Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Adobe Photoshop (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:07:54

LOGOUT.hu



TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, kérdezés előtt olvasd el!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4551) delta9 válasza clayman (#4550) üzenetére


delta9
senior tag

Leírásod szerint pedig jól működik, úgy kell. Helpben benne van zanzásítva, szerintem érthetően.

Working CMYK Creates a soft proof of colors using the current CMYK working space as defined in the Color Settings dialog box.
Document CMYK (InDesign) Creates a soft proof of colors using the document’s CMYK profile.
Working Cyan Plate, Working Magenta Plate, Working Yellow Plate, Working Black Plate, or Working CMY Plates (Photoshop) Creates a soft proof of specific CMYK ink colors using the current CMYK working space.
Macintosh RGB or Windows RGB (Photoshop and Illustrator) Creates a soft proof of colors in an image using either a standard Mac OS or Windows monitor as the proof profile space to simulate. Both options assume that the simulated device will display your document without using color management. Neither option is available for Lab or CMYK documents.
Monitor RGB (Photoshop and Illustrator) Creates a soft proof of colors in an RGB document using your current monitor color space as the proof profile space. This option assumes that the simulated device will display your document without using color management. This option is unavailable for Lab and CMYK documents.

"Így sRGB munkaszíntér esetén jó, de AdobeRGB esetén nem működik." mivel két különböző színtartomány. [link] Ha az Adobe RGB-t sRGB-ben jeleníted meg, konvertálódnak a színek.

(#4552) clayman válasza delta9 (#4551) üzenetére


clayman
aktív tag

De akkor aki Adobe RGB színtérben dolgozik, hogyan dolgozhat színhelyesen? A monitorom képes az Adobe RGB színtér megjelenítésére, hogyan tudom ezt kihasználni?

(#4553) clayman válasza clayman (#4552) üzenetére


clayman
aktív tag

Még valami: Bridge / Camera Raw-ban is rossz a színtér. Ezeket hogyan lehet megjavítani?

(#4554) delta9 válasza clayman (#4552) üzenetére


delta9
senior tag

A fotónyomtatókhoz pl. kimondottan előnyös lehet az AdobeRGB. Az volt az Adobe célja vele, hogy minél inkább lefedje a cmyk nyomtatók által nyomtatható színtartományt egy rgb eszközön megjelenítve. Ehhez meg úgy kapcsolódik a színhelyesség, hogy akkor fogod a leginkább ugyanazt látni a monitoron és a nyomaton, ha a monitor és a nyomtató is kalibrálva van, színhelyes. Persze mindig azonos minőségű papírt használva.

mod: hogy értve rossz a színtér?

[ Szerkesztve ]

(#4555) Vapor


Vapor
aktív tag

Hogy lehet megoldani azt, hogy ha a notebookomra is felteszem a photoshop-ot, alá tudjam tenni a gépen fenn lévő bővítményeket (ecsetek, minták, stb.), anélkül, hogy azokat újra, egyesével le kelljen töltenem?
Magyarán hol tárolja a hozzá telepített cuccokat a photoshop?

PSN ID: SaLa17 | http://www.flickr.com/photos/isasa7/

(#4556) johniee válasza Vapor (#4555) üzenetére


johniee
senior tag

Nekem magyar Photoshop CS3 van...
C:\Program Files\Adobe\Photoshop CS3\Készletek\Ecsetek vagy Mintázatok

"Nekem a paszta szenvedély" by Tesco-Zsömle =)

(#4557) pH! 5.5 válasza Vapor (#4555) üzenetére


pH! 5.5
csendes tag

Angolul pedig az Adobe Photoshop CS3/Presets mappában keresd.

(#4558) clayman válasza clayman (#4550) üzenetére


clayman
aktív tag

További rendkívül komoly színproblémával szembesültem: Adobe Bridge és Camera Raw-ban ugyanolyan színárnyalatokat kapok, mint Photoshopban a "Proof Color" opció nélkül.

Ez azt jelenti, hogy Camera Raw-ban teljesen feleslegesen állítom be jóra a színeket, ha elmentem, úgyis teljesen más színeket kapok. Nekem ez egy kicsit ellentmondásosnak tűnik, hiszen a Camera Raw épp arra való, hogy a finomhangolja az ember azokat lehetőleg minimális veszteséggel, nem?

Szemléltetés: [link]

Camera Raw-ban semmi ilyen jellegű beállítást nem találok. Mit csinálok rosszul?

(#4559) Des1gnR válasza Vapor (#4555) üzenetére


Des1gnR
őstag

Nálam a Presets mappában nincs ott a külön telepített brush (vagy csak nem találom :U )
Sztm mentsd le az a tuti (meg ugye egy ABR-be rakja az összeset) ígyni

Dell G3 3779 || Samsung S23+ || Samsung Watch 5 Pro || Oculus Quest 2 || Creality Ender 3 V2

(#4560) clayman válasza clayman (#4558) üzenetére


clayman
aktív tag

Oké, rájöttem. Legyen f : C -> C a színleképzési függvénye a monitornak (milyen kívánt színt mire tényleges színre képez le). Kalibrációnál ezt a függvény meghatározzuk és valamilyen formában tároljuk az ICC profilban.

Ha ezt a profilot hozzárendeljük a monitorhoz, és OS szinten aktiváljuk, akkor minden nem-színmenedezselt alkalmazás által kirajzolt színt a Windows sRGB-ben ért, majd mielőtt a monitorra kiküldi, annak káros hatását kiküszöbölendő megszorozza őket f inverzével. Tehát a teljes úton végbemenő transzformációk:

Megjelenített szín = f( fInv ( sRGB( Bemeneti RGB értékek ) ) ) = sRGB( Bemeneti RGB értékek ) -> jó, feltéve, ha a bemenet tényleg sRGB-ben volt

(Meg közben történik néhány XYZ - RGB transzformáció, de ez mindegy.)

Viszont a Photoshop a felhasználót hülyének nézi, és feltételezi, hogy a desktopot színhibásan szereti nézni, ezért mielőtt az OS-nek elküldi a színértékeket, korrigálja azokat, a monitor hatását kiküszöbölendő:

Megjelenített szín = f( fInv ( fInv( sRGB( Bemeneti RGB értékek ) ) ) ) = fInv( sRGB( Bemeneti RGB értékek ) ) -> rossz, a profil 2x lett alkalmazva

Ez okozta, hogy mind a Camera Raw, Bridge és Photoshop is hibásan jelenítette meg a színeket. Ha az OS-szinten csak hozzárendelem a színprofilt, de nem aktiválom (tehát a nem CM alkalmazások színeit a fInv-zel nem módosítjuk), akkor ez a 3 jól rajzol ki mindent, de akkor meg a böngészőben megjelenített színek lesznek rosszak.

Van valami megoldás arra, hogy a dekstopom is színhelyes legyen, de a PS ne akarja még ezen felül fInv-vel módosítani a színeket?

[ Szerkesztve ]

(#4561) killer1203


killer1203
senior tag

Lehet nem éppen ide vág, de valaki tudna ebből a képből 1440x900 as monitorra hátteret csinálni?

Xsara 1.6 16v | Motorola Defy

(#4562) Kobe válasza killer1203 (#4561) üzenetére


Kobe
veterán

(#4563) killer1203 válasza Kobe (#4562) üzenetére


killer1203
senior tag

jó lett, kössz, ezt sima átméretezéssel csinálod vagy hogyan? én nem igazán tudom megcsinálni :(

Xsara 1.6 16v | Motorola Defy

(#4564) Kobe válasza killer1203 (#4563) üzenetére


Kobe
veterán

mivel a szélessége kisebb volt 1440, a hiányzó 40 pixelt az eredeti kép bal oldalsávjának duplikálásával és a két réteg közti elmosással csináltam meg. Bár sajnos az eredeti képen is durva pixelesedés látszik a fánál, ha jobb minőségű lett volna a forrás, jobb lett volna

[ Szerkesztve ]

(#4565) killer1203 válasza Kobe (#4564) üzenetére


killer1203
senior tag

Ha nem mondod észresem vettem volna hogy a bal oldál duplikálva van, nagyon jól megcsináltad :R

Xsara 1.6 16v | Motorola Defy

(#4566) delta9 válasza clayman (#4560) üzenetére


delta9
senior tag

"Ez okozta, hogy mind a Camera Raw, Bridge és Photoshop is hibásan jelenítette meg a színeket."

Pont, hogy ezek jelenítették meg jól, hiszen ezek a color managementet támogató és profilozható alkalmazások. Aminek az a lényege, hogy egyrészt a képernyő és a nyomat között a lehető legkisebb legyen a színkülönbség, annak tudatában, hogy a megjelenítés additív, míg a nyomás szubsztraktív elven működik; másrészt, hogy az eszközeid között kontrollálható legyen a konverzió. Ehhez viszont az kell, hogy az összes(!), a láncban szereplő I/O eszközöd profilozott legyen. (A dslr gépek érzékelői is különbözőek, ha ACR-ben nem megfelelően jelenik meg, akkor az ACR-t hozzá kell kalibrálni, ott van jobbról a második, fényképezőgép ikon a fotó technikai adatai alatti kis gombsoron "camera calibration". Itt látszik: [link] )

A böngészők döntően nem támogatnak CM-et, ne erőlködj vele.

(#4567) clayman válasza delta9 (#4566) üzenetére


clayman
aktív tag

A kalibrálatlan fényképezőből adódó hibákat elfogadom, de ha bízhatnék az ACR-ben, akkor megfelelően tuningolhatnám ott a színeket, és mivel nem csinálok olyan képeket, amiknek valósághűnek kell lenniük, ez nem lenne baj.

Ami zavar, ha az ACR-ben nem azt látom, ami a végén lesz a képből. A MS honlapjáról lehet letölteni Advanced CM kiegészítést XP-hez, ami azt eredményezi, hogy a nem színmenedzselt alkalmazásokra is alkalmazza a monitor ICC profilját, így pl. a böngészőben a képeket színhelyesen látod, ha azok sRGB-ben lettek lementve. A problémám, hogy ez nem igazán akar együttműködni a Photoshoppal, mert ő továbbra is transzformálja a színeket a monitorhoz.

[ Szerkesztve ]

(#4568) delta9 válasza clayman (#4567) üzenetére


delta9
senior tag

Igen, mert a windows xp mindig a saját microsoft icm motorja szerint fog dolgozni, az adobe meg mindig a saját ACE motorja szerint. A színmenedzsmentet nem azért találták ki, hogy a photoshopban elkészített képed szép legyen a böngészőben, mert ahány felhasználó fogja megnézni a honlapodat, az mind különböző lesz a különböző monitorok és/vagy OS-ek miatt, ezért nincs is túlzott jelentősége webes munkánál profilozni. A színmenedzsment azért van, amit leírtam. Hogy kontrolláltak legyenek konverziók és lehetőleg minél jobban közel azonos színek legyenek a különböző I/O eszökzeiden, ha CM-et támogató és megfelelően beállított alkalmazásokat használsz.
Az ACE motor egyébként standalone-ként ugyanúgy megvan, mint az a kiegészítés, amit a microsofttól töltöttél le:
[link]

(#4569) clayman válasza delta9 (#4568) üzenetére


clayman
aktív tag

Köszi a linket.

Közben egy másik fórumon megtaláltam a problémámat, és úgy látszik, hogy az ICC profil 2 részből áll, színmenedzselt programok használják csak a 2. részt, és valójában csak véletlen egybeesés volt, hogy úgy tűnt, kétszer lett alkalmazva a profil.

Tehát akkor az eljárás az, hogy hozzárendelem a monitorhoz a kalibrált profilt, majd betöltöm a profilt OS szinten (így a desktop színei is megváltoznak, a gamma és a fehéregyensúly beáll), majd ezen kívül PS-ben is ellenőrzöm, hogy látja-e Monitor Profile-ként a kalibrált profilt, és ő azt fogja feltételezni, hogy az OS szinten a profil be van töltve, és ő csak a második részben található színegyensúlyokat fogja piszkálni, tehát amit így látok PS-ben, az a korrekt, és amit pl. IrfanView-ban látok, az szükségszerűen jóval szaturáltabb lehet, mint amit PS-ben?

[ Szerkesztve ]

(#4570) clayman válasza clayman (#4560) üzenetére


clayman
aktív tag

Tehát amit ebben a posztban írtam, azt kéretik figyelmen kívül hagyni: eggyel kevesebb fInv() van mindenhol, tehát az IrfanView rossz, a PS jó.

Az zavart meg, hogy az "Ultimate Monitor Calibration Test"-et használtam annak megállapításához, hogy a desktop jól van beállítva, de ez épp csak gammát és a szürkék homogenitását vizsgálta, amit az ICC profil első része, így az a desktopon is jó volt, de a színek szaturációja nem.

[ Szerkesztve ]

(#4571) grabber


grabber
addikt

Üdv!

Azt szeretném megtudni,hogy hogyan lehetne megoldani egy emberi szembe szeretném belerakni egy másik ember arcát.Most nem egy konkrét képet akarok megcsinálni csak régebben próbálkoztam és nem sikerült(egyrészt,mert az arc téglalap volt a szem meg kerek).Viszont lassan megint szeretném megvalósítani és akkor már tudni szeretném hogyan kell.

(#4572) andy83 válasza grabber (#4571) üzenetére


andy83
aktív tag

Úgy nem jó, hogy az arc mögül szépen kiszeded a hátteret, és aztán az arcot egy kis áttetszősséggel illeszted rá a szemgolyóra? És aztán amikor már rajta van, még finomítasz az éleken.

facebook.com/SzeretekMozizni

(#4573) grabber válasza andy83 (#4572) üzenetére


grabber
addikt

Leginkább azzal volt a gond,hogy a szemben volt egy kis csillanás ami a napfény/ablak fénye okozott és az szinte fehér volt.
Itt egy hasonló kép,mert nem találom az enyémet [link]
Az a fehér rész rondítja az egészet.Meg valami retusálás is kéne,mert homályos és nem is szép így a kép.Olyasvalamit kellene alkalmazni ami kiemeli a szemet,mint ez [link]

(#4574) macy válasza grabber (#4573) üzenetére


macy
addikt

A fehér cuccot könnyen ki lehet szedni. Csak így olyan élettelen az egész. A másik már keményebb dió szerintem.

(#4575) macy válasza grabber (#4573) üzenetére


macy
addikt

Hát, nem tudom sose csináltam még ilyet.

(#4576) andy83 válasza macy (#4575) üzenetére


andy83
aktív tag

Szerintem teljesen jó lett! :C

Király vagy! :R

facebook.com/SzeretekMozizni

(#4577) ToBeY


ToBeY
nagyúr

Van egy kép és keretet szeretnék rá tenni,de a szélétől kb 5cm-re egy vékonyabbat hogyan?

(#4578) clayman válasza ToBeY (#4577) üzenetére


clayman
aktív tag

Én egymás után többszöri, relatív vászonnöveléssel (adott színnel kitöltve az új területeket) szoktam, de tud valaki gyorsabbról, ne habozzatok megírni.

(#4579) ToBeY válasza clayman (#4578) üzenetére


ToBeY
nagyúr

Közben én is kitaláltam egy módszer ami működik.

(#4580) andy83 válasza ToBeY (#4579) üzenetére


andy83
aktív tag

Hogy csináltad?

facebook.com/SzeretekMozizni

(#4581) ToBeY válasza andy83 (#4580) üzenetére


ToBeY
nagyúr

kép fölé új layer, majd Rectangle tool csinálok egy téglalapot.
Majd load selection majd select/modify/contract itt beírom a gondolt méretet, mondjuk 10pixel. Aztán magic erasre tool-al kitörlöm ami nem kell, és ott marad vékony keret.

[ Szerkesztve ]

(#4582) andy83 válasza ToBeY (#4581) üzenetére


andy83
aktív tag

Hú, tényleg, ez nagyon jó! :C

Én nagyon túlbonyolítottam volna a dolgot... :W

facebook.com/SzeretekMozizni

(#4583) grabber válasza macy (#4575) üzenetére


grabber
addikt

Elég jó lett.A fehér foltot healing el tüntetted el?Már próbáltam jó párszor,de sose sikerült igazából.

(#4584) Dexter68 válasza clayman (#4578) üzenetére


Dexter68
addikt

hát nem tudom... én mindenképp új layerre tenném a keretet, mert akkor könnyebb változtatni.

Arculat tervezés | Weboldal készítés | Nyomdai anyagok | Illusztrációk, grafikák, festmények | http://www.artcharacter.hu

(#4585) macy válasza grabber (#4583) üzenetére


macy
addikt

Kijelöltem nagyjából a pupilla jobb felét, másolatot csináltam belőle és elforgattam 90°-kal. Aztán javítgattam clone stamp-al.

(#4586) delta9 válasza clayman (#4569) üzenetére


delta9
senior tag

IrfanView-nak van color management pluginja, amit ha használsz, akkor elvileg az AdobeRGB színtérben lévő képek is AdobeRGB szerint fognak megjelenni és nem sRGB-ként akarja őket értelmezni. Lcms néven fut [link]. Próbáld ki, ha ennyire fontos számodra, hogy az is CM szerint mutassa a képet. Sokat nem érsz vele szerintem, hiszen nem abban fogod a színeket beállítani, nem Irfan-ból fogsz nyomtatni/scannelni vagy a raw/nef-et feldolgozni.

[ Szerkesztve ]

(#4587) ToBeY


ToBeY
nagyúr

A tartalom függő átméretezés hogy működik CS4 alatt?

(#4588) andy83 válasza ToBeY (#4587) üzenetére


andy83
aktív tag

Edit -> Content Aware Scale

facebook.com/SzeretekMozizni

(#4589) clayman válasza Dexter68 (#4584) üzenetére


clayman
aktív tag

Természetesen, amennyiben nem csak utolsó lépésként teszed rá.

delta9: Köszi a segítséget, mindet.

(#4590) Kobe válasza ToBeY (#4581) üzenetére


Kobe
veterán

csinálsz egy új üres layert, ctrl+a val kijelölöd az egész layert, majd select - modify - contracttal összezsugorítod a kijelölést, majd ha csak 1 vonalnyi keretet akarsz akkor edit - stroke, megadod hány pixel vastag vonallal huzza át a kijelölést, milyen színnel és kész. Ha vastagabb keretet akarsz a kép széléig, akkor a contract után nyomsz egy select - inverse t és kitöltöd a festékvödörrel a kijelölést amilyen színűre akarod :)

[ Szerkesztve ]

(#4591) ToBeY válasza Kobe (#4590) üzenetére


ToBeY
nagyúr

select - modify - contracttal inaktív nekem,csak a border aktív.

(#4592) Kobe válasza ToBeY (#4591) üzenetére


Kobe
veterán

akkor a progival van valami gebasz mert nálam cs3ban amit írtam simán megy.

(#4593) CarrGomm


CarrGomm
aktív tag

Nem működik a displace filterem... Hiába nyomok rá, még a history-ban se jelzi, hogy csináltam valamit, és a legutóbb használt filternél sem az jelenik meg. Ez mitől lehet?

Zászlót hullámosítanék vele, de nem reagál...

[ Szerkesztve ]

(#4594) CarrGomm válasza CarrGomm (#4593) üzenetére


CarrGomm
aktív tag

Rájöttem.
Lynda.com-os gyakorlást csináltam, és CS4-ben nem fogadta el a CS3-as gyakorlófile-t, mint displacemap-ot. Megnyitottam külön a displace psd-t, majd elmentettem újra és jó lett.

(#4595) ToBeY válasza Kobe (#4592) üzenetére


ToBeY
nagyúr

CS4 van fent nálam

(#4596) Kobe válasza ToBeY (#4595) üzenetére


Kobe
veterán

jó, akkor nem szóltam (szvsz egyre gyengébb lesz a progi a verziószámnövekedéssel :D )

(#4597) ToBeY válasza Kobe (#4596) üzenetére


ToBeY
nagyúr

Ez nem teljesen igaz,mert van benne sok "okosság" amit többnyire fényképek feldolgozásánál elég jól jönnek nekem (legalábbis így hobbi szinten)

(#4598) Kobe válasza ToBeY (#4597) üzenetére


Kobe
veterán

nyilván, de 1-2 régebbi funkcióval amit cs2ben kisujjból ráztam, sikerült megkavarniuk :D és volt pár okos húzás, ami eltűnt sajnos
igazából az a gáz, hogy egyre inkább olyan, mint a windows, annyi mindent beleakarnak rakni, hogy összeborul az egész, legyen grafikai program, meg komplett fényképretusáló, de legyen lehetőség lassan animációk kezelésére is, stb....láttam ezeket a fényképes trükköket, de én mindig inkbb több speciális layer segítségével trükköztem, ezt megtehetem most is

(#4599) G@ben


G@ben
addikt

Sziasztok!

Egy autónak a színét szeretném módosítani, illetve még pár kiegészítő dolgot (spoiler csere, felnicsere) és ehhez szeretném a segítségeteket kérni, mivel egyáltalán nem értek a Photoshophoz és nincs is meg. :) Ha valaki tud segíteni, ideje és kedve is van egy ilyen átalakításhoz, kérem keressen meg privátban! A feladat nem biztos, hogy egyszerű, de legalább a megrendelő (én) szeret kukacoskodni. :D

Előre is köszönöm!

Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!

(#4600) ToBeY válasza G@ben (#4599) üzenetére


ToBeY
nagyúr

Rakd be a képet,és aki ráér vagy kreatívitást érez magában megcsinálja.:)

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Adobe Photoshop (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.