Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• KROK640

nagyúr

válasz DBob #80102 üzenetére

" hogy 20 éve sokkal gyorsabban amortizálódott el a hardver mint manapság. Emiatt hamarabb is esett nagyot a használt hardver ára."
    Igen, igazad van, a féléves hardver, főleg ha használt is volt, jó eséllyel az újkori árának a felét sem érte meg.
    Megvolt ennek persze az előnye is, meg a hátránya is. Előnye az volt, hogy tudtam, hogy 1-2 év múlva a jelenlegitől egy sokkal durvább/gyorsabb gép mellett fogok ülni, ami olyan áron lesz, hogy meg is tudom venni. Hanem ment jól egy játék, akkor tudtam, hogy csak várni kell egy évet, és maximum, grafikán és beállításon is jól fog menni :) (ehhez képest a Red Dead Redemption több mint 2 éve kint van, és még mindig nem tartok ott, hogy élvezhetően fusson, pedig közben megvolt a lap + proci + RAM csere is, csak hát a VGA maradt a régi... )
    A hátránya meg az volt, hogy talicskával hordtam a pénzt a HW nagykerbe, és iszonyatos pénzeket ellocsoltam a gépre. Jó, akkor még diákként elment, hogy a diákmunkám, telepítéseim, üzleteim árát beleöntöm a gépbe, de ha ma kéne ilyen arányú összegeket ráköltenem, úgy hogy már magamat tartom el, hááát... szerintem lenne egy 7-8 éves semmire se jó gépem. Vagy azt csinálnám mint haverom, hogy 5-6 havonta (mielőtt lemegy az ára) teljes gépcsere, a régi eladásával, és akkor folyamatosan viszonylag kis összegek ráköltésével cserélgetném a gépeimet. (kész agyrém lenne, mindet összerakni, telepíteni stb. Ma már tuti nem lenne erre se időm, se idegrendszerem).

"Ahogy megyünk előre az időben, egyre inkább drágulni fog a hardver ára, mivel mint minden erőforrás a Földön, a megfelelő minőségű szilícium is véges, és erre már figyelmeztettek közel fél évtizeddel ezelőtt is.

Fogunk mi még videókártyán kívül más komponensért is újra havi fizetéseket otthagyni a boltban."

Na, ebben khurvára ne legyen igazad! Igen, tudom, hogy sajnos épp e felé tendálunk, és sajnos a pocsékolás következménye is ez, hogy mindenféle kiadáskor nyilvánvalóan zsákutca is tömegesen van gyártva (pl telefonok esetén), mert üzleti érdek. Nagyon sok éve (2002 körül) az fogalmazódott meg bennem, hogy tök elég lenne 3-4-5 évente kiadni új CPU/VGA generációkat, de akkor azok tényleg akkora ugrást jelentsenek mint 4-5 évnyi folyamatos fejlesztés. Azóta tudom, hogy ezzel minimum két gond lenne :
    1. Üzletileg nem lenne jó a gyártóknak, plusz az ellátási láncnak sem, hiszen 4-5 évente óriási mennyiség fogyna ezekből, hiányhoz meg extrém leterheltséghez vezetve, közte meg pangana az egész piac.
    2. OK, eljön a nextgen, mindenki megveszi, viszont 1-2-3 év lenne mire azt kihasználó játékok is megjelennének (elvégre a szoftverfejlesztők is akkor kapnák meg a HW-ket) és mire ki lenne használva 1-1 új generáció szoftveresen, már jönne az újhardver

Amit remélek, hogy időtállóbb hardverek fognak készülni emiatt, egyrészt sokkal lassabban avulnak majd el (erre azért is van esély, mert a fejlődés lassul), másrészt pedig ne az legyen, hogy egy 2-3 éves kártya már döglődik, hanem 8-10 év után is használható lehessen. (A GTX950-esem hetedik éve megy, ezzel egyébként a leghosszabb ideje aktív szolgálatba lévő VGA-m, és ahogy jeleneleg elnézem az árakat, még egy jó ideig ez is marad... )

• zoltanz

nagyúr

"Intel I9-12900K CPU-d 3 év múlva kavicsokat érjen, mivel más az OS is akadozni "

A Windows nem kizárólag egyenlő az OS-el. Linuxon soha nem akadoztak dolgok. Most is elég, egy könnyűsúlyú (ami nem könnyű, hanem normál, túl sokminden bele van integrálva fősodorban lévőkbe, PDF olvasó stb) böngészővel használt gép sokmindenre, kényelmesen persze a weblapokat is optimalizálnák, (egy erősebb P3 1 GB Ram-mal).

• arn

félisten

Lehet eszszeru hweket is gyartani, nem kellenek a 300 wattos mostre dogok - az apple amit most kitapos, sokkal jarhatobb ut (unified magok brutal savszellel). Igy fordulhat elo, hogy egy tularazott apple hw olcsobb lesz egy adott feladatra, mint a hasonlo sebessegu pc. Vagyis egy ideig, mert apple sem olyan hulye, hogy olcson adja, ha draga a konkurencia, de az apple gombokert fogja gyartani.

Új hozzászólás Aktív témák