Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly
    veterán

Vagyis az online trimmelés akkor észre vehetőbb, ha sok írási művelet van? Videó vágás, képfeldolgozás, stb... esetén és mondjuk egy átlag böngészési, tartalom fogyasztási felhasználás esetén már nem annyira? Gép adottságait is figyelembe véve.

Igen, ha intenzív lemezművelet van akkor elméletben lehet észrevehetőbb az online TRIM. Meg néhány Linux kernel alatt problémás firmware-ű SSD sem szereti az online TRIM-et. Ezért a disztrók többsége az ütemezettet használja, preferálja. Én használtam mindkettőt, nem vettem észre különbséget.

Van, hogy fájlrendszer is dönt, vannak fájlrendszerek, amik nem támogatják a discard TRIM-et, csak az fstrim-et és fordítva. Igaz kevés ilyen van, ha nem hsaználsz spéci fájlrendszereket, csak a szokásos ext4, FAT32, NTFS, stb., akkor mindegy. Ez csak ilyen f2fs és hasonló spécibb vagy riktább fájlrendszereken döntő.

Azt is vedd figyelembe, hogy NVMe SSD-n nem kell TRIM, mert más mechanizmus automatán gondoskodik az online (nem ütemezett) TRIM-ről.

Új hozzászólás Aktív témák