Hirdetés

2024. május 8., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#4701) Petykemano válasza solfilo (#4696) üzenetére


Petykemano
veterán

Ez csupán ilyen érzelmi kérdés, tudom.
Megpróbálom máshogy megfogalmazni.

Amikor bemész a boltba és látod, hogy másfélszeres áron kapható, aminek 1 hónapja nagyon örültél, hogy milyen jó, mert x% fejlődést hoz, gyorsabb lesz a géped, stb,
akkor (Érzelmi szempontból) nem mindegy, hogy ha megveszed, annyiért, akkor úgy veszed meg, hogy a terméket előállító céggel együtt vagytok bukóban - a körülmények áldozatai: neki ellátási gondjai vannak, drágultak vagy nem érhetők el alkatrészek, lassabb a logisztika, nem tud annyit eladni, ezért sajnálatos módon neked drágább, neki meg nincs annyi eladása.
Vagy valójában csak Te vagy bukóban: mert neked drágább, de ő köszöni szépen rekord bevételt és nyereséget ér el.
Utóbbi esetben lehet, hogy azt mondod: anyád! köszi szépen, nekem ráér.

Ez kicsit ugyanaz a szitu, mint amikor földrengés vagy miatt jelentik a memória/merevlemezgyártók, hogy a "termelési kapacitás 1%-a kiesett", ezért sajnos 2x-es áremelkedés várható.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#4702) awexco válasza solfilo (#4700) üzenetére


awexco
őstag

Performance / terület alapon előrelépés nem sok történt .

[ Szerkesztve ]

I5-6600K + rx5700xt + LG 24GM77

(#4703) solfilo válasza Petykemano (#4701) üzenetére


solfilo
veterán

Azt nem értem, hogy merült fel, hogy az AMD bukóba lenne, ha kb mindent eladnak a gyártósorról. Max annyi "veszeteség" érhette őket, hogy esetleg nem érték el azt a bevételt, részesedést, amit elérhettek volna, ha tudtak volna többet gyártatni. A proci és VGA hiányt felnagyítja gondolom, hogy DIY van a sor végén, mi meg ugye főleg ezzel a szegmenssel kerülünk kapcsolatba.
Hajlamosak vagyunk összemosni (én is) az esetlegesen elszalasztott vagy nem eléggé kihasznált lehetőséget a bukóval. Ez pedig gyökerezhet a sok-sok évnyi AMD-s underdog létből (nálam), lévén szimpatizálok velük. :)

Amúgy igen, mai napig kiver a víz, ha rágondolok, hogy 54k-ért tudtam csak 2*8GB 3200MHz-es RAM-ot venni a 2400G alá, azzal nyugtatgatom magam, hogy 2,5 éve elégedetten használom a gépet. :D

#4702 awexco
Ha volt ebben némi előrelépés, akkor az azt jelenti, hogy megoldották a skálázódási gondokat, ami GCN végénél erősen érződött, nem is jött pl GCN4-ből nagyvad, GCN5 se nagyon tudott ebben gurítani emlékeim szerint. Ha erre futotta a gyenge R&D-ből, akkor hosszabb távon még jobban feljöhetnek. Legalább is szeretném hinni. :)

[ Szerkesztve ]

solfilo

(#4704) hokuszpk válasza awexco (#4697) üzenetére


hokuszpk
nagyúr

"Navi 2 lényegében egy duplázott navi+cache."

tehát azt állítod, az 5700XT tud raytracinget, csak a hurka teljesitmeny miatt le vannak tiltva benne az ehhez szükséges áramkörök ?

Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...

(#4705) Yutani válasza hokuszpk (#4704) üzenetére


Yutani
nagyúr

Úgy érti, hogy átdolgozták, optimalizálták, kapott RT támogatást, kapott egy nagy cache-t a GPU és a memória közé, de lényegében csak egy duplázott 5700XT + némi SRAM.

;]

#tarcsad

(#4706) hokuszpk válasza Yutani (#4705) üzenetére


hokuszpk
nagyúr

ahhaahhaokéokéoké, akkor most azt mondja meg valaki, ehhez mennyi palinkat kell meginni egyultohelyemben ? ;]
háthavanitthonannyi

[ Szerkesztve ]

Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...

(#4707) awexco


awexco
őstag

[link] Arról írnak , h az 5000 es mobil széria kisebb tagjai nem 1:1 ben olyanok mint a Renoir .

I5-6600K + rx5700xt + LG 24GM77

(#4708) Petykemano válasza awexco (#4707) üzenetére


Petykemano
veterán

Tl,dr
Hosszú lista a power management fejlesztéséről, ami döntően firmware alapú, de valamiért a Renoir lapkán nem működne, miközben a transistor layout ugyanaz. Valami apróságot módosítottak.
Lucienne = Renoir+

Nem arról van szó, hogy ne hinném el, hogy tényleg nem csak firmware frissítés volt és persze az is értelmes magyarázat,.hogy simán lehet, hogy a Lucienne volt az, ahogy a Renoirt eleve tervezték, csak bizonyos funkciókhoz a hardveres implementáció igem, a firmware nem készült el.

Inkább attól tartok, hogy az új elnevezés (Renoir+ helyett Lucienne) és a hosszú lista többet sejtet, mint amennyit valójában ér. De ez majd kiderül, biztos lesz Lucienne vs Renoir összehasonlítás.

Ami továbbra is érdekes az az, hogy mi.szükség van rá? A Cézanne lapka alig nagyobb, és amennyivel nagyobb, annyival jobb CPU teljesítményt is nyújt. (És ugye az eddigi gyakorlat alapján úgy tudjuk, hogy a CPU teljesítmény adja el a notit ) Értem, hogy nem minden notiba kell top CPU, de annyival meg nem olcsóbb a gyártása - lapkaméret alapján. Ha 4 magos változatról lenne szó, érteném.

Szerintem:
- vagy az van, hogy a Lucienne energiahatékonysága jobb, mint a Cézanne-é.
- vagy pedig az, hogy tavaly nagy mennyiségben gyártottak le Renoir lapkákat, amire nagyobb keresletet reméltek, de nem tudták elpasszolni notikba. És ahelyett, hogy kiárulták volna diy desktop variánsként óccón (ha jól emlékszem a 4700G sosem jelent meg), úgy döntöttek, futnak a készlettel még egy kört a notebook piacon, hátha többért elmegy és akkor nem kell annyi ÚJ Cézanne lapkát gyártani. (Akár ilyen árukapcsolással, hogy 2 Cézanne mellé ingyen adunk egy Lucienne lapkát)

[ Szerkesztve ]

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#4709) S_x96x_S


S_x96x_S
őstag

Konkurencia: Jajjj :Y .. az Intel a tettek mezejére lépett és frontális ellentámadás várható;
Vajon erre mit lép Lisa Su és csapata?

Report: Intel Signs Contract To Outsource CPUs To TSMC’s 3nm Process
https://wccftech.com/report-intel-signs-contract-to-outsource-cpus-to-tsmcs-3nm-process/
"Intel set to become TSMC's second-largest customer according to a report out of Taiwan"
( Ez alapján az AMD csak a 3. lehet .. , ha az Apple az első .. )

Mottó: "A verseny jó!"

(#4710) Petykemano válasza S_x96x_S (#4709) üzenetére


Petykemano
veterán

A 3nm mikorra várható? Idén év végén, vagy jövőre valamikor?

Tulajdonképp logikus az Intel részéről oda bevásárolnia magát. 1-2 éven belül a saját 10nm-es gyártásuk valószínűleg mainstreammé válik a portfólióban mellékágra küldve a 14nm-t és jó esetben éppenhogy elkezdhetik a 7nm felszerelését.

Így vagy úgy, de a TSMC szerintem nem tudná biztosítani az intelnek azt a kapacitást, ami kiszolgálná az összes keresletét. Szerintem nem.tudnak/fognak megválni a gyártósoraiktól, rá vannak utalva, hogy a kereslet derékhadát azzal szolgálják ki.

Azzal persze mindenképp az AMD alá vágnak, ha felvásárolják előlük a gyártókapacitást. Biztos vagyok benne, hogy az Intel mindent meg fog tenni, hogy helyettesítse a 14nm. Tehát lesz itt még 7nm és 5nm is. Akármit is gyártanak majd rajta. Most mutatták be a ponte vecchiot ami. Van vagy 20 chiplet. Ha csak cache lapkákat gyártatnak a tsmcnél - ami így kicsi és nagy kapacitású lehet, már azzal nyerhetnek.

Szerintem az Intel beszállása a tsmc/ss megrendelők közé azt is beárazza, hogy mennyi esély van arra, hogy az AMD piaci részesedést tudjon szerezni és nagyobb volumenben tudjon gyártani. Hiába tudna az AMD egyébként jobb terméket előállítani, nem lesz rendelkezésre álló kapacitás a bővülésre, folyton hiány és magas ár lenne tapasztalható.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#4711) Mumukuki válasza Petykemano (#4710) üzenetére


Mumukuki
aktív tag

Tulajdonkepen ez az apple strategiaja is, izombol lenyomni a konkurenciat a gyarto kapaciats felvasarlassal. A sorrend kb ez lesz: apple - intel - amd Gyartasi kapacitasnal.

(#4712) S_x96x_S


S_x96x_S
őstag

( AMD ThreadRipper Pro . Lenovo P620 ; 10 db PCie 4.0 SSD )
Achieving 11M IOPS & 66 GB/s IO on a Single ThreadRipper Workstation ( 2021-01-29 )
https://tanelpoder.com/posts/11m-iops-with-10-ssds-on-amd-threadripper-pro-workstation/

Mottó: "A verseny jó!"

(#4713) S_x96x_S


S_x96x_S
őstag

AMD 3rd Gen EPYC “Milan” full specifications confirmed ( launch in March )
https://videocardz.com/newz/amd-3rd-gen-epyc-milan-full-specifications-confirmed
8C/16T ... 64C/128T lesznek ...

Mottó: "A verseny jó!"

(#4714) Dolpa válasza S_x96x_S (#4713) üzenetére


Dolpa
tag

Egy 7543P beugorhatna hozzám :)

Ne bízz komoly feladatot olyan szerverre, amit egymagad is fel tudsz emelni...

(#4715) Mahrenburg válasza Dolpa (#4714) üzenetére


Mahrenburg
senior tag

"Egy fel nem használt Phenom II matrica olyan mint egy nap ami sosem kelt fel, egy múló szerelemről szóló dal amit sosem énekeltek, egy harcos szív amely sosem dobbanhatott..!" by Habugi

(#4716) Dolpa válasza Mahrenburg (#4715) üzenetére


Dolpa
tag

:D Már akár holnap is jöhet, szeretettel várom.

Ne bízz komoly feladatot olyan szerverre, amit egymagad is fel tudsz emelni...

(#4717) S_x96x_S


S_x96x_S
őstag

az AMD vajon tényleg kiszervez pár dolgot ( APU, GPU) a Samsung 3nm-re? ( >= H2 2022 )

logika lehet benne, de ki tudja ..
1,5 évvel ezelőtti hir, hogy a Samsung licenszeli az AMD GPU technológiáját .. emiatt
mindenképpen át fogják ültetni a terveket, és legalább konzultációs szinten az AMD is be lesz vonva .. és ha a Samsung-os gyártási tapasztalatokat vissza portolják, akkor innen már csak egy kis lépés az AMD -nek is GPU-kat és APU-kat gyártani itt ...
Nagy kérdőjel volt az egész már annó :
"Something that’s equally ambiguous – but could have a big impact on how the deal works – is whether Samsung can use any of their existing IP with the new project, or for that matter who ends up owning any co-developed IP by the partnership. And there’s the big open question of whether AMD can use any IP improvements that were co-developed into their own products, or if they’ll be treated as a work-for-hire and stay with Samsung."

a mostani pletyka:
"AMD could likely be one of the first companies to utilize Samsung's upcoming 3nm facilities."
AMD could outsource some of its APU and GPU production to Samsung in the near future
https://www.notebookcheck.net/AMD-could-outsource-some-of-its-APU-and-GPU-production-to-Samsung-in-the-near-future.517679.0.html

Mottó: "A verseny jó!"

(#4718) Devid_81 válasza S_x96x_S (#4717) üzenetére


Devid_81
nagyúr

Intel ment megvett mindent ami 3nm a TSMC-nel, AMD meg gondolt egyet es nem akarta magat szivatni, atmegy a Samuhoz ;)

...

(#4719) -vitya- válasza S_x96x_S (#4717) üzenetére


-vitya-
őstag

Na most ez nagyon feküdne az aktuális hírek közé. Ha Intel befoglal TSMC 3nm-re, akkor máris veszthetnek kapacitást, ami nekik kellett volna. Úgy tudom, hogy az a jó, ha egy cég több lábon áll. Ez itt most az egyetlen lehetséges több lábon állás esete lenne a gyártásban.
szerintem.

-=Витя=-

(#4720) Mumukuki válasza -vitya- (#4719) üzenetére


Mumukuki
aktív tag

Plusz ne felejtsük el a drágalátos apple feneketlen pénztárcáját .
Ezek ketten bőven az AMD fölé tudnak licitálni gyártó kapacitás lefoglalásánál. Logikus lépés a Samsungnál bebiztosítani .

Ettől függetlenül kíváncsi vagyok hogy a TSMC VS Samsung 3nm hogy viszonyul egymáshoz

(#4721) S_x96x_S


S_x96x_S
őstag

Azért a rivális (jövőben várható) "Alder Lake-P" - proci egy kicsit "rémisztő" nekem.
nem is a teljesítmény, hanem a PCIe csatornák száma és típusa miatt.

Alder Lake-P
CPU PCIe = 1x PCIe 5.0 x8 2x PCIe 4.0 x4

5.0-ból rögtön x8 -as ????
Kérdés, hogy lesz -e hozzá bele-passzoló nVidia kártya.

persze a "Tiger Lake-H" - is tudja ugyanezt a sávszélt , csak még dupla annyi (x16) 4.0-ból
CPU PCIe = 1x PCIe 4.0 x16 1x PCIe 4.0 x 4

Ha ezt a sávszélt a külső dokkoló is tudná, akkor reneszánszuk lenne a külső GPU/AI -s dokkolóknak.

Vajon az AMD mennyivel később jön ki a PCIe 5.0-val :R ???
Remélem csak túlaggódom és még az idén pozitívan meglepődök :R ...

Mottó: "A verseny jó!"

(#4722) Yutani válasza S_x96x_S (#4721) üzenetére


Yutani
nagyúr

8x PCIe 5.0 = 16x PCIe 4.0 = 2x16 PCIe 3.0

Nem olyan kevés az, csak úgy tűnik. :K

#tarcsad

(#4723) Cathulhu válasza S_x96x_S (#4721) üzenetére


Cathulhu
addikt

szerintem a legtobb lap azt az x8-as 5.0-at inkabb atkonvertalja egy x16-os 4.0-ra, mert kulonben nem sok ertelme lenne 4.0-as kartyat belevenni, menne a fele savszel a levesbe a visszafele kompatibilitas miatt.

Ashy Slashy, hatchet and saw, Takes your head and skins you raw, Ashy Slashy, heaven and hell, Cuts out your tongue so you can't yell

(#4724) S_x96x_S


S_x96x_S
őstag

drágább lesz az új EPYC .. ~ 6.2% -16.7% -al

Dell Canada Leaks AMD EPYC Milan Specs, Pricing
https://www.tomshardware.com/news/dell-accidentally-leaks-amd-epyc-milan-specs-pricing

"""

The EPYC 7763 is one of many expected 64-core EPYC Zen 3 chips from AMD. This model in particular has a 2.45 GHz base clock, a 256MB L3 cache and a 280W TDP. In comparison to the existing EPYC 7H12, the EPYC 7763 will only be 6.2% more expensive, according to Dell Canada's pricing.

The EPYC 7713 shows identical specifications to the current EPYC 7662, but bear in mind that the first comes wielding Zen 3 cores. The EPYC 7713 could carry a price tag that's 16.7% higher than that of the EPYC 7662.

Overall, Milan doesn't appear to be more costly than Rome. From the processors that Dell has listed, we're looking at price escalation that spans between 6.2% to 16.7%. Considering the performance increases that should come along with the price changes, we're sure AMD won't have too much trouble finding customers.
"""

Mottó: "A verseny jó!"

(#4725) S_x96x_S


S_x96x_S
őstag

A Hetzner már a 16 magos "AMD's Ryzen™ 9 5950X" -t is felhősítette
( ~ havi bérléssel elérhető )
https://www.hetzner.com/dedicated-rootserver/ax101
persze ez annyira már nem újdonság mert
ugyanez a helyzet a többi AMD-s procival is
- AMD Ryzen 5 3600
- AMD Ryzen 7 3700X
- AMD Ryzen 9 3900"

Mottó: "A verseny jó!"

(#4727) S_x96x_S


S_x96x_S
őstag

https://www.asrockind.com/IMB-V2000
IMB-V2000 Mini-ITX Motherboard

AMD Ryzen™ Embedded V2000 SoC processors, up to 54W
-IMB-V2000P(V2748, 2.9GHz, 35-54W)
-IMB-V2000S(V2546, 3.0GHz, 35-54W)
-IMB-V2000M(V2718, 1.7GHz, 10-25W)
-IMB-V2000V(V2516, 2.1GHz, 10-25W)

( már kb 1 hónapos hir .. ; de nekem újdonság )


Mottó: "A verseny jó!"

(#4728) S_x96x_S


S_x96x_S
őstag

A ZEN2 tudja, de a ZEN3 már nem ..
Ilyen dolgok miatt is fontos (lenne) ,
hogy minden fordító és kernel naprakész legyen a ZEN3-ból.

ZEN2:
"The Zen 2 can mirror memory operands inside the CPU so that memory operands have no
latency at all in some cases."

ZEN3:
"The advanced feature of mirroring memory operands inside the CPU that we saw in the Zen
2 (page 220) is no longer implemented in the Zen 3. This feature was probably very
expensive in terms of hardware complexity and temporary registers. The feature was mostly
useful in 32-bit mode where memory operands are more common. It is less valuable in 64-
bit mode where temporary variables and function parameters are mostly stored in registers.
Therefore, it makes sense to prioritize the hardware budget for other improvements instead."

The microarchitecture of Intel, AMD and VIA CPUs ( By Agner Fog )
Last updated 2021-01-31.
https://www.agner.org/optimize/microarchitecture.pdf

Mottó: "A verseny jó!"

(#4729) Yutani válasza S_x96x_S (#4728) üzenetére


Yutani
nagyúr

Vajon mikor jön ki az első x64 proci, ami nem tud 32 bitet?

#tarcsad

(#4730) Balala2007 válasza Yutani (#4729) üzenetére


Balala2007
tag

Vajon mikor jön ki az első x64 proci, ami nem tud 32 bitet?

Vszeg soha mivel minden proci 8086-kent indul el, (kikapcsolt cache-ekkel, MMU-val), es az egesz hobelevanc minden egyes boot soran vegigjarja az egesz PC-s evoluciot (real mode -> protected mode -> flat mode).

Slide

Plusz vannak meg ocsmany dolgok, pl hogy az 5 szintu LA57-es modot (ami csak az ICX-tol lesz aktiv) csak 32b-re visszalepve lehet bekapcsolni.

Az egesznek igazabol nincs jelentosege, Dual FMA EU-k meg 16MB integralt cache-ek mellett elhanyagolhato a kompatibilitas tranzisztor tobblete, gyors meg hatekony se kell legyen, csak mukodjon. Az a worldwide 6,5 kernel hacker megszivja, amig beleszuszakolja ezeket a kernelekbe, de ha mar mukodik a 128 PetaByte tamogatasa, senkit se fog erdekelni mennyire korulmenyes a bekapcsolasa.

Jo reg probalkoztak "egyszerusiteni", ez volt a 80376.
Akkora sikere volt,,hogy alig emlexik erre meg valaki.

AIDA64.com

(#4731) Cathulhu válasza S_x96x_S (#4717) üzenetére


Cathulhu
addikt

Lassan lehet visszajutunk oda, hogy megerne belepumpalni egy kis penzt a GloFoba, liszenszelni a Samsung technologiat (ha erre egyaltalan szukseg van a common platform miatt) es gyartani megint maganak.

Ashy Slashy, hatchet and saw, Takes your head and skins you raw, Ashy Slashy, heaven and hell, Cuts out your tongue so you can't yell

(#4732) awexco


awexco
őstag

ryzen-5980hs

[ Szerkesztve ]

I5-6600K + rx5700xt + LG 24GM77

(#4733) awexco


awexco
őstag

A Kábszi rossz !

While most advanced chips today are manufactured on a 7 nm or 5 nm process node, large foundries like TSMC and GlobalFoundries have been busy developing newer nodes at 3 nm and 2 nm, based on next-generation, gate-all-around transistors (GAA-FET). Although GAA-FETs offer some advantages such as better scalability, faster switching times, better drive currents, and lower leakage, FinFET remains the preferred technology as manufacturers believe they can squeeze more out of it.

[link]

I5-6600K + rx5700xt + LG 24GM77

(#4734) Petykemano


Petykemano
veterán

[link]

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#4735) solfilo válasza Petykemano (#4734) üzenetére


solfilo
veterán

Miylen szépen látszik a konzolok kiszorító hatása. :(
Az az overall még mindig nem értem, hogy jön ki, mikor a részek mind kisebb részesedéssel bírnak.

[ Szerkesztve ]

solfilo

(#4736) awexco válasza solfilo (#4735) üzenetére


awexco
őstag

Server elég gyatra ...

I5-6600K + rx5700xt + LG 24GM77

(#4737) solfilo válasza awexco (#4736) üzenetére


solfilo
veterán

Ott legalább nem vesztettek részesedést, de amúgy igen, szerintem valamivel gyorsabb növekedésre számíthattak itt az első Zen bejelentésekor.

solfilo

(#4738) awexco válasza solfilo (#4737) üzenetére


awexco
őstag


[link]

I5-6600K + rx5700xt + LG 24GM77

(#4739) Armagedown válasza awexco (#4736) üzenetére


Armagedown
őstag

1 % volt a serverpiaci részesedésük, a 7 % nem is olyan rossz.
Szvsz a Samsung is le tudta volna gyártani konzol apukat (remélem akkora hülyeséget nem írtam) és akkor most nem esett volna vissza a részesedésük, de lesz ez még így se.
Így jártak, mert nem bíztak a saját termékeik sikerében, nem foglaltak le elég gyártókapacitást.

“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”

(#4740) Devid_81 válasza awexco (#4738) üzenetére


Devid_81
nagyúr

Azert valljuk be oszinten AMD-nek meg mindig az arral kellene megprobalni teret hoditani. :K
De ahogy jobbak lettek a kekektol az arazas is rendesen elborult a piros oldalon...
Nagyon sokan inkabb olcsobb es sokat zabalo es picit lassabb Intelt veszik, foleg azok a userek akik a penztarcajukkal is gondolkodnak. :K

...

(#4741) Petykemano válasza Petykemano (#4734) üzenetére


Petykemano
veterán

Állítólag a 4.5M ps5 mellett Q4-ben csak 1M ryzen 5k eladás volt
[link]

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#4742) Mumukuki válasza Devid_81 (#4740) üzenetére


Mumukuki
aktív tag

Az igazi probléma az az hogy nem lehet kapni csak max emelt áron . Így az amúgy is erősebb ajánlott áron felüli plusz miatt már inkább veszik az intelt.

(#4743) S_x96x_S


S_x96x_S
őstag

Mindfactory 2021 Január ..
( az 5900X , 5950X már nem is látszik a top20-ban .. )
https://imgur.com/a/T9McOFX#MHKthRd

Mottó: "A verseny jó!"

(#4744) Devid_81 válasza S_x96x_S (#4743) üzenetére


Devid_81
nagyúr

Kozrejatszik, hogy a ket nagyobb Zen3 az szinte atment sokhelyen nemletezo fogalomba :))
Viszont az 5600/5800-bol itt a forumon is egyre tobb van :)

...

(#4745) solfilo válasza Devid_81 (#4744) üzenetére


solfilo
veterán

Meg elég feltűnően nőtt a 3600 eladás, +78%. :Y
Árcsökkenés ~4% volt mindössze, ez nem indukálna ekkora keresletnövekedést, inkább a kínálat javulhatott.

[ Szerkesztve ]

solfilo

(#4746) Devid_81 válasza solfilo (#4745) üzenetére


Devid_81
nagyúr

Gondolom kellett a gep karacsonyra, a 3600 meg amugy is az ar/teljesitmeny bajnok volt :K
Bar ez tenyleg hatalmas kulonbseg :)

...

(#4747) S_x96x_S


S_x96x_S
őstag

Lehet, hogy mégis marad a TSMC -nél az AMD ?

Thursday 4 February 2021
AMD unlikely to change foundry partners for advanced nodes
AMD is unlikely to transfer its 5nm or 3nm chip orders from TSMC to Samsung Electronics, and its ongoing tight supply of processors is due mainly to ABF substrate shortages rather than insufficient capacity support from its current foundry partner,...
https://www.digitimes.com/news/a20210204PD201.html

Mottó: "A verseny jó!"

(#4748) S_x96x_S válasza S_x96x_S (#4747) üzenetére


S_x96x_S
őstag

> ABF substrate shortages

AMD Depends on TSMC, Who Depends on...

TSMC manufactures the silicon itself and then packages it onto a substrate so the chip can be soldered or installed onto a motherboard of some type, though it isn't entirely clear which products TSMC packages for its customers or that use OSAT (outsourced assembly and test) firms for final assembly. This is called chip 'packaging,' and reports of chip packaging problems have been circulating for a few weeks.
Of course, it doesn't help that TSMC's capacity is already fully booked, but this news could shed new light on the reasons behind the supply issues. Previously, it was suspected that TSMC simply didn't have enough in-house lithographic capacity to make more chips, but it turns out that its reliance on external sources for either packaging supplies or final packaging services possibly contributes to the problem. TSMC's major ABF substrate suppliers, including Unimicron Technology, Kinsus Interconnect Technology, and Nan Ya PCB, are experiencing shortages.
Digitimes' sources indicate that AMD can currently only satisfy about 50 to 60 percent of Zen 2 demand for notebooks, and that ODM's (Original Design Manufacturers) expect to run into serious shortage issues when Zen 3-based notebooks enter the market in Q3. That's narrowed down to two possibilities (or perhaps both): Either TSMC or OSAT firms can't package enough chips, or AMD's chips for the PlayStation 5 are soaking up all of its production capacity.

The situation isn't helped by the fact that demand is currently through the roof right now. AMD's CPUs, almost all GPUs, and the latest consoles are being bought up like pastries at a bakery — except there's only one bakery for an entire city.

Naturally, in such a situation, AMD is quite powerless as a fabless chipmaker because it relies on TSMC for its parts. One could argue that TSMC's suppliers should increase supply, but that would require increased capacity and investments from the substrate makers. No one can predict with any certainty that post-pandemic demand will remain at this level, potentially making that a poor investment for those firms, so that doesn't seem likely.
This means the current difficulties with finding Ryzen 5000, Radeon RX 6000, PS5, and Xbox Series X/S consoles are likely to continue. And the same goes for Nvidia's RTX 30-series GPUs.
https://www.tomshardware.com/news/amd-chip-shortage-packaging-issues

Mottó: "A verseny jó!"

(#4749) S_x96x_S


S_x96x_S
őstag

Ismét ...

Vajon mennyi esély van AMD-s ARM-es chipre?
( 5 éven belül szerintem nagy ! )

December 9, 2020
Upcoming ARM Chip That's Faster Than Apple Silicon M1
https://singhkays.com/blog/arm-cpu-faster-than-apple-m1/
Amúgy ma 2 éves a Nuvia ...

Mottó: "A verseny jó!"

(#4750) Petykemano


Petykemano
veterán

Ezek eléggé ilyen pletykaszintű, meg nem erősített infók.

- zen3+: +4-7% IPC, AM5, DDR5
- zen4: +25% IPC, summa +40% perf all core
Genoe vs Milan : +29%
-zen5: +~40% IPC

[link]

Időpontok nincsenek. A zen3+ valószínűleg nem rövidéletű töltelék lesz, hanem tényleg az lesz az idei termék és a zen4 2022. Azt gondolnám, ennek főleg a gyártókapacitásokhoz való hozzáférés lehet az oka.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.