- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- gerner1
- Gurulunk, WAZE?!
-
8600 - 8501
10361 - 10001 10000 - 9901 9900 - 9801 9800 - 9701 9700 - 9601 9600 - 9501 9500 - 9401 9400 - 9301 9300 - 9201 9200 - 9101 9100 - 9001 9000 - 8901 8900 - 8801 8800 - 8701 8700 - 8601 8600 - 8501 8500 - 8401 8400 - 8301 8300 - 8201 8200 - 8101 8100 - 8001 8000 - 7901 7900 - 7801 7800 - 7701 7700 - 7601 7600 - 7501 7500 - 7401 7400 - 7301 7300 - 7201 7200 - 7101 7100 - 7001 7000 - 6901 6900 - 6801 6800 - 6701 6700 - 6601 6600 - 6501 6500 - 6401 6400 - 6301 6300 - 6201 6200 - 6101 6100 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 05:07 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
solfilo
veterán
-
zetecR
addikt
-
solfilo
veterán
-
zetecR
addikt
A BIOS az Advenced/CPU Perfornce alatt 8 cores-t ír, úgyhogy gondolom engedélyezve van, mert nem látok hirtelen olyan beállítást, ahol ezzel lehetne játszani.
-
hegegabi80
addikt
-
zetecR
addikt
Sziasztok,
R5 3600-at R7 5700G-re cseréltem és a Feladatkezelő valamint a CPU-Z is 6 magosnak látja.
Őőő, ez nem 8 magos proci?
Vagy mit bénázok el?
A lap Asrock B450 Pro4-F, a gyártói honlap szerint támogatott proc. -
hegegabi80
addikt
Bővült a táblázat?

Itt hogy kell értelmezni a sorokat? pl. 1 sor ezeket az értékeket állítottad. A 2 sorban tovább, de az 1. sorban lévő beállítások maradtak és úgy jött 2. Utána meg a 3. stb? Vagy mindig visszaállítottad alapra?
Bocsi a hülye kérdésért, csak kíváncsi vagyok. Na meg megpróbálom részben az enyémhez is felhasználni az értékeket. -
hegegabi80
addikt
-
emiki6
veterán
A guide-ban van erre szekció. Lehet a gyári számból következtetni (bár ott is csak arra,hogy samu). Azon kívül a taiphoon burner progi elvileg meg tudja nézni,bár egyes információk szerint néha csak tippel. A gyári számokra keress rá, hogy másoknak milyen.
Esetleg ha a hűtést felfeszíted picit, hogy beláss alá akkor is megtudhatsz valami számot az ic-ről, amire rákereshetsz.
-
hegegabi80
addikt
-
hegegabi80
addikt
-
emiki6
veterán
1,4-nél nem szoktak, de a hűtőborda általában csak dísz. Az enyémre is csak középen egy sima kétoldalú ragasztóval van feltéve.

IC alapján kerestél rá, hogy mennyi feszt kaphat? Nehogy Samsung B-die legyen benne.
-
hegegabi80
addikt
Köszi az infókat.
Azért nem semmi, most kicsit neten utána olvastam forumokon, sok helyen 1,5V adnak meg maxnak, de az 1,45V ideálisabb.
Nekem aszem 1,35V kap most, max 1,4-re még felteszem, de tovább nem merem. Igaz hűtőbordás a ram, meg topflow hűtő van felette, így talán melegedéssel nagy gond nem lehet. -
emiki6
veterán
BIOS.
Guide: [link]
Benchmark összehasonlítás: [link]
Érdemes beállítani WHEA hiba értesítést: [link]
Előtesztelni sokmindennel lehet, végül az számít, hogy játék közben stabil e. Ryzen DRAM calculatorban van beépített HCI memtest (membech / membench mode / memtest). Jó még a guide-ban említett TM5 teszt az anta777 féle Extreme1 presettel, ez 1,5-2 éró, minden állítás után érdemes lefuttatni. A guideban szintén említett y-cruncher is jó a mellé tett presettel. Lehet még használni a Linpack Xtreme-et is stb. Nekem volt hiba, ami pár óra játék után kiakasztotta a gépet, de egyik teszt sem találta meg értelmes időn belül. Minden teszt kicsit más hibákra érzékenyebb.
Rövid tesztnek a TM5, éjszakainak a HCI memtest, más jellegűnek az y-cruncher, biztosra menni meg játékkal lehet. A nagy hibák teszten 10p alatt előjönnek, míg a játék 1-2 órát is mehet mielőtt meghalna a gép.3400g-vel a ram freki maximalizálás legyen a cél laza időzítésekkel amiket aztán csökkentesz amíg lehet. Nézz utána mennyit feszt érdemes rátenni és ahhoz keress frekit.
-
hegegabi80
addikt
A memóriát bios-ban szoktátok finomhangolni vagy windows alatt valami progival?
Továbbá hogyan szoktátok csinálni? Először mindig csak az egyik értéket állítjátok át (pl. lejjebb), aztán teszt. Utána még lejebbe megint tesz és így tovább?
Teszt proginak melyiket használjátok és mi számít jónak? Melyik értékkel lehet nyerni egy kicsit pl játékok alatt? Na nem mintha nem lenne jelenleg elég, de ki akarom belőle hozni a lehető legtöbbet.Csak mert én eddig biosban csináltam, igaz először az Aegis ramnál beállítottam az XMP profilt, majd 3000-ről 3200-ra állítottam az órajelet.
Most még csak a Kingstont is belőtte XMP-vel 3466-ra, előbb megnézem mit tud magasabb órajelen, mert neten láttam, megy többet is. Aztán kipróbálnám 3466-on egy kicsit alacsonyabb időzítéssel.
-
Fr@nkieWilde
senior tag
A Pure Rock 2 valóban megy AM4-gyel. Valamelyik este megnézem, hogy megvannak-e az AM4 lefogatók is.
Még várom a megfelelő lapot, és közben beszerzek valami gyorsabb memóriát is.
Aztán, ha kész a gépem, akkor jelentkezem

-
füles_
őstag
-
törölt tag
-
hokuszpk
nagyúr
a Pure Rock 2 elvileg mar AM4 lefogatoval kellene rendelkezzen.
HyperX szokik mukodni, de nem 2666 az a 2600 ?
A 2666 -os altalaban siman megy 2933 -at, mert az még szabvany 1.2V -s, pici feszt adsz neki, 1.25 korul mar jo. ( nalam volt olyan par, aminek2933-hoz feszemeles sem kellett, tuningramoknal hasznalatos 1.35V mellett 3433 volt a vege ; -- aztan lehet ott mar a 2700X memoriavezerloje adta fel. -- ) -
törölt tag
A hűtőid passzívan is elvinnék, ha felszerelhetőek egyáltalán. Csak a ház szellőzzön.
2200GE-re meg elég a gyári."Ma beesett hozzám egy 2600-as 2x8Gb Hyperx 2600Mhz
Ez sem akkor, ugye?" ---- Mennyiért vesztegetik? 12k? - Ha több akkor inkább Aegis újonnan.Várom majd a híreket.

-
hegegabi80
addikt
-
Fr@nkieWilde
senior tag
Köszönöm mindenki válaszát.
A tuninggal nem lesz gond, azt simán megoldom akkor úgy fest.
A 2400-as memória már itt van nálam, a 2200GE-vel érkezett egy helyről. Egy Intel lapban néztem ma, ott nem ment, valószínűleg valahogy visszacseréljük másra. Kár, hogy látatlanban vettem. Noh mindegy.
Valószínűleg ECC-s.Lapot még keresek, most már legalább tudom az irányt. Köszönöm nektek.
A hűtő téren ő van nekem:
[link]Meg van egy ilyen is: Be Quiet! Pure Rock 2
Ezek lehet még passzívan is elvinnék.Ma beesett hozzám egy 2600-as 2x8Gb Hyperx 2600Mhz
Ez sem akkor, ugye?A tuningról majd csak akkor tudok beszámolni, ha meglesz a lap

-
Fred23
nagyúr
-
emiki6
veterán
Nézd meg a táblázatom! Hasonló mértékű olvasási sávszél emelkedést csak az tRCDRC csökkentése hozott nekem. A 10% Read nyereség harmadát annak tudom be, hogy 5-ről 3-ra csökkentettem a tRDRDSCL-t.
Persze ettől még lehet, hogy más setupnál semmit nem ad, esetleg ront.Jó, hogy ezt kitettem redditre is, kiderült, hogy az aida rambenchmarkja bizonyos kulcsfontosságú időzítésekre (tRRDS, tRRDL, tFAW) szinte vak: [link]
Asszem akkor szerzek egy Photoworxx-öt és azzal átnézem újra amit még lehetne csökkenteni. -
Fred23
nagyúr
-
emiki6
veterán
Lap: MSI B450i Gaming Plus AC
Proci: AMD Ryzen 5 3400G
RAM: Crucial Ballistix Sport LT 2x8 GB 3200c16
RAM info: Micron Rev.E ("E-die"), Single rank, BLS8G4D32AESBK.M8FE, C9BJZ2019-09-02-i 7A40vA9, A.80 BIOS-szal (ComboPI 1.0.0.3ab) 3200c16-in volt csak stabil, asszem szorosra vettem amennyire lehetett.
Olvasás, írás, másolás, késleltetés: 43000 - 45500 - 37000 - 72,72021-10-12-i 7A40vAF5, A.F5 Béta BIOS-szal (ComboAM4PIV2 1.2.0.3c) 3466 MT/s volt a max, 3466c15 lett a vége. (V9: 49000 - 50700 - 42900 - 64.6 _ tesztelés alatt). Egyelőre 1,4V-ot kap, de ha bírja, akkor elveszek majd tőle amennyit lehet.
Egy táblázatba összeírtam [link] a tuning lépéseit és az azokból származó teljesítmény változásokat. Ez még nem végleges, ha a V9 stabil és/vagy találok még olyan időzítést, amit megváltoztatva javul az írási sávszél, esetleg a késleltetés és stabil, az még bele fog kerülni. Azért az látszik, hogy a legtöbb időzítés szorítása alig csinál valamit (AIDA64 banchmarkban legalábbis)
tRRDS, tRRDL, tFAW, tRAS, tRC, tWTRS, tWTRL időzítésekhez nyúlva már nincs érdemi javulás.
tCL, tRCDRD, tRP, tRTP olyan szoros amennyire csak lehet. tRFC-ben és tRC-ben még lehetne szorítani, de közel minimumon vannak és semmit nem csinálnak, ha lejjebb viszem.
A tRDRDSCL és tWRWRSCL csökkentése elég sokat ad, ha bírja, akkor lehet csökkentek mégegyet, aztán átnézem ad e bármi még valamit.A DRAM kalkulátor tök mást ír, ha Thaiphoon-nal kiolvasott adatok alapján kalkulál, de a top kategóriás PCB + fast preset egész hasonló:
-
törölt tag
Inkább állj el az üzlettől azoknál a ramoknál. Kisérletezzen vele ő, ha már azt sem tudja, hogy mit adott el!
Az A320-ast fújod le? Jól teszed. (Végig nyálaztam a hardver aprót, siralmas. Ami van, az vagy gyenge vagy túlárazott.) Bolti beszerzés kell B450 lapból. pl. B450M Mortar MAX , vagy B450 Tomahawk MAX (II) vagy B450M PRO-VDH MAX. A Tomán és a Mortaron nincs VGA (D-SUB) kimenet (helyette Display Port) a PRO-VDH-n van. HDMI mindegyiken ott figyel. A Toma és a Mortar bármikor BIOS frissíthető mert van BIOS flash back button. (B450-A PRO MAX is játszik ATX méretben, VGA, DVI, HDMI, BIOS flashback, kutyatöke.)Igen, az összes Ryzen szorzó-lock mentes, tehát tuningolható. Egyszerű Vcore és szorzó állítás, majd tesztelés. Sima allcore oc, csak ilyenkor a turbó és boost funkciókat kell letiltani, hogy ne menjenek együtt. Faék egyszerű az 1000-2000 szériánál.
(Intel féle K ill. non-K az FM2(+) APU-knál volt, a K lockmentes volt a többi meg lockos.)AM4 a hűtő furat-kiosztásban különbözik az AM3(+)-tól. -- lásd ""emiki6" és "hokuszpk" hsz.-eit.
2200G(E), 2400G, 3200G, 3400G kb. 30-40% terhelésig jó gyári hűtővel, utána már hallható a venti hangja.
Ha felpattintós a 800g-os tornyod, akkor AM3 szerűen mehet rá. -
hokuszpk
nagyúr
am4 -re a klipszes am3 hutok ramennek, a tobbihez a passzolo lefogato kit kell.
pl. freezer xtreme rev2 minden varazslas nelkul. -
emiki6
veterán
AM4-hez lehet fog kelleni felfogató kit.
-
Fr@nkieWilde
senior tag
Okés, köszi a sok segítséget. Most azt az infót kaptam akitől vettem a ramokat, hogy próbáljam le, ő szerinte nem ECC, bár a Google őt is meglepte.
Azok a memóriák, amiket képen mutattam mennyit érhetnek?
Akkor a másik lapot lefújom.
Akkor ezek szerint ezeket a procikat tudom tuningolni is?
Nem úgy, mint intelnél K és nem K verzió?
Az AM4 mennyiben másabb fizikailag, mint az AM3, más a hűtőborda fuurat, felszerelhetőség?
Van egy 800g-os tornyom AM3-ig támogat, gondoltam 35w TDP-re passzívban vihetné. -
hegegabi80
addikt
-
törölt tag
Azt a használt ramot 22k-ért NEM. Új, Aqua-ból.
Intellel is megy röhögve.
Lap tekintetében megerősítettél.
-
hegegabi80
addikt
A320 chipest már nem vennék, minimum B450. Abból ki lehet fogni jó áron normális lapokat.
Azt a memóriát elfelejteném, AMD cpu kényes tud lenni 1-2 ramra. Inkább a javasolt Aegis, nekem is az volt korában, azzal nem lehet mellényúlni. Tessék ez tökéletes, hiába 3000-es, simán megy 3200-on is. Vagy ez még jobb.
Egy B450 alaplap pl. -
törölt tag
Necces. "jokeph" kollégának van vele tapasznyalata. De valószínűleg "hokuszpk" kollégának IS.
Ha megvan már a 2200G (használtan), akkor érdemes olyan lapot venni amit már írtam. + legolcsóbb 2x8GB aegis ramot. Szépen el fognak duruzsolni, a CPU tuning meg olyan faék egyszerű mint a Tua Celeronoké. Nem, annál is egyszerűbb. Egy egészen értékelhető 4/4 i5 teljesítményt tud hozni pöpecebb IGP-vel. KB. ennyi röviden. 3770-et nem éri utol, mert az egy jó 4/8-as. Ez egy jó "házi mindenes" APU.
Az a lap, amit írtam tényleg megeszik minden 6/12-es Ryzent röhögve.
---- Ja, GE. Simán vállalható használtan és jó áron.
-
hokuszpk
nagyúr
ovazze, a csillagozast nemneztem.
ezert jo, a tobb szem tobb csipa elv !
-
Fr@nkieWilde
senior tag
-
hokuszpk
nagyúr
a 2200GE -re aztirja a wikchip, hogy supportalja az ECC -t.
a lap oldalan azt irjak ECC and non-ECC
mivel nekem is az Asrockban megy, ezert aszondom bevallalhato. -
Fr@nkieWilde
senior tag
Nem értek az AMD érához. 3200+ óra nem volt, nem volt közöm az AMD-hez.
Annyi van csak, hogy az Intel cuccomat eladva kb nullából ki tudom hozni a cserét.
És ez kevesebbet fogyaszt, és nagyjából vállalható az IGP-je, nem mondtam, hogy később nem tudok fejleszteni, sőt még most is tudok, vagy bele nem bele vágni az egészbe is tudok. Szóval van opcióm bőven.Most megnéztem, ECC RAM. Akkor ez is necces ugye?
-
törölt tag
Ennyire muszály spórolni? Egy első genes irodába való max. 4magos APU-hoz jó Asrock A320 csipes 10k-ért? A legalja csumpi alaplap Ryzen alá? Bármelyik B450-es alaplap kenterbe veri. Egyébként nem kötelező tuningolni, de a procihoz kapcsolódó finombeállításokat el kell végezni. A320-as lapban pedig ez lehetetlen.
A ram pedig valami 6. / 7. genes i5-ös Dellből kikukázott cucc. 1 oldalas szervezésű (SR) ramnak tűnik, a másik oldaláról is kéne kép.Nem véletlenül javasoltam neked a B450M PRO-VDH MAX lapot. Amikor már az 5600G-t is fillérekért hajigálják, akkor egy megfelelő BIOS-szal röhögve elviszi. 2200G-t pedig csak beledobod és megy azonnal. Használtan is jó akár a MAX nélküli verziója is.
--------- füles_ : cl14 időzítés persze, hogy meghozza a hatását a cl16 után. Csak bírja a ram. CPU oldalról pedig +50MHz az lepkefing. A 2400G-t 3,6-ról 3,9GHz-re húztam allcore oc-val. Ez +300MHz. Ment volna 4GHz-t is csak már nem akartam feszt emelni. A ramot azért nem tornászom, mert a 3000-es Aegis XMP-vel 3200/cl16-on fut.
IGP tuning-ra kérdezz rá itt a topikban, többen csinálták már egészen jó eredményekkel, ismerik a trükköket. Vega8-ból simán ki lehet hozni a Vega11 alapteljesítményét.------- emiki6 : arról írtam, hogy szoftveres matekolással kár csutkáig kínozni a ramot. Hosszú szopás. Amit XMP-vel stabilra ki lehet hozni az bőven jó. Mivel MSI B450 lapjaim vannak, én könnyen tudok XMP-vel szórakozni, de Aegis-szel nem érdemes, 3200/cl16-ot tudnak, de azt kőkeményen stabilan. Crucial Ballistix 3200/cl16-ot megnézném, hogy ugrik-e egyből 3600/cl16-ra atomstabilan XMP-vel. De most nincs olyanom.
Egyébként 2400G-hez és 1600AF-hez a 3200/cl16 Aegis is kiváló. 3200->3600 váltás már nekem nem éri meg a macerát, annyit már nem pördít az allcore oc-s Ryzeneken. -
hokuszpk
nagyúr
majd nezd meg a memoria masik oldalat, nekem ugytunik ez ECC -s ram, en is rafutottam, az Asus Prime B350 plus lapban nemmegy a 2700 -as proci tarsasagaban, az Asrock B450 Pro4 -ben meg az 1700 siman viszi.
Hallottam valakitol, de mivel vegulis mukodik, nemmentem utana; szoval elkepzelheto, hogy az van a hatterben, hogy az 1xxx desktop proci tamogat ecc -t, a 2xxx meg nem. -
Fr@nkieWilde
senior tag
-
Fred23
nagyúr
GE proci tuningjára én is kíváncsi lennék. Tippre tuningos lapban nem kéne mást csinálni, mint PBO-nál a PPT limithez beírni egy sokkal nagyobb számot -65W TDP-s procihoz 88W tartozik alapból, de ez is növelhető-, és beállítani egy custom pstate0 frekit, meg hogy a lúd kövér legyen, rányomni még erre egy +200 MHz max cpu boost clock overdrive-ot. Ha elég nagy számot írtál a PPT limithez, szerintem semmi akadálya annak, hogy úgy viselkedjen, mint egy tuningolt nem GE-s proci.
-
emiki6
veterán
Azt írtad, hogy felesleges kimaxolni a ramot, nem? Kétlem, hogy ne segítene egy átlag G-s proci elsősorban IGP teljesítményén egy picit több sávszél. Lehet régen is így volt, de most egyrészt VGA válság van, másrészt már van értelme APU-n játszani, van értelme kisajtolni még pár fps-t, mivel eleve nincs túl sok.
-
füles_
őstag
Nekem hozott vagy 10-15% plusz teljesítményt a 3200 CL16-ról való váltás 3200 CL14-re, igaz mellette még a CPU is kapott +50MHz-et és az IGP is +100-at. Mindezt a maximális ajánlott feszültségek alatt.
Ég és a föld a különbség játékokban az előző beállításaimhoz képest, úgyhogy nem mondanám, hogy felesleges finomhangolni a gépet. -
törölt tag
Kíváncsian várom az élménybeszámolót pl.: GTA 5-tel kapcsolatban.
2200G-vel A320-as lapban alulfeszelve teljesen vállalható single-be, sőt még multi is játszható. Vegyes limitnél (cpu és gpu is koppon megy) beleszól a 65 Wattos tdp, és városban vállalhatatlanul szaggat a játék, vagyis beesik freesync range (40 fps) alá. Ha nem tuningos lapban alulfeszelem, vagy tuningos lapban feloldom a tpd korlátot (akár szorzó fixálással és/vagy alulfeszeléssel), akkor tökéletesen megy a játék.
Ugye a GE az 35 Wattos, és sokkal korábban elfogy a fogyasztási keret. Nem vagyok tisztában azzal, hogy ezeknél is "fel lehet oldani" a tdp korlátot.Ahogy írták a többiek, érdemes ninjázni apróról 2x8GB-od 3200c16 aegis szettet. Mármint akkor, ha olcsóbban megkapod a bolti árnál, mert sajnos ez egyre kevésbé jellemző. A mekkszeretett és "tesztelt" példányok sokszor a bolti ár felett mennek. Szóval a mostani 2x8-at eladva minimális ráfizetéssel lehet új és garanciális rampárod. Jelenleg18, 20 és 22-ért is vannak jegelve ilyen hirdetések, amikor a boltból 20 körül elhozhatod.
-
törölt tag
-
törölt tag
Még a lap sincs? Akkor egy mATX MSI B450M PRO-VDH MAX. Azzal a 2400MHz-s memóriából is többet lehet kivenni XMP beállítással. Csak kell hozzá a ram típusa.
A Vega8 (2200G/3200G) és a Vega 11 között nincs akkora eget rengető különbség. A Vega8-at is felhúzták már sokan az alap Vega11 szintjére.
-----------
#8552 emiki6 : erre ne most akarj engem megtanítani. 2018 nov.1. óta tudom. 2400G-m van 3,9GHz-re húzva, 3200/cl16-on járatott 3000/cl16 Aegis-szel. Rezzenésmentesen stabil több, mint 3 éve.
De FM2-es A8-660K-val sem volt ez másként. Ott is dual channel és minél magasabb XMP-vel futó DDR3 ram. Amit még az IMC és a lap elbír stabilan.1990-ben kezdtem a PC-s tuningot.

-
törölt tag
Ide kell a 3000-3200/cl16 2x8GB Aegis KIT. Olcsó és jó. 3 év tapasztalat nem hazudik.
Csak az APU mellé nem árt tudni a lapot sem. A lap+APU+RAM hármas fogja meghatározni az értelmesen (XMP profillal) beállítható memória sávszélességet.Az APUban rejtőző IGP-nek meg a minél nagyobb sávszél kell. Észrevehető a 2400 és a 3200 közötti különbség. Gyorsabban ugrik a cucc, ha csattintasz az egérrel.
De ha nincs más mehet vele is nyugodtan.
------
hegegabi: amit szoftveres sacimetriával csináltok, annál sokkal jobban megbízható az MSI B450 lapok UEFI-ben lévő "Memory Try It". Ez egy XMP profil gyűjtemény. Amivel már nem megy az adott ram, azt én már nem erőltetném. Bár aki szeret hosszasanszopnikisérletezni, azt én nem fogom megakadályozni az ebbéli törekvéseiben. -
emiki6
veterán
Játék teljesítmény szempontjából kvázi fontosabb a ram tuning, mint az igp tuning, mert a ram sávszélessége erősen megfogja az igp-t, ami már eleve a gyenge pont, de lassú rammal meg hatványozottan.
Minél feljebb tolja az ember a sávszélességet, értelmes késleltetés mellett, annál jobb. -
jokeph
nagyúr
Ha nincs még meg a ram, akkor ahogy a többiek is javallták, 3000-es de inkább 3200-as 2*8 GB-os KIT a legcélszerűbb - és árban is rendben van.
2200G-m volt, B450-es és X370-es lapban is mentek a 3200-as ramok 3200-on pusztán az XMP betöltésével.
HD610/630-as Intel IGP-nél is sokat számít a ram sebessége, pedig jóval gyengébbek az AMD itegrált Vega megoldásainál.
-
Fr@nkieWilde
senior tag
-
Viktor77
titán
Ebben a videóban egy proci van, csak a ram sebessége más és más.
35W-os proci, húzni sem fogod, szerintem elég lesz a gyári.
3000-es vagy 3200-as G.Skill Aegis-szekkel nem lehet nagyon mellélőni.
-
Fr@nkieWilde
senior tag
Köszönöm, még össze sem állítottam a gépem, se lapom, se hűtőm eddig ,csak a proci és memória.
Az is lehet nem is lesz kompatibilis a RAM a többi alkatrésszel.
A videót otthon fogom tudni megnézni, annyit viszont látatlanban is hozzáfűznék, hogy néztem már VEGA 8 és régebbi hasonló kategóriájú VGA-k összevető videóit.
Ahány videó annyi nyertes pl a VEGA 8 - GTX 750 Ti és GT 1030 között. Persze nyilván sokat számít ilyen helyzetekben pont a RAM sebessége.Amúgy a gyári hűtő milyen? Megbízható, hangos?
-
Viktor77
titán
Ahogy látom, 2933Mhz-ig kezeli a ramot, szóval, 3000 alá ne add (nem is nagyon van értelme, annyival nem olcsóbb a lassabb).
És az egyik szűk keresztmetszet az IGP-nél a ram sebessége.
Sajnos csak ezt találtam, de jól látszik, hogy már az is 5-6fps (Horizon 4) ha a ram nem 2666-os hanem 3200-as.GTA 5 az menni fog 1080-ban is.
-
Fr@nkieWilde
senior tag
-
jokeph
nagyúr
Üdv !
Ha játék a cél vele, akkor karcsú tud lenni (nyilván a játék se mindegy, se a felbontás, se a preferált grafikai szint).
-
Fr@nkieWilde
senior tag
-
hegegabi80
addikt
Már miért ne lenne értelme? Meg nem tunning műhely, csak mindenki finomhangolja a sajátját, aztán ez történhet lefelé meg felfelé is. Nyílván felfelé minél magasabb órajelre tunningnak számít, de ha már egyszer van rá lehetőség miért ne. Nem fog elfüstölni és ha megy egy adott beállításon, nem fagy stb. akkor go.
-
törölt tag
Szerintem 2200G/3200G és 2400G/3400G esetében felesleges kínozni a ramot 3200/cl16 fölé. Talán a 3400G tud örülni a 3600/cl16 ramnak.
De látom, hogy az összes Ryzen topik tuningműhellyé alakult. Nem baj, ha behal 5 futam után, mint a Merci motor, csak az enyém legyen a leggyorsabb kör. e-penis
(Nőknél a mért köröm az 2 perc, egy futam pedig több, mint 1,5 óra. Leghosszabb futam tankolás nélkül 4 óra. ) -
füles_
őstag
Jó lesz az.
Szerintem a tiédben is van annyi, mint Fred23-éban. A szekunder időzítésék hoznak még jócskán teljesítményt.Nem megy feljebb órajelben, hiába állítom be az alap, igencsak laza időzítéseket. 3200 fölött háromszor újraindul a gép és visszaállít mindent alapbeállításokra. Ugyanezekkel a laza időzítésekkel 3200-on egyből indul.
-
emiki6
veterán
Jelentem, a 3466 MHz úgy tűnik stabil, a 2 évvel frissebb bios frissítés nekem áldás volt, bár csak most látom, hogy béta bios volt.
(AMD ComboAM4PIV2 1.2.0.3c van benne). Eddig itt tartok, de hosszú még az út (5-10 lépés legalább), primerhez, tRFC-hez nem is nyúltam és a szekundereken is lehetne még feszíteni:
(biosfriss előtti benchmark: 43000 - 45500 - 37000 - 72,7)
Csak szólok, AIDA-ban a start benchmark-ra jobbklikkel kattintva lehet csak memóriát tesztelni, illetve az adott rublikára duplakattintva újratesztel. Én azt szoktam, hogy 4-5 tesztet csinálok egyre és a fejben számolt kb átlagot felírom (az első 3 jegyre kerekítve). Kicsit zavar, hogy mielőtt a sec és terc értékekhez nyúltam volna jobb volt a latency (67,5 -> 69 -> 68,2).

füles_: CL16-tal nem tudsz nagyobb órajelekig felmenni? Mintha azt olvastam volna, hogy az előnyösebb, mint a kisebb órajel és tCL. Nekem menne fentebb is valszeg, csak az IMC nem bírja. Kíváncsi vagyok fogok e tudni faragni a tCL-emből (amu ugye fesszel skálázódik).
A 70 ns alatti latency amúgy tényleg jólesik, de csak mert a decimális rendszer rabjai vagyunk.
-
Fred23
nagyúr
-
füles_
őstag
-
hokuszpk
nagyúr
-
füles_
őstag
Megint próbáltam szűkíteni az időzítéseken, de nem tetszett neki és visszatette alap beállításokra, újratöltöttem az OC-s profilom és most az előző BIOS-szal produkált eredményekhez hasonlót ad. Lehet valami gebasz volt csak a beállításokkal.

Mennyire ajánlatos 1.35V fölé menni a procival? Próbáltam 3.95GHz-en és mintha nem lett volna annyira instabil, mint ezelőtt. CB lefutott és játékban is bírta pár percig aztán kidobott az asztalra. Lehet, hogy 1.37-1.38V-on elvinné.
-
füles_
őstag
Feltettem én is a legújabb BIOS-t, amihez még nem írta, hogy nem ajánlott RR-hez. Reménykedtem benne, hogy picit javul a teljesítmény az újabb AGESA verzióknak köszönhetően, de sajnos csak rosszabb lett.
CB-ben ugyanannyi pontot kapok, AIDA64-ben pedig a memóriakésleltetésem rosszabb lett 1ns-mal és az olvasás is rosszabb lett picit. RAM OC sem megy jobban, 3200MHz felett ugyanúgy nem POST-ol, reseteli a beállításokat.
Azt hiszem megpróbálom visszavarázsolni a P2.00-át. -
hegegabi80
addikt
Valamikor már megnézem én is mit tud az én memóriám. Most XMP-vel megy gyári 3466-on. Neten láttam másnak ment többet is.
Lehet a biost is kéne frissítenem, csak nem tudom a legújabb verzióval müxik e a 3400G. Vagy az csak az 1xxx és 2xxx cpu-kra vonatkozik?
-
Fred23
nagyúr
-
emiki6
veterán
Nem tudtam mégse elengedni a dolgot. Frissítettem biost, SoC-t 1,1 v-ra tettem, ramot 3600 mhz-re, 16-20-20-40 mellett, feszhez nem is nyúltam. Simán indult, épp tm5 tesztet futtatok az "extreme1 @anta777" configgal, 50p után még semmi hiba. Lehet a bios ennyit ad? Jó, ez még nem jelent semmit, de lehet van remény! Ha végül 3600-at nem is tudnék tartani, de valami javulás elég valószínű.
Latency 67 ns, bandwith r:50 GB/s, w:53 GB/s
-
Visormail
addikt
-
Fred23
nagyúr
-
emiki6
veterán
Samsung b-die ok elmennek 1,55-ön is simán, míg talán a c-die már 1,35-ön bajos. Az én micron rev.e-m (hibásan fogalmazva e-die) 1,45-öt elvileg simán bír és a meleg se okoz neki gondot (ellenben a korábbi micronokkal), bár egyes vélemények szerint pl a rev.e-t instabillá is teheti a magasabb fesz.
Te amúgy örülhetsz, hogy egy relatív "gagyi" IC-vel ilyen jó eredményeid vannak!
-
Fred23
nagyúr
Tettem egy kísérletet 1.4V-on, állítólag sokan használják ennyin is, meg még fölötte is. A gagyi Hynix AFR-emet először 3400-ra raktam, tök stabil, most 3466-ra, stabilitási teszt még nem volt, de kicsivel lazább időzítésekkel ezt kaptam:
Alaposan rá fogok keresni, maradhatna -e, ha átmegy a stabilitási teszten. Nekem nagyon soknak tűnik az 1.4V, több forrásból fogok tájékozódni.
-
emiki6
veterán
Meg ott a ramot is jobban ki tudnád használni, ha bírja:
"Ryzen 1000 and 2000's IMC can be a bit finnicky when overclocking and can't hit as high frequencies as Intel can. Ryzen 3000 and 5000's IMCs are much better and are more or less on par with Intel's newer Skylake based CPUs ie. 9th gen and 10th gen."Illetve:
"DDR4-3400 - DDR4-3533 is what most, if not all, Ryzen 2000 IMCs should be able to hit.
On the tested samples, the distribution of the maximum achievable memory frequency was following:
DDR4-3400 – 12.5% of the samples
DDR4-3466 – 25.0% of the samples
DDR4-3533 – 62.5% of the samples"
Simán lehet, hogy van ami csak 3200-at bír és meg ha bírna is a ram 3600-at, akkor a procik fele elvérezhet. Úgy tudom meg a 3400g is 2000-esnek számít imc szerint, egy 5600g biztos jobb esélyekkel indul. -
füles_
őstag
Majd átnézem ezt, amit küldtél. De előtte azt hiszem frissítem majd a BIOS-t a B450M Pro4 lapomon, hátha segít jobb időzítéseket elérni vagy esetleg magasabb órajelet. Jelenleg a P2.00 van fent, a P3.50-et néztem ki, elvileg az még ajánlott a Raven Ridge-hez is.
Amúgy eléggé halott lett ez a topik, nem kellene idecsapni az 5600G/5700G-t? Nem találtam nekik külön topikot, szerintem inkább ide tartoznak, mint a Vermeer topikba. Még azok is Vega-t tartalmaznak.
Nézegettem az 5600G-t, a közeljövőben lehet lecserélem rá a 2200G-t. -
emiki6
veterán
"Geardown mode (GDM) is automatically enabled above DDR4-2666, which forces even tCL, even tCWL, even tRTP, even tWR and CR 1T. If you want to run odd tCL, disable GDM. If you're unstable try running CR 2T, but that may negate the performance gain from dropping tCL, and may even be less stable than GDM enabled.
- For example, if you try to run DDR4-3000 CL15 with GDM enabled, CL will be rounded up to 16.
- In terms of performance: GDM disabled CR 1T > GDM enabled CR 1T > GDM disabled CR 2T."(A guideból, amit fentebb linkeltem)
Amit még kiemelnék, hogy a memóriahibák rongálhatják a rendszerfájlokat, ezek kijavítására érdemes lefuttatni néha parancssorban a: sfc /scannow -t.
-
emiki6
veterán
Közben rájöttem, hogy konzultáltam RECSKA kollégával, aki elég sok ballistixet megtuningolt, adott ő is időzítéseket, de ami az ő egy gyengébb modulján stabil volt, az nálam vagy nem volt az vagy már be sem bootolt.
Azt írta valszeg a procim IMC-je a gyenge pont.
Egyszerm majd lehet ráadok 1,45V-ot és megnézem mit bír. De lehet hagyom a francba.
Mert ha az IMC kaka, akkor én a ramot hiába ostorozom... -
Fred23
nagyúr
-
füles_
őstag
-
füles_
őstag
Feljebb küldtem pár eredményt, van köztük AIDA64 is. #8509
Most kikapcsoltam a GDM-et, amivel együtt a Command Rate auto-ra változott. Futtattam egy AIDA64-et és több, mint 1ns-ot javult a latency.
Utána néztem, hogy a Command Rate 1-ről 2-re változott. A memóriaolvasás mondjuk picit lassabb lett.
Én annyira nem, szerencsére nem volt messze az autó. De inkább nem szaladtam, gondoltam inkább csak vizes legyek, mint sáros is.
-
Fred23
nagyúr
Nagyon jó modulnak tűnik. AIDA64 Cache&Memory eredményt tudnál betenni?
BGS állítólag sok játéknak nem tesz jót, de minimális csak a veszteség, AIDA64 és más alkalmazások viszont profitálnak belőle egy kicsit. El lehet dönteni, kinek mi kell.
GDM meg jó lehet magasabb MHz-ek eléréséhez, de azt speciel én még sosem használtam; régen cikinek tartottam, pedig lehet, hogy lenne értelme próbálkozni vele.
Iszonyat eláztam, most értem haza. Kabátom is átázott teljesen..
-
füles_
őstag
-
Fred23
nagyúr
Köszi a linket, majd átnézem, de egyszer már eltöltöttem sima kísérletezéssel több órát, és jobb eredményt értem el így, mint amit korábban bármivel.
A 3000 MHz-es moduljaim (meglegyen itt is):
Lehet, megpróbálok még javítani rajtuk, de emlékeim szerint ez a legtöbb, ami abszolút stabilan kihozható belőlük. Már 1.35V-on, ami fölé nem szeretnék menni, még ha tudom is, hogy lehetne. -
emiki6
veterán
-
Fred23
nagyúr
-
emiki6
veterán
-
Fred23
nagyúr
-
emiki6
veterán
Rammal feszítettről indultam (hsz-eim itt és ott), de csak ki-kifagyott (kékhalál), volt hogy hetekkel (hónapokkal?) később, szóval CL16-ra vissza kellett vegyem, a többit valahogy a kalkulátor alapján lőttem be safe-nél is lazábbra, máshogy nem volt jó, valszeg az enyém nem volt különösebben jó darab (crucial ballistix sport LT gray). Így áll most:

A mem vddio 1,38V, ugye az e a ram fesz? Már nem emlékszem (2+ éve babráltam a ramot) miért annyira állítottam, de biztos volt rá okom. IGP OC-t azért is csak most csináltam, hogy legyen idő kitapasztalni, hogy stabil e a RAM, aztán meg nem foglalkoztam vele. Ez biztos stabil.
Az igp 1650-en 1,225 V-ot kér, 1,2V kevés volt neki. Bezzeg másnak 1700-on elég az 1,2...

Annyi előnye van az igp tuningnak, hogyha nem stabil az igp, akkor nincs kékhalál, csak lefagy az egész, kontrolaltdilittel 1-2 perc múlva vissza lehet menni az asztalra.
Jé, közben redditen írta valaki, hogy ne használjuk a ram kalkulátort, mert annyira mégse jó... [link] -
füles_
őstag
Mennyi feszt kap nálad az 1650MHz-hez?
Nálam fontos a proci OC, mert ez csak 4c/4t.
BF4 vajsimán fut FullHD medium beállításokon, de még high-on is játszható. BF5-ben viszont nagyon limitál a 4c/4t, ott csak low + 65% resolution-nal játszható (45-60fps). Ha megnyitom még a Discord-ot a háttérben akkor eléggé lagos lesz az egész, mert teljesen elfogy a CPU. Majd én is megpróbálom mit tud Prey-ben.A subtiming-ek elképesztően fontosak amúgy. Ezeket lőttem be utoljára, kb. +5-8% teljesítményt hoztak benchmarkban. Nekem is "csak" 3200MHz-en futnak a RAM-jaim, viszont szoros időzítésekkel és így szerintem elég jól mennek.
-
emiki6
veterán
-
füles_
őstag
A múlthéten lecseréltem a 3000MHz-es Patriot Viper 4 moduljaimat 3600MHz-esekre, gondoltam állítgatok egy kicsit a rendszeren.
Jelenlegi beállításaim: CPU 3.9GHz @ 1.35V vCore, IGP 1600MHz @ 1.125V SoC, RAM 3200MHz CL14-16-16-18-32 + DRAM calculator sub timing ajánlásai @ 1.35V
Ha nagyon akarnám menne még feljebb is a CPU és az IGP egy kis plusz feszültséggel, de nekem ez bőven megfelel mindennapi felhasználásra. Így még talán pont beleférek a biztonságos 24/7 feszültségekbe is.
-
pajorgergo
aktív tag
-
Nimda
addikt
Lekapcsolt fényekkel többet látnánk
+ a dedikált videókártyák minket "APU -sokat" most nem érdekelnek

pajorgergo nyugtass meg, hogy azok a Samsung ssd- k nem QVO széria.
-
SnakeEater
csendes tag
-
jokeph
nagyúr
Természetesen, többet tud némileg.

Stealth-ot 2200G-re szereltem fel, Acer Brand fekvő házban, légmozgás megoldva, perfect és halk.
Spire-t odaadtam havernak (3600X-é volt origi) a régi x4-es Athlon APU-ra, így az is halk lett, 3600X-en meg CM Nepton 140XL AIO van.5600X-en most vallatom a Wraith Prism-et, all-core -20 CO-val kb 1800-2000 RPM-el kellemesen halk és hüvős ez a szett is (játék közben 55-60 fok, maxra boostolnak a magok - nyilván nem egyszerre, CB23 multiscore teszt alatt 70 fok), ez így elfogadhatóan "hüvős" és csendes is.

Az utolsó 3 képen a kedvenc s2011v1 X79-es cuccomra dobtam fel a Wraith Prism hűtőt, simán csak ráraktam a procira extra leszorítás nélkül (Xeon E5-1620v1 AC OC 4,0 GHZ), kiválóan teljesített (max 60 fok bench alatt), hát még ha le is tudtam volna fogatni rendesen.
-
solfilo
veterán
-
apatyas
Korrektor
Ah, tehát így lett hirtelen ennyi bejegyzés, gépmustra lendült fel.
Legyen. Gép az íróasztal polcán. Régi alaplemezre fúrtam lyukakat h rá lehessen fogatni a mostani lapot, Asrock B450M Pro, és az 5700G. A polc háta is lukas, a táp meg a venti szellőzteti, SSD-k mögötte. Működik, kis helyet foglal, nem zavar. Ha akarom, videokártya is befér.
-
pajorgergo
aktív tag
-
Nimda
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
-
8600 - 8501
10361 - 10001 10000 - 9901 9900 - 9801 9800 - 9701 9700 - 9601 9600 - 9501 9500 - 9401 9400 - 9301 9300 - 9201 9200 - 9101 9100 - 9001 9000 - 8901 8900 - 8801 8800 - 8701 8700 - 8601 8600 - 8501 8500 - 8401 8400 - 8301 8300 - 8201 8200 - 8101 8100 - 8001 8000 - 7901 7900 - 7801 7800 - 7701 7700 - 7601 7600 - 7501 7500 - 7401 7400 - 7301 7300 - 7201 7200 - 7101 7100 - 7001 7000 - 6901 6900 - 6801 6800 - 6701 6700 - 6601 6600 - 6501 6500 - 6401 6400 - 6301 6300 - 6201 6200 - 6101 6100 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- AMD Ryzen 7 9700X - Új, 3 év garancia - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Ryzen 7 7800X3D +ASRock X870 PRO RS WIFI +32GB 6000MHz DDR5 kit! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre kiállítva)
- Eladó Intel Core i7-4770 Processzor (LGA1150) több db
- GIGABYTE Z690 GAMING X DDR4 + Intel Core i5-12600K + 32Gb RGB DDR4 3600Mhz
- Akciós kisWorkstation! Dell Precision 3570 i7-1255U 4.7GHz / 16GB / 512GB / Quadro T550 4GB FHD 15"
- Apple iPhone SE 64GB Black Használt, megkímélt állapot 88% akkumulátor
- Eladó oshiba dynabook satellite B551/D
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 11 i7 / 32GB / Garancia 2026.11.19
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4426, 100% AKKSI
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

(AMD ComboAM4PIV2 1.2.0.3c van benne). Eddig itt tartok, de hosszú még az út (5-10 lépés legalább), primerhez, tRFC-hez nem is nyúltam és a szekundereken is lehetne még feszíteni: