Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux - haladóknak (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2013-09-30 15:51:13

LOGOUT.hu

Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#23101) spammer válasza N0zer0 (#23100) üzenetére


spammer
veterán

Elvileg lehetséges, de nem használtam még, szóval tapasztalatom ezzel nincs: [link] Pont a minap forgattam újra a vimet és a keymap funkció nincs nálam, szóval kipróbálni sem tudom most. :DDD

English keymap kell gondolom, elvileg itt kell lennie, vagy ha nincs, ide kellene rakni egyet: /usr/share/vim/vim74/keymap

Aztán: :set keymap=<kiosztas>

Ha manuális működik, akkor autocmd-vel szerintem megoldható (.vimrc-be rakva):

autocmd InsertEnter * silent :set keymap=<magyar kiosztas>
autocmd InsertLeave * silent :set keymap=<angol kiosztas>

Esetleg rendszerszinten lehet kényszeríteni valamilyen shell paranccsal:

autocmd InsertEnter * silent !keymapváltóparancs

(shell parancsok elé kell a ! jel)

Tehát például:

autocmd InsertEnter * silent !setxkbmap hu
autocmd InsertLeave * silent !setxkbmap en

De a setxkbmap nálam valamiért most nem működött flottul a vimen keresztül, talán érdemesebb mást használni.

[ Szerkesztve ]

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#23102) N0zer0 válasza spammer (#23101) üzenetére


N0zer0
senior tag

Kösz a választ. Közben rájöttem, hogy a keymap és langmap állítása vim alatt zsákutca, mert csak valamihez képest tudják átváltani a billentyűzetkiosztást.

A megoldás az, amit te írsz, autocmd InsertEnter és InsertLeave, de ami utána jön, az OS-tól függ, és Win7 alatt vagyok jelenleg, amiben elég nehéz kiosztást váltó parancsot kiadni.

(#23103) borix


borix
őstag

Üdv. Wine használata mennyire jelent veszélyt vírus szempontból?pl böngésző általi támadás esetén,vagy ha a telepített windowsos alkalmazásban lenne a kártevő?

(#23104) BoB válasza borix (#23103) üzenetére


BoB
veterán

Értelemszerűen ha fertőzött dolgot futtatsz a kártékony kód ugyanúgy lefut mint akármelyik másik program, kivéve ha nem fut rendesen wine alatt inkompatibilitási hibák miatt.

További infó: [link]

[ Szerkesztve ]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#23105) spammer válasza borix (#23103) üzenetére


spammer
veterán

Úgy érted, hogy a linuxon futó böngészőn keresztül hozzáfér-e a fájlrendszerhez és ezáltal a Wine-hoz és úgy futtat le valamit? Mert gondolom a böngészőt nem Wine alatt futtatod. :U

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#23106) whbear


whbear
senior tag

Nem teljesen Linux, de hátha tud valamelyik mester segíteni. Openvpn esetén a tun eszköz IP layer 3-on működik. A tap eszköz layer 2-n. Windows csak tap működik, Linux alapértelmezett a tun. Elvileg a tap jobb ugye mert közelebb van a fizikai réteghez. Melyiket érdemes használni inkább?

Arch Linux, Void Linux, Network Radios, VoIP, HAM

(#23107) borix válasza spammer (#23105) üzenetére


borix
őstag

Igen ahogy mondod más a fájrendszer és,hogy a Wine telepítve van kihasználhatja e a kártevő böngésző nem abban fut.

[ Szerkesztve ]

(#23108) N0zer0 válasza borix (#23103) üzenetére


N0zer0
senior tag

A Wine-n lefutott windowsos kártevő a linuxos rendszerre semmi veszélyt nem jelent, legfeljebb a Wine belső környezetét cseszi el, de ilyenkor csak törlöd a ~/.wine mappát, és újrakonfigurálod a Wine-t, végeredményben pedig ezzel a korábbi Wine-s beállításaid és telepített windowsos programjaidat bukod mindössze.

(#23109) BoB válasza N0zer0 (#23108) üzenetére


BoB
veterán

Nem teljesen igaz, talán el kellene olvasnod amit linkeltem.

[ Szerkesztve ]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#23110) pakriksz


pakriksz
őstag

Meg tudja azt valaki mondani, hogy egy rc.local-ból indított script boot után miért fut le néha 2x, amikor csak egyszer kéne? De nem mindig, csak néha...

Troll (nemhivatalos definíció): az akinek véleménye nem tetszik nekünk/nem értünk vele egyet. (10-ből 9 fanboy ezt ajánlja) || Fanboy 8 in 1 (Intel, AMD, Nvidia, konzol, PC,+minden politikai oldal) hiszen "ahol nem mi vagyunk, ott az ellenség"

(#23111) N0zer0 válasza BoB (#23109) üzenetére


N0zer0
senior tag

Gyurmafigurának jelentem, hogy eló'vastam. Semmi konkrétumot nem ír. Csak azt említi valós veszélyként, hogy ha valaki root joggal futtatja. Eleve, a legtöbb kártevő csak a registrybe írja bele magát, meg szolgáltatásként fut, a fájlrendszerbe ritkán barmolnak bele, és a linuxos fájlstruktúrát nem ismerik. Ha még ilyen C:, Z:, stb. meghajtón talál is fájlokat, akkor is legrosszabb esetben beletörölget, vagy ha olyan ransomware, akkor titkosítja. Nagyon nem látom, hogy ha valaki nem különösen nagy all the time root balfék, akkor egy Wine-kártevő mi számottevő kárt tudna okozni egy modern Linux-rendszerben.

(#23112) bambano válasza N0zer0 (#23111) üzenetére


bambano
titán

nem, nem az a valós veszély, hogy megfertőzi a wine registryt. kiemelem arról az oldalról, csak neked, hogy mi a legnagyobb veszély:
"I know of no way to prevent win32 malware from issuing linux system calls directly. "

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#23113) N0zer0 válasza bambano (#23112) üzenetére


N0zer0
senior tag

Jó, de egy windwsos vírus milyen linuxos hívásokat használna már, ha egyszer nem ismeri őket?

(#23114) borix


borix
őstag

Köszi az infókat.
Wine szerintem abban jelenthet gondot,hogy egy hibrid rendszer jön létre vele külső forrásból származó alkalmazásokkal.Ha most még nem is jelent gondot de később majd lehet a kártevőket célzottan ráépítve írni.

(#23115) sh4d0w válasza N0zer0 (#23113) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

Ha a támadó kód fel van készítve wine alatti működésre, akkor egyáltalán nincs kizárva, amit bambano idézett.

https://www.coreinfinity.tech

(#23116) N0zer0 válasza N0zer0 (#23091) üzenetére


N0zer0
senior tag

Na, teszteltem ezt a GMA3600-as hulladékot live Lubuntu 15.10-zel is. Látszólag eleinte itt is jó volt minden, Firefox about:support lapja szerint Basic hardveres gyorsítás be van kapcsolva. SD-s videók első próbára nem tearingeltek mplayer alapú GNOME Playerben, a fejem ezen a ponton nagyon örült. Viszont a 720p-sek tearingeltek, mint állat, aztán tovább tesztelve rá kellett jönnöm, hogy mégsincs hardveres gyorsítás, az mplayer csak vo=x11 kimenettel ad képet, ami meg nem hardvergyorsított. Igaz azt nem tudom, hogy a Lubuntu 15.10-ben milyen beépített driver van, Gallium vagy más, ezt az infót nem sikerült kinyernem.

Szóval a tanulság: akinek GMA3600-as VGA-ja van, vagy Atom N2600, 2700, 2800-as procija, a linuxozást, meg a Windows 7-en kívüli OS-eket szépen el is felejtheti desktop használatra. Mi értelme van egy gépet úgy használni, hogy csak videót, flash tartalmakat nézni, és játszani nem tud az ember, még egy egymillió éves OpenGL-es játékot sem tud elindítani, se 3D-s desktop effekteket használni 2015-ben? Vicc az egész. A hivatalos inteles driver meg 2012-es, 3.1.0-ás kernel a függősége, és millió éves X, kösz, de ez 2015-ben, pár nap híján 2016-ben egy mocsok durva vicc. Szóval aki hasonló cipőben van, vagy lesz, annak annyi tanulsággal tudok szolgálni, hogy ne fecsérelje ilyenre az idejét, nehogy ilyen hulladékot akár ingyen is beszerezzen, mert nem jó semmire. Nincs rá driver és nem is lesz, az Intel arra hivatkozik, hogy ez egy PowerVR-es chip, és annak a gyártója nem adja ki a forráskódot, így az Intel sem tud rá támogatást nyújtani, új drivert kiadni. Akinek pedig mégis ilyen hardvere van, az vagy Windows 7-ezik, vagy Ubuntu 12.04-ezik, utoljára ezen ment a hivatalos driver. Minden mást el lehet felejteni, még az XP-t, Win8/10-et is, és bármelyik mai Linuxot. Tényleg csak nettó időpocsékolás, workaround semmilyen formában nincs, és nem is lesz. Felesleges ilyen, olyan főzött, hackelt és millió éves fórumposztos varázslásokat kipróbálni, bármiben is reménykedni, mert nem fog menni.

(#23117) N0zer0


N0zer0
senior tag

Egyébként még az a vicc, hogy normális 3D emuláció és szoftveres vsync sincs Linux alá, pedig sok mai CPU egyik magja emulálhatna GPU gyorsítást, akkor is, ha a VGA kártya vagy annak a drivere nem támogatja. Legalább 3D-s desktopot, OpenGL-t lehetne használni, vsynckel nem tearingelnének a videók, és nagyon régi játékok is elindulnának, legfeljebb nem olyan szenzációs fps-sel. Hiszen egy 5 évesnél nem régebbi proci egyik magja erősebb, mint pl. egy 10 éves grafikus chip.

Az egyik fórumoldal említi a libgl1-mesa-swx11 csomagot, van ezzel valakinek tapasztalata? A neten még azt írják, hogy az X sever nem támogatja a szoftveres vsync-et.

(#23118) N0zer0


N0zer0
senior tag

Ahogy utánaolvastam, szoftveres GPU emulációra szolgál az LLVM pipe és a softpipe.

A softpipe-ról nem találtam infót, de az LLVM-et a Phoronix letesztelte
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=ubuntu_1404_llvmpipe&num=1

Ez siralmas. Ott, ahol a hardveres GPU 100+ fps-t tol le, ott az LLVM csak 0-5 fps-t tud, ami nekem hihetetlen. Jó, a GPU célhardver, míg a CPU általános eszköz, de én egy mai procitól elvárnám, hogy szoftveres renderingben kitoljon azért egy 25-30 fps-t egyszerűbb 3D-s alkalmazásoknál. Állítólag a softpipe még annyit sem tud, mint az LLVM.

Szóval megint zsákutca, de legalább most már rájöttem, hogy Ubuntu 14.04 alatt sincs gyorsítás, azért írt Gallium LLVM pipe-ot a rendszerinformáció.

(#23119) N0zer0


N0zer0
senior tag

Az is igaz, hogy a netet olvasva, régebbi OpenGL játékoknál 640x480-ban értek el 20-40-60 fps-seket Gallium LLVMpipe segítségével, igaz elég izmos procikon, i7 és hasonlók. Lehet mégis tesztelem egy kicsit, hátha egyszerű videólejátszásnál 1024×600@32 biten el lehet érni 30 fps-t a segítségével.

(#23120) CPT.Pirk válasza N0zer0 (#23118) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Egy ilyen emuláció ha esetleg képes kezelni több magot / szálat, akkor is teljesen alkalmatlan arra, amit egy GPU csinál hardverből a masszívan párhuzamos műveletek elvégzésével, ideértve még a régi GPU megoldásokat is. Szóval elég hihető az a nagyon minimális fps szám.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#23121) Raynes válasza CPT.Pirk (#23120) üzenetére


Raynes
tag

Én vagyok, moderáció által engedélyezett új nickkel. Igen, tudom, hogy a GPU merőben más architektúra, célhardver, és emiatt ezen a területen durván erősebb, de azért a GPU-k megjelenése óta a CPU-k is durván fejlődtek. Azzal is tisztában vagyok, hogy az emuláció sose teljes értékű megoldás. Szerintem nem lehet majd 30 fps-t kicsikarni videólejátszásnál sem, de most már kíváncsi vagyok rá.

(#23122) Vladi válasza Raynes (#23121) üzenetére


Vladi
nagyúr

Videólejátszás más tészta, ott ki fogod csikarni.

Amúgy meg mit műveltél, hogy végleg kitettek? :F

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#23123) ubyegon2 válasza Vladi (#23122) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Az a kérdés, hogyan intézte, hogy ezzel a nick-kel működjön tovább! ;] Biztos az ünnepekre voltak tekintettel a modik, mert a klón regelést nem csípik amúgy. [link]
Nem egyedi az ilyen amúgy. [link]

[ Szerkesztve ]

(#23124) Raynes válasza ubyegon2 (#23123) üzenetére


Raynes
tag

Igen, nicket cseréltem, és csak így lehetett kivitelezni. Kérésre függesztették fel a másikat, hogy ne legyen duplareg.

[ Szerkesztve ]

(#23125) spammer válasza Raynes (#23124) üzenetére


spammer
veterán

:(

mv Raynes N0zer0
rm /avatar/mushroom.gif
mv can.gif /avatar

;]

[ Szerkesztve ]

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#23126) ubyegon2 válasza Raynes (#23124) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Gondoltam, hogy a Te kezdeményezésed volt, bár most újra kopasz vagy és ez a galóca se sokkal szebb, mint a babkonzerv volt! :D
Nicket nem lehet csak úgy váltani, de egyedi arcképed lehetett volna.
(végre lassan megismertem minden Linuxos agyast, erre nesze...)

(#23127) Raynes válasza ubyegon2 (#23126) üzenetére


Raynes
tag

Én is megismertem mát itt mindenkit, de téged mindig King Unique-kal keverlek az avatar miatt, persze mindig rájövök, hogy nem egy a kettő. Az egyéni avatar macera, nehéz a követelményeknek megfelelő képet választani, meg mire megszerkesztik pH-sra, egy csomó idő, annyit nem tudok rászánni. Mondjuk valóban nem job ez a galóca, mint a kukackonzerv volt, de hát mit lehet tenni. Ótvar pingvines azért mégse lehetek :DDD

(#23128) whbear válasza Raynes (#23127) üzenetére


whbear
senior tag

Ne haragudj nem bántásból de oda van az egyéniséged egy része. A csípős kommentek jól mentek a chilis babkonzervhez.

Arch Linux, Void Linux, Network Radios, VoIP, HAM

(#23129) Raynes válasza whbear (#23128) üzenetére


Raynes
tag

Nem baj, most bebolondgombázós sztájl következik. Persze ezektől a debil alap pH-s avataroktól a víz kiver, egyszerűen nincs közöttük egy jó sem, még ez és a konzerv a legkevésbé irritáló. Mondjuk nem értem, hogy hogy lehetne az babkonzerv, amire worms van ráírva :F Elég furcsa egy márka lenne. Meg nem is szoktam csípős lenni, vagyis nem annyira. Na jó, néha egy kicsit, de aztán nem.

(#23130) ubyegon2 válasza Raynes (#23127) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Eleinte én is összekevertem magam King Unique-kal, de utána hamar feltűnt, hogy utóbbi hsz-ei szakszerűbbek! Őt már ismertem még a meghajtós topikokból, ha jól emlékszem, én inkább laika vagyok minden topikban, ettől még gyakorta belepofázok a témákba. ;)

Az egyéni pofa tényleg elég nagy herce-hurca, legalábbis nekünk mezei fórumozóknak! :O

Raynes amúgy honnan jött?

(huha, mennyi uff gyűlt össze, kapunk a furkósbottal rögvest) sorry Vladi főnök :R

[ Szerkesztve ]

(#23131) Apollyon válasza N0zer0 (#23116) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Na akkor belepofázok én is.
N2600.. Ez egy atomos gép, ahogy látom az adatlapodon egy netbookos csodában van. Ma már ritka mint a fehér holló, legalábbis itthon nem nagyon kapni ilyen professzoros gépet.
A netbook maga meg sajnos nem élt sokáig, eleve kiherélve jött a piacra, de főleg félreértelmezték a platform célját, és be is bukott az egész netbook történet.
Nem is értem mi a frásznak akarnak az emberek 10 colos kijelzőn 720p-t nézni (ezt ne vedd magadra), meg manapság ugyanígy fullhd filmeket a tableteken, hát sajnos úgy néz ki ez az értelmi szint.

Én mostanában szereztem be egy N455-ös gépet, egyelőre csak ismerkedem vele, még meglátom mire lesz jó. Az biztos, hogy erre nekem nem fog kelleni 3D, és igazából sírva röhögtem mindig is, hogy ilyen kis mütyi szartól mit akarnak az emberek azon kívül hogy böngésznek meg szövegszerkeszt meg emaileznek. Átlagfelhasználónak másra ugyanis nem jó. Filmeket nem ezen kell nézni, aki meg elsődleges gépnek vette, az beszívta.

Viszont azt kell mondjam hogy nekem tetszik, a terminálablakok simán elférnek rajta, és az akkus üzemidő is elég jónak mondható. A tableteket gyűlölöm, maszatolós szar mind, a konzumidiótáknak lett kitalálva (tisztelet a kivételnek), olyan szoftverrel ami maximum tapera mobiltelefonokba jó. Ellenben a netbook egy teljes x86 platform, teljes értékű billentyűzettel (vagy ha nem akkor dugsz rá egyet usb-n), nem beszélve arról hogy egér is van, és nem tapicskolni kell.

Visszatérve, igen, az gáz hogy nincs videogyorsítás, de ez is annak köszönhető hogy ma már mindenki inkább a tableteket nyúzza, az atomot meg magára hagyták úgy ahogy van, szóval gondolom értelme sem lett volna erre fejleszteni már a drivereket.

Most vagy te vagy itt egyedül aki pattog emiatt a fórumon (ne érts félre igazad van, aztán lehet majd jövök én is :D) hogy nincs egy régi, alig népszerű szinte egyedi hw-re rendes sw.

Nekem egyelőre nincs gondom, minden működik rajta úgy, ahogy kell (Debian 8 xfce, bár ebből lehet wm lesz), jó az üzemideje is, szinte már nem is értem miért kukázták (amúgy de, elcseszték).
Az mondjuk igaz hogy fő gépnek nem használnám.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#23132) whbear válasza Apollyon (#23131) üzenetére


whbear
senior tag

A tabletekről ugyanez volt a véleményem. Volt egy használhatatlan Windows 7-es tabletem(Intel Atom 2GB) . Itt kallódott vagy 3 évet mire feltettem rá egy Archot egy XFCE-t meg egy Onboardot. Na azóta esténként ezen olvasgatok, youtube, rtlmost, ilyesmi. Erre jó.

Arch Linux, Void Linux, Network Radios, VoIP, HAM

(#23133) Raynes válasza Apollyon (#23131) üzenetére


Raynes
tag

ubi: áttettem az azóta kihalt hwsw-ről a törzshelyem ide, és amott is ez volt a nickem, onnan jött.

Nem értek egyet. Nyilván nem fő gépnek való egy ilyen masina, de akár annak is használható. Jó, kicsi a kijelző, de a leskálázott 720p jobban mutat rajta, mint a felskálázott 360p. Nekem tetszettek ezek a netbookok, egyáltalán nem volt hulla ötlet őket piacra dobni, kicsi, könnyű, könnyen hordozható, hosszú üzemidő, jó letöltőgépnek és mikroszervernek is, általában nem vagy gyári OS-re, pl. Androidra szorítva. Sokkal értelmesebb platform, mint a táblagép, mert az tényleg semmire nem jó. Nekem sikerült szart kifogni belőle. Eszembe nem jutott, hogy vannak ezek között ilyen rossz támogatással rendelkező példányok is, nyilván, ha laptopot vagy desktop gépet veszek, akkor utánanézek a drivertámogatásnak, mint mindig.

Az meg még egy telefontól is elvárom, hogy ne tearingeljenek rajta a videók és a játékok, illetve legyen hardveres gyorsítás rajta. Nem hogy egy netbooktól, ami mégis csak egy x86-os, általános célú gép. Nyilván 1080p-t, 4K-t, h265-öt nem ezen néz az ember, és a legújabb AAA-s játékcímekkel sem ezeken játszik, tiszta sor, de azt elvárom, hogy ha netezés közben szembejön egy flashes videó, ami azért nem elméleti eset, az ne tearingeljen, a böngészőben legörgetett tartalommal együtt, és mindez úgy menjen, hogy ne legyen egy OS egy adott verziójához kötve.

(#23134) Sonja válasza Raynes (#23133) üzenetére


Sonja
veterán

Akkor onnan volt ismerős ez a név. :) Rég elhagytam HWSW-t, sajnos. Pedig de jó volt valamikor...

Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!

(#23135) emvy


emvy
nagyúr

Murdock :[

while (!sleep) sheep++;

(#23136) nolika


nolika
aktív tag

Hello,

Apache2-őt szeretnék konfigolni SSL-re (Owncloud) egy alternatív porton, de nem megy.
Valakinek sikerült beállítani? Mi benne a hiba?
ports.conf:

Listen 80
Listen 13800

sites-enabled/owncloud.conf:

SSLCertificateFile /home/nolserv/asd.net.pem
SSLCertificateKeyFile /home/nolserv/asd.net.key

SSLProtocol all -SSLv2 -SSLv3
SSLCompression off
SSLHonorCipherOrder On
SSLCipherSuite EECDH+AESGCM:EECDH+AES:EDH+AES

<VirtualHost 0.0.0.0:80>
ServerName 0.0.0.0
Redirect permanent / https://asd.net:13800
</VirtualHost>
<VirtualHost 0.0.0.0:13800>
ServerName 0.0.0.0
DocumentRoot /var/www/owncloud

</VirtualHost>

Hibajelenség: http megy rendesen, https://asd.net:13800/owncloud cím esetén viszont "ssl_error_rx_record_too_long"

Köszi :)

(#23137) syler123


syler123
veterán

Sziasztok!

Van egy nagyon komoly problémám, amit segítséggel sem tudok megoldani, ezért hátha ti, haladó linuxosok tudtok segíteni.

Adott egy usb rack 2,5"-os hdd-nek, 2db hdd, és egy Openwrt router. A problémám az, hogy valamiért az ext4 filerendszert csak read only módban tudom felcsatolni, mind a 2 hdd-vel. Viszont van egy 3. hdd-m , aminek saját háza van, az rendesen működik.

fstab-ba már beírva az rw, sync beállítás, semmi haszna. Továbbra is read only-ként mountolja.

Mount parancsra:
/dev/sda1 on /mnt/mokus type ext4 (ro,sync,relatime,data=ordered)

Hdd-ket próbáltam linux alatt és MiniTool Partition Wizard -al is formázni, az eredmény ugyanaz.

Mondok jobbat, a megformázott lemezeket Linux Mint alatt sem írhatóak, csak hogyha felteszem rájuk a linux mint-et és onnan használom vagy pl create folder as root így létrehozza a mappát linux mint alatt.

dmesg tartalma.

Ötletek???

[ Szerkesztve ]

(#23138) bambano válasza syler123 (#23137) üzenetére


bambano
titán

a dmesg szerint a fájlrendszered azt mondja magáról, hogy io hiba miatt volt egy korábbi összeomlása, ezért nem írható. fsck-val ellenőriztetni kell és helyreállítani a hibát.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#23139) syler123 válasza bambano (#23138) üzenetére


syler123
veterán

ÉS melyik kapcsolót kellene hozzá használnom? Ha törlöm a particiókat és újra létrehozom miért nem javul meg?

(#23140) lev258 válasza syler123 (#23139) üzenetére


lev258
veterán

Ha nincs hardveres hiba, akkor lehet a partíciós táblát is újra létre kell hozni, mert talán maradtak benne bejegyzések.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#23141) syler123 válasza lev258 (#23140) üzenetére


syler123
veterán

Melyiket? ms-dos? Ha arra teszem rögtön végez, kb mintha nem csinálna semmit. Most egy live linux mint megy pendrive-ról. HA ntfs-re formázok, akkor lehet írni rá, ha ext4-re, akkor nem.

Nem akarom elhinni, hogy ezt nem lehet megoldani.

[ Szerkesztve ]

(#23142) lev258 válasza syler123 (#23141) üzenetére


lev258
veterán

Én partíciós tábláról beszéltem, nem partíciókról és fájlrendszerekről. Egyébként nem csak arról van szó, hogy új ext4-es fájlrendszer létrehozásakor a mezei felhasználónak még nincs joga írni, csak olvasni? Jogosultságot kell módosítani. Vagy a dmesg még mindig dobálja a hibát?

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#23143) syler123 válasza lev258 (#23142) üzenetére


syler123
veterán

Én nem tudom, nem ismerem a linux lelki világát, azért kérdezem a haladókat. Root-ként enged írni a lemezre, ha ez segít. Dmesg ugyanazt a hibát dobja mind a 2 meghajtóra.

[ Szerkesztve ]

(#23144) lev258 válasza syler123 (#23143) üzenetére


lev258
veterán

Akkor szerintem csak erről van szó. Nézd meg egy átlagos (és általad használható) partíciónak milyen jogai vannak (mely felhasználókkal). Jobb gomb/Tulajdonságok/Jogosultságok. Aztán gksu nautilus vagy gksu nemo vagy amilyen fájlkezelő van és máris módosíthatod a kérdéses partíció hasonló jellemzőit.
2 meghajtóra is? Mi van azzal a géppel? :F

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#23145) syler123 válasza lev258 (#23144) üzenetére


syler123
veterán

Sőt több gépen + routeren van ugyanez :D

Jogosultságoknál csak Taulajdonos: root(root) van.
Van neki mindenhez joga, más nincs itt.

Lent a többiek: csak olvasható. Itt a gond szerintem.

Bár most bekötöttem azt a hdd-t is, ami írható routerrel, az itt linux alatt is csak rootként írható :D

[ Szerkesztve ]

(#23146) lev258 válasza syler123 (#23145) üzenetére


lev258
veterán

Épp ez az. Amikor root joggal indítod a fájlkezelőt, akkor van lehetőséged más felhasználónak is megfelelő jogokat adni rá. Amikor használod a rendszert, te csak mezei felhasználó vagy, akinek van joga root-ként is tevékenykedni (a megfelelő procedúrával). Jogot kell adnod ennek a mezeinek arra, hogy szabadon piszkálhassa az új partíciót. Pontosan milyen hibaüzenet is van pontosan, ami minden meghajtóra megjelenik?
Ugyanaz a helyzet. A jogosult felhasználó a routered Linuxán létezik, nem itt. Itt nincs joga a mezei felhasználónak hozzá. Tudom, hogy még épp ismerkedsz, de kicsit úgy tűnik, nagy céljaid vannak és kevés tudásod hozzá.
Amiket leírtam, elég egyszerű dolgok, ha már kicsit kiismerte magát az ember.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#23147) syler123 válasza lev258 (#23146) üzenetére


syler123
veterán

Openwrt topicban ilyenre nem gondol senki, ez nem hozzáértés kérdése, egyik hdd jó anélkül hogy állítottam volna bármit is, másik nem. Oké ezt beállítottam fájlkezelővel, hogy mindenki írhat olvashat, ez ott működik, de ettől még a routeren nem tudok rá írni, csak olvasni, ott ezt hogyan tudom beállítani? Ott alapból root vagyok, elvileg kellene hogy tudjak írni rá alapból, ki más ha a root nem??

Már jóideje feltettem a kérdést rengeteg szakmai topicban és senkinek nincs ötlete, akkor nekem ne mondjátok hogy én vagyok a hülye... Tisztára megutálom a linuxot, ezt már mint topicban is megírtam, akkor is te válaszoltál és gondolom akkor is én voltam a hülye, mert mindecraft pixelekkel indul az ubuntu a vga-mon. De az is a vga hibája, nem a rendszeré...

[ Szerkesztve ]

(#23148) lev258 válasza syler123 (#23147) üzenetére


lev258
veterán

Ext4 fájlrendszernél fontos a jogosultságok megfelelő kezelése. Értelemszerűen ntfs-nél ilyen nincs, hiszen a Linuxos és Windows-os jogosultságok nem kompatibilisek egymással, nincs átjárás. Nem tudom, az OpenWRT-n pontosan milyen felhasználók vannak és milyen beállítások, de az elv ugyanaz. A részleteknek az OpenWRT fórumokon, leírásokban kell utánanézni. [link]
És ismét hozzáteszem, ha több meghajtóra is hibaüzenet van, akkor ott más gond is van. Amikor pedig sérül a partíció, olyankor automatikusan csak olvashatóként csatolja fel.
Nem vagy h***, de minden rendszerrel meg kell ismerkedni, meg kell tanulni. Akik nem így állnak hozzá, azok általában visszamennek Windows-ra azzal, hogy sz** a Linux. Rajtad áll, mit választasz. Ettől még nem fogunk lenézni.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#23149) syler123 válasza lev258 (#23148) üzenetére


syler123
veterán

Mindent végigpróbáltam ami ott le van írva.

mount -t ext4 /dev/sda1 /mnt/sda1 -o rw,sync

Így sem jó, fstab szerkesztve rw-re, így sem jó.

A 3. meghajtóval jó csak. Particiók újra létre lettek hozva, nem lehetnek sérültek, ezek nem voltak sokat használva, kétlem hogy bármi gond lenne velük. Ha 2-ből egy csinálná, akkor azzal lenne gond, de így nem.

[ Szerkesztve ]

(#23150) lev258 válasza syler123 (#23149) üzenetére


lev258
veterán

Minden parancs után történik valami. Vagy van hibaüzenet, vagy nincs. Ezek fontosak lehetnek. Az OpenWRT-n levő fájlkezelő (ha van ilyen), biztosan root joggal indul?
Nem hiszem, hogy itt erről van szó, de nekem voltak bajaim a /mnt-ba csatolással, inkább a /media-ba szoktam.
A problémát úgy értettem, hogy rendesen le lettek-e választva, vagy a gép kikapcsolva a kihúzások előtt.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux - haladóknak (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.