Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz bambano #23347 üzenetére
chmod meholdotta, de ezt azóta sem.értem. Berakok egy idegen vinyót, mount, axtán megy minden. Ezt a tömböt én hoztam létre, én mountoltam, mégis csak superuserként tudtam használni. chmod után jó, de keresem a logikát.
Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
bambano
titán
válasz Jester01 #23352 üzenetére
mert te még a titanic pusztulása előtt telepítettél utoljára nulláról linuxot.
azóta már régen automatikus a tömb összerakása, meg van szuperblokk a darabokon.
az initrd-nek is csak annyit mondanak, ha jól emlékszem, hogy melyik raid tömböket kell összerakni, a darabokat már uuid alapján megtalálja a kernel magától.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Fecogame
veterán
válasz lionhearted #23346 üzenetére
Köszi, siker!
sudo chage username
Ez a teljes parancs hozzá, természetesen az usernevet behelyettesítve.
Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak
-
nagyúr
Még mindig nem értem ezt.
Adott 2 merevlemez, plusz egy RAID1 tömb 2 merevlemezből. Mindegyik új szereplő a rendszerben, mindhármat én formáztam, raktam össze, mountoltam, stb. Az egyik Samsung utána írható olvasható, ugyanúgy samba alól is, ahogy kell. A másik Samsung írható olvasható, de samba alól nem. A WDRED RAID1 tömb pedig, ahogy már írtam, sehonnan. chmod mindent megoldott, de nem értem, mitől ilyen rapszodikus az egész.Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
DrojDtroll
veterán
Valaki tud segíteni a következőben?
-
nagyúr
válasz DrojDtroll #23357 üzenetére
Virtuális meghajtóra (tehát gyakorlatilag a RAM-ba) kirakod egy fájlba a változókat.
-
bambano
titán
válasz DrojDtroll #23357 üzenetére
közös környezeti változókon keresztül azért nem tudnak kommunikálni, mert nincs közös környezetük.
a legegyszerűbb megoldás szerintem, ha az egyik program a szabvány kimenetére írja a változók értékeit, a másik meg a szabvány bemenetén olvassa és egy csővezetékkel összekötöd őket.
ha ez nem megy, csinálhatsz pipe-ot és beszélhetnek azon keresztül is. lásd man mkfifo
(#23358) Jim Tonic: szerintem a unixot unixként kellene használni, akkor jön elő, hogy miért jó
[ Szerkesztve ]
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bambano
titán
válasz Jim Tonic #23360 üzenetére
a unix alapfilozófiája, hogy kicsi, egyszerű, egy feladatra optimalizált programokat kell csinálni, és a unix képes azokat úgy futtatni, hogy hatékonyan összekapcsolja őket.
tehát használd a hatékony összekapcsolást, azért van unixod.
-
nagyúr
válasz bambano #23361 üzenetére
Hát, ennyire nem ismerem a Unix filozófiáját, mindenesetre nem rég programoztam Linux alatt soros portot, ill. GPIO-kat, és ott a portkezelés úgy zajlik, hogy fájlokat olvasol és írsz egy virtuális meghajtón. Amit én mondtam, a kvázi ugyanez, tehát nem lehet messze a Linux filozófiájától.
-
Jester01
veterán
-
bambano
titán
válasz Jim Tonic #23362 üzenetére
na, pont beletenyereltél a linux elwindowsosítása témakörbe
szóval a soros port az pont ugyanolyan karakteres eszköz, mint a terminál vagy a szabvány bemenet és kimenet. a soros portnál csak a port fizikai paramétereit kell külön programozni, ioctl-ekkel (ha emlékeim nem csalnak), egyébként maga az adatforgalom az teljesen szabvány unix karakteres periféria. tehát magán az i/o-n semmit nem kell rajta programozni. sima cat </dev/ttyS0 is működik, ha már valamilyen programmal beállítottad a paramétereket. következmény: bármelyik program, ami szabvány bemenetet képes kezelni, képes soros portot is kezelni.
A /dev csak azért van ramdrájvon, mert mióta megy az ilyen udev meg hasonló bohóckodás, azóta nem a jó öreg klasszikus /dev könyvtárat használják. nem is olyan régen még nem volt ramban.
az, hogy két programot, amit összekapcsolhatsz csővezetékkel, diszkre írt fájlokkal kapcsolj össze, nem unixos megoldás.
-
wjeszy
csendes tag
Sziasztok, 2 napja Linuxozom és eddig tetszik de sajnos elég sok mindent kell alakítgatni rajta hogy úgy menjen ahogy én szeretném. Legalább is nekem ez jött le idáig . Az utolsó probléma amit viszont sajnos nem tudok megoldani a sleep-ből való ébredése. Valamikor egyszerűen nem hajlandó felkelni. http://paste.ubuntu.com/14628188/ itt a log aki ért jobban hozzá - segítsen!
(Lenne még 1-2 kisebb kérdésem esetleg ha valaki érez ingerenciát, hogy skype-on beszéljünk az ID: wjeszy)
VGA:
00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation Broadwell-U Integrated Graphics [8086:1626] (rev 09) (prog-if 00 [VGA controller])
Subsystem: Dell Device [1028:06ae]
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 46
Memory at f5000000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16M]
Memory at d0000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]
I/O ports at f000 [size=64]
Expansion ROM at <unassigned> [disabled]
Capabilities: [90] MSI: Enable+ Count=1/1 Maskable- 64bit-
Capabilities: [d0] Power Management version 2
Capabilities: [a4] PCI Advanced Features
Kernel driver in use: i915_bpo
00:03.0 Audio device [0403]: Intel Corporation Broadwell-U Audio Controller [8086:160c] (rev 09)Kernel:
BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.19.0-47-generic.efi.signed root=UUID=31cf8b8e-49fc-4c73-899f-62f56fd110c0 ro quiet splash vt.handoff=7[ Szerkesztve ]
-
brickm
őstag
válasz wjeszy #23367 üzenetére
Szia!
VGA driver meg tudja oldani a gondodat.
Nekem debian 6.0 oldstable csinálta ezt, nvidia drivert kerestem neki és aztán ment a suspend szépen, ahogy kell.Mit kell rajta alakítgatni?
Ha a neked célnak megfelelő distrot töltötted le nem kell azon mókolni olyan nagyon semmit.
Egy openssh szerver kell neki azt sose lesz vele baj[ Szerkesztve ]
-
őstag
-
brickm
őstag
válasz lionhearted #23370 üzenetére
A belakás meg a kinlódás szerintem nem ugyan az.
-
Jester01
veterán
-
Raynes
tag
Egy 40 órás kis konvertálni valót készülök az FFmpegre rászabadítani majd Arch-telepítés után. Előtte persze azt szeretném, hogy a konvertálást úgy le tudjam állítani, hogy később folytatni lehessen, sajnos ezt az alkalmazás natívan nem támogatja. Éjszakánként konvertálná a gép az anyagot. Alapvetően Linux alatt működik az, hogy Ctrl+Z-vel a háttérbe küldöm a processt pihenni, majd ha kell, fg paranccsal folytatom. Esetleg az is működik, hogy kill paranccsal küldözgetem a TSTP és CONT szignálokat az adott PID-jű folyamatnak. Ezek a megoldások azonban csak akkor működnek, ha folytatás előtt nem indítom újra a gépet, nem kapcsolom ki.
Nekem valami sandboxos megoldás kéne, amivel el tudom menteni a folyamat futáskori állapotát a háttértárra, és a gép visszakapcsolása után is tudjam folytatni. Ilyen lenne persze a virtuális gépen futtatás is, de az sok plusz erőforrást kér, kicsit ágyúval verébre megoldás. Régebben a unix.stackexchange-en ajánlották a CryoPID programot, ami annak idején néha működött is, de nem megbízhatóan sajnos, néha nem tudta normálisan visszahozni az FFmpeg processét működőképesen. Valami más ötlet esetleg?
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Raynes #23374 üzenetére
Mikor a melóhelyen futottam bele ilyen nagy időt igénylő dolgokba mint pl. embedded rendszer fordítása vagy nagy mennyiségű anyag másolása, akkor azt csináltam, hogy a munkaidő végén elküldtem a gépet sleepbe. Másnap mikor bekapcsoltam, folytatódott minden ahol volt.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Atlantisz48
őstag
Üdv!
Nem tudom, hogy jó helyre írok-e, hogyha nem akkor elnézést.
Az iskolában, olyan projektmunkát kaptam, hogy be kell mutassam, hogy hogyan kell feltörni egy WEP titkosítású Wifit.
Ez alapján próbáltam megcsinálni. De sajnos nem tudom a Wifit monitor módba állítani.Tudnátok ez ügyben segíteni?
Hogyha bármilyen infót kihagytam, akkor írjatok.Előre is köszönöm.
Üdv:
Zoli[ Szerkesztve ]
-
brickm
őstag
válasz Raynes #23374 üzenetére
Szia!
Hibernálásban nem gondolkodtál erre az időszakra?
Én mindig hibernálom a rendszert így visszahozható a processek jórésze.
Van pár, amit nem lehet...de ritka.NagyZL
Nézz meg egy másik tutorialt is. Ezeknek működnie kell javarészt.Más:
Backbox telepítő újabban telepítés végén ceash-el áll le és onnanstól nem is bootol....miafene lelte vajon...?![ Szerkesztve ]
-
brickm
őstag
válasz wjeszy #23372 üzenetére
Ez egy kétélű dolog.
Oké, hogy a linux hülye, mert nincs benne minden ótvar kínai wifi eszköz drivere(ráadásul naprakészen) de a windows is hülye, mert az meg marha nagy, meg marha sok benne a lom(mert benne van az összes ótvar kínai wifi meg miegymás eszköz drivere naprakészen)...de a mac is idióta, mert ők csak egy adott hardverkészletet tesznek a cuccaikba, és azokhoz vannak csak driverei az oprednszereikben....</sarcasm> -
ztsoft
őstag
válasz Atlantisz48 #23376 üzenetére
Szia!
Ha jól tudom, akkor az Ubuntu 9.10-es verziójában volt utoljára használható, utána kernel szinten tiltották.
Jó dolog fontosnak lenni, de fontosabb, hogy jók legyünk.
-
ztsoft
őstag
válasz Atlantisz48 #23380 üzenetére
Utána nézve, 2.6.31-es kernel volt benne, olyan disztró (Linux) kell, ami ezt a kernel verziót használja. De mint írtam, nem vagyok benne biztos (annó én is kipróbáltam a sajátomon, és működött, de már nem emlékszem pontosan).
Szerk.: Ubuntu 9.10-es volt az utolsó használható, utána kernel szinten csináltak valamit.
[ Szerkesztve ]
Jó dolog fontosnak lenni, de fontosabb, hogy jók legyünk.
-
Mr Dini
addikt
válasz Atlantisz48 #23376 üzenetére
Szia!
Rootolt androiddal 2 perc feltörni. Van vmi wepcrack apk, amit csak fel kell tenni, oszt csá.
Amúgy kali linuxon megy az aircrack nálam. Egyszer kipróbáltam otthoni halón, így megmaradt.
Amúgy a monitoring módhoz nem mindegy, h milyen wifi adaptered van.
Minden egér szereti a sajtot... Kivéve a Logitech G305.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Raynes
tag
válasz CPT.Pirk #23375 üzenetére
Kösz a tippeket. A hibernációval az a bajom, hogy nem megbízható, ha egyszer véletlenül mégse jön vissza a gép sleepből, akkor cseszhetem az egészet. A folyamatosan üzemelő gép a legbiztosabb megoldás.
Szerintem akkor a virtuális gép marad, relatíve biztonságos, tuti mindig elindul, csak hát ilyen gyenge gépen még egy guestet is futtatni, nem repesek az örömtől. Tényleg csinálhatnának erre valami kulturált megoldást.
-
őstag
-
Raynes
tag
válasz Atlantisz48 #23380 üzenetére
Ennek az is lehet az oka, hogy a Wi-Fi kártyádhoz nincs firmware, vagy maga a kártya nem támogatja a monitormódot. Nem azt mondom, hogy ez a probléma az esetedben, de esély mindig van rá.
-
borix
őstag
Üdv.Az etc/fstab fájlba beírtam a noatime,discard értékeket.Így megfelelően van megadva?
was on /dev/sda1 ext4 noatime,discard,errors=remount-ro 0 1
home was on ext4 noatime,discard,defaults 0 2
IO ütemezőt érdemes még változtatni?
SSD-n van a rendszer de merevlemez is megy mellette.[ Szerkesztve ]
-
őstag
Valaki találkozott gnome-panel (3.16) memory leakkel?
Ha nyitok egy ablakot felszalad rá 2MB, és soha nem engedi el.[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
Raynes
tag
válasz Jester01 #23390 üzenetére
Hogy lehet összefűzni? A VBR map indexelését nem fogja szétcseszni, ha mindenféle darabot összeillesztgetek?
Egyébként nem értem, hogy az FFmpeg fejlesztők miért nem teszik bele a konvertálás mentése funkciót, nem lenne nagy szám leprogramozni, és már nem egy ember jelezte a fórumukon, hogy lenne rá igénye.
-
brickm
őstag
válasz lionhearted #23387 üzenetére
meg a backbox.
-
croixleur
csendes tag
Sziasztok
A kezdő topikból irányítottak át ide.
Szeretnék egy játékszervert futtatni ami egy VPS-en fut. Nem olyan régen sikerült bejutniuk és létrehoztak egy fiókot. Teljesen újra tettem a szervert ami egy Debian felhasználói felület nélkül. A rendszert frissítettem. Addig eljutottam hogy sikerült belépnem putty-val privát kulcs segítségével. Le szeretném tiltani a jelszavas bejelentkezést is. A kérdésem az lenne lenne hogy az authorized_keys2 fájlba be lehet tenni akárhány kulcsot? Vagy másképpen kell? Továbbá szeretném megcsinálni hogy a bakcup az én gépemre menjen amit rsync-el szeretnék megoldani.
Le akarnám tiltani a nem szükséges daemonokat és portokat.Köszönöm a segítséget
-
őstag
válasz croixleur #23397 üzenetére
Igen, akárhány kulcsot bele lehet tenni. Entert nyomsz közé.
rsync lazán fog menni SSH-n keresztül, ezzel nem lesz gond.
Debianban nem hiszem, hogy lenne nem szükséges daemon vagy port. Portokat iptablesben, vagy kezdőként ufw-ben lehet kezelni. fail2ban ajánlott a további törések hátráltatásában. Valamint a default 22-es portról egy másikra áthelyezni az SSH-t.Tegnap még működött...
-
croixleur
csendes tag
válasz lionhearted #23398 üzenetére
Köszönöm.
Megpróbálom ezeket. -
nagyúr
Ajaj! Ebből semmi nem derül ki, célszerűbb lenne egy cat /etc/fstab terminal parancs kimenetet bemásolnod, de csak az után, ha áttanulmányoztad ezt vagy akár az elsőben linkelt alapszintű SSD-s írást.
Linux SSD-n - de hogyan? - Tippek nagyon kezdőknek is
Ha ezeket átolvastad, akkor tudsz kérdezni, de az ellenőrzéseket is végezd el!
Az I/O schedulert hagyd inkább úgy, ha deadline-on van (mostanában alapon úgy van), de ha meg tudod csinálni a 2. leírás alapján, akkor csak az SSD-t állíthatod noop-ra, de ha nem vagy biztos a dogodban, akkor hagyd, mert a noop a HHD-nek nem tesz jót!
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest