Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

Volna egy-két érdekes dolog még amit megosztanék veletek. Ma reggel telepítettem VBox-ba egy ArchLabs-ot, mert kiakarok néhány dolgot próbálni.
    1: Yay telepítése.
    Szóval ez alapján, ez jön szembe leghamarabb a találatok közt és itt is ez volt ajánlva.
    [link]
    $ sudo pacman -S git
    $ git clone https://aur.archlinux.org/yay.git
    $ cd yay
    $ makepkg -si
    A folyamat rendben lefutott, majd terminálban próbálva:
    yay -Syu vagy yay -S pamac-aur
    A válasz az, hogy a yay parancs nem található.
    Ezután gondolva Frawly javaslatára, amikor a pacman frissülékor is gond volt a yay-el. Megpróbáltam ezt a telepítést:
    git clone https://github.com/Jguer/yay.git
    cd yay
    make
    sudo make install
    Ez előtt töröltem a yay könyvtárat, mert a meglévőbe nem klónozta ennek a tárolónak a tartalmát. Továbbá a múltkor a go hiánya miatt elhasalt ez a telepítés, így most azt is feletettem előtte.
    sudo pacman -S go
    Így már működött rendesen a yay.

2: VBox-ban full screen-ben ArchLabs.
    Mindent telepítettem a guest-en, ami kell a kernelnek a VBox-hoz + interakciós szolgáltatások CD-ről is a "VBoxLinuxAdditions.run"-t.
    Viszont a tálca és az ablakok villództak nagyon zavaróan.
    A legfrissebb VBox már a "Képernyő" beállítások menüben a "Grafikus vezérlő"-nek VMSVGA eszközt állítja defaultnak.
    Ha a VBoxVGA-t (ez volt régebben a default) választom, akkor megszűnik minden villódzás, rendesen-normálisan lehet használni a rendszert.
    Ez azért érdekes, mert más Debian alapú disztrók indításakor kimondottan nyavajog a VBox, az elavultnak számító VBoxVGA miatt.

3: ArchLabs telepítése VBox-ba.
    Aki kedvet érez hozzá, az ne lepődjön meg. Akkor, amikor automata partícionálást választva a telepítő szkript hibával kilép. A default beállítás ebben az esetben, UEFI-GPT szerinti rendszer. A virtuális gépünk meg BIOS/MSDOS-os default.(ha uefis gépet kreáltunk, akkor nem lessz probléma).
    A lemezt manuálisan kell partícionálni a telepítő által kínált programokkal(msdos-partícióstábla, 512MB ext4-boot és a maradék ext4-root partíció). Vagy ha idegen a parancssoros partícionálás, akkor bebootolni a virtuális gépet olyan live ISO-val, amin van GParted. Majd újra indítani az ArchLabs ISO-val és követni a telepítőt, a mount menütől.
    Jobban nem részletezném, mert maga a telepítő nagyon egyszerű. Ezt is jobbára a kezdő próbálkozóknak gondoltam elmondani.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés