- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- ldave: New Game Blitz - 2026
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
SSJmeszes
senior tag
válasz
Silentfrog
üzenetére
Köszi!

Én igyekszem 27-8°C fok közt tartani. Csak a fűtő nem tökéletes, és állítgatnom kell, de alakulóban van már a csere, mert Wattban is kevés ehhez az akvához. Kell az a 300W os.. Mert ez a 200W os szinte állandóan megy.:-/ -
noxon
őstag
válasz
Silentfrog
üzenetére
Nem szoktam sok kaját adni nekik egyszerre, mindig csak annyit amennyit épp meg esznek. Növény alapú lemezes kaját kaptak csak.
De a víz se olyan szép tiszta, olyan opálos... tegnap öntöttem fel vizzel, pótolva a párolgást. Az egy napig állt a lavorban egy kis vízelőkészítővel. Lehet attól lett ilyen? -
Skillet
addikt
válasz
Assimilator
üzenetére
talán ezt venném. ha ma rendelsz, kuponkóddal -10% le is jön belőle. valami internetes vásárlások napja van

tegnap voltunk feleségemmel törökbálinton a green aqua-nál. szuper volt
én már rég voltam, sokat fejlődtek, az emeleten is berendeztek rengeteg akváriumot.
vettünk egy szép fát az akvába

asszonykának is nagyon tetszettek amúgy az ottani kaváriumok. leragadt eléggé
anno halakat nem árultak, már az is van. aki csak teheti, látogassa meg őket, ha nem vesz semmit, akkor is. korrekt hely. -
Silentfrog
Topikgazda
válasz
Assimilator
üzenetére
Mennyit szánnál rá, szűrőanyaggal együtt?
Pont egy napja emelték fel az Eheim 2215-öt dupla csappal 22.8 ezerről.
-
Assimilator
őstag
válasz
Silentfrog
üzenetére
Oszinten szolva mar elvesztem. Most lattam a Pro3 250-et. Ha minden igaz abban minden van.
Azt is 120-hoz ajanljak, persze GreenAquanal 64 literhez.
Ez a sok szeria miben kulonbozik?
Azt tudom, hogy van amelyikben van futes.Futes az nekem nem igazan kell. A lenyeg, hogy megbizhato legyen es az sem art ha halk.
(Jelenleg 2 anci, 2 guppi, 2 platty, 6 neon van. Nagyon mast nem tervezek. Csak a meglevok szaporulata jelenthet bovulest.)Segits kerlek!

-
noxon
őstag
Azt hiszem valami baj van az akvárium vizével
pár hetes csak eheim classic szűrővel megy. Eddig minden jó volt. Mára beopálosodott kicsit szürkés szinnel a víz, a viz tetején pedig buborékok vannak és az akvárium széle a viznél kicsit habos 
Mi lehet ez?
-
SSJmeszes
senior tag
Kb egy órája csináltam, gondoltam megmutatom nektek.
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz
Assimilator
üzenetére
Az optimális az Eheim 2215 lenne, esetleg, ha sok a vízmozgatás kezdetben. akkor a nyomó ágon tudsz zárni. Szerintem a kisebbik is elég lenne, de a a 2215-nél nagyobb a mozgástered, több szűrőanyag fér bele,nagyobb a vízforgatása. Ritkábban is kell takarítani.
Persze normális szűrőanyagot azt kell bele venni, bármelyiket mellett is döntesz.Nekem egy 2213-hoz hasonló szűrő van a nevelde akváriumomba ami 20 literes. Meg lehet oldani, hogy ne forogjanak a halak, és csak fél évente kell takarítani.
-
Assimilator
őstag
110 literes vizi vilagomhoz Eheim 2213 vagy inkabb 2215-os lenne jobb?
A leheto legjobbat szeretnem nekik, de azert nem szeretnem a halakat kicsapatni az akvariumbol. -
laspring
tag
Van pár tő Anubias Barteri nana növénykém (törpe vizilándzsa?)
Kicsi elhanyagoltam a növényeimet az utóbbi időben így sajnos ezek is jól le vannak pusztulva, bealgásodva. Most újra carbo-zok és tápozok, én bízom bennük hogy összeszedik magukat, mert régebben nagyon szépen elbúrjánoztak
Kérdés: nekem fákra vannak kötözve és a gyökereik nagyon nagyra nőttek, lógnak lefelé min 10cm hosszan! Ezeket ha kicsit visszább vágnám az segítene rajtuk, vagy csak ártanék vele? -
Flayer
senior tag
Sziasztok!
Akinek van Bettája és sok tapasztalata kérem írjon már egy PM-et nekem!
Előre is thx.! -
Daywalker
addikt
válasz
Sirandrish
üzenetére
Hát ne tudd meg, én is alig bírtam ki.
Innen nem látszik vésznek az aljzat, gondolom a kép csal picit, de annyi baj legyen. Reméljük a halak is szeretik a fahéjat
-
Daywalker
addikt
válasz
Sirandrish
üzenetére
Hú, de gyors voltál....én 6 hetet vártam a betelepítéssel. Szép az a fehér talaj!

-
Daywalker
addikt
válasz
Silentfrog
üzenetére
Hát, no igen...vannak problémák azért, méghozzá a növényekkel, és még nem tudom mi tévő legyek. Egyszerűen a Vallisneria Tiger kirohadt, hiába volt jól beültetve. Van még egy pár gyökér, de arról sem felfele nőnek a szálak, hanem a szélrózsa minden irányába, és idővel megbarnul a gyökere, onnan pedig nincs visszaút. Nem értem mi baja van. Valahol azt olvastam, hogy bizonyos PH-ra és keménységre így reagál (képek is voltak).
A monte carlo szép lassan eltűnik, az sem bírta. Igaz, az azért nem annyira low tech, mint állították, szóval azzal picit átvertek a GA-ban.
A moha és az anubias rendesen nő, utóbbi meglepően gyorsan hoz új leveleket és terjeszkedik. Szóval most kellene valami low tech előtéri, és valami hosszúra növő háttérnövény is, mert kevés a gaz
És szerintem veszek TF Planter tápot is, mert ez a Tropica felemás eredményt adott. -
Daywalker
addikt
válasz
Silentfrog
üzenetére
Feleségem ivóvízlaborban dolgozik
(mellette egy laborral odébb pedig a szennyvíz
) -
bringasisti
őstag
válasz
Shrimplandhu
üzenetére
Mátra, de van több is
-
noxon
őstag
Az akváriumi víz keménységét hogyan lehet növelni? Mondjuk nem mértem még meg, de ugye a sügéreknek kemény víz kell. Van benne egyelőre két jura mészkő, de nem tudom ezek mennyire keményítik a vizet vagy érnek-e valamit ilyen téren.
-
bringasisti
őstag
válasz
Daywalker
üzenetére
Amikor helyzet van, és sajnos idő kérdése és előfordul akkor arra kell gondolni hogy a Budapesten a Dunába oda dobáltak a pecások a zsinórt ahol a szennyvíz tisztítás nélkül folyt a folyóba, ugyanis ott volt a legtöbb hal. Nyilván nekünk törekedni kell a tükör vízhez, de néhány nap ingadozás nincs hatással egy olyan rendszerre amit motoros szűrő forgat.
-
Daywalker
addikt
válasz
bringasisti
üzenetére
Köszönöm, én is valami ilyesmire gyanakszom (mivel a tápozást kilőtted)
Kár, hogy nem volt semmilyen jele, amiből lehetne tanulni, hogy a későbbiekben megelőzhető legyen a hasonló 
mod: holnap lesznek biológia eredmények is, abból talán valami kiderül... -
bringasisti
őstag
válasz
Daywalker
üzenetére
A Viz minősége minimális mértékben hat a halakra, kivétel az alacsony PH ami az Af.sügerket kinyírja. Sokszor említettem hogy a Balcsiba meg lehet nézni hogy a nádasban habzik a viz ( tartalmaz egy kis fehérjét) az ivadék halak mégis egészségesen felnőnek. Nálad valszeg egy kis betegség végigfutott az állományon és a gyengék feladták.
-
Daywalker
addikt
válasz
havri1
üzenetére
Délibáb lehetett, mert azt biztos nem írtam. Mindenesetre kösz a segítséget, ha megvan a mérési eredmény, akkor leírom (csapvizet is beméri az asszony) Apropó, ha valakit érdekel ez a laborszolgáltatás, akkor szóljon privátban
(ez itt nem a reklám helye
)bringasisti: őő, ne haragudj, de ki szólt be és hol?
Te mit vettél beszólásnak?
Mindenesetre szerintem félreértettük egymást, elnézésedet kérem, ha megbántottalak, semmi ilyen célom nem volt, hiszen én kértem segítséget...nyilván nem szólok be senkinek aki segít (de aki nem annak sem). Písz.
Megjöttek az eredmények a másfél hetes vízről. Semmi extra.
NH4: 0 (csapvízben 0,02)
NO2: 0,02 (csapvízben: 0,02)
NO3: 17,1 (csapvízben 9,4)
PH: 7,69 (csapvíz 7,57)
lúgosság: 3,6 (csapvíz 4)
Keménység: most nem mértünk, múltkor 16 volt, a csapvízé most 15. -
Daywalker
addikt
válasz
bringasisti
üzenetére
Ezt hogy értsem?
Lesznek pontos mérési eredmények.Sirandrish: egy dolog változott, az pedig a halak etetése. Elkezdtem két napja szárazat adni. Eddig csak tubit kaptak, semmi baj nem volt. Most kaptak többfélét, szúnyoglárvát és sima lemezest tegnap előtt, tegnap pedig a sera féle spirulinát.
-
Sirandrish
legenda
válasz
Silentfrog
üzenetére
De legalább mindenki élvezheti a bujkálós hobbiját

Daywalker Durva viszonyok lehetnek ha ennyire megéreznek 1 vízcsere mentes hetet. Szerintem más lesz ott a ludas.
-
Daywalker
addikt
válasz
bringasisti
üzenetére
Nitrátot nem írtam. Ammóniát viszont igen.
-
Daywalker
addikt
Urak, tróger voltam és hétvégén nem cseréltem vizet...eddig folyamatosan cseréltem mindig, minden hétvégén. Lehet ez az oka annak, hogy ma reggel két guppim a túlvilágra költözött? Úgy gondolnám, hogy azért másfél+ hetet azért csak ki kéne bírnia jó szűréssel. Kezdem azt hinni, hogy valamelyik szűrőanyagom nem jó, vagy nem tudom. Semmi külsérelmi nyom vagy egyéb tünet nem látszott rajtuk. Tegnap este ettek vidáman, most meg lent feküdt kettő és ennyi. Kis Sera spirulinát kaptak tegnap először, remélem nem az okozta, bár ha igen kihajítom.
Hozzá tenném, épp ma mérettem vizet, ammónia és nitrit egyaránt 0, tehát a haltápra gyanakszom...főleg h most láttam h mindkettő lejárt, bár rendesen le voltak zárva mindig. -
noxon
őstag
Én növényt nem teszek be. Nagyon macerás még annak az igényeire is figyelni, és tuti fog pár levele rohadni vagy a gyökere, és csak koszolja a vizet. Sügéreknek annyira nem fontos.
Én teszek még bele több követ, sziklát majd, mert kell több búvóhely. Most is el tudnak bújni, de tudom, hogy ez még kevés
Az egyik már elkezdte az egyik csiga mellett/alatt ásni a homokot, öröm nézni ahogy tényked 
Amúgy 9 db halacska jön még szombaton, addig kell több búvóhelyet kitalálnom nekik.
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz
Sirandrish
üzenetére
Halat csak etetéskor fogsz látni!

-
Sirandrish
legenda
válasz
Silentfrog
üzenetére
Majd aljzat helyett rakok be vagy 100darab 3-4 centi átmérőjű PVC csövet és akkor mindenki el tud majd bujkálni

-
Silentfrog
Topikgazda
válasz
Sirandrish
üzenetére
Ami nálad vannak aranysügérek azok nagyon szeretnek elbújni, ha nincs hova akkor meg területet védenek, főleg szaporodáskor.
Tehát így néz ki egy sügéres medence ha sok bújkáló van a és minden halnak jut rejtekhely.

-
Sirandrish
legenda
válasz
bringasisti
üzenetére
Ez tényleg így van?
-
noxon
őstag
válasz
Sirandrish
üzenetére
-
noxon
őstag
válasz
Silentfrog
üzenetére
300 literes ? Az igen
Az hányszor hány cm-es akvárium?Amúgy az mennyire normális, hogy a sügérek az új akváriumban fel alá úsznak folyamatosan, egyik végéből a másikba... A kajából csak az egyik evett. Ha nem nyugszanak meg akkor gondolom valami baj lehet. Tegnap tettem be őket, de még reggel is ilyenek voltak.
-
Silentfrog
Topikgazda
-
noxon
őstag
válasz
bringasisti
üzenetére
És milyen sóval érdemes? Jódozott vagy a nélküli sima konyhasóval?
-
Skillet
addikt
válasz
Skillet
üzenetére
Még valami. A makro tápozás miatt is lehet magas a nitrát szintem. KNO3-at is adagolok. Akkor abból kellene visszavenni. Majd mérek valamit vízcsere előtt, de jövő hétre lehet leteszem a kálium nitrátot, aztán megnézem akkor mi jön ki. Egy biztos, az alga gyér tápozás mellett is megvolt, igaz, akkor teszteket még nem csináltam, így a vízparamétereket nem tudtam.
-
Skillet
addikt
sózni szokta valaki az édesvízi akiját? van értelme bizonyos mennyiségben?
-
noxon
őstag
Nos egyelőre ilyen az akvárium, 3 hallal, a többi hétvégén jön

-
noxon
őstag
A halak hogy bírják a szűrő által keltett áramlást? Most már benne vannak az akváriumban és ahogy látom, ha megállnak akkor kicsit elhajlik az uszonyuk az áramlásban, nincs nyugodt álló víz rész. Nem tudom ez mennyire zavaró nekik.
-
mdk01
addikt
válasz
Skillet
üzenetére
Inkább hónap, nagyjából 3 kell neki, de folyamatosan ingáznak az értékek ezt kell minél inkább minimalizálni, de ugyanakkor az egészséges határokon belül tartani mindent.
Nagyon nehéz feladat ilyen kis víztömegnél.
Ezért mondják, hogy a nano aksik profiknak való, egy kezdőnek legalább 60literrel kell kezdeni. -
Skillet
addikt
próbáld meglesni, honnan jön a víz.
aztán szedd szét és rakd össze újra.
én nem hiszem, hogy ennyire mérvadó lenne ez a szír kérdés. persze nem akarok a többiek szavával szembeszállni, de kb 5 éve megvan az atman szűrőm és sosem zsíroztam a gumit. nem büszkeségből írom, nem felvágni akarok vele, de ez van. ja, és nem folyik
(#21323) Silentfrog
bízom benne, hogy ha beáll a szűrés, még változhat.
nincs szat, de
most egyelőre elég volt a vásárlásból
nem csak a pénz miatt, hanem mert... csak
hacsak nem muszáj, semmi mást nem akarok venni egy darabig az akihoz.
most amúgy is sok dolog változott. tápozás, szűrés terén is. pár hónapig próbálom figyelgetni, aztán majd kiderül. de egyértelműen vissza kellene szorítani a nitrátot. az alga amúgy is bajos nálam, jó eséllyel ettől van.
mérek majd egyet közvetlenül vízcsere előtt. igen, odafigyeltem a tesztre.
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz
Skillet
üzenetére
Nincs nagyon túltelepítve az akvárium? Nem szabadna ennyi nitrátnak lenni a medencédbe 2 nap után, a csapvízben sincs extrém szint.
Viszont nincs nitrited tehát olyan sok hal nem lehet benne. Érdekes....
Szat gyantát nem használsz ugye?
Lehet, hogy az egyik liter szűrőanyag helyett inkább azt kellene venned. Az kiveszi a nitrátot a vízből,mint a tesztcsíkon látod a színeket az 50-100mg /l már a megfelelő szint fölött van. Ráadásul csak 2 nap telik el, és a vízcseréig még több lesz.
Ha tudsz mérj egyet vízcsere előtt is, de figyelj a halyes használatra a csíknak, 3 másodpercig kell a vízbe mozgatni és csak egy perc múlva kell az értékeket leolvasni. Ha nem így csinálod akkor csal a színekkel.
-
noxon
őstag
Az most ugrott be, a tömítéssel kapcsoaltban, hogy amikor kibontottam és nézegettem a szűrőt, akkor véletlen hozzá értem egy kis részéhez a tömítő gyűrűnél és zsíros lett az újjam. Lehetséges, hogy lekenődött és ott szivárog akkor? És azért is levegős...
-
Skillet
addikt
válasz
Silentfrog
üzenetére
50% minden vasárnap.
nem tudom, meg kellene mérni a csapvizet. meg is ejtem.
csapvíz:
no3 10-25 közé lőném színben.
no2 0
gh >21
kh 15
ph 7.2-7.6
cl 0-0,8 -
-
noxon
őstag
válasz
Sirandrish
üzenetére
az hát

Jó, de a beüzemelés után csak úgy lebegtek össze vissza, a szívó ág közelébe se akartak menni... de most már ok

-
Skillet
addikt
válasz
Silentfrog
üzenetére
nem. vasárnaponként van a vízcsere. szóval 2 napja volt.
mérjem meg majd vasárnap vízcsere előtt is? -
Skillet
addikt
az első jbl tesztcsík kb ezt hozták ki:
no3 kb 50-100mg/L
no2 kb 0mg/L
gh kb 21 d felett
kh 6-15 d között, nehéz kivenni a színét.
ph 7,6-8 között
cl 0
nemrég került be a 4 liternyi új szűrőanyag. gondolom annak még érnie kell.
a víz itt eléggé kemény, ez tény. az easycarbo folyamatos adagolása talán elviszi savasabb irányba a vizet.
no3 meg ugye nem csoda... mármint ha jól tudom, az okozza az algát... ha beáll a szűrő, remélem lejjebb megy.
nem tudom, egyelőre ennyi. valaki erre? -
noxon
őstag
válasz
Silentfrog
üzenetére
Nincs tele tömve a szűrő, a tömítő gyűrű zsíros volt mielőtt üzembe helyeztem, megnéztem, de akkor megnézem újra és bekenem. Köszi a gyors választ
Meg vizsgálgatom majd akkor ezek alapján..Amúgy igen, új szűrő. Tegnap lett beüzemelve, amúgy tetszik, a lebegő bizbaszokat eltüntette a vízből

-
turbulencia8
addikt
válasz
mézespálinka
üzenetére
En sose hasznaltam speci taptalajt, sima kavicsba szoktam rakni JBL golyogat. Mondjuk nekem beepitett vilagitasom van (hatul novenyes fenycso, elol sima), azzal meg csak az anubias felek maradnak meg tartosan, ill. lagyvizzel a valisneria is. Ezeknek a novenyeknek boven eleg a JBL agyaggolyo.
-
noxon
őstag
Az új szűrőm ( classic 2215 ) néha bugyborékoló hangot ad, mintha levegős lenne vagy mintha folyna benne a viz... de ez mitől lehet? Nem tudom honnan kerülhet bele levegő. A másik meg, hogy egy kicsit folyik, kevéske vizet látok mindig a szűrő alja körűl, de csak egy ponton. Rossz lenne a tömítő gyűrű?
-
Sirandrish
legenda
válasz
Silentfrog
üzenetére
Az elmúlt 2 napba konkrétan csak azt néztem, de még kis finomhangolás és remélhetőleg nem lesz mit néznem és be kell érnem majd ezekkel a színes úszkáló izékkel

-
mézespálinka
senior tag
válasz
mézespálinka
üzenetére
Valaki esetleg?

-
Daywalker
addikt
válasz
Assimilator
üzenetére
De milyen foltokra kell gondolni?
-
mdk01
addikt
válasz
Assimilator
üzenetére
Hangulat változásra csinálják állítólag.
Vízminőség, stressz stb. -
Silentfrog
Topikgazda
válasz
Sirandrish
üzenetére
Milyen szép is ez a hobbi! A halkakát nézed, hogy megy körbe és körbe és körbe. És egyszer csak felkapja a szűrő! De szép is ez!

-
noxon
őstag
Értem köszi a választ, akkor várok, hogy tisztuljon

Hát a nyomó ágat, most hagyom egyelőre a másik felében szembe vele. A szívó ág alja mennyire legyen lent? Mert a képen kb középen van a vizben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- SZUPER Akcióban Új Bontatlan Dyson V15 Origin 3 év gyártói garanciával Azonnal Átvehető
- Bmw 640d F06/F12/F13 Hutoracs es Visszapilanto takaro szett
- Thule tetőcsomagtartós kerékpárszállító
- Bontatlan WORX Landroid Vision M600 AI-alapú robotfűnyíró eladó!
- ÚJ VEZETÉK NÉLKÜLI ROBOTFŰNYÍRÓ GOATBOT H1 RTK GPS AI VISION
- BESZÁMÍTÁS! 1TB WD Black SN7100 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- iPhone 11 Pro 64GB 100% (3hónap Garancia) - AKCIÓ
- HP EliteBook 745 G6 14" Ryzen 5 pro 3500U - 7 pro 3700U - 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- 27% - Corsair Nautilus 240 RS RGB White Vízhűtő!
- LENOVO ThinkBook 14s Yoga touch 360 - i5-1135G7, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

pár hetes csak eheim classic szűrővel megy. Eddig minden jó volt. Mára beopálosodott kicsit szürkés szinnel a víz, a viz tetején pedig buborékok vannak és az akvárium széle a viznél kicsit habos

(mellette egy laborral odébb pedig a szennyvíz
Délibáb lehetett, mert azt biztos nem írtam. Mindenesetre kösz a segítséget, ha megvan a mérési eredmény, akkor leírom (csapvizet is beméri az asszony) Apropó, ha valakit érdekel ez a laborszolgáltatás, akkor szóljon privátban
Te mit vettél beszólásnak?
Lesznek pontos mérési eredmények.

Az hányszor hány cm-es akvárium?