Mekkora nagy lelki sérülést okozhattam neked most ezzel.
Broadcasting lies on the television screen / Trying to get us hooked on your american dream
Mekkora nagy lelki sérülést okozhattam neked most ezzel.
Broadcasting lies on the television screen / Trying to get us hooked on your american dream
a TEJjes kiőrlésű búza ide tartozik?
[ Szerkesztve ]
Legyen szép a napod!
Amelyik joghurtra rá van írva hogy probiotikus, az tartalmaz valami extrát a simákhoz képest vagy ugyanaz?
Ελευθερια η θανατος
köszi az infót
----
most jut eszembe a tejfölről:
Egy nap tévedésből a kávémba tejfölt tettem.
Még mérges is voltam, hogy "ejnye, megaludt a tej?"
Ebbe a hülye tasakban volt, mint a tej, és véletlenül tejfölt vettem tej helyett a boltban:-)))
Fura íze volt tőle:-)))
Legyen szép a napod!
érdekes lehetett
sőt, mi több:-DDDD
Legyen szép a napod!
Tartalmazhat. Attól függően h felhasználtak-e probiotikus törzset a termék előállítása során.
Előttem már linkelt valaki egy nagyon jó kis anyagot. A lehető legjobbat. Abból szerintem mindent megtudsz.
Valamit azonban még hozzátennék:
Gyakran találkozhatunk az "élőflórás" kifejezéssel a termékeken. A jelenleg hatályos élelmiszertörvények szerint a termék csomagolásának nem szabad feltüntetni olyan tulajdonságot, funkciót amivel a terméknek alapból rendelkeznie kell. Márpedig - eddigi tudásom alapján - minden savanyított tejterméknek élőflórásnak kell lennie - elméletileg. Az h gyakorlatilag a baktériumflórából mi marad a fogyasztás pillanatáig, más kérdés. De nem szabályszerű ezt a tulajdonságot "reklámozni" mikor ez alapvető ezen termékek esetén.
Én a Janga kefírt ajánlom. Úgy hallottam (megbízható forrásból) h ez olyan amilyennek lennie kell. Én is ezt szoktam venni. Nem is drága.
[ Szerkesztve ]
én gyümiset nem eszem, mert a joghurt + gyümölcs nem megfelelő.
A joghurt jót tesz, de gyümivel együtt rothadás keletkezik emésztéskor.
Így nem csak jót teszek, egyben rosszat is magamnak.
Nem vezetem le mit és hogyan okoz. Mitaq tudom, hogy nem megfelelő, csak natur joghurtot eszem
Legyen szép a napod!
Ide is berakom:
Íme egy hír:
Miről ismerszik meg a biotej?
A biotej a benne lévő szénatomok súlyánál fogva különbözik a hagyományos tejtől, és az omega-3 zsírsavak aránya is más benne - állítja a Max Rubner Institut kutatója, Joachim Molkentin, aki másfél évig dolgozott azon a teszten amely alkalmas a tejek beazonosítására.
A biotej olyan ökogazdaságokból származik, ahol túlnyomórészt rétiszénával etetik a teheneket, míg a hagyományos tartásban a kukoricaszilázs a meghatározó. A kukoricában a C-13-as szénizotópok aránya nagyobb, mint a rétiszénában, ezért a biotejbe is kevesebb jut ezekből a "nehéz" szénatomokból.
A teszt az omega-3 zsírsavak eltérő arányát is kimutatja. A táplálék összetétele ugyanis kihat az emésztési folyamatokra, tehát a termelésre is. Bár a két vizsgált jellemző évszaktól függően ingadozik, mégis kimutathatók olyan küszöbértékek, amelyek egyértelmű határvonalat húznak a "bio" és a "nem bio" között. Azt még nem tudni, mikor állhat a végfelhasználó rendelkezésére is egy ilyen hasznos "tesztgép".
Forrás: Haszon Agrár, 2009/5
A héten vettem ezt a Tesco-s probiotikus joghurtitalt. Bár ne tettem volna Maradok a Jangánál
[ Szerkesztve ]
Mosmér? Nagyon finom. Állítólag minden darabban 13g cukor van.
