Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- eldiablo: 30 év után szakítottunk, de azért még beszélünk...
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Dr. Mózes: Lakberendezési tanácskérés
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
-
LOGOUT
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
Én a kezdő Arch user szemszögéből írtam, aki felteszi első alkalommal az Archot, és hirtelen arcra esik, hogy alapból nem tud sudo-zni, mikor meg Ubuntu, Mint, Debian, Fedora, stb. rendszereken meg install után alapból megy.
Pont azért írom, hogy alapból sehol nem lenne ez engedélyezve, bekapcsolva, csak a felhasználóbarát disztrókon a disztrókészítők alapból engedélyezik, csak ezt a laikus user nem látja, mert az automata installer végzi el ezt a lépést is, így a felhasználónak az jöhet le, hogy ez a sudo egy alap dolog Linuxon, ami minden disztrón működik. Hát nem.
A nincs engedélyezve kifejezést meg nem úgy kell érteni, hogy tiltva van, hanem alapból csak nincs bekapcsolva. Még a sudo csomag sincs fent alapból, ha jól emlékszem, még azt is fel kell hozzá tenni, usercsoportot, /etc/sudoers-t állítani. És ez nem véletlen, mert biztonsági szakmai szemmel a sudo-t biztonsági kockázatnak tartják, és helyette vagy az su-t, vagy a root konzolt ajánlják, vagy grafikus felületen a pkexec meg admin:// módszerrel kell kiváltani. Ennek ellenére sokan mai napig ragaszkodnak hozzá, pl. én is, lehet rosszul teszem, pusztán megszokásból, az első, hogy minden Arch, Artix, Void, Gentoo, stb. installkor kézzel engedélyezem, mert már csukott szemmel tudom, hogy magától nem fog menni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 7600 mAh-s az aksi az iQOO új mobiljában is
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Dell notebook topic
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- iPad topik
- PlayStation 5
- Mesterséges intelligencia topik
- További aktív témák...
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Jawbone Up okoskarkötő, aktivitásmérő
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- magyar billentyűzet - 171 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080
- Macbook Pro M3 Max 14" - 36 GB/1TB/ 27% ÁFÁS!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest