Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- V.Milán: Lapdiffúzor nyomáseloszlása: gondoltad volna?
- Szevam: ChatGPT: Bizonytalansági jelölés funkció bekapcsolása
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- Ketogén étrend
- gerner1
- Oldman2: A KOReader ebook olvasó program
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sonar
addikt
válasz
üzenetére
Igen, a Grub-nak kell 100 MB mindkét disken (elég az egyiken is, de azért 100mega nem nagy érvágás)
Tipus: Fenntartott BIOS boot terület
(a magyar nyelvű telepitőben ez van, és ha ezt választod akkor nem kell csatolási pontot sem megadni)
Az install végén meg ha nem megy, akkor kézzel rakd fel a grub-otsudo grub-install /dev/sda
sudo grub-install /dev/sdb -
sonar
addikt
válasz
Tóniszomszéd
üzenetére
Ha nem linuxoztál és csak asztali gépre kell akkor EXT4.
ZFS és BTRFS más tészta (rokon lelkek). Igazán nagy mennyiségű adatok hatékony tárolására lettek kitalálva.
Ha komolyabban érdekel a téma akkor a linuxakadémián nézzél körül, tartottak előadást mindkét filerendszerről. Jól összefoglalva, hogy minek mi az előnye hátránya. És mire lett kitalálva. -
sonar
addikt
Sziasztok,
Tudtok vmi jó kis progit amivel tunnelezni és vnc-zni is lehet... vmi renmina szerű manager kellene.
Az utóbbi időben megszaporodtak az ilyen jellegű kapcsolatok és kicsit kényelmetlen a putty+ultravnc kombó. -
sonar
addikt
Sziasztok,
Egy olyan problémám lenne, hogy ha be ssh-zok egy gépre akkor a local user környezeti változóit, hogyan tudom átszippantani az ssh usernek? Sajnos jó pár dolog emiatt nem fut mivel mások a környezeti változók (user ugyanaz)
Létezik vmi megoldás v local belépés megnézem mik kellenek és irok rá egy scriptet amit meghivok mikor ssh-n belépek? -
sonar
addikt
Sziasztok,
Egy nagyon bosszantó dologgal állok szemben.
Vagyis eredetileg centos 5.3 -ról váltottunk CentOS6.6 -ra (nem az én döntésem, előírás szerint cselekedtünk)
No mióta ez megtörtént a telnethez (tudom tudom, de szintén nem az én döntésem) köthető scriptek random meghülyülnek (5 évig jól voltak)
Annyit sikerült már kiderítenem, hogy mikor megy a telnetelés akkor néha a streambe bekerül egy rakat '\x08'
aztán onnantól kezdve rotty.Valakinek van vmi ötlete, hogy ez mitől lehet?
üdv: s
-
sonar
addikt
válasz
bambano
üzenetére
Még vmi. Tisztisd meg a ram-okat és az érintkezőket. Illetve érdemes még megnézni a procit és a tüskéket.
(főleg ha volt előtte vmi pasztás akció, ha nem akkor is egy újra kontakt is csodákat tud müvelni)
Illetve ha az időzités nem azonos akkor az is okozhat néha megmagyarázhatatlan jelenségeket.
Én csak azonos gyártótól származó modult pakolok egy szerverbe. (tapasztalat azt mutatja, hogy néha nem férnek meg egymás mellett a különbözők) -
sonar
addikt
válasz
bambano
üzenetére
Hát a memtest véleményem szerint semmire való... igazából nem éri meg a befektetést és a vesződést.
Nem egy ram-om van amit a kedves lenovos/ibm-es szerver kiköp magából pár óra után (ipmi teli van dimm ecc hibával) memtest meg két napig is fut hiba nélkül.
Nekem a Quake3 vált be. Berakom a gépbe játszok 2-3 órát, ha nincs fagyás akkor minden fasza.
Igy legalább a tesztelés is élvezetes
-
sonar
addikt
-
sonar
addikt
agent forward ha be van kapcsolva ssh-n akkor elvileg megoldható.
De az igazat megvalva én is kíváncsi lennék rá.Más:
adott egy centos 5.3 Három darab ethernet csatolóval.
eth0 10.222....
eth1 172.17.2.1
eth2 172.17.2.2na most ha kihuzom az eth1-et akkor nem elérhető sem az eth1, sem az eth2
ha kihúzom az eth2-t, mintha semmi sem történne. Eth1 és 2 is szépen elérhető.
(eth0 -t már az elején kihúztam az jól működik és nem játszik be)
elvileg eth1 és eth2 nem alias-ok mert különbözik a MAC.
Ilyenkor WTF
-
sonar
addikt
válasz
vargalex
üzenetére
Jah, de a -C az aes-ben kódol még pluszban, és hanem tudja HW-ból a CPU-d akkor biza lesz teljesítmény csökkenés.
azt írják több fórumon is, hogy a cipher változtatásával lehet még sebesség növekedést elérni.
Nekem kb 3-szoros lett a gyorsulás.
Pl.:
scp -c arcfour <source> <dest> -
sonar
addikt
Sziasztok,
Annak mi lehet az oka, hogy egy gépen az OS az RAID1 (HW) és LVM-ben van. Az adatok meg RAID5 (szintén HW) meg nincs lvm-ben.
Aki csinálta nem értett hozzá v lusta volt és ezért nem került bele az LVM-be?
Egyáltalán mennyire szép dolog ezt keverni egy rendszeren belül?(mármint lvm és non lvm köteteket) -
sonar
addikt
válasz
lionhearted
üzenetére
Vagy inkább ZFS-sel kéne foglalkozni

-
sonar
addikt
válasz
RaPiDsHaRe
üzenetére
-
sonar
addikt
válasz
Jim Tonic
üzenetére
OpenVPN -nél ajánlom a linux akadémiás videókat (fizetős, de cserébe magyar és jól működik) vagy vedd meg az openvpn cookbook-ot. A net tele van szemetebbnél szemetebb és hibás leirásokkal. Kb egy éve kisérletezgettem vele én is és rengeteget szivtam a hibás blog bejegyzések miatt (amúgy szerintem nagyon nagy része csak agyatlan Ctrl+C Ctrl+V)
-
sonar
addikt
válasz
zserrbo
üzenetére
Először is azt tisztázd le, hogy mit szeretnél. Mit értesz elérés alatt?
Feltétlen kell a Grafikus felület? VNC nem rossz csak lassú.
Mit akarsz a serveren távolról adminisztrálni? (esetleg tegyél fel egy webmin-t és akkor böngészőből sokmindent el tudsz intézni)
Ha csak egy egy grafikus programot akkor érdemes az ssh-n keresztül az X-et átküldeni.
Szóval lehetőség sok van. -
sonar
addikt
válasz
pakriksz
üzenetére
Az ilyen dolgokat a screen-ben szokás futtatni.
screen
A screen egy teljesképernyős ablakkezelő ami képes a fizikai terminálokat több (általában interaktív) processz között megosztani.
Ami annyit tesz hétköznapi nyelven, hogy terminálon belül kapunk egy másik terminált, és képesek leszünk több programot futtatni párhuzamosan, illetve akár meg is oszthatjuk a screen mással.syntax
screen [ -options ] [ cmd [ args ] ]
screen -r [[pid.]tty[.host]]
screen -r sessionowner/[[pid.]tty[.host]]screen “Ctrl-A” “c” - új screen (create a new window)
“Ctrl-A “n” - next screen
“Ctrl-A “p” - previous screen
“Ctrl-A” “d” - detach window, ezzel háttérbe küldjük a processzt, és ha megszakad az SSH kapcsolat akkor is tovább fut.
“Ctrl-A” “k” - kinyirja az aktualis screentscreen -ls - kilistázza a futó screen-eket
There are screens on:
4342.pts-0.gepnev (12/30/2013 11:21:00 PM) (Detached)
3878.pts-0.gepnev (12/30/2013 11:10:00 PM) (Detached)
2 Sockets in /var/run/screen/S-sonar.screen -r 4342.pts-0.gepnev - visszacsatlakozás a screenhez
-
sonar
addikt
válasz
bambano
üzenetére
Hm azt mondod, hogy nincs némi offset a kfki és a local gép között?
Érdekes. Bár sosem merültem el minden részletében. Nekem még sosem volt csúszás a gépek között (csak másodperc pontosság érdekelt azt meg tudja) és ha beraktam egy új gépet a rendszerbe akkor az eltérések is szépen eltüntek. -
sonar
addikt
válasz
pakriksz
üzenetére
Az ntp egy hasznos dolog. Network Time Protocol.
A lényeg, hogy mindig a pontos időt kapod. És ha több gépet üzemeltetsz akkor egységes lesz az idő mindenhol.
Ha vmi nem jó akkor az azért van mert nincsen jól beállitva.
Minden országnak van egy úgynevezett pool szerverve.
A magyar lista:
server 0.hu.pool.ntp.org
server 1.hu.pool.ntp.org
server 2.hu.pool.ntp.org
server 3.hu.pool.ntp.orgÁltalában /etc/ntp.conf -ba kell őket felvinni
Mi ez a baromság, hogy 100ms-nél nagyobb eltérésnél inkább nem szinkronizál?
Van némi elcsúszás "drift" megengedve. Ami ugye a késlelteésekből adódik. Amig az adat átér hozzád addig millió+1 tűzfalon, routeren megy át, ennek ez az oka. Asszem szintén lehet módositani az értékét ha szükséges. -
sonar
addikt
Sziasztok
Ilyent láttatok már?
Beraktam egy magnet linkes torrentet és lefagyott a transmission vele együtt a router is.
Majd ezt látom:
@OpenWrt:/mnt/transmission/torrents# ls -lh
ls: ./Scandal.2d13ac10c1b26a08.torrent: Input/output errorTörölni nem tudom és listázása is elég fura.
-
sonar
addikt
válasz
pakriksz
üzenetére
transmission-daemon-t hogy lehet meggátolni abban, hogy gép indításkor elinduljon?
Ezért daemon
állitsd le, nézd meg, hogy vmelyik run level inditsa-e? Ha igen akkor azokból szedd ki.Az mitől van, hogy az rc.local-ba írt script egyszer lefut induláskor, máskor meg nem?
valszeg rossz a script. log-ok mit mondanak?btw: milyen disztróról beszélünk
-
sonar
addikt
Sziasztok,
rrdtool-hoz hasonló timeseries grafikon készítőt tudtok javasolni? Külön öröm lenne a python támogatás.
Sajnos az rrdtool-t nem is igazán tudom felpakolni 64 bites os-re (egész pontosan python-os library-kkal van gondom) -
sonar
addikt
Sziasztok,
Adott egy gép ahol az alaplapon van 2 eth port, és van benne 2 db háló kártya 2 porttal.
Hogyan tudnám kideríteni shellből, hogy az alaplapi portoknak mi a MAC-je?
(a dolog nehezítése, hogy fizikailag nem férsz hozzá a géphez) -
sonar
addikt
válasz
bambano
üzenetére
Kicsit tegyetek képbe.
Most kimondottan RAID1 (illetve akkor RAID0 is) HW-es és SW-es megoldásról beszélünk pro és kontra.
Viszont akkor hogyan kötöd a winyókat (backplane hova van kötve)? RAID kártyára vagy alaplapra?
Illetve mondtad a cache-eket, de azt a raid kártya menüjében lehet állitani, hogy a Disk Cache-t használja.Mi a helyzet a komolyabb RAID-ekkel. RAID5, RAID 6?
Ha lesz 2 nap szabadidőm akkor nézek egy teljesitmény tesztet, hogy melyik mit tud.
Ez egy olyan terület amit érdemes kicsit körül járni. -
sonar
addikt
Sziasztok,
Nem tudjátok, hogy Krusader-ben hogyan lehet a kurzort (amelyik file-on éppen állok) vmi kiemelőbbé tenni? (pl vastag keret?)
A pontokból álló keretet nem igazán venni mindig észre és ha sokat használom nem kényelmes a szememnek. -
sonar
addikt
válasz
Astorian12
üzenetére
Nézd meg az /etc/apache2/ports.conf -ban, hogy a listen sornak milyen paraméterei vannak.
-
sonar
addikt
válasz
Blum1866_2
üzenetére
Hát ez tényleg brutál.
Én vettem papirt és cégnél ingyért kinyomtattam szinesben. Kivágtam.
Ha már kopott vagy meguntam lecseréltem.
Kb 500 Huf-ban volt a 20 matricaVan egy ilyen repi/reklám cuccok gyártásával foglalkozó ismerősöm rákérdek nála, hogy normális alapanyag mennyiért lenne.
-
sonar
addikt
válasz
Blum1866_2
üzenetére
Ha megvan a grafika, szinte bármelyik maszek nyomdában kinyomtatják. Max a vágással kell pepecselni neked.
Én legalábbis magamnak csináltam, és ha én megtudtam csinálni akkor más is
-
sonar
addikt
válasz
anonymus89
üzenetére
Akkor van ilyen ha nincs kommunikáció a 12-es és 15-ös lábon [link]
Ha van lehetőséged akkor próbáld meg DVI-on (vagy másik monitorral) -
sonar
addikt
válasz
anonymus89
üzenetére
Screen resolution akkor van ha nem tudja kiolvasni a monitor felbontását ezért belő egy olyan felbontást amit a monitor nem tud lekezelni.
Hogyan van összekötve, nincs vmi átalakitó közbeiktatva? -
sonar
addikt
válasz
Cyber_Bird
üzenetére
Csak tapogatózok mert nem túl gyakori a hiba. És itt javasolták inkább a keep alive paraméterek módositását.
[link] -
sonar
addikt
Sziasztok,
TCP keep alive paraméteket módositott már vki?
Ha igen mik a tapasztalatok?
keep aliveA gondom az, hogy nagy ritkán ha van egy win reboot és utána linux indul akkor a samba share nem igazán akar menni minden esetben. File-ok törlésénél azt irja, hogy használatban van.
-
sonar
addikt
válasz
Infernohun
üzenetére
Sound preference (leggyorsabban jobb klikk a hangszóróra a desktopon) -> Hardware -> Profile és elvileg analog stereo duplex
-
sonar
addikt
Múltkor volt hír több portálon is, hogy a linux foundation -ön keresztül több ingyenes vizsgát lehet letenni és az eredményes vizsgát Certificate-tel honorálják.
Van valaki aki szerzett már certificate-t? -
sonar
addikt
Hi,
Van két szerverem Lenovo RD210 és egy Lenovo RD220 ami folyton belassul.
CentOS 6.2, de ugyanezen konfigokból 5-5 másik hiba nélkül üzemel.ata1.00: exception Emask 0x0 SAct 0x0 SErr 0x0 action 0x6 frozen
sr 1:0:0:0: CDB: Test Unit Ready: 00 00 00 00 00 00
ata1.00: cmd a0/00:00:00:00:00/00:00:00:00:00/a0 tag 0
res 40/00:03:00:00:00/00:00:00:00:00/a0 Emask 0x4 (timeout)
ata1.00: status: { DRDY }
ata1.00: hard resetting link
ata1.01: hard resetting link
ata1.00: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 300)
ata1.01: SATA link down (SStatus 0 SControl 300)
ata1.01: link offline, clearing class 3 to NONE
ata1.00: configured for UDMA/133
ata1: EH complete
Netet túrva sokmindent találtam, de használhatót nem nagyon.
Vkinek találkozott már ilyen problémával? -
sonar
addikt
válasz
f_sanyee
üzenetére
PPTP előtt:
zalmando@samr0221 ~ $ ip route
default via 192.168.1.1 dev wlan0 proto static
10.10.10.1 dev tun0 proto kernel scope link src 10.10.10.2
169.254.0.0/16 dev wlan0 scope link metric 1000
192.168.1.0/24 dev wlan0 proto kernel scope link src 192.168.1.238 metric 2PPTP kapcsolódás után
zalmando@samr0221 ~ $ sudo pppd call myvpn
zalmando@samr0221 ~ $ ip route
default via 192.168.1.1 dev wlan0 proto static
10.10.10.1 dev tun0 proto kernel scope link src 10.10.10.2
94.199.176.165 via 192.168.1.1 dev wlan0 src 192.168.1.238
169.254.0.0/16 dev wlan0 scope link metric 1000
192.168.0.0/24 dev ppp0 scope link
192.168.0.1 dev ppp0 proto kernel scope link src 192.168.0.234
192.168.1.0/24 dev wlan0 proto kernel scope link src 192.168.1.238 metric 2 -
sonar
addikt
Sziasztok,
Egy kis routing problémám akadt (az igazat megvalva nagyon nem vagyok otthon a témában)
Szóval létrehoztam egy pptp servert. Csatlakozás is rendben van. Csak valahogy nem tudom a forgalmat arra az irányba terelni.
ppp0 Link encap:Point-to-Point Protocol
inet addr:192.168.0.234 P-t-P:192.168.0.1 Mask:255.255.255.255
UP POINTOPOINT RUNNING NOARP MULTICAST MTU:1496 Metric:1
RX packets:8 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:8 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:3
RX bytes:314 (314.0 B) TX bytes:320 (320.0 B)
wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:27:10:3c:78:14
inet addr:192.168.1.238 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::227:10ff:fe3c:7814/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:5362 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:4506 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:5907418 (5.9 MB) TX bytes:692033 (692.0 KB)Mit kellene csinálnom?
-
sonar
addikt
válasz
DonThomasino
üzenetére
Ez azért elég tág. Hol akadtál el? Mit szeretnél csinálni?...
-
sonar
addikt
Sziasztok,
Az ssh kapcsolatom nagyon belassult és azt vettem észre, hogy van egy zombie processzem.
Hogyan tudnám kideriteni, hogy mi az? -
sonar
addikt
Sziasztok,
Ennek a 3 parancsnak nem ugyanazt az eredményt kéne adnia?
uptime és who -b stimmel is, de a last reboot-t nem tudom értelmezni.
[root@LNVL2S01 ~]# last reboot
wtmp begins Mon Jun 3 05:55:11 2013
[root@LNVL2S01 ~]# who -b
system boot 2012-07-02 09:17
[root@LNVL2S01 ~]# uptime
09:42:12 up 353 days, 27 min, 1 user, load average: 0.00, 0.00, 0.00
Új hozzászólás Aktív témák
- Update 11.18. - Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I3 14100F / RTX 3060Ti / 16GB DDR5 / 1TB SSD
- Eladó egy oneplus 9 pro 256/12
- HP 14 Elitebook 640 G9 FHD IPS i5-1235U 4.4Ghz 10mag 16GB 256GB Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i5-8GEN I 8GB I 128SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest