Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly
    veterán

Sziasztok! Szeretnék kicsit ismerkedni az Arch-al, sok jót hallottam már róla. Jelenleg a laptopomra szeretném telepíteni (ThinkPad X230), most van rajta dualbootban egy Windows10 és egy Ubi 18.04. Viszont a partícionálással totál elakadtam. Szeretném róla az uborkát letakarítani és a helyére rakni az Archot, viszont fogalmam sincs, hogy kéne. UEFI-t használok a laptopon, a Windows már megcsinálta az EFI partíciót, innen viszont nem tudom merre tovább. A wikin valószínűleg a bénaságom miatt nem tudok eligazodni, tudna valaki segíteni, pontosan merre induljak el?

Előre is köszi!

Az Arch Wikinek ezt a cikkét nézd.

A lényeg, hogy fel kell lennie csatolva a EFI partíciónak, tipikusan /boot-ként. Ekkor arch-chrootban kiadod a bootctl --path=/boot install parancsot, és felteszi az EFI partícióra az Arch indítófájlait. Ezzel nincs vége, mert szerkeszteni kell egy konfigfájlt is, a /boot/loader/loader.conf néven, sőt, kell egy conf fájl a /boot/loader/entries/-be is, ennek a neve szabadon választott, de össze kell egyeztetni a loader.conf-ban írtakkal. Én is így csináltam meg az Arch EFI bootját, csak X220-on. Működik. Úgy is, hogy ha Win10 van mellette.

Ha elakadnál, akkor nyugodtan kérdezz még, lehetőleg a hibaüzenettel együtt, amit kiírt.

Új hozzászólás Aktív témák