Hirdetés

2024. május 13., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#6792) Hunattila válasza Raysen623 (#6791) üzenetére


Hunattila
tag

Maximálisan egyetértek a fentiekkel. Pár beírással feljebb írtam a tervtanácsok üzletszerű visszaéléséről.
Anno 163 oldal OÉSZ (tárgymutatóval együtt) elegendő volt és működött.
A baj, hogy mindent jogászok állítanak elő, jogi bikfanyelven és, aki "döntési" helyzetben van, az úgy értelmezi, ahogyan ő akarja, mert minden lehet fehér is meg fekete is, nézőpont kérdése. A döntnökök meg talmi hatalmukkal visszaélve, visszaélnek. Ezért írtam többször, hogy egy kezelési könyve kell, ahol pontosan leszabályozza, mit tehet a hatósági ember és mit nem. Szabályozni kellene a főépítészek és a tervtanácsok mozgásterét nem pedig még jobban kibővíteni a vétójoggal, amivel vastagon élni, visszaélni fognak. Innentől a szubjektum lép az építészet helyébe. A tervtanácsoknak pedig zsebre ható érdekük a tervek megköpködése – persze szintén szubjektív módon – félretéve a HÉSZ-t, a településképit és minden helyi sajátosságot. Hiszen a helyben tervező ismeri az ottani dolgokat, szabályokat. Mert minek a HÉSZ és egyéb nyalánkság, ha a fontoskodók a jó kis tervdíjért ne fontoskodnának. Mert teszem azt pl. a tervtanácsok társadalmi munkában, ingyen dolgoznának, nem az adóforintjainkért, akkor kapós lenne-e ez a pozíció? Mert, akkor ugyebár nem lenne érdekükben egyébként mindennek megfelelő terveket visszadobálni. Az is izgalmas, ha úgy döntenek, hogy minimális helyismeretük sincsen, a jegyzőkönyvek pedig használhatatlanok, ha egy következő alkalommal visszautalnál arra. Sokszor esélyed nincs megvédeni az álláspontodat, mert jön a „Rossz irányba megy ez a beszélgetés.” típusú megfeddés.
Ez az egész helyzet kialakít egy körön belüli és egy körön kívülre eső építésztársadalmat, ahol a körön belüliek elosszák maguk között a „zsíros” falatokat, a kívül esőket pedig a tervtanácsokon és a körön belülre került főépítészek segítségével lenyomják, hátráltatják, teljesen felesleges, alapvetően senkit nem érdeklő, a terv szempontjából lényegtelen sokkal több többletmunkára kényszerítik, tervezés helyett teljesen felesleges adminisztrációval kell tölteni az időt.

Ez van fiúk, lányok. De mivel hagyjuk, ez a helyzet csak romlik, a terror pedig egyre nő és egyre több szarakodást kell tenni egy-egy tervvel.
Gyerekek itt diktatúra van!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.