frissítéssel meg tudnának oldani."

-
válasz
SMartin-HU
üzenetére
ezt fejtsd ki bővebben, mert nem világos. visszautalják a gép árát?
a venti gond meg pontos, de ha hardveres a hiba akkor nem értem egy BIOS frissítés hogyan oldaná meg. most amit én feltettem - amiről a kisregényt írtam - az jól dolgozik és használja mindkét ventit, ez biztos. most is itt a gép az ölemben, éppen langyos a bal oldala, de néma.
-
na már nem tudom módosítani, a stress tesztes AIDA adatok pontatlanok, mert most vettem észre, hogy közben végig futott a háttérben a FlatOut2.
szóval azokból vonjatok le pár fokot, hehe. milyen bika ez az i3, öcsém. 
-
oké, vannak fejlemények, K501L (core i3 5010U, 950M) tulajok, figyelem.
a BIOS-t mégsem piszkáltam, inkább feltettem még egyszer a NoteBook FanControl progit és az Asus Zenbook UX32LN beállítással alapvetően együttműködik. hátravan még, hogy a későbbiekben talán tweakelem egy kicsit ha engedi, de elsőre ez így tökéletes. képeket nem tudok mutatni, de leírom a tapasztalatokat. 22 fokos szoba, asztalon van a gép.
idle-ben a CPU (APU, mindegy most) 45 fok körül van és ezt tartja is, a FAN néma. ugyanez netezéssel sem változik igazán.

1080p videolejátszásnál (.mkv. ~15Mbps) 15 perc után a CPU 50 fokos, az egyik (tippre a CPU) FAN 900-on pörög, szerintem néma, ha a billentyűzethez tartom a fülemet, hallani lehet kicsit.
játéknál (FlatOut2, FHD) 65 foknál nem volt melegebb a CPU, ilyenkor pörögnek a hűtők de nem maximumon- de ez szerintem nem is fontos, úgysem hallani a zajban.
AIDA stress testnél meg nagyon érdekes dolog történt, amikor GPU nélkül indítottam el 65 fok fölé így sem ment a CPU, pedig 100%-on terheli a teszt, a ventik pedig úgy mennek, hogy az egyik megy nem túl hangosan, a másik pedig, amikor 65-66 fokos lesz a CPU, felpörög és visszahűti, aztán kikapcsol. bekapcs, kikapcs, de csak 100%-os CPU terhelésnél. amikor a CPU és a 950M is terhelve volt, akkor pedig mindkét venti 100%-on pörög, a CPU pedig 75 fokos 5 perc után, de a rendszer stabil.
szóval nekem ez így jó, minden átlagos felhasználásnál halk marad a gép és ha nagyon terhelve van, akkor sem engedi a program, hogy megsüljön. heuréka!
közben jobban belegondolva én nem is tudom ezek után, melyik a CPU venti és melyik a GPU (tehát a 950M) venti hangja. lehet, hogy a CPU venti eddig is néma volt, csak a GPU venti pörgött feleslegesen? ezzel még érdemes lenne foglalkozni szerintem, de az AIDA csak 1 ventit lát, és bár CPU-nak írja, én nem vagyok biztos benne, hogy az tényleg a CPU hűtő.
-
válasz
SMartin-HU
üzenetére
kérlek, majd írd le mi lett a szervízes kör vége! meddig tartott, mit mondtak, történt-e valami érdemi. köszi!
-
válasz
SMartin-HU
üzenetére
majd holnap felrakom, ma már nem lesz rá időm. -
válasz
SMartin-HU
üzenetére
izgulok!
-
válasz
NTonee
üzenetére
mikor utoljára nézem a Notebook FanControlt, még nem volt benne a K501. hátha nemsokára benne lesz, csak a fickó szorgalmán múlik.

nem lehet értelmes oka, láttad az adatokat a képen. felesleges egy 40 fokos i3-at (nekem az van) 4100 rpm-es orkánnal nyomatni. úgy képzeld, hogy áll a gép az asztalon, töknémán, aztán egyszer csak csutka fordulaton felpörög az APU hűtő, megy fél percet, kikapcsol. fél perc múlva megint be, ugyanígy. nekem a fokozatosság hiányzik, tudod. a normális thermal management. menjen alapjáraton 30%-on, aztán mit bánom én, ha FHD filmezés vagy játék közben felpörög - bár az FHD filmek is csak 15%-on terhelik kb. az APU-t. az egy másik érdekesség, hogy nem megy az nVidia kártya filmezés közben sem, (nem lehet beállítani, tiltva van) hanem az APU-t izzasztja a gép. hát, mindegy utóbbi tényleg nem gond, mert eddig mindent megevett erőlködés nélkül, a legvadabb bitrátájú .mkv-kat is. csak szintén ésszerűtlen, amikor a "bika" VGA meg ott pihen mellette kihasználatlanul.
-
válasz
NTonee
üzenetére
őszintén szólva annyira nem zavar, mert folyton bedugott füllel dolgozom, viszont a tudat zavar, hogy ennek nem így kellene működnie és egy ilyen pofoengyeszerű dolog hiányzik csak, mint egy normális BIOS. én továbbra is úgy gondolom, hogy ez nem szervízes gond - egyszerűen ilyen és majd jön rá javítás. sok éve volt egy Dell netbookunk, azzal ugyanez volt, csak hogy arra volt okos külső progi direkt a Dellhez, és megszűnt tőle a visító ventihang. itt se lenne baj, ha legalább a Rivatunert vagy Fanspeedet engedné használni a gép, de mintha teljesen tiltva lenne az összes hőmérséklet és venti beállítás, semmivel nem lehet hozzáférni.
-
válasz
NTonee
üzenetére
szervíz? akkor én is vigyem szervízbe? mert nekem pontosan ugyanezt csinálja, ugyanilyen adatokkal, akár az én gépemről is készülhetett volna a screenshot. ez szerintem tök általános a K501 sorozatnál, vagy annak is az LX változatánál. külföldi fórumokon is olvastam a gondról.
-
válasz
ITjunior
üzenetére
nekem is LX-em van, ha visszaolvasol, az első naptól panaszkodom a zajos hűtésre. de csak a procihűtő az, ami szerintem rosszul van belőve. bizonyos tartományig nem pörög - ezt onnan sejtem, hogy figyeltem AIDA-val a fordulatszámot - aztán már nagyon hamar, alig 40 fok körül bekapcsol, de azonnal 4000 körül kezd pörögni és ezt tartja is 60-70 fokig, aminél jobban nem sikerült felfűtenem a procit, igaz nekem i3 van benne. a GPU hűtő logikusan csak akkor kapcsol be, ha játékot indítok, de a APU hűtője annak is bőven elnyomja a hangját.
teljesen biztos vagyok benne, hogy ez szoftveres bibi, de a BIOS-ban nem lehet állítani, külső programmal pedig szintén nem működik együtt. várom a megváltó Intel frissítést, hátha kezdenek vele valamit, mert bár a géppel teljesen meg vagyok elégedve minden szempontból, ez nagyon zavar és érthetetlennek is tartom.
mod.: ja bocs, látom nem te kérdezted eredetileg, akkor a válasz nem neked szól.

-
válasz
Axel pRo
üzenetére
pl. én írtam és azóta is keresem a megváltó megoldást, de továbbra sincs. újabb kissé zavaró adalék, hogy film lejátszásnál nem engedi a diszkrét VGA-hoz hozzárendelni a lejátszót (esetemben MPC-HC) és bár az i3-as APU is tökéletesen viszi a legvadabb bitrátájú .mkv fájlokat is, szóval ezért le a kalappal, de a venti közben persze felpörög, durván. a 950M-nek ez meg se kottyanna, maradhatna közben néma a gép - de így csak pihen és a lábát lógázza, míg az APU izzad. ésszerűtlen, fura.
-
nálam is kattog, néhány napja tűnt fel. a venti gond (bár talán csak nekem gond) visszatért, vagy el se tűnt sajnos. vagy nullán áll, vagy maximumon pörög, mintha nem lenne köztes állapot - de nem értem, miért indul be egyáltalán, amikor 20 foknál nem volt még melegebb a CPU. :/
külső program nem kezeli, Fan Controlban nincs a laptopra profil, SpeedFan nem csinál semmit, mintha gyárilag tiltva lenne a ventifordulat szabályozás. azt nem értem, hogy legalább a BIOS-ban miért nem lehet állítani rajta valamit. ez így elég szomorú.

-
sziasztok, kezdek megkattanni.
K501LX laptop, minden jól működik, de a hűtőventi idegesít. változó időközönként (kb. fél percenként) bekapcsol, max fordulaton pörög, aztán leáll. proci i3-as, hűvös, nincs terhelés alatt. BIOS-ban szabályozni nem lehet, külső programot nem találok, ami kezelné, chipset driver frissítés elvileg megvolt. nem hiszem el, hogy nincs erre valami gyári megoldás, de az ASUS letöltések között szerintem nem láttam, vagy csak nem találtam. mivel tudnám azt beállítani, hogy folyton, halkan pörögjön és csak akkor hangoskodjon, ha kell?
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Okos Otthon / Smart Home
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Porszívók - akkus és klasszikus vezetékes
- Spórolós topik
- Konzol Screenshot
- 5 kilowattos GPU-k előtt nyitná meg az utat az Intel
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad P15 Gen 1 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10750H 16/512 QUADRO T1000 4GB
- Lenovo ThinkPad P15 Gen 1 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10750H 16/512 QUADRO T1000 4GB
- Azta! Dell Latitude 7440 -65% Üzleti Profi Fémházas Ultrabook Laptop 14" i7-1365U 16/512 FHD IRIS Xe
- 184 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5090
- 183 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5090
- 174 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5070Ti (ELKELT)
- iPhone 13 Pro Max emelt kapacitású 4790mAh diagnosztizálható akkumulátor, +ajándék ragasztó
- Nokia 8 Sirocco / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3871, 100% Akkumulátor
- Bomba ár! HP ProBook 440 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

sajnos a gép BIOS-a gyakorlatilag nulla, írta valaki, hogy ez szándékos a gyártó részéről, hogy senki ne piszkálja feleslegesen. pedig egy thermal managementet azért belepakolhattak volna szerintem.
csak arra céloztam, hogy azzal nem segítesz, ha a sztori előzetes ismerete nélkül azt mondod, minek vettem ilyen gépet ha nem olvastam utána. utánaolvastam. sok helyen. egyetlen "hivatalos" teszt nem említette a hűtési gondot. külföldi fórumokon néhányan, ott akartam a notebook fancontrol javaslatra is, ami nekem először nem működött, de aztán igen és azóta minden kafa - csak az nem, hogy az Asus látszólag nem foglalkozik a kérdéssel. volt valaki itt, aki szervízbe vitte a gépet és állítólag ott javítottak rajta. ha valaki rákeres, meg fogja találni.

K501LX laptop, minden jól működik, de a hűtőventi idegesít. változó időközönként (kb. fél percenként) bekapcsol, max fordulaton pörög, aztán leáll. proci i3-as, hűvös, nincs terhelés alatt. BIOS-ban szabályozni nem lehet, külső programot nem találok, ami kezelné, chipset driver frissítés elvileg megvolt. nem hiszem el, hogy nincs erre valami gyári megoldás, de az ASUS letöltések között szerintem nem láttam, vagy csak nem találtam. mivel tudnám azt beállítani, hogy folyton, halkan pörögjön és csak akkor hangoskodjon, ha kell?
Pyttawrx