Ελευθερια η θανατος
Finom? Jó vicc. Nem tudom miből készül, de sok joghurt nincs benne Szarrá édesített víz, vagy én nem is tudom :
Állítólag minden darabban 13g cukor van
Az még belefér Az a kritikus határérték A felett már egy hangyafaxnyival is halálos
[a fórum továbbra se kifestőkönyv...]
[ Módosította: ngabor2 ]
Ha nem tudsz róla semmit, akkor miért írsz róla fasságokat?
Bocsáss meg h belemásztam a lelkivilágodba. Oltári nagy faszságot írtam, valóban. Csupán az érzékszervi tapasztalataimat írtam le. Ha neked megfelel, akkor igyál sokat, én köszönöm, kihagyom ha nem gond Számomra az igazi tejtermék a sűrű kefírnél és a májas állományú joghurtnál kezdődik
És h megnyugodj visszavonom azt az állításomat, miszerint nem látott túl sok joghurtot
Ámen.
Egy közlemény a Tej Terméktanács jóvoltából:
HAZAI ÉLELMISZERT A BOLTOKBA!
Miért vegyek hazai élelmiszert?
A média is gyakran erősíti, hogy a fogyasztónak jó az olcsó import élelmiszer.
De mitől olcsó számos külpiacról származó élelmiszer? Ezt a kérdést nem szokták föltenni.
Márpedig legtöbbször azért, mert a környező országok a többleteiket rendkívül alacsony áron helyezik el külpiacon – ezzel védve nemzeti piaci áraikat – továbbá az importnál a kereskedők minimális árrést alkalmaznak (1-6%), míg a hazai élelmiszert 30-60 %-kal terhelik, ezzel háttérbe szorítva a hazai termék forgalmát. A külpiacról származó termékek esetében nem kérnek bónuszt (utólagos visszatérítés), ami a beszerzési ár 15-30 %-a a hazai termékeknél. Így az 45-90 % hátránnyal indul, azaz ennyivel “megdrágítva” kerül a polcokra.
Elgondolkodtató az is, ha megnézzük, hogy mi a gazdasági haszna annak, ha hazai élelmiszert vásárolunk.
A külföldi termékből az államkasszába csak az ÁFA jut, de azt is a magyar vásárló fizeti meg. Ma például a dobozos tejek 50 % -a külföldi 0 ft adóbefizetéssel, kivéve az ÁFA befizetést. Az adótartalmat a magyar fogyasztó megfizeti, de az a külföldi államháztartást gazdagítja.
Ellenben minden hazai terméknek rengeteg munkabér és adó tartalma van, foglalkoztatást biztosít, megtartja a lakosságot és az agrokultúrát. Ebből az adóból tartjuk el a közszférát, (oktatás, egészségügy, államigazgatás, nyugdíj, családi pótlék, stb.) és a munkanélkülieket is. Megélhetést, munkát ad a traktorosnak, a tehenésznek, a szerelőnek, a feldolgozónak, a logisztikának és nemzeti jövedelmet állít elő.
Ezek a dolgozók munkabért kapnak (nem segélyt a hazai foglalkoztatottak adójából).
A hazai termékelőállításból képződik az SZJA, a TB, az EHO, a munkavállalói járulék, a munkaadói járulék, a társasági adó, iparűzési adó, építmény adó, gépjármű adó, szakképzési hozzájárulás és az ÁFA befizetések is.
A felhasznált jövedéki termékek után jövedéki adót kell fizetni. A termelés és feldolgozás során felhasznált ipari anyagoknak szintén jelentős adó tartalma van.
Ez az adó a külföldi élelmiszerből nem a magyar államkasszába kerül.
Csak egy példa: ha a tejipar éves árbevétele 250 milliárd Ft, akkor ebből bér+adó formájában 75 milliárd Ft kerül a költségvetésbe. Ha a külfödi forgalom 80 milliárd Ft, akkor viszont 24 milliárd Ft esik ki a magyar kasszából. Ez nem hiányzik ? És ez a példa csak a tejágazatról szólt, hol van még a többi hazai élelmiszer ágazat.
Minden nemzet kultúrájának szerves része a gasztronómia, a tradicionális hazai ételek. Nem kellene megfosztani a magyar lakosságot ettől az értéktől.
A szakma azért harcol, hogy a hazai termékek kereskedelmi pozícionálása, fogyasztói megítélése jobb legyen. Megfelelő kontroll nélkül ne kerülhessen be az országba gyenge minőségű élelmiszer és legalább olyan odaadással őrizzük nemzeti piacainkat, ahogy ezt a régi uniós tagországok kifinomult technikával – sokéves tapasztalattal a hátuk mögött - teszik.
Budapest, 2009. március 4.
Tej Terméktanács
Más:
A statisztikák szerint egyébként a fogyasztás a válság ellenére is a minőségi termékre jellemző, ami változik az a fogyasztás mértéke, vagyis a fogyasztók a drágább és jobb minőségű termékeket választják továbbra is, csak kevesebbet fogyasztanak belőle.
[ Szerkesztve ]
csináltam aludtejet.
vagyis létrejött az magától is:-D
Olyan ize lett, mint a kefirnek.
Ennek örültem is, mert igy tudom, hogy igazi a tej.
Legyen szép a napod!
hát ez azért van így mert a szegfűs gazdaságpolitika nem ért ezzel egyet. ráadásul épp ma olvastam hogy egy szuperinteligens professzor be akarta bizonyítani a hülye könyvében hogy igen is drága államra és magas adóterhekre van szükség, és az így is van rendjén, míg a gazdaság versenyképessé tétele adócsökkentéssel káros.. hát max arra káros hogy életképes legyen az ország, és ez nem csak a mezőgazdaság terén van így.. tenni nem tudunk ellene csak majd mikor X-elni kell.
[ Szerkesztve ]
youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
a tej jó cucc nagyon. régen sokat ittam, most ritkábban, mert valahogy olyan nyálkásnak tűnik. viszont ha veszek, akkor le is gurul majdnem húzóra 1 liter valahogy a szervezet jelzi, ha szüksége van rá.
Muton#2316 - $z@r a drop >_<
én is így vagyok vele..ritkán kívánom meg..de akkor literszám
Szerintem amit mi napjainkban tejnek nevezünk rég nem az. Ki tudja már mi van benne...
Épp ma történt, hogy a 06.30-án lejáró tej, már ma ihatatlan volt. Pedig elvileg még 2 napig nem szabadna,hogy semmi baja legyen. Tehenet kéne itthon tartani...
"Játszunk erotikus bújócskát. Picit segítek: az ágyon leszek meztelenül. Sok szerencsét!" :D
uhh..tényleg régebben anyuék mindig friss tehéntejet hordat haza ilyen kannákban,és abból volt aludttej meg túró
ma már nem tudnám szerintem meginni
túl tömény
Tej az még mindig, és csak tej van benne.
A szavatossági idő csak és kizárólag a sértetlen és bontatlan csomagolású termékre igaz! Onnan kezdve, hogy kibontottad már csak az eredeti eltarthatóság fele-harmada várható max el.
Az jó lehetett.
De ha az ember magának állít elő dolgokat, tudja legalább, hogy mit eszik, iszik. Csak hát ezekhez hely és idő kell.
Én naponta megiszok minimum egy bögre "tejet", van amelyiknek jó íze van és inkább nem gondolok bele, hogy mi lehet benne.
daa-raa: Lehet, hogy igazad van, de valahogy nehezen hiszem el.
A szavatossági idő igaz, csak ez ma egy kellemetlen élmény volt.
[ Szerkesztve ]
"Játszunk erotikus bújócskát. Picit segítek: az ágyon leszek meztelenül. Sok szerencsét!" :D
Rákattantam a 3,5-ös tejre. Jobb íze van, mint a 2,8-asnak.
Szerencsémre, nincs gondom a tejcukorral. Imádom a tejből készült finomságokat.
Szerk.: Az esti "kávém": 3in1 kávépor feloldva kevés forró vízben és felöntve 3 deci tejjel. Megyek és felhajtom a másik felét is.
[ Szerkesztve ]
A tudás az egyetlen érték, ami a használat során nem fogy el, hanem még gyarapszik is.
Túl sokat dolgoztam tejüzemben, hogy ne higgyem el, hogy tényleg tej... Persze a partvonal mellől mindig könnyű kiabálni, hogy "Hülye bíró!"...
A párom ma hozott egy pohár tejfölt és olyan kemény állagú volt, hogy meg is jegyeztem ez "biztosan tejföl porból" készült.
Ő meg el is hitte. Nem véletlenül volt évekig laboráns tejüzemben.
Ha elengeded a postát akkor vennék két akkut is.---Ha megbeszéled a postával, hogy ingyen elviszi neked, és erről írásos igazolást is hozol, akkor részemről oké a dolog!--by dobozosfiu
Állományjavítónak a cement a legjobb, ez vitathatatlan...
MOD: Meg egy kis jófajta guargumi...
Egyébként családi vállalkozásban nyomtátok a tejipart? Van még ilyen mondjuk errefelé. Azt meg sem merem kérdezni, hogy a kutyáknak volt-e köze a tejiparhoz.
[ Szerkesztve ]
Én igazából valami kínai fertőzött gabonából készült, szennyezett lisztre gondoltam.
Viszont most, hogy mondod a színe is olyan érdekes volt.
Ha elengeded a postát akkor vennék két akkut is.---Ha megbeszéled a postával, hogy ingyen elviszi neked, és erről írásos igazolást is hozol, akkor részemről oké a dolog!--by dobozosfiu
Legyen igazad. Ez csak jó a fogyasztóknak.
"Játszunk erotikus bújócskát. Picit segítek: az ágyon leszek meztelenül. Sok szerencsét!" :D
az nem bug, hanem feature
ÚJ! már gombás (fuzárium) ízesítéssel is, változatlan áron!
ja, amúgy az közismert, hogy a tejport tojásból, a tojásport meg tejből gyártják...
[ Szerkesztve ]
Nem káros az, ezt nevezik élőflórának.
Azt már meg sem merem említeni, hogy apósom is ott dolgozott. Sőt egy ideig a bátyám is.
Ej igazai szerelmek szövődtek, a tejporból tejet készítő, majd visszaporító gépek mellett.
A kutyáknak semmi közük nem volt a céghez.
Ha elengeded a postát akkor vennék két akkut is.---Ha megbeszéled a postával, hogy ingyen elviszi neked, és erről írásos igazolást is hozol, akkor részemről oké a dolog!--by dobozosfiu
ezt most nem értem
így készül akkor a tej?
A tej úgy készül, hogy kimegy a tehén a legelőre és berámol a fejébe egy jó adag gyomot (esetleg az istállóban szárazcucc). Este lefejik, a nyerstejet tán már ott helyben is egy laza pasztórözésen átesik, de mindenképpen lehűtik. Ez a cucc elmegy a tejüzembe (nem a saját lábán!), ott beállítják a zsírját (fölözés, szükség esetén tejszínnel keverés), lepasztőrözik és megy a zacskóba/ pohárba/ dobozba. Ennyi.
Nem hígítják, tejport is csak akkor lát ha alacsony a szárazanyagtartalma (ez lehet a fölözés miatt is, de sokszor már a gazdától bejövő anyag esetén is alacsony).
Érteni meg azért nem érted az élcet, mert sosem dolgoztál tejüzemben. A hozzád hasonlók (nem rossz értelemben fogalmazva) hiszik azt, hogy a tejet tejporból hígítják. De miért tennék, ha a tejport a tejből porítják? Szóval csak még magasabb lenne a költsége a boltba kerülő tej előállításának. A másik hiedelem, hogy a bejövő nyerstejből hígítással készülnek az alacsonyabb zsírtartalmúak. Ennek csak az az apró akadálya van, hogy akkor kellene bele emulgeálószer is. Azt meg köelezően fel kell tüntetni a csomagoláson. Szokták ellenőrízni a terméket mindenféle hatóságok, egyszer elég lenne lebukni.
