- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- potyautas: Olyan valóságosnak tűnt
- Tóth Olivér: VGA... Avagy honnan és hová?!
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- ldave: New Game Blitz - 2026
Új hozzászólás Aktív témák
-
havri1
félisten
Megérkezett az UV sterilizátor Kínából.
11W-os, jó böszme darab.
11500-ba van.
Mivel infuzorium és némi zöldvízzel szenvedek/szenvedtem, így teszt jelleggel kipróbálom. Fegyverként emlegetik sok helyen, minden szerves anyagot szétbombáz az UV-C, így csak óvatosan használom (napi 1 h)
GreenAqua-ban a mohás aksiban rendszeresen használják a Twinstar mellett, kiegészítésképpen, és hatékony az opálosodás ellen.
Opálosodásra 400l/h a javaslat, baktériumírtásra 200l/h. Nálam most maxon megy, nem fojtottam vissza.
Na majd beszámolok
Jegenye77, Nálad csak alkalomszerűen működik, vagy fixen minden nap x órát?
-
jegenye77
addikt
válasz
ozsvar
üzenetére
Igen kell és kevesebbet is menjen a lámpa. Növény tápot is hanyagold az elején !
Amúgy nagyon hasznos lehet ha elolvasnál egy inditással kapcsolatos cikkek! Sok kellemetlenséget elkerülhetsz ha az alapokat jól kezded.
GA oldalán is van egy nagyon részletes . A sok reklámot nem kell szentírásnak venni,de kilehet szűrni belőle ami neked kell. -
mdk01
addikt
válasz
ozsvar
üzenetére
Nem éreztem, olyan rossznak a világítást hogy hozzá kellett nyúlni max csöveket cserélni. Az egyik legfontosabb a fény, de nálad nem feltételen ez volt az első számú probléma. Most belementél egy olyan dologba ami tök ingoványos és ráadásul semmi értelme a lednek, mert a W/lumen aránya nem sokkal jobb mint egy mezei fénycsőnek, tehát fogyasztásba nem lesz jobb. A vízálló védőburkolat behomályosodik a párától, a burkolat nélküli meg tönkremegy a párától, ugyan úgy melegszik egy normális ledszalag, mint egy fénycső és ha nem tudod, jól levezetni róla a hőt hamar meg is halnak, ezen túl a fényspektrumok is ahány gyártó annyi féle, de legalább drága. Szóval kár volt, de nem akarom elvenni a kedved, most már akkor csináld.
A többi amit csináltál, hogy kimostál mindent, purigent kivetted stb. az rendben van. Gondolom nitrát tesztet is vettél már.
Szerezz bele gyorsan növő növényt is, hogy a tápanyag gyorsan hasznosuljon ne terhelje a vizet annyira. -
HTCX715
tag
válasz
krisztyann
üzenetére
3-4 centi még nem olyan sok. Gondod majd később lesz. Arra viszont számíts, hogy ezek territorális lények, ha megnőnek(ivarérettek lesznek) harcolni fognak. Főleg ha a 3ból 1 nél több fiú van.(hallottam már olyat is, hogy ivás után a fiú meg a lány se tudta elviselni egymást.) Szóval a hely mellett a másik gondod azzal lesz, hogy halálra fogják hajszolni egymást.
A szűrésről: nem vagy túlszürve, óvatosan a halak számával.
(#18296) Tarill: egyenlőre nekem se lesz másik csapat. Betegség sose volt, de érzékenyek a kajára meg a szűrőre is.(mindent bejárnak amit tudnak és bizony van, hogy beszorulnak ide-oda. Ilyenkor sok esetbe beledöglenek ha nem is azonnal nálam ha beszorult valamelyik sokszor kiszabadítás után pár órával megdöglött) -
ozsvar
tag
válasz
Silentfrog
üzenetére
A led szalagok egy része már nálam van, a többi úton, most már led lesz, mese nincs. Már csak okosan kell megterveznem. A fenti írások hatására átszámoltam a dolgot, és kicsit kevesebbet teszek fel, ne legyen túl erős. Most olyan 2300 lument tervezek (+ a vörös led -> kell ebből egy egész sor /45cm/?). Ez olyan 28-33 lumen / liter. Carbo-val, megnegyedelt profito-val, és dupla vízcserével bizakodok a sikerben!

(Az előtétem sem túl egészséges már, egy helyen meg van púposodva, nem merném rábízni távollétem alatt a lakást, ezért sem marad meg.)Köszönöm a segítséget!
@jegenye77 : így van, gyakorlatilag újraindítást csináltam. A gyakrabb vízcsere akkor is kell, ha két tő kis növény van benn?
Hogy lehet egyszerre több embernek választ írni egy hozzászólásban?
Ajándékba (nem nekem) szeretnék egyedi akváriumot (60x30x45), nem ismertek egy gyorsan és jól dolgozó szakembert Győr-Moson-Sopron és környékén (max Budapest még szóba jöhet)?
-
-
Pocee
senior tag
válasz
krisztyann
üzenetére
egy hétre zárasd már be magad a gardróbba,kíváncsi lennék,tetszik e a helyzet,mert ugye ellennél,csak hogy jól éreznéd e magad...
-
HTCX715
tag
válasz
krisztyann
üzenetére
Mekkorák?
Mert mint írtam a vitorlásnak nem 45 liter kéne. Az oké, hogy a szívedhez nőtt, de mire megnő akkora mégjobban a szívedhez nő. Akkor még szarabb lesz el ajándékozni/le húzni mert nem bírja sokáig. A "sima" vitorlásnak 150 litert írnak a "nagy" vitorlásnak meg már 200 litert. Nem tudom mivel szűrsz, de az ekkora halak keményen terhelik a vized. Tőlem megtarthatod, engem nem zavar, sőt nem az én dolgom, csak majd ki kell löknöd a 2 éves halat(ami 12 évig él) jussak eszedbe.
Ne értsd félre nem akarlak bántani csak jót akarok. -
-
HTCX715
tag
válasz
krisztyann
üzenetére
Most olvasom fentebb, hogy milyen halaid vannak. A 3 vitorlást minél hamarabb ki kell takarítani 45 literből!(nem mondom ideig óráig elélnek benne, de ha jól vannak tartva hamar megnőnek, arról nem is beszélve, hogy egy kifejlett vitorlás tápláléknak nézheti a neont.) Helyettük felkerekíteném minimum 5-re a neon csapatot, de csak akkor ha már nincs halpusztulás. A neon se egy igazi kezdőknek való hal. Helyette valamilyen kis elevenszülőt mondanék.(guppy, molly, platti...). Valamilyen jó minőségű fagyasztott kaját minimum heti egyszer adni kéne a halaknak a vitaminok miatt. Ennek nem ártana egy kicsit utánna olvasnod mert a neon különösen érzékeny sajnos a kajára, még fagyasztottból se mindegy neki szerintem.(bélgyulladást kaphat. pl.a fagyasztott vörös szűnyoglárvára is mondják, hogy nem jó mondjuk én ezzel etetek.)
(#18289) JoceeHunt: olyan 2 hónapja hoztam még elég puha volt a páncélja(azt mondták nagyony-nagyon fiatal, nemrég kelt) Mostanra már hízott 5 grammot és nőtt is egy kicsit.(szemmel nem látom csak centivel). A páncélja viszont már megkeményedett. Nálam mindig friss halat kap meg néha van átokhínár a vizében amit megeszeget. Majd meg látjuk milyen gyorsan nő, ha 30 centit eléri kap egy nagy akváriumot, nyárra meg valami tavacsa szerűséget kintre. -
-
HTCX715
tag
50w-os jager fűtőm van.(szintén teknős 20 liter körüli vizében) Ahoz, hogy tartsa a kívánt hőfokot én maximumra állítottam. Tető kötelező kicsi teknősnél mert ha sokkal hidegebb levegőt szív be mint a vizr akko tüdőgyulladást fog kapni! Én a tekim majdnem tojás kora óta nevelem(2 hónap) és most 28 fokos a vize, műanyag tető van amon van egykis nyílás, de a levegő nem hidegebb 25 foknál.
(#18255) ozsvar: Akkor nem játszik nálad. Csak ötlet volt mert a vízálló led szalag a tetőben 2 hónap múlva fehér lesz.(a simát nem tudom mennyire bírja) Én 40 liter/lumen fölé a helyedben nem mennék.(igénytelen növényeknek még sok is!)
A profitoval viszont nincs semmi gond. Ott az algát nem a táp okozta hanem maximum adagolás. Profito+carbo-t tápozok(54l fél-fél mili) itt ott néha van egyki alga, de semmi komoly. A carbo viszont önmagában szerintem nem elég. -
havri1
félisten
válasz
krisztyann
üzenetére
Neon kevés 3 db, idegesek lesznek így. De lehet a kivétel erősíti a szabályt.
-
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz
bringasisti
üzenetére
Nem ,mert drága! A zsákhoz képest biztos!

-
bringasisti
őstag
válasz
Silentfrog
üzenetére
Én mondtam hogy sehol nem használják ezeket az izéket
-
havri1
félisten
válasz
Silentfrog
üzenetére
Ja igen, pont FFishről mondták nekem, hogy tenyésztés eredménye a halvány szín

-
havri1
félisten
válasz
Silentfrog
üzenetére
Valóban nem, de élőben látva a nagy hímeket, nagyon mutatósak!
A nőstények már annyira nem, de hát e' van.
Állítólag a természetes élőhelyükön a nőstények teljesen fakók. A némi szín az már tenyésztés eredménye. -
havri1
félisten
válasz
Silentfrog
üzenetére
Nem tudom mennyibe kerülnek, egészséges nagyokat 500ft/db - ért adta volna oda, de szerintem ez csak jelképes egy 8-10cm halert.
Főleg ha 3 van egy csapatban, és osszeszokott csapat, 2n 1h felállásban 1500 ért.
Én kereskedésben utoljára 1200 ért láttam, 4cm-eseket.Amúgy bélgyulladás a bajuk, majdnem 2 hete koplalnak már, necces.
Azért egy 500-700l aksiban el tudnék képzelni 5 fajt, fajonkent 8-10 egyeddel, különböző színekben, egy szép megvilágítással
gyönyörűek szerintem így kifejletten. -
Silentfrog
Topikgazda
válasz
havri1
üzenetére
A napfény császár sügér nőstényei nem valami színesek, a hímek gyönyörűek.
2 hét karantént szerintem megérnének! Ők a Aulonocara Firefish hímek mellett is kiszínesednek,vagyis besárgul és kikékül!
Megkérdezhetem, hogy nálatok milyen árúak ezek a halak?
Nekem a Hansbaenschi nem annyira tetszik olyan mint a vértestű sügér. Legalábbis a színezete.
Ami nálam van és gyönyörű az a Aulonocara stuartgranti. Rikító kék színe van,de ez a halból ha két hím van akkor az egyik lesz csak színes 2-300 literes akváriumba.a másik csak enyhén kék vagy inkább fekete színezetű marad.
-
havri1
félisten
válasz
Silentfrog
üzenetére
Maradt egy 10cm-es Aulonocara Baenshi nőstény, a hím meg a másik nőstény valamit összeszedett, ők karanténban vannak.
Ingyen elhozhatnám, de nem merem bevállalni, félek lappang nála is valami.
Pedig szépíek ők is.Hansbaenschi csapat volt a másik még (2N - 1H), ők már elkeltek.
-
Telda
addikt
Hali!
Van egy teknős akváriumom, ~22liter víz van benne.
Egy 50W-os termosztátos melegítő van benne, de nem képes tartani a beállított hőfokot.
Elvileg az 50Wnak elegendőnek kellene lennie ehhez a vizmennyiséghez.
26fokra van beállítva a melegitő, délután és estefelé mikor fűtünk és a szobahőmérséklet is 20fok körüli akkor nincs gond vele. Reggelre mikor a szoba is csak 17 fokos, akkor már nem tudja tartani a 26 fokot, hanem csak olyan 22-23-at.
Ennek most ilyennek kell lennie, vagy hibás a melegítő és nem fűt megfelelően? -
Silentfrog
Topikgazda
válasz
ozsvar
üzenetére
A 20 lumen/ liter a kevés fénnyel beérő növényeknek elég, a 60 lumen / liter vagy felette a nagy fényigényű növényeknek kell,ezt a fényerőt a profi kertészek használják,és komoly szűrés kell hozzá.
Neked mindenképp a kevesebb a jobb.
Nem tudom, hogy milyen ledszalagod van de én ritkán láttam 7500-8000k-s szalagokat általában 6000-6500 K-s az amit árulnak.Én a helyedben nem cserélném le a fénycsövet,vennék bele két újat még a síma nem kifejezetten halas csövek is megfelelnek, az Osram nem is adja drágán őket. 6500K-s színhőmérséklet az ami neked kell.
/ 800 ft körül van az ára 1300 lument tud darabja /
Ha jól sejtem két 18wattos t8-as van a tetődben.
Ha kevés akkor megturbózhatod hidegfehér szalaggal,de ha jól számolom ez már 2600 lumen,szerintem egyenlőre nem is kell több.
Algád lehet a régi csövektől is,hiába jó a fényerő a csövek elöregednek és eltolódik a színspektrum és ez kedvez az algáknak.
1600 forint a két fénycső ez nem nagy összeg,és a fénycső egy biztos bevált fényforrás. -
ozsvar
tag
A múltkor azt tanácsoltátok, hogy vegyem vissza a tápot és a fényt is. A led szalagjaim már elöregedtek, hála a műanyag tetőbe való ragasztásnak, ezt most alu profillal támogatom meg. A szintén lassan csereérett T8-asom pedig rögtön ki is váltanám. Miért megyek rossz irányba? Túl sok lesz? Gondoltam dimmelem, valamint fent egy kolléga azt tanácsolta apránként kitapasztalva növeljem a világítás hosszát. Vagy szerinted mit tegyek?
Szerk.: már látom, visszakerestem. Ahogy tanácsoltad, a tápozást vissza fogom venni. Írtad még, hogy a fényhez ne nyúljak. Sajnos már időszerű, és a lesuvickolt és visszavágott anubias és a szintén lecsupaszított fodros vízikehely-en kívül nem hagytam semmi növényt (kékalgás volt), ezért merészkedek most új fényforrást választani. A szűrőt átmostam akvárium vízben, purigent kivettem. Az akváriumba viszont új, pihentetett víz került. Aljzat átmosva. Jövő héten szerzek még növényt, elkészítem a világítást, aztán várok 2 hetet, közbe 2 vízcsere, és jöhetnek apránként a halak. De őszintén vevő vagyok a véleményedre, kérlek írd meg szerinted mit tegyek! Led világítás, amit írtam, szerinted elég vagy sok?
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz
havri1
üzenetére
Mondom, kb 200 literes kocka medencében csurig volt piros hallal. Tuti nem a hellyel van a gond.
Amit a képen látsz/ feljebb/ kb 7-8 centis/ ilyenekkel volt tele a medence.
És ami feltűnt, hogy mind színes,és egyik se sérült.
Hogy a francba nem intézi el ennyi hím egymást?
-
havri1
félisten
válasz
Silentfrog
üzenetére
Nekem már fél évesenél is idősebbek szerintem, és 3cm alig vannak..naponta 4x etetem őket bakker.
Lehet nagy medence kell nekik?! -
Silentfrog
Topikgazda
válasz
havri1
üzenetére
Kérdeztem a tenyésztőt, hogy a 4 centis firefish-ek milyen idősek amik náluk van.
3 hónaposak!
Ugyanazt kapják mint nálam. Artémia krill és Sera discus granut .Nálam max 5 centi a fél éves hím ő a legnagyobb az "almomból"
Néztem a szűrést,az akváriumból leválasztott részen volt,sima kerámiagyűrű /nem siporax/ krumpliszsák és perlon vatta.
kb 200 literbe vagy 100 kisebb nagyobb császársügér volt.
És gyönyörűek!
Olyan érzésem volt ez után ,mind ha agyon szűrném a medencém!
(#18263) Tarill.: A szűrő mindenképp a medence alatt legyen.ne az akvárium mellett.
-
Tarill
őstag
külső szűrőnek (eheim 2213) mennyit lehet beletoldani a gyári csőhosszába? amit még elbír a motor? illetve számít vmit h a szűrő az aksi mellett van vagy alatta a földön?
-
havri1
félisten
válasz
krisztyann
üzenetére
Neon nagyon érzékeny a kajára, legalábbis nálam azok voltak. Túletetés, vagy bélgyulladás jellegű tünetek hamar jöttek.
De ebben igazán nem tudok tanácsot adni.
Külsőre tünetek? Többiek viselkedése?
Hőmérséklet? Aktívak a halak? Nincsenek elbújva? Hány neon van? Neonok rajban szeretnek élni, és nem feltétlenül 4x l medencében
Mivel etetsz, és mennyit? Milyen halak vannak még? Mennyi? -
-
havri1
félisten
válasz
krisztyann
üzenetére
Szerintem elég. Vízcsere milyen gyakori?
Halak régi bútordarabok, vagy mostanában volt a vásárlás?
Bármi lehet..(#18259) Silentfrog: Na, ez jó hír

-
válasz
havri1
üzenetére
20 centi magas(10x10x20).fodrozza a vizet mert van hozzá olyan vég, amivel lehet irányítani a kiáramló vizet.ekkora szűrő elég a 45ös akksihoz? milyen időközönként kell takarítani a szivacsot?1 hónapja van benne.vhol olvastam, hogy csak akkor kell ha már nem fúj eléggé.zavar ez a 2 elpusztult hal, eddig jól elvolt mind.
-
havri1
félisten
válasz
krisztyann
üzenetére
Mekkora szivacs? Milyen magas? Amúgy nem gáz, csak így nem nagyon fog fodrozni, ha nem ér a tetejére.
-
ozsvar
tag
válasz
HTCX715
üzenetére
A mostani tetőm szeretném megtartani, abba viszont ilyen méretű refiket nem tudok rögzíteni. Na meg gyengének is tartom őket (800lumen?). Plusz van bennük egy olcsó kínai tápegység, ami miatt majd akkor döglik meg az egész, amikor nem vagyok itthon, aztán leég a lakás... van rendes Meanwell led tápegységem, ebben azért megbízok.
Érdekes, hogy említetted a Profito-t, mert eddig pont ezt csináltam: sok fény, carbo + profito, aztán alga lett a vége. Aztán meg kékalga, és most így a reset. Pedig jól megindultak a növények, de a többiek szerint megborult az egyensúlyom a sok táp miatt.
-
Az gáz, ha a powerhead szivacsa a kavicson van? Először felraktam rendesen a tapadókorongos tartóval de annyira rezonált tőle az egész, hogy hangosabb volt mint a hűtő

A szőrös algásodás továbbra is megmaradt. 1,5m ledszalag van világításnak, 0,5m 5050-es és 1m 3528-as talán.(45l-es akksi) Most visszavettem 7 órára. Vettem a héten 2 törpe szívóharcsát,mert az anci nem igazán eszi az algát, de mára elpusztult az egyik plusz az egyik neon is.
-
HTCX715
tag
válasz
ozsvar
üzenetére
Én led reflektort vennék. Igaz, hogy nem dimmelhető, de ip-s, nem kell barkácsolni.
http://www.emag.hu/reflektor-ledes-10w-reflektor10/pd/D54ZBMBBM/?ref=similar_right-1_4&recid=i7ap3t0p-93ofsxl295m-C.c17_a185.AB.Else.S.SIMILAR-170gsno
Ebből vagy 2-ő szerintem elég kis igényű növényekhez, de ha már csinálsz normális világítást, tápot is adagolsz(a carbo mellé szerintem mehetne másmilyen táp is pl.profito) akkor megpróbálkozhatnál kicsit igényesebb növényekkel is mert ha mindent jól csinálsz biztos megmaradnak. -
ozsvar
tag
-
jegenye77
addikt
válasz
ozsvar
üzenetére
Világításra nekem azt javasolták,hogy hagyjam ezeket az előre megadott értékeket.Számolgattam én is,hogy 45literesre (ráadásul alacsony aksi) a 48W 6500K világítás túl sok lesz de páran azt tanácsolták,hogy kezdjem pár óra világítással és mindig emeljek rajta fél órát ameddig nem látom,hogy pl. a zöldalga elszaporodna és onnan vegyek vissza egy kicsit.
Ez co2 mellett.És azt is figyelembe kellett vennem,hogy van olyan növényem ami magas fényigényű.
Szóval majd a tapasztalatod megmutatja mennyit világítson a lámpa. -
Tarill
őstag
külső szűrőt bele lehet rakni egy hungarocellel kibélelt dobozba? hangszigetelés céljából? nem fől meg vagy ilyesmi?
-
ozsvar
tag
Közben újraindítottam az akváriumot, most érik a víz... a márnáimat visszavittem a kereskedésbe, majd becserélem növényre / elevenszülő halakra.
Gondoltam rendbe szedem a világítást. CO nélküli low-tech-ben mi az optimális lumen/liter érték? A gyári t8-as tetőben lévő fénycsövektől szeretnék megszabadulni (amúgy is lassan cserések), és fejben már összeraktam egy led szalagos világítást.
Van 5m hideg fehér szalagom, önállóan elég kékes a fénye, 7500K-8000K körül mozog. Megmértem, 45 centis alu profilokat gond nélkül bele tudok majd csavarozni a tetőbe, és ezekre ragasztanám a szalagokat. Arra gondoltam, hogy vennék természetes fehér (5500K) szalagot, plusz egy kevés vöröset, és ezt kombinálnám a hideg fehérrel. Picit túlméretezném a fényerőt, majd PWM-mel gyengíteném, hogy tovább bírja.Egy fórumon olvastam, hogy 20-60 lumen/liter az ideális érték. Na most ezt elég tág határ 86 liternél (1720-5160 lumen), szóval hol az igazság? Szalag lesz bőven, szóval ha azt tanácsoljátok, hogy picit lőjem magasabbra a fényerőt és használja Carbo-t, akkor megteszem, mert van még vagy fél liter, nem szívesen dobnám ki.. csak a kérdés, hogy hány lument számoljak.
Ezúttal anubias, jávai moha, szóval tipikusan alacsony igényű növényekkel is beérném, a lényeg, hogy ne legyen barna, és kezelhetetlenül sok zöld algám..
Köszi előre is! -
HTCX715
tag
válasz
jegenye77
üzenetére
Lehet, hogy igazad van, de mivel már nem most volt nem teljesen emlékeszem. Évekig jól elvoltak csak lassan valószínűleg megnőttek a halak. Viszont én a szökéseít annak tudtam be, hogy tüdővel lélegzik és ezért kijöhet a vízből. Itt van mellettem a kis ékszerteki. Majd meg őrül úgy ki akar jönni. Ő nem menekül senki elől csak ide akar jönni hozzám. Vagy valakinek a csigák is kimásznak a vízből. Van olyan csigafaj ahol ez természetes. Ha pár karmos békával foglalkozó oldalt elolvasol ott is írják, hogy szeret szökdösni. Egy biztos: Amikor őt tartottam, még bele se gondoltam, hogy van akvarisztikával foglalkozó weboldal. Úgy csináltam ahogy a halas mondta.(az itteni halas még nem vert át, régóta ismerjük) 5 évet írnak átlagos életkorra. 3-4 évig biztos itt volt nálam és amikor elhoztam már kifejlett volt.
(#18243) Tarill: nálad nem is baj mert a fiatal ivadékokat biztos megkóstolná. -
HTCX715
tag
válasz
Tarill
üzenetére
Nekem volt törpe karmos békám pár évvel ezelőtt. Nagyon aranyos kis állat volt, imádta a fagyasztott halkaját.
Egy olyan kb.80 literes akváriumban volt halakkal. Évekig éltek együtt mire valamelyik agresszívabb hal valószínűleg megette.(a vége fele többször láttam, hogy a kicsi pöröjcápaharcsának a szájából csak a lába lóg ki, de ha odavágtam az akváriumra mindig kiköpte.) Olyan 3-5 centis lehetett. Egy hibája volt: Akár hogy takartam le az akváriumot kimászott. Csak azt láttuk, hogy valami hatalmasakat ugrál a szoba közepén. Még ha gyári műanyag tető volt az akváriumon azon is megtalálta azt a lét pici lyukat és kijött. Azt, hogy meddig bírja szárazon nem tudom, de volt olyan, hogy nem láttam a vízbe és a kanapé alól került elő. -
Pocee
senior tag
Mint a viccben,eszi nem eszi nem kap mást

-
mdk01
addikt
válasz
bringasisti
üzenetére
Nemááááááááááááááááááá

-
havri1
félisten
Homokszűrést használ valaki?
Most építem
-
ozsvar
tag
Köszönöm a sok tanácsot! Bevallom, már azon kezdtem el gondolkodni, hogy feladom az egészet. De most.. összeszedem magam, és ma újrakezdem. Írok, hogy mire jutottam!
-
JoceeHunt
őstag
válasz
Silentfrog
üzenetére
Elvileg igen, bár nekem 2db 2075-ös Eheim szűri a 225 literest, 1db 2215 meg a 49 literest.
-
mdk01
addikt
válasz
ozsvar
üzenetére
Nehéz okosat mondani.
Minél több dolgot használsz annál nehezebb rájönni hol a bibi.
Purigent vedd ki az biztos, és vegyél egy nitrát tesztet.
Vegyél ki mindent, a talajt hipóval mosd ki és a tárgyakat.
Telepítsél vissza mindent, de a fele vizet is rakd vissza, a szűrőt meg ne takarítsd egyelőre, az első pár hétben.
A világításhoz se nyúljál egyelőre, csak amelyik növény szereti a fényt az rakd középtájt az anubiast, microsoriumot pedig a széle fele.
A tápozást pedig felezd el úgy hogy, H,SZ,P az 1ml, vasárnap meg vízcsere és majd meglátod.Vízcserét követően is rakhatsz esetleg 1ml-t. Nehéz ezt így látatlanba, majd meglátod ezt neked kell kitapasztalni.
A fényről pedig annyit, hogy azért van barna algád lehet mert elgyengültek a csövek, vagy nem jó a Kelvin szám. Nekem 2 évesek a csöveim, de cserélni kellene már, mert hiába van meg a Watt, valami elgyengül benne és nem ugyanazt a fényt adja mint újkorában.Szerk. Igen, átlehet mosni a szűrőt is, mindegy nem ezen fog múlni, nem tudom mikor takarítottad utoljára.
-
JoceeHunt
őstag
-
ozsvar
tag
Nem tudom megmondani a nitrátszintet, mert még nem mértem. A purigen, és a sok-sok szűrőanyag nem segít be a nitrát szint alacsonyan tartásához? Mert akkor ez tovább ronthatja az arányokat.
Hogyan tovább? Amit írtam, teljes vízcsere (+ talajcsere) a szűrő érintetlenül hagyásával szóba jöhet? És ezek után a tápozást töredékére csökkenteném.. Carbo-t is csökkentsem, vagy az maradhat? 2x15W mellé 60 centi (~800 lumen) új led szalag maradhat?
Viszont..ha túl sok a fényem, akkor miért van folyamatosan barna algám? A táp miatt?
Az Anubias olyan gyönyörű nagy bokor volt mikor vettem, és folyamatosan a csúnya leveleket csipkedtem le, mára ennyi maradt... viszont nálam (amióta akvarizálok) mindig talajba volt dugva, és elég jól bírta. Bár olvastam, hogy kötözni kell, de sosem rohadt a gyökere, vagy nőtt kevésbé, így most is elültettem. -
mdk01
addikt
válasz
ozsvar
üzenetére
Mennyi a nitrát szinted?
A vízcsere egyértelműen kevés nyugodtan cserélheted a dupláját, vagy 50%-ot tehát a 3x-át.
A gyanúm: A profitóban nincs se nitrát, se foszfát. Nyomod a tápanyagot az aksiba, de ha nincs meg az arány akkor feleslegesen, mert nem veszik fel a növények és csak halmozódik. A kevés vízcserével erre még egy lapáttal ráteszel.
Ez csak egy tipp, jó lenne tudni a nitrátot.Szerk:
Most olvastam végig a profitot, hogy leírtam.
Idézet: "Azonban az erősen megvilágított növéynes medencékben szükséges lehet mellette az Easy Life foszfo és Easy Life nitro használata is."A világításod talán rendben van bár a led kelvinje kevés egy kicsit.
-
ozsvar
tag
Sziasztok!
Segítsetek kérlek!
86 literes akvárium, Tetra EX-800 az alábbi töltettel: 1l Seachem Matrix, 1l Eheim Subsrat Pro, 100ml Purigen, kerámiagyűrű, 2 szivacs + perlon.
Világítás:
- 2x15W T8 (6500K daylight - osram 865) 7 óra
- ~2,5m 4500-5500K led szalag 9 óra
Naponta: 3ml Easy Life Carbo + 1,5ml Profito.
Lakók: szumátrai díszmárna (9db), rózsamárna (5db), Ancistrus (már csak 1db).
Növények: 3 tő valisnéria, 3 tő vízi saláta, 1 közepes Anubias Barteri, 1 nagyobb tő fodros vízikalász.
Fa: 1 közepes Red Moor, plusz egy 35 centis Mangroove gyökér.
Aljzat: 1-3mm kavics.
Vízcsere: hetente 14 liter pihentetett csapvíz (14nk).Kezdettekkor barna algám volt, ami a mai napig megmaradt az Anubias + saláta levelein. A gyorsabban növő növényeken pl semmi.
Folyamatos apró szőrök (nem tudom milyen alga) nőnek 1 hét alatt az akvárium falain, amit minden héten levakarok. Ezzel még tudnék együtt élni.
Viszont most vettem észre, hogy kezd szaporodni a kék alga is..A talaj kezd kékes zöldülni, a mangroove egyes részein is egyértelműen kék alga kezd nődögélni. Tegnap láttam, hogy az Anci fehéret kakál (sejtettem, hogy vége), mára meg is döglött szegény.. (gondolom bélgyulladás a baktérium toxin miatt.) Na most nem várok tovább, 1 éve egy másik akváriumom ezért dobtam a kukába, mert totál benőtte ez a baktérium (gyenge szűrés).
Kérdés: mi okozhatta? Lassan 40 ezer forintot kivágtam szűrésre, és ugyanott tartok, mint tavaly.
Kérdés2: ha a szűrőhöz nem nyúlok, de holnap csinálok egy teljes vízcserét (aljzatot kisavazom, fát kifőzöm, növények kuka), szerintetek elég a reseteléshez? Avagy...mi a lópikulát ajánlotok? -
HTCX715
tag
válasz
Silentfrog
üzenetére
Akkor nem biztos, hogy veszek. Nem etetek bent, növények nem nagyon vannak így nincs mit enniük.
-
JoceeHunt
őstag
Érdekelnének valaki halacsok Zalában?
1-1 fajt teljesen megszüntetnék (amelyiket elvinné valaki):
- Villás farkú Black Molly
- Guppy
- Pácélosharcsa (2db + 1db albínó) -
Silentfrog
Topikgazda
-
HTCX715
tag
válasz
Silentfrog
üzenetére
Ok, köszi.
Akkor veszek pár darabot. Ha beleteszek 1-et egy 5 literes üvegbe akkor az el lesz benne etetéssel meg vízcserével? Szeretném ha nem csak a talajban lenne hanem kint is mert nem akarom áttúrni a talajt minden sűrűn csigáért hanem csak levenném a polcról. Nekik mit lehet adni enni?(a teki nem kajál bent a vízben csak egy külön edényben, így a talajba maximum szar jut le.) -
Silentfrog
Topikgazda
válasz
HTCX715
üzenetére
Ha nem ökölnyi nagyságú ak azok a kvicsok akkor elvan benne
Nálam van vagy 500 a talajba nagyon ritkán látom őket,gondolom jól érzik magukat,mert 10 darabot vettem csak./onnan tudom, hogy ennyi van amikor átkerült a talaj a mostani medencébe és felengedtem vízzel akkor két napig kimásztak az üvegre./
-
HTCX715
tag
Van olyan csiga ami jól bírja a folyamatosan a 28-30°c-os vizet?
Hegyes hólyagcsigával próbálkoztam a mérete miatt, már többször is, de szerintem nem maradnak meg. Mivel a teknősömhöz lenne nem bánnám ha gyorsan szaporodna.(tudna eszegetni belőlük)
szerk: Most látom a maláj tornyos elméletileg bírja. Az mivel a talajban él milyen talaj kell neki? Jó a sima kavics? -
mdk01
addikt
válasz
Ganz-[HUN]
üzenetére
Nézd meg az igényeit szerencsétlennek.
Ha engem bezárnának egy 4m2-es helységbe én is csak a kövön ülnék.
Vidd vissza, vagy cserélj akváriumot. Én utóbbit javasolnám mert 25literrel csak a bajod lesz. -
Ganz-[HUN]
addikt
válasz
Tarill
üzenetére
hali.
problémám akadt.
átvertek a kereskedésbe (bár ez az én hibám mert nem néztem utána)
Vettem egy ormános márnát, de az a baj, hogy az akvárium csak 25l (valami ilyesmi)
és fűtőtestem sincs, ami pedig alap. a nénike azt mondta neki hogy elég ami van és pont jó ami van. a hal aktív, de csak fekszik a köveken, de ha arrébb megy akkor fürgén és frissen. Meg fog dögleni?
A másik pedig: ugyan abban az akváriumban a zebra csipkedi néha a szegény guppit. mit tegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OLED monitor topic
- Apple MacBook
- Formula-1
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Hobby elektronika
- LEGO klub
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Renault, Dacia topik
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4447, 100% Akkumulátor
- új NAGYakku!!! 6-10óra üzemidő, 5G! Dell Latitude 5330 i3-1215U - 16GB 256GB 13.3" FHD 1 év gar
- LG 32UR500-B IPS Monitor! 3840x2160 / 60Hz / 4ms / FreeSync
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 11 i7 / 32GB / Garancia 2026.11.19
- DDR5 8GB / 16GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Kaját pedig megpróbálok vmit szerezni. 

1000 ft!

Ráadásul van benne normális szűrőanyag is.
/ ,növényi maradványokat és étel maradékokon élnek.