Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Gyakori kérdések és alkalmazás ajánló
Új hozzászólás Aktív témák
-
janitor01
tag
Sziasztok!
Nagy lépésre szántam el magam. (Igazából két éve már csak ugye anyagi vonzata is van a dolognak). Szeretnék laptopra és azon belül is macbookra váltani. Eddig Iphonom volt/van jelenleg egy 5 (de már 3Gs óta) és Ipadem is (3-mas). Egyszóval magáról a macről nem sokat tudok.
Szeretnék egy könnyen hordozható laptopot. Elsősorban privát célra (így az árát sosem fogom visszakeresni vele., pedig szentül megfogadtam, hogy ilyen drága dolgot csak akkor veszek ha pénzt kereshetek vele ). Alapvetően: Böngészés, youtube, Office, . Egyetlen játékkal játszom PC-n ez a league of legends (ezt viszont szeretem!) ennek van nativ mac kliense.
Amit tudok, hogy retina felbontást szeretnék, ha játékban nem is ragaszkodom hozzá de egyébb felhasználásoknál nagyon! Ezt az ipad óta a tudom. A Következő kérdéseim vannak:
- A rMBP 13" ról (elsősorban a 13" érdekelne) nem olvastam jókat (pl az Appleblog kifejezetten lehúzta, igaz ők még nem a jelenlegi verziót tesztelték) Tényleg nem jó a 13"?
Inkább mondjak le a retináról és menjek rá az Airre?
Vagy spóroljak még a 15" ra? Az baj, hogy az Nvidia VGA játékra ugyanúgy alkalmatlan, az alap 15 ben pedig ugyanez a videó kártya van ha jól értem és azért drágább! (pláne az nvidiás verzió.) Mi a véleményetek?
- Tudom, hogy a mac alapvetően nem való játékra de vajon egy LoL elfut még egy ilyen Haswelles 13" os rMBP-n? Természetesen nem natív felbontásba gondolkozom
- Érdemes várnom a vásárlással (szeptemberre tervezem) vagy a termék frissítés még sokkal odébb van?
- Elég drága a garancia kiterjesztés (majd 20% a vételárnak) van erre szükség szerintetek?
- Elég a 8gb ram vagy a 16 gb kell? Nem ismerem a maces szoftvereket de mivel a gépen nem játszom és vágok 4K-s videót nem tudom, hogy kell-e még 8 Gb ram 60.000 Ft ért... Viszont ha jól tudom később nem bővíthető
- Van olyan program amit a vétel után mindenképpen meg kell vásároljak? Az office for MAC en kívül? (média lejátszó stb.. amik ha nem is nagy összegek de ezekből is össze tud jönni még pár 10.000 FT)
- Van egy synology NAS-om otthon. Ennek segítéségével tudom használni a Time machinet. Körülbelül mekkora hely kell neki? én kb 500 GB os storage space ről tudnék lemondani archiválásra. Nem ismerem a programot de ugye 256 GB hely van a gépen.
- A telefonnál tartottam, hogy körülbelül 2 évente cserélem. így átlagosan kisebb ráfordítással szinten tartom magam. Mennyire nehéz eladni egy ilyen gépet két évesen? 13" ból nincs nagy kínálat. Lehet kereslet sincs?
- Van olyan mód ahogy belerakhatok sim kártyát mobil internethez? lehetőleg úgy hogy ne lógjon ki egy buta nagy stick a gépből?
- A tokon, tb-lan átalakítón, mini display-VGA átalakítón kívül kell még valamit venni a géphez?
- A mini display porton csak kép jön? vagy a HDMI-hoz hasonlóan hang is?
- A Jack dugóból csak egyet láttam, ez egyszerre mikrofon és füles (mint az iphone?)
- Megőrültem amiért vágyom egy ilyen gépre?
Minden választ/ötletet köszönök!
[ Szerkesztve ]
-
janitor01
tag
Sziasztok!
Nagyon köszönöm a rengeteg választ! Sokat segítettek. A 8Gb ram egyértelműen jó lesz nekem. Az i7 es procin elgondolkoztam volna ha az már iris pro val jön de sajnos ezt is csak sima irisel szállítják.
A 15" sajnos "elérhetetlennek tűnik" Az integrált VGA-val szerelt verzió 470.000 Ft a 13" ből és 620.000 Ft a 15" ból. (iStyle) Szerintem a videókártya többlet ereje kb el is megy a több képponton amit a 15" nál meg kellene mozgatni.
A 13" on van HDMI csati?
Esetleg még egyetlen kérdés. Szerintetek (szigorúan csak garanciás megoldás érdekel) hol érdemes nézelődni? Eddig istyle-t, starkinget, és e.digitalt néztem de az ár természetesen nem különbözött.
Van valami szuper hely amit érdemes megnézni?
-
janitor01
tag
válasz Sonic* #21408 üzenetére
Szia!
Én most váltottam MAC-re (itt is kértem hozzá véleményet, végül nekem most egy új rmbp-m van, a 13" os modell, és nem bántam meg, azthiszem 15" os laptop sosem kéne többet!)
Win ről áttérve azért sok dolog hiányik az embernek. Lehet szeretni vagy nem szeretni a Windows-t én azt gondolom, hogy egyátalán nincs oka szégyenkezni az OSX mellett. Természetesen stabilitásban a MAC verhetetlen, de azért egy jól kezelt windows sem fagyogat.
Én alapvetően azt az elvet követtem, hogy macprbálom (haha) elfogadni, hogy ez egy másik világ! Nem próbáltam rá mindenképpen a windowsos alkalmazások megfelelőjét megtalálni. Rengeteg mindent megtalálsz beépítve. PL ha nem vagy fotós akkor a beépített nézőke+iPhoto program szerintem tökéletesen kielégíti az igényeidet. Ha nem kell az outlook, vagy az excel (azért a numbers az elég alap az excelhez képest) akkor ott van az iWorks ami kielégíti a hétköznapi igényeidet. Az iTunes és az iPhoto több mint jó. Szerintem mindkettő olyan program ami miatt érdemes áttérni a macre. A safari tökéletesen kiszolgál mindenben.
Én a forkliftet is kerültem de sajnos bizonyos hálózati műveletekhez nagyon hiányzott a két ablakos fájlkezelő, így ott beadtam a derekam (azért nem egy TCMD. Ezen kívül én egyszerűen nem voltam meg a windowsos ablakkezelés nélkül. Azaz ha a szélére húzom az ablakot félképernyő, ha a tetjére fullscreen stb. Erre van app! Ezt én minden winről áttérőnek ajánlom. Sajnos ami igazán fáj az a wines office. Borzasztó a vizuális világa teljesen elüt az OS től, pláne majd szeptembertől! Ráadásul angol. Alapavetően ez nem gond, de az excelben azért nagyon kellemetlen. A makrók nem vagy csak részben futnak. Aki szerintem sokat használ excelt annak (eretnekség ide vagy oda) szerintem paralell kell előbb vagy utóbb, én még tartom maga. Azt gondolom, hogy elsősorban próbáld meg a gyári alkalmazást használni aztán ha nem megy vagy kevés akkor keress appot speciálisan az adott feladatra!
-
janitor01
tag
válasz Tisza96 #24692 üzenetére
Szia nekem egy 13" os rmbp-m van
Igyekszem válaszolni a kérdéseidre bár nem írtad, hogy milyen méretben gondolkozol:
- Nem tudom milyen hosszú az élettartama. A régi wines gépemben 4 éve van SSD hiba nélkül, a mac ben sem számítok másra ez első 5 évben kb..
-A 13" os rmbp-kben iris van iris pro csak a 15" ban van ott meg csak az van szerintem. Ezért azzal a krédéssel, hogy melyik videókarit válaszd érdemben nem lehet mit kezdeni ez mérettől függ. A 15" os felbontása sokkal nagyobb mint a 13"-é ami plusz van az iris proban az oda kell is! Full HD videókat természetesen röccenés nélkül viszi a gépem. Ennél nagyobb felbontást nem tudom honnan nézhetnék neked, ha linkelsz ránézek de nem gondolom, hogy gondja lenne vele!
Minden rmbp-t natív felbontáson érdemes használni. Természetesen az UI nem akad meg. HA jól tudom az első rmbp-kben volt egy kis akadás jellemző főleg a 13" ban. Oda nagyon kevés volt az akkori intel gpu. Nekem iris prom van, és nem akadozik az UI
Ha egy gondolatot megengedsz!
Látom, hogy nexus 5 ös telefonod van. Szerintem, ha valóban kiadsz ilyen sok százezret egy macbookra akkor majd próbáld ki az iphonet is. Ahogy a két gép együtt él nagyon megdobja az élményt és a használhatóságot. Ha kérdésed van kérdezz bátran, én is frissen tértem át a macre (júniusban) szerintem hasonló kérdéseim voltak
-
janitor01
tag
válasz buci30 #24702 üzenetére
A kulcsakrika csak elmenti a jelszavaidat. A 1passsword viszont generál neked egy elég biztonságos jelszót majd azt elmenti. Elvben ezután neked csak egyetlen jelszavadat kell megjegyezni (a 1passt-t) és azzal vagy iphone 5s től felfelé csak az ujjlenyomatoddal be tudsz lépni mindenhova. Természetesen ahhoz, hogy a jelszavaid igazán igazán biztonságosak legyenek a 1 passwordös jelszavadnak megfelelően bonyolultnak kell lennie és időközönként cserélgetni is kell.
Szerintem ez egy nagy divatbaromság. Akinek a meló megköveteli a biztonságot az sosem bízná a jelszavait 3. félre.Magán emberként pedig nem értem minek ez a védelem. Ha már valami akkor a két lépcsős autentikáció elég egy privát usernek.
-
janitor01
tag
Nem nem ugyanazt csinálja
A kulcskarika automatikusan kitölti a jelszavad a 1 password esetében pedig egy jelszót kell megtanulnod és azt megadva kitölti a jelszavad ez elég nagy különbség.
Természetesen nem az fölösleges, hogy vigyázzunk az adatainkra és nem is erre mondtam, hogy divatbaromság. Arra gondoltam, hogy a jelszavaink 99%-ban értéktelen oldalakra mutatnak. Mint ez is itt. Most mi van akkor ha ellopják a ph-s belépésem? Semmi! Baj akkor van ha a gmail-os belépésem is ugyan ez, meg a Steames ahol még a bankkártya adataim is tárolva vannak. Na erre mondom, hogy a fontos oldalakra két lépcsős bejelentkezés kell. Ilyenkor a mobiloddal is kellene rendelkeznie a galád betörőnek azt pedig csak nem engeded neki.
Én nem azt mondom, hogy nem jó 1 password, inkább azt, hogy ez most egy olyan divat mit különböző jelszólopási botrányok korbácsoltak fel annyira, hogy el lehessen adni egy baromi drága jelszó manager-t amire szinte senkinek nincs szüksége mert a böngészők évek óta megjegyzik a jelszavainkat.
-
janitor01
tag
válasz Bling95 #24712 üzenetére
Minden bloothot os egér megfelelő de sajnos ezekből elég kevés van és azok is meglepően silányak szerintem.
A Logitech M555b az egyik legjobb ilyen, de az szinte annyiba kerül mint az Apple gyári megoldása, vagy bevállalod a megvető tekinteteket és megveszed a Microsoft notebook mouse-t .
Ha mindenképpen egeret akarsz a maced mellé akkor én azért az Apple egeret venném...
-
janitor01
tag
Hello,
Sajnos nem sok hasonló fórum van a nete. Azt gyanítom ez mégsem egy gyakroi porbléma. Legalább öröm az ürömben, hogy biztosan nem valami nagy probléma előszele ez, mert akkor tele lenne vele a net.
Egy hasonló topicot találtam ami egy sokkal régebbi macbook teljesen már káblénél tapasztalt hasonló hibát. Neki az appstore ban cserélték az adaptert de ott egy olyan megoldást javasoltak, hogy hardware diagnostic test-et kell futtatni és utána megoldódik a probléma.. Hát megprbálhatod...
Szerintem menj be egy Apple resellerhez és kérd meg, hogy had próbáld ki egy másik kábellel. HA ott a probléma nem jelentkezik akkor a kábel gond és még mindig eldöntheted, hogy együtt élsz a problémával vagy veszel egy új kábelt.
-
janitor01
tag
válasz ielektros #24799 üzenetére
Szia!
Az X el a programokat csak a dokkra rakod le. Kilépni a cmd+q val lehet. Azonban nem biztos, hogy én ezt a command q zást erőltetném. Az osx ahogy az ios is nem igazán érzékeny a nyitva tartott appok mennyiségére. Ezért azt javaslom, hogy ne csukd be a programokat csak ha nagyon idegesít hogy a dokkon vannak.
-
janitor01
tag
Szerintem MacBook air. Elmondom, hogy én miért választanám:
Ha non retina akkor elveszted a "prok" legnagyobb kiváltságát az airrel szemben. Mivel feltettefd a kérdést felteszem, hogy nem tervezel videóvágási, komoly képszerkesztési melót.
Inkább netezős, irodai munkás gépet keresel. Ennek a defincíiója az Air. Baromi könnyű, baromi sokáig bírja. Netezős/gépelős gépnek több mint elég a teljesítménye.
Én azt venném.
-
janitor01
tag
válasz lhurgoyf #27309 üzenetére
Szerintem azért vannak leárazva a régi airek mert lassan jön az új. Az OSX pedig egyáltalán nem zűrös én egy mid 2014 rmbp-n használom és gond nélkül megy minden feature. kicsörög sms-t írok róla, folytatom az iphonon abbahagyott weboldalt stb.
Semmi komolyabb hibával nem találkoztam. Azért azt fontos megjegyezni, hogy az emberek nagyobb százalékának gond nélkül megy az OSX, csak ők nem írnak ide, mert nincs miről
-
janitor01
tag
válasz Speede05 #28243 üzenetére
Szerintem meg nagyon kell a 256. Különben az életed mindíg egy tárhely management lesz. El lehet lenni 128 Gb on is de kényelmetlen.
Ha megteheted akkor áldozd rá azt a pénzt. Később BIZTOSAN nem bánod meg.Amikor a szűz operációs rendszer elveszi a telejs területed majd 10% át. Ott van/lesz baj!
-
janitor01
tag
válasz Ragnar95 #28248 üzenetére
Hát én nem tudom, Ti hogy fértek el 128 GB on. Azért az ember egy officet csak felrak ha másnam a PP-miatt, az sem 2 GB, aztán ott vannak a gyári maces szoftverek. STB.
Nem tudom Te hogy vagy vele de ha 256 GB al ki tudod váltani a külső merevlemezt az megér minden pénzt. Ráadásul Time Capsule al el is van mentve minden.
Én azt javaslom, hogy ha már lesz egy szuper géped, ne keljen 128Gb on szoronganod.
-
janitor01
tag
sziasztok!
13" os rmbp-m van 2014 nyári. 256 GB SSD-vel.
Mostanában vállalati dolgok miatt felmerült, hogy windows-t is kell használnom. Paralellst szeretnék használni hozzá. Az a kérdésem, hogy ha veszek egy USB3 mas 256 GB os pendriveot. Akkor arra fel tudom vajon telepíteni a paralelsen a win-t? Azaz azt akarom, hogy ha a céges felülettel kell dolgoznom bedugom a pendrive-ot és go win. Mindent ami ahhoz kapcsolódik ott tárlonék stb. Ez elméletileg megoldható?
-
janitor01
tag
válasz vasi89 #29272 üzenetére
De Te Paralellel próbáltad, vagy bootcampel? Én Paralellst használnék. A külső ssd, nem tudom miben különbözne a külső pendrivtól.
Az egész ötlet a dolog mögött az, hogy ne 2 op rendszer osztozzon 256 GB-on minden külső segédprogramjával együtt.
SSd-t cserélni nincs kedvem a rmbp-ben mert úgy halotta, hogy a nem gyári SSD-kel van probléma főleg oprendszer frissítés esetén.Egy pendrivot simán erhucolok magammal ha kell a win-es környezet.
Persze valami TB portos csoda SSD- lenne a legjobb mert akkor megmaradna az USB portom, de azok BAROMI drágák.
[ Szerkesztve ]
-
janitor01
tag
És ha SD kártyára telepítenénk?
[itt 30 MB/sec es sebesség van elvben]Megmaradna minden USB hely nem is látszana, hogy van a gépünkben valami.
[ Szerkesztve ]
-
janitor01
tag
válasz janitor01 #29282 üzenetére
Hát számtam egy kicsit
Paralells:
25k
SD kártya Class X UHS III:
40K
MICROSOFT Windows 8.1 Pro 64bit Magyar OEM
43KAzért ez egy 100k + os csomag. Mondjuk van egy legál WIN7 em ami majd frissül win 10 re elvben akkor esetelg spórolhatok egy kicsit
És kérdés, hogy esetleg nem lesz-e lassu..
[ Szerkesztve ]
-
-
janitor01
tag
Sry a fenti kommentedet nem láttam! Mea culpa!
A kérdés most már akkor tényleg az, hogy szerintetek egy SD kártya van-e annyira gyors, hogy arra telepítve az OS-t használható legyen a rendszer?
Ez nekem minden szempontból a legszimpatikusabb eljárás mert gyakorlatilag bent van a gépemben minden usb-s eszközöm megmarad és mondjuk egy 128 as kártyán elférnének a win-es dolgaim. Sajnos nem találtam olyan YT videót ahol ilyen virtuális gép ment volna.
Akinek lenne erre lehetősége nem tudná kipróbálni?
-
janitor01
tag
válasz TigerCat #30158 üzenetére
Ne haragudj, hogy ezt kérdezem de 18% az miben számít? Mármint nem tudok elképzelni olyan feladatot így ami megéri az upgradet. Mi az a feladat ahol ez a processzor jelentős előnyt ad?
Egyébként nekem is 13" van és sosem szeretnék 15 ös gépet venni, de még ha mac vonalon is maradok 800 K körül olyan retinás macet pakolsz ki ami állva hagyja ezt a gépet. Ha meg a mobilitás fontos akkor szerintem ne 18% ért válts. Várj egy kicsit és válts 38% os upgrade-ért! Azt már nem fogod megbánni
-
janitor01
tag
Szia!
Azért a TCMD-t sok ember sok mindenre használja. Például ha két ablakos fájlkezelőt keres, amiben van FTp kliens aszokásos TCMD parancsok kb ugyan azok akkor nagyon sok mindenben hasonlít a TCMD-re.
Ha ennél többre akarod használi vagy speciális dolgokra szeretnéd akkor szerintem nem úgy kérdezed meg, hogy mi az ami olyan mint Windowson a Total Commander.
A TCMD egyébként több mint 30 EUR szóval árában is hasonlít
[ Szerkesztve ]
-
janitor01
tag
-
janitor01
tag
válasz Damage #31214 üzenetére
Szia!
Látom már sokan válaszoltak nekem csak egy pár emgjegyzésem lenne:
A dolog nem lagg mentes! őa kilövöd a filmet (és a hangot) az nálam teljesen jó volt mivel nem érdekelt, hogy a számítógép képernyűjéhez képest van lagg, én folyamatosnak láttam a TV-n a filmet. Jétszani (mondjuk egy iphone játékkal) Én már nem tudtam rajta.
Szerintem a kép maximum FHD lesz a jelenlegi Apple TVken, és eléggé meg lennék lepődve ha 4K lenne a következőn. amúgy wireless szerintem még egy ideig nem fogunk 4K-t streamelni.
-
janitor01
tag
válasz #24334592 #42050 üzenetére
Szia,
Minden lehetséges, de biztosan nem normális! Szerintem sürgősen vidd el a szervízbe a gépedet mielőtt valaki megsérül.
Továbbá ha egyszerre tartod nyomva a WASD-t akkor a CS-ben szerintem nem mozdul a karaktered. Lehet, hogy ugyan ezt a hatást elérhetnéd úgy is, hogy nem nyomsz meg semmit és akkor az áram sem rázna
-
janitor01
tag
válasz TigerCat #42824 üzenetére
Az a baj a HW apróval, hogy itt elég "szakértő" a gárda.
Nem jó igazán itt eladni. A jófogás annyival jobb, hogy ott tapasztalatom szerint kicsit drágábban is el lehet adni a dolgokat (főleg a megkíméltet).
HW aprón simán el lehet adni egy karcos laptopot mert tudja a vevő, hogy ettől még nem lesz hibája maximum jól lenyomja az árat.
HW aprón hardwereket is szuperül lehet eladni mert itt tudják mit keresnek az emberek.
HW aprón nagyon jó a közösség, sosem vertek még át például.
Én laptopot tuti a jófogáson adnék el ha jó állapotú legalább 3-5%-al drágábban lehet mint itt.
-
janitor01
tag
A fő különbség szerintem a WIN és az OSX között, hogy az OSX sokkal kevesebb törődést igényel. Tökéletes oprendszer feleségnek, anyának, (IPAD a nagyinak!) ha nem akarsz szenvedni minden nap 100.000 kérdéssel meg problémával.
Lehet, hogy kell 1-2 év amíg megtanulják de miután túl vagy rajta az egy ZEN állapot. Nálunk nincs WIN a családban már egy éve és azóta nem voltak IT jellegű problémák. Igaz a gépek leginkább netezésre és officera (az MS-es officra gondolok) van használva. Egyik gép sem mai darab de sokáig mennek, stabilak, felnyitom működik, lecsukom csendben van.
A win szuper jó ha valaki foglalkozik vele. például nálunk a munkahelyen szinte minden héten jön az irodába az IT, ezért vagy azért. Na nekem ehhez nem volt tovább kedvem a családon belül. Én nem félek azt sem kijelenteni, hogy van dolog amiben a WIN jobb (lehet, hogy több dolog is), de az ehhez tartozó karbantartási igény nekem nem érte meg.
Az ooftopic off topicja de ugyan ez a tapasztalatom iPhonnal is telefon fronton.
---- bocs már benne voltam a postban mire láttam, hogy lezárjuk a témát. Ezzel én be is fejeztem az offot! ---
[ Szerkesztve ]
-
janitor01
tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Üzletből, garanciával, Macbook Pro Retina 13" 2020 M1 processzor 16GB RAM 512GB SSD
- Hibátlan Apple MacBook Pro 14" 16/500 M1 Pro Gyári Garis!
- Apple MacBook Air M1 (2020) 13.3 256 GB (8 GB RAM
- Üzletből, garanciával, Macbook Pro Retina 13"2020 Touch Bar i7/32GB RAM/512GB SSD/magyar billetyűzet
- ÚJ Macbook Air 15inch retina kijelző 256GB SSD, GARANCIÁLIS!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest