- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- <Lacy85>: Időmilliomosok előnyben - Játékfejlesztés #1
- lezso6: Miért is jó, ha dohányzol?! Megéri rászokni!
- petipetya: Nagy chili topic. :)
- gban: Mentett Pentium 1 alaplapok
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
KROK640 #68034 üzenetére
Ott már asszem nem sok mindent lehet tenni. Hasonló nekem is előfordult, lehúzott vinyóval állítgattam valamit BIOS- ban, aztán sikerült, de nem mindig használ a mókolás. Volt egy könnyebb eset is, USB 640GB külső vinyó 939- es lapra dugva. POST- nál megállt, kihúztam a vinyót, továbbment, Win alatt vissza, ott meg már az oprendszer driverével felismerte és használható.
-
válasz
KROK640 #68019 üzenetére
Megerősítem. Nem tudtam a korai SATA ezen tulajdonságáról, kíváncsiságból kipróbáltam. Igaz nem HDD- vel, hanem DVDRW- vel. Vadi új SATA optika, a Via P4 BIOS detektálja is UDMA6- nak, XP alatt pedig csak PIO módban megy. IDE HDD van mellette. Tehát működik csak lassú, olvasásra jó végülis. Ha a SATA DVDRW- t lekötöm a lapról és visszadugom a 2007- es IDE DVDR- t, akkor semmi gond, az optika és a HDD is UDMA- ba kapcsol. Próbáltam minden variációt - mindegyik port/BIOS auto/BIOS direct, végig ez a helyzet.
(#68020) Chris82 : szép gép lett !
-
petakpa1
őstag
válasz
KROK640 #68017 üzenetére
Probald ki. Nekem ketfele Samsung es egy Kingston is ment benne, pedig mind sata3-as.
Viszont arra figyelj, hogy IDE csatolos HDD ne legyen egyidejuleg benne. Ennek a valami olyasmi az oka, hogy a sata portok az IDE csatornakba vannak allitolag befozve a korai satas alaplappknal. Intel 865 chipsetnel ilyesmit nem tapadztaltam
Plussz a BIOS-ban az LBA beallitast is allitgatni kellett, hogy bootolni tudjak rola. BIOS barmilyen beallitas mellett latta egybol, de Windows csak auto beallitas mellett telepult.
Ja es igen a fentebb targyalt Sil3114 sata vezerlokartya is latta az osszes SSD-t eddig amit rakotottem.
-
HSNet
aktív tag
válasz
KROK640 #68015 üzenetére
Ssd-től is függ (meg hddnél is lehet baj hogy túl új, nem csak hogy túl nagy). Korai sata1 kontrollerek nem mindig szerették a sata2-es hddket. Azt hiszem a Samsungokon volt is külön jumper, hogy sata1 módba kapcsold, míg volt olyan hdd is, ami ment minden gond és jumper nélkül is.
-
quailstorm
félisten
válasz
KROK640 #67992 üzenetére
Az a Silicon raid kártya jó, én még Win8.1 alatt is használtam adatmentésre (elfogyott a SATA port). IDE HDD-k készlete véges, sebessége szintén. Szerintem még jobb megoldás is, mint az IDE-SATA átalakító. 2004-ben már volt, az én Bartonos gépemből nem is lógna ki annyira. Ha jól emlékszem, Prescottos lapokon viszont már volt 2db SATA1. i65G-n tuti van. De ott van a P4VM800-on is.
Bár ha tényleg RAID-el akarsz retrózni, akkor meg szintén a Silicon a jó. Pl. nForce 2 RAID helyett. De ha csak kell SATA port, akkor is jó.
-
r0b3r
senior tag
válasz
KROK640 #67988 üzenetére
Egyrészt létezik IDE SSD, de egyszerűbb, ha raksz bele egy PCI SATA Raid kártyát, ahogy pl én is csináltam.
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #67893 üzenetére
Megnézem egy másik táppal is (bár megsértődnék kicsit, ha a táp miatt kötözködne).
CPU BIOS szerint 40-45 fok, kézrátétellel sem forrtyog a hűtő.(#67894) DarthSun: hajlok az alaplap hibájára...
CPU ép (Sempron 2600 volt benne, azzal meg sem nyikkant, az 1600+-os XP-vel meg indult rögtön, azaz elkezdte észlelni a hiányzó/rossz ramot.
Chipset bordák alig langyosak. -
válasz
KROK640 #67879 üzenetére
Nemrossz lap a Via amúgy. Most egy P4- est próbálok kitapasztalni. Az a gond hogy órajelet lehet emelni, de feszemelés nincs, a procinak meg épp az alapfesz alsó határát adja. Ha legalább 1.3 Voltot adna akkor jobb lenne az összkép. Bár a PCI/AGP fixálás is hiányzik belőle, úgyhogy sok emelés nem is ajánlott. 3.3 GHz- en még stabil - teljes kiépítés, minden aktív + Wifi is. Megy 3.4- en is, de ott néha hibázik/ill van úgy hogy órákig hibamentes. De természetesen a stabil 3.3- on hagyom.
Előnye hogy kevésbé döglik, mint az nForce, bár a villámcsapást ez sem bírná....Próbalapnak nem is rossz, ha a 4GHz- en pörgő P4P800- hoz viszonyítom - [link], [link].
-
válasz
KROK640 #67872 üzenetére
Az enyémben is E-Deluxe van.
(#67871) FF23 : én is fullrézre cserélem, meg is van a hűtő, bár nemtom mennyit fog számítani, a linkelt fotón látszik hogy a rézmagosra 2 ventit aberráltam, de valahogy az egész gépből dől a hőhullám. Egyik P4- nél, még a Gallatin esetében sem tapasztaltam azt, hogy szabályosan az arcomba csap a meleg, ha közelebb hajolok.
-
FF23
senior tag
válasz
KROK640 #67867 üzenetére
Fene tudja. Intel fronton volt már szerencsém pár ilyen agyonintegrált egzotikus(agp helyett pci-e) alaplaphoz, de eddig mindegyik hurka volt, ez meg szerintem ebből a prociból közel kihajtotta a maxot, ráadásul a memóriákkal egy az egyben. Nem vártam tőle, meglepett...
-
válasz
KROK640 #67744 üzenetére
, az olyan freki nekem mindíg csodának tűnik a 462- ben. Nálam profi lappal és M-Barton- al is max 2.4GHz, felette már nem stabil. Ha rendeződnek a körülményeid, megy a project, és sikerül, akkor légyszi dobjál be képmentést - CPUz- CPU, Mem, GPUz, szabályosan, láthatóan rendezve + egy 3DM2001 eredmény is legyen látható, ilyen formában. A szabályos képmentés hiányában nekem csak legend a 2.67 GHz.
-
FF23
senior tag
válasz
KROK640 #67668 üzenetére
Biosban 210FSB.
Én is most raktam össze, pontosabban szétszedés és alapos tisztogatás után. Tettem rá normális hűtőt (Hyper 6+) az NB-n zalmi volt, de az így már nem fért el, szerencsére találtam odaillő bordát. Még a tápot lehet, hogy kicserélem, mert ez a Hipro, amivel kaptam nem valami bizalomgerjesztő. Ez így nem eszik sokat, a Voltkraft 110VA alatt mért, ha jól emlékszem.
-
válasz
KROK640 #67583 üzenetére
A 9800Pro nagyobb teljesítményt ad a Ti500- nál is. XP- s driver, itt most bajban vagyok, a 9800 Pro- mat nem is próbáltam azon, egyelőre csak Win98- on
, ahol adott a driver, a Catalyst 6.2 az utolsó, mely támogatja a 98- at. XP alatt lehet próbálkozni későbbivel is.
XP SP3 híve vagyok évtől függetlenül. Azonban akkor érdemes használni ha lesz a gépben legalább 1GB RAM, ha 512MB, akkor inkább az SP2- őt. -
válasz
KROK640 #67541 üzenetére
2 helyen is beszélgetünk
, nem gond nem tart semeddig átmásolni ide is a választ :
Hogyne, ez mind érthető. Nálam a projectet a ma rendelkezésre álló lehetőségek hívták életre, ahogy a blogban is írtam - mindíg szerettem volna látni a kedvenc retro oprendszeremet több rammal megpakolva.
-
válasz
KROK640 #67530 üzenetére
Látom a blogjában is írtad, válaszoltam, de ide is bemásolom :
Az SE- nek is elegendő 128MB RAM, 192- nél nem veszed észre a gyorsulást. Esetleg lassulást P1/S7/SS7 esetén, ha a lap nem tudja kesselni a 128 feletti területet. Erős gépben viszont a Win98 esetén is szükség lehet sok RAM- ra (P-II- től már nincs kess belátási gond), az UT2004 pld 128- al csak vergődni fog, ha egyátalán elindul - nem is próbáltam, de valszeg el sem indul...
Ott nem írtam, de kiegészítés : nálam a retro feeling miatt mindenképpen élet-halál kérdése volt megoldani Win98 esetén az 512MB feletti RAM kezelést. Nem győzöm hangsúlyozni hogy egy vérbeli retros számára az ilyen dolgok nem a szükséglet miatt születnek, hanem életcél-hivatás. Mint pld SS7 konfiggal 4000 pont felett lenni 3DM2001- ben, félembernek éreztem magam, amíg el nem értem.
-
válasz
KROK640 #67447 üzenetére
Tényleg, nem is figyeltem
. Az biztos hogy az össz RAM a gépben 512MB. Gondolom hogy mi lehet a huncutság, az a Siemens brand lap oldalanként bankol, mint pld sok laptop is. DIMM5 és 6- nak 128MB van feltüntetve, most nincs bekapcsolva a gép, de majd megnézem - szerintem a Modules information fület ha lenyitom, szerepelni fog még 2db 128MB- os bank, saccra a DIMM3-4, vagy esetleg az 1-2- ben. Itt még értelme nem nagyon van, az újabb laptopoknál evvel a módszerrel különböző méretű modulokkal is megy a dualchannel. SD RAM- nál esetleg annyi a ráció, hogy több különböző (1-2 oldalas) modul is zavartalanabbul megy együtt.
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #65092 üzenetére
97ben max a top gepekbe raktak 64mb ramot, es 6g volt a max. de az mmx mar mainstream volt csak, mikor a p2 megjelent - itthon a kisebb orajeluek mentek (97-98), a 233as annyira draga volt, csak a celeronok megjelenese nyomta le az arat 98 masodik feleben. a c300aval azonnal elavulta valt az mmx
-
válasz
KROK640 #64836 üzenetére
Feltételezett nagyjábóli erősorrend. Egy vegyes SD/DDR lapban való tesztelésre, hogy mennyit számít a DDR- re váltás. Kissé bénáztam, a tesztek vége felé derült ki hogy van a laphoz kétféle custom BIOS, avval már ment rendesen az alap és a tuning is. Meg kéne ismételni, de végülis a célt nagyjából láttatta, hogy mennyit hoz a konyhára a DDR.
(#64861) hege8888 : az XP- t nemtudom hogy megy-e úgy, de Win2000 biztos, mert azt már installáltam, a telepítőkészletet HDD- re másolva, az alábbiak szerint :
- Win98 CD-ről csinálsz két partíciót ( C:, D: )
- leformázod a C: meghajtót bootolhatóra ( format c: /s )
- a Win2000 CD-ről az I386 könyvtárat átmásolod a D: meghajtóra
- a D:\I386\winnt.exe paranccsal elindítod a telepítést...Hátha van valami hasonló recept, vagy ennek analógiájára működne az XP install, egy próbát megér...
-
Alpi.
addikt
válasz
KROK640 #64835 üzenetére
Wow, ez nagyon nem rossz ! Vagyis jó !
Zsír kis proci ! Egy jó T.bred léghűtéssel, 24/7-re úgy tűnik magasabb órajelre lehet képes, mint egy Barton.
1.85v még nem kifejezetten magas fesz ezeknél, igaz már lényeges lehet a hűtés is huzamosabban ezen a szinten használva, de mint a példa is mutatja, nem okozott gondot. -
válasz
KROK640 #64832 üzenetére
Kétségkívül a TBred is jó, de már Thorton és a sima TBird is jó kezdet volt. Itt leválogattam néhány darabot a sorozatból egy kis analizálásra.
Az azonos órajelű P4- el lépést tart a Barton. Ebben a kis gyorstesztben látszik hogy a 2400MHz- en pörgő Barton CPU Queen és PhotoWorxx- ben lenyomja a 3600MHz- en futó P4EE- t is, sőt a PhotoWorxx eredmény még a 3915MHz- en futó Prescottnál is jobb
, persze a többi tesztben elmarad, de ha a P4EE és a Prescott is 2.4GHz- en menne akkor xarrá alázná őket.
Az a 2669MHz szép eredmény, nálam 2400Hz- en plafon van, itt még teljesen stabil, de már további kisebb emeléstől is instabil lesz, akkor is ha visszaosztom a RAM- okat. Persze majd ha blogolom a gépet, körbejárom még alaposan. Jobb hűtő, tuningramok, beállítások...stb.
Amúgy az AMD felívelő korszaka a SlotA- val kezdődött, aztán később az Intel a Core2 szériájától folyamatos fölénybe került, de manapság szerencsére megint van verseny a Ryzen megjelenése óta.
-
válasz
KROK640 #64825 üzenetére
Az Asus- on a gyártás idejét mutató matrica 98/12. hó, tehát simán lehetne rajta SD foglalat. Lehet hogy mivel a max FSB
csak 6675, emiatt nem tettek rá, bár az SD sávszélessége 66- on is nagyobb mint az EDO- nak. Szerk : elnéztem - 75MHz - tehát 100 MHz SD- vel CL2- ben már elég tűrhető lenne a sávszél.
A K5 PR166- nak, a gyári spec szerint 116.7 MHz a def órajele. 2.5x66- ot kell beállítani, melyet a mag 1.75x66.66- nak vesz - [link] .
A PR és a + - os rendszer nyílván kereskedelmi okokból született, az AthlonXP sorozat viszont jól sikerült, a Barton jó teljesítményű, robosztus proci, a maga korában, főleg az ár/teljesítmény mutatója jó.
-
Alpi.
addikt
válasz
KROK640 #64820 üzenetére
Jaja, vannak beteg számok itt-ott, de az mind téves kalkuláció. A cpu-z ablakok mutatják jól a dolgokat. Hiába no, nagyon nincs ilyen cpu a support listán.
A ram órajelek s478-hoz mérten magasak nyílván. Létezett ddr1-est támogató imc, ami ilyesmit bemelegítő mozdulatként csinál. -
quailstorm
félisten
válasz
KROK640 #64808 üzenetére
Ebben az alaplapban nem megy Tualatin. Ettől függetlenül a HL gépigénye elvileg az általam megadottnak a töredéke lenne, azért egy 30FPS+-t elvárnék stabilan.
Most tápot cseréltem, brand gépből való Delta táp. Itt közelebb vannak a ref értékhez a 12V és 5V értékei, és egyelőre a vinyó se rosszalkodik. Most fut egy HDD felületellenőrzés, aztán kiderül, hogy FPS gondon ez okoz-e javulást.
SiS 650 vagy SiS651 chipset Universal AGP-s. A csúcs AGP-ket kihajtani nem fogod tudni univerzális AGP-s lappal, de elindulni el kéne nekik benne.
-
Alpi.
addikt
válasz
KROK640 #64763 üzenetére
Nforce-nál az simán műxik úgy ! A 3. dualizáló
slotba lehet egy 2x akkora kapacitású sticket tenni. (elvileg).
Szintén egy pár napja készült [ram válogatás] videom. 2x256 + 1x512 Geil.
(És saját véleményem szerint erősen ajánlott egy Cr1-es biost felrajzolni arra a bios csippecskére !
Simán tudja imc (és ramok is) és látható javulást okoz !) -
quailstorm
félisten
válasz
KROK640 #64793 üzenetére
Nyilván nem Mbit, akkor se ha rosszul írtam.
Akkor teljes spec:
Win98SE nyelv összevissza, de végig ez az alaplap volt alatta install óta (2013).
Intel Celeron Coppermine 1.1GHz
FSB 100MHz
PCChips M754LMR+
384MB RAM (32MB system reserved)
ATI RV100 DDR 64MB 64-bit bus, de PCI (mivel az AGP-re van rakva az integrált)
Szóval ez a Radeon 7000VE
20GB-os WD HDD (Aidában nem látszik).
WD200BB-00DEA0, 2003. Jan. 20. 6 bad sector
Alapvetően nem kéne gondja legyen, mert a klónozás az gyors volt rá. Ma kellett átmásolnom a Nikimitől, mert az egyáltalán nem szándékozott elindulni, csak erőteljes ütlegelésre, de ez nem újdonság, inkább kicseréltem. (aztán ha kiderül, hogy azt is a táp intézte, akkor ideges leszek, de elvileg így kaptam vissza haveromtól, mikor kölcsönadtam)
És még ott egy Diamond MX300, mert az lenne a lényeg. Most a Bartonos gépen nincs W98SE. Így ez a konfig a legerősebb gépem W98-cal.Táp az egy Take Me! rettenet (350W), apám dobta ki, ha jól emlékszem azért, mert irtó zajos lett a ventilátora.
Most megy egy ideje másolás külső tápról tolt HDD-vel és nem indulgat újra, szóval szerintem táp lesz. De hogy a táptól tud-e lassú is lenni az jó kérdés.
Már meg lett beszélve párszor a topicban hogy ez nem egy jó gépalap, de hogy még a Radeon 7000-el se igazán hozza egy TNT2-es gép szintjét az már igazán érdekes.
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #64778 üzenetére
Nem hagytam ki.
ott van a végén a sornak. NW 1,8 Pentium (s478).
A Gf3 Ti 200-am egy Inno 3D kari volt, 500 Ti szintet hozta OC-ban (moddolt hűtéssel), szerencsére a 64 MB Vram 1024*768-on nem volt gátló tényező.
A következő már egy Abit Siluro Gf4 Ti 4200 volt, az FX5xxx széria kimaradt, látván a gyalázatos teljesítményt DX9-en, majd már Gf 6 6600GT jött, még AGP-s.Ez még mindig ugyanaz a konfig, annyi hogy a CPU 3,0 GHZ-en futott (mint kiderült, gyárilag 3,0 GHZ-es volt, visszabutitva 1,8-ra).
-
válasz
KROK640 #64538 üzenetére
Frescho megválaszolta. Amiatt teszteltem mert az eddigi mérések inkább a procierőt vették előtérbe a Doom1- nél, kisebb prociktól --> K6-III+/600- ig is lesz mért sor 1 videoval, ott majd kiderül hogy valóban áll-e a teória.
(#64540) jokeph : +1
, még akkor is ha itt végül a Matrox hozott legtöbbet.
(#64541) gban : azon én is csodálkoztam hogy Virge- t nem találtam szabadon, minden példányom gépben van
.
(#64542) r0b3r : jó kártya, érdemes a nyúzásra, nekem is van belőle, de nem indul, majd még rápróbálok azért...
#64543 : Q3 alatt főleg (ja persze, S3- al el sem indul), de mint írtam már Chasm és Q1 szoftver render alatt is látszik az erősebb video, Ti200, FX5700, stb előnye, sőt még a GeF2MX, GeF4MX is jobb ott, magasabb felbontáson kevésbé lassulnak.
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Motorola Edge 30 Ultra - a 200 megapixeles kérdés
- Motorola Moto G84 - színes egyéniség
- Merevlemezek megbízhatósága, élettartama
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Nintendo Switch 2
- OLED monitor topic
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- További aktív témák...
- Intel Core i9-14900K - Cores x 24
- Intel Core i9-9900K 8-Core 3.6GHz (16M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- Intel Core i5 4590S 4 mag 4 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i9-9900K - Garancia
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Samsung Galaxy S24 Ultra / 12/256GB / Gyári független / 12Hó Garancia
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB // Számla+Garancia //
- Extra olcsó! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
- BESZÁMÍTÁS! MSI B760 i7 13700K 32GB DDR4 2TB SSD RTX 4080 16GB be quiet! 500DX Seasonic 750W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest