- GoodSpeed: Keychron V6 Max (HU) Mechanikus vezetéknélküli billentyűzet (Bluetooth, RF, USB)
- horzoli: Auchan házhozszállítás
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- plevips: Sorozatkövető v 1.1
- norbx: IRC a 90-es évek és a 2000-es évek elején
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
Aktív témák
-
Den
veterán
Kösz hogy ezeket leírtad, de ezeket én is tudon, ellenkezőjét egynek sem állítottam.
Amit mondtam hogy nem gyártanak 2 ütemű autót. Ez természetesen széria gyártásra vonatkozik. Az is tiszta hogy a 2 üteműt később fejlesztették ki a nagyobb literteljesítmény miatt.
Amivel viszont vitatkoznék, érzésem szerint kevered a fajlagos (liter)teljesítményt és a hatásfokot. Ugyanis a vankel és a 2 ütemű, valóbban a legnagyobb literteljesítményű motorok (rx7 - 1300cc 250 Le, 500-as gp motorok 500cc - 200Le) De sajnos a legrosszabb hatásfokúak is. A kétütemű a résvezérlés miatt csak egy szűk ford szám tartományban megoldható hogy a kipufogó rés záródása előtt ne ömöljön ki keverék a kipufogóba, ezt lehet kompenzálni kipufogó vezérléssel, a gázlengések kihasználásával, de tökéletes megoldást csak a több rétegű befecskendezés jelent, ami viszont a bimota v-due kivételével még csak kisérleti járgányokon műxik.
A vankelnél pedig az égéstér alakja jelent gondot, mert a csúcsaiban olyan nagy felületen érintkezik a keverék a hengefallal és a rotorral hogy kialszik a láng és a csúcskban elégetlen keverék marad, ami a kipufogóban ég el. Ezért izzik olyan szépen a norton versenymotorok kipufogója.
A wankel fő problémáit megoldották (mada rx sorozat) elterjedésének fő akadája az idegenkedés volt, nem volt megfelelő szervízháttér, magas fogyasztás...
Egyébként van dízel vankel, egy ausztrál csapat csinálja, nem dízelolajjal megy de önmgyulladásos. Hidrogénnel vizet permeteznek be az égéstérbe, állítólag eszméletlen jó hatásfokú.
Egyébként ha nem derűlt volna ki, 2 ütemű és wankel fanatikus vagyok :P
Részemről szívesen látnék újra 2ütemű széria kosikat, persze modern technológiával, fogyasztásban és károsanyag kibocsáltásban is lepipálnák a 4 üteműeket.
De az elektromos járgányokat is kedvelem, és is szoktam olyannal menni :P
Aktív témák
- Autós topik
- Tőzsde és gazdaság
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- LEGO klub
- Trollok komolyan
- Háztartási gépek
- GoodSpeed: Keychron V6 Max (HU) Mechanikus vezetéknélküli billentyűzet (Bluetooth, RF, USB)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- ASUS routerek
- Milyen autót vegyek?
- További aktív témák...
- Corsair DOMINATOR PLATINUM RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL36 - XMP - 99 hó garancia
- G.SKILL Ripjaws M5 RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL30 WHITE - XMP - 120 hó garancia
- RTX 2060 SUPER WINDFORCE OC 8 GB - INGYENES FOXPOST!
- 246 - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i7-13650HX, RTX 5060
- 245 - Lenovo LOQ (15IRX9) - Intel Core i7-13650HX, RTX 4060
- 238 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4070
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B365M i5 9600KF 16GB DDR4 512GB SSD RX 5600XT 6GB Zalman S2 TG GAMDIAS 650W
- Apple iPhone 13 Pro Max 512GB,Átlagos,Dobozaval,12 hónap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus Rog Maximus IX Hero Z270 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Új autó elsősegély doboz 2030 augusztusig jó
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest