Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz samujózsi #29215 üzenetére

Még egyszer hangsúlyozom: ez minimalista, openrc-s Gentoo base rendszeren kézzel forgatott, defconfigos vanilla kernel, EFI stub bootal, GPT-s meghajtóról, FAT32 EFI partícióról indulva, ext4-es root partíciót használva. Se kernel patch-ek, se GRUB, se initramfs, se systemd, se Gnome, se dbus, semmi, se quiet, se spash screen, se semmi sallang. Nem csak a tanulás miatt szenvedek ilyesmivel, hanem nem akarok mainstream disztrót, mint az Ubuntu, ami tele van vágva 99%-ban számomra teljesen nélkülözhető dologgal. Ha csak az lenne a cél, hogy valami Linux működjön, 2 perc alatt felhúznék egy Ubuntut, Mintet, Manjaro-t, vagy 15-20 perc alatt egy Arch Linuxot. Itt most az a cél, hogy saját magam részére a legminimalistább, de még használható saját disztrót dobjak össze, amiben egy deka sallang nincs.

Egyébként valószínű, hogy ehhez, amit írsz, a kernelbe kéne forgatni valami plusz opciót, hogy működjön, a defconfig nem tartalmazza a szükséges dolgokat. Legalábbis én erre tudok gondolni, mert elhiszem, hogy Ubuntu-n ez simán megy, az ő foltozott, full extrásan fordított kernelükkel.

Kernelparamétereket persze meg tudok adni, az UEFI BIOS-ba belépek Esc-kel, ott a Boot Options-ben el tudom indítani az UEFI vészkonzolt, azzal kapok egy shell-t, ott el tudok navigálni az EFI partíció adott bzImage kernelfájljára, ami egyben egy EFI bináris is, és ott kézzel be tudom adagolni a paramétereket, úgy tudom indítani. Tehát csak az EFI shellben beverem ezt:
    fs0:\EFI\Gentoo\bzImage console=/dev/ttyS0 console=tty

A "console=/dev/ttyS0 console=tty" paramétereket próbáltam egyszerre is. A kernel rendben bootol, de átváltva a QEMU serial console-jára, abban csak az UEFI shell látszik, a kernel kimenete nem.

Új hozzászólás Aktív témák