- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Dany007: Kiakasztó frissítések
- ldave: New Game Blitz - 2025
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Fűtés és hűtés klímával, napelem segítségével
- [K2]: A vagyonvédelmi rendszerszerelővé válás rögös útja
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
-
Gézengúz
addikt
Asus ROG Strix B450-F lapocska
2400G proci
Aegis 2*8GB ramot nem tudom belőni 3000Mhz-re, pedig megfelelő időzítést és feszültséget is állítok.
Ötlet?
Memóriák 1-3-ban, próba 2-4-ben? -
sb
veterán
Közben kerestem 8500G eredményeket is. A jól megvágott, kis gpu nyers erőben gyengébb pl. az 5600G-nél, de kis tuninggal le tudja nyomni, vagy legalábbis akörül van. Nem rossz választás az az APU sem.
Ez, vagy ha elérhető lenne a 8300G, korrekt lenne nekem HTPC/NAS/szerver alapra.
Asrock DeskMeet/Miniről pedig azt találtam, hogy csak áprilistól jön Európába.
-
sb
veterán
válasz
viperabácsi #9688 üzenetére
Computerbase tesztben is lemérték, és a STAPM gyorsulás is benne van már.
- Utóbbi kb. +15% volt
- A ram 5200->7200 kb. +10%. Min fps-ben talán nagyobb.Hw Unboxed-nál is mértek de nem tudom ott benne volt-e még a STAPM variálás.
Összességében valami miatt nem igazán gyorsul be 6000 felett, hiába sávszélesség-hiányos az egész igp koncepció. Az átlag úgy látom onnan +5-10% 7000+ órajelekig, van ahol több, de ritka, és volt ahol lassult is.
Amíg nincsenek teljesen tiszta tesztek, STAPM ügyben is, de amit főleg hiányolok, IF clock ügyben, addig kérdéses a dolog. 6000 felett biztosan visszavesz/aszinkron fclk van alapból, gondolom innen jöhetnek a lassulások is, ill. egy-két konkrét ram tesztben látszik, hogy az olvasási sávszélesség jóval lentebb van.
User tesztekből az látszik, hogy az IF is elmegy 2400-2500-ig de azt nem tudom ezeknél a teszteknél 7000+ ramoknál mennyin mehetett.Szóval egyelőre szerintem 6000-6400 felett sokat nem éri meg költeni rá. Valószínűleg utána sem, sokkal több nem lehet benne 7200-al pl. Ha nincs árkülönbség akkor meg mindegy.
Ill. ez leginkább játékra vonatkozik, máshoz nem nagyon van szükség rá. -
válasz
Az IGP biztosan, talán GamersNexus tesztben mutatták a skálázódást játékok alatt.
-
jokeph
nagyúr
válasz
AM4-ben a DDR4 3000/3200-hoz képest a 3600/3800 hoz, de még a 4000 is, kb itt a vége.
Ez után már csak az IGP húzása dob rajta.
Szóval, sanszosan igen, hozhat a nagyobb ram AM5-ben is, játékban legalábbis lehet előnye.
Meg ahogy nézem, alig van a 2 ram között árdifi. -
viperabácsi
addikt
Érdekelne , hogy egy 8700g meghálálja a ram freki növelését ?
G.SKILL 32GB KIT DDR5 6000MHz CL30 Trident Z5 NEO RGB AMD EXPO
Helyett egy :
G.SKILL 32GB KIT DDR5 7200MHz CL34 Trident Z5 RGB Black
Egy asus rog strix b650e-itx lapba gondolkozom ,médiás pc -nek. -
na jól van, de ennyiből még nem tudni, kell e az extra kraft vagy képesség, amit a 8600G ad.
Nekem szerintem megérné a nagyobb amúgy, azért szoktam játszani időnként, meg bosszantana a tudat, hogy most kezdődik a desktopon az AI éra, s én olyanra ruháztam be pont most, amiben nincs NPU. Ki tudja mire lesz jó. Igaz, én nem szoktam sűrűn cserélni, szóval nem baj, ha van benne jelenleg kihasználatlan feature. -
sb
veterán
Szerintem cpu-ban lassabb lehet mint az 5700G, bár a tesztek alapján meglepően jó. Alig marad el és van ahol gyorsabb.
AI érdekes, nem nagyon láttam tesztet rá, a nagyobbakban is inkább a cpu-n futtatták a teszteket, nem a dedikált egységen. Abban pedig érdekes módon cpu oldalról is kb. dupláztak az új modellek, itt is sokkal gyorsabb a 8500G mint az 5x00-ek.
Gpu-ban viszont egyértelműen gyengébbnek tűnik.
Egyébként a Zen4c magok nem mobilba jöttek, szerverben tűntek fel eddig ha jól tudom. Aztán hely és TDP miatt mennek majd nyilván mobilba is. Szóval IPC-re elvileg ugyanazt tudják, egyedül órajelben van hátrányuk.
Ez alapján nekem kifejezetten szimpatikusak, szerintem felhasználásfüggően jó választás lehet egy Zen4c-s proci:
- Bár szvsz napi felhasználásban is számít az egyszálas erő, érzésre is, itt ez megvan a 2 magas frekis Zen4 maggal. Több nagy mag szvsz csak játékba kellhet, ha az nincs akkor nem hiányzik több nagy mag. (és ezért pl. egál/kicsit kisebb multi score-nál is inkább választanám a 8000-es modelleket a nagyobb single score miatt, lásd 8500 vs 5700... kivéve játék)
- Ha ezen túlléptünk akkor viszont szerintem előnyös a kis mag. Ha kisebb TDP-s gépbe megy ahol nem az allcore 4-5GHz a reális akkor ugyanúgy elpöfögnek a hatékonysági sweet spot 3.7 körül. HTPC/szerverbe, ha jönnek majd notiba ez előnyös szerintem.
- Kisebb helyigénnyel jöhet majd több mag, ahogy Intelnél. Vagyis ha nagyobb a TDP és a sokmagos kraft kell akkor is jobb lesz egy 12-16-24 magos felállás sok kicsi 3.5GHz körüli maggal adott TDP-ből, mint 6-8 nagy maggal.
- GPU meg hiába gyenge, ha játék nem kell minden másra elég, még talán extra HTPC igényekre is. És frissebb, minden új hw encode/decode képességgel.Szóval HTPC-be feature-re, alacsony fogyasztásra, többmagos mini szerver célokra, vagy ha jön majd egy olcsóbb sokmagos később esetleg, akkor arra is elég optimális ez a felépítés a korábbiakhoz képest.
-
g@bo
nagyúr
8500g meglepis cucc, kevesebb pcie szál, 2+4 mag (6 mag / 12 szàl) amiből 4 mag mobil, nincs Ai motor…. Viszont 20e olcsóbb mint a 8600g. 5700g helyett vennem… agyalok.
-
sb
veterán
válasz
AxBattler #9675 üzenetére
Sajnos ugyanaz a háromszög van amit írtam.
Ha mITX drága, goto mini PC.
Ha hely/bővítés kell akkor Asrock Deskakármi - de ott megint lesz korlátozó tényező, csatik, Dimm vagy So-Dimm, frissítések, arra se vennék mérget, hogy 7-9000-es ramokkal megmozdul a benne lévő lap.
Szóval ha itt nem jön be valami akkor goto mini PC megint.Én egy esélyt biztos adok a DeskMeet+8600G-nek és majd meglátjuk. A többi nem fog sajnos kiderülni amíg nincs meg. Pedig már leszoktam a kísérletezgetésekről.
Ramból nem tudom mi jó, de a tesztekben 7-9000-es ramokat ahogy látom sima 5-6000-es ramokkal prezentálják.
Árban sem látok nagy különbséget, kb. ezt találtam:
- 90-100 EUR az alja 6000-ig.
- 110 EUR: 6200-6400
- 120-130-ig már 6600-7200 gyárilag.7200-7400 körül pl. Patriot Vipert láttam ami 200MHz-enként lefelé is folytatódik, sanszosan ugyanaz a modell lehet.
De sztem biztos elég megvenni vmi ajánlottabb 6000-est és jó eséllyel jó lesz az 7000 körül is. Ha nem akkor meg a 6000 se rossz.
Most AM4-ben is 3000/3200-as Ballistix meg Klevv moduljaim voltak 4200-4700 között.
-
Yupp, egész jó lesz a végére!
Sajnos van pár tényező, ami még aggaszt:
- stabil, szupergyors RAM-oknak az ára is szuper;
- ITX lapoknak felment az ára, amit szájhúzva még ki is köhögnék, ha alapból megkapnám ugyanazt a csatlakozókínálatot, amit a korábbi szériánál: 4x SATA, HDMI+DP, extraként 2xM.2 PCIe (lásd pl. ASRock A520M-ITX/AC vs. A620I Lightning Wifi)... de nem kapom. -
sb
veterán
válasz
AxBattler #9672 üzenetére
Én nem várnék nagy csodát, de a várakozásból még sosem lett baj... meg eddig is vártunk eleget.
Viszont érdemes beleolvasni:
The Procyon benchmark, which tests a variety of neural network models, revealed up to a 15% increase in AI performance when comparing DDR5-7600 C38 memory against the baseline DDR5-4800 C40. The GIMP benchmark showed less variability, with only a 4% improvement in image generation time under similar conditions.Nekem ez így olyan mint a viccben, hogy hol és mit osztogatnak/fosztogatnak...
- DDR5-9000 oc-ről van szó, aztán leírják, hogy 4800 vs 7600 a mérés.
- +15% gyorsulás (DDR5 órajelben ugye +58% vagy +88% volt)
- A másik tesztben 4%.
- A cím szerint integrated graphics gyorsulás van de ez vmi AI teszt.
- Gyorsan rákeresve nem tudom min futott, elvileg tud cpu, gpu és npu támogatást is, Anadtech-en pl. ugyanezt npu-n nem tesztelték. Persze AI-ra kell a ram, talán elsősorban a méret számít de biztos ott is használ a sebesség.Ami ebből nekem infó, hogy eddig úgy néz ki maradt a minta: a memkezelő is bírja és amiről eddig nem volt infó, az IF is 2000 helyett 2400-2500-ig elfutkoshat.
Hogy ez mennyi gyorsít abban szkeptikus vagyok, már a valós tesztekben lemért 7000 körüli frekik sem dobtak olyan sokat. De az biztos szerintem, hogy:
1. Pozitívabb lesz a kép mint amit első tesztre láttunk.
2. És innen azért jó messze van már a hivatalos gyári 5200. Vagy 7840HS-nél 5600. Ha 6200-7000-ig csak +15% volt benne és ott megállt a mutatvány, azért 9000-ig még megint nagy ugrás van. És valószínűleg az IF visszavétel is bejátszhatott azokba az eredményekbe ahol 6x00 felett már nem gyorsult/néha lassult is. Erre jön még rá az IF tuning.
Tippre +10-15% helyett a vége lehet 25 körül... mákkal persze, sok pénzt nem költenék rá extra ramokkal vagy mással.szerk: Úgy látom a 8600G tesztek is megjöttek, 15-20% körül megáll az IGP a 8700G mögött. Persze a több jobb, de ha ezen is lehet még tolni +20%-ot akkor ez se rossz. Azért remélem a 8/16-os is lentebb jön majd, 5600G->8600G váltásnál a cpu is jóval erősebb lenne, de már beleéltem magam a 7840HS szintű előrelépésbe korábban.
-
Ryzen 7 8700G AI Performance Enhances with DDR5-9000, 15% Improvement in Integrated Graphics
Úgy tűnik, van még tartalék az IGP-ben... várni kell egy fél évet legalább, míg kiderül minden turpisság, beállnak az árak, kiadják a gyértók a javított UEFI-ket. -
totomusic
tag
Kérdés: Van-e bármi információ arról, hogy egy PS5 grafikai szintet hozna egy későbbi CPU-ba integrált GPU? Ray-tracinggel természetesen. 40CU mire lesz elég?
-
Gausz
aktív tag
A tesztelőknek miért van ilyen tikkje, hogy minden 8700G játéktesztet csak minimum grafikán futtatnak? Értem én, hogy F1 2023 elfut 134FPS-el, na de egy medium vagy high?
-
csurenzoo
aktív tag
Ha megint pörögne a bánya, és a vga árak is fenn lennének, mint 2021-ben, akkor eléggé jó alternatívák lennének ezek.
Can the Ryzen 5 8600G and Ryzen 7 8700G MATCH a GTX 1060? (review) -
sb
veterán
válasz
#95712068 #9663 üzenetére
Táptopic...
@solfilo
Hogy mondjak valami konstruktívat is: szerintem jobb ömlesztve*. Pont a fenti irónia juttatja eszembe hogy utálom a ph sokszor kényszeres témabesorolásait. Gond van a táppal, vagy az alaplap szar, esetleg a PCIe-n keresztül a dvga szarakodik valamit... és akkor ezzel elküldenek a halálba minden topicból, mert off.Szimpla string szűréssel operálnak legtöbbször.
*Altéma bontásnak van értelme és azt értelmesen be tudja lőni az ember. Ha szikrázik a dvga-m akkor a táptopicba megyek, ha driver kék halállal száll el, de csak Excel közben akkor meg a dvga/sw-s/MS topicokat nézem végig.
-
törölt tag
válasz
solfilo #9662 üzenetére
Rog Ally Z1 Extreme az hova tartozik?
Tudtommal felépítésben 1:1-ben 8700G-nek felel meg kisebb tdp-vel.
200 alatt bő 2,5 év garival korrekt alternatívának gondolom, vagyis az am5 + 8700G sokkal többe kerülne. Egyedül a 4K 120Hz-et nem kezeli a kézikonzol verziója ennek a chip-nek, mert mindenhol hdmi 2.0 szerepelt a dokkoló leírásokban. -
sb
veterán
válasz
solfilo #9659 üzenetére
P****ba!!!
Vagyis inkább rossz a specitek!Vagy az AMD számozása...
-
Ha jól nézem, az APU kifejezést nem nagyon használja az AMD, egy kalap alá veszi a processzorokat a honlap.
Lehet mert még nem jutottunk el oda, hogy heterogén módon legyenek programozva. Idézetek innen.
Na de mi is az az APU? Az AMD úgy döntött, hogy a Fusion égisze alatt megjelenő processzoroknak egy új kategóriát hoz létre, melyet az eddig jól megszokott CPU (Central Processing Unit, azaz központi végrehajtóegység) helyett APU-nak hív. Az APU az Accelerated Processing Unit rövidítése, mely nyers fordítás szerint annyit jelent, hogy gyorsított végrehajtóegység. Az alapötlet olyan processzorok megalkotása volt, amelyek heterogén módon programozhatóak, biztosítva egy belépőt a rendszerszintű integrációba, avagy más néven megkezdődhet a heterogén éra térhódítása.#9654 jokeph
A sebesség nem számít, lásd pl az E-350-et.
Az egésznek végül az lett a vége, hogy a korábban csak a Llano után várt Brazos platform rajtolt el előbb, így gyakorlatilag a Zacate és az Ontario lett az AMD első, kereskedelmi forgalomba is került APU-ja.Na de mindegy végül is, mi a közbeszédben módosult jelentésében használjuk az APU-t, így tesz akkor a topikcím is majd. Megpróbálom a phoenix keresőt is felvetetni a topikhoz.
-
jokeph
nagyúr
válasz
solfilo #9651 üzenetére
Leginkább attól, hogy alap játékra sem alkalmasak élvezhető szinten a maguk idejében, pont mint az Intel IGP-k (ezek spec. minden időben), ad képet azt jól van (2D-re és multimédiára viszont pöpec), az Intrel IGP-k utólag alkalmasak játékra, azaz pl. a HD630/UHD630 élvezhetően viszi az olyan nem túl friss címeket, mint pl. a Need For Speed Most Wanted.
De ez is csak akkor igaz, ha a ram DC-ben van mellette.Tecjnikailag meg az a lényegi különbség az AMD APU-k között, hogy a combos IGp sok helyet (meg tranyót) foglal a kupak alatt, ehhez be kellett áldozni pár dolgot, pl. pci-e sávokból kevesebb van, L3 cache a fele a nem G-s végűhöz képest, stb).
-
Fred23
nagyúr
Időnként meg szoktam nézni, van -e új BIOS a lapomhoz, épp most estem túl ezen, és bizony az ASRock jan. 31-én kiadott egy újat. Bizonyára nem csak az én lapomhoz jött akkor, szóval érdemes lehet másoknak is felnézni az oldalukra, illetve akár más gyártók oldalára is.
-
Megnyitottam az újaknak a topikot, remélhetőleg sok generáció jön majd AM5-be is, mint az az AM4 esetében is történt.
AMD APU (AM5) topik -
Még gyorsulni fognak az új asztali Ryzen APU-k
A gyorsulás egyébként jelentős lehet, ugyanis Gamers Nexus esetenként 16%-os előrelépést is mért a STAPM inaktiválásával.
Lehet megnézem majd GN tesztjét, hátha az átlag is kiderül, az esetenként 16% nem mond sokat. -
sb
veterán
válasz
AxBattler #9642 üzenetére
Itt is más a logikám, az a baj, hogy minden mindennel összefügg.
A Desk sorozat azért célpont nálam mert nincs/k*** drága az mITX lap... és ez mindennel egyben megoldás lenne rá. Innen jön az előnye más hasonló házakkal szemben nálam.Aztán ezen belül a Deskmini volt anno nekem is a szimpatikus, most sincs dvga-m, de ha szóba jönne majd (ROCm, DL programozás érdekelne) akkor a Meet jobb választás nekem, méretre pedig még nem gáz nálam. Külön előny a sima DDR5.
Ha pedig mégis dvga nélkül kisebb méretre+extrák felé kanyarodnék akkor megint miniPC felé nézelődnék.A logikai lánc valahogy így nézett ki nálam:
1. Desktop AM4 APU: nincs továbblépési lehetőség, irány egy Phoenix-es mini PC.
2. Mégis jön épp új desktop APU? Az jó lenne, de k* drága, mITX főleg és/vagy nincs.
3. Jön hozzá Desk sorozat? Itt lett számomra alternatíva az 1. ponthoz képest az AM5 APU.
4. És akkor már a hátrányaihoz képest (csak 8600G-t vennék a drága 8700 helyett + gyengébb portok + nagyobb méret), legalább legyen előny a dvga lehetőség, sima DDR5. -> DeskMeet egy Mini helyett. -
-
sb
veterán
válasz
AxBattler #9639 üzenetére
Nem tudom milyet érdemes, ill. hogy mennyire konfigolható a SO-DIMM ezekben a Desk-ekben. Az ár nem tűnik vészesnek... pár hónapja szerintem nem is láttam 6000-est notiba, nekem 2x16GB 5600-as van a fiókban. Amit még a mini PC-hez vettem, azt megtartottam, de igazából másik mini PC-be terveztem.
Azóta a Desk sorozat felvillantásánál én a Meet-et néztem ki, abba pedig sima DDR5 megy elvileg, ráadásul 4 slot. Szóval ott már arra járt az agyam, hogy 7200-ast veszek bele ha értelmes alternatíva lesz árban a DeskMeet+8600G+DDR5-7200 egy 7840HS minipc-hez képest...
Plusz bővíthetőség, hűthetőség és talán olcsóbban... vs kicsit lassabb mint a 7840 és gyengébb portokban.
(A 8700G már tuti drágább lenne a fentinél.) -
Computerbase update-elte a cikkben szereplő árait, a kiskerekben látottak alapján: nagyjából €350 / €250 / €200 körül mozog a három elérhető modell ára, szvsz 8600G lesz a bestbuy.
A topik címét nem kellene megváltoztatni? Már nem csak AM4 foglalatot érint...
-
Nem tűnik nagy gondnak, szarul vezérlik.
Igen, egy frissítéssel majd megoldják... talán a RAM kezelést is.Azt viszont nem tudom, hogy DeskMini X600-ba milyen noti RAM-ot lesz ajánlott venni?
6000-es modulokat csak a Kingston-tól láttam eddig, mondjuk egész jó áron:
Kingston FURY Impact 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz KF560S38IBK2-32 -
sb
veterán
válasz
AxBattler #9637 üzenetére
Jah, ezt láttam. Nem tűnik nagy gondnak, szarul vezérlik.
Amit én hiányoltam még a tesztekből, hogy visszavéve mit tud. Ha jól láttam akkor 65W-ig cpu részen megy, kombinálva cpu+gpu már 80W-ig felkúszott, elengedve max cpu+gpu-val pedig 115W.Ok, utóbbi életszerűtlen, de a másik kettő is elég sok a mobil sweet spotokhoz képest, 7840HS és főleg pl. a Z1 konfigokhoz nézve. És mintha nem nagyon jönne ki több kraft belőle.
Más:
HWUnboxed tesztjében kb. +20% teljesítménytöbbletet láttam DDR5-6400-as RAM-ok esetében az 5200-asokhoz képest... a többi játékban ennél kevesebbet mértek.
Erre elfelejtettem válaszolni. Szóval nem voltam pontos, 6000 alatt nem vennék hozzá ramot, afelett értettem, ahogy néztem 7200-ig egész normális árak vannak még. Ezon csodálkoztam, hogy 6000->7200 között már annyira nem ugrik meg. -
Gyuri27
félisten
válasz
elfelejtette #9635 üzenetére
Mehetne pci slotba is. Ott van sávszél is meg áram is.
-
sb
veterán
válasz
solfilo #9626 üzenetére
(2x4,7+4x3,6)/(6x4,7)
Elvileg IPC-ben ugyanaz a C mag is, de vmi 3.6GHz körül mennek max. Így arányosan a 8600G 4.6-4.7 körüli magokhoz képest mondjuk 85% körül tippelném.
Néztem pár itthon mér eredményt, 3DMark
NR FS TS
Vega8 (4650G, DDR4-4200) 21.5k 5300
Vega7 (5600G, DDR4-4000) 20.0k 5000 1400
RDNA2 (7735HS, DDR5-4800) 30.0k 7400 2400
RDNA3 (8700G, DDR5-7200) 42.0k 9800 3800Compute-ban nagyon erősek az újak, de ahol a sávszélesség limitál és nem annyira modern cucc abban a Vega is jól muzsikál. Itt ugye a 4-5000-esek a kisebb/vágott gpu-k csak.
-
Gyuri27
félisten
Hát nem is ez a fájó pont ebben az egészben, hogy nincs sideport ram, dedikált ram. Nyilván kicsit drágitaná a dolgot 8 gigányo gddr5-6 barkácsolása a lapra, de a teljesitményt megdobná. Olcsóbb megoldás lenne egy mem slotot "bedrótozni", dedikálni a vga-nak. Azzal is jobb lenne a teljesítmény.
-
jokeph
nagyúr
válasz
hokuszpk #9629 üzenetére
javítás:
2019 decemberbenaz 5600X-et, ez 2020 december volt.
Az 5600G-t 2023. decemberben vettem, baráti 51e-ért, kiszállítva.
Erről a gépről fórumozok most, ez lett a garázsgépem alapja, néha játszogatok is vele.
FHD-n amivel nyomom (SC2 multi), high grafikával elkarcolja.
A 8700G láthatóan erősebb, CPU és VGA téren is, a TDP maradt 65W.
Nyilván, bármilyen kotla lap elég alá.
Egy szívfájdalmam van, hogy DDR4 kilőve. -
hokuszpk
nagyúr
én anno valami 115 körül vettem az 5700G -t.
ha ugynezem a 8700G az 5700G jelenlegi aranak majd duplajaba kerul; nekem is piszkalja a csoromet, de amin a 6700XT vagy a 6800XT izzad arra ez az igp keves ; a cpu +30% meg olyan, hogy ami most van az is eleg.
ha lesz valami, ami az ai reszegyseget tudja hasznalni, akkor ujragondolom a dolgot. -
Goose-T
veterán
Január 31 van, mindjárt dél, és még sehol sem lehet kapni a 8700G-t. Mit csinálnak ezek?
-
válasz
#95712068 #9612 üzenetére
Spider-Man IGP tesztnél 148W-ot írtak a teljes rendszer fogyasztására, nem meglepő, hogy a gyári cooler nem bírta.
#9613 sb
HWUnboxed tesztjében kb. +20% teljesítménytöbbletet láttam DDR5-6400-as RAM-ok esetében az 5200-asokhoz képest... a többi játékban ennél kevesebbet mértek. -
sb
veterán
válasz
AxBattler #9609 üzenetére
Semmit.
Ram tuning nem sokat dobott a grafikán. A 8600G úgy látom hozta amit vártam, kb. 15-20% a difi a nagyhoz képest. Árban még mindig az lehet a jobb választás ha a fentieket is belevesszük. Marad a 8700G arra az esetre ha teljesen meg van kötve a keze valakinek: APU kell mert dvga nem jöhet szóba (mivel a felára már sok minden másra elég lenne) és a lehető legnagyobb grafikai teljesítménnyel, túlárazva ezt választja... vaaagy, ilyenkor kell visszatérni egy 7840HS mini PC-re. És akkor okafogyottá vált minden tekintetben szinte a 8700G.Amelyik review-ba belenéztem ott nem szerepelt 7840 de érdekes lenne megnézni. Én úgy látom a Vega-s arányokból, hogy nem igazán gyorsabb a desktop APU sem.
-
törölt tag
válasz
AxBattler #9609 üzenetére
Tegnap 2 tesztbe olvastam bele, az egyikben gyári hűtővel teszteltek. Feltételezem, hogy ebből adódóan szerepelt jobban a 8600G, mert a hőfok miatt visszavett az órajelből a 8700G. Link. Ez eléggé wtf kategória, már majdnem ph szint...
A dedikált kártyás tesztek szerintem nem haszontalanok, mert egy APU user is vehet dedikált kártyát 1-1 játék miatt, amit később elpasszol.
Amin viszont meglepődtem, hogy a 7700 "fapad" IGP-je verte a intel IGP-t -
válasz
Goose-T #9610 üzenetére
Egyetértek, teljesen fölösleges RX7800XT+ szintű VGA-kkal oldalakon keresztül elemezni a teljesítményét - ez a kategória nem erről szól, inkább a budget / low profile VGA-k súlycsoportja.
A legértelmesebb a Computerbase cikkírója volt ebben a tekintetben, mivel VEGA IGP-kkel, 32 EU-s XeIGP-vel, illetve RX6400-al, GTX1650-nel vetette össze az új RDNA3 IGP-t.
-
Goose-T
veterán
válasz
AxBattler #9608 üzenetére
Nem néztem meg az összeset, de vagy az én nézőpontom más, vagy a reviewerek misselik a pointot állandóan. Nem értem, miért kell állandóan azt írni ezekről az APU-król, hogy ezek budget gaming processzorok. Aztán összehasonlítják ugyanannyi pénzből megvehető proci+VGA kombókkal, utána meg csúcs VGA-kat tesznek mellé, és a végén bebizonyítják, hogy az ugyanannyi pénzből megvehető proci+VGA jobb, valamint az IGP nélküli ugyanannyiba kerülő proci jobban kihajtja a csúcs VGA-t. Tökre semmi értelme az ilyen teszteknek szerintem.
Vagy csak én vagyok az, aki látni sem akar sokventilátoros, sokat fogyasztó, sok helyet foglaló, hangos vackokat a gépében?
Értem én, hogy az olvasóközönségüket az érdekli, hogyan tudnának minél olcsóbban minél jobb gépet építeni játékra. De ez akkor sem arra való.
Megnéztem még párat, nézzük milyen nyilvánvaló dolgokat írnak:
Not the best option for use with a discrete GPU
Lacks PCIe 5.0
Outperformed by similarly priced CPUs.
Locked to AM5 motherboards and DDR5 RAM. -
No, végigrágva a teszteket nekem az jött le, hogy akkor érdemes a Phoenix APU-kba beruházni, ha számít a grafikus teljesítmény ÉS azt mindenképpen IGP alapon akarja a júzer elérni (mondjuk mert pico/panel tápot használ).
Minden más esetben jobb/költséghatékonyabb választás egy...
- 7600 önmagában, ha csak a CPU erő számít, és elég a 2CU-s fapad IGP, vagy
- 7600 + valami 75W TDP alatti fogyasztású mini kártya, ha kell a játék vagy
- ha nagyon szorít a büdzsé, vagy nem fontos a legújabb rendszer, akár egy AM4-es CPU + valami 75W TDP alatti fogyasztású mini kártya.Írtam bármi újat?
-
csurenzoo
aktív tag
Ki is jött a Hardware Unboxed videós tesztje a 8700G-ről.
-
Aryan
senior tag
Sziasztok!
Rég volt nagyon AMD procim (X4 955-ös). 4600G-5600G procikat nézegettem. Nagy difi van köztük? 4k mkv illetve 4k youtube video lejátszásra alkalmasok? Legegyszerűbb A320-as chipset megbírkózik a meghajtásukkal? 3200-as ramjam vannak, tuninggal abszolut nem szeretnék foglalkozni. Egyszerű otthoni felhasználásra akarom venni nagyon néha napján valami kis gépigényű játékkal való játszásra.
-
AMD “Kraken Point” APU reportedly features four Zen5 and four Zen5c cores
Nos, Phoenix után is lesz élet... -
válasz
hegegabi80 #9601 üzenetére
A normál, egy ventis ITX változat sem tűnik rossznak, magasabb a boost órajele, félpasszív a hűtése, és ha leveszed a fekete műanyag burkolatát, akkor olyan 160mm hosszú lehet.
Csak azt nem értem, minek rá 8pin-es tápcsati, amikor 75W TDP az áramfelvétele?Szerk.: most nézem, a LP változat is félpasszív, még a végén rácsapok egyre!
Új hozzászólás Aktív témák
- Tőzsde és gazdaság
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Synology NAS
- Automobilista 2
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- One mobilszolgáltatások
- Hisense LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- AKCIÓ! MSI Z390 i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Corsair Carbide Series 200R 600W
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B550M R9 5900X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3080TI 12GB ZALMAN I3 NEO GIGABYTE 850W
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari