Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Rák
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz
Shrimplandhu #18795 üzenetére
Ezt egyértelműen nem lehet kijelenteni,a fény és a szűrés egyensúlya a lényeg. /fényerő,színhőmérséklet,szűrés/
Jelenleg 120 centi 3014/204 6500K-s ledszalag és egy méter 5050/60 kék ledszalag világítja a medencét. Ez összesen 40 watt,300 literre.
A színe nekem tökéletes, látványra 7500-8000K színhőmérsékletű fényem van. Nem is tengeri és nem is édesvizhez megszokott fény van a medencének.
Algám nincs jóformán semmi. /egy kicsi ecsetalga de elenyésző,lekopogom kopp kopp/
Előtte Odyssea T5 DUAL Pro 2X54W lámpát használtam 3 hónapig amiben két 6500K-s T5-ös fénycső van.
/újan vettem/
Ekkor volt zöld pontalgám egy kicsi, agancsalgám nagyon nagyon durván sok, és ecsetalgám még több mint most.A víztesztek szerint semmi sem változott nitritem nulla, nitrátom kevesebb van mint a csapvízben.
Ami változott az a világítás és az abba az irányba ami elméletileg algásodáshoz vezet /sokkal magasabb színhőmérséklet a 6500k fénycsövekhez képest./
-
HTCX715
tag
válasz
tzimash #18788 üzenetére
Nem beszólni akarok, de ha egy hal besőtétül, az nem jó jel! A vízben felhalmozódott nitrát hozzá kötődik egy vörös vértesthez és nem engedi el, csak ha meghal a vértest.(ez azért szar ügy mert sokáig élnek>ember 3 hónap, halnál nem tudom) Mint egy szén-monoxid mérgezés. ilyenkor azzonnal vízcsere kell!! Az úszóhártya rothadás szintén ezt igazolja, mert általában rossz higiénia mellett jelentkezik.
-
Tarill
őstag
az hogy finger fa mond valakinek valamit? képek alapján olyan mint a red moor
-
Shrimplandhu
tag
válasz
krisztyann #18794 üzenetére
A 6500 K cső sokkal "algabarátibb" azaz jobb lesz. Amúgy meg türelem, friss még az akksi.
-
krisztyann
tag
válasz
HTCX715 #18792 üzenetére
Vasárnap vízcsere előtt lepucolom a tárgyakat, növényeket és felemelem a világítást, bár zöld alga is van, de azokat majd lelocsolom Easycarbo-val
.
(#18793) mdk01 Hétfőn tettem be az új 6500-as fénycsövet. Gyárilag 10000K-s volt a szetthez és azt hittem ettől algásodik.
Az egyébként mind1, hogy mikor kapcsol be a világítás? Jelenleg 12-től 21-ig megy.
-
mdk01
addikt
válasz
krisztyann #18791 üzenetére
Nekem is azt mondták 3éve, hogy a szilikáttól van, aztán kicseréltem a régi 4000k csöveket 6500k újakra és eltűnt egy hét alatt.
Persze ettől, még a szilikát is okozhat ilyet, de nekem nem az volt a gond. Ezért kell mindent feltételekkel kezelni, mert ahány aksi annyi féle. -
HTCX715
tag
válasz
krisztyann #18791 üzenetére
Aha a szilikátokat is szeretik az algák. Amit én a helyedben tennék, hogy most elkezdeném emelni a világítás időtartamát. A barna alga ezt jelenti. Amúgy a teki akváriumában nekem is van az aljzaton, de nincs se szilikát benne, és 20 literre 15 watt fény van.(nálam már valszeg öreg a cső)
-
krisztyann
tag
válasz
Shrimplandhu #18778 üzenetére
Azt tudom, hogy ez a "legjobb" de zavar. Már a 45 literesben is volt, ezért vettem a mostani világítást, mert azt hittem a ledszalag a baj. 2 hete indítottam be a 100 literest a 45ös helyett. Neten olvasgatva azt írják, hogy új akvárium beindításánál normális egy kicsi, de nálam elég sok van. A hőmérőn, vízmelegítőn, a vízforgatón, növényeken, bújkálókon, üvegen. Az aljzat felszíne is teljesen bebarnult, még a szűrő szivacsa is barna lett. Most olvastam akvakertészen, hogy elvileg a sok szilikáttól alakul ki. Jó drágák ezek a szilikát tesztek.
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz
bringasisti #18782 üzenetére
A mindenevő szebb kifejezés!
-
bringasisti
őstag
válasz
Silentfrog #18781 üzenetére
Mivel nem algaevő hanem dögevő csak így csúnyán hangzik
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz
Shrimplandhu #18780 üzenetére
Idősebb korukban nem nagyon esznek algát. De ez így van ahogy mondod.
-
Shrimplandhu
tag
válasz
Silentfrog #18779 üzenetére
Az ancik csibész jószágok általában amint kitanulják, hogy van egyszerűbb és finomabb kaja ( pl granulált süllyedő tápok, tabletták) onnantól markánsan csökken az algázó tevékenységük.
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz
Shrimplandhu #18778 üzenetére
Nálam van 3, tizen pár centis anci,ők már rá sem hederítenek a barna algára. Végsősoron semmi algát nem esznek már.
-
Shrimplandhu
tag
válasz
krisztyann #18777 üzenetére
Egy kis barna alga nem a világvége
Majd elmúlik. Az algák között talán ez a "legjobb" a leginkább kezelhető.
Bár értem, hogy mindenkinek a saját baja a legfontosabb. Jut eszembe az Ancistrus is leeszi -
krisztyann
tag
válasz
Silentfrog #18776 üzenetére
100 L. Naponta 9 órát világítok.
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz
krisztyann #18775 üzenetére
És ez mekkora medencére van?
-
krisztyann
tag
válasz
Silentfrog #18773 üzenetére
Összesen 48W a világítás, egy 24W-os 6500k-s és egy 24W-os növényes fénycső.
-
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz
krisztyann #18771 üzenetére
A fényhiányos helyeken alakul ki ez a fajta alga. Mivel világítasz?
Ismerőssel akitől kaptam a kis császárokat azt mondtuk, hogy nano akváriumba kellene ezeket a kis császárokat eladni! 3 centis majd kilenc hónapos császársügerek nem sok helyen vannak!
-
mdk01
addikt
válasz
WunderKinder #18756 üzenetére
Át állhatsz, de ha már a profito bevállt akkor az megmaradhat. A carbo-val kell vigyázni, mert a GA-s makro mellé nem valószínű, hogy jó a liqui carbo, mert az plusz káliumot tartalmaz és a kettő együtt már sok lehet. Esetleg külön kevered a makro-kat mint én, ha van hozzá türelmed.
-
krisztyann
tag
válasz
Silentfrog #18763 üzenetére
És mitől alakul ki? Az üvegen nem zavar, de a berendezésen igen. Most ahol elkotortam az aljzatot a törpe szívóharcsa is szépen megette.
-
havri1
félisten
válasz
Silentfrog #18769 üzenetére
Tudja a franc. Naponta 3x kapnak enni, vegyesen.. Mondjuk nálam a nagyok is lassan nőnek. 1 évesek a halak kb, és 4-6cm-esek csak.
-
tzimash
őstag
Már megint az egyik serpával van a baj... egész nap nem láttuk, most vízcserénél került elő, nem tudom honnan. Feküdt az aljzaton, de a bolygatásra összekapta magát. Most "úszkál" ami abban merül ki, hogy olyan mintha azon erőlködne, hogy ne süllyedjen az aljzatra. Furcsán viselkedik, de a legfurább a színe lett, besötétedett. Sötét vörös lett, a háta meg barnásvörös. Nem evett. Az jutott eszembe, hogy lehet beszorult a szűrő mögé, és mikor kivettem azt, akkor szabadult ki. Párom mondta hogy délelőtt elég nagy volt a lubickolás, de nem látott semmi gyanúsat.
Most ha abbahagyja a csapkodást pár másodpercre, akkor elkezd "farnehézen" lesüllyedni, de mindig csap egy-kettőt és visszaküzdi magát. Az egész mozgása olyan, mintha nem igazán lenne észnél a hal. -
havri1
félisten
válasz
Silentfrog #18766 üzenetére
-
havri1
félisten
válasz
Silentfrog #18763 üzenetére
Ezek farok nélkül kb 2.5-3cmesek, és most kezdenek színesedni. Nem rakom őket be a nagy aksiba, mert 2 porcelánnal tesztelve, még nem jó.
Le se értek az aljára szerencsétlenek. Az egyiket a bíbor 1:1-be bekapta, másikat a mainganók kapták szét aljas módon.
:/ -
bringasisti
őstag
válasz
Ganz-[HUN] #18760 üzenetére
Nem akarok túlságosan belemenni a dologba de azért ez kicsit bonyolultabb dolog. A kancsal szemre pont egy éve adtam meg a választ valakinek, de rögtön egy reagálás volt hogy hülye vagyok. Ezért nem ismétlem meg. Egyébként ha nem talált bacit ami kizárt mert van csőstül csak esetleg nem okoz tünetet akkor mitől dobta fel a pacskert.
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz
krisztyann #18759 üzenetére
Barna alga. A moszatevő márna nagyon szereti.
havri1 .: amiket vettem drága pénzért azok gyönyörűek,erős narancssárga foltosok és ahonnan jöttek ott a 4 centisek is baromi színesek voltak.
A nálunk születettek baromi furák egy kb 5 centis a legnagyobb az rikító arany színű folt nélkül.Itt a "gyári" pénzért vett firefish.
-
havri1
félisten
válasz
Silentfrog #18700 üzenetére
Na, pirosodnak már a Firefishek?
Nekem lassan 2 már foltosodik.. -
Ganz-[HUN]
addikt
válasz
bringasisti #18731 üzenetére
Mikroszkóp
-
krisztyann
tag
Ez a barna mi? Alga? Leginkább az üvegen van az aljzatnál, de van a díszeken ill. a növényeken is vmennyi.
-
Tarill
őstag
tetra plantamin és neptun liquicarbo mennyire jó páros? ezek voltak a boltba... mindegyikből a legkisebb kiszerelést vettem hátha nem válnának be...
-
Tarill
őstag
na ezt jól megkaptam köszi mindenki
jobban utána nézek
-
WunderKinder
aktív tag
~10 mg/l nitrátot mértem a csapvízben, ammóniát nem mér a tesztem. Kecskeméten lakom, a vizünk betonkemény egyébként.
10-10 vörös neon és guppy, 12 molly, 6 ormányos márna, 1 betta meg néhány garnéla lakik benne.
Salátából meg van bőven.
Ha lassan elfogy a profito, álljak át inkább a ga-s micro+macrora?
Most takarítás után visszaraktam az esőztetőt a lily helyett. Letakarítottam a levelekről a fehér réteget, még (3 nap alatt) nem jött vissza csak a Bacopa-n kezd megjelenni újra. De annak egyébként is minden baja van nálam, néha nő egy nagyot utána meg hetekig dobálja a leveleit. -
mdk01
addikt
válasz
Tarill #18752 üzenetére
Nem az a nitrit. Szívesen leírnám, hogy mi micsoda de egyrészt feleslegesnek érzem, mert a neten fent van minden és google megtalálja neked, ha beírod "akvárium növény makro tápanyag" és valószínűleg ugyan abban az írásban meg fogod találni a mikro tápanyagokat is, másrészt magam sem tudnám olyan pontosan és szakszerűen leírni, mint ahogy sokan azt megtették már. Ha komolyan és probléma mentesen szeretné növényt tartani akkor ezt nem fogod tudni kihagyni. Ha a témán belüp van konkrét kérdés akkor arra szívesen válaszolok(ha tudok), de nagyon alap dolgokat kérdezel.
-
Noddy
senior tag
válasz
Tarill #18752 üzenetére
Szándékosan kevered a nitrit, nitrát szavakat? Ugyanis nem mindegy az egyik már kis mennyiségben is toxikus a halakra nézve a másik pedig a növények számára könnyen felvehető tápanyag és ezt rakják a tápoldatokba, tablettákba. A teszt pedig azért kell, mert a halak főleg ammóniát és niritet termelnek (ürülék bomlástermékei) amik toxikusak és persze ebből a növények, baktériumok valamennyit megkötnek (növények a nitrittel nem tudnak mit kezdeni, csak a bacik), de ha elkezdenek pusztulni a halaid, növényeid legalább tudod az okát és nem akkor kapkodsz, hogy mi a baj, bár egy tesztet akkor is elég megvenni, ha már megindult a pusztulás.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Logitech MX Magyar Business Windows Edition HU Átalakítás és testreszabás / mx keys
- Samsung Galaxy A32 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest