Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Őskoczka
- Luck Dragon: MárkaLánc
- aquark: Tapasztaltabb motorosok segítségét kérném!
- Meggyi001: Vegán? Nem vegán?
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
#86564352 #30599 üzenetére
Igen, azon, mint full felesleges, abszolút nulla hasznot hozó rendezvényen különösképp kiakadtam. Az érintett létszám is lényegesen (2-3x?) nagyobb volt, mint bármelyik csúcs-focimeccs látogatóközönsége, ráadásul ez egy, a meccseknél ritkább esemény, azaz nem egy összeszokott szurkolótábor ment le, akikből nem kevesen amúgy is találkoztak, hanem random felvonulók egész Spanyolo.-ból.
Szval igen, kiemelkedő esemény az európai terjedés szempontjából - persze a PC nem engedi kritizálni. A Cheltenham Fesztiválról nem olyan rég szereztem tudomást, h megtartották - na ez legalább akkora baromság volt, mint a 100ezres madridi nőnap.
-
törölt tag
válasz
t72killer #30590 üzenetére
Nem túl életszerű bármiféle kormányzati intézkedés nélkül megállna az egész világ hétköznapi embere magától, csak azért mert aggasztó hírek Wuhanból és Észak-Olaszországból. Ezért voltak akkor még máshol helyi rendezvények. (én csak azért álltam le mosolyogni, hogy a mindenféle rendezvényből, utazásokból nálad legtöbbször csak a nőnapi vonulás visszatérő elem)
-
-
-
-
VinoRosso
veterán
-
válasz
#86564352 #30589 üzenetére
"Utólag könnyű okosnak lenni."
FEBRUÁR 23.-án ajvékoltam, nem utólag vagyok okos - és messze nem voltam egyedül a véleményemmel akkoriban. Olvass vissza, nem fogom 23.-adjára belinkelni. Tiszta sor volt már akkor, hogy világjárvány van (B alternatíva, hogy a gyíkemberek átteleportálták a vírust a repterek áthatolhatatlan hőmérőkordonját megkerülve), az egész világon tiltani kellett volna a tömegrendezvényeket. Persze, a hülye nép nem érti, így a politikus rájuk hagyja: ha ennyire hülyék vagytok, dögöljön meg belőletek pártíz-százezer, akkor majd megértitek, hogy zárni kellett volna.
Ha AKKOR tartják a s.ggüket a népek, kb 1hónap alatt pincébe lehetett volna szorítani a járványt (aka SARS...) és már a törikönyv-fejezetet fogalmaznák róla.
-
törölt tag
válasz
t72killer #30587 üzenetére
Számold a márc. 6-7-8 hétvége spanyol focimeccsek nézőszámait is, jóval több lesz mint a nőnapi vonulás.
Gumicsontként nagyon rákattantál a nők vonulására, már az általad használt "becenévből" is látszik.
Ismétlem: közel 50 milliós Spanyolországban volt március első napjaiban talán ezer fertőzött, semmi góc, semmi intézkedés, tehát megtartották a rendezvényeket. Következő héten fordult a világ. Utólag könnyű okosnak lenni.(#30578): egy rendelet annyit ér, amennyire betartják. Örülök annak az a mázlink, úgy néz ki nem maszkozó országok is vannak a sikeresek között a világban, így helyi szinten se aggódom pincéren, postáson, fodrászon, számtech boltoson, buszon utazón nincs, vagy rosszul hordják.
-
válasz
radi8tor #30580 üzenetére
(ezt Kékes ft-nek írtam, de valami technikai gubanc volt, így ide rakom be, hátha segít a tisztánlátásában)
Kékes525
Mivel te itt moderátor vagy többet jelent a véleményed, mint más embernek, jobban igazodnak hozzád. Ha tetszik te bizonyos értelemben véleményvezér vagy ezért jobban oda kell figyelned arra, amit leírsz. A felelősséged is sokkal nagyobb.ubyegon2
Ez nagy zöldség. A moderátorok véleménye és felelőssége a PH-n belül súlyozott, ha valaki azon kívül az alapján ad bárkinek is a véleményére, hogy milyen rangot visel, az konkrétan marha. Külsős témákban milyen alapon lenne bárki véleménye is meghatározóbb a másiknál? Ezt Te sem gondolod komolyan!Mindenki alkot véleményt mások véleményéről és ahhoz vagy igazodik vagy nem, de ez nem függ attól, hogy nagybetűsről van szó vagy nem. Viszont ő is ugyanúgy alkothat véleményt itt vagy egy szaktopikban is akár, mint bármely fórumlakó. Most az említett kolléga bejárna az általam látogatott szaktopikokba, akkor a véleménye többet nyomna szakmai kérdésekben a latba, mint a többi szakié, csak azért, mert MODERÁTOR van a nickje alatt? Nem, a hozzászólások tartalma határozza meg az idők során, hogy kinek mennyire adunk a véleményére. Legalábbis én soha nem úgy válaszoltam eddig senkinek, hogy azt néztem, mi van a nickje alá írva. Az más kérdés, hogy egyes nagybetűs kolléga is talán úgy vélekedik, mint Te......de azt inkább mellőzzük, épp most telt le a 30 nap büntim.
Egyszóval kár lenne túldramatizálni ezt az előbbi véleményezés dolgot.
Még csak az sem befolyásolt, hogy többnyire egyetértek nagybetűs kollégával.
(jöhet még 30 nap)
-
válasz
#86564352 #30574 üzenetére
Nyilván a focimeccs (ezt az olaszok is tolták az utolsó utáni pillanatban is) és a szélsőjobb felvonulás is gáz. Kérdés, miből van több spanyolhonban? Szélsőjobb v femináci felvonulóból? Szimplán számok, azzal a tízezerrel kb 100ezer nőnapi felvonuló áll szemben, nem kérdés, melyik okozott több fetőzést.
Ez a hullám már lecseng, maszkhordás ide vagy oda. A nagyobb baromságokat (tömegfelvonulások...) kéne megakadályozni és rendben is leszünk.
#30575: ez a jóhiszemű verzió. A fertőzött meg azért megy bátran emberek közé, mert neki már mind1.
#30584: a fodrászat elég necces terjedési szempontból
-
törölt tag
válasz
radi8tor #30576 üzenetére
Nincs hátul szemem, nem elkerülés kérdése: egyszer tavasszal boltban a sorban mögöttem álló szépen eleresztett egy óriási háááájesssuuuummmot. Valószínűleg csak allergiás volt, akkor erős volt a virágpor. Azért akkor örültem volt rajta maszk és igyekezett a könyökét tartani. Ismerős gyerekének is segítettem távtanulásban, nem aggódtam. Mostani tudásunkkal már megkönnyebbülés mégse terjed annyira könnyen ez a szemét, így de facto mindenki saját belátására van bízva a maszk. Ahol kötelező ott se nézi kutya se vajon helyesen hordják? Ezért írtam gyakorlat mindig más. Étteremben nálunk a pincérek megoldották ajtó-ablak nyitva, megszűnt a rendelet "étterem zárt része" kitétele.
Fodrászcsajok is mondták náluk nem kell, pedig azért van népsűrűség 10-15 négyzetméteren 3-3 dolgozó és vendég, hajszárítózás jobbra-balra. Egyéb kisebb üzletek, mindenki kukucskál befele és az alapján felteszi vagy nem. Szemüvegesek is panaszkodnak a maszkra, nekik kendőt ajánlottam mert "orr és száj eltakarása" a szöveg. 30 fokos buszon is persze nem hordják a népek. Én csak azt mondom, amekkora ügy lett a maszkozásból, hát akkor ezek az emberek örülhetnek nálunk nem szlovák szabály volt. Vagy pl. szerbeknél a kijárási korlátozás is komolyabb volt.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Kékes525 #30578 üzenetére
Nem moderálom magam, elmondtam a véleményem ahogyan neked is lehetőséged van elmondani a véleményedet.
Nincs járványbeszély. Járványügyi készültség van. Pont most cáfolták meg a HSZ-edet a TV-ben. A többire nem reagálok mert elfogult vagy a témában.
-
Kékes525
félisten
válasz
radi8tor #30570 üzenetére
"Szerintem aki nem beteg - értsd tüneteket nem produkál - arra ne erőltessenek maszkot nyáron."
Ez a hozzászólás implicite azt jelenti, hogy tünetmentes fertőző nincs, ami nem igaz. Amit írsz az nettó fake news. Ha megkérhetnélek moderáld magad. Helyedben törölném ezt a hozzászólást. Fake news-t azért ne terjesszünk.
(#30572) radi8tor
"Nem kell túlgondolni a járványt nyáron mert elveszti a hitelességét aki riogat vele. "
Te most negálod a tudományt. Mindenáron járványt akarsz, mert arra biztatod az embereket, hogy ne védekezzenek és ne védjenek másokat.
Minden, hangsúlyozom minden epidemiológus és virológus azt mondja, hogy járványveszély van Magyarországon. Ha mindenki úgy gondolkozna mint te, akkor garantáltan lesz is járvány és ismét lezárások lesznek. Ezt akarod?
