- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Őskoczka
- Zicokuka: Minden változik,a Cod 2 örök
-
LOGOUT
Mielőtt hozzászólásban feltennéd a kérdésed kérlek olvasd el a téma összefoglalót vagy használd a keresőt. Az esetek döntő többségében megtalálható a válasz! Kérlek itt töltsétek ki ezt az [EXCEL] táblázatot értelemszerűen, hogy lássuk kinek, milyen driverrel, monitorral, kártyával, hogyan működik a VRAM órajel visszavétel, illetve itt írhatjátok az esetleges problémákat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Krisz0418
őstag
válasz
odorgg #14199 üzenetére
isten ments, én nem szidni akarom egyik kártyát se. Nekem is volt 5700-am, itt voltam köztetek mint aktiv tag. Csak egyszerűen nem értem a dolgot.
Öcsém gépe:
ryzen 2600
msi b450-a pro max
cm 550w bronze táp.Én gépem:
ryzen 3600
giga b450 aorus elite
cm v1200 platinumMég mindig az a gond hogy bármivel játszik egyszerűen kevés az fps, nem használ a kártya semmit, fogyasztás is alig. Sajnos csak magamat és a kártyámat tudom példaként felhozni.
AC origins: tudjuk szar, nincs jól megcsinálva stb. DE! Nálam 80+%on megy a kártya ügye az órajel atomstabilan marad, a feszültség is marad stabil, 56fok a kártya. Vigan szaladgálok gond nélkül. (1440p 165hz)
Nála a kártya 40-50%on megy, órajel ahogy az előbb mondta ts-en jelenleg 1004mhz de 800-1500között változik. Fps meg 40-60körül. Kártya fogyasztása 50-80w.(1080p 60hz) De felhozhatom példának a gta-t, a fortniteot és hasonló játékot is. Egészen biztos nincs ekkora különbség a két felbontás között hogy ne használja a kártyát.Kérdem én, akkor ezek mind nvidiás játékok azért ilyen jók nálam? Vagy az amd olyan betonbiztos energiatakarékosságot tett a kártyába hogy véletlen se tudjam a villanyórát leakasztani a falról? Tehát akkor papiron a kártya tudna 1700mhz-et de gyakorlatban néha még a felét se. Valami "prefer maximum performance" mód nincs benne? És jelzem mégegyszer, egyik céget sem utálom, mindig azt veszem ami jobb, erősebb és jó árban van.
De itr egy kep is.[kép]
-
odorgg
addikt
válasz
Krisz0418 #14195 üzenetére
Áruld már el, milyen konfig van a kártya alatt(CPU+RAM)?
Egyébként nem az órajel a lényeg, hanem a terhelés! Ahogy íród, a 3080 hiába megy folyamatosan 2000Mhz-en, ha mondjuk 20-50%-os a kihasználtság, mehetne kevesebben is! Feleslegesen teker, ebből semmi előnyöd nem származik, nem lesz tőle több az FPS, de legalább feleslegesen sokat fogyaszt.
AMD pont ezért nem megy folyamatossan maximumon, hogy keveset egyen.
Ahhoz hogy max órajelen dolgozzon az kell, hogy megfelelő CPU legyen alatta, illetve normálisan megírt szoftvert futass rajta, ami képes kihasználni a hardver adta erőforrásokat. FPS korlát off, vsync off, powerlimitet ki kell tolni a maxra. Ezek után már csak a túlmelegedés szabhat határt az órajelnek. Hőmérsékletnél nem csak a GPU a lényeg, hanem a Hotspot, VRM-ek, illetve a Memória hófokot is figyelni kell.#14194 Create
Én is a max órajel híve vagyok egyébként, szerintem sem tudja megfelelően kezelni mindíg a terhelés alapú órajel állítást. PL Cyberpunk-nál most szépen működik, maxon teker.
De pl a BF5-el már vannak gondok szerintem. Ott ki kell tolnom az fps korlátot az egekbe, mert free/Vsyncel sokszor beakadozik, míg fps korlát nélkül nincs ilyen probléma.
Plusz ez is csak NV malmára hajtja a vizet, mert az átlag user csak azt látja nem megy maxon a kártya, akkor biztos az a sz.r, az NV meg maxon teker akkor az a f.sza... -
válasz
ADAM1337 #14196 üzenetére
Én mondjuk a standard profilt használom és kikapcsolok minden ilyen featuret, mint pl a chill, anti lag, mert szerintem azok okozzák a legtöbb gondot. A vsync az program függő, a freesync meg on (de a bővített adaptív syncet se érdemes hozzá bekapcsolni szerintem). Egyedül az image sharpeninget találtam jónak csak.
-
válasz
Krisz0418 #14192 üzenetére
[link] itt mondjuk durván felrakja 1.3-ra a voltot, aki csinálta, én 1.2v felé nem raknám, de ilyen megoldásra gondoltam kb.
De én pl nem szeretem az ilyesmi tuningot már. Sőt, vga-t már max csak az auto alulfesszel használom. De amúgy az nvidia ilyen szempontból jobb, hogy letojja a terhelést és maxon tekeri a vga-t (régebbi játékoknál hasznos). Vagyis nem lenne az amd megoldása se rossz, csak sajnos nem mindig tudja eldönteni, hogy te mit szeretnél. Egyébként a procija nem gyenge?
-
ADAM1337
nagyúr
válasz
Krisz0418 #14188 üzenetére
Terhelés + hőfok, ha throttlingol az lehet túl melegedés miatt, és akkor a kihasználtságot is csökkenti.
Személy szerint én se játszok Fortnite-al, nálam apex legends-be 99%-on megy fhd low-med beállítással, és teker rendesen a gpu is, átlag 200-300 közötti fps-el.
Ennyiből még én se tudok konkrétumot mondani mi lehet a baj vele.
-
-
Krisz0418
őstag
válasz
Create. #14189 üzenetére
1080p 60hz de vsync off-on van. Akkor semmi megoldás arra hogy a kártya ne egy rx 550 szintjén legyen? Mert azért 100fps egy fortniteba az durva, kártya meg 800mhz..szerintem egy integrált gpu többel megy
Szoval en meg mindig nem ertem a dolgot. Attol mert nem megy 100%on a kartya visszaveszi az orajelet? De miért? Es ha en azt akarom hogy az akkor is fix maradjon nem tudom megoldani sehogy?
-
Krisz0418
őstag
válasz
Create. #14186 üzenetére
Ezekszerint az amd-nél máshogy működik az órajel kezelés? Terheléshez van kötve és nem hőfokhoz?
Csak magamból tudok kiindulni, ügye jelenleg egy rtx 3080-am van. Gta5-ben kb 50%-on megy a kártya, ac originsben szintén ekörül néha 70-80%. DE! Nálam az órajel betonstabil 2040mhz, a 1080ti-men is 1936mhz volt atomstabilan. Csak akkor veszi vissza amint elér egy bizonyos hőfokot de akkor is pár 10-20mhzel. De nem ilyen szinten ugrál 800-1500között közben még a maximum órajel közelében sincsen a kártya.
Emlékszem nekem is volt egy sapphire pulse 5700-am, nekem is voltak ilyen gondok hogy egyszerűen nem akarta tartani az órajelet, nem volt képes használni magát a kártya mintha lusta lenne. Talán nálam az XT-bios megoldottta. De öcsémnek semmi kb.
Volt már windows telepites, driver ujratelepités, xt biost tettünk rá, volt már tuning is, power limit kitolás, minimum órajel beállitás stb. Egyszerűen nem működik semmi. És azért annyira nem gyenge kártya hogy egy gta épphogy karcolja a 60fpst meg az ac is 45fpsel fusson egy nagyobb városban.
-
ADAM1337
nagyúr
válasz
steewcv65 #14142 üzenetére
Nem kell linkelni, itt van mellettem a gépbe egy ilyen hűtő, az 5700xt-men.
Tudom miről beszélek, de szíved joga megvenni.Én azért vettem mert amikor az 5700xt-t kerestem tavaly nem volt más elérhető áron csak az evoke oc, viszont az magas fordulatú ventire tervezett hűtése van, most 12v-on jár az artic akkor sokat nyerek de a legjobb 7v-on ott szinte hangtalan, viszont úgy meg melegebb a vga mint a gyári hűtéssel.
Afterburner-el hiába van a kártyába dugva a venti csatija sajnos nem lehet szabályozni mintha a gyári lenne rajta, nem bírja kiolvasni mivel ugye más az ellenállása így vagy 7v molex vagy 12v molex-re dugva használom. (Bár én 7v-on használom úgy teljesen halk az egész)
-
-
Krisz0418
őstag
Sziasztok. Ocsemnek van egy asrock ref 5700-a. Az a gondja hogy az orajel az ugral osszevissza 800-1300kozott nagy ritkan felmegy 1500 es efole is. Szoval nincs egy stabil orajel hanem ugral, ezaltal a kartya ki sincs használva, fps se annyi mint kene, illetve a fogyasztas is csak 50-100w körul van ami gyanus. Erre van megoldás? Az ac, gta stb mind ilyenek nála de a fortnite is. Itt nem lehet lefixalni hogy a kartyat ennel jobban használja?
Nalam pl a 3080 mindenhol fixen 2040mhz-et tartja egy mhz-el se veszi vissza.Ryzen 2600 van neki mellette.
-
MZsoltee
veterán
Sokan sokféle dolgot gondolunk, ezek csak tippek. Senkinek nincs jósgömbje, legalábbis olyan, ami működne.
Tényezők, hogy melyik meddig tart és mikor szűnik meg az nagy kérdés:
- COVID (növekvő kereslet, csökkenő termlés, nehézkesebb szállítás)
- magas bitcoin árfolyam, bányászat (növekvő kereslet, könyebb nagytételben történő értékesítés)
- generációváltás (növekvő kereslet, felfutóban lévő gyártás, azaz csökkent termleőkapacitás)
- scalperek
- gyenge forint -
-
Bossp
addikt
Srácok érdemes most eladni az 5700xt-t ha 6800xt a cél. Úgynézem bőven az anno új ára felett eltudnám most passzolni és ha lesz készlet az újból gondolom realizálódnak az árak. Vagy minden marad q*** drága és feleslegesen szopatom magam pár hónaora egy rx 570-el?
-
Pitterix
őstag
Srácok, hogyan kell beállítani Afterrel a kártyát, hogy a Benchmark tesztnél a
Performing below potential (16th percentile) eltűnjön, vagy megváltozzon? Ha értitek, mire gondolok. Mert van ott egy youtube videó, de azon felhúz a srác az afterbe bizonyos dolgokat, amit nem merek megtenni szakértő segítség nélkül. -
steewcv65
őstag
Sziasztok!
Lenne egy kis problémám ,remélem tudtok segíteni...(cod warzone)
Konfig:
R5 3600
2x8gb 3000 cl16
Rx 5700xt nitro
játék ssd-nTöbb problémám és észrevetelem is van amire ,ha van megoldás ,azt szeretnem tudni:
1;Sokszor csinálja a játék azt,ha meghalok és mennék gulagba a megfagy a játék(játék közben megfigyeltem,h 14-15gb memória használatom is van
2;A vga usage 80-98% között ugrál és ezért az fps is ingadozik 80-120 között(zárt térben ahol nincs semmi leesik akár 70%is a gpu usage 109fps...de nincs korlátozva;cpu usage 40-60 között van)
3;Nem számít a felbontás,fps nem nő 1080p-ben ,de 1440pben se igazán csökkenJönnek az updatek és egyre kevesebb az fps és olyan érzésem van mint amikor szoftveresen lenne valami trükk.
Más játéknál nem tapasztalok ilyet,csak ennél.Adrenalinban sincs korlátozva semmi.
u.i:Haveromnak is ilyen gépe van neki 1080pben 100-150fps vanÜdv
-
Na nálam is megvan az első játék, amiben van stutter. Star wars fallen order a neve. Ennek mind1 mit állítok random be-be szaggat. Gondolom ez ilyen marad, neten néztem rá megoldást, de semmi értelmeset nem találtam. Mondjuk játszható így is, 5eft-ot megért így is.
-
Pitterix
őstag
Ezt a videót nézve jó döntésnek érzem az MSI-met.
5600xt -
arnoldito
senior tag
Nekem lesz, rendeltem egyet szomszéd srácnak hétfőn, akkor még 116 volt. Elvileg úton van, de írták, hogy türelem. Remélem holnap megjön már. Össze rakok neki egy full új gépet, megírom milyen én is nagyon kíváncsi vagyok, ezt ajánlottam neki a 1660S helyett ami 100k lenne.
-
KJ82
senior tag
Sziasztok
Van valakinek tapasztalata ezzel a kártyával ?
Körülbelül ez a max amit hajlandó vagyok kártyáért kiadni, találtam Sapphire-t is, de az már 13k-val drágább.
-
BeLucZ
addikt
válasz
Cseneles #14137 üzenetére
Kár, hogy a vásárlás előtt nem olvastad el ennek a fórumnak a témanyitó összefoglalóját, hogy mik az ajánlott típusok és mik nem :) Igaz, én sem tettem, de nekem szerencsém volt a Powercolor Red Dragon 5700 XT-vel, mert nagyon csendes és korrekt módon hűti a kártyát.
-
steewcv65
őstag
-
R3laX
addikt
válasz
Televan74 #14135 üzenetére
Screen Space Reflection Ultra helyett Psycho-n azért megzabálja rendesen. A többi nekem is maxon. Én 60 fölött érzem kényelmesnek, de néha beesik 50 alá kicsit, azt meg még kibírom. Igazából a monitor is 48-240Hz-ig tudja a Freesync-et
. Igen, így single-ben elfogadható. Olyan GTA 5 érzésem van, mikor HD7950-nel játszottam
.
#14136 ADAM1337:
Hát ja, nem egy 200Hz+de frankó élvezhető. Mondjuk ez elvárható egy 150-200.000-es kártyától
.
#14137Cseneles:
Beszarás, hogy ezt nem tudják gyárilag így kiadni.. Grat, menő mod.
Szerválj még vmi minimál csavar takarót és tök jó lesz.
-
Cseneles
őstag
Sziasztok!
Vásároltam egy ASUS TUF Gaming RX5700 kértyát amihez nagy reményeket fűztem mivel teljes VRM szekciója van hála asusnak, 7+1. Ezzel nincs is semmi gond megy a GPU rendesen 1,1v@2000Mhz stabilan. Na már most azzal a vásárlás után szembesültem, hogy nincs a kártyának memória hűtése. 30perc játék után alap órajelen 106c. Gyártói specifikációban max 95c szerepel...
Nem volt mit tenni, gyártani kellett hozzá hűtést. Igaz hogy lopott az ötlet de tökéletes kivitelezés lett a végeredmény. Loopoltam tesztet és ezze a kis moddal a GPU 72c lecsökkel 82c maximumra a memória hőmérséklet és kicsit nyertem a GPU hotspooton is az maximum 92c
Lézerrel vágattam ki 1,5mm aluminium lemezből 1300ft volt anyaggal együtt, bár a tökéletes az 1,2mm ha lehet olyant beszerezni mivel picit eltartotta a hűtőt a Dieről és melegedett a GPU. Csiszolnom kellett belőle de így már tökéletes. A padok 0,5mm és hátúl a backplate alatt 1mm illetve 0,5mm hogy átadja a hőt a gyár hátlapnak is. a csavarok M3 12mm kellett volna de csak 16mm-t kaptam azért lógnak ki.
Ha valakinek kell az AUTOCAD pontos tervrajz szivesen megosztom.
-
ADAM1337
nagyúr
-
R3laX
addikt
-
steewcv65
őstag
Sziasztok!
Valaki használ rx 5700xt-hez Arctic Accelero III vagy IV hűtést?Ha igen akkor a kérdésem,hogy adnak hozzá thermal pad-ot,hogy ne kelljen ragasztani a bordákat?Backplate-ből a gyárit hagytad vagy a IV-hez lévő hűtőt?
Milyen javulást tapasztaltál?
Üdv -
BeLucZ
addikt
Nem feltétlen kétségbe vonva az eddigieket, de érdekes dologra lettem figyelmes a Cyberpunk 2077-nél.... Beállítottam direkt az előre kiválasztható Ultra grafikai sémát és hirtelen nekem is 60-70 fps-em lett
Aztán rájöttem, hogy melyik plusz opció bekapcsolása okozza a gondot... Ha az ember külön feltolja a screen space reflection quality-t "psycho" fokozatra az ultráról, ami magyarul a képernyő tér tükröződés minőségét jelenti, az az én esetemben 36%-os teljesítményvesztést jelent
Konkrétan megnéztem egy részt ahol 76 fps-em volt, bekapcsoltam az imént említett opciót és lett belőle 56
A vicc az egészben, hogy én nem igazán veszek észre különbséget, főleg nem olyat, ami megérne 36%-nyi teljesítménydroppot. Próbáljátok ki, egyből rosszabb lesz a helyzet teljesítményben.
-
ADAM1337
nagyúr
-
BeLucZ
addikt
Az igen
Akkor legközelebb platformot váltok, mielőtt vga-t cserélnék
Ez megdöbbentett mindenesetre.... Ezek szerint nem szabad teljes mértékben hagyatkozni az AB OSD-re....
Film grain-t én alapból kilövöm, egy kalap fos, nem tudom mi a jó benne hogy morzsás lesz a kép, kb elrontja az egészet, filmekben is nagyon utálom, ha egy rendező túltolja... Értem én hogy feelingből rakják bele játékokba/filmekbe, de könyörgöm, elrontja a tiszta szép grafikájú képet...
#14121:
Igen, látom/tapasztalom, sajnálatos, hogy így van, okulok belőle.
-
ADAM1337
nagyúr
válasz
BeLucZ #14114 üzenetére
Én saját tapasztalatomat tudom ecsetelni csak, sok éve tesztelgetek én is, sok vga fordult meg már nálam, és amikor platformot váltok mindig erősebb az előző platformban használt vga, minimum fps terén abszolute, de van hogy az átlagon is javít.
Most majd a ryzen 7 3700x-ről ryzen 7 5800x-re cserénél leszek kiváncsi, hogy hoz-e pluszt.
Én főleg fps-ekkel játszok, bár 1-1 story game is befigyel, most pl a cyberpunk. -
-
ADAM1337
nagyúr
válasz
BeLucZ #14112 üzenetére
Én i7 2600k-val húzva a gtx 1060-at se tudtam tavaly kihajtani, azért gondolom, hogy itt hiába van 100%-on a vga-d még tudna többet is, nálam ez volt tavaly amikor ryzen 5 2600x-re váltottam, brutálisat javultak az fps-ek hiába voltam vga limiten.
Utána megint meglepetés ért, hogy az addig jó kombónak gondolt r5 2600x-ről mennyit gyorsult a r7 3700x-re váltásnál. -
BeLucZ
addikt
válasz
ADAM1337 #14110 üzenetére
Én a teljesen max beállításra gondoltam, azaz minden opciót a lehető legmagasabb szintre emelve, amit csak lehet és nem fogalmaztam elég pontosan, mert én 1920x1200-ban tolom 16:10-es monitoron, ami a full hd-hoz képest 10% plusz pixelt jelent kb és a teljesítményigény is kb ennyivel növekszik. 40-50 fpsem van így átlagban.
Igen, valóban még a 3570K van a gépemben, viszont 4.5 Ghz-en hajtom, illetve többnyire újabb címekkel játszom max grafikán agyonszűrőzve és monitorozva a kihasználtságot és így kihajcsa
Törekszem rá, hogy mindig vga limitem legyen, amennyire csak lehetséges, ahol meg max grafon is cpu limitem van ott többnyire elég az fps.
-
BeLucZ
addikt
Kifelejtettem még annyit, hogy találkoztam egy igen furcsa jelenséggel, amivel eddig nem.... Rámentem a gép kikapcsolására, ki is írta, hogy leállítás, már ki is lőttem a monitort, erre csak nem akar kikapcsolni a kis huncut :D Visszalőttem a monitort, erre az asztal ott virít előttem, pedig tutira a leállításra mentem. Lehet ennek köze az AMD driverhez ?! Találkozott vki hasonlóval ? Persze azóta már rendesen kikapcsol a gép.
-
BeLucZ
addikt
Sziasztok!
Hosszú idő után újra átváltottam a sötét oldalra
A 7970 - es volt az utolsó Radeon kártyám, de most újra úgy hozta a sors, hogy az AMD-t találtam jobb vételnek.
155k-ért szereztem be az Alzáról egy Powercolor RX 5700 XT Red Dragon karit. Tetszetős kártya, hűtés is rendben van.
Amit furcsállok, hogy sehogyse lehet a boost clockot 2150 fölé állítani, így gyakorlatilag + 50-70 Mhz-et nyerek a gyári órajeles +50%-os power limites értékhez képest, ami semmi. Kb. 3-5% teljesítményt kapok így játékokban a teljesen gyári 0 powerlimites órajelekhez képest.
Sehogy nem lehet 2150 fölé állítani a gpu clockot ? Tuti hogy bírna többet is a chip, nem értem, hogy az amd minek limitálja be ezt. Vagy ennyire gyér lenne ennek a chipnek a tuningpotenciálja ?
A másik ami felidegesített, hogy állandóan hibát dobott az AMDserv.exe ( vmi ilyesmi neve van ), fogtam és töröltem a francba ezt a fájlt, azóta nincs gond, de gpu z-ben eltűnt a pipa a vulkan mellől.... Legújabb driver van fenn.
-
Centaurus
tag
Köszi.
Mióta újra raktam a dirvert jónak tűnik csak furcsa volt hogy firissen telpített gépnél ezt csinálja de lehet hogy a gyári MSI oldalon kicsit más az illesztő mint az ATI oldalán vagy csak valmit elbénáztam.
Thermtake 850W os tápom van az is még garis azzal csak mennie kéne.
Új hozzászólás Aktív témák
- Battlefield 6
- Milyen okostelefont vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- LEGO klub
- Elektromos cigaretta 🔞
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Autós topik
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- Akció! Windows 10 pro OEM licenc kulcs 64/32 bit activation key licensz, liszensz,kulcs
- Gombászkönyvek egyben
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bomba Árak továbbra is! Évtizedes minőség, személyes átvétel is!
- ÁRCSÖKKENTÉS ASUS HD6870 videókártya