2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

Bburago 1:18 - Made in Italy

A legendás modellgyártó olasz korszakában készült királykategóriás típusainak bemutatása.

[ ÚJ TESZT ]

Dodge Viper RT/10 (1992)

A Dodge Viper már gyerekkoromtól kezdve az egyik kedvenc autótípusom. A szép és erőt sugalló forma, és a brutális technikai adatok az autóskártya "mindent visz" kategóriájába emelték a saját korában. Persze a valóságban egy kissé pőre kidolgozású, vezethetetlen típus volt, de ezt gyerekként még nem tudtam. A Viper 8 literes, szívó V10-es motorja 400 lóerőt produkált, de inkább a 630 Nm-es nyomaték, nameg az elektronikus vezetési segédletek teljes hiánya (még ABS sem volt benne) eredményezte azt, hogy avatatlan kezekben könnyen az árokban végezte. Ennek ellenére annyira népszerű volt a típus, hogy még saját tévésorozatot is kapott, mely itthon is látható volt a televízióban.

Infó az autóról:

Wikipedia

Videó az autóról:

Top Gear
Jay Leno's Garage
Doug DeMuro
Totalcar
Need For Speed I Showcase

Színváltozatok:




A Viper az egyik legnépszerűbb, és legnagyobb példányszámban gyártott Bburago modell, így nem meglepő, hogy rengeteg féle színben készült. A piros messze a leggyakoribb, hiszen ez az autó hivatalos "sajtószíne" is, de emellett sárga, fekete példányok is készültek, illetve ezek csíkokkal ellátott változatai. A legkülönlegesebb talán a sötétzöld változat. Érdekesség, hogy a Bburago elkészítette a Viper faceliftes változatát (mely GTS felniket kapott), ám a kipufogó maradt oldalt kivezetve, holott a valóságban a modellfrissítéssel egyidőben hátra vezették, akárcsak a Coupe esetében.

Akárcsak a valóságban, a Bburago modellek között is a Viper az egyik kedvenc típusom. Az olasz gyártó talán ekkor volt leginkább ereje teljében, és az amerikai piac felé szeretett volna terjeszkedni, ezért a legendás izomautó megformálására különös hangsúlyt fektettek. A modell nem csak jól néz ki, de az átlagosnál sokkal ellenállóbb is, így gyerekkézbe kerülve sem fog azonnal összetörni.

Hátulról is megnyerő, és kellően élethű a Bburago Viper modellje. A háromágú felnik megmintázása is jól sikerült, bár féktárcsákat ebben az időben még nem kaptak, mégsem igazán érezzük a hiányukat. A hátsó bukókeret alatt a valóságban sincs ablak, ahogy az ajtókban sem - eső esetén külön felszerelhető, meglehetősen ronda plexi elemeket kellett beilleszteni ezekbe a résekbe.

Nyitott állapotban is impozáns látványt nyújt a Viper. A hatalmas motorházfedél, bár támasztékot nem kapott, mégis megáll magától is a zsanér szorulásának köszönhetően.

A modell nagy része fémből készült, nehezebb is az átlagos 1:18-as Bburago-knál. Minden részletében igényes, mégis tartós az 1:18-as Viper, nem hiába lett olyan népszerű és elterjedt.

A Viper beltere a valóságban is meglehetősen puritán, így ez a terület a modell esetében sem néz ki különösebben jól, de mindenképp említést érdemel az ülések szép kidolgozása, melyek még biztonsági öveket is kaptak.

A motortér kidolgozása pazar, talán az egyik legrészletesebb a Bburago modellek között. Nem csak a hatalmas V10-es erőforrás néz ki jól, de a felfüggesztés elemeit is szépen kidolgozták, ha már a modell gyakorlatilag egész eleje felnyitható.

A csomagtérben nincs semmi, de a masszív zsanérokon nyíló fedél a tartósság ígéretét rejti. Összességében a Viper a Bburago aranykorának egyik legjobban sikerült modellje, nekem pedig amiatt is személyes kedvencem, mert a valóságos típust is kifejezetten kedvelem gyerekkorom óta.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.