"Az elmúlt 3 hónapban 2 olyan emberrel találkoztam (megkérdeztem mikor összefutottunk) aki ismer olyat aki elkapta. "
Én viszont ismertem 13 embert, aki mindegyike 105 másiknak adta át a fertőzést. Ez több mint amit te írtál, tehát én győztem. Milyen érvek ezek?
Tudod a járvány nem úgy kezdődik, hogy tegnap még senki sem beteg, senki sem fertőzött, ma pedig az egész ország az. Minden járványnál van első fertőző, utána második, majd jön a harmadik eset. Számoljak tovább, vagy már érted?
És még egy. Kérlek törvényszegésre ne biztass senkit. Maszkviselés még mindig kötelező akár tetszik neked, akár nem. Ez törvény és kész, mindenkinek, így neked is be kell tartani! [Az idősek vásárlási sávjának nincs nyoma, a maszkviselés marad]"Az éjjel kiadott, 56 oldalas Magyar Közlönyben ugyanis a kormány továbbra is előírta a száj és orr eltakarását tömegközlekedési eszközökön és boltokban. "
-
válasz
Ezekiell #30575 üzenetére
Persze. Viszont ennek mégiscsak ellentmondani látszik a fertőzöttek rendkívül alacsony száma nálunk. Vagyis akkor mégsenemígyvan valamiért nálunk. Vagyis hiába megy emberek közé, ha nem bocsát ki vírust. Vagyis nem köhög/tüsszög, akkor nem tud átkerülni másra sem. Ez a szuperfertőző elmélet azért mégiscsak elmélet, mert lehet, hogy kutatók találtak pár ilyen esetet, meg 5,7-es R0-val számolnak (mivan??
, kihaltunk már ezek szerint rég, csak nem vettük volna észre?), de a valóság meg cáfolja ezt keményen azért...
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
#86564352 #30574 üzenetére
Brilliánsan összefoglaltad a lényeget!
Harmadik ponttal azért nem értek teljesen egyet veled. Tök más úgy/akkor maszkot hordani hogy az életed múlhat rajta (kórházi COVID osztályon dolgozók) és Budapesten a Rossmannban vagy a CBA-ban ahol már messziről hallod ki krákog és elkerülöd vagy nem kerülöd ha látod maszk van rajta. Hangsúlyozom nyáron.
-
törölt tag
válasz
t72killer #30563 üzenetére
Régen olvastam a topikot, most pár dologhoz:
Aranyos ezen a nőnapi vonuláson mennyire le vagy ragadva még mindig. Ugyanakkor még teltházas focimeccsek, misék, tanítás, tízezres spanyol széljobber gyűlés is volt. (tüneteket mutató alelnök végig köhögte kézfogással)
Március első hetében volt talán ezer ismert eset az egész országban? Persze hogy megtartották a rendezvényeket. A spanyol kormány csak a következő héten kezdte az intézkedéseket és korlátozásokat komolyabban. (ahogy Ausztria is)
Öregek otthonában, kórházakban eleve nem 100%-os embereknél sok országban tarolt a vírus, és valószínűleg nem onnan vitték ki a 80-as öregeket nőnapozni. Nem voltak azok az öregek se Tirolban síelni, se velencei karneválon, se pártgyűlésen, se BL meccsen, se hetek óta tengeren lévő hajón... utólagos vizsgálatok azt mutatják már valószínűleg korábban jelen volt a vírus, csak téli időszakban köhögés és láz tünettel mezei influenzának gondolták.Másik kedvencem a műszaki ember szemlélet: van áram vagy nincs áram alapon #semmiazegész vagy #mindmeghalunkrettegők két végletbe skatulyázni. Mikor új vírus, szinte vakon ment bele a világ, a tudósoknak rengeteg új információt kell feldolgozni, változnak az álláspontok az új tapasztalatok alapján, egymással is vitatkoznak kell-e maszk vagy elég a távolságtartás stb. Van példa sikeres maszkos országra Szlovákia, és nem maszkosra is Új-Zéland.
A tudósoknak ezer szempont szerint vizsgálni vércsoport, meglévő oltások (BCG számít?) a covid19 dózis mértéke, szuperterjesztők, zárt tér vagy utca, lappangás, mikor fertőz jobban, hőmérséklet, gyerek-öreg, nő-férfi, életmód, D-vitamin, UV, társadalmi szokások. Utóbbinál is ki tudja, azt írják hát igen olaszok együtt a család, puszilkodás, németek és svédek nem, viszont a görögök életstílusa is hasonló az olaszokéhoz, spanyolokéhoz és ők mégis megúszták. Nagyobb mintát nézve Afrika vs Dél-Amerika előbbi jól van, utóbbi sok eset. India is ahhoz képest létszámhoz képest megúszták, még azzal együtt is ki tudja mennyire pontos a statisztika.Ott van még a járványkezelési paradoxon is: azért lett "semmi" mert korlátoztak, vagy felesleges volt a korlátozás mert "semmi" se lett. És a "semmi" mértékegysége mi? Svéd "semmi" vagy új-zélandi semmi? És mihez viszonyítunk szemezgetve? Olaszokhoz képest svédek siker, szomszédos dán, norvég számokhoz képest kudarc.
A korlátozás okozta gazdasági hatásokért miért az orvosokat okolják? A kormányok dolga lenne a helyzethez illő gazdasági lépéseket tenni.Örüljünk a három hónap tapasztalata alapján gyerekeket kevésbé érinti, utcán csak úgy hétköznapi helyzetben mégse olyan könnyű elkapni hiszen akkor sokkal több beteg lett volna. Intézményekre kell legjobban figyelni, fertőtlenítés, tesztelés. Le kell vonni a tanulságokat, ősszel suli valószínűleg mehet, reggel az öregek ne a diákokkal teli busszal menjenek farhátért. Valamint egyértelműbb és jobb tájékoztatás kellene a második körben ha lesz. Orvosoktól és politikusoktól is.
Harmadik kedvencem: 50 kg olasz nővér 10 órás műszakot lehúz heteken át szoros, nyomot hagyó FFP3 maszkban, védőszemüvegben és köpenyben, közben elvileg életerős férfiak nyafognak tessék-lássék módon viselt egyszerű sebészmaszktól arra a 20-30 percre amíg bevásárolnak. (úgy nálunk nem volt szlovák szintű szabály)
Szerencsére a különböző országok tapasztalatai alapján a távolságtartás is talán elég, és most már inkább azt írják a tünetes szuperterjesztők a probléma, kevésbé a tünetmentesek. Tesztelésekből is az jött le hétköznapi szituációkban utcán kevésbé lehet elkapni, mert akkor többet találtak volna az egyetemi teszteléskor. Hiszen ismerve a maszkhordási morált az egyre melegebb időben, már több betegnek kellene lenni.
-
válasz
Ezekiell #30571 üzenetére
Gyakorlatilag nincsenek (mint ahogy tünetesek sem nagyon...).
De ha belegondolsz, egy tünetmentes egészen biztosan kevésbé fertőz, mint egy tünetes, hiszen éppen azért nincsenek tünetei, mert az immunrendszere levadássza a vírust, ergo az nem tud olyan tömegesen szaporodni, mint akinél már tüneteket produkál. Ezen kívül nem köhög/tüsszög, ami a nagy tömegű kibocsájtást adná. -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Ezekiell #30571 üzenetére
Nem kell túlgondolni a járványt nyáron mert elveszti a hitelességét aki riogat vele.
Az elmúlt 3 hónapban 2 olyan emberrel találkoztam (megkérdeztem mikor összefutottunk) aki ismer olyat aki elkapta.
Emiatt úgy érzem hálóval se könnyű fertőzöttet találni nyáron az országban. -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
headhunter #30568 üzenetére
Szerintem aki nem beteg - értsd tüneteket nem produkál - arra ne erőltessenek maszkot nyáron.
-
Gubu0101
veterán
En voltam minap a kormanyhivatalba lakcimet intezni, beszeltem az ugyintezohoz, azt mondja vegyem le a maszkot mert semmit nem hall
Aztan mar folos volt vissza rakni, viszont nagy tomeg volt, 1-2 emberen kivul mindenkin volt maszk, csodalkoztam is, hogy be engedtek oket anelkul.
-
headhunter
addikt
Ki támogatja és ki ellenzi a kötelező maszk viselését üzletekben?
Strand, koncert, étterem, stb. nem kötelező...
-
aprokaroka87
nagyúr
John Spartan ( Pusztító ) is megmondta, finom a patkányburger....
-
válasz
perempe #30565 üzenetére
"természetesen" letört, uis brutál lockdown volt a briteknél május közepéig - ÉS/vagy valami természetes-logisztikai okokból találta meg a határait a vírus.
(megj: ezek heti számok, a fentebbiek haviak voltak)
forrásAmi nyugtalanító a briteknél, hogy még mindíg napi 1000+ új eset van, nem elhanyagolható halottszámmal.
-
perempe
veterán
Public remarks prompted Florida virus data curator's firing
She has, however, suggested Health Department managers wanted her to manipulate information to paint a rosier picture and that she pushed back. In an interview late Friday on CNN she finally cited some detail, after several days of vague statements.
-
-
törölt tag
Hatezren haltak meg a koronavírus-járvány alatt a spanyol idősotthonokban [link]
-
-
syberia
veterán
válasz
Kékes525 #30543 üzenetére
(#30553) Alex91: Ha nem mondja ki a WHO, akkor senki sem tudná.
Az események után kullognak ők is, akkor minek vannak tartva?
“This is the first treatment to be shown to reduce mortality in patients with COVID-19 requiring oxygen or ventilator support,” said Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO Director-General. [link]
A tájékozatlanság bizonyítéka, vagy csak hazudik az ipse?
-
Alex91
félisten
[link] , nem kellene itt meg repkedni...
-
Kékes525
félisten
válasz
aprokaroka87 #30547 üzenetére
"Ha meg tovább folytatódnak a korlátozások, az hónapokon belül amúgy is katasztrófa lenne a gazdaságra nézve."
Pontosan erről írtam. Ha most mindenki szarik az egészre, akkor garantáltan korlátozások lesznek néhány hónap múlva. Ezért kellene a szabályokat betartani és nem nagy mellénnyel verni a mellünket, hogy mi nem, mert mi úgysem, mert szarunk a rettegőkre. Ők fognak rettegni akkor, nem is kicsit, ha szarni fognak most az egész védekezésre. Ha csak az jött át nekik, hogy most minden OK, akkor semmit sem értettek meg az egészből és annyi a gazdaságunknak is. Ha itt szeptembertől lezárások lesznek, akkor ez a mostani nagy mellényűeknek lesz köszönhető.
-
ncc1701
veterán
válasz
radi8tor #30549 üzenetére
Mondjuk elég alap lenne egy olyan mentalitás, h ha göthös az ember, akkor maradjon otthon, és ne kelljen attól paráznia, h kirúgják. Ez ugye a munkavállalókon, és a munkáltatókon is múlik.
De ja. Érdekes, h egyesek mindig találnak okot a rettegésre. "400000" halott, tömeges megbetegedés fázisa. Meg a tököm, megint igazam lett. Úgy jártak, mint az egyszeri ember, aki nagyot akart fingani, és berosált.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
aprokaroka87 #30547 üzenetére
Sok munkahelyen (üzletben) ahol kötelező a maszk már a dolgozókon sincs. Vevőkre se szólnak már rá ha maszk nélkül mennek be. Pénztárnál is már megy a tolakodás hogy 5 mp előbb helyezhesse fel az árut a szalagra.
Én nem félek attól, hogy nyáron bármit el fogok kapni ezért nem értem miért erőltetik a maszkot nyári melegben is...Legyen kötelező maszk, de mondjuk azokkal szemben akik most utaztak be az országba, vagy folyik az orruk, stb. Nagy biznisz lesz ez a maszkgyártóknak.
Cégnél nálunk szeptember 1-ig nem kötelező a bejárás, aki bemegy annak be kell írni magát egy online form-ba hogy tudják ki volt bent ha mégis beteg lenne valaki.
Mondanom sem kell, hogy a 25 főből kb 3 ember van bent napi szinten. -
aprokaroka87
nagyúr
-
radi8tor
MODERÁTOR
Netflix csinált egy 3 részes dokufilmet COVID-ról. Eléggé emészthető.
Első rész arról szól hogyan lehetséges ez az egész járvány (állatról emberre terjedő vírusok).
Második rész az oltásokról szól.
Harmadik rész az emberi dolgokkal foglalkozik (depresszió, stressz, stb). Utóbbit nagyon ajánlott azoknak megnézni akik szerint nem nagy szó otthon maradni meg maszkot hordani. -
Kékes525
félisten
Átolvasva a hozzászólásokat néhány megjegyzés röviden.
1. A szerológiai tesztek egy része tényleg rossz, azonban már legalább 2 hónapja vannak jók is. Az igazolásaikat, hitelesítésüket kell megnézni.
2. A vírus lappangása, mielőtt elkezd láthatóan nagyon terjedni lassabb, mint azt kezdetbe hittük. Ezért nagy hiba, ha elbízzuk magunkat, hogy mi már megúsztuk. Eddig igen megúsztuk, de ezután csak akkor, ha a nyitás mellett még szigorúbban betartjuk az epidemiológiai szabályokat (távolságtartás idegenekkel szemben, maszk, kézmosás, sok idegen emberrel zárt (kis légterű) helységekbe lehetőleg FFP2-FFP3-as maszkkal menjünk be, hogy magunkat is védjük. Ha ezt nem akarjuk megtenni, akkor ha tetszik nekünk, ha nem, akkor ismét lezárások lesznek és gazdaságilag még jobban rácseszhetünk. Aki ezt akarja, az hanyagolja az epidemiológiai szabályokat. De gondolom nincs olyan buta ember, aki ennek szurkolna, legalábbis remélem.
3. A tegnapi jóslatom sajnos igaz lett (nem nagy kunszt volt megjósolni, mert az adatok mutatták). Megdőlt az egynapi új esetek száma rekord a 142 ezer. Tegnap 181 ezer új eset volt a világon, nagyjából azonos tesztelés mellett.
-
VinoRosso
veterán
válasz
t72killer #30540 üzenetére
Hogyne ismerték volna, Kínában már javában ment a buli, ezért lett COVID-2019 a neve és nem 2020. Biztos lehetsz benne, hogy a gyanús esetek tesztelése nem februárban kezdődött, hanem jóval előbb, csak mind negatív lett azért nem volt róla hír.
Amúgy meg az egészből kilóg a lóláb.
Alábbi linkeken azt írják, hogy, decemberi szennyvízmintákban mutatták ki. Akkor hol tartogatták ezt a hírt 6 hónapig? Ki az aki elhiszi, hogy vettek egy szennyvíz mintát decemberben, és júniusban mutatták ki belőle a covidot? Netán ha van frissen lefagyasztott mintájuk amit fel tudnak olvasztani akkor sem júniusban fog eszükbe jutni a teszt, hanem legkésőbb márciusban. -
-
VinoRosso
veterán
válasz
aprokaroka87 #30534 üzenetére
Az ugye megvan, hogy a tünetmentes az valahány százalék csak. Te most azt mondod, hogy decembertől februárig 100% tünetmentes volt és nem volt egy halott sem, és februárban meggondolta magát a vírus, hogy puff mostantól halottakat is fogok produkálni.
Ha a kabaréban akarsz ezzel fellépni ott még sikered is lehet, de azért ez komolyabb hallgatóság előtt szerintem ne hangoztasd.
Hacsak nem halt meg pár nappal a fertőzése után az az ember akitől a decemberi vérmintát vették és így nem tudta továbbadni a fertőzést akkor túl sok lehetőség nincs:1) fals pozitív
2) remete
3) 2-3 hónap a lappangási idő -
válasz
aprokaroka87 #30535 üzenetére
A vírus nem gondolkodik, szóval azért nem fog kitalálni valami más terjedési módot, mert mi karanténozunk. Sőt, akkor tud mutálódik sokat, ha minél több embert fertőz. Vagyis a vírust halálosabbá vagy éppen fertőzőbbé tevő mutációknak akkor van a nagyobb esélye feltűnnie, ha hagyjuk szabadon terjedni. De egyébként ugyanez igaz a kevésbé veszélyes mutációkra is.
-
aprokaroka87
nagyúr
válasz
VinoRosso #30533 üzenetére
Nem kell agyonparázni a dolgot, a virus terjedni szeretne, élni az életét, ezért lehet be vet olyan trükköket is amikre az emberi faj nem biztos hogy előre tud készülni, simán lehet hogy a terjedés lassítása valójában egy olyan mutációt eredményez, ami arra kényszeríti a virust hogy más módon is tudjon terjedni.
Valóság az az hogy lehet az emberi faj akármilyen tanult meg okos, bizonyos dolgokban esélyünk sincs.
-
aprokaroka87
nagyúr
válasz
VinoRosso #30531 üzenetére
Az a bibi hogy a virus pont olyan időben jelent meg, és kezdett el terjedni, amikor sokan produkàltak nátha szerű tüneteket.
Az hogy valaki fertözött + beteg lesz tőle, nem egyenlő azzal hogy valaki csak fertöző, terjedés szempontjából azok akik nem betegedtek meg, sokkal nagyobb eséllyel fertőztek meg rengeteg olyat is, akiknek alig voltak tüneteik.
-
VinoRosso
veterán
válasz
t72killer #30532 üzenetére
Egy dolgot tartok lehetséges magyarázatnak: ha sokkal nagyobb a lappangási ideje a vírusnak mint hittük. Ebben az esetben viszont k***v kib**szott nagy bajban vagyunk, ugyanis 2 hónapja közünk szaladgál észrevétlenül.
Viszont amennyi covid kutatás már lezajlott, azalapján erre már rá kellett volna jönni, vagyha nem akkor valamit nagyon rosszul csinálnak a virológusok. -
Valami nem kerek, ha tavaly itt volt és mégse csinált vérengzést. - #30531: jó, de ott van tavaly novemberben lefagyasztott vérmintában, az is eléggé tény... Lehet cs mázlink volt, és a "nulladik" körben nem volt egy szuperterjesztő sem = szépen befulladt?
#30529: befullad pl az intézkedésekre, de a kevés immunis jelölt miatt vhonnan újraindul. Akár mutálódva, á'la influenza.
-
VinoRosso
veterán
válasz
t72killer #30526 üzenetére
Ebben ne reménykedj. A tavasz előtti megjelenés totál blődség szerintem, vagy ha igen akkor inkább nulladik hullámnak lehetne hívni. Néz meg a tényeket: nálunk ami volt az kb egy nulladik hullámnak fogható fel és meghalt 500 ember. Ha az olaszoknál lett volna ilyen akkor kéne lennie 3000 halottnak. De legyen a fele, 1500. Gondolod, hogy 1500 halott el tud tűnni úgy a rendszerben, hogy nem tűnik fel senkinek a covid? A másik meg: ha nem tűnik fel a covid, hogyan van az, hogy nem terjed mint a tarlótűz? Egyszerűen nevetséges még a feltételezés is. Ez nem egy herpeszvírus, itt halottak vannak és kurva gyorsan terjed, ezt láttuk is február-márciusban az olaszoknál, hogy a péklapátba tételezheti fel egy értelmes ember, hogy már decemberben ott volt az olaszoknál, amikor mindenki karácsonyozik meg szilveszterezik. Az ilyenektől kapok agyfaszt
-
aprokaroka87
nagyúr
-
-
attiati
veterán
Nem tudom milyen következtetéseket vontatok le az elmúlt időben?
Olaszoknál már decemberben ott lehetett a vírus. Anno kevés szó esett róla és csak néhány hírportál hozta le, hogy a franciáknál már novemberben jelen lehetett.
Ebből a lényeg a terjedés gyorsasága:
Februárban mi már egy begyorsuló szakaszban tartó vírusról hihettük azt, hogy ennek ez az indulósebessége. De valójában hónapok alatt sikerült felgyorsulnia arra a szintre.
Mindezt titokban, óvintézkedésektől mentesen tudta megtenni. Tehát hogy eljussunk ugyanarra a szintre, ahhoz az kell, hogy a kertek alatt sunyiban, hónapokon át terjedhessen.
Erre kevés esélyt látok.A terjedés mintájának (R0) azt gondoltuk, hogy 1-3-9-27.... Mint egy fa lombkoronája.
Valójában meg 1-2-2-2-2-3-4-6-6-6-8-8-50-150, kb ilyen. Akkor tudott igazán terjedni, amikor bejutott egy nagyobb zárt közösségbe. Addig túlélt, vegetált.
Majd berobbant és abból utólag számoltunk egy R0 számot.a halálozási rátája: itt a jéghegy csúcsát és a legsúlyosabb betegeket ismertük.
terjedés módja: a hangsúly áttevődött a tárgyak helyett cseppfertőzésre
A bajt az jelentheti, ha a leszorítás előtt megtörténik a teljes nyitás. Ha elmaradnak a maszkok. Ha engedjük a tömegrendezvényeket.
-
-
Kékes525
félisten
válasz
t72killer #30520 üzenetére
+ (#30522) syberia
Május közepe óta a világon átlagban nincs különösebb teszt növekedés, nagy mértékű biztosan nincs: [Coronavirus (COVID-19) Testing - Statistics and Research - Our World in Data]
Ezt az ábrát nézzétek: "How many tests are performed each day?" Itt be lehet állítani az összes államot a világon.
(#30521) Lauda
A fentiek miatt inkább a járvány fokozódása lehet az oka. Persze a kismértékű tesz növekedés is belejátszik.
-
syberia
veterán
válasz
Kékes525 #30517 üzenetére
Indiában most nagyon beindult a járvány, nem tudom mi a tervük.
-
válasz
Kékes525 #30519 üzenetére
A tesztelés egyre inkább elterjedt. Azért az olaszoknál pl kb túszokat kellett szedned, ha <60éves kor, két lábon járni még tud kategóriában teszteltetni szeretted volna magad. Így rengeteg enyhetünetes be se került az európai statisztikába.
Ahogy látom, vannak országok, ahol elméletileg minden 10. embert teszteltek már (100e teszt/1M lakos) - tudom, ez nem reális, mert a pozitívakat többször is tesztelik, ahogy egy negatív is újra elmehet, ha felmerül a gyanú.
-
Kékes525
félisten
Egy rossz hír. Holnap valószínűleg világrekord lesz az új esetek számában az egész világra vetítve. Eddig tegnap előtt volt a legtöbb, több mint 146 ezer új esettel. Most már 115 ezernél tartunk. Ekkora számot ebben az időben még nem láttam. Legalábbis nem emlékszem rá.
-
Fél évvel meghosszabbítják a járvány alatt lejárt okmányok érvényességét
A március 11-július 3 között lejárt, vagy lejáró okmányok december 15-ig lesznek érvényesek. -
-
válasz
forceberg #30510 üzenetére
Attól, hogy te tudsz olyan emberekről, akik direkt nem vitték el, még nem jelenti azt, hogy mindenki más így cselekedett. Egyelőre azt sem tudni, hogy akik később viszik el vizsgára, azok meddig kapják az érvényességet. Például ha a lejárat előtt viszed el 30 napon belül, akkor sem onnantól kapod a két évet, hanem a lejárat idejéhez képest.
-
A karanténos más téma, de a szervizek dolgoztak, ha jól tudom. Egyébként csak a 180 nappal van bajom, hogy mire fel a fél év? Én, aki becsületesen az eredeti határidő előtt EL AKARTAM VINNI, buktam 8 hónapot a többiekhez képest.Én el tudtam vinni? Más is el tudta volna... akikről tudok, hogy nem vitte el, azoknál akarás kérdése volt ez.
-
-
VinoRosso
veterán
válasz
Kékes525 #30502 üzenetére
Azért ez sem teljesen így van. Én inkább úgy mondanám, hogy amiben van pénz azzal foglalkoznak amiben meg nincs azt leszarják. Ez annyiban módosít a leányzó fekvésén, hogy nem lesz a egészségügyük minden szakágban technikailag szakmailag magas színvonalú.Vannak olyan területek ahol 20-30 évvel ezelőtti technológiát használnak és amiket messze leköröz pl a magyar egészségügy.
-
Kékes525
félisten
válasz
Stanlee #30487 üzenetére
Az USA egészségügyi rendszere technikailag és az orvosok képesítésében, felkészültségében nagyon erős. A baj az, hogy az egészségügyi ellátás nem terjed ki állampolgári jogon mindenkire. Az egészségügyi biztosítást (többféle van), amit meg kell vásárolni. Ez viszont nagyon sokba kerül. Akinek pénze van, az rendkívül magas ellátásban részesül, akinek nincs az pedig nagyon megszívhatja.
Algériában más a helyzet. Ott egészen más a probléma. Technikailag és az orvosok felkészültségében messze-messze elmarad az USA-tól. Viszont az a kevés ami van, az mindenkire kiterjed. Az egészségügyi ellátás térítésmentes, de az ellátottság tekintetében jelentős a különbség a város és a vidék között.
-
Agyhalál... Kedves rokon kihúzza a lélegeztetőgépet a konnektorból, hogy bedughassa a légkondit. Egyáltalán mi a frászt keres koronás fertőző osztályon látogató
? Bár annál a nemzetnél nem túl meglepő, akiknél a WC-papír forradalmi újdonságnak számít még...
Új hozzászólás Aktív témák
Információk, statisztikák:
● koronavirus.gov.hu
● vakcinainfo.gov.hu
● vakcina kisokos
● minden fontos információ a vakcinákról
● dunántúli kórházi oltópontok
● EU vaccine tracker oldal
● pandemia.hu - megyei statisztikával
● gisanddata.maps.arcgis.com
● worldometers.info
● ncov2019.live
● atlo.team
● google mobility reports
● euro momo
● covid-19 projections
Egyéb hasznos tanácsok:
● bevásárlólista házi karanténhoz
● karanténnal kapcsolatos tudnivalók
● AZ oltás időpont módosítás
- God of War sorozat
- Steam topic
- Érintésnélküli fizetési megoldások - PayPass via NFC
- Hamarosan foghatja a kezét a Copilot a játékosoknak
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Overwatch 2
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Milyen alaplapot vegyek?
- Autós topik
- Trollok komolyan
- További aktív témák...
- DJI Mavic 3 Fly More Kit - 2 akku, töltő, autós töltő, táska
- Panasonic er-dgp90 k Hajvágó /// Bontatlan, Új // Számla + Garancia
- DJI FPV drón akkumulátorok - hibátlan állapotban, kevés töltéssel
- DJI Avata Drón + DJI Goggles 2 + Motion + Táska ++
- DJI Mavic 2 Pro drón - 1" Hasselblad kamerával - 2 akkumulátorral
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest