Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly
    veterán

Igen azt nem néztem, hogy a htop a shared memory-t is beleszámolja, de a Conky többet mutat még így is. A polybar modulja meg végképp. Az 1,1GB memóriahasználatot mutat miközben a free -m 239MB-ot, tehát több, mint a free -m+shared+cache.
    Igazából ez most úgy jött ki nálam, hogy megszüntetem a conky-t, és 1-2 dolgot ki akartam rakni a polybarra, többek között a a memória használatát is. No mindegy. Megnézem, hogy hogyan kell polybarra kirakni úgy egy értéket, hogy egy terminal parancsot futtatok. Mikor beállítottam magamnak a polybar-t a mostani kinézetre, akkor rémlett, hogy lehet ilyet. Ha igen, akkor majd a free .m parancs értéket iratom ki.

Használd a free parancs kimenetét. Az a legpontosabb. A memóriahasználatot a kernelstatisztikákból kérdezi le, amit a /proc/meminfo cat-elésével is elérhetsz. Az ebben írt adatokat gyúrja át emészthető formában.

Értelmezni meg úgy kell a memóriafoglalást a free kimenetében, hogy össze kell adni a used, shared, buffers oszlopokat, a cache-t nem szabad hozzáadni, mert azt a kernel dinamikusan szabályozza, nem veszi el az alkalmazások elől a memóriát. Ha kell az alkalmazásnak, akkor a kernel felszabadítja a cache-t. Amit a free parancs a „free” és avaible oszlopoknál ír, az viszont nem a valóságot tükrözi.

Új hozzászólás Aktív témák