Egyik volt munkatársam mondta, hogy volt valami reformkaja szemináriumon, és azt mondta a jól informált előadó, hogy "A tejüzemekben úgy lecsökken pasztőrözés után a tej kálciumtartalma, hogy azt mésszel pótolják." Milyen tájékozott a csávó, a technológiáról láthatóan gőze sincs... (bordoiéhoz hasonló élccel erre azt mondta egy másik munkatársunk, hogy "Hogy jött rá? Pedig olyan jól elrejtettem a szívlapátot!
Mi a véleményetek az ESL (Extended Shelf Life) technológiával hőkezelt tejekről? Számomra sokkal inkább bejön a teltebb (a nyers tejhez a szokásos, magas hőmérsékletű pasztőrözésnél közelebb álló) ízhatásuk. A Minna termékét fogyasztom is rendszeresen.
--K--N--R--
Mindent lehet fogyasztani, csak mértékkel!!! (persze itt élelmiszerről van szó és nem méregről). Ez igaz a tejre is.
mértékkel..jut eszembe az unokanővérem napi 5-6 litert megiszik
5-6 liter naponta? Minek Tehén ott parkol az udvarban?
"Gyerekek" ha ez így megy tovább, ahogy most...tehát sehogy, akkor a végén átállok én is őstermelőnek a francba.
bulémiás
könnyebben kijön neki így a kaja
Édes Istenem.
Napi 5-6 liter folyadékot a body buildingesek isznak
________
Ehheehhe, végigolvasva a topicot... rájöttem, milyen jó ez a napi 35-40 liter friss kecsketej itthon, amiből aztán készül a sajt, joghurt, aludttej, s hamarosan majd (ha végre megvesszük a kultúrákat) elérjük azt a pontot is, mikor már túrót, tejfölt, krémsajtot csinálunk.
Anno én is betermeltem napi 1 liter tejet a napi 2 kiló kajám mellett. Csak aztán kezdtem "megutálni", mert kecskék mindig bezabáltak a bodzából, és rossz lett a tejük. Idén kiírtottuk a bodzát nagyjából, szal ezzel már nincs gond, viszont már nem iszok annyit. Többnyire elmegy a sajtba, meg aludttejnek, úgy valahogy jobban komálom
Egyébként nem sokat tudok a bolti termékekről, hogyan készülnek, mifélékből, de azt tudom, hogy a kecsketej bármelyiknél jobb [Azt viszont nem állíthatom, hogy finomabb a tehéntejnél, inkább azt mondom: más. Mindkettő nagyon finom, mindkettőt innám, ha lenne rá lehetőségem, de a tehéntej sajnos lassan 10 éve kimaradt az életemből. ]
(#146) Thulcandra válasza Slayer Valor (#145) üzenetére
Erm, kecsketúróhoz kell valami kultúra? Mi itthon tehéntúrót csinálunk, az csak annyi, hogy ki van rakva a tej szobahőmérsékletre, aztán ha megaludt forralással kicsapódik a túró - nem kell semmi kultúra.
Mindenesetre jó neked, hogy vannak saját kecskéid, legalább azok tudod, hogy mit ettek!
Mi igaz telepről kapjuk a tejet, jó 4% körüli zsírtartalommal közvetlen a tehénből, de a sok cucc amit ezekkel a tehenekkel megetetnek... durva! Olvasni is rossz azt a sok tápanyagkeveréket, és adalékot amit beletömnek a tehénbe, csak hogy a legtöbb és legjobb minőségű(?) tejet adja.
Egyszer kipróbálnék egy olyan tejet ami kizárólag legeltetéssel + széna, silóval fenntartott tehénből jön. Biztos teljesen más íze van!
" Ride away from falling ground, ride away from the big black cloud, ride away until the day come that we all live in a 2 wheel nation "
Felénk jár a "bocis autó" ahol lehet venni házi tejet. Eddig se 2,8%, se 3,5% tejet nem ittam meg magában ezt pedig imádom. Ha épp nincs ilyen itthon akkor 2,8% tejből kakaó fél literes mennyiségben.
Redmi Note 7
dolgoztam a tejgyárban méág diák koromban, azóta a tejszagáról kellemetlen élményeim vannak:-S
Hidrogénperoxiddaol (ami a szőkítő is, azzal) mossák a csöveket, azzal fertőtlenitik. Az bizony bele kerül kis mennyiségben a tejbe is,. Semi bajod nem lesz tőle, csak meghajt erősen:-S
24 órát kelene várni, mig a boltba kerül, mert eltűnik belőle a vegystzer.
Ezt nem tudtam, és a gépből ittam a frissen dobozolt tejet... Nem is keveset:-D
--
de volt, hogy a 2,5liter joghurt is sok volt már a gyopmromnak:-DD
2-3 óra WC:-DDD
Legyen szép a napod!
Peroxiddal nem mosnak semmit, az csak fertőtlenítésre van használatban. Mosáshoz lúgos és savas vizet használnak. Utána a tecnológiától függően történnek az események:
UHT pasztőrök és töltőgépek esetén: forró, steril vízzel vagy steril gőzzel sterilezik a pasztőröket, csöveket, töltőgépeket. Peroxiddal a töltőteret és a csomagolóanyagot szokták sterilezni. Plusz a töltőtérbe termelés során sterillevegőt vagy nitrogént juttatnak (a csomagolásban ne lépjen reakcióba a tej a levegővel).
alacsony hőmérsékletű pasztőrök esetén a fertőtlenítésre perecetsavat használnak, a csomagolóanyag általában nincs fertőtlenítve helyben.
A termékben a peroxid szintjét ellenőrzik, van rá határérték. Egyébként meg rövid idő alatt lebomlik, viszont mivel erőteljes oxidálószer, a termék minőségét befolyásolhatja a magas peroxidszint.
És minden terméknek van karanténideje, UHT termékek esetén 3-7 nap.
(#150) Slayer Valor válasza Thulcandra (#146) üzenetére
Kecsketúróhoz úgy tudom vajkultúra szükséges [még nem csináltunk itthon, s ebben különben is, bátyám a tájékozottabb]. Persze többféle túrót is lehet készíteni, s ettől függ milyen kultúrát, vagy oltót teszünk bele, mennyit, s persze az eljárások, hogy hány óráig aludjon, hány fokon történjen az utómelegítés, stb.
Bátyám egyszer felolvasta valamilyen kecskés könyvből egy csomó túróféle készítését, de arra már nem emlékszem sajna.
A sima aludtej felforralásáól meg annyit, hogy szerintem a tehéntej sokkal inkább kezelhető ilyen téren, mint a kecsketej, vagy nem tudom, nem volt még vele dolgunk. De a kecsketúró készítése biztosan sokkal komplikáltabb dolog.
Egyszer mi is próbáltuk az aludttejet (kecske) felforralni, ki is vált belőle valami túróízű/szerű dolog, de az olyan kevés mennyiségű volt, hogy nem nagyon érte meg. Oltót, kultúrákat is azért használnak, hogy a tejnek a lehető legtöbb részét fel tudják használni.
Hát az biztos, hogy a tej íze nagyon is függ attól, hogy mit esznek az állatok. Mondom, régebben vittük kecskéket olyan helyekre, ahol valami nem nagyon jó dolog nőtt a mezőn, és bezabálták, ettől valami eszméletlenül rossz ízű volt a tejük. Azóta nem visszük arra őket Itt megkapják a napi mag-adagjukat, s legeltetéskor többnyire akácot, madármeggyet, galagonyát tömnek magukba, meg ami füvet találnak, s igen finom a tej, nincs semmi kifogásom ellene.