- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
SLD
tag
válasz
t_ferenc #7228 üzenetére
Én most karácsonyra vérteztem fel egy P2-es 64MB-os gépet Debian-al. A folyamat kb. így nézett ki:
- debian instal cd1 -> a szoftver választós részben csak base system bejelöl
- xorg + gdm install
- fluxbox install
- ezután már van grafikus felületed, itt a menüben (jobb gomb bárhová az asztalra) az X-héjaknál van konzol progi és onnantól szépen elkezded felpakolni a szükséges programokat. Én sok gnomeos programot is felraktam, meg az átvevőnek szüksége volt openoffice-ra is pl.
- ebben az időkben a vi a legjobb barátod a google után: [link] [link] ezzel egyszerűen tudod modosítani a config fájlokat
ja és ha már grafikus környezet, kényelmesebb egy filemanager, pl.: thunar , rox-filervégeredmény: fluxbox betöltése 5-8 mp, menü előhozása azonnal, játékprogramok betöltése 2 mp, iceweasel < 1perc, openoffice < 2perc
-
dabadab
titán
-
rtom
senior tag
válasz
t_ferenc #7206 üzenetére
Eszembe jutott még egy viszonylag egyszerű megoldás, ez egy openbox alapú de, és van Debian-ra is (Sid-re): LXDE
A dpkg -l listádból le lehet irtani a nem a videokaridhoz szükséges xorg-os csomagokat, szinte mindent, amiben benne van a Gnome szöveg (ezt a | grep GNOME kapcsolóval listázhatod). Az eleje nem hiányzik egyébként? Emlékeim szerint acpi-val kéne kezdődni...
-
rtom
senior tag
válasz
t_ferenc #7204 üzenetére
Idézet: "feltettem egy KDE desktopot, már ez is jóval gyorsabb, mint a GNOME"
Ha engem kérdezel, a KDE még nehézkesebb, mint a Gnome. Akkor már inkább XFCE, ha nincs kedved kézzel bütykölni (egy ilyen gépre leginkább Gentoo mehetne egy könnyű ablakozóval, de az nem ajánlott kezdő linux-osoknak, bár nagyon jól dokumentált, legalábbis azok szerint, akik használják). További könnyítés: FF helyett Kazehakase vagy Dillo, Openoffice helyett pedig Abiword meg Gnumeric.
-
rtom
senior tag
válasz
t_ferenc #7195 üzenetére
Nos, sikerült egy a mai gépekre szánt környezetet feltenned. Ebből szerintem több időbe tellik kimazsolázni és kiírtani a nem szükséges elemeket, mint indítani egy netinstallt, aztán teszel xdm-et és openbox-ot, ahogy korábban már linkeltem (azért openbox, mert ahhoz van leírásom, de választhatsz még icewm, fluxbox stb., de azt magadnak kell kikaparni).
-
bambano
titán
válasz
t_ferenc #7194 üzenetére
A gnome egy szupernehézsúlyú környezet, ekkora gépre nem javasolt. Inkább xfce, vagy ha csudát akarsz látni, akkor enlightenment.
De pár cucc akkor is nagydarab marad, mire minden darabját betölti diszkről, még sokkal gyorsabb gépen is lemegy a nap... Pl. böngésző, firefox, levelező thunderbird, szövegszerkeszteni openoffice.org. Na ezek simán megesznek egy giga ramot is, ha van miből.
-
rtom
senior tag
válasz
t_ferenc #7189 üzenetére
Milyen ablakozót tettél hozzá? Milyen szolgáltatások indulnak? Egy alapos takarítással sokat lehet javítani a sebességen ill. egy lightweight ablakozóval szintén. Pl. egy dpkg -l kimenete megmutatja, hogy mi van feltéve, abból már ki lehet indulni.
Ha a Debian felment, akkor már nyert ügyed van, mert az az egyik legjobban alakítható, flexibilis rendszer.
Mondom ezt én, aki eddig mindig csak olvasott a Debian-ról, és Ubuntu-t használt
-
t_ferenc
őstag
válasz
t_ferenc #7178 üzenetére
bevallom férfiasan, engem legyőzni látszik a P1, 64MB RAM, S3 Virge VGA, SCSI (Adaptec-2940) HDD, IDE CDRW és egyéb dolgok csapata... Nem hiszem el, hogy nincs olyan op rendszer, amely elfogadható sebességgel futna rajta és minden működne is egyben.
Debian felment, igaz vagy három óráig telepített a gép, minden más meg egyszerűen megfagyott valahol.
-
bambano
titán
válasz
t_ferenc #7167 üzenetére
/lib/modules/2.6.23-1-686-bigmem/kernel/sound/isa/snd-azt2320.ko
ez a hangkártya dolog eléggé egyszerűnek tűnik...
A madwifi webje szerint az msi pc54g3-as kártya atheros chipsetes, legalábbis a kettes verziója. Magával a madwifi driverrel néha lehet tornázni egy kicsit, de ha a driver elindult, maga az atheros kártya megint a pihentető békés nyugalom.
-
dabadab
titán
válasz
t_ferenc #7167 üzenetére
A hangkartya tamogatas nem igazan distro fuggo, mindenki az ALSA-t hasznalja, ami ismeri az AZT2320-at (az ISA interface miatt lehet, hogy nem fog mukodni az autodetect, akkor majd kezzel kell megmondani neki, hogy mid van).
A wireless kartyadban meg ha minden igaz, akkor RT61 chipset van (sajnos vmiert a gyartoknak van az a maniajuk, hogy tok ugyanolyan tipusszam alatt kulonbozo chipsetre epulo, tok eltero adaptereket is birnak forgalmazni, de ugy tunik, hogy most nincs ilyen fennforgas), amit alapbol tamogat a kernel.
Szoval ez a ket cucc tamogatott.
-
ngabor2
nagyúr
-
t_ferenc
őstag
-
Core2duo6600
veterán
válasz
t_ferenc #7152 üzenetére
Ha a kártya tipusát nem írod be akkor az okosabban nem tudják megmondani, de valszeg fog menni, különösen ha már pár éves cuccról van szó.
Egyben egy kérdésem is van.
Feltettem az Opensuse 11.1 et
Most épp kde 3.5 el.
A compiz fusiont -t akarom beizzítani, hogy ugyanúgy menjen mint a Mandriva live CD vel.
Hozzáteszem azt is felraktam a hdd re, na akkor már nem volt.Merre induljak el ?
A compiz beállítását a yasttal már felrakattam, a 3 d kártya aktív. -
rtom
senior tag
válasz
t_ferenc #7120 üzenetére
Az S3 valszeg csak vesa-ban fog menni, 3D ismereteim szerint esélytelen (bár mintha Sis-ék adtak volna ki mostanában vmi dokumentációt, de nem hiszem, hogy a régi vasakhoz készülne driver).
Ha van türelmed, akkor Debian vagy Ubuntu alapokból is kiindulhatsz, pl. openbox vagy fluxbox ablakkezelővel.
Mire használnád?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Dell Inspiron 7400 - i7-1165G7 I 8GB I 512SSD I 14,5" 2K I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Gamer szék noblechairs LEGEND TX Szövet Antracit
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer laptop felvásárlás Magas áron, gyorsan és egyszerűen!
- 10% -tól elvihető. Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetés! Lenovo Legion Pro 7
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest