Hirdetés

2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#18851) ViZion válasza pushalias (#18850) üzenetére


ViZion
félisten

Nem tudtam, köszönöm. Nem követem igazán a telefonokat, de ez tényleg hasznos. Volt anno (1997-ben) egy Motorola telóm, ott lehetett kóddal zárni (illetve kódra nyílt a bill. zár), na azt szerettem, mert a csajom mindig telefonált volna :D

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#18852) pushalias válasza ViZion (#18851) üzenetére


pushalias
addikt

Ha estleg érdekel, WP7/8-as telefonoknál a gyereksaroktól függetlenül is lehet megadni számkódot, ami ugyanerre a barátnős dologra király. :) Bevallom, androidos telefonom egy ideje nem volt, tehát nem tudom, hogy a gesztuszáron kívül azóta van-e ott hasonló, WP-re meg nem akarlak rábeszélni.

Honor 9 / HP 8470P

(#18853) Rimuru válasza pushalias (#18852) üzenetére


Rimuru
veterán

Androidon is már régóta lehet jelszót, ill. pin kódot megadni. Már csak a normális (több) fiók kezelés kéne és meg lenne a gyereksarok is.

Vigyázat, csalok!

(#18854) pushalias válasza Rimuru (#18853) üzenetére


pushalias
addikt

Akkor talán nincs messze ott sem a megoldás. :K

Honor 9 / HP 8470P

(#18855) #59070464 válasza pushalias (#18843) üzenetére


#59070464
törölt tag

1. Hogy érted, hogy nem nehéz megtalálni hol a Windows? :)
2. Nem volt utasítás. Csak kód sorok. 60-70 talán (képernyő háromnegyede). Eddig egy sima Linux telepítés után csak ~20 sor és ment a reboot magától.
3. :R
4. Vajon akkor sem lenne külön a /home, ha Windows mentes lenne az az SSD, ahova ment a Linux is? Azért kérdeztem erre rá, mert amikor szűzen telepítem a Linux-t, akkor csinál még egy partíciót. 1 GB vagy 8 GB most nem emlékszem. Talán utóbbi?

(#18844) ViZion: mi végett fog változni ez a felállás később? Te mindent egyberaksz. Mármint hogyan? Egy partícióra a két OS? :U Az adat nem érdekes, arra van HDD. SSD-n nem tárolok semmit.

Ha szeretnék indításba beállítani programokat, akkor azokat hol találom? :B

[ Szerkesztve ]

(#18856) ViZion válasza #59070464 (#18855) üzenetére


ViZion
félisten

őőő úgy rakom egybe, h van Win partíció és linux partíció SSD-n, mindkettő csak a rendszer és a progik. Adatok külön HDD-n, amit mindkét OS lát. Hasonlóan, ahogy írtad. A Linuxnál van egybe minden, nem szoktam külön /boot /home /root meghajtókat csinálni.

Fog változni, mert nem tudsz nyugodni és széthegeszted ;] Nem baj, az első ~10 linuxig nem is vagy igazi felhasználó :DDD

Mint-ed van? Asztali környezettől is függ hol találod, ITT egy illusztrált verzió.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#18857) pushalias válasza #59070464 (#18855) üzenetére


pushalias
addikt

1. Úgy, hogy a Windows partíció (NTFS, ellentétben a Linux partíciókkal) elég jól felismerhető, nem véletlenül ajánlja fel neked a telepítő, hogy majd ő megoldja neked a particionálást.

2. Csak egy tipp volt, nem voltam ott, nem tudhatom.:)

4. A méret alapján az bármi lehetett, de ha pontosan 2 partíciót hozott létre, akkor a második 99% eséllyel a swap lehetett, ami elvben most is létrejött. Persze itt is igaz, hogy nem láttam, tehát ismét csak tippelhetek, ilyen ez a popszakma. ;) Ha kiadsz egy sudo mount parancsot, akkor biztosan kiderül.

+ Az automatikus indítás egy jó kérdés. Nemigen foglalkoztam mostanság desktop Linuxszal, tehát bevalom, nem tudom, grafikus környezetben mi a megoldás. Szerver esetén nyilván azt mondanám, hogy erre való az rc.local.

Figyelmetlen vagyok, most látom, ViZion már válaszolt.

[ Szerkesztve ]

Honor 9 / HP 8470P

(#18858) #59070464


#59070464
törölt tag

Köszi srácok, minden cool! :) Ez a GIMP elég komoly. :U gThumb mellett viszont szerintem még nagyon jó a GNOME image viewer (Mint 15 alatt szerintem mind a kettő fent volt, szerintem nem telepítettem külön egyiket sem). Ez a kettő simán hozza az ACDSee-t, amire azt használtam. :D Shutter pedig jobb, mint a HyperSnap képlopó Windows alatt, ingyen. :R Kurzor mozgató nyilakkal olyan precízen be lehet állítani a lopni való kép szélét. Állat! Van még egy képlopó, most nem jut eszembe a címe (talán KSnapshot), amivel azt a részt lopom ki, ahova húzom az egeret (akár egy kört is kivághatok). Chrome-ba már rájöttem, hogy mivel mit tudok csinálni, hogy minél kevesebbet kelljen használni az egeret. Pld a tab-ok között tudok lépkedni a ctrl+pgdn/pgup gombokkal. Cltrl+R-el frissítem az aktuális lapot, alt+kurzor jobbra/balra gombokkal előre/hátra lépegetek a weblapok között, stb stb. Thunderbird-t is imádom, iszonyat gyors! Startup programokat is sikerült beállítani (usr/bin mappa). Iszonyat gyors a rendszer. Login után azonnal az arcomba vágja ezeket a programokat. Nem tudja valaki, hogy lehet úgy indítani ezeket a programokat, hogy az a start menü sorra minimalized induljanak? Pld. Skype, Thunderbird, Viber, etc. Imádom, hogy a frankó kis Linux-om mellett, ott a Windows 8-as mentőövem, amit bármikor elindíthatok. Egyébként a Mint szerintem gyorsabb, mint az Ubuntu, pedig jó gépem van: Z77, Intel G840 @ 2.80 GHz, 8GB 1866 MHz CL9 RAM, Samsung 830 64 GB SSD. Nem tudom, hogy fogalmazzak. Fluid. Állat ahogy el tudom tüntetni az ablakokat a ctrl+alt+0 gombokkal. Érdekes, hogy csak a numerikus "0"-ra cselekszik. Baromi jó, hogy boot menu-ben van egy memtest86 is és nem kell pendrive-ra bootolható indítót csinálni, ha szükség van rá.

[ Szerkesztve ]

(#18859) #59070464


#59070464
törölt tag

Ja igen! Kalibrált a monitorom, az ICC profilt csak simán hozzáadom a monitoromhoz és az mindig betölt automatikusan. A Windows erre is buta volt, biztos nem én voltam a nerd, mindent úgy csináltam ahogy Oázisos srácok leírták (Windows hülyeség). LUT Manager programmal minden indítás után nekem kellett be kellett töltenem. 1+ év után is idegesítő és kényelmetlen volt. Volt, hogy a gép azonnal kellett és azt a pár kattintás kihagyva, a betöltött kalibrált profil nélkül használtam a monitorom. Volt, hogy 1-2 nap múlva tűnt fel (valami nem stimmelt), hogy nem töltöttem be. Annoying! Ez itt is automatikus. Kezd egyre kényelmesebb lenni a Linux? :) Eddig gyakorlatilag minden programot megtaláltam a számításaimhoz. Van, ami jobb, felhasználóbarátabb. És mondom még egyszer: ultra fast! Egyedül HTPC-s nagy igényeimet nem elégíti ki (filterek, pluginok) és játszani sem lehet alatta (pld. BF3), igaz most nincs is diszkrét VGA-m.

(#18860) Siriusb válasza #59070464 (#18858) üzenetére


Siriusb
veterán

Érdemes egy-két GIMP tananyagot átnézni, mert néhány dolog megvalósítása kicsit kacifántos, pl. egy négyzet megrajzolása, de ha már ráállt az ember agya...
Képernyő kép lementésére én ezt a két parancsot rendeltem hozzá egy-egy billentyűzet kombóhoz:

sh -c "import -window root ~/ScreenShot-`date '+%Y%m%d-%H%M%S'`.png"
ill.
sh -c "import ~/ScreenShot-`date '+%Y%m%d-%H%M%S'`.png"

Azaz vagy teljes képernyő, vagy csak az ablak, amire rákattintok kerül elmentésre.

(#18861) #59070464 válasza Siriusb (#18860) üzenetére


#59070464
törölt tag

Komoly dolgokat lehet megvalósítani. Biztos vagyok benne, hogy jól el lehet merülni a Linux világában. Már kezdem átlátni mennyire és ez még csak az eleje, a nagyon eleje. :)

(#18862) Rimuru válasza Siriusb (#18860) üzenetére


Rimuru
veterán

Vagy amit kijelölsz. :P scrot is jó képernyőkép készítéshez. :K

Vigyázat, csalok!

(#18863) Siriusb válasza Rimuru (#18862) üzenetére


Siriusb
veterán

Nagyon ciki, de ez a lehetőség még fel sem tűnt (vagy már elfelejtettem, s az újdonság erejével hat). :B
Persze az is igaz, hogy igen ritkán használom, csak onnan tudom, mit kell lenyomni, hogy a billentyűre rá van írva: Print Scr. :DDD

(#18864) pushalias válasza #59070464 (#18859) üzenetére


pushalias
addikt

„Kalibrált a monitorom, az ICC profilt csak simán hozzáadom a monitoromhoz és az mindig betölt automatikusan. A Windows erre is buta volt, biztos nem én voltam a nerd, mindent úgy csináltam ahogy Oázisos srácok leírták (Windows hülyeség)”

Örülök a sikerélményednek, és nagyon hosszú és problémamentes Linux használatot kívánok neked! :K

Másrészt a Windowsnak elég régóta része a színprofil, és ha jó helyen keresed, fél perc beállítani. Vigyázat! Én is hallottam már kivételről, de az nem véletlenül volt kivétel, és a monitor elkamatyolt drivere volt a ludas. A hardvergyártók amúgy is a felhasználói problémák elképesztően nagy százalékáért felelősek, amiért persze mindenki a a Microsoftot köpködi, holott túl sokat nem tehetnek arról, hogy mondjuk egy Samsung(!) képtelen teszem azt egy full HD monitorhoz tisztességes W7-es drivert előállítani, amivel valóban lehetne full HD használni azt a riherongy terméket, ha már az van odaírva a manuáljában. Nem kicsit felháborító, amikor a Windows nyilván tudná kezelni a full HD-t, a videokártya szintén lenne képes rá, és mégsem tudod rendeltetésszerűen használni a monitorodat, vagy jó esetben valami román oldalról tudsz bányászni egy hekkelt drivert hozzá, amivel pár órás munkával sikerül kiverni belőle, amit kutya kötelessége lenne teljesíteni. És ilyenkor az egyszeri felhasználó nem a ténylegesen vétes Samsungot kívánja a pokolba hanem találd ki, hogy kit.

HTPC-re azt hiszem, már más is írta, hogy annak megoldások. Egy a sok közül az XBMC (tippelj, honnan van a rövidítésben az XB :DDD ).

Honor 9 / HP 8470P

(#18865) ViZion válasza #59070464 (#18861) üzenetére


ViZion
félisten

Nem vagyok videó témában járatos, de ha leírod melyik filterek és mire használod (Videót szerkesztesz? Vagy csak lejátszáskor kell?) kb. akkor lehet vki tud segíteni.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#18866) CPT.Pirk válasza ViZion (#18865) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

"Igen, őket: MPC-HC, ffdshow, madVR, Avisynth, LAV Filters, Reclock. Tegnap néztem filmet VLC-vel, semmi ehhez hasonlíthatót nem lehet állítani. A végeredmény is borzalmas volt a fenti megoldáshoz képest."

ffdshow van ugye alapból Linuxon, pl. az mplayer, meg szerintem nagyjából minden lejátszó és konverter ezt használja.

A madVR egy kimeneti renderer az MpcHC-ben, ilyet nem fog találni, de pl. az SMPlayerben és VLC-ben is legalább 10 különböző kimenetet lehet választani. (persze célszerű azt, amivel megy a HD gyorsítás - bár ezt valószínüleg nem tudja megcsinálni Mint-el, ha Radeonja van, mert egyszerűen nem megy a Debian vonalon)

Az avisynt egy frame szerver, még az ősidőkben videó szerkesztő progikhoz kellett.

A Reclock meg elvileg képkocka időzítési problémákat hivatott javítani, hogy ne legyen page tearing. Igazából még Win alatt is csak nagyon speciális esetben kellhet.

A lav filterst nem ismerem.

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#18867) ViZion válasza CPT.Pirk (#18866) üzenetére


ViZion
félisten

Lehet, h én vagyok a kiválasztott, :D de eddig csak a feliratot kellett újraidőzíteni, hangsávot cserélni, meg pár régi hmmm... "onlájntékás" filmnél volt világosítás/szaturáció dolgok, de ilyen bizb.szokkal nem kellett szerencsére nyűglődnöm.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#18868) CPT.Pirk válasza ViZion (#18867) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Pedig a probléma létező sajnos és piszok nehéz kezelni.

A videokártya 60Hz (esetleg 50, de 60 az alapértelmezett) -en küldi ki a képet a megjelenítőnek, ami meg legyen mondjuk egy TV. A gagyibb TV panelok 50Hz-en mennek, a kicsit jobbak valamilyen pl. CMR100Hz eljárást használnak a framerate emelésére, a már normálisabbak tudnak tényleges 100Hz-et, aztán ezek felett vannak még a drága és / vagy 3D tévék, pár száz Hz-es képfrissítéssel.
Erre jön még rá, hogy milyen framerate-es a film, van 23.976, 24, 25, 30, 59.valami, 60... stb.

Szóval ezek után a megjelenítő eszköz elektronikáján múlik, hogy miként kezeli le a pl. 23.976Hz-es filmet, mikor ő éppen 50Hz-en megy, az 50-ben meg nincs meg maradék nélkül a 23.976. Hogy ez mennyire sikerül a TV-nek az egy kérdés, valamint még az is közrejátszik, hogy aki nézi a képet, mennyire érzékeny a tökéletlen képkocka időzítésre.

Hogy végül is mi történik, azt meg lehet nézni pl. Win alatt MpcHC-ben, mint itt az első kép a grafikonokkal: [link]. Erre nem tudok per pill Linuxos alternatívát, bár nem volt gondom a filmekkel ilyen téren ott.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#18869) ViZion válasza CPT.Pirk (#18868) üzenetére


ViZion
félisten

OK, persze mindenkinél más a helyzet, nálam a TV-n pendrájvról nézik a rajzfilmeket a gyerekek, én monitoron nézem a zombis/vámpíros/sci-fi filmeket, azokat meg nem kellene nézniük.
Ezek szerint ezért nem kellettek még ezek.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#18870) #59070464 válasza ViZion (#18867) üzenetére


#59070464
törölt tag

Egyszerű a dolog: így vagyok elégedett a lejátszott minőséggel. :)

(#18864) pushalias: köszi. :R Amúgy biztos jól állítottam be. A megfelelő helyre másoltam a kalibrált színprofilt. Windows-ba a megfelelő helyett állítottam default-ra, stb. LUT Manager-rel csak betöltöttem, mert a Windows nem volt képes magától ezt megtenni.

(#18868) CPT.Pirk: processzor erőből játszom le a filmeket. Bizonyos beállításhoz kell is az i5. :) HW gyorsítást nem szeretem, nem jó a képminőség.

[ Szerkesztve ]

(#18871) CPT.Pirk válasza #59070464 (#18870) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ezt a nem jó a képminőség dolgot erősen kétlem. Viszont ha nem vagy elégedett a film képminőségével, akkor ott vannak a GPU-s shaderek, mint mpchc alatt a denoise és a Complex Sharpen.

Még nem próbáltam, de elvileg ilyesmi módon rá lehet venni mplayert, hogy a video out használjon sghadereket Linux alatt:

vo=vdpau:deint=4:chroma-deint:pullup:colorspace=0:denoise=1:sharpen=0.7 - csak egy példa, amit gyorsan a google kidobott.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#18872) #59070464 válasza CPT.Pirk (#18871) üzenetére


#59070464
törölt tag

Bevált módszerem van Windows-ra. Nem lustaságból nem csinálom. Legalább nem fogyaszt (melegszik) jobban a VGA a két kijelzős mód miatt. Kapcsolgatni meg nincs kedvem, ráadásul így nem megyek át tévedésből a másik kijelzőre, nem nyílik meg oda valami véletlenül. No meg a 24p is tökéletes Windows alatt, Ubuntu-n jó nagyot szívtam ezzel is. A Social Network-t néztem a minap 1080p-ben, CtrlHD által (tehát a minőséggel nincs gond) és Linux alatt default beállításokkal valami borzalmas volt (VLC). Tudom ez így nem fer, de Windows alatt MPC-HC / ffdshow-val is már abszolút nézhető a végeredmény, mindenféle beállítások nélkül. De szerencsére ezt lehet tetőzni, nem is akárhogyan.

[ Szerkesztve ]

(#18873) CPT.Pirk válasza #59070464 (#18872) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Itt SMPlayert használok, az élmény kb. azonos az mpc-hc alattival, itt is jól megy az UVD-s hardveres lejátszás. Korlátot inkább az Ati driver milyensége okoz, mert az nem éri el minőségben a Windowsos megfelelőjét.

Nálad ott milyen kártya volt használva? Zárt, vagy nyílt driverrel használtad? VLC-ben érdemes legalább a videó kimenetet beállítani rendesen. Amúgy maga az Ubuntu is lehetett a gondok forrása, Debian vonalon valami nem százas videó lejátszás terén...

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#18874) #59070464 válasza CPT.Pirk (#18873) üzenetére


#59070464
törölt tag

De nem használom az UVD-t. Írtam is, hogy nem használok hardware-es gyorsítást. Szerintem a korlátot a beállítási lehetőségek és filterek hiánya okozza. Nagyon sokféle kártyát használtam Windows alatt az utóbbi időben (többek között 5450, 5830, 6450, 6850, 6950, 7770). Mindig a legfrissebb bétát használtam. Nem adok több esélyt a Linux-os HTPC mizériának, hiszen Windows-t mindenképpen kell használnom. Amíg filmet nézek, addig úgysem kell a gép, ergo simán átléphetek Windows-ra, egy percen belül. Ez nem jelent kényelmetlenséget a kapott végeredményt tekintve. Lehet azt még nem említettem és lehet világossá válik ez a minőségi igény, amiből nehezen engedek. Egy Panasonic 50"-os plazmán filmezek. Ezen már lehet, hogy jobban kijönnek a különbség egy kis TN paneles monitorral szemben.

[ Szerkesztve ]

(#18875) Sub-ZeRo


Sub-ZeRo
nagyúr

Felraktam a mintet a laptopra. Kiválasztom hogy melyik hova kerüljön, /, swap, home. Meg is volt, a rendszerbetöltőt meg adtam neki, hogy az SDA-ra rakja, ami az 1 terás vinyó. Na mikor végez nincs dual boot, egyből a windows 7 jön be. Mintha nem is csinált volna semmit a telepítő. A partíciók okés, csak a boot nem. Ha meg megadnom neki, hogy a 100 megára rakja, akkor meg a 7 nem indul el. :/

[ Szerkesztve ]

"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."

(#18876) ViZion válasza Sub-ZeRo (#18875) üzenetére


ViZion
félisten

Valami a grubbal nem okés. Be sem jön a rendszerbetöltője? Fura.
Akkor kelleni fog a Mint live pendrájvon, arról indítva meg kellene nézni pl. GParted-ben, h melyik a / partíció. Ha jól gondolom, akkor az sda3 lesz. fájlkezelőben rákattintasz, h csatolja fel. Terminált nyitsz,
sudo grub-install --root-directory=/mnt/ /dev/sda

az /mnt/ után azt írd amilyen néven oda csatolta, pl. Mint vagy ilyesmi. Ha utána csak linux van grubban, akkor elindítod és terminálban:
sudo update-grub
Vagy grub customizer-t telepíted, onnantól mindenhez van GUI.
Másik -fentebb linkelt megoldás- Supergrub disk, ezt indítod, megkeresi és elindítja a telepített linuxot, utána azon belül egyszerűbb újratelepíteni a Grubot.

[ Szerkesztve ]

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#18877) Sub-ZeRo válasza ViZion (#18876) üzenetére


Sub-ZeRo
nagyúr

Jó nekem ez kínai, úgy hogy marad a 7, live-ra meg a mint. Köszi.

"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."

(#18878) ViZion válasza Sub-ZeRo (#18877) üzenetére


ViZion
félisten

Esetleg próbálj másik disztrót: Peppermint Linux: Lubuntu alapon, kicsit áthegesztve. De Lubuntu, Xubuntu is jó lehet, vagy körülnézhetsz az Ubuntu-féléken kívül is: Fedora, Chakra, Mageia, Zorin...

Itt keresgélj: Distrowatch (angol), illetve logout cikk a kezdéshez, de logouton CPT.Pirknek van Chakratelepítős is, az frissebb.

A Live is jó, tudod pendrájvra a változásokat is menteni Ubuntuval, de lassúbb.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#18879) pushalias válasza Sub-ZeRo (#18877) üzenetére


pushalias
addikt

Egyszer kellene tartani egy helpdesk napot, amikor az „ezt ne mondja nekem, ez kínai” baromságot elsütő emberek fejébe vödröt lehet húzni, és utána addig rugdalni őket, amíg mozognak.

Bocsánat, ha megsértettem néhány érzékeny lelkű felhasználót.

Honor 9 / HP 8470P

(#18880) Sub-ZeRo válasza ViZion (#18878) üzenetére


Sub-ZeRo
nagyúr

A mint a szimpi, meg az ubuntu, abból is az LTS verzió, de nem is ezzel van a baj. Sose tanultam linuxot, csak azt tudom, amit magam tanultam windows alapokon mert a suliba csak a könyv szerint mentünk. És akkor adjak linux alatt parancsokat, amiket még windows alatt sem tudok, mert kb. 4 órányi dos-unk volt általánosban, azok is az md, cd parancsok. Úgy hogy kapásból linux alatt nem fogok majd 5 méteres parancsokat kiadni, amit azt sem tudom mire jó, meg mi a lényege. Annak örülök, hogy sok itt az okos, de ha nem tévedek, linux kezdőnek a topik címe és nem mindenki kel-fekszik linux terminállal itt, hanem próbálja megérteni amit csinál meg ismerkedni az újjal.

"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."

(#18881) pushalias válasza Sub-ZeRo (#18880) üzenetére


pushalias
addikt

Tanácsot kérsz, de köszönöd szépen, nem akarod megfogadni?

Csúcs arc lehetsz :C

Honor 9 / HP 8470P

(#18882) MacCaine válasza Sub-ZeRo (#18880) üzenetére


MacCaine
őstag

Esetleg windows alá pakold be virtuális gépbe, ott is tudsz vele ismerkedni ilyen szívások nélkül is.

(#18883) Siriusb válasza Sub-ZeRo (#18880) üzenetére


Siriusb
veterán

A lényeg, amit magad is említettél, a tanulás. Tanultad a windows-t, tanulni kell a linuxot is. Az egyik út, hogy mindig az aktuális problémának nézel utána. Ha ITT beírnak egy 5 méteres parancsot, nyugodtan használhatod, senki nem fog olyan utasítással félrevezetni, ami törli a root partíciót. Ha ilyen lenne, elég hamar kiderülne, s az illető messzire szaladna.
A man utasítással mindenképpen meg kell ismerkedni, s így utána tudsz nézni, mit is jelent az az 5 méteres parancs.

(#18884) Sub-ZeRo válasza pushalias (#18881) üzenetére


Sub-ZeRo
nagyúr

Gondolom te is első 5 percben terminálban rohangáltál és tudtál mindent hogy melyik parancs mire jó. Nem, te vagy a csúcs arc kettőnk közül.

"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."

(#18885) pushalias válasza Sub-ZeRo (#18884) üzenetére


pushalias
addikt

Kezdjük még egyszer, jó?

1. Ide jössz, tanácsot kérsz.

2. Egy szerencsétlen lúzer ezt komolyan veszi, és próbál segíteni.

3. Te meglátod, hogy a megoldás nem két egérkattintásból áll, ezért közlöd, hogy hú, wazeg, az túl bonyolult, és különben is.

4. Tényleg nem érzed, mi a kínos ebben? :(((

BTW de. Amikor feldobtam majdnem 15 éve az első linuxot (SuSE 6 vagy 7 lehetett, és természetesen fizettem érte, valami 16 ropi volt asszem), utána nem sokkal már próbálgattam a terminálját. Tudom, kínos, és ne menjek emberek közé.

[ Szerkesztve ]

Honor 9 / HP 8470P

(#18886) ViZion válasza Sub-ZeRo (#18880) üzenetére


ViZion
félisten

Jah, kérlek én nem is tanultam iskolában linuxot :DDD Sőt, olyan öreg vagyok, h még Basic és Turbo Pascal volt akkoriban... sokra megyek vele :U

De ha az a gond, h nem tudod mi micsoda: Sudo: "rendszergazda"-ként adsz ki utasítást. Grub a rendszerbetöltő progi neve, install azt jelenti, h telepíteni szeretnénk. --root -al megadjuk neki, h hol található a rendszer, amit majdan be kellene, h töltsön. a dev/sda pedig a helyet mutatja, hova, melyik eszközre települjön... Az update-grub azért kell utána Mint alól, hogy hozzáadja a windowst is, mert ugye azt a korábbi helyreállításnál nem tettük meg (komplikált lett volna). Írtam a Grub Customizer programot is, amivel grafikus felületen kattingatva lehet beállítani a rendszerbetöltő progit később (mit indítson alapértelmezetten, milyen betűméret, színek, stb...)

Ha mindentől óvakodnánk, amit nem tanítottak iskolában... belegondolni is szörnyű :D (főleg, h nekünk még pl. ilyen sexuális felvilágosító órák sem voltak ;] ...azért van két fiam szerencsére)

Annyi a lényeg, h a particionálásnál vigyázzz, mindig tudjad melyik partíciót NEM szabad piszkálni, nehogy adatvesztés legyen. Linux telepítés nem nagy kunszt. Logout oldalamon van Fedora 17 telepítős cikk is, azt olvas át, CPT. Pirk Chakrás cikke, de van HCL-től valami KDE-s disztró telepítős azthiszem, Vladinak is vannak fent, stb... Logouton olvasgass, menni fog, nem feladni ;)

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#18887) pushalias válasza ViZion (#18886) üzenetére


pushalias
addikt

Ajja, te majdnem olyan öreg lehetsz, mint én. Bakker, most, hogy mondod, nálunk sem oktatták a gyermeknemzést. :) Mostanában már igen? Műhelygyakorlat is van belőle? ;)

Honor 9 / HP 8470P

(#18888) Sub-ZeRo válasza ViZion (#18886) üzenetére


Sub-ZeRo
nagyúr

Telepítéskor nyomta az upgrade grub-ot és nem csinálta semmit. Lehet egy ubuntut megpróbálok meg nyomok egy fényképet hogy mit csinálok.

"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."

(#18889) Rimuru válasza Sub-ZeRo (#18888) üzenetére


Rimuru
veterán

Bővítettem én is a sort. [link] ;] Ha kell írok KDE és Gnome telepítésről is igaz az a legkönnyebb.

Vigyázat, csalok!

(#18890) pushalias válasza Rimuru (#18889) üzenetére


pushalias
addikt

Nem vagy egy szószátyár arc :), meg a vége kicsit olyan „elment a kedvem a folytatástól” hangulatú, de bejövős!

Honor 9 / HP 8470P

(#18891) Rimuru válasza pushalias (#18890) üzenetére


Rimuru
veterán

Előbbi igaz, utóbbi meg azért olyan mert ahogy írtam a saját igényeim szerint van összeállítva a "programcsomag", Openbox és Awesome beállításáról meg sokat lehetne írni. Érdemi résznek inkább az első felét nevezhetjük.

Vigyázat, csalok!

(#18892) pushalias válasza Rimuru (#18891) üzenetére


pushalias
addikt

Nem akartam beszólni. :) De kedvet kaptam rá, lehet, hogy feldobok egyet magamnak virtizésen.

Honor 9 / HP 8470P

(#18893) CPT.Pirk válasza #59070464 (#18874) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Nem is mondtam, hogy használd a HW-s gyorsítást csak arra utaltam, hogy az Ati driver állapota (vagy a nyílt driveré, ha nem raktál fel kézzel drivert Ubuntun) az befolyásolja a videó lejátszást is. Jellemzően a gyári driver olyan amilyen, a nyílt meg szolgáltatások és azok megvalósítása terén le van maradva.

Amit mondani akartam, az az, hogy pl. SMPlayerben nagyon könnyen lehet paraméterezni a használni kívánt szűrőket, az ffmpeg tud mindent.

Én mondjuk ennyire nagy tv-t nem használok (ide be sem férne :) ), de egy 32"-os TV-t használok egyben monitornak is.

Sub-ZeRo: sajnos a népesszerűség nem függ össze a minőséggel az első 1-2 legnépszerűbb disztró esetében. Ezért nem szoktam javasolni kezdőknek se az Ubuntut, se a Mintet, különös tekintettel a nem LTS verziókat.
Ha Debian vonalat szeretnéd megismerni és esetleg tanulni is valamit, akkor tegyél fel egy Debian 7-et, az beton stabil.

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#18894) Vladi válasza Sub-ZeRo (#18884) üzenetére


Vladi
nagyúr

Igaz nem engem kérdeztél, de én például így csináltam:

Mielőtt telepítettem linuxot, ismertem az alap dolgokat: fájlrendszer, grub, csomagkezelés, fstab.
Csak ez után tettem fel életem első linuxát ubuntu 6.06 64 bites. (Nem röhög! :C )
Igaz a grafikus felület egyből eldobta magát, a fedora 5-ön meg nem. Hát így lettem fedorás, off vége.

2-3 hónapig csak szoptam vele, semmit se tudtam. De gyűrtem, olvastam kérdeztem, csináltam. 3 hónappal később meg ültem a monitorral szemben, hogy a forrásból telepített program is fut és semmi dolgom. Most mit csináljak? :F Nah hát azóta lényegében csak használom 1-2 dolog meg rám ragadt idővel. :D

Ez így megy. Attól meg mindenki a falba veri a fejét, hogy x megkérdez valamit, leírom: csináld a b-t. Erre csinál h-t. :W Utána meg jön, hogy elege van a szopásból... :DDD :((( :o

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#18895) pushalias válasza Vladi (#18894) üzenetére


pushalias
addikt

Ne is mondd, mire én valahogy be tudtam lőni, hogy a szerencsétlen SuSe ne 640×480-as felbontást erőltessen rám az 1024×768 helyett, elég sokszor leizzadtam. :)

Honor 9 / HP 8470P

(#18896) Sub-ZeRo válasza Vladi (#18894) üzenetére


Sub-ZeRo
nagyúr

Attól meg mindenki a falba veri a fejét, hogy x megkérdez valamit, leírom: csináld a b-t. Erre csinál h-t.
Na nekem a mint csinálja ezt, hogy nincs dual boot-om a 13-as verzióval úgy hogy egyelőre pihentetem. Majd ha lesz kedvem újra neki állok. Inkább pihizek és tolok egy kis szimulátort, nincs kedvem a géppel szopni.

"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."

(#18897) CPT.Pirk válasza Sub-ZeRo (#18896) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Mikor elsőre nem sikerült a grub felrakása, akkor valószínűleg nem jól adtad meg az sda-t mint telepítési helyt. Ha viszont mégis jól adtad meg az sda-t, akkor valszeg belefutottál egy bugba a telepítőben. Lásd korábbi postomban írtakat.

A mostani esetben meg legyalultad a Win7 saját bootloaderét, így nem is lesz dualboot. W7 lemezt elő, csinálj egy "indítás helyreállítást" amíg meg nem kapod a működő Windowst, majd aztán mehet újra a Linux. Erősen javaslom másik disztró használatát.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#18898) Sub-ZeRo válasza CPT.Pirk (#18897) üzenetére


Sub-ZeRo
nagyúr

Azt írták hogy a dev/sda-ra kell raknom. Ez az egy vinyó van benne és ez is szerepelt a telepítéskor. Az sda1-en van a win7 boot loaderje, mert már van működő 7-em. A liunx telepítőnél ki is írja, hogy 7-nek a bootja van rajta.
Melyik próbáljam meg akkor? Van még leszedve Ubuntu 12.4, 13.4, 2 mint, meg egy fedora 18. Vagy másikkal próbálkozzak majd? Vagy a boot sem jó, ahová rakom? Mert ha az sda1-re rakom, akkor meg a 7 nem indul el. Látja a boot képernyőnél a 7-et, de nem tölti be. Ez volt kedden a probléma.

"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."

(#18899) CPT.Pirk válasza Sub-ZeRo (#18898) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

A Windows bootloadere nem az sda1-en van, hanem a vinyó bootszektorában, vagyis az sda-n. Egy Linux telepítéskor annak kellene történnie, hogy ebbe a bootszektorba bekerül a grub, ami magába foglalja a korábbi wines loadert is.
A 100MB-s sda1 partíció ilyen szempontból érdektelen, nem vesz részt a bootolási folyamatban.

Az Ubuntut sem javaslom, mivel abból készül a Mint, a probléma ott is fennállhat. A Fedora18-ra meg itt is olvastam több embertől, hogy nem lett olyan jó, mint a 17-es.

Nálad azzal kezdeném, hogy Win7 lemez be, és indítás helyreállítás, még akkor is, ha egyébként bootol a Win, mert elég keményen hozzá lett nyúlva a dolgokhoz. Ezután meg egy masszív Debian. Vagy esetleg személyes kedvencem, a Chakra.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#18900) Sub-ZeRo válasza CPT.Pirk (#18899) üzenetére


Sub-ZeRo
nagyúr

Tudnál linkelni egy-egy debian, chakra iso-t?

"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.