- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- VoidXs: Tényleg minden játék optimalizálatlan?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- hcl: MS Office365 Linuxon
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- erkxt: A Roidmi becsődölt – és senki nem szól egy szót sem?
- Hieronymus: Három júniusi képem
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
samujózsi #29215 üzenetére
Még egyszer hangsúlyozom: ez minimalista, openrc-s Gentoo base rendszeren kézzel forgatott, defconfigos vanilla kernel, EFI stub bootal, GPT-s meghajtóról, FAT32 EFI partícióról indulva, ext4-es root partíciót használva. Se kernel patch-ek, se GRUB, se initramfs, se systemd, se Gnome, se dbus, semmi, se quiet, se spash screen, se semmi sallang. Nem csak a tanulás miatt szenvedek ilyesmivel, hanem nem akarok mainstream disztrót, mint az Ubuntu, ami tele van vágva 99%-ban számomra teljesen nélkülözhető dologgal. Ha csak az lenne a cél, hogy valami Linux működjön, 2 perc alatt felhúznék egy Ubuntut, Mintet, Manjaro-t, vagy 15-20 perc alatt egy Arch Linuxot. Itt most az a cél, hogy saját magam részére a legminimalistább, de még használható saját disztrót dobjak össze, amiben egy deka sallang nincs.
Egyébként valószínű, hogy ehhez, amit írsz, a kernelbe kéne forgatni valami plusz opciót, hogy működjön, a defconfig nem tartalmazza a szükséges dolgokat. Legalábbis én erre tudok gondolni, mert elhiszem, hogy Ubuntu-n ez simán megy, az ő foltozott, full extrásan fordított kernelükkel.
Kernelparamétereket persze meg tudok adni, az UEFI BIOS-ba belépek Esc-kel, ott a Boot Options-ben el tudom indítani az UEFI vészkonzolt, azzal kapok egy shell-t, ott el tudok navigálni az EFI partíció adott bzImage kernelfájljára, ami egyben egy EFI bináris is, és ott kézzel be tudom adagolni a paramétereket, úgy tudom indítani. Tehát csak az EFI shellben beverem ezt:
fs0:\EFI\Gentoo\bzImage console=/dev/ttyS0 console=ttyA "console=/dev/ttyS0 console=tty" paramétereket próbáltam egyszerre is. A kernel rendben bootol, de átváltva a QEMU serial console-jára, abban csak az UEFI shell látszik, a kernel kimenete nem.
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- BESZÁMÍTÁS! Acer Predator Helios 300 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2060 6GB WIN10
- AKCIÓ! ASUS STRIX B650E-E R7 7700 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080 10GB Thermaltake Ceres 500 850W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest