2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

Bburago 1:18 - Made in Italy

A legendás modellgyártó olasz korszakában készült királykategóriás típusainak bemutatása.

[ ÚJ TESZT ]

Mini Cooper (1969)

A Bburago olasz korszakának vége felé a szupersportautók mellett legendás népautókat is megformáztak. A sort a VW Beetle nyitotta, majd annak sikerén felbuzdulva a Fiat 500-ast, és angol riválisát, a Minit is elkészítették. A maga korában korszakalkotó apróságot több, mint 40 éven át gyártották, 1959 és 2000 között. Bár a Bburago 1969-esnek írja a saját modelljét, mégis sokkal inkább hasonlít a jóval későbbi, '90-es években gyártott változatokra.

Infó az autóról:

Wikipedia

Videó az autóról:

Jay Leno's Garage
Bob Flavin

Színváltozatok:


Késői modellről lévén szó, a Mini nem túl elterjedt, így csak ebben az előnytelen sárga színben sikerült beszereznem. Természetesen egyéb árnyalatokban is készült, de érdemes figyelni rá, hogy a kínai érában is tovább gyártották.

A Bburago-féle Mini véleményem szerint kissé unalmasra sikeredett. Talán az a gond, hogy egy viszonylag modern (alufelnis, műanyag sárvédőszélesítéses) változatot készítettek el. Egy korai szériás, dísztárcsás, klasszikusabb belterű, vagy esetleg egy rali változat sokkal jobban mutatna. Az aprócska járgány egyébként 1:16-os méretbesorolást kapott.

Kicsit olyan érzést kelt a modell, mintha fogták volna az 1:24-es változatot, és egyszerűen felnagyították volna 1:18-as méretre. Erre utal az is, hogy a csomagtartó nem nyitható, ami a kisebb méretarányú modellekre jellemző spórolás.

Az ajtók (a valóságtól eltérően) keret nélküliek, a beltér nagy részét pedig unalmas, fekete műanyag alkotja. Kissé jobban is megerőltethették volna magukat, ha mást nem, vidámabb színű kárpitok alkalmazásával. Jól látszik, hogy például a Fiat 500-hoz képest mennyivel kisebb lelkesedéssel készítették el ezt a modellt.

A motortér sem tartogat sok érdekességet, itt is a fekete plasztik uralkodik. Sajnos azt kell mondani, hogy a legendás Minit csapnivaló minőségben formázta meg a Bburago. Mentségükre szólhat, hogy az olasz éra legvégén, csődközelben készítették el, ám még a legutolsó modelljeik többségén is több fantáziát és lelkesedést érezni, mint szegény öreg Minin.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.