Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Öregszem
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT.hu
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ghoula
senior tag
Kis érdekesség, +100mV, 1,21 körülire droppol, 1200/1500 Serious sam3 kb egy óra alatt ezt produkálta a gép:
A VRM delta víz ellenére is megszalad, szóval én inkább azt mondanám, nem (feltétlen csak) a 85+ GPU hőfokkal ölöd meg a kártyát, hanem ha ész nélkül tolod neki a feszt és ekkor még jobban terhelődik a vrm, és a többi környező alkatrész. (+100mV fölé még vízzel sem szívesen mennék, ez még szerintem belefér)
És mondjuk ha ez mellé még profilozol, és ahogy kilépsz, vissza alap feszre, még kevesebb idle terhelés, és a forrasztásaid hamar feladják. -
HSM
félisten
válasz Ghoula #14652 üzenetére
Hát igen. Nem beszélve a tervezetthez képest jóval nagyobb terhelésváltásokról, áramerősségekről. Szóval jobb ésszel. Bár az az érdekes, a kövér plusszfesz ellenére nem evett olyan sokat a GPU nálad, ezt nálam egy 1100/1400Mhz, +44mv is túllicitálja Valley alatt.... [link]
Érdekes, hogy ennek ellenére ilyen meleg lett levizezve is... Bár a maximumon azért látszik, amiről beszélek, 240W csak a GPU-nak, az azért durva.[ Szerkesztve ]
-
Ghoula
senior tag
Nem tudom mi van ezzel, már az elején is néztük ugye, hogy elég szolidan kéri az ampert.
A max fogyasztás érték szerintem csalóka, mert azt drop nélküli értékből számolja, vagyis gondolom a max fesz és max áramok-ból, de nem feltétlen történnek ezek egy időpontban.A gpu hőfok az nem sok, ha azt nézzük, milyen sok cucc van ráaggatva erre a rendszerhez képest kicsi radiátorra. Inkább az, hogy a vrm delta alapfeszen pár fok, itt meg tizenX fok. Mi lenne +200-on?
Bale_E: 2500K@4,6 1,28V-on, EK szupermaci blokk, alaplapi VRM, 290X , EK DCP2.2@ 5V
Mindezt hűti egy EK 280XTC radi 2 db 14-es gelid pwm venti, amiből az egyiket a cpu vezérel(5x fokos a cpu, kb 55%-on megy) , másikat a gpu, képen látszik meddig tekeri.
Többet is ki lehetne belőle hozni, de nekem a csend többet ér mindennél. Ja és nem szeretnék batár gépet, óriás/sok radival. Ez matx rendszer, de így is nagy, nagyon birizgálja a fantáziám az itx-re váltás, persze vizezve. -
BerlinBoy632
csendes tag
Ez a 0xa0000001 BSOD mennyire gyakori? Érdekesmódon, akinek ez a baja van, jellemzően újabb szériás AMD kártyája van. r9 xxx,de asszem láttam pár HD7xxx-et is,de főleg r9-et. ( 2napos Sapphire tri-x r9 290-em van)
Épp az előbb kaptam egyet. 3. napja van meg a gép, ment sokat, sose volt semmi baj. Még játszottam is egy kicsit.
Kicsit be vagyok fosva, h nem elég neki mégsem a táp (Seasonic S12 II 520w), de netezés közben ért, tehát az kizárt. Épp olvasgattam, jött egy link, új fülön megnyitom, olvasok tovább, aztán egyszercsak puff, kék képernyő, szomorú szmájli..oké.... (vmi spinvfx.com volt, game of throneszal kapcsolatos vfx akármi,de nem tudom mert kékhalál...)
0xa0000001. Vki tapasztalt már hasonlót? A Bluescreenview szerint atikmdag.sys a ludas. Az meg a driver. Akkor is az volt, amikor haldoklott a régi kártya, csak akkor más kóddal. Ez mi lehet?
-
korcsi
veterán
Sziasztok!
Ha jól értelmeztem az eddig olvasottakat, akkor ha csökkentem az órajelet (például overdrive-ban) akkor a powertune ennek megfelelően csökkenti a feszültséget?
referencia és MSI gaming X 5700(XT) plexi ARGB-s blokkok eladóak!
-
Attix82
addikt
válasz BerlinBoy632 #14659 üzenetére
14.4 driverrel is csinálja? Mert ha igen a VGA gatya.....táp biztos elég.
Próbáld a GPU és a memóriát visszább venni úgy produkálja e.
-
TTomax
félisten
válasz Ghoula #14652 üzenetére
A VRM 125Cfokig birja a terhelést a GPU meg 100Cfokig...a 90-100Cfokos VRM az üzemi hömérséklet.
[ Szerkesztve ]
★★★★★ I got too much soul, rhythm and blues R&B ya see, all that's cool, but hip-hop and rap yeah that's where my heart's at Even back when I used to break on a box ★★★★★ "Chief Rocka"
-
daveoff
veterán
Nem, hibázni nem hibázna(alapon elvileg nem szabad neki semmilyen körülmény között), elkezdené visszavenni az órajelet, mondjuk a custom hűtős kártyáknál nem tudom hova van állítva a temp target. De ezek a hűtések simán 90°C alatt tartják a Hawaii chipet, persze tuning nélkül, egy jobb venti profillal meg leviheted akár 75-80°C alá is, ha van ilyen igény. A ref kártyáknak 95°C a temp target, és ezen a hőfokon megy folyamat, ehhez mérten szabályozza a venti fordulatot, és az órajelet.
LG 27GL83A 27'' UltraGear™ QHD IPS 1ms Gaming Monitor with G-Sync®
-
TTomax
félisten
Ha a GPU-ról van szó akkor nem releváns,teljesen más konstrukció. A VRM viszont ott is 90-100Cfokon megy. (ref.)
★★★★★ I got too much soul, rhythm and blues R&B ya see, all that's cool, but hip-hop and rap yeah that's where my heart's at Even back when I used to break on a box ★★★★★ "Chief Rocka"
-
ÁdiBá
veterán
válasz TTomax #14667 üzenetére
Én ezt a VRM azért nem értem mert pl, nálam 80-60 fok között megy.
Nem tudom mennyit számít hogy a szobában mindig 23-22 fok van, vagyis klimatizált.
De a VRM nálam jóval hidegebb mint a GPU.
Szerintem a VRM rész nagyban függhet a tápegységtől is.
Gondolok itt a fogyasztásra, mennyire stabilan tudja tartani a kakaót a táp a kártyának.
Régen tapasztaltam olyat hogy egy tápcserére lényegesen hűvösebb lett a hardver, még az X1950XT korszakomban.[ Szerkesztve ]
ÁdiBá
-
TTomax
félisten
A tied NEM referencia... több fázisú VRM rajta,kisebb terhelést kapnak a stabok.Ettől függetlenül az is ugyanúgy 125Cfokra van hitelesítve,mert ez a szabvány.
(#14669) mcwolf79
Nem is kell neki,az az üzemi hőfok.Az már viszont nem mindegy,hogy a VRM hány fázisból áll,illetve fázisonként mekkora a terhelés.Meg az sem mindegy,hogy mennyi tartalék van még benne,ugyanis 90Cfok felett hatványosan romlik a hatásfok.[ Szerkesztve ]
-
daveoff
veterán
A VRM hőfok a GPU/VRAM feszültségtől függ szerintem, de főként a rajta lévő hűtéstől, táptól biztos nem, esetleg még az ASIC-tól, ugye a fogyasztás miatt, de az inkább a GPU hőmérsékletbe szól bele. Érdekes különben, hogy nálad ilyen alacsony, mert az ASUS DC2 VRM hűtése nem túl combos, nálam veri a 90°C-ot is, de ugye ez még simán ok. A ref kártyák VRM hűtése az egyik legjobb, ott nagyon alacsony hőfokokat lehet mérni.
[ Szerkesztve ]
LG 27GL83A 27'' UltraGear™ QHD IPS 1ms Gaming Monitor with G-Sync®
-
-
Ghoula
senior tag
válasz TTomax #14662 üzenetére
Tudom, de nem hinném, hogy a kondik is ugyanúgy szeretik tartósan ezt a magas hőmérsékletet. Lehet maga a GPU, tápstab IC kibírja, de a hőingadozás meg a forrasztásokat terheli. És ha figyelmesen elolvastátok volna, amiről beszéltünk, az ez utóbbi volt.
És ha vízzel el tudok érni ilyen VRM hőfokokat,akkor főleg az Asus kártyával, ahol nem túl izmos a VRM hűtés, léggel könnyen el lehet érni a 125-öt, ha az illető nem figyel oda.
( Mint ahogy írtam,nem is a hőmérséklet volt a lényeg, hanem inkább az, hogy alapon 4 fokkal tért el a gpu-tól a vrm, túlfeszelve meg 13 )És ha 90 fok felett így romlik a hatásfok, miért is nem rossz, ha felette van? Főleg tuningolt kártyáknál, ahol igencsak megugrik az áram és a fogyasztás.
[ Szerkesztve ]
-
TTomax
félisten
válasz Ghoula #14673 üzenetére
Semmi baja nem lesz a kondiknak,főleg ha minőségűek.A nyákon levő smd alkatrészeknek sem lesz semmi bajuk,a hőingadozásnak meg akkor van jelentősége ha túl gyorsan hűl vissza,de akkor is általában a gpu tokozás forrasztásaiban alakulhatnak ki hajszálrepedések,törések.A 90-100Cfok az üzemi hőmérséklet,ha hűvösebb az nem baj,több tartalék marad.
-
HSM
félisten
válasz TTomax #14662 üzenetére
A VRM bírhatja 125 fokig, de a környezete, főleg a kondenzátorok nem biztos, hogy ezt szeretni fogják. A cucc hatásfoka is elég rossz már olyan magas hőfokon. Amúgy amit bír a refi a saját gyári kalibrálásával és hűtésével, azt nem biztos, hogy más modellek is tartósan elviselnek. A másik pedig, hogy nem véletlen annyi a gyári órajel, amennyi, egy 10-15% tuning elég komoly extra terhelés egy ilyen kicentizett karinak.
(#14670) TTomax: Pontosan. A hirtelen durván romló hatásfok pedig mégtöbb hőt termel, ettől tud hirtelen elpukkanni a FET.
-
TTomax
félisten
Ezt évek óta írjátok,csak a gyakorlat nem támasztja alá...lásd,1950XT,3870,4870,GTX280,GTX480... sorolhatnám mind a mai napig mennek... a tuning meg lehetőség,nem kötelező opció,azt kell tudnia amit a dobozra írnak,azért fizettél.
-
ricshard444
veterán
-
HSM
félisten
válasz TTomax #14676 üzenetére
"tuning meg lehetőség,nem kötelező opció,azt kell tudnia amit a dobozra írnak,azért fizettél."
Hát épp ez az! Tuning nélkül meg nem valami meleg a ref 290-ek VRM-je, pláne, ha a gyári 0%-os powerlimiten van. Csak erre próbáltam célozni, hogy ez a gyári, tervezett üzemi állapota, ahogy a melegebb VRM se nagyon megy 85 fok fölé, ráadásul a kondenzátorok is remekül hűlnek a refi hűtés alatt, jobban, mint sok nem-ref kártyán, a durva veninek megvannak az előnyei is.Ami pedig a gyakorlatot illeti, volt refi 3870-em, 100 fok közelében sem járt rajta a VRM, a GPU pedig még annyira sem. 4870-el is raktam össze gépet, de az se ment üzemi körülmények között 90 fok fölé, durvábban meghajtva volt kb. 100. Ugyanakkor a 4870 refen nem is nagyon találsz a VRM környezetében melegre érzékeny alkatrészt, pl. elektrolit kondenzátor: [link].
Ami az 1950XT-t illeti, abból azért jópár elhullott 2-3 éves távlatban is. A GTX280 egyfelől nem ment 100 fokokon (GTX285 [link]), másfelől elég sok elhullott azokból is, rekorder volt korabeli hibastatisztikákban.
A GTX480-ról sajnos nem nagyon van infóm, bár az is csak 92 fok környke alapesetben, jól hűtve. Itt ezen [link] a képen túlmelegedéssel küszködött a GPU 105 fokon (nem szellőzött elég jól hozzá a teszter háza, írja is [link], valszeg a 4870-e is azért jóval melegebb, mint nálam volt), és még így sem pokoli meleg a VRM.[ Szerkesztve ]
-
TTomax
félisten
válasz ricshard444 #14677 üzenetére
Nem mindegy?Ha már az értelmét keresed,majd 15.000 hozzászólásból mennyinek van?
-
TTomax
félisten
válasz ricshard444 #14680 üzenetére
Ne haragudj de nem tudtam,hogy erről nem lehet beszélgetni,illetve hogy másfél hónapja már volt róla szó,legközelebb megkérdezem privátban hogy beszélgethetünk-e róla nehogy zavarjon.
És igen igazad van,nem muszáj vitatkozni,csak azt nem értem hogy miért oktatsz arra amit magad sem teszel...★★★★★ I got too much soul, rhythm and blues R&B ya see, all that's cool, but hip-hop and rap yeah that's where my heart's at Even back when I used to break on a box ★★★★★ "Chief Rocka"
-
dergander
addikt
Az "Über" és "Quiet" mód közt csak a TPD érték másabb,vagy kevesebb feszelést is kap?
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz dergander #14685 üzenetére
Ahogy néztem, nálam a Giga WF3-on a ventiprofil az eltérés, és hogy a csendes BIOS-ban van lehetőség megadni a maximum megengedett hőfokot CCC overdrive-ban, míg a másik módban inaktív a hővédelmi limit.
De ezt nem szerencsés a referencia 290X módjaival keverni, ott mást jelentenek ezek, más a különbség is. Amúgy a WF3 Gigáknál "Silent" és "Performance" módnak van nevezve, gondolom, pont ezért.[ Szerkesztve ]
-
dergander
addikt
Azért kérdem mert Silent módba kapcsolva mégha a venti halkabb is de 10 fokkal nem melegszik annyira mint performance módba... performance módba a venti teker 100%on és 92celsius,kicsit durva.
Silent módba 80fok a venti meg 70%ig szökik fel. Gondoltam hogy van a kettő közt egy TPD limit mert mintha "mondok valamit" perform. módba van 300watt addig silentbe 250watt... Az órajel is sokkarta alacsonyabb. -
Ghoula
senior tag
válasz TTomax #14674 üzenetére
Látom még mindig nem olvastátok el, amit írtam....
Nem a magas hőmérsékletre panaszkodtam, hanem csak azt hoztam fel, hogy tuningolt kártyával, főleg feszemeléssel csúnyán terheli a VRM-et, és csak óvatosan a tuninggal.@richarrd444, Akinek nem tetszik ez a téma, tekerje át. De szerintem ez inkább témába vág, mint sok egyéb hozzászólás a topikban. Az meg hogy melyik hozzászólást minősítjük szemétnek, nézőpont kérdése...
-
HSM
félisten
válasz dergander #14687 üzenetére
Persze, ha eléri a hőfok limitet, ami a CCC-ben állítható, akkor elkezdi visszavenni az órajeleket. 100%-os ventivel 92 fok nagyon durva, nálam a furmark sem melegíti fel ennyire 26 fokos szobában, szerintem ott nagyon rossz lehet a házad szellőzése a kártya igényéhez képest. [link]
(#14688) GeneraL_XTX: Hát igen. Bár sajnos felfelé sokkal nehezebb "megjósolni" a csip igényét, mert ott már nagy a szórás, nomeg azt nem is tesztelik a gyárban. Én megmondom a frankót ennek is nagyon örülök, tuningra meg ott a +offset. Bár a legprofibb az lenne, ha BIOS-ba lehetne írni az egyes órajellépcsők feszét valami AMD utility-vel.
-
HSM
félisten
válasz dergander #14691 üzenetére
Nem ártana a VRM-et is monitorozni, az is tud melegedni ám. Javaslom a HWiNFO-t, az tud is rivatuner OSD-re kiírni, pl. VRM hőfokot is.
Amúgy nem akarlak zavarni, de szerintem nem fogja így sokáig húzni az a szerencsétlen kártya, főleg a ventije pár hónap alatt is teljesen gallyra mehet, ha rosszul szellőző házban hajtod maxon. Ezek a nem éppen csúcsminőségű siklócsapágyas ventiknek két nagy ellenségük van, a meleg környezet és a magas fordulatszám, és nálad mindkettőt megkapja. -
dergander
addikt
A Házamban van 4db 12centis nagy fordulatú ventillátor. Mégis ilyen forró,lehet lekapcsolom silentre.
Nem mellesleg iszonyat meleg van a szobában is simán van idebent 30fok meleg.
Maximum lehet állítok neki egy ventiprofilt és az órajelet lejebb tolom, 850-900Mhzre
Kár hogy nincs hozzá bios szerkesztő
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz dergander #14695 üzenetére
A ventilátorok száma egy dolog, a hűtés hatékonysága a VGA környékén egész más. Nekem is jobban hűt az "új" SilverStone házam 2db 18cm-es ultrahalk ventijével, mint az előző házam 3db 12-es és egy 14-es ventivel. Már egy húzott 7950-el is, nemhogy 290-el, ami jóval torkosabb.... [link]
850-900 körül ár szépen elvan. Én BF3-ban 825-ön hajtom, úgy nagyon kellemes [link], de alapórajelen is még szépen elvan 950-en: [link]. Bár ebben a nagy melegben egy BF3 V-sync OFF-on így már azért elég jól meghajtja, lehet majd lövök arról is egy képet.
[ Szerkesztve ]
-
TTomax
félisten
válasz BerlinBoy632 #14659 üzenetére
Pont most kaptam egy ilyen BSOD-t videólejátszás weboldalon történt és bamm... 14.4WHQL,a tápom biztosan nem kevés,driveres gondnak látszik...0xa0000001 a vga 290X lightning
[ Szerkesztve ]
-
TTomax
félisten
Nem,nem volt.Ha fut bármilyen 3D-s terhelés a háttérben akkor soha sincs,akkor van a gond ha leül 2D-be és be van kapcsolva a hwes gyorsítás böngészöbe,de akkor is csak bizonyos formátumok lejátszásakor,pl youtubeos gondom még sosem volt.Régen is voltak ilyen gondok,mostanra egyre kevesebb van amd oldalon,szóval javuló a helyzet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Crypto Trade
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Projektor topic
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
- Tudományos Pandémia Klub
- Elektromos cigaretta 🔞
- Vírusirtó topic
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Napelem
- További aktív témák...
Állásajánlatok