Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kernel gurukhoz szól a kérdésem. Android alá fordítok kernelt és itt-ott optimalizálom amit lehet. Milyen "varázs" beállításokat tudnátok javasolni?
Olyanra gondolok, mint pl. a slub_debug alrendszer és a printk kikapcsolása, ezek majdnem 1MB-al kisebb kernelt eredményeztek, alapból 6.3MB volt a CM beállításaival.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
kovaax
őstag
Itt szeretett volna valaki Gnome 3.20-as disztrót a napokban? openSUSE Tumbleweed-en lesz hamarosan: https://news.opensuse.org/2016/03/30/gnome-3-20-coming-real-soon-to-tumbleweed/
-=- There's no place like /home -=-
-
LógaGéza
veterán
Még mindig nem jutottam megoldásra a virtualizáció ügyében... Se Qemunál, de Dockernél nem tudom megoldani azt, hogy a virtualizált környezet kintről saját eszköznek látszódjon, saját IP-vel.
Valakinek nincs véletlen bevált módszere erre?"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
LógaGéza
veterán
válasz Jester01 #23855 üzenetére
W: /etc/qemu-ifup: no bridge for guest interface found
Pedig ifconfig kiadja a virbr0 interfészt, viszont az is csak 192.168.122.1-es IP címmel.
Gondolom létre kéne hoznom egy TAP interfészt, viszont eddig minden próbám ezzel kapcsolatban azzal az eredménnyel zárult, hogy nem ment fel hálózatra a szerver se"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
LógaGéza
veterán
válasz LógaGéza #23856 üzenetére
Többek közt próbálkoztam ezzel is, kb ilyesmi minden leírás, de az eredmény ugyanaz. Mikor felhúzom a br0 interfészt, akkor megborul a hálózat. Gondolom a probléma forrása az is lehet, hogy ugyanazt az IP-t kapja DHCPtől a br0, mint a fizikai eno1. Próbáltam statikussá állítani az eno1-et, ugyanaz az eredményt... Amíg nem törlöm a br0-t, nincs hálózati kapcsolatom...
Mit rontok el?[ Szerkesztve ]
"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
LógaGéza
veterán
válasz Jester01 #23858 üzenetére
Nekem csöppet több:
user@server0:~$ cat /etc/qemu-ifup
#! /bin/sh
# Script to bring a network (tap) device for qemu up.
# The idea is to add the tap device to the same bridge
# as we have default routing to.
# in order to be able to find brctl
PATH=$PATH:/sbin:/usr/sbin
ip=$(which ip)
if [ -n "$ip" ]; then
ip link set "$1" up
else
brctl=$(which brctl)
if [ ! "$ip" -o ! "$brctl" ]; then
echo "W: $0: not doing any bridge processing: neither ip nor brctl utility not found" >&2
exit 0
fi
ifconfig "$1" 0.0.0.0 up
fi
switch=$(ip route ls | \
awk '/^default / {
for(i=0;i<NF;i++) { if ($i == "dev") { print $(i+1); next; } }
}'
)
# only add the interface to default-route bridge if we
# have such interface (with default route) and if that
# interface is actually a bridge.
# It is possible to have several default routes too
for br in $switch; do
if [ -d /sys/class/net/$br/bridge/. ]; then
if [ -n "$ip" ]; then
ip link set "$1" master "$br"
else
brctl addif $br "$1"
fi
exit # exit with status of the previous command
fi
done
echo "W: $0: no bridge for guest interface found" >&2Ahogy nézem, a lényeg konkrétan ugyanaz, csak hülyebiztosabb...
"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
GoZoL
senior tag
Ubuntu server 14 LTE-t updatelem és upgadelem a 3 GB-os partícióból marad 1,8 GB szabad hely. Ha ubuntu desktop-ot szeretnék rá telepíteni akkor 2,2 GB szabad helynek kell lenni, ezt nem tudom felrakni. Milyen GUI felülettel próbálkozzak? Amit eddig találtam mindegyikhez kell a desktop. Külső usb drivot tudok mappelni és arra telepíteni esetleg? Köszi!
-
spammer
veterán
Nem DE-t kell felrakni, ha GUI kell, hanem egy sima WM-et (Window Manager). Mondjuk Openbox, ha "hagyományos", stacking-es kell, vagy i3, ha még kisebb erőforrású-igényű, tiling is megfelel. A DE-k túl sok vackot hoznak magukkal.
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
sh4d0w
félisten
Hol találom a filerendszerben a Docker containereket?
https://www.coreinfinity.tech
-
sh4d0w
félisten
válasz PumpkinSeed #23864 üzenetére
Koszi, beneztem oda, ahol van egy csomo azonosito, de veletlenul sem egyezik egyik sem a docker altal kiadott listaval.
https://www.coreinfinity.tech
-
Vasinger!
nagyúr
Sziasztok!
Adott kettő darab Debian szerverem, VMWare virtuális gépeken, egy hálózatban, a következő IP címekkel:
192.168.254.128
192.168.254.129Pingelni lehet egymást, viszont a névfeloldás nem megy egymás között.
Az elsőnek a neve legyen host1 a másiknak host2, eszerint módisítottam mindkettőnek a hosts fájlját:host1 hosts fájla:
127.0.0.1 localhost
127.0.1.1 host1
192.168.254.129 host2
host2 hosts fájla:
127.0.0.1 localhost
127.0.1.1 host2
192.168.254.128 host1Az nslookup host1/host2 mégsem működik. Mi lehet a baj?
Válaszokat előre is köszönöm!
-
őstag
-
Vasinger!
nagyúr
válasz lionhearted #23871 üzenetére
Akkor ha jól értem, a hosts fájlnak semmi köze nincs ennek az én esetemben, amit akarok, hanem a nsswitch.conf fájlban kéne átírni valamit. Viszont Google-zás után se jöttem rá, hogy mit kéne tenni, hogy működjön az amit leírtam.
-
őstag
-
Vasinger!
nagyúr
Jó, akkor leírom, hogy mit szeretnék.
Egy szolgáltatást futtatnék a szerveren, nevet nem írnék, ha nem baj.
A config fájljában a host1 és host2 nevekkel szeretnék hivatkozni a szerverekre. Jelenleg most IP címeket írtam be a host1/2 helyére, mert csak így működnek. Ezt szeretném kijavítani, hogy hostnevekkel is menjen.
Gondoltam nslookup-al érdemes tesztelni, mert ha az működik, akkor a szolgáltatás is fel tudja majd oldani.
-
bambano
titán
válasz Vasinger! #23876 üzenetére
az nslookup csak a dns szervereket kérdezi le. ping host1-gyel próbáld.
a libc-ben levő rezolver másképp működik, mint az nslookup, azt és abban a sorrendben kérdez le, ahogy az /etc/nsswitch.conf fájlban megadtad. nem tudom, a te oprendszerednél mi a default.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bambano
titán
válasz Vasinger! #23882 üzenetére
miért ne lehetne megcsinálni, leírtuk, hogy az nslookup a dns szervereket kérdezi le kizárólagosan, a hosts fájlt nem. ebben benne van a válasz a kérdésedre: dns szervereket kell telepítened, a domain világban szokásos legalább két darabot.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
törölt tag
Üdvözletem!
Linux from Scratch-et rakott már össze valaki? -
gt7100
tag
Tudja valaki, hogy miért lett az rsyslogd "a" logszerver debian 8-ban, a korábbi syslog-ng helyett?
Feltételezem, komoly oka lehetett, mivel a syslog-ng némileg könnyebben kezelhetőnek tűnik, ugyanakkor nagyobb tudású, vagy legalábbis pár éve még az volt.
Van valami köze a dolognak a systemd-re történő átálláshoz? -
gt7100
tag
Akkor itt a nagy kérdés, hogy vajon miért emlékeztem úgy, hogy syslog-ng volt benne az alapértelmezett.
Megnéztem, a régebbi debianomon is rsyslog van, pedig esküdni mertem volna rá, hogy abban syslog-ng volt.
Hát köszönöm a felvilágosítást, akkor ezen nem töröm tovább a fejem, egyszerűen kicserélem és remélem, hogy nem fog semmit el****ni.Bár az is kérdéses, hogy a systemd mellé egyáltalán minek a hagyományos logolás, mikor a systemd hozza magával a journal rendszerét?
Igaz, azt át kell állítani, hogy permanens logokat kapjak, meg bináris log, szóval nem olyan könnyen kezelhető, mint a megszokottak, viszont - amennyire értem - védett hamisítás és sérülés ellen. -
Thusor
őstag
Van egy HP z600-as gépem. Ebben van 2 db 240 GB-os SSD és 2 db 2 TB-os HDD. A 2 db 2 TB-os HDD-ket szeretném RAID0-ba fűzni. Nincs hardveres RAID lehetőségem, az alaplapi lehetőségeket használnám ki. Mit tudnádok nekem javasolni? Ubuntu 15.10 fut most a gépen. A 2 HDD jelenleg teljesen frissen formázott, teljesen üres. Mivel tudnám kialakítani a RAID0-át?
AOC Q3277PQU monitor / HP Workstation z600 / Synology DS1618+ / Synology DS218+ / DELL PowerEdge T20 / Xbox Series X / Apple MacBook Air (M1)
-
Jester01
veterán
-
gt7100
tag
válasz Thusor #23890 üzenetére
mdadm biztosan, de elvileg már az lvm is tud ilyet.
Ha csak adattárolásra használod, akkor talán mindegy, melyiket választod (úgy emlékszem, az lvm elég lassú, de nem biztos), ha bootolni is akarsz róla, akkor inkább az mdadm, lvm tükörről fogalmam sincs, lehet-e bootolni. -
Thusor
őstag
válasz gt7100 #23893 üzenetére
Rendben, köszönöm a válaszaitokat. Akkor lemondok róla. Én elsősorban a nagyobb tárhely kialakítása és a sebesség miatt szerettem volna elsősorban RAID0-át. Biztonsági mentés külső NAS-ra szokott menni amiben RAID5 van. Bioinformatikával foglalkozom ami során nagyon nagy adatbázisokban kell keresnem lokálisan, ami akár 2-3TB adatot vagy többet is jelenthet. Erre esélytelen anyagi okok miatt SSD-ket befogni. Ezért gondoltam két HDD összefűzését, biztonsági mentésnek mg ott a NAS. De ha ennyire veszélyes a RAID0 akkor inkább hanyagolom.
AOC Q3277PQU monitor / HP Workstation z600 / Synology DS1618+ / Synology DS218+ / DELL PowerEdge T20 / Xbox Series X / Apple MacBook Air (M1)
-
bambano
titán
válasz Thusor #23890 üzenetére
nyugodtan csináld meg a raid0-t, mdadm-mel.
a linux nem tud raid0-ról bootolni, tehát vagy az ssd-ről bootoltatod, vagy a két hdd elején hagysz egy minimális partíciót, amit raid1-be teszel és arról bootoltatod.mivel mondtad, hogy van mentési módszered, így én nem látok kivetnivalót a raid0-ban. mondjuk sok ramot vennék a gépbe, az még többet segít.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Thusor
őstag
válasz bambano #23895 üzenetére
Van mentési módszerem. RAID0-ba csak az adatbázisok mennének. SSD-k nincsenek RAID-ban, azon van a rendszer és a VMware virtuális gépek. Akkor megcsinálom a RAID0-át. Sajnos MySQL az amit most jelenleg használok, lehetne mást is de az adatbázisokba nem tudok belenyúlni. Így kapom készen, hatalmas meló lenne átalakítani..inkább raid0.
-
ampulla
aktív tag
Sziasztok! Egy olyan programot keresek Linuxon, amely segítségével, HTTP get és post metodusokat tudok küldeni, a belső hálózatban egy webszervernek. Ezt úgy kellene elérni, h tudja rögzíteni a rendszer. Pl van egy blogom és annak küldök egy HTTP post kérést, amit a kommentekhez érkezik. Ekkor egy adott felhasználó ír 1 kommentet amit a program automatizál egy adott blog bejegyzéshez és egy másik user meg megtudja ezt nézni ha belép a blogra és látja a kommentet. Curl-el próbálkoztam de nem jött össze. Esetleg egy proxy szerverrel lehetséges lenne, viszont nem ismerem őket. Szükséges Session ID-t megadni, mivel regisztrációhoz kötött a rendszer.
[ Szerkesztve ]
-
Cool Face
aktív tag
Sziasztok!
Tud nekem valaki segíteni fail2ban bekonfigolásában? SSH beállításával csak csak elboldogulok, de pl nem tudom, hogyan kell a Transmissionnál is ezt beállítani. 2 port van összesen nyitva és ezeket szeretném védeni. Egyik az SSH a másik a Transmission. Nemrégen kezdtem el ismerkedni a linuxal, de ezt nem mertem feltenni a kezdő linuxos topikba
unattended-upgrades és az ssh beállításokban sem vagyok annyira biztos, hogy jó
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bitcoin, Tesla: az egeken a befektetők reményei, Musk a Trump-kormányba kerül
- Apple notebookok
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Futás, futópályák
- Hálózati / IP kamera
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Okos Otthon / Smart Home
- Politika
- Terminátort idéző választ adott a Google AI, az emberek halálát kérte
- További aktív témák...
- Star Wars Outlaws GeForce RTX 40 Bundle - lepd meg magad!
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest