Hirdetés
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
chopin42
őstag
Játszana, ha menne értelmes fesszel a 4ghz, és nem dobná el az ibt/prime 95 20 mp alatt, mindezt addigra 150+w fogyasztással és 75+fokkal, max hűtésnél (valószínű pasztázni kell, 70w alá még elég jó volt, de a sok push kinyírhatta kicsit a pasztát).
Ezen okok miatt akartam egy magonkénti oc-t, mivel naívan azt gondoltam, már ott tartunk...Kiteszteltem volna szépen egyesével, mindegyiket belövöm arra, amit tud, és kapok egy stocknál jobb eredményt egyszál esetén is. Most annyi maradt, hogy mindet kitesztelem egyesével, majd a leggyengébbhez igazítom a többit, és ha még megy a fesz, akkor megpróbálom kicsit feljebb tornászni, vagy ccx-enként belövöm (ez ugye a 2700 esetén 2ccx).
Illetve lehet, inkább cpu igényes játékokkal tesztelnék, mert nekem ez az IBT túlzásnak tűnik:1,5X fogyazstás+20 fok, eléggé irreális terhelésnek tűnik a valós felhasználáshoz képest. Videót nem vágok, max photoshop meg Substance Designer játszik időnként, esetleg unreal 2/flesh motorral bohóckodom. -
zolee1984
senior tag
-
tothjozsi96
addikt
Tehát ha OC nélkül használom a procit akkor bekapcsolom a Cool'n Quiet-et és ezt a core performance boost-ot, akkor vissza esik az órajellel együtt a feszültség is?
És hogyha így hagyom, hogy járatja az órajelet folyamat 3ghz-en, akkor folyamatosan 60w körül fogyaszt a proci?
-
Land
veterán
Eladtam a 2700-amat és vettem egy másik 2700-at. Hátha... De a fokok nem lettek jobbak, így vettem egy kompakt vízhűtőt.
Arctic Liquid Freezer II 240 lett a befutó. Fel is raktuk. Azért nem egyszerű a történet, pl ramot ki sem tudom venni vagy a cpu tápkábelt a hűtőtábla leszerelése nélkül. Persze ha nem kell hozzájuk nyúlni, akkor mindegy.
Ugye én rívok itt az Alpenföhn Brocken 3 miatt néhány hete, hogy forrósodik a 2700 bármit csinálok vele.
Különbségek:
4 GHz, LLC3, offset - 0.0625 V, 0.95 V Soc voltage, ram 3200 mhz és 1.35 V. Stb, tehát minden azonos a 2 hűtő tesztelésekor.
Első a max CPU, második a max VR MOS.Brocken 3:
C20 CPU: 76 fok, 64 fok
Aida CPU 4 perc: 60.1 fok, 55 fok
Aida FPU 2 perc: 97,4 fok, 71 fokArctic Liquid II 240:
C20 CPU: 64.8 fok, 58 fok-> -11 fok, -6 fok
Aida CPU 4 perc: 47.5 fok, 52 fok-> -12 fok, -8 fok
Aida FPU 2 perc: 86.6 fok, 66 fok-> -9 fok, -5 fokAz előző Ryzen 2700-am legjobb beállítása:
4 Ghz, LLC8, offset - 0.0875 V, 1.0125 V, ram 3200 Mhz és 1.35 V stbBrocken 3:
C20: 72.9 fok, 70 fok
Aida CPU 4 perc: 56 fok, 63 fok
Aida FPU 4 perc: 85.3 fok, 73 fok
Intel Burn Test Standard: 78.9 fok, 72 fokArctic Liquid II 240:
C20: 59 fok, 62 fok-> -14 fok, -8 fok
Aida CPU 4 perc: 44.8 fok, 54 fok-> -11 fok, -9 fok
Aida FPU 4 perc: 71 fok, 65 fok-> - 14 fok, -8 fok
Intel Burn Test Standard: 61.5 fok, 70 fok-> -17 fok, -2 fokAz Arctic marad, Brocken 3 megy.
És tesztelem tovább mit lehet kihozni vele a 2700-ból. -
mihione
őstag
[Itt]egy osszehasonlito teszt, legtobb esetben semmit nem nyernel a cserevel,vannak bizonyos cimek amik profitalnak az erosebb egyszalas teljesitmenybol meg 1440p mellett is de mindez egy 2080ti mellett.En ha a helyedben lennek es a jozan eszre hallgatnek nem valtanek,de tudom milyen amikor ott van a kell erzes
Ahogy speed(r) is irta ha valtani is akarsz szerintem is erdemes meg varni amig helyre kerulnek az arak.
-
csiga8
senior tag
Most őszintén. Mire nem elég bőségesen! az a 2700? Nekem is az van, még melóra is bőven jó.
Másrészt pont most nem váltanék. Érdemes megvárni még a következő lépcsőt amit kihoznak, és akkor már a végleges választékból lehet mazsolázni tetszés és pénzed szerint.
Részemről kíváncsi leszek a 3900x és 3700x utódjára, miben és mennyiben lesz jobb, menyivel lesz drágább. ( a 3XXX ára szerintem ugyanúgy be fog zuhanni, mint most a 2xxx-é)
A 2700-al még 2 évet röhögve el lehet lenni, kivéve ha nem saját kedvtelésből, hobbiból fejlesztesz. Akkor nincs miről beszélni, ha tetszik és kell , mert kell, akkor vedd meg.
-
Paxker315
addikt
A negatív offszetet a VID értékéből vonhatja le, ami alapból 1.4v. Így jön ki a kb 1.325 ,ha 0.0875 negatív van megadva.
Msi olyan csavaros, ha kézzel beallitok először 1.2-t, és utána atteszem offszet módra, akkor az előző fix 1.2őt tekinti VID-nek.
2600-nál
Most egyébként 1.16 v 3.9 ghz mellett vagyok, egy szép napon majd visszakapcsolom az 4.15 ghz profilt, ott 1.352 v kellett, hogy stabil legyen. De ez az 1.16&3.9 borzasztó csendes, hűvös.. -
Qkackca
őstag
1,35V-on stabil volt? Nem biztos hogy a te példányod a te lapodban tudja azt ami másnak ment.
Nekem pl nem megy az 1,2V - 4Ghz, csak a 3,8Ghz, igaz nem mentem végig a finomhangolási lépcsőkön. Feljebb meg nem akarok menni gyári hűtéssel.#18640: fizikailag raktad újra vagy csak a rendszert telepítetted újra?
Amúgy ott a Bus Interface mellett a kis kérdőjel, kattints rá, elvileg frissíti a busz adatokat.
Cpuz is kiírja a pci sávszélt, ott is annyi? Amúgy pedig nemhiszem hogy a pciex x8 vs x16 miatt lenne nagy lag. Milyen játék milyen beállítás és mennyi az a nagy késleltetés amúgy? -
banderasz77
addikt
Kinyírjátok szerencsétlen procit ezekkel a nagy feszekkel/Mhz-ekkel. Penge élre állítotok mindent, menjen a CPU meg a memó is maxon, persze a SOC is kb 100 m sprintet teljesítsen 24/7-ben. Az alaplap is tekerjen minden paraméterben a maxon.
Szépen degradàltok mindent. Nem évek, hanem napok alatt. Elfáradnak....Régen prime 1 óra teszt és örültünk, rendben is volt minden. Határra tolja a procit.
Most meg IBT very high meg minden....szerintem fölösleges. Semmi nem terheli a rendszert ennyire a hétköznapokban.Mintha a Renault Megane-t egy Formula 1 pályán tesztelnénk 60 körön keresztül szarrá hajtva. Persze, hogy nem bírná szerencsétlen.
Az utcán meg el megy 15-20 évig is simàn.Ez csak abból jött, hogy a beton stabil 3,9-re lőtt konfigom (játék, net, kodi, zip, youtube, stb, prime, superpi,) IBT avx very high mellett mindig a 2. kör után kiírja, hogy hibázott, de ne izguljak mert ez extreme teszt.
Ez csak egy saját vélemény..
-
Qtya123
őstag
Nekem hasonló alaplapom van, de egy kicsit kisebbek a hűtőbordák rajta (MSI B450-A PRO MAX).
Pont ma néztem meg a hőmérsékleteket egy Ryzen 2600 társaságában AIDA64 Stress Test-el.A házam egy Phanteks Enthoo Lux és elöl van egy 20 cm-es Cooler Master MegaFlow venti befújásra, hátul és a tetején pedig 2 darab 14 cm-es Phanteks ventik szívják ki a levegőt. A CPU hűtő egy Arctic Freezer 34.
Tuningolni én nem álltam neki, annyit tettem, hogy a biosban engedélyeztem a Precision Boost Overdrive-ot, illetve a ramnak beállítottam az XMP profilt, így 3200 CL16-on megy.
Az alábbi értékeket kaptam:
Nem tudom a mag órajelei mennyire számítanak jónak, ahogyan azt sem, hogy a 90 W-os érték megfelelő-e.
A hőmérsékletek viszont jónak tűnnek számomra.
-
Tommee
aktív tag
Kevés a feszültség neki.
Nálam is újraindul Intel Burn Test(AVX) alatt ha kevés a feszültség.
Én is most vettem akciós 2700-at. Nálam 1.1V-al 3.7Ghz-et(120W max terhelésen 55fok körül) megy, 3.8-hoz 1.2V kell neki(itt már 145Wkörül kér a proci hwinfo64 szerint).
1.3V kevés a 4Ghz-hez. Alpenföhn Ben Nevis hűti.
Ryzen 1200-at váltott, minimum fps-ek 10-20 százalékkal nőttek és még Battlefield-et nem is próbáltam... -
banderasz77
addikt
És először a ram menjen totál alapon. A Cpu-t teszteld ki, ha megvagy utána jöjjön csak a ram. Először xmp profil, ha stabil akkor finomhangolás.
A proci tuninggal a mem vezérlőnek is adsz rendesen, ne felejtsd el. Lehet oda is kell majd egy kis plusz fesz (soc).
Így nem kell találgatni mi hasal el, mert step by step haladsz előre. -
Land
veterán
-
törölt tag
Pont ezért használok TX2-t, mert az terel levegőt a vrm-re. Nem sok toronyhűtés van, ami oldalán nem nyitott, és tol levegőt a tápellátásra. Wraith Spire 10 fokkal gyengébb nála, talán a Wraith Prism van egy szinten a kis cm toronnyal. Viszont ezek fölött nem találtam értelmes hűtést ami "vrm kompatibilis". Már azon agyaltam, hogy 3d nyomtatással kellene tx2-höz hasonló szoknyát csináltatni valami kilós batár hűtésre.
Egy helyi fórumtársunk őrizte az említett hűtést közel vagy bő 10 éven át dobozában új állapotban (még gyári pasztás volt), az alzás r5 2600 + division 2 gold akciónál használtam először. -
nyul105
senior tag
Szia,
Nekem b350 tomahawk van. Szerintem egyszerűen a 8 magos proci allcore terhelést nem bírja 1.25v felett.
Nekem is 113 fokig felmegy a vrm, le fogom csökkenteni a feszt addig, amíg 100 alá nem megy.Legrosszabb esetben beáldozok 25-75mhzt... valoszinű 3925mhz all core lesz a vége 1.2v körül.
Értem én, hogy 'valós' (kinek mi) körülmények között nem kap ekkora terhelést, de le akarom tesztelni rendesen... -
hokuszpk
nagyúr
Tomahawk Maxban pont ki tudod tolni
ppt-tdc-edc [link]
a lenyeg : ppt -- amennyire a package atmenetileg tullepheti a megadott tdp -t. ( a 65W -s procikhoz 88W ; 105W proci : 142W ) szerintem ez a legfontosabb. A TDC -t nemigazan ertem, mintha amperben lenne megadva ( 65W proci = 60A , 105W proci 95A ) de a neve "Thermal Desingn" azaz valahol a homerseklettel kapcsolatos.
EDC - az a rovid ideju csucsteljesitmeny, amit a lap vrmje le tud adni.
( 65W proci = 90A, 105W proci 140A )
namost nyilvan barmelyik lap, ami tudja kezelni a 105W -s procit, az PPT tudja a 142W -t, EDC tudja a 140A -t. ergo a 65W -s proci mivel mondjuk a 2700 ( 65W ) -- mivel ugyanaz a lapka, mint a 2700X ( 105W ) -- tuningja fix freki + fesz helyett megoldhato ugy is, hogy megfelelo lapban ezeket a hatarokat elkezdjuk kitolni. Elvileg igy ugyan nem megy magasabbra, mint a gyari spec, de vagy tovabb fogja tartani a boost frekit, vagy tobb magon tud magasabbra maszni.
meglassuk.jaigen. kuponozas a kuponos topikban
-
hokuszpk
nagyúr
valoban. de alapon a 2600X 95W / 6 mag proci, mig a 2700 / 8 mag 65W kategoria.
ha megjon a megfelelo lap, keresztlányomnál ( 2700 -as procija van ) kiprobalom, hogy semmi extra, csak kitolom neki a ppt - tdc - edc limitet oda, ahol a 2600X limitjei vannak.
nemlepne meg, ha hirtelen eros hatszelet kapna.#18240 : a 2700 most Alzarol kuponos trukkel 45 korul, 2700X apron 55.
tenyleg majdnem 11K -
Albigator
őstag
Azért mert a 2600/2700 alapból kisebb órajelen ketyeg. Ennyi. Ha felhúzod a 2700-at 4 GHz-re akkor kb majdnem ugyan ott vagy mint egy 2600X-el, ami mondjuk (mai) játékokba tud még +ba mondjuk 100 MHz-et all core (ez szinte jelentéktelen már).
Ha most kéne vegyek 2000es rizsát, tuti, h kuponnal a 2700 lenne a befutó. Az a + 2 mag +4 szál nekem már most hasznos lenne. De kis idővel úgyis az lesz az alap, nem a mostani 6 mag"ami bőven elég játékra".Ja és igen ehhez persze kell egy normális hűtő, gyárival azért kicsit felejtős a dolog.
-
Paxker315
addikt
Jaa, nem pofázom akkor. Mindkettőtök hűtője combosabb-jobb, szóval akkor hátradőlés lesz.
HWinfoban amúgy mi a különbség a Vcore voltage és CPU core voltage közt? : ) (kozben azert nezegetem G-n, hogy megvilagosodjak.
PS ha idegesítő, lőjetek le.
nem szoktam megsértődni, ha elküldenek virágot szedni.
-
Paxker315
addikt
Kicsit mokolgattam, es konstataltam, hogy immaron folosleges idot ra...szanni.
nem-X-es R2600-val, es, ugyan 1.27V koruli core-fesz mellett stabilan megy 4.1ghz-en, CB R20-ban is kihozott 3186 pontot, de, a 4.2- mar 1.38 volton is elhasal R20-ban. Ebbol gondolom, kb. 4.1 az, amit meg ertelmes fesz mellett lehet ebbol kihozni. Foleg, hogy igy is 5 kor CB R20 utan ~64 fokra is elment a proci (igaz, 1200-as venti fordulatszamnal).
Egyebkent nem tudom, hogy en vagyok-e balfek, de, eleg magas homersekleteket tudok elerni, ha nem fogom vissza a vcore feszt rendesen. (CM Hyper 212 Black Ed). Rendesen alulfeszelve barati, de, ha 1.3 v korul van a fesz, ott azert stressz-tesztben szepen 74 korul is szagolgat (bar a ventiprofilom az nem tul agressziv, szval lehetne javitani).
Mindegy, ezzel nem foglalkozom, mert azt mar most latom, hogy a 3200 CB R20 nem lesz meg ertelmes feszen, es oszinten: kit erdekel? : )
-
hokuszpk
nagyúr
azert 5 perc aida utan ne susd ra a 'stabil' matricat. az kb. arra eleg, ha valami nagyobb gebasz van, akkor azt kihozza.
mondanam, hogy az avxes ibtvel hevitsd meg, de az eleg unalmas, szoval inkabb futtass valamit, amivel amugyis hasznalnad/jatszanal es tudod, hogy megdolgoztatja a vasat. mittomen BF5. -
hokuszpk
nagyúr
szvsz surgosen valts hwinfo64 -re, ekkora frekit talan ln2 alatt lehetne kicsavarni a procibol.
pici alatt : a legkisebb offsetet, amit a lapod tud. a b350 Tomahawknal ez 0.0125V. Ha azzal stabil, akkor lehet egy fokozattal tovabblepni. Ha azzal stabil... goto 10
kozben figyelj ra, hogy egy pont utan teljesitmenyvesztessel reagal, tehat tul nagy minuszos offsetet sem erdemes...
ja es ha tulzasbaviszed a minuszolast, az is elofordulhat, hogy terheles alatt stabil lesz, es idle fagy meg... -
-
Ha normális toronyhűtőt veszel, akkor már legyen az alaplap a házban, mert ha már beszerelted lehet nem tudod bedugni a cpu tápcsatit a hűtőtől. Normális hűtőt könnyű beszerelni. Bár csak akkor, ha a házadnak van kivágva szerelőnyílás a hűtő felrakásához, de az alaplapra a hűtő keretet fel rakhatod elsőnek. Bekarikáztami, hogy mit nem fogsz tudni bedugni, ha előre felraksz egy toronyhűtőt: [kép]
-
jeni
félisten
Nagyobb bizalmat
Szerintem napi használatban észre sem veszed a kettő közötti különbséget.
persze ha nem gond a +3-4000Ft többlet egy nagyobb frekis és hűtőbordával ellátott memória párért akkor tudod melyiket kell venni. Ha pedig árérzékeny vagy és nem kell a csilli villi dolog a memória KIT-re és elég neked a 2933Mhz akkor az legolcsóbb Ageis is megfelelhet neked..Sőt ha ügyes vagy ezt is felviheted 3200mhz-re vagy többre ha engedi a tuningot.Bár ez nagyobb frekis, hűtő bordás és 3200Mhz valamint 10 év garancia van rá.
Crucial 16GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Ballistix Sport LT Grey
Nem sokkal közel 5000Ft-al drágább.
Amúgy a Viper 3000 és a Viper 3200Mhz esetén az utóbbira garantált a 3200Mhz vagy annál több, vagyis a névértéket kötelező hoznia. A lista alapján az a +1000Ft esetén is ilyen esetekben a drágábbikat venném.
-
Bodz
nagyúr
Crucial Ballistix Sport LT. Jó kis Micron E-Die.
-
Paxker315
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel I7 14700 - 20mag/28szál - Eladó!
- Intel Core i9 14900KF processzor + Z790 alaplap eladó javítandó állapotban OLVASD EL!!!
- Intel Xeon Processzor E5-2680 v4
- AMD Ryzen 9 3900X 12-Core 3.8GHz (64M Cache, Up to 4.6GHz) AM4 Box Processzor!
- AMD Ryzen 7 5800X3D AM4 processzor (garanciális: Alza, 2025.11.11-ig